EVENIMENT
Apelul ministrului Rafila: „Context complicat în Ucraina. Cetăţenii să aibă iodul la domiciliu”. Putin ameninţă cu arme nucleare

Ministrul Sănătăţii, Alexandru rafila, a lansat, vineri, la Bistriţa, un apel către populaţie de a-şi procura pastila de iod şi de a o avea la domiciliu, mai ales „în contextul complicat al conflictului din Ucraina”.
Context complicat în Ucraina. Cetăţenii să aibă iodul la domiciliu
„Pentru luna august, interesul pentru această substanţă -care este extrem de simplu de procurat, este gratuită, este pusă la dispoziţia populaţiei- este ceva mai mare.
Mai ales în contextul complicat al conflictului din Ucraina, cred că un comportament responsabil al fiecărui cetăţean este să aibă această substanţă la domiciliu, pentru că administrarea ei nu este necesară în mod obişnuit dar, sigur, într-o situaţie de criză, e bine să nu cauzeze o nouă criză, cea a distribuţiei, care nu este posibil de realizat într-un timp scurt”, a spus Alexandru Rafila.
Putin ameninţă cu arme nucleare
Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat de curând prima mobilizare în Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial, chiar dacă parţială. Totodată, el a avertizat Occidentul că „nu blufează” când spune că este pregătit să utilizeze arma nucleară pentru a apăra Rusia.
El a ameninţat de mai multe ori că va folosi armele nucleare, iar SUA şi NATO spun că iau în serios ameninţările lui Vladimir Putin.
De unde se poate lua iodura de potasiu şi de către cine
Pastilele de iodură de potasiu trebuie luate doar în cazul unui incident nuclear, nu trebuie administrate înainte.
„Pentru copiii peste 12 ani și adulții până în 40 de ani se vor lua 2 tablete în doză unică, în primele șase ore de când se anunță norul radioactiv. Copiii de la zero la o lună iau un sfert de tabletă, cei între o lună și trei ani primesc o jumătate de tabletă, iar cei între 3 și 12 ani o tabletă”, spune președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug.
Aceasta a explicat că persoanele peste 40 de ani au patologie tiroidiană, iar în cazul acestora apar mai multe reacții adverse. În plus, organismele acestora nu consumă atâta iod, având un alt metabolism tiroidian.
„Organismele în dezvoltare, în creștere, au nevoie de mai multă protecție și de aceea acestea au nevoie mai mare iod”, a mai spus Emiliana Costiug.
Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii din România, lista farmaciilor din județul Cluj fiind găsită AICI.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Scandal în fața BT Arena. O tânără acuză Jandarmeria Cluj și firma de pază că i-ar fi bătut iubitul. Ce spun jandarmii

Un scandal a izbucnit duminică dimineață pe platoul din fața BT Arena din Cluj după concertul Willy William @ Heart Society 4 Years Anniversary, care a început sâmbătă la ora 22, fiind nevoie de intervenția jandarmilor.
Una dintre tinerele prezente la eveniment a relatat că voia să plece acasă împreună cu iubitul său şi verișorul acestuia, iar când a ieșit pe uşa sălii BT Arena, iubitul se afla în spatele său.
”Eu chemam taxiul şi dintr-o dată paza (de la firma VIP Guard Security – n.a.) a sărit la bătaie la prietenul meu fără nicio justificare.
I-a dat sângele pe gură și în momentul acela, jandarmul care ar trebui să fie omul legii, i-a dat și mai tare cu bocancul în gură.
A început să dea și în noi în fete, iar prietenei mele i-a dat cu pumnul în sân”, a precizat tânăra, care a subliniat că iubitul său a fost dus de urgență și internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și operat, fiind suspect de ”fisurarea intestinului gros”.
Ce spun jandarmii clujeni?
Reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Cluj au transmis un punct de vedere, la cererea Cluj24, despre incident, din care reiese că a fost vorba despre ultraj asupra unui jandarm clujean aflat în misiune de asigurare a ordinii și siguranței publice pe timpul desfășurării unui eveniment muzical.
”În data de 16 martie a.c., în jurul orei 02:20, echipajul de jandarmerie, aflat în dispozitivul de asigurare a măsurilor de ordine publică în zona BT Arena, a fost sesizat de către firma de pază cu privire la faptul că o persoana este agresivă în zona principală de acces.
Unul dintre jandarmii prezenți la eveniment s-a deplasat la locul indicat, constatând că un bărbat este imobilizat la sol de către agenții de pază, timp în care acesta era agresiv verbal.
Jandarmul a ajutat tânărul să se ridice de la sol, după care i-a cerut acestuia documentul de identitate sau datele de stare civilă în vederea legitimării. În acel moment, bărbatul a devenit din nou agresiv fizic, apucându-l de gât pe jandarm, după care l-a lovit cu pumnul în zona feței.
Tânărul, internat la Psihiatrie
Încercând să se apere, jandarmul a trecut imediat la imobilizarea tânărului agresiv, aplicând apoi măsura încătușării.
Bărbatul a fost îmbarcat în autospeciala Jandarmeriei și condus la sediul Secției 4 Poliție Cluj-Napoca în vederea identificării și luării măsurilor legale în vigoare.
La sediul secției de poliție, tânărul a continuat să se manifeste agresiv, trântindu-se pe podea și aducând amenințări cu acte de violență echipajului de jandarmi.
Ca urmare a comportamentului de o agresivitate ieșită din comun a bărbatului, s-a luat decizia de a solicita un echipaj medical din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Cluj, în vederea transportării la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, pentru a fi evaluat medical.
La Secția de Psihiatrie medicul de gardă a decis internarea acestuia.
Tânărului în cauză i-a fost întocmit un proces-verbal de sesizare, în vederea continuării demersurilor legale de către organele competente”.
EVENIMENT
Conducerea UTCN, după incendiul din căminul Mărăști: Studenții din camera unde s-a produs incidentul au fost mutați temporar

Conducerea UTCN a dat, duminică, asigurări că toți studenții cazați în căminele universității sunt în siguranță și au precizat că regulamemtul interzice utilizarea echipamentelor electrice care pot genera incendii.
Asta după ce sâmbătă, 15 martie, un incendiu a izbucnit într-o cameră de la etajul 6 al căminului UTCN din cartierul Mărăști.
Conducerea UTCN, după incendiul din căminul Mărăști: Studenții sunt în siguranță
Potrivit reprezentanților universității din Cluj-Napoca, datorită sistemului de alarmă și senzorilor de fum care au funcționat corespunzător, studenții aflați în cămin au fost evacuați în siguranță, înainte de sosirea pompierilor. În momentul în care a izbucnit incendiul, în cămin se aflau aproape 200 de persoane.
“Nicio persoană nu a fost rănită, iar pagubele materiale sunt minore. Pentru a le asigura confortul, studenții cazați în camera în care s-a produs incendiul au fost mutați temporar în alte spații”, au transmis reprezentanții UTCN, care i-au asigurat pe aceștia și că se depun toate eforturile ca, în cel mai scurt timp, să se poată întoarce în camera lor.
Studenții trebuie să respecte cu strictețe regulamentul
Din primele cercetări efectuate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, cauza producerii incendiului a fost un prelungitor electric defect, care aparținea studenților. Reprezentanții universității au anunțat că vor colabora în continuare cu autoritățile, iar verificările continuă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele producerii incidentului.
“Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca subliniază că siguranța studenților din căminele universitare este o prioritate. În acest sens, au fost luate toate măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență. Mai mult, chiar în căminul unde s-a produs incendiul, a fost organizat un exercițiu de alarmare și evacuare în caz de incendiu, în colaborare cu ISU Cluj, în cursul acestui an universitar”, au transmis reprezentanții UTCN.
Aceștia fac, de asemenea, un apel către toți studenții să respecte cu strictețe regulamentul de organizare și funcționare a căminelor studențești din UTCN. “Conform articolului 65, alineatul 6, este strict interzisă utilizarea echipamentelor electrice care pot genera incendii”, au arătat aceștia.
Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 din Cluj-Napoca au intervint sâmbătă pentru a lichida un incendiul izbucnit într-o cameră a căminului studențesc.
EVENIMENT
Poliția a identificat șoferul AGRESIV care a spart parbrizul unei mașini la mall-ul din Florești. E cercetat pentru distrugere

Polițiștii clujeni s-au sesizat din oficiu în urma scandalului care a avut loc în parcarea mall-ului din Florești între doi șoferi.
Bărbatul care a fost deosebit de agresiv, și care a lovit o mașină până i-a crăpat parbrizul, este cercetat pentru distrugere și tulburarea liniștii publice.
Șofer agresiv, identificat de polițiștii clujeni
“În urma activităților desfășurate de către polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Florești, bărbatul a fost identificat stabilindu-se că este vorba de un bărbat de 42 de ani din municipiu Cluj-Napoca”, au transmis polițiștii clujeni care au arătat că au demarat cercetări după ce imaginile au apărut în spațiul public.
Astfel, polițiștii s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și distrugere.
“În continuare se desfășoară cercetări pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care a avut loc evenimentul și pentru luarea măsurilor legale ce se impun”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.
EVENIMENT
FOTO. Accident la ieșirea din Gilău spre Someșu Rece. Trei tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani, duși la spital

Un accident de circulație, soldat cu trei victime, a avut loc duminică, la ieșirea din Gilău spre Someșu Rece.
Două mașini s-au ciocnit.
Accident la ieșirea din Gilău spre Someșu Rece
Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca sunt cei care au intervenit la un accidentul în careau fost implicate două autoturisme. Au fost transportați la spital trei tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani. Toți au fost în permanență conștienți și cooperanți, potrivit reprezentanților ISU Cluj.
La misiune au luat parte echipajele de la Garda Gilău cu o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD. Pe parcurs, forțele au fost suplimentate cu încă o ambulanță SMURD de la Punctul de Lucru Florești.
Foto: ISU Cluj