ACTUALITATE
Banca Transilvania a contestat în instanță amenda de 100.000 de euro primită pentru încălcarea regulamentului privind protecția datelor personal

Banca Transilvania a aflat decizia Autorităţii Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) şi a contestat-o în instanţă, având în vedere caracterul izolat al abaterii, dar şi întregul context în care s-au întâmplat lucrurile atunci: un e-mail al unui client către bancă, cu un conţinut defăimător, a ajuns în spaţiul public.
Reprezentanții BT au declarat pentru Cluj24.ro că, imediat după incident, banca a luat toate măsurile operaţionale posibile în acest context pentru limitarea impactului, iar ulterior a luat măsuri ferme în ceea ce priveşte persoanele implicate.
”BT investeşte semnificativ în traning, proceduri şi sisteme pentru a proteja informaţiile, precum şi pentru a procesa în siguranţă aproximativ 2 milioane de tranzaţii în fiecare zi. Aceste investiţii se reflectă în NPS-ul (satisfacţia clienţilor) mult peste media pieţei şi în faptul că banca este recunoscută pentru relaţia cu clienţii şi siguranţa operaţiunilor”, au transmis reprezentanții băncii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. informează publicul călător din localitatea Mera asupra faptului că începând cu data de 27.11.2023, autobuzul liniei M34 va reveni la traseul de bază și orarul de circulație inițial.
Primaria Comunei Baciu va asigura locuitorilor din cartierul Mera Noua, transportul cu o linie noua, M24B dupa urmatorul program de circulatie:
CTP Cluj: Linia M34 va REVENI la traseul de bază și orarul inițial
luni – vineri:
Plecare Mera Noua: 05:30, 06:35, 08:00, 12:35, 15:05, 16:20, 17:40
Plecare Cluj-Napoca: 05:05, 06:05, 07:25, 12:10, 14:30, 15:45, 17:05
sambata – duminica:
Plecare Mera Noua:06:30, 07:25, 14:30, 17:50
Plecare Cluj-Napoca: 06:00, 07:00, 14:00, 17:20
Aceasta linie are caracter experimental pentru o durata de 30 zile. Programul de circulatie va fi adaptat conform cerintelor publicului. In functie de fluxul de calatori inregistrat, aceasta linie va circula si in anul 2024 sau va fi suspendata.

O investiţie de 6,5 milioane de euro din fonduri europene va fi făcută pentru realizarea unui centru integrat de preluare a tuturor tipuri de deșeuri de la clujeni, cu excepția deșeurilor menajere.
„Au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru realizarea unui centru integrat pentru colectare selectivă cu aport voluntar, în cadrul ultimei ședințe de Consiliu local.
Centrul va fi construit în zona Pata Rât, pe un teren liber de sarcini identificat de către primărie. Investiția are finanțare din PNRR, proiectul fiind depus pentru finanțare anul trecut. Valoarea totală a proiectului este de 32,65 mil. lei / 6,5 mil. euro.
Centrul va fi format din: două tipuri de containere (închise și deschise), rezistente la temperaturi ridicate, hală prelucrare deșeuri (587 mp) și o platformă compost (1400 mp), alături de construcțiile auxiliare.
Obiectivul principal al proiectului vine dintr-o nevoie stringentă a comunității: asigurarea unui cadru corespunzător pentru colectarea selectivă a deșeurilor voluminoase ce nu pot fi colectate în sistemul „din ușă-n ușă”. Așadar, acest centru nu vizează colectarea deșeurilor menajere – se vor colecta, spre exemplu, cele tip deșeuri rezultate din construcții de la persoane fizice pentru a fi concasate și procesate, deșeurile rezultate din întreținerea spațiilor verzi ș.a.
Proiectul contribuie astfel la accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor și este în linie cu direcțiile strategice de dezvoltare ale municipiului Cluj-Napoca pentru componenta verde, colectarea selectivă a deșeurilor, reducerea și managementul acestora”, anunţă primarul Emil Boc.

Vineri seară s-a deschis Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca, în Piaţa Unirii, unde s-a pornit şi iluminatul festiv.
vezi şi:
Târgul de Crăciun se deschide vineri la Cluj-Napoca. Boc: Dăm drumul la iluminatul festiv doar în Piața Unirii. Facem economie
„Deocamdată, becurile şi beculeţele au fost aprinse doar în Piaţa Unirii, pentru a face economie, aş cum spunea primarul Emil Boc, urmând ca restul luminilor să fie aprinse în oraş de 1 Decembrie.
„Vineri se deschide Târgul de Crăciun, cu un spectacol Voltaj la ora 19.15. Vom aprinde și iluminatul festiv, dar numai în Piața Unirii. În restul orașului, iluminatul festiv va fi aprins în 1 Decembrie, a spus Emil Boc la postul de radio Napoca Live, precizând că este un an în care trebui făcută economie.
„Dacă am fi extins iluminatul festiv oamenii ar fi spus că nu vedem că e criză mondială. Suntem într-un an cu greutăți”, a mai spus primrul.
Iluminatul din Piaţa Unirii a fost aprin în jurul orei 19,15, în prezenţa a sute de clujeni, fără nicio oficialitate care să ţină discursuri.
La căsuţele amenajate, doritorii pot să mânânce, printre altele, langoşe la 20 de lei, kurtos kalacs, diferite tipuri de plăcinte cu preţuri între 13 şi 15 lei, dar şi „tradiţionalele” de acum pizza sau hot dog.
ECONOMIE
Preţul mediu la locuinţe în Cluj: peste 2.300 de euro/mp, dar ajunge şi la o medie de peste 3.000 de euro/mp. Prognoze 2024

Deşi pare să mai stagneze în ultima perioadă, piaţa imobiliară din Cluj este cea mai dinamică din ţară şi înregistrează cele mai mari preţuri din România. Acest lucru se datorează atracţiei pe care o exercită municipiul Cluj-Napoca atât din partea românilor, cât şi a străinilor, din motive ce ţin de faptul că oraşul este un centru cultural important, cu numeroase festivaluri recunoscute internţional, este un important centru universitar, cu cea mai veche şi mai bine cotată universitate din România, UBB, la care se adaugă şi alte universităţi de prestigiu (UMF, USAMV, UT), este un important centru medical şi, nu în ultimul rând, este un important centru IT.
vezi şi:
Cine n-are locuinţă, să-şi cumpere. Chiria în Cluj a ajuns la peste 600 de euro/apartament
Preţul mediu al metrului pătrat de locuinţă în Cluj
Toate atuurile pe care la are Clujul în detrimentul altor oraşe din România au făcut ca preţurile locuinţelor şi al chiriilor să crească continuu, cu unele oscilaţii carecteristice unei astfel de pieţe imobiliare. În prezent, preţul mediu de vânzare la apartamente a ajuns în Cluj-Napoca la peste 2.300 de euro/mp, dar, în unele zone ale oraşului, preţul mediu este semnificativ mai mare, de exemplu 3064 de euro/mp în Sopor sau 2878 de euro/mp în zona centrală.
„O medie pe Cluj este acum la un preţ mediu de 2.332 de euro/mp în luna noiembrie, care a crescut de la 2254 în luna octombrie. Uitându-ne pe toată axa din luna ianuarie până în noiembrie, preţul s-a cam menţinut de la începutul anului, cu o uşoară tendinţă de creştere”, spune, pentru Cluj24, Cătălin Priscorniţă. fomdator şi CEO Blitz.
El explică şi care sunt motivele acestei stări de lucruri în privinţ preţurilor la locuinţe.
„Legitimăm că preţurile în contextul imobiliar actual, în lunile de final de an, dar şi început de an viitor, n-o să scadă la nivel de metru pătrat, ba din contră, e un trend de stagnare, chiar şi creştere. Motivele sunt următoarele: stocul de marfă, stocul de proprietăţi imobiliare în special pe zona de rezidenţial nou. O dată cu pandemia, din 2020, pentru că nu s-au mai eliberat atât de multe autorizaţii de construcţie. Drept urmare, stocul de marfă, stocul de proprietăţi în piaţă la construcţii noi a scăzut. În egală măsură a scăzut în 2023, au fost corecţii şi pe zona de cerere, de cumpărători. Dara având în vedere că au scăzut numărul de proprietăţi disponibile în piaţă, a scăzut corelativ puţin şi cererea, distanţa între cerere şi oferă este tot aceeaşi, adică oferta este peste cerere. Asta se traduce într-o menţinere a preţului, chiar o creştere a preţului pe zona de rezidenţial nou, dar şi pe rezidenţial vechi”, arată Cătălin Priscorniţă.
El mai explică şi faptul că numărul de tranzacţii imobiliare a înregistrat o mică scădere, dar care nu este relevantă pentru trendul general.
„Tranzacţiile, ca volum, au scăzut comparativ cu anul trecut, undeva cu 10-15%, dar încă este insesizabilă scăderea, nu e neapărat un factor critic, ci e mai degrabă o zonă de normalitate, o zonă de repoziţionare a industriei imobiliare. Nu e neapărat un pericol, tot timpul sunt fluctuaţii în piaţă de la un an la altul, e ceva natural, organic.
Dar în spectrul imobiliar, în ultimii 2-3 ani, din 2020 încoace şi până acum nu s-a întâmplat nimic remarcabil la nivel de piaţă imobiliară. Per total, preţurile au fost într-un trend de creştere în ultimii 3 ani şi şi-au păstrat ritmul de creştere sau stagnere. Dacă au scăzut, au scăzut în anumite luni, de exemplu în luna iunie faţă de august, sub influenţa şi impactul anumitor particularităţi specifice imobiliarelor”, arată Cătălin Priscorniţă.
Prognoze 2024
El face şi o estimare a tendinţelor viitoare de pe piaţa imobiliară, apreciind că preţurile o să crească în continuare su cel puţin o să stagneze.
„Estimăm din 2024 ca preţurile să stagneze sau chiar să crească în prima perioadă a anului, cel puţin în primele 6 luni. Motivaţia este trecerea TVA de la 5 la 9% pentu imobilele care sunt până în 600.000 de lei. Asta va avea ca impact în produsul finit la nivel de preţ pe care dezvoltaroii o să-l scoată în piaţă către consumatorii finali. Totodată, modificările legislative din zona de forţă de muncă pe partea de construcţii şi tăierile şi sprijinul fiscal pe care la-u avut va impacta în costul cu resursa umană din construcţii, adică suntem într-un deficit al forţei de muncă de câţiva ani. E un deficit de sute de mii de oameni”, mai explică specialistu clujean.
Şi în ceea ce priveşte construirea de noi unităţi locative va continua trendul ascendent, chiar dacă acum ritum este mai scăzut.
„Se mai construieşte şi se va mai construi, numai că ritmul de construcţie este unul mai redus şi vine din lipsa de autorizaţii, de scădere a numărului de autorizaţii eliberate de Primăria Cluj-Napoca. Dacă ne uităm pe aceeaşi perioadă a anului trecut, în anul acesta a scăzut numărul autorizaţiilor de construcţieeliberate de primărie, dar acesta nu e neapărat datorită primăriei, ci mai degrabă datorită din zona investitorilor. Prima dată în ultimii 10-15 ani, care după 2020, odată cu pandemie, stau şi se gândesc de 3 ori dacă să mai construiască, dacă randamentul mai este unde ar trebui să fie. Mulţi stau în expectativă şi mulţi dintre ei nu se mai grăbesc să construiască într-o viteză şi într-o dinamică precum în trecut. Dacă înainte făceau un proiect în 2-3 ani, acum stau şi 4-5 ani, merg mai greu cu ritmul construcţiei, intenţionat, pentru că nu mai au apetitul să deschidă noi şantiere, 4-5 şantiere. În rândul dezvoltatorilor e o rumoare şi o îngrijorare cumva de o posibilă spargere a preţurilor, ca un soi de bulă care să se spargă şi de cădere liberă cumva.
S-a tot previzionat în ultimii ani această posibilitate de a intra într-o criză economică şi financiară, lucru care nu s-a întâmplat, chiar dacă a crescut inflaţia, a mai scăzut inflaţia între timp, chir dacă au crescut dobânzile, au mai scăzut dobânzile”, mai spune Cătălin Priscorniţă.
O piaţă imobiliară matură
Ca o concluzie, analistul clujean apreciază că piaţa imobiliară a ajuns la o zonă de maturitate şi că înregistrează o tendinţă de stagnare a preţurilor, dar cu un trend de creştere.
„Preţurile au crescut de la începutul anului, mai mult la închirieri, mai puţin pe vânzări, dar şi acolo a fost o tendinţă de creştere. O tendinţă de stagnare cu trend de creştere.
S-ar putea să continue scăderea prin noile modificări, care vor pune presiune pe preţul final şi e posibil să mai fie nişte corecţii în jos, diferite scăderi de preţuri la volumele de tranzacţii pe 2024, dar încă nu este nimic deosebit, sunt nişte fenomene normale, nu e panică şi nu e criză. Acesta e jocul pieţei. Acum e o zonă de maturitate a piţei, cu accent de creştere. previzionăm o creştere pe 2024, cel puţin în prima parte a anului, şi pe închirieri, şi pe vânzări, în antiteză cu o scădere a volumului de tranzacţii, dar o scădere în parametri normali, nu abruptă”, consideră Cătălin Priscorniţă.
Clujul, cel mai scump oraş
La începutul lunii februarie, conform unei aanalize naţionale, Cluj-Napoca avea cele mai scumpe locuinţe din ţară, cu o medie atunci de 2.410 euro/mp, urmat de Bucureşti, cu un preț mediu de 1.680 de euro/mp.
În clasament urma Braşovul, cu o medie de 1.570 de euro/mp, Constanța (1.450 euro/mp), Craiova (1.440 euro/mp), Timișoara (1.440 euro/mp), Iaşi (1.320 euro/mp), Oradea (1.300 euro/mp)