Connect with us

EVENIMENT

Atenţie la vipere! Ce trebuie să ştim pentru a ne proteja de muşcătura lor. Recomandările specialiştilor clujeni

Publicat


vipera aspis aspis

Viperele sunt o specie de şerpi ale căror muşcătură poate să ducă la moarte. Ele sunt des întâlnite în multe zone din Cluj şi din România. Câteva recomandată pentru a ne proteja de mușcătura lor ne sunt oferite de dr. Tavi Craioveanu, biolog la Vivariul Universității Babeș-Bolya, intervievat de Vasile Cipcigan pentru https://ski-outdoor.ro/.

Atenţie la vipere

„Avem mai multe specii în România, iar fiecare are un habitat specific. Vipera de stepă trăieşte în Dobrogea şi în nordul Moldovei; în mod ciudat preferă condiţii mixte, de umiditate şi de stepă. Vipera comună e caracteristică Ardealului, iar aceasta preferă zonele aflate la o altitudine de peste 300 m. A treia specie este vipera cu corn, care în România trăieşte în partea de sud-est şi sud-vest, în zona Cazane şi Dobrogea, fiind o specie care preferă un climat cald şi nu prea o vedem în păduri.

În Ardea în general preferă zonele de lizieră, adică între pădure şi pajişte. Există studii ştiinţifice care fac o corelaţie între defrişările proaspete şi distribuţia acestor animale: în primul an de după o defrişare, apar tot felul de ierburi; anul următor încep să se înmulţească rozătoarele; iar imediat după aceea creşte populaţia de şerpi”, spune Tavi Craioveanu.

Ce trebuie să ştim pentru a ne proteja de muşcătura lor

„Problema nu e cum să eviţi, ci cum să administrezi o întâlnire cu o viperă. Răspunsul este să ocoleşti animalul la câţiva metri. Dacă mergi la munte, să ai nişte ghete sau bocanci, să nu umbli în sandale; dacă te apuci să culegi fructe de pădure, să verifici cu grijă zona înainte; şi, bineînţeles, dacă întâlneşti un şarpe, să nu pui mâna pe el: varietatea cromatică la vipere este aşa de mare, încât sunt foarte uşor de confundat.

Şerpii nu au urechi, pentru ei simţul auzului nu există. Bineînţeles, fiind cu tot corpul pe sol, sunt mult mai sensibile la vibraţii, dar asta nu înseamnă că şi pleacă. Uneori pleacă atunci când percep vibraţiile şi când te văd, dar nu întotdeauna. Sunt perioade din an – de exemplu primăvara sau vara devreme – când sunt aşa de ocupate (cu reproducerea, cu hrănirea după hibernare), încât nu se sperie, nici nu te observă.

Vipera nu sare. Ceea ce e valabil la toţi şerpii e că ei pot să muşte la o distanţă care e aproximativ egală cu jumătatea corpului lor.

Chiar dacă nu face parte din clubul giganţilor veninoşi, veninul de viperă poate avea efecte dramatice asupra corpului uman. Bineînţeles că depinde de multe: de boli asociate, de greutatea persoanei respective, dar efectele acestea pot să meargă până la decesul persoanei muşcate, chiar şi cu administrarea tratamentului la timp. Nu e o cobră sau un şarpe tigru, dar nu e un animal pe care să-l luăm în derâdere.

Dinţii sunt aşa de subţiri, aşa de fini, încât de multe ori nici nu simţi înţepătura, ci doar ca o atingere sau o lovitură. Dar după aceea destul de repede se instalează o durere locală, un edem. Reacţiile personale sunt foarte variate”, mai spune specialistul clujean.

Amăunte şi interviul complet aici:

Tot ce trebuie să știi despre viperele de munte

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Rezultate parțiale ale alegerilor parlamentare. PSD conduce clasamentul electoral, urmat de AUR și PNL

Publicat

Alegeri parlamentare Cluj

După centralizarea a peste 87% din secțiile de votare, PSD își menține poziția de lider în preferințele alegătorilor, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților. În urma sa, AUR își consolidează locul doi, urmată de PNL și USR.

Situația la Senat arată că PSD râmâne partidul cu cele mai multe voturi, urmat de AUR, PNL și USR. De asemenea, PSD este în continuare pe primul loc la Camera Deputaților, urmat de AUR, PNL și USR.

După centralizarea datelor din peste 87% dintre secții de votare, clasamentul arată în felul următor:

Rezultate parțiale la nivel național – Camera Deputaților

  • Partidul Social Democrat – 23,47%
  • Alianța pentru Unirea Românilor – 17,51%
  • Partidul Național Liberal – 14,02%
  • Uniunea Salvați România – 10,98%
  • Uniunea Democrată Maghiară din România – 7,15%
  • Partidul S.O.S. România – 6,79%
  • Partidul Oamenilor Tineri – 5,88%

Rezultate parțiale la nivel național – Senat

  • Partidul Social Democrat – 23,94%
  • Alianța pentru Unirea Românilor – 17,89%
  • Partidul Național Liberal – 14,59%
  • Uniunea Salvați România – 11,01%
  • Partidul S.O.S. România – 7,22%
  • Uniunea Democrată Maghiară din România – 7,21 %
  • Partidul Oamenilor Tineri – 5,78%

Citește mai departe

EVENIMENT

PNL, AUR și PSD conduc în județul Cluj, după procesarea a peste 75% din procesele verbale

Publicat

Vot parlamentare Cluj

La nivelul județului Cluj, la alegerile parlamentare din 1 decembrie, cei mai mulți alegători au votat cu Partidul Național Liberal, urmat de Alianța pentru Unirea Românilor, după procesarea a peste 75% din procesele verbale.

După procesarea a 75,52% din procesele verbale pentru Senat și a 75,82% din cele pentru Senat, în județul Cluj rămâne fruntaș PNL, urmat de AUR și de PSD.

Rezultate parțiale județul Cluj – Senat

  • Partidul Național Liberal – 20,49%
  • Alianța Pentru Unirea Românilor – 16,22%
  • Partidul Social Democrat – 14,30%
  • Uniunea Democrată Maghiară din România – 13,65%
  • Uniunea Salvați România – 12,92%
  • Partidul Oamenilor Tineri – 5,86%

Rezultate parțiale județul Cluj – Camera Deputaților

  • Partidul Național Liberal – 19,11%
  • Alianța Pentru Unirea Românilor – 16,31%
  • Partidul Social Democrat – 14,66%
  • Uniunea Democrată Maghiară din România – 13,46%
  • Uniunea Salvați România -12,75%
  • Partidul Oamenilor Tineri – 5,46%

Candidatul independent Sabin Sărmaș are, până acum, 2,54% din voturile pentru Camera Deputaților.

Procesele verbale din localitățile din zona metropolitană a Cluj și din municipiul Cluj-Napoca rămân în continuare sub nivelul de procesare a celorlalte procese verbale, până la această oră, față de localitățile din mediul urban mic și din mediul rural.

Citește mai departe

EVENIMENT

Alegeri parlamentare 2024. Rezultate PARȚIALE la nivel național după numărarea a 44% din voturi

Publicat

vot

Duminică, 1 decembrie, s-au desfășurat în România alegeri parlamentare. Prezența la vot la nivel național a fost de 52,49%, adică peste 10 milioane de alegători.

În urma procesării a 44% din voturi, rezultatele la nive național sunt următoarele:

Alegeri parlamentare 2024. Rezultate PARȚIALE la nivel național după numărarea a 44% din voturi

Senat

Partidul Social Democrat 24,1%

Alianța pentru Unirea Românilor 17,85%

Partidul Național Liberal 13,89%

Uniunea Democrată Maghiară din România 10,96%

Uniunea Salvați România 9,16%

Partidul S.O.S. România 7,11%

Partidul Oamenilor Tineri 5,4%

Camera Deputaților

Partidul Social Democrat 23,58 %

Alianța pentru Unirea Românilor 17,45 %

Partidul Național Liberal 13,58 %

Uniunea Democrată Maghiară din România 9,78 %

Uniunea Salvați România 9,46 %

Partidul S.O.S. România 6,71 %

Partidul Oamenilor Tineri 5,70 %

Citește mai departe

EVENIMENT

Alegeri parlamentare 2024. REZULTATE PARȚIALE pe județul Cluj, după numărarea a peste 40% din secții

Publicat

Vot cluj parlamentare

Rezultatele parțiale după numărarea voturilor din peste 40% din secțiile din județul Cluj arată că Partidul Național Liberal conduce clasamentul atât la Senat, cât și la Camera Deputaților. PNL e urmat de AUR și de UDMR, la nivelul județului Cluj.

După numărarea voturilor din 41,10% de secții la Camera Deputaților și 40,65% de secții la  Senat, clasamentul pe județul Cluj le arată în fruntea clasamentului pe PNL, AUR și UDMR.

Rezultate parțiale în județul Cluj – Senat

  • Partidul Național Liberal – 19,87%
  • Alianța Pentru Unirea Românilor – 18,20%
  • Uniunea Democrată Maghiară din România – 17,77%
  • Partidul Social Democrat – 15,96%
  • Uniunea Salvați România – 7,72 %
  • Partidul Oamenilor Tineri – 5,85 %
  • Partidul S.O.S. România -5,51 %

Rezultate parțiale în județul Cluj – Camera Deputaților

  • Partidul Național Liberal – 18,78%
  • Alianța Pentru Unirea Românilor – 18,36%
  • Uniunea Democrată Maghiară Din România – 17,57%
  • Partidul Social Democrat – 16,44%
  • Uniunea Salvați România – 7,62%
  • Partidul Oamenilor Tineri – 5,52%
  • Partidul S.O.S. România – 5,29%

Candidatul independent Sabin Sărmaș are, până acum, doar 1,41% din voturile exprimate pentru Camera Deputaților, în județul Cluj.

Menționăm că majoritatea secțiilor a căror voturi au fost procesate până în prezent sunt cele din mediul rural, cu un număr mai mic de alegători. Printre localitățile cu 100% din voturi numărate se numără Sânmărtin, Fizeșu Gherlii, Sic, Buza, Geaca sau Pălatca.

În municipiul Cluj-Napoca, voturile din doar 7 din cele 148 de secții de vot au fost procesate.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax