Connect with us

ACTUALITATE

Arafat: 90% dintre persoanele care mor în ATI sunt nevaccinate anti-COVID

Publicat


raed arafat

Secretarul de stat Raed Arafat a afirmat că 90% dintre persoanele care mor în terapie intensivă sunt nevaccinate anti-COVID.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a spus într-o conferinţă de presă că, în ultimele 24 de ore, în secţiile de terapie intensivă au ajuns 24 de persoane – „o cifră importantă”.
„Vom vedea următoarele zile care va fi evoluţia (…) Persoanele vulnerabile, chiar dacă este variantă Omicron, este posibil să aibă un impact asupra lor şi este posibil să ajungă şi la terapie intensivă.

Şi revin şi la analizele făcute şi de INSP şi la statistici mondiale, care demonstrează că persoanele nevaccinate sunt cele care sunt cele mai vulnerabile să ajungă la terapie intensivă, iar mortalitatea este de 90% aproximativ la persoanele nevaccinate, care sunt în terapie intensivă. 10% rămân persoane vaccinate cu comorbidităţi şi cu altele, adică mai bine zis 90% din cei decedaţi în terapie intensivă sunt persoane nevaccinate, 10% sunt persoane vaccinate, în marea parte a lor cu comorbidităţi”, a explicat el.

Pacienți mulți la UPU

Potrivit acestuia, se observă şi o creştere a numărului de pacienţi care se prezintă la unităţile de primiri-urgenţă.
„Şi aici începem să observăm o creştere a numărului pacienţilor care se prezintă la aceste unităţi, iar important este ca, având în vedere şi crearea centrelor de evaluare, pentru cazurile care nu sunt critice, pacienţii să folosească aceste centre şi unităţile de primiri urgenţe să fie destinate mai mult pacienţilor cu probleme respiratorii şi cu probleme care necesită într-adevăr investigaţii avansate şi intervenţii medicale avansate”, a arătat Arafat.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. MANELE în ghetoul de la Pata Rât cu Prințesa de Aur și Alex de la Cluj. La Festivalul ”Khetane”, dedicat muzicii rome

Publicat

De

printesa 2

Primul festival dedicate muzicii și culturii rome, ”Khetane- comunități împreună”, va avea loc între 12-14 august la Pata Rât, lângă groapa de gunoi a Clujului.

Președintele Fundației AltArt, Istvan Szakats, organizatorul festivalului, a declarat că, timp de trei zile, vor avea loc concerte, dezbateri, proiecții de film, conferințe, expoziții și activități pentru copii, toate dedicate comunităților segregate din Pata Rât, dar deschise și publicului larg.

”Nu este un festival de manele, ci este vorba de ceva mult mai mult. Este un festival al comunității, lucrăm de 10 ani în Pata Rât.

khetane 2

Totul este gratis, tot orașul este invitat, festivalul este deschis pentru toată lumea.

Avem mai mulți parteneri și suntem în discuții cu Facultatea de Arhitectură pentru a ne face mobilier urban pentru festival.

Sunt copleșit să văd că răspunsul clujenilor e consistent.

Ne așteptăm la circa 1000 de spectatori pe zi, în zilele de concerte”, a spus Szakats.

alex de la cluj

Și cultura romilor este mișto

Alex Fechete, de la Radio Pata, a declarat că scopul festivalului este să fie adusă muzica romilor în ghetou.

”În orașul de 5 stele nu este loc de manele. Noi vrem să ne manifestăm cultura, dar romii nu au loc. Vrem să arătăm că și cultura noastră poate fi mișto.

Vrem să normalizăm manelele în Cluj, iar printre invitați se vor număra Prințesa de Aur și Alex de la Cluj, dar și formația Impex”, a spus Fechete.

În afară de concerte, programul include concursul ”Pata Cluj are talent”, prezentare de modă, cu colecții purtate de reprezentante ale comunității din Pata Rât, dezbateri publice pe tema manelelor, cu invitați de la Filarmonica Transilvania și Academia de Muzică Cluj, dar vor avea și loc expoziții.

Organizatorii au dat asigurări celor care doresc să participe că se vor simți în siguranță la Pata Rât pe durata festivalului.

”Trebuie să spargem bariera fricii, să vină să ascultăm muzică împreună, nu au motive să le fie frică”, a punctat Alex Fechete.

Bugetul festivalului este de circa 70.000 – 80.000 de euro.

În zona Pata Rât trăiesc circa 2500 de persoane de etnie romă.

khetane

Citește mai departe

EVENIMENT

Ploi torenţiale în Cluj. Atenţionare de Cod galben. 40 l/mp

Publicat

De

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de ploi pentru 16 judeţe din Transilvania, Oltenia, Muntenia şi Moldova, care va fi în vigoare până joi la ora 12:00.

Potrivit ANM, în intervalul 6 iulie, ora 10:30 – 7 iulie, ora 12:00, în centrul, nordul şi nord-estul ţării, apoi şi în sud şi est, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice şi pe arii restrânse vijelii şi grindină.

VEZI ŞI:

Inundaţii în Cluj. Cod galben pentru 20 de bazine hidrografice. Care sunt râurile vizate până duminică

 

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 25 – 40 l/mp.

Judeţele sub Cod galben sunt Maramureş, Sălaj, Bistriţa – Năsăud (est şi sud), Cluj, Alba, Hunedoara, Gorj, Olt, Vaslui, Bacău, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Ialomiţa (jumătatea de est), Călăraşi (jumătatea de est).

Citește mai departe

EDUCATIE

TRIPLAREA salariilor profesorilor, propusă de o asociație din Cluj. Prim pas concret al ”României Educate”

Publicat

De

Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), înființată la Cluj-Napoca în 2019, propune triplarea salariilor profesorilor, ca prim pas concret al ”României Educate”.

”A apărut în presă un extras dintr-o analiză europeană amplă (Eurydice) privind salarizarea cadrelor didactice în Europa.

De 30 de ani auzim că educația trebuie să devină „prioritate națională”. De 30 de ani, diverse guvernări anunță tot felul de reforme. Concret, însă, deficitul educațional al poporului român se agravează de la an la an, iar nivelul educațional precar al populației este cea mai gravă amenințare la însăși existența României pe termen lung.

Pentru a se salva de furia familiilor, Ministerul Educației propune de la an la an subiecte tot mai ușoare la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat și, chiar în aceste condiții jenante, constatăm că, din cei care au început clasa a IX-a acum patru ani, doar 50% au finalizat studiile cu examen de Bacalaureat! Unde sunt restul, ce vor face ei?

Dezastru educațional în România

Dezastrul educațional al României este în plină desfășurare, „bomba cu ceas” ticăie amenințător. România are grave probleme demografice, iar scăderea și îmbătrânirea populației asociate cu deficitul educațional reprezintă cea mai nocivă combinație de factori de subminare a perspectivelor țării noastre.

Este un clișeu perpetuat de câteva decenii ideea că reforma educațională trebuie să fie „centrată pe interesele elevilor și studenților”. Ideea nu este, în sine, greșită.

Finalitatea procesului educațional se regăsește oricum în educația celor care au beneficiat de școală și în performanțele economiei, serviciilor publice, instituțiilor și societății românești în general, în context european și global. Nici ca mesaj politic populist nu sună rău să „te concentrezi pe interesele elevilor și studenților”. Dar, concret, cine face educația și de ce ar face-o (mai bună)?

Cariera didactică, neatractivă

Cariera didactică este de mulți ani printre cele mai neatractive din România. Tinerii de valoare nu sunt deloc motivați să aleagă această profesie.

Vârfurile promoțiilor universitare ar face orice altceva decât o carieră în învățământul preuniversitar sau chiar universitar. Între 3000 și 8000 RON net pe lună se încadrează salariile de bază ale cadrelor didactice din România, de la angajare până la gradul didactic maxim.

Foarte puțin la limita de jos, foarte puțin și la limita de sus! Pentru a nu stârni sensibilități sociale inutile, ar fi indicat să nu facem comparații cu cariera magistraților, de exemplu…

Măsură radicală

În aceste condiții, ca prim pas pentru o adevărată relansare, lipsită de ipocrizie și cuvinte goale, a aspirațiilor noastre pentru România Educată, ICDE propune triplarea tuturor salariilor cadrelor didactice!

Unora le-ar putea părea o exagerare, mai ales în condițiile economice actuale, dar o mărire substanțială a salariilor în Educație este necesară și ar aduce importanța socială uriașă a acestei profesii esențiale la nivelul cuvenit, crescând concurența pentru posturile didactice.

Abia de la acest nivel de motivare financiară în sus, la care se adaugă desigur multe alte măsuri de schimbare în educație, s-ar putea vorbi de lărgirea bazei de selecție pentru profesori și cercetători, astfel încât cei mai buni absolvenți ai promoțiilor să fie tentați cu adevărat de cariera didactică!

De la acest nivel de salarizare, am putea ridica justificat pretențiile pe care societatea le are față de școala românească (indicatori de performanță, evaluare, promovare etc.).

Românie europeană

Peste nivelul minim majorat astfel, pe baza criteriilor de performanță stabilite în concordanță cu condițiile specifice locale, s-ar putea adăuga bonusuri din partea Ministerului Educației sau a comunităților locale.

ICDE va continua să propună proiecte și dezbateri care să aducă în atenție urgența educațională a României. Vom lansa în toamnă un cadru de reflecție și o serie de evenimente de sensibilizare a decidenților cu privire la măsurile concrete care trebuie întreprinse urgent pentru ca în viitor să putem măcar spera la un început de ameliorare educațională în societatea românească.

O Românie needucată nu poate fi o Românie Europeană și nu poate avea un viitor credibil, pe baza valorilor europene, ca țară funcțională și ca națiune unită și performantă.

Ideea că mai întâi ceri performanță și apoi, cândva, ar putea crește veniturile, nu va funcționa și nu o să atragă niciodată absolvenții valoroși din universități în sistemul educațional. Primul pas îl constituie salariile cu adevărat motivante”, arată ICDE.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Generalul de brigadă Nicolae Tonu, împuternicit la comanda Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”

Publicat

De

tonu 2

La sediul comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, în prezența locțiitorului șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general maior Cristian-Daniel Dan, a avut loc ceremonia militară în cadrul căreia s-a dat citire ordinului de împuternicire, în funcția de comandant al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, a generalului de brigadă Nicolae Tonu.

tonu 1

Cu aceeași ocazie, locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Terestre a efectuat o vizită în cazarma Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, unde personalul de stat major al comandamentului diviziei și marilor unități și unități subordonate se instruiește în cadrul exercițiului de comandament asistat de calculator CAX „GEMINA 22.07”.

Pe timpul vizitei au fost prezentate infrastructura specifică CAX, spațiile destinate desfășurării conducerii acțiunilor tactice, modul de organizare și desfășurare al exercițiului precum și concepția operației.

Împuternicirea pe funcție are loc după trecerea în rezervă a generalui – maior Dorin Blaiu în urmă cu 3 luni.

Citește și Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, la Cluj, la schimbarea comenzii Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”

tonu 3

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate