Connect with us

EVENIMENT

Apele Române, tulburi și la Cluj. ”Sechestrata” cu spate politic de la Apele Române

Publicat


Apele Române sunt zguduite de scandal după scandal, toate cu rădăcini politice. După cazul inginerului Ovidiu Ianculescu de la Mureș, pus să-și scrie demisia în favoarea unui membru de partid, a urmat cel al chelneriței pe post de inginer din zona Moldovei, iar printre ele am avut și o deversare a apelor uzate în râul Someș – cu acuzații de sechestrare aduse de către o angajată la adresa directorului Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, Ovidiu Vișan, de asemenea membru PNL. Cluj24 a urmărit cu atenție cazul de la Cluj, iar surpriza a fost să aflăm că inclusiv directoarea care ar fi realizat dezvăluirile este de fapt ”abonată” politic, însă e drept, la alt partid. 

Totul a pornit de la un e-mail primit de mai multe persoane, printre care și activiști de mediu, din partea lui Carmen Grozavu – inspector în cadrul ABAST, prin care erau semnalate deversări peste limitele admise ale apelor uzate în râul Someș, zona străzii Tractorișrilor, totul prin complicitatea instituțiilor care ar trebui să monitorizeze calitatea apei.

Ca reacție a fost convocată de către directorul Ovidiu Vișan o ședință la nivelul ABA Someș-Tisa, iar persoana care ar fi realizat imaginile incorporate în acel e-mail, Ana Maria Cosma, director al Sistemului de Gospodărire a Apei Cluj, a depus ulterior la Poliție o plângere pentru comportament abuziv și sechestrare.

În cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a fost înregistrat un dosar penal sub numărul 19/P/2021 pentru săvârșirea infracțiunilor de lipsire de libertate, amenințare, purtare abuzivă, abuz în serviciu.

Compania de Apă Someș SA a arătat că toate acele deversări nu au avut impact negativ asupra mediului și că respectiva procedură era o lucrare de mentenanță care se realizează o dată la zece ani.

„În principal, astfel de operațiuni sunt făcute odată la 10 ani, dar pot fi și mai frecvente, în funcție de nivelul de colmatare a canalului colector. Ultima intervenție de acest fel a fost făcută prin 2000, nu aș putea să vă spun exact. În perioada în care am făcut această întreținere, am monitorizat calitatea apei și datorită faptului că a cerut permisiunea celor de la Hidroelectrica pentru a mări debitul pe Someș, de la 2-3 metri cubi pe secundă, la 12 metri cubi pe secundă, impactul a fost aproape egal cu zero, pentru că la o distanță de maxim 100 de metri de locul de deversare, calitatea apei din Someș este confrom legislației.

Prin această creștere a debitului apei pe Someș, impactul a fost aproape zero. Stația de epurare a fost modernizată și retehnologizată prin programul de investiții POS Mediu 2009-2013, iar în această etapă avem un alt proiect de modernizare a stației, pentru realizarea unei stații de tratare termică a nămolului rezultat din stația de epurare și, în plus, realizarea unui canal care să facă legătura între stație și malul stâng al Someșului Mic”, a declarat Călin Neamțu, săptămâna trecută, în cadrul ședinței Consiliului Județean Cluj.

Atunci de ce atâta scandal?

Vizat ar fi postul de director pe care îl ocupa Ovidiu Vișan, sprijinit de PNL.

”Noi doar asigurăm cadrul să nu existe poluare, monitorizăm, nu noi facem deversările. Nicio secundă nu am încălcat legea și nici nu m-au căutat încă procurorii pentru acuzații de sechestrare. Este interesant însă că se știa de ceva vreme de acele deversări, dar s-a făcut abia acum scandal public din ele, și trebuie să precizăm că avem aici și un caz de furt de identitate”, a declarat Ovidiu Vișan pentru Cluj24.

Cluj24 a stat de vorbă și cu Carmen Grozavu, inspectorul de la Ape cu identitatea furată.

”Mă simt așa cum mă simt de 1 an de zile, de când avem atmosfera de pe care o avem la unitate. Sunt supusă la tot felul de presiuni, am fost și detașată la Galați în dorința de a se scăpa de mine. Am atacat în instanță detașarea, iar cei de la Galați au anulat detașarea, a fost un abuz. Faptul că cineva și-a creat o adresă de mail pe numele meu m-a șocat. Când m-a sunat dl Adrian Dohotaru nici nu știam că avem un asemenea deputat. Era și spus în acel mail subsemnata dna Grozavu.

O să fac plângere penală, să văd dacă se poate face așa ceva. Scopul era să fiu pusă în raport negativ cu conducerea actuală, iar persoana pe care o bănuiesc că se află în spatele operațiunii am înțeles că are și probleme cu actuala conducere, probabil că își dorește și un post de director pe care nu îl poate avea altfel.

Sper că toate lucrurile se vor rezolva. În ceea ce o privește pe dna Cosma, degeaba spune că actualul director este numit politic, pentru că și dânsa este o directoare care a ajuns la instituție detașată, tot printr-o semnătură. Iar la serviciu, când te cheamă în birou directorul să răspunzi pentru ceea ce faci, trebuie să răspunzi, nu poți să o numești sechestrare, mai ales și în prezența altor colegi”.

Apa trece, pietrele rămân

Schimbările politice afectează puternic instituțiile de stat din România. Cazul inginerului Ianculescu arată, încă o dată, că doar cine are spate politic rezistă. Și nu e vorba doar despre Guvernarea PNL…

Dacă la adresa lui Ovidiu Vișan s-au tot lansat acuzații că e numit politic și ”nespecialist”, se pare că și Ana Maria Cosma, care ar fi în spatele scandalului deversărilor, a ajuns la rândul ei directoare tot cu spate politic, de această dată din ograda PMP.

Ana-Maria Cosma a fost detaşată în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Cluj și a a avut delegate sarcinile și responsabilitățile funcției de director al acestei subunități, începând cu data de 17.06.2020, până la data de 21.12.2020. Detașată de unde? tocmai de la cabinetul parlamentar al senatorului Vasile Cristian Lungu (PMP), din Sălaj, unde aceasta a fost angajată, potrivit informațiilor obținute de Cluj24.

Alegerile au venit, iar senatorul Lungu nu a mai prins o poziție de parlamentar.

Aceleași alegeri au făcut ca soțul dnei Cosma, Cosma Ovidiu Florin, să devină consilier județean PMP în cadrul Consiliului Județean Cluj. Vezi declarația sa de avere, AICI.

Nu-i problemă, tot se găsește o soluție.

Începând cu data de 21.12.2020, doamna Ana-Maria Cosma este detaşată pe postul de geograf la SGA, pentru o perioadă de șase luni. Detașată de unde, de această dată? tocmai de la Primăria comunei Cătina, județul Cluj. 

Desigur, primarul comunei este tot un membru PMP, Florin-Călin Borbely. Acesta a confirmat pentru Cluj24 că Ana Maria Cosma este angajată a Primăriei, pe post de consilier al primarului.

Nu mă cred mai minunată decât el

Contactată de reporterii Cluj24, Ana Maria Cosma a recunoscut că a ajuns pe postul pe care îl ocupa tot pe semnătură, după modelul lui Ovidiu Vișan, cu toate că nu este membru de partid.

”Nu mă cred mai minunată decât el, am ajuns în aceleași condiții pe post, dar am pus mereu mediul și activitatea asta pe primul loc, mi-am tratat funcția cu seriozitate. Există și oameni care mi-au
recunoscut meritele. Politic ca politic, dar trebuie să ținem partea obiectului de activitate al instituției”, a spus Ana Maria Cosma.

În urma dezvăluirilor făcute și a ședinței la care a fost chemată de către directorul Ovidiu Vișan, Ana Maria Cosma a urmat ședințe de consiliere psihologică.

Aceasta este însă dezamăgită că nu s-a luat încă nicio măsură concretă, fie că este vorba despre dosarul de sechestrare, fie despre activitatea conducerii Apelor de la Cluj.

”Din nefericire a fost nevoie de acest incident pentru a se afla ce se întâmplă acolo, dar dacă asta aduce un impact bun asupra mediului, tot e ceva” – Ana Maria Cosma.

Ce spun activiștii de mediu despre toată această încrengătură politică

Adrian Dohotaru este unul dintre cei care acordă o atenție deosebită Someșului, iar în acest caz particular, este și unul dintre protagoniști.

”Trebuie să avem o dezbatere publică ce funcții trebuie să rămână politice și ce funcții să fie tehnocratice, pentru că nu se poate politică fără aparat administrativ, dar nici aparat administrativ și tehnocratic fără politică care să dea o direcție. O altă dezbatere foarte necesară e legată de resursa internă din partide.

E important ca partidele să își dezvolte fundații și școli de partid în care membrii de partid se formează pe diverse domenii: relații externe, mediu, sănătate etc. Apoi, e relevant ca oamenii politici care dobândesc diverse funcții să se specializeze și în sistemul universitar pe diverse domenii, pentru a articula într-o funcție și o viziune politică, nu doar pentru a se căpătui”, a precizat Adrian Dohotaru pentru Cluj24.

Și totuși, mediul

În funcție de viitorul buget, Compania de Apă promite să facă noi investiții în zonă.

”Singurul lucru bun în urma scandalului e că, măcar acum, purtăm discuția despre canalul colector. Dar nu este sigur că îl vom avea, pentru că încă e în analiză dacă vor avea loc noi investiții, deci nu avem un angajament ferm. Dar o altă discuție pe care trebuie să o avem e de ce vrem o apă curată. Ar trebui să articulăm mai clar în societate de ce vrem o apă care nu e poluată, de ce vrem spații verzi la râu, hrană sănătoasă locală (din Apahida), piste de biciclete în zone poluate de traficul auto.

Interesant e că această Companie de Apă Someș SA îmi spunea cu alte ocazii că pista de biciclete în zona lor poate conduce la poluare, dar acum ei nu au poluat deloc Someșul lăsând echivalentul a peste 320.000 de tone de apă uzată netratată în râu. Ipocrizie e și când spun că brațul acela mort al Someșului unde ei deversează nu ar polua când apa respectivă îți mută nasul de putoare iar fecalele plutesc la suprafață și se varsă în râu”, mai spune Adrian Dohotaru.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Mai marii din domeniul CONSTRUCȚIILOR s-a întâlnit la Cluj. Peste 600 de PARTICIPANȚI la Construction & Infrastructure Summit

Publicat

Mai marii din domeniul CONSTRUCȚIILOR s-a întâlnit la Cluj. Construction & Infrastructure Summit, cel mai important eveniment de profil din România, a adunat, în februarie, la Chios Lounge, specialiști din construcții, industrii auxiliare și autorități de reglementare.

Au fost înregistrate 650 cereri de participare, scrie Transilvania Business.

La eveniment au participat manageri ai companiilor majore din construcții și instalații, ai firmelor de proiectare și arhitectură și ai dezvoltatorilor imobiliari.

Mai marii din domeniul CONSTRUCȚIILOR s-a întâlnit la Cluj. Peste 600 de PARTICIPANȚI la Construction & Infrastructure Summit

Printre invitați s-au numărat reprezentanți ai universităților și autorităților implicate în activitatea acestor industrii, sub forma unui mediu construit special în vederea asigurării unei comunicări directe și nemijlocite a factorilor de decizie.

„Sper ca modelul Clujului să fie molipsitor și pentru alte orașe”

Printre temele dezbătute s-au aflat parteneriatele, decarbonizarea și criza de personal.

„Mă bucur ca breasla constructorilor a reușit să se adune în orașul cel mai frenetic din punctul de vedere al dezvoltărilor de toate felurile din România. Sper ca modelul Clujului să fie molipsitor și pentru alte orașe, să ne întâlnim și în alte localități cu astfel de ocazii.

Pentru orice companie, spiritul Ardealului, al Clujului pot să aducă un plus major care să o ajute să crească sănătos pe o perioadă îndelungată. Bucureștiul e capitala României, dar în ultimii 10 ani Clujul a fost dat întotdeauna ca exemplu pentru de cele mai bune lucruri, inclusiv pentru competiții sportive sau evenimente culturale”, a spus Cristian Erbașu, director general al companiei „Construcții Erbașu”.

Au participat și numeroși invitații speciali: din mediul de afaceri, Dan Pitic – Scala & Ax Perpetuum, Alexandru Fulga – Concrete & Design Solutions, iar din partea instituțiilor și organizațiilor, Viorel Pleșa – Garda de Mediu Cluj, Radu Rațiu – Comisia de Urbanism Cluj-Napoca, Ciprian Neag – Inspectoratul de Poliție al Județului, Dinu Popescu – ARIC, Cosmin Morărescu – Ordinul Arhitecților Filiala Transilvania.

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

”Vinerea verde” ajunge și în Gilău. Transport public gratuit de 8 Martie, Ziua Femeii

Publicat

autobuz vinerea verde Gilău

Primarul Gelu Topan a anunțat că și comuna Gilău intră în programul „Vinerea verde”, măsură care se aplică în Cluj-Napoca, Florești, Baciu și Apahida.

”Am propus ca locuitorii din toate localitățile comunei să poată circula gratuit pe mijloacele de transport în comun în fiecare zi de vineri, iar Consiliul Local a aprobat joi acest lucru.

”Vinerea verde” ajunge și în Gilău. Transport public gratuit de 8 Martie, Ziua Femeii

Ne-am aliniat astfel măsurilor luate la Cluj-Napoca, Florești, Baciu și Apahida. Practic, vom putea circula fără bilet în toată zona metropolitană a Clujului.
Trebuie să știți că gratis nu e, de fapt, fără bani. Ne-am asumat să acoperim din bugetul local toate costurile programului „Vinerea verde”. Cu alte cuvinte, costul curselor este suportat de Primărie”, a spus Topan.
Acesta a precizat că, în urma negocierilor cu Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, prima vineri în care gilăuanii vor circula gratis pe autobuze va fi de Ziua Femeii, 8 Martie.

Citește mai departe

EVENIMENT

Gianina Șerban, deputat AUR: ”Ne BATEM cu ei până la capăt! Alegerile ar trebui să aibă loc la TERMEN”

Publicat

Deputatul AUR Gianina Șerban spune că formațiunea politică din care face parte nu este de acord cu devansarea alegerilor prezidențiale: „Ne batem cu ei până la capăt! Alegerile ar trebui să aibă loc la termen”.

„Odată cu comasarea total neconstituțională, coaliția a decis ca alegerile prezidențiale să aibă loc în luna septembrie, nu în noiembrie așa cum prevede legea în vigoare. Iar Kelemen Hunor, disperat să revină la guvernare, face jocurile partidului unic PNL-PSD. La Camera Deputaților a ajuns un proiect de lege prin care coaliția e ajutată să devanseze alegerile după bunul plac al coaliției.

Gianina Șerban, deputat AUR: ”Ne BATEM cu ei până la capăt! Alegerile ar trebui să aibă loc la TERMEN”

Alianța pentru Unirea Românilor a depus un amendament la acest proiect de lege prin care alegerile prezidențiale să aibă loc așa cum prevede legea în vigoare, înainte cu o lună să ajungă la termen mandatul președintelui. Considerăm că intervalul de timp de 30 de zile creează cadrul legal pentru o competiție electorală bazată pe principii corecte, transparente și, mai ales, democratice.

Și, dacă tot vrea coaliția, prin anexa sa UDMR, să modifice legislația electorală, atunci propunem ca data alegerilor prezidențiale să fie anunțată înainte cu cel puțin 6 luni de zile, astfel încât să existe predictibilitate, iar românii să cunoască data alegerilor, fără ca politicienii aflați la putere să o schimbe după propriul interes.

Actul normativ propus și adoptat deja în plenul Senatului este o modificare legislativă care vădit avantajează actuala coaliție de guvernare să-și mențină, să-și faciliteze și să-și consolideze un pol de putere absolut, eliminând orice urmă de democrație”, a comunicat AUR.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bilanțul IPJ Cluj: Peste 7.000 de șoferi au rămas fără permis în anul 2023

Publicat

De

conducerea IPJ Cluj

Polițiștii rutieri clujeni au reținut anul trecut, în vederea suspendării 7.161 de permise de conducere şi au fost retrase 1.886 de certificate de înmatriculare, arată datele din bilanțul IPJ Cluj pe 2023, prezentate vineri de conducerea inspectoratului.

În anul 2023,în județul Cluj au fost înregistrate 1.216 accidente de circulaţie, 206 dintre acestea fiind raportate ca accidente rutiere grave.

Polițiștii au reținut anul trecut, în vederea suspendării 7.161 de permise de conducere şi au fost retrase 1.886 de certificate de înmatriculare.

Principalele cauze ale accidentelor

”În perioada menționată, polițiștii rutieri s-au implicat în activități de prevenire și combatere a tuturor cauzelor generatoare de accidente rutiere, în urma celor 2.735 de acțiuni de control fiind constatate 1.820 de infracțiuni şi aplicate 45.950 de sancţiuni contravenționale.

Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave au fost viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum, neacordarea de prioritate vehiculelor și indisciplina pietonilor”, se mai arată în bilanțul IPJ Cluj.

Creștere a infracțiunilor

De asemenea, în bilanțul IPJ Cluj pe anul 2023 se precizează că structurile inspectoratulu au fost sesizate despre comiterea unui număr de 17.659 de infracțiuni, înregistrându-se o creștere de 4,73%, comparativ cu perioada similară a anului trecut (16.862).

Din totalul infracțiunilor sesizate în anul 2023, infracțiunile contra patrimoniului reprezintă 46,24%.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax