Connect with us

Aberații de România

BĂTAIE de joc. DSP Cluj ÎNCALCĂ legea. BANI din buzunarele ELEVILOR pentru testele COVID-19

Publicat


Elevi clujeni trebuie să scoată din buzunarele lor -ale părinţilor, de fapt- bani pentru a se testa în privinţa COVID-19, dacă vor să meargă la cursuri fizic. Deşi există prevederi legale, potrivit cărora şcolile, prin direcţiile de sănătate publică sau prin medicii proprii, TREBUIE să facă testarea elevilor, gratuit, prevederea legală nu este respectată.

VEZI ŞI:

Părinții clujeni, BULVERSAȚI. Li se transmite că la 1 octombrie se ÎNCHID școlile. Prefect: Sub NICIO formă. Doar la 6 la mie

Legea e una, respectarea e altă poveste

 

 

 

ghibu 2

Prevederile legale

Un exemplu este Liceul „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca, liceu care are numeroase cazuri de elevi cu COVID-19. Dar respectiva unitate şcolară a primit din partea DSP Cluj doar 100 de teste, de zeci sau sute de ori mai puţine decât ar fi necesar. În această situaţie, dacă elevii vor să meargă la cursuri fizic, trebuie să se testeze pe banii lor. Fiindcă şcoala nu are suficiente teste.

„Dragi părinți, dat fiind faptul ca una se vorbește „pe sticla” și alta se întâmplă în realitate, ca să păstrăm aceeași nota, copiii nu pot fi testați la școală. De ce? Deoarece, evident că nu sunt teste. DSP-ul a trimis sub 100 de teste, solicitările și nevoile fiind mult mai mari.

Ca urmare, copiii pot fi testați în orice unitate abilitată (medici de familie, farmacii). În urma testării trebuie să primiți un document scris din care reiese că este negativ copilul.

Copiii vaccinați, fără simptome nu trebuie sa se testeze. Îmi pare rău, dar probabil știți deja că legea e una și respectarea ei e o altă poveste”, anunţă un diriginte de la Liceul Onisifor Ghibu.

Unde-i lege, nu-i tocmeală

Aşa ar trebui să fie. Dar la noi, legile sunt făcute ca să nu fie respectate. Potrivit normelor legale, elevii din clasele unde există cazuri de COVID-19 se pot întoarce la cursuri în şcoală din a 8-a zi după ce a fost confirmat vreun caz de COVID-19. Se pot întoarce cu condiţia să fie testaţi de medicul şcolii sau de echipe mobile ale DSP.

Dar medicul şcolii nu are teste, şi nici DSP nu vine. În acest caz, elevii trebuie să se testeze în unităţi autorizate, pe banii lor, şi să vină la şcoală cu dovada scrisă. Altfel, n-au ce căuta la cursuri.

Prefectul: În curând…

Prefectul Clujului, Tasnadi Szilard, spunea iniţial că nu cunoaşte asemenea cazuri de şcoli în judeţ.

„Nu cunosc asemenea situații. DSP asigură testele și nu știu ca o școală să fi avut nevoie de teste și să nu fi avut. Aștept numele școlii și verific”, spunea prefectul.

Ulterior, prefectul a completat: „Domnul Moisescu (directorul DSP Cluj-nr) spune că toate testele au fost distribuite din stoc la școli, în momentul de față fiind solicitate alte loturi de teste de la Ministerul Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii face achiziția și trimite în teritoriu la DSP-uri. Probabil la începutul săptămânii viitoare vor fi testele la Cluj”.

Rămâne cum am stabilit…

(MaAv)

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Indicele ROBOR la trei luni a crescut din nou. Luni a ajuns la 5,52%. ROBOR la 6 luni a ajuns la 5,71%

Publicat

De

bani portofel gol pixabay

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat luni la 5,52%, de la 5,50% vineri.

De la începutul lunii, indicele s-a majorat cu peste 8,5%, iar de la începutul anului, când indicele a fost cotat la 3,02%, creşterea este de peste 80%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Indicele ROBOR: Cel la 6 luni a ajuns luni la 5,71%

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,71%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 5,94%.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

BNR a decis la cea mai recentă ședința a Consiliului de Administrație să majoreze dobânda-cheie de la 3% la 3,75%, precum şi rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75% pe an.

Sursa: Mediafax

Foto: pixabay.com

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT în Dej produs de un șofer de 85 de ani. A fost dus la spital

Publicat

De

cami

Polițiștii clujeni au intervenit luni la un accident rutier produs pe strada 1 Mai din municipiul Dej.

”Din primele informatii, coliziunea s-ar fi produs între un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 85 de ani, din municipiul Dej și un ansamblu de vehicule, condus de un bărbat de 34 de ani, din județul Călărași.

Șoferul de 85 de ani a necesitat îngrijiri medicale

În urma coliziunii, bărbatul de 85 de ani a necesitat îngrijiri de specialitate fiind transportat la o unitate medicală.

Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, a transmis IPJ Cluj.

Se pare că șoferul de 85 de ani ar fi efectuat o manevră de întoarcere a mașinii pe care o conducea fără să se asigure.

cami 2

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Cinefilii clujeni au DEZBĂTUT scene din „Insula Muzicii” cu REGIZORUL, la Cinema „Florin Piersic”

Publicat

whatsapp image 2022 05 16 at 10.36.24 am

Premiera de gală a lungmetrajului independent „The Music Island” („Insula Muzicii”), regizat de Cosmin P. Zaharia, a avut loc duminică, 15 mai, în Cluj-Napoca, la Cinematograful „Florin Piersic”. Evenimentul a angajat clujenii iubitori de film într-o experiență completă, de la covorul roșu pe care au pășit la intrare, până la discuțiile ulterioare proiecției.

„Este un film despre migrație, obsesia reușitei financiare, eșecul repetat al tânărului debusolat de iluzia prosperității și dramele generate de familia disfuncțională.

Personajul central al filmului, Alex, este un român emigrant care își construiește propria sa insulă, aceasta fiind o metaforă a libertății.

<<Alexandru cel Mare>>, după cum a fost poreclit de personaje cheie, protagonistul e supus greșelii umane și atrage, prin eroarea de judecată, auspiciile unui destin irevocabil”, spune prezentatoarea evenimentului înainte de proiecție.

whatsapp image 2022 05 16 at 5.38.31 pm (5)

O atmosferă ruptă dintr-un film

Clujenii iubitori de film au fost întâmpinați la Cinema „Florin Piersic” cu băuturi și gustări, nelipsind nici covorul roșu.

Auditiv, muzica disco le-a oferit o experiență completă, deoarece genul muzical e considerat imnul insulei Ibiza. Vizual, întregirea experienței a fost conferită de o motocicletă ce a făcut o altă trimitere către lungmetraj, dat fiind că Alex făcea parte dintr-o grupare de hoți de motociclete.

Motive similare – muzică electronică, DJ, motociclete, droguri, etc. – se regăsesc și în serialul Netflix „White Lines”, a cărui poveste se întinde de-a lungul unui sezon, acțiunea fiind plasată în același loc: Ibiza.

whatsapp image 2022 05 16 at 5.38.31 pm (1)

Ideea din spatele filmului

Coloana sonoră, concepută de Michal Kosinski, potențează experiența cinematografică prin ritmurile dinamice cu accente grave, marcând totodată tranziția între planul interior și cel exterior.

„Mesajul intrinsec este acela că fiecare om are o insulă de cutreierat și descoperit. <<Insula Muzicii>> nu spune povestea unui singur individ, ci spune povestea unei generații debusolate, iar îndemnul este ca oamenii să își creeze propria insulă a libertății”, a adăugat aceasta.

screenshot (71)

Discuții cu regizorul: „E ficțiune sau autobiografie?”

La sfârșitul lungmetrajului, regizorul Cosmin P. Zaharia, care a interpretat, de asemenea, rolul protagonistului, a împărtășit cu spectatorii faptul că a început să scrie scenariul în urmă cu câțiva ani, deoarece a călătorit în aceleași locuri ca cele din film: Londra și Ibiza.

Deși a fost restrâns, publicul s-a arătat interesat nu numai de „Insula Muzicii”, ci și de evenimentele care au contribuit la realizarea produsului cinematografic.

„Ținând cont că tu însuți ai plecat din România, stând în Londra și în Ibiza, în ce măsură este ficțiune și în ce măsură e inspirat din realitate filmul?”, a întrebat un spectator.

Cosmin a punctat că este puțin din amândouă.

„Nu este un secret faptul că, la bază, filmul e inspirat din faptul că am plecat în străinătate. Stilul de viață al oamenilor din Ibiza m-a impresionat, acolo am regăsit ideea de libertate pe care am transpus-o și în film, dar există scene pe care eu nu le-am trăit în viața reală.

Mai exact, nu am fost hoț de motociclete, nu am deținut niciun pistol și nici nu m-am drogat. În schimb, acestea sunt lucruri care s-au petrecut în jurul meu, pe care le-am observat și le-am inserat în <<Insula Muzicii>> pentru a crea o nouă poveste”, explică el.

Cu alte cuvinte, lungmetrajul este o ficțiune inspirată din fapte reale.

May be an image of 1 person and outdoors

Libertate totală

Întrucât ideea centrală din „Insula Muzicii” vizează libertatea, gazdele evenimentului au adresat o întrebare spectatorilor.

„Ținând cont că libertatea personală poate îngrădi libertatea celor din jur, în ce măsură putem spune că suntem liberi? Vă simțiți liberi în totalitate?”, a întrebat prezentatoarea.

În sală s-a așternut liniștea.

„Și tăcerea este un răspuns”, a evidențiat Cosmin.

screenshot (70)

Dezbateri despre impactul traumelor din familie

Un alt aspect dezbătut după film a fost destinul tragic al protagonistului. Publicul a fost încurajat să își exprime părerea referitor la cum ar fi fost povestea lui Alex dacă nu ar fi provenit dintr-o familie disfuncțională.

„Cred că ar fi fost exact la fel. Un individ poate să facă alegeri bune indiferent de trecutul său. Familia disfuncțională este un lucru, ambiția personală este un altul”, a răspuns un spectator.

Alții au considerat că traumele din familie au influențat semnificativ evoluția protagonistului, iar astfel, o simplă întrebare a angajat oamenii într-o dezbatere liberă.

whatsapp image 2022 05 16 at 10.36.22 am

Află secretele din culise

Scena cristalizând disfuncționalitatea familiei a fost filmată în curtea unei case din Cluj.

„Este, totodată, singura scenă în română și e reprezentativă pentru mentalitatea societății românești postcomuniste. Neasumarea responsabilității și lepădarea integrală pune eticheta ignoranței pe unii indivizi care, la un moment dat, vor fi trași la răspundere.

De asemenea, repercusiunile lipsei de interes în creșterea și educarea copilului sunt punctate în mod clar și direct în această scenă”, a spus Cosmin pentru Cluj24, într-un interviu anterior.

Citește și: „Insula Muzicii”, filmat și în CLUJ, în premieră la Cinema Florin Piersic. Dezvăluirile REGIZORULUI, fost student la UBB

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

whatsapp image 2022 05 16 at 5.38.31 pm (3)

whatsapp image 2022 05 16 at 5.38.31 pm (4)

May be an image of 1 person and text that says "OMETAFORA LIBERTATII INSULA UNF MUZICII DE COSM ZAHARIA ZAHARIA "INSULA MUZICH" COSMINP ZAHARIA CORNEL RAILEANU MONJINDER TARASSENKO ANDRISAN FARAZ KHAN MARIA MICHAL KOSINSKI ERAEARE DIMITRI PELEA SCENOGRAFIE ANASTASIA IONESCU VIDU GRAMESC SPECILE DIMITRI PELEA ANCAARDELEAN COSMINP ZAHARIA COSMIN ZAHARIA SCENARIU COSMIN ZAHARIA RECOSM ZAHARIA TREMSAL"

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Boc anunță încă 18 autobuze electrice pentru Cluj-Napoca și zona metropolitană

Publicat

De

elec 1
Primarul Emil Boc a anunțat luni că municipiul Cluj-Napoca a depus, în parteneriat cu Primăria Florești proiecte în valoare de peste 14 milioane euro pentru achiziționarea a 18 autobuze electrice și 47 stații de reincărcare pentru vehicule electrice.
Proiectul „Dezvoltarea sistemului de transport public ecologic prin achiziționarea de autobuze electrice și stații de încărcare” a fost depus pentru finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C10 – Fondul local, Obiectul de investiții I.1.1 – Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de vehicule nepoluante).

Care este scopul creșterii numărului de autobuze electrice

Prin dezvoltarea sistemului care utilizează autobuze electrice în transportul public urban în municipiul Cluj‐Napoca se urmărește:
– Scăderea emisiilor poluante de CO2 produse de transportul public urban datorită unei
eficienței energetice ridicate;
– Reducerea nivelului de zgomot și îmbunătățirea purității aerului, pentru adoptarea
actualelor norme și directive ale UE;
– Reducerea consumului de resursele primare din combustibili fosili;
– Exploatarea sustenabilă a flotei de transport urban de călători;
– Creșterea gradului de confort al călătorilor.
Obiectivul municipalității este ca până în 2028, întreaga flotă de transport public care circulă în Cluj-Napoca să fie alcătuită din mijloace de transport nepoluante.

elec 2

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate