EVENIMENT
Atenţie la vipere! Ce trebuie să ştim pentru a ne proteja de muşcătura lor. Recomandările specialiştilor clujeni

Viperele sunt o specie de şerpi ale căror muşcătură poate să ducă la moarte. Ele sunt des întâlnite în multe zone din Cluj şi din România. Câteva recomandată pentru a ne proteja de mușcătura lor ne sunt oferite de dr. Tavi Craioveanu, biolog la Vivariul Universității Babeș-Bolya, intervievat de Vasile Cipcigan pentru https://ski-outdoor.ro/.
Atenţie la vipere
„Avem mai multe specii în România, iar fiecare are un habitat specific. Vipera de stepă trăieşte în Dobrogea şi în nordul Moldovei; în mod ciudat preferă condiţii mixte, de umiditate şi de stepă. Vipera comună e caracteristică Ardealului, iar aceasta preferă zonele aflate la o altitudine de peste 300 m. A treia specie este vipera cu corn, care în România trăieşte în partea de sud-est şi sud-vest, în zona Cazane şi Dobrogea, fiind o specie care preferă un climat cald şi nu prea o vedem în păduri.
În Ardea în general preferă zonele de lizieră, adică între pădure şi pajişte. Există studii ştiinţifice care fac o corelaţie între defrişările proaspete şi distribuţia acestor animale: în primul an de după o defrişare, apar tot felul de ierburi; anul următor încep să se înmulţească rozătoarele; iar imediat după aceea creşte populaţia de şerpi”, spune Tavi Craioveanu.
Ce trebuie să ştim pentru a ne proteja de muşcătura lor
„Problema nu e cum să eviţi, ci cum să administrezi o întâlnire cu o viperă. Răspunsul este să ocoleşti animalul la câţiva metri. Dacă mergi la munte, să ai nişte ghete sau bocanci, să nu umbli în sandale; dacă te apuci să culegi fructe de pădure, să verifici cu grijă zona înainte; şi, bineînţeles, dacă întâlneşti un şarpe, să nu pui mâna pe el: varietatea cromatică la vipere este aşa de mare, încât sunt foarte uşor de confundat.
Şerpii nu au urechi, pentru ei simţul auzului nu există. Bineînţeles, fiind cu tot corpul pe sol, sunt mult mai sensibile la vibraţii, dar asta nu înseamnă că şi pleacă. Uneori pleacă atunci când percep vibraţiile şi când te văd, dar nu întotdeauna. Sunt perioade din an – de exemplu primăvara sau vara devreme – când sunt aşa de ocupate (cu reproducerea, cu hrănirea după hibernare), încât nu se sperie, nici nu te observă.
Vipera nu sare. Ceea ce e valabil la toţi şerpii e că ei pot să muşte la o distanţă care e aproximativ egală cu jumătatea corpului lor.
Chiar dacă nu face parte din clubul giganţilor veninoşi, veninul de viperă poate avea efecte dramatice asupra corpului uman. Bineînţeles că depinde de multe: de boli asociate, de greutatea persoanei respective, dar efectele acestea pot să meargă până la decesul persoanei muşcate, chiar şi cu administrarea tratamentului la timp. Nu e o cobră sau un şarpe tigru, dar nu e un animal pe care să-l luăm în derâdere.
Dinţii sunt aşa de subţiri, aşa de fini, încât de multe ori nici nu simţi înţepătura, ci doar ca o atingere sau o lovitură. Dar după aceea destul de repede se instalează o durere locală, un edem. Reacţiile personale sunt foarte variate”, mai spune specialistul clujean.
Amăunte şi interviul complet aici:
Tot ce trebuie să știi despre viperele de munte
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Un accident cu o basculantă a avut loc la Fundătura, comuna Iclod, luni dimineață. Șoferul a fost rănit ușor, fiind consultat de medicii de pe Ambulanță.
Un accident rutier a avut loc luni dimineață în localitatea Fundătura, comuna Iclod, unde o basculantă s-a răsturnat în șanțul de pe marginea drumului. Șoferul utilitarei a suferit răni ușoare și a primit îngrijiri medicale din partea echipajului Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) sosit la fața locului.
Au intervenit pompierii din Dej
Pentru gestionarea situației și prevenirea altor pericole, au intervenit și pompierii, care au asigurat măsurile de protecție specifice. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu alte victime.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Fundătura. Echipajul din cadrul Punctului de Lucru Gherla a găsit la fața locului o basculantă avariată, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un bărbat de aproximativ 55 de ani, conștient și cooperant, a fost preluat de echipajul SAJ, în vederea acordării îngrijirilor medicale. Pompierii au asigurat la fața locului măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor”, a transmis ISU Cluj.
Cauza exactă a accidentului urmează să fie stabilită de autorități.
EDUCATIE
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională, în învățământul primar și gimnazial

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial, scrie Agerpres.
Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede includerea următoarelor discipline:
- „Educație nutrițională”, pentru clasa pregătitoare, clasele I și a II-a, învățământul primar
- „Educație prin minibaschet” și „Minihandbal – mișcare, joc și fairplay”, clasele a III-a și a IV-a, învățământul primar
- „Armonie și expresie corporală”, clasele a V-a – a VIII-a, învățământul gimnazial
- „Viitorii olimpioni”, clasa a IV-a, învățământul primar
- „Muzică și dans”, clasele a V-a și a VI-a, învățământul gimnazial
- „Aventura cunoașterii Universului”, clasa a V-a și a VII-a, învățământ gimnazial.
Programele pentru aceste discipline au fost aprobate și publicate în Monitorul Oficial.
EVENIMENT
Dan Petrescu, înaintea meciului cu Rapid: Vrem victoria, când joci acasă e clar că vrei să câștigi. Va fi un meci foarte greu

Antrenorul echipei CFR 1907 Cluj, Dan Petrescu, vrea o victorie, luni, în meciul cu Rapid care se va disputa acasă, pe stadionul din Gruia.
Întrebat, duminică, dacă își dorește victoria, Petrescu a spus ”normal” adăugând că este clar că atunci când echipa joacă acasă să vrea să câștige, chiar dacă presiunea va fi mai mare la gazde.
”Va fi un meci foarte greu, pare că Rapid a găsit formula de start, sistemul, antrenorul are experiență, oriunde merge scoate rezultate. Sunt și jucători acolo foarte buni, șase dintre ei au fost la CFR, i-am antrenat și eu. De obicei, ex-jucătorii mei mereu au făcut un meci excelent împotriva mea”, a spus Petrescu.
Acesta a dat asigurări că CFR nu are nicio problemă de lot, toți jucătorii fiind apți.
”Vreau să văd o echipă cu <<foame>>, foarte agresivă, care vrea să joace fotbal, să dea goluri și să nu primească”, a mai spus antrenorul CFR.
Meciul CFR Cluj – Rapid București va începe la ora 20,30.
EVENIMENT
FOTO. Figurine de Paște din pastă de zahăr în formă de iepurași și ouă, decorate de copii la un atelier de creație, la Cluj

La Festivalul Chocolate Saga din Cluj-Napoca a fost o atmosferă de poveste – dulce, colorată și plină de veselie. Reprezentanții cofetăriei Pralina au organizat un atelier de creație special pentru copii, care au avut ocazia să decoreze figurine din pastă de zahăr în formă de iepurași și ouă, chiar în ton cu apropierea Paștelui.
Cu mâini curioase și multă imaginație, cei mici au dat viață figurinelor, alegând culori vesele și detalii haioase.
Unii iepurași au fost decorați cu floricele, fundițe, alții au fost „îmbrăcați” în buline sau inimioare din zahăr, iar ouăle s-au transformat în adevărate opere de artă comestibile.
A fost mai mult decât un simplu atelier – a fost o experiență care a reușit să îmbine creativitatea, jocul și bucuria de a lucra cu ceva atât de delicios. Iar părinții au privit toată activitatea desfășurată cu zâmbetul pe buze, cei mai câștigați, însă, fiind copiii care au plecat nu doar cu figurinele decorate, ci și cu o amintire dulce de la un weekend special.
Astfel, în cadrul atelierului s-a reușit să se îmbine magia copilăriei cu arta deserturilor.
Andreea Ungur