Connect with us

EVENIMENT

ATERIZEAZĂ vaccinul. 88.000 de doze Pfizer la Cluj. Aproape 1.000.000 în ţară

Publicat


Aproape un milion de doze de vaccin anti-COVID-19 Pfizer vor ajunge luni în România. Dintre acestea, 88.000 aterizează pe aeroportul clujean.

„România primeşte 964.080 doze de vaccin de la Pfizer BioNTech. Dozele vor fi livrate ţării noastre în două tranşe, astfel că o parte vor ajunge luni pe aeroportul din Otopeni, iar marţi pe aeroportul din Cluj-Napoca. Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă”, se arată într-un comunicat al CNCAV.

Dozele sunt distribuite astfel:

Centrul Naţional de Stocare Bucureşti: 624.780 doze;

Centrul Regional de Depozitare Braşov: 99.450 doze;

Centrul Regional de Depozitare Cluj: 87.750 doze;

Centrul Regional de Depozitare Craiova: 35.100 doze;

Centrul Regional de Depozitare Constanţa: 58.500 doze;

Centrul Regional de Depozitare Iaşi: 58.500 doze.

Până acum, în România au ajuns aproape 10 milioane de doze Pfizer.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Se DEMOLEAZĂ sau doar se modernizează McDonald’s-ul de la Minerva

Publicat

Restaurantul McDonalds de la Minerva, în cartierul clujean Mănăștur a avut întâlnire, zilele trecute, cu buldoexcavatorul. Se demolează sau doar se modernizează?

McDonalds Minerva este primul din rețea deschis în Cluj-Napoca, la sfârșitul anilor 90, când primar era Gheorghe Funar. Ulterior a devenit și primul McDrive din oraș.

FOTO. Se DEMOLEAZĂ sau doar se modernizează McDonald’s-ul de la Minerva

Văzând agitația din zonă și prezența utilajelor, vecinii se întreabă dacă restaurantul se demolează sau e vorba doar de o modernizare?

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Au început lucrările pe 5 noi străzi din Cluj-Napoca. Emil Boc: În total, 13 străzi vor fi gata până la finalul anului

Publicat

De

5 noi străzi din Cluj-Napoca au intrat în șantier. De asemenea, se lucrează în continuarea la modernizarea străzilor Valea Seacă, Valea Chintăului și Giuseppe Verdi.

Investițiile în inrasctructura stradală se ridică la 16,2 milioane euro, a anunțat primarul Emil Boc

 

Au început lucrările pe 5 noi străzi din Cluj-Napoca. Emil Boc: În total, 13 străzi vor fi gata până la finalul anului

„Continuăm proiectele de modernizare a străzilor din cartierele orașului, în vederea îmbunătățirii mobilității urbane și a creșterii siguranței tuturor participanților la trafic.

În luna februarie au început lucrările de modernizare pe 5 străzi din municipiul Cluj-Napoca: Teo Peter, George Bacovia, Aurel Ciupe, Cucului, Locomotivei și continuă lucrările pe alte 3 artere: Valea Seacă, Valea Chintăului și Giuseppe Verdi”, a trasmis Emil Boc pe pagina de Facebook.

Primarul a mai precizat că până la sfârșitul acestu an vor fi gata ulucrările de modernizare a 13 străzi.

Investițiile cuprind extinderea iluminatului public, introducere cablurilor în subteran și asfaltarea drumurilor de circulație, respectiv amenajare căi pietonale.

Stadiul lucrărilor la străzile Valea Seacă, Valea Chintăului și Giuseppe Verdi

Emil Boc a precizat că lucrările pe străzile Valea Seacă, Valea Chintăului și Giuseppe Verdi sunt avansate.

Pe strada Valea Seacă se lucrează la pozare borduri, încadrare carosabil și trotuare, turnare strat de uzură pe trotuare și carosabil.

Pe Valea Chintăului în această perioadă se relochează cablurile în subteran, se lucrează la amenajarea sistemului rutier și extinderea iluminatului public.

Pe strada Giuseppe Verdi mai trebuie turnat doar stratul de uzură, procedură care va fi realizată în funcție de condițiile meteorologice.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Perie smart de toaletă și generator electric pentru apă curgătoare, invenții made in Cluj. Piesele sunt imprimate 3D

Publicat

Un doctorand al Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) a inventat prima perie smart de toaletă, în premieră europeană, aceasta putând fi folosită în școli sau spitale, dar și un generator electric pentru apă curgătoare, cu care se pot încărca telefoane mobile, tablete sau radiouri portabile.

Eugen Guțiu a explicat că ideea primei invenții i-a venit în urmă cu 3 ani, când căuta un produs nou, de nișă, care putea fi realizat prin imprimare 3D.

Perie smart de toaletă și generator electric pentru apă curgătoare, invenții made in Cluj. Piesele sunt imprimate 3D

”Este vorba despre o perie smart pentru toaletă, pe care am numit-o Vulcan, care este din silicon, ușor de curățat și de dezinfectat, cu lichid sau cu lumină UV. Am lucrat 3 ani până am realizat un prototip funcțional, care poate fi dus pentru producție în piață.

Toate piesele sunt imprimate 3D și sunt din plastic biodegradabil și rășină”, a precizat Guțiu.

Acesta a explicat cum funcționează peria smart.

Senzor inteligent

”Când intrăm în baie, peria se activează, se pregătește pentru a fi folosită, prin pornirea ciclului de dezinfecție, cu lumină UV și cu lichid, iar după folosirea în toaletă, se introduce înapoi în soclu, și începe dezinfecția cu lichid, iar după 40 de secunde are loc dezinfecția cu lumina UV.

Tot acest ciclu se repetă de fiecare dată când scoatem și introducem peria în dispozitiv. Acesta este dotat cu un senzor inteligent care detectează peria, astfel că nu pornește dacă, accidental, cineva introduce mâna”, a explicat doctorandul UTCN.

Autonomie de o lună în mediu casnic

Potrivit acestuia, marele avantaj al periei din silicon moale este faptul că bacteriile nu au unde să se ascundă, nefiind cu peri clasici.

”Această invenție poate fi folosită în industria hotelieră, în spitale, unde este nevoie de igienă mult mai mare, centre de îngrijire vârstici, școli și grădinițe, dar poate fi folosită și acasă.

Acumulatorii durează aproximativ o lună de zile în mediu casnic”, a mai spus Eugen Guțiu.

Vulcan este în curs de brevetare la OSIM, dar mai multe bucăți au fost, deja, vândute.

Costurile de realizare a prototipului s-au ridicat la 8.000-9.000 de euro, iar o astfel de perie smart poate fi cumpărată cu 1.500 de lei.

Pentru excursii cu cortul

Doctorandul de la UTCN a mai inventat un generator electric de încărcare pentru apă curgătoare, la care s-a gândit în urmă cu 4 ani, în timp ce căuta un produs de folosit în excursiile cu cortul.

Generatorul, botezat Lostrița, are piese produse tot prin tipărire 3D și generează 5 V.

”Avem în partea din față un generator cu elice, iar în spate 4 acumulatori care stochează energia. Lostrița se pune pur și simplu în apă curgătoare, se fixează de ceva, elicea se învârte și produce curent cu care se poate încărca un telefon mobil sau se poate alimenta un radio portabil, o tabletă cu USB”, a explicat Eugen Guțiu.

Acesta își propune să finalizeze în acest an și doctoratul la UTCN, teza sa fiind bazată pe o imprimantă 3D care folosește materiale compozite noi.

Avantajele imprimării 3D

Prof. univ.dr. ing. Nicolae Bâlc, de la Facultatea de Construcții de Mașini a UTCN, a declarat la rândul său că, imprimantele 3D și-au dovedit utilitatea deoarece permit dezvoltarea de produse noi într-un termen foarte scurt.

”Nu avem nevoie de scule speciale și matrițe complicate, ci pur și simplu apeși pe un buton, iar peste puțin timp piesa e gata. Apoi e vorba de primele tehnologii la care costul nu crește o dată cu complexitatea formei”, a afirmat Bâlc.

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE. Delgaz Grid începe lucrările de modernizare a rețelei de gaze naturale pe strada Triajului din Cluj-Napoca

Publicat

Marți, 27 februarie a.c., compania de distribuție a gazelor naturale Delgaz Grid începe lucrările de modernizare a rețelei de gaz pe strada Tirajului din municipiul Cluj-Napoca, acestea fiind stabilite și programate în acord cu autoritățile locale.

Astfel, conform Autorizației de construire nr. 998 din 29.11.2023, au fost aprobate de către Primăria Cluj-Napoca, lucrările specifice pentru înlocuirea conductei de gaze naturale de presiune medie și a patru racorduri de gaz pe strada menționată.

Lucrările, finalizate la sfârșitul lunii martie

”Finalizarea lucrărilor este estimată pentru sfârșitul lunii martie a.c., iar suprafața care va fi afectată va fi adusă la starea inițială de către firma terță contractată de compania noastră.

Suntem conștienți de disconfortul produs de aceste lucrări și de aceea mulțumim autorităților locale și consumatorilor din zonă pentru înțelegere și sprijin.

Depunem toate eforturile pentru a reduce pe cât posibil disconfortul generat de aceste lucrări, care vor duce la creșterea calității serviciilor de distribuție a gazelor naturale”, arată reprezentanții Delgaz Grid.

 

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax