Connect with us

EVENIMENT

Apele Române, tulburi și la Cluj. ”Sechestrata” cu spate politic de la Apele Române

Publicat


Apele Române sunt zguduite de scandal după scandal, toate cu rădăcini politice. După cazul inginerului Ovidiu Ianculescu de la Mureș, pus să-și scrie demisia în favoarea unui membru de partid, a urmat cel al chelneriței pe post de inginer din zona Moldovei, iar printre ele am avut și o deversare a apelor uzate în râul Someș – cu acuzații de sechestrare aduse de către o angajată la adresa directorului Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, Ovidiu Vișan, de asemenea membru PNL. Cluj24 a urmărit cu atenție cazul de la Cluj, iar surpriza a fost să aflăm că inclusiv directoarea care ar fi realizat dezvăluirile este de fapt ”abonată” politic, însă e drept, la alt partid. 

Totul a pornit de la un e-mail primit de mai multe persoane, printre care și activiști de mediu, din partea lui Carmen Grozavu – inspector în cadrul ABAST, prin care erau semnalate deversări peste limitele admise ale apelor uzate în râul Someș, zona străzii Tractorișrilor, totul prin complicitatea instituțiilor care ar trebui să monitorizeze calitatea apei.

Ca reacție a fost convocată de către directorul Ovidiu Vișan o ședință la nivelul ABA Someș-Tisa, iar persoana care ar fi realizat imaginile incorporate în acel e-mail, Ana Maria Cosma, director al Sistemului de Gospodărire a Apei Cluj, a depus ulterior la Poliție o plângere pentru comportament abuziv și sechestrare.

În cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a fost înregistrat un dosar penal sub numărul 19/P/2021 pentru săvârșirea infracțiunilor de lipsire de libertate, amenințare, purtare abuzivă, abuz în serviciu.

Compania de Apă Someș SA a arătat că toate acele deversări nu au avut impact negativ asupra mediului și că respectiva procedură era o lucrare de mentenanță care se realizează o dată la zece ani.

„În principal, astfel de operațiuni sunt făcute odată la 10 ani, dar pot fi și mai frecvente, în funcție de nivelul de colmatare a canalului colector. Ultima intervenție de acest fel a fost făcută prin 2000, nu aș putea să vă spun exact. În perioada în care am făcut această întreținere, am monitorizat calitatea apei și datorită faptului că a cerut permisiunea celor de la Hidroelectrica pentru a mări debitul pe Someș, de la 2-3 metri cubi pe secundă, la 12 metri cubi pe secundă, impactul a fost aproape egal cu zero, pentru că la o distanță de maxim 100 de metri de locul de deversare, calitatea apei din Someș este confrom legislației.

Prin această creștere a debitului apei pe Someș, impactul a fost aproape zero. Stația de epurare a fost modernizată și retehnologizată prin programul de investiții POS Mediu 2009-2013, iar în această etapă avem un alt proiect de modernizare a stației, pentru realizarea unei stații de tratare termică a nămolului rezultat din stația de epurare și, în plus, realizarea unui canal care să facă legătura între stație și malul stâng al Someșului Mic”, a declarat Călin Neamțu, săptămâna trecută, în cadrul ședinței Consiliului Județean Cluj.

Atunci de ce atâta scandal?

Vizat ar fi postul de director pe care îl ocupa Ovidiu Vișan, sprijinit de PNL.

”Noi doar asigurăm cadrul să nu existe poluare, monitorizăm, nu noi facem deversările. Nicio secundă nu am încălcat legea și nici nu m-au căutat încă procurorii pentru acuzații de sechestrare. Este interesant însă că se știa de ceva vreme de acele deversări, dar s-a făcut abia acum scandal public din ele, și trebuie să precizăm că avem aici și un caz de furt de identitate”, a declarat Ovidiu Vișan pentru Cluj24.

Cluj24 a stat de vorbă și cu Carmen Grozavu, inspectorul de la Ape cu identitatea furată.

”Mă simt așa cum mă simt de 1 an de zile, de când avem atmosfera de pe care o avem la unitate. Sunt supusă la tot felul de presiuni, am fost și detașată la Galați în dorința de a se scăpa de mine. Am atacat în instanță detașarea, iar cei de la Galați au anulat detașarea, a fost un abuz. Faptul că cineva și-a creat o adresă de mail pe numele meu m-a șocat. Când m-a sunat dl Adrian Dohotaru nici nu știam că avem un asemenea deputat. Era și spus în acel mail subsemnata dna Grozavu.

O să fac plângere penală, să văd dacă se poate face așa ceva. Scopul era să fiu pusă în raport negativ cu conducerea actuală, iar persoana pe care o bănuiesc că se află în spatele operațiunii am înțeles că are și probleme cu actuala conducere, probabil că își dorește și un post de director pe care nu îl poate avea altfel.

Sper că toate lucrurile se vor rezolva. În ceea ce o privește pe dna Cosma, degeaba spune că actualul director este numit politic, pentru că și dânsa este o directoare care a ajuns la instituție detașată, tot printr-o semnătură. Iar la serviciu, când te cheamă în birou directorul să răspunzi pentru ceea ce faci, trebuie să răspunzi, nu poți să o numești sechestrare, mai ales și în prezența altor colegi”.

Apa trece, pietrele rămân

Schimbările politice afectează puternic instituțiile de stat din România. Cazul inginerului Ianculescu arată, încă o dată, că doar cine are spate politic rezistă. Și nu e vorba doar despre Guvernarea PNL…

Dacă la adresa lui Ovidiu Vișan s-au tot lansat acuzații că e numit politic și ”nespecialist”, se pare că și Ana Maria Cosma, care ar fi în spatele scandalului deversărilor, a ajuns la rândul ei directoare tot cu spate politic, de această dată din ograda PMP.

Ana-Maria Cosma a fost detaşată în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Cluj și a a avut delegate sarcinile și responsabilitățile funcției de director al acestei subunități, începând cu data de 17.06.2020, până la data de 21.12.2020. Detașată de unde? tocmai de la cabinetul parlamentar al senatorului Vasile Cristian Lungu (PMP), din Sălaj, unde aceasta a fost angajată, potrivit informațiilor obținute de Cluj24.

Alegerile au venit, iar senatorul Lungu nu a mai prins o poziție de parlamentar.

Aceleași alegeri au făcut ca soțul dnei Cosma, Cosma Ovidiu Florin, să devină consilier județean PMP în cadrul Consiliului Județean Cluj. Vezi declarația sa de avere, AICI.

Nu-i problemă, tot se găsește o soluție.

Începând cu data de 21.12.2020, doamna Ana-Maria Cosma este detaşată pe postul de geograf la SGA, pentru o perioadă de șase luni. Detașată de unde, de această dată? tocmai de la Primăria comunei Cătina, județul Cluj. 

Desigur, primarul comunei este tot un membru PMP, Florin-Călin Borbely. Acesta a confirmat pentru Cluj24 că Ana Maria Cosma este angajată a Primăriei, pe post de consilier al primarului.

Nu mă cred mai minunată decât el

Contactată de reporterii Cluj24, Ana Maria Cosma a recunoscut că a ajuns pe postul pe care îl ocupa tot pe semnătură, după modelul lui Ovidiu Vișan, cu toate că nu este membru de partid.

”Nu mă cred mai minunată decât el, am ajuns în aceleași condiții pe post, dar am pus mereu mediul și activitatea asta pe primul loc, mi-am tratat funcția cu seriozitate. Există și oameni care mi-au
recunoscut meritele. Politic ca politic, dar trebuie să ținem partea obiectului de activitate al instituției”, a spus Ana Maria Cosma.

În urma dezvăluirilor făcute și a ședinței la care a fost chemată de către directorul Ovidiu Vișan, Ana Maria Cosma a urmat ședințe de consiliere psihologică.

Aceasta este însă dezamăgită că nu s-a luat încă nicio măsură concretă, fie că este vorba despre dosarul de sechestrare, fie despre activitatea conducerii Apelor de la Cluj.

”Din nefericire a fost nevoie de acest incident pentru a se afla ce se întâmplă acolo, dar dacă asta aduce un impact bun asupra mediului, tot e ceva” – Ana Maria Cosma.

Ce spun activiștii de mediu despre toată această încrengătură politică

Adrian Dohotaru este unul dintre cei care acordă o atenție deosebită Someșului, iar în acest caz particular, este și unul dintre protagoniști.

”Trebuie să avem o dezbatere publică ce funcții trebuie să rămână politice și ce funcții să fie tehnocratice, pentru că nu se poate politică fără aparat administrativ, dar nici aparat administrativ și tehnocratic fără politică care să dea o direcție. O altă dezbatere foarte necesară e legată de resursa internă din partide.

E important ca partidele să își dezvolte fundații și școli de partid în care membrii de partid se formează pe diverse domenii: relații externe, mediu, sănătate etc. Apoi, e relevant ca oamenii politici care dobândesc diverse funcții să se specializeze și în sistemul universitar pe diverse domenii, pentru a articula într-o funcție și o viziune politică, nu doar pentru a se căpătui”, a precizat Adrian Dohotaru pentru Cluj24.

Și totuși, mediul

În funcție de viitorul buget, Compania de Apă promite să facă noi investiții în zonă.

”Singurul lucru bun în urma scandalului e că, măcar acum, purtăm discuția despre canalul colector. Dar nu este sigur că îl vom avea, pentru că încă e în analiză dacă vor avea loc noi investiții, deci nu avem un angajament ferm. Dar o altă discuție pe care trebuie să o avem e de ce vrem o apă curată. Ar trebui să articulăm mai clar în societate de ce vrem o apă care nu e poluată, de ce vrem spații verzi la râu, hrană sănătoasă locală (din Apahida), piste de biciclete în zone poluate de traficul auto.

Interesant e că această Companie de Apă Someș SA îmi spunea cu alte ocazii că pista de biciclete în zona lor poate conduce la poluare, dar acum ei nu au poluat deloc Someșul lăsând echivalentul a peste 320.000 de tone de apă uzată netratată în râu. Ipocrizie e și când spun că brațul acela mort al Someșului unde ei deversează nu ar polua când apa respectivă îți mută nasul de putoare iar fecalele plutesc la suprafață și se varsă în râu”, mai spune Adrian Dohotaru.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

FOTO. Mircea Abrudean, la Porțile de Fier, la inaugurarea unei liniii electrice aeriene: O soluție inteligentă și ecologică

Publicat

Mircea Abrudean

CNTEE Transelectrica, companie aflată în portofoliul Secretariatul General al Guvernului, a organizat ieri seară, la sediul SET Porțile de Fier I, Ceremonia de inaugurare a Proiectului de construire a Liniei Electrice Aeriene de 400kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița.

Proiectul reprezintă o investiție de peste 150 de milioane de lei, cu o lungime totală de 117 km și, corelat cu retehnologizarea Stației Electrice de Transformare Reșița care va face posibilă și operaționalizarea Liniei de interconexiune Reșița – Pancevo (Serbia), va consolida sectorul energetic în regiunea Banat și va contribui la stabilizarea tensiunilor și, implicit, la reducerea pierderilor de putere și energie.

Realizare tehnică remarcabilă

Mircea Abrudean

Prezent la inaugurare, secretarul general al Guvernului, clujeanul Mircea Abrudean, a menționat faptul că proiectul nu este doar o realizare tehnică remarcabilă, ci și o dovadă a angajamentului României față de inovație și sustenabilitate, fiind cel mai complex din ultimii 30 de ani.

„Este un simbol al perseverenței în fața provocărilor tehnice și un exemplu al colaborării strânse între sectorul public și cel privat. În spatele acestei realizări impresionante stau ore nesfârșite de muncă, cercetare și inovare.

Această linie electrică aeriană este o soluție inteligentă și ecologică, care va contribui la reducerea emisiilor de carbon și la promovarea unei economii mai curate și mai eficiente energetic.

Este un pas important în direcția unui viitor mai durabil și va spori capacitatea de racordare la rețea pentru noii consumatori de energie electrică care doresc să-și dezvolte activitățile în această zonă”, a spus Abrudean.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Se PRELUNGEȘTE traseul liniei 18. Se înființează 8 STAȚII noi în Borhanci

Publicat

autobuze ctp

Începând de marți, 16.04.2024, autobuzele care circula pe linia 18 vor avea traseu dus-întors pe strada Romul Ladea, modificat față de situația actuală, în care întoarcerea autobuzelor înspre oraș se realiza pe străzile Voievodul Gelu și Borhanciului.

În acelasi timp, traseul actual al liniei se va prelungi cu aproximativ 750m pe strada Veseliei, unde va avea punct de întoarcere în zona numărului 58.

Se PRELUNGEȘTE traseul liniei 18. Se înființează 8 STAȚII noi în Borhanci

Odată cu modificarea traseului liniei 18 și prelungirea acesteia, pe strada Veseliei vor fi înființate stații noi de autobuz, astfel:

– 5 stații pe strada Romul Ladea, pe sensul de venire spre oras în zona numerelor poștale 127, 79, 63, 39 si 23;

– 3 statii pe strada Veseliei, în zona numerelor poștale 26, 28 și 58.

Noile stații de autobuz au fost semnalizate în teren prin indicatoare și marcaje rutiere.

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare Cod GALBEN de furtună pentru Cluj și alte 22 de județe

Publicat

furtuna

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru 23 de judeţe, valabilă până miercuri după-amiaza şi o informare pentru toată ţara, valabilă până joi seara, scrie Agerpres.

Potrivit meteorologilor, de marţi, ora 15:00, până miercuri, la ora 15:00, în Banat, sudul Crişanei, Transilvania şi în zonele montane, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin averse şi cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale de 55-70 km/h, izolat vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 20-25 litri/mp şi izolat de peste 40 litri/mp.

harta

Avertizare Cod GALBEN de furtună pentru Cluj și alte 22 de județe

Se vor afla sub Cod galben judeţele Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna, Cluj, Alba, Sibiu, Braşov, Hunedoara, Arad, Timiş şi Caraş-Severin, integral, şi parţial Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi.

Pe de altă parte, informarea meteo este valabilă de marţi, ora 14:00, până joi, la ora 20:00. În intervalul menţionat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, la început în regiunile vestice şi centrale, apoi şi în rest.

Aceasta se va manifesta prin averse, trecător descărcări electrice şi izolat grindină şi vijelii, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi local de 15-20 litri/mp şi izolat de 30-40 litri/mp.

Vântul va avea local şi temporar intensificări, marţi în toate zonele, iar miercuri cu precădere în sud-est, cu viteze în general între 45 şi 55 km/h, iar pe crestele montane de peste 70 km/h. Vremea se va răci semnificativ, iar de miercuri după-amiază, la altitudini de peste 1.500 de metri, precipitaţiile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Clujeanca Alisia Perșa (17 ani), locul 1 la cel mai mare festival de fitness din Europa

Publicat

De

Alisia Perșa

Clujeanca Alisia Perșa (17 ani) a participat zilele trecute la Koln, în Germania, la KIBO, cel mai mare festival de fitness din Europa și a reușit să obțină locul I pentru România.

Tânăra a concurat alături de fete din Bulgaria, Franța, Slovacia, Brazilia și Hong Kong și a reușit să impresioneze jurații cu o combinație de excepție.

Finalul, ca în povești

”Nu m-am dus la această competiție cu aşteptări foarte mari deoarece ştiam că nu sunt în cea mai bună formă, dat fiind faptul că de abia a trecut iarna. Dar se pare că finalul a fost unul ca în poveşti.

Sunt fericită că am reușit să câştig această competiție la care anul trecut am luat locul 2.

Susținătorul numărul 1

Dar sunt si mai fericită că am cunoscut şi petrecut timpul cu persoane minunate din toată lumea.

Îi mulțumesc mamei mele, susținătorul meu numărul unu, care joacă un rol foarte important în reuşitele mele, fiind acolo la bine şi la rău.

Fără ea, totul ar fi mult mai greu”, a spus Alisia pentru Cluj24.

Alisia Perșa este campioană mondială la Street Workout și Calisthenics, titlu obținut în august 2023 în Letonia.

Alisia Perșa

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax