Connect with us

EVENIMENT

Apele Române, tulburi și la Cluj. ”Sechestrata” cu spate politic de la Apele Române

Publicat


Apele Române sunt zguduite de scandal după scandal, toate cu rădăcini politice. După cazul inginerului Ovidiu Ianculescu de la Mureș, pus să-și scrie demisia în favoarea unui membru de partid, a urmat cel al chelneriței pe post de inginer din zona Moldovei, iar printre ele am avut și o deversare a apelor uzate în râul Someș – cu acuzații de sechestrare aduse de către o angajată la adresa directorului Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, Ovidiu Vișan, de asemenea membru PNL. Cluj24 a urmărit cu atenție cazul de la Cluj, iar surpriza a fost să aflăm că inclusiv directoarea care ar fi realizat dezvăluirile este de fapt ”abonată” politic, însă e drept, la alt partid. 

Totul a pornit de la un e-mail primit de mai multe persoane, printre care și activiști de mediu, din partea lui Carmen Grozavu – inspector în cadrul ABAST, prin care erau semnalate deversări peste limitele admise ale apelor uzate în râul Someș, zona străzii Tractorișrilor, totul prin complicitatea instituțiilor care ar trebui să monitorizeze calitatea apei.

Ca reacție a fost convocată de către directorul Ovidiu Vișan o ședință la nivelul ABA Someș-Tisa, iar persoana care ar fi realizat imaginile incorporate în acel e-mail, Ana Maria Cosma, director al Sistemului de Gospodărire a Apei Cluj, a depus ulterior la Poliție o plângere pentru comportament abuziv și sechestrare.

În cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a fost înregistrat un dosar penal sub numărul 19/P/2021 pentru săvârșirea infracțiunilor de lipsire de libertate, amenințare, purtare abuzivă, abuz în serviciu.

Compania de Apă Someș SA a arătat că toate acele deversări nu au avut impact negativ asupra mediului și că respectiva procedură era o lucrare de mentenanță care se realizează o dată la zece ani.

„În principal, astfel de operațiuni sunt făcute odată la 10 ani, dar pot fi și mai frecvente, în funcție de nivelul de colmatare a canalului colector. Ultima intervenție de acest fel a fost făcută prin 2000, nu aș putea să vă spun exact. În perioada în care am făcut această întreținere, am monitorizat calitatea apei și datorită faptului că a cerut permisiunea celor de la Hidroelectrica pentru a mări debitul pe Someș, de la 2-3 metri cubi pe secundă, la 12 metri cubi pe secundă, impactul a fost aproape egal cu zero, pentru că la o distanță de maxim 100 de metri de locul de deversare, calitatea apei din Someș este confrom legislației.

Prin această creștere a debitului apei pe Someș, impactul a fost aproape zero. Stația de epurare a fost modernizată și retehnologizată prin programul de investiții POS Mediu 2009-2013, iar în această etapă avem un alt proiect de modernizare a stației, pentru realizarea unei stații de tratare termică a nămolului rezultat din stația de epurare și, în plus, realizarea unui canal care să facă legătura între stație și malul stâng al Someșului Mic”, a declarat Călin Neamțu, săptămâna trecută, în cadrul ședinței Consiliului Județean Cluj.

Atunci de ce atâta scandal?

Vizat ar fi postul de director pe care îl ocupa Ovidiu Vișan, sprijinit de PNL.

”Noi doar asigurăm cadrul să nu existe poluare, monitorizăm, nu noi facem deversările. Nicio secundă nu am încălcat legea și nici nu m-au căutat încă procurorii pentru acuzații de sechestrare. Este interesant însă că se știa de ceva vreme de acele deversări, dar s-a făcut abia acum scandal public din ele, și trebuie să precizăm că avem aici și un caz de furt de identitate”, a declarat Ovidiu Vișan pentru Cluj24.

Cluj24 a stat de vorbă și cu Carmen Grozavu, inspectorul de la Ape cu identitatea furată.

”Mă simt așa cum mă simt de 1 an de zile, de când avem atmosfera de pe care o avem la unitate. Sunt supusă la tot felul de presiuni, am fost și detașată la Galați în dorința de a se scăpa de mine. Am atacat în instanță detașarea, iar cei de la Galați au anulat detașarea, a fost un abuz. Faptul că cineva și-a creat o adresă de mail pe numele meu m-a șocat. Când m-a sunat dl Adrian Dohotaru nici nu știam că avem un asemenea deputat. Era și spus în acel mail subsemnata dna Grozavu.

O să fac plângere penală, să văd dacă se poate face așa ceva. Scopul era să fiu pusă în raport negativ cu conducerea actuală, iar persoana pe care o bănuiesc că se află în spatele operațiunii am înțeles că are și probleme cu actuala conducere, probabil că își dorește și un post de director pe care nu îl poate avea altfel.

Sper că toate lucrurile se vor rezolva. În ceea ce o privește pe dna Cosma, degeaba spune că actualul director este numit politic, pentru că și dânsa este o directoare care a ajuns la instituție detașată, tot printr-o semnătură. Iar la serviciu, când te cheamă în birou directorul să răspunzi pentru ceea ce faci, trebuie să răspunzi, nu poți să o numești sechestrare, mai ales și în prezența altor colegi”.

Apa trece, pietrele rămân

Schimbările politice afectează puternic instituțiile de stat din România. Cazul inginerului Ianculescu arată, încă o dată, că doar cine are spate politic rezistă. Și nu e vorba doar despre Guvernarea PNL…

Dacă la adresa lui Ovidiu Vișan s-au tot lansat acuzații că e numit politic și ”nespecialist”, se pare că și Ana Maria Cosma, care ar fi în spatele scandalului deversărilor, a ajuns la rândul ei directoare tot cu spate politic, de această dată din ograda PMP.

Ana-Maria Cosma a fost detaşată în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Cluj și a a avut delegate sarcinile și responsabilitățile funcției de director al acestei subunități, începând cu data de 17.06.2020, până la data de 21.12.2020. Detașată de unde? tocmai de la cabinetul parlamentar al senatorului Vasile Cristian Lungu (PMP), din Sălaj, unde aceasta a fost angajată, potrivit informațiilor obținute de Cluj24.

Alegerile au venit, iar senatorul Lungu nu a mai prins o poziție de parlamentar.

Aceleași alegeri au făcut ca soțul dnei Cosma, Cosma Ovidiu Florin, să devină consilier județean PMP în cadrul Consiliului Județean Cluj. Vezi declarația sa de avere, AICI.

Nu-i problemă, tot se găsește o soluție.

Începând cu data de 21.12.2020, doamna Ana-Maria Cosma este detaşată pe postul de geograf la SGA, pentru o perioadă de șase luni. Detașată de unde, de această dată? tocmai de la Primăria comunei Cătina, județul Cluj. 

Desigur, primarul comunei este tot un membru PMP, Florin-Călin Borbely. Acesta a confirmat pentru Cluj24 că Ana Maria Cosma este angajată a Primăriei, pe post de consilier al primarului.

Nu mă cred mai minunată decât el

Contactată de reporterii Cluj24, Ana Maria Cosma a recunoscut că a ajuns pe postul pe care îl ocupa tot pe semnătură, după modelul lui Ovidiu Vișan, cu toate că nu este membru de partid.

”Nu mă cred mai minunată decât el, am ajuns în aceleași condiții pe post, dar am pus mereu mediul și activitatea asta pe primul loc, mi-am tratat funcția cu seriozitate. Există și oameni care mi-au
recunoscut meritele. Politic ca politic, dar trebuie să ținem partea obiectului de activitate al instituției”, a spus Ana Maria Cosma.

În urma dezvăluirilor făcute și a ședinței la care a fost chemată de către directorul Ovidiu Vișan, Ana Maria Cosma a urmat ședințe de consiliere psihologică.

Aceasta este însă dezamăgită că nu s-a luat încă nicio măsură concretă, fie că este vorba despre dosarul de sechestrare, fie despre activitatea conducerii Apelor de la Cluj.

”Din nefericire a fost nevoie de acest incident pentru a se afla ce se întâmplă acolo, dar dacă asta aduce un impact bun asupra mediului, tot e ceva” – Ana Maria Cosma.

Ce spun activiștii de mediu despre toată această încrengătură politică

Adrian Dohotaru este unul dintre cei care acordă o atenție deosebită Someșului, iar în acest caz particular, este și unul dintre protagoniști.

”Trebuie să avem o dezbatere publică ce funcții trebuie să rămână politice și ce funcții să fie tehnocratice, pentru că nu se poate politică fără aparat administrativ, dar nici aparat administrativ și tehnocratic fără politică care să dea o direcție. O altă dezbatere foarte necesară e legată de resursa internă din partide.

E important ca partidele să își dezvolte fundații și școli de partid în care membrii de partid se formează pe diverse domenii: relații externe, mediu, sănătate etc. Apoi, e relevant ca oamenii politici care dobândesc diverse funcții să se specializeze și în sistemul universitar pe diverse domenii, pentru a articula într-o funcție și o viziune politică, nu doar pentru a se căpătui”, a precizat Adrian Dohotaru pentru Cluj24.

Și totuși, mediul

În funcție de viitorul buget, Compania de Apă promite să facă noi investiții în zonă.

”Singurul lucru bun în urma scandalului e că, măcar acum, purtăm discuția despre canalul colector. Dar nu este sigur că îl vom avea, pentru că încă e în analiză dacă vor avea loc noi investiții, deci nu avem un angajament ferm. Dar o altă discuție pe care trebuie să o avem e de ce vrem o apă curată. Ar trebui să articulăm mai clar în societate de ce vrem o apă care nu e poluată, de ce vrem spații verzi la râu, hrană sănătoasă locală (din Apahida), piste de biciclete în zone poluate de traficul auto.

Interesant e că această Companie de Apă Someș SA îmi spunea cu alte ocazii că pista de biciclete în zona lor poate conduce la poluare, dar acum ei nu au poluat deloc Someșul lăsând echivalentul a peste 320.000 de tone de apă uzată netratată în râu. Ipocrizie e și când spun că brațul acela mort al Someșului unde ei deversează nu ar polua când apa respectivă îți mută nasul de putoare iar fecalele plutesc la suprafață și se varsă în râu”, mai spune Adrian Dohotaru.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Asociație a Corpului Consular din Cluj-Napoca. Din cine e formată

Publicat

De

Prefectul Clujului, Tasnadi István-Szilárd, a primit vizita unei delegații a Consulilor onorifici din Cluj-Napoca, la sediul Instituției Prefectului județul Cluj. La întâlnire au participat zece consuli onorifici.
• Mihaela CĂLUȘER- Consul onorific al Republicii Polone la Cluj-Napoca;
• Decebal Victor COTOC – Consul onorific al Republicii Tunisiene la Cluj-Napoca;
• Pascal FESNEAU – Consul onorific al Republicii Franceze la Cluj-Napoca;
• Ștefan GADOLA – Consul onorific al Republicii Kazahstan la Cluj-Napoca;
• Massimo NOVALI – Consul onorific al Republicii Italiene la Cluj-Napoca;
• Walterus Johannes Marius REIJERS – Consul onorific al Regatului Țărilor de Jos la Cluj-Napoca;
• Jose ARNAU USON – Consul onorific al Regatului Spaniei la Cluj-Napoca;
• Vasile-Andrei VITA – Consul onorific al Republicii Turcia la Cluj-Napoca;
• Carl-Henric WIDELL – Consul onorific al Regatului Suediei la Cluj-Napoca;
• Dorin ZĂGREAN – Consul onorific al Statelor Unite Mexicane la Cluj-Napoca.

Asociație de promovare a dialogului

Scopul întâlnirii l-a constituit prezentarea de către membrii delegației a intenției lor de a înființa o asociație a Corpului Consular din Cluj-Napoca, considerat un pas important în promovarea dialogului și diversității între aceste țări, precum și a intereselor comune economice și culturale.
”Asociația propune dezvoltarea unui cadru de comunicare și colaborare cu instituțiile publice de la nivel județean, în vederea sprijinirii cetățenilor străini care se află pe teritoriul județului – studenți, oameni de afaceri, muncitori”, a anunțat Prefectura.

Citește mai departe

EVENIMENT

IVERMECTINA, testată ca posibil TRATAMENT anti-Covid în Marea Britanie

Publicat

De

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au început studiile privind folosirea Ivermectinei în tratarea Covid-19.

Controversatul medicament este administrat mai multor persoane cu vârsta de peste 50 de ani, diagnosticate cu Covid-19, care au simptome, potrivit BBC.

Ivermectina a ajuns în atenție după ce a fost promovată ca un posibil tratament împotriva infecției cu SARS-CoV-2 în America Latină și Africa de Sud, deși nu a fost aprobat pentru tratarea Covid-19.

Medicamentul a fost folosit și de mulți români, pentru tratament și prevenție.

În Uniunea Europeană, comprimatele de Ivermectină sunt aprobate pentru tratarea unor infestări cu paraziţi, în timp ce preparatele cu Ivermectină pentru piele sunt aprobate pentru tratarea unor afecţiuni cum ar fi rozaceea.

Ivermectina este, de asemenea, autorizată pentru uz veterinar la o gamă largă de specii de animale pentru combaterea unor paraziţi interni şi externi.

Agenția Europeană a Medicamentului nu recomanda acum trei luni utilizarea Ivermectinei pentru prevenirea sau tratarea Covid-19, spunând că nu sunt suficente studii.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul intră joi sub COD PORTOCALIU de CANICULĂ. Ne așteaptă două zile de FOC

Publicat

De

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu care este valabilă și pentru județul Cluj.

Codul portocaliu este valabil pentru zilele de 24 și 25 iunie iat zonele afectate sunt cea mai mare parte a Transilvaniei și Oltenia.

Potrivit meteorologilor, joi, 24 și vineri, 25 iunie în sud-vestul și centrul țării, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfort termic accentuat.

Citește și: A venit CANICULA la Cluj-Napoca. Ce trebuie să facem

Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35 și 37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei.

Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20-22 de grade Celsius.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujeni, nu UDAȚI grădinile cu apă de la robinet. APEL la economia de apă pe CANICULĂ

Publicat

De

Compania de Apă Someș a făcut un apel la clujeni pentru stoparea risipei de apă, avertizând că dacă se udă grădinile și spațiile verzi cu apă de la robinet alții vor rămâne fără apă. 

”Odată cu venirea sezonului călduros, experiența Companiei de Apă Someș arată că o parte, uneori importantă, a apei potabile din rețeaua publică de distribuție, este folosită pentru udarea grădinilor, serelor, livezilor, curților etc. ceea ce poate ocaziona lipsa de debit sau chiar lipsa totală a apei pentru satisfacerea nevoilor umane și gospodărești minime, pentru consumul uman al celor aflați în aval de cei care folosesc apa în alte scopuri, privându-i astfel de un drept vital”, a arătat Compania de Apă Someș.

Ce scrie în contract

Reprezentanții companiei adresează un apel insistent concetățenilor care derulează astfel de activități agricole să nu mai utilizeze apa potabilă pentru scopuri agricole și de grădinărit, utilizând pe cât posibil apa din alte surse (fântâni, puțuri, etc).

”Dacă nu se fac eforturi de a reduce consumul de apă potabilă pentru agricultură, există posibilitatea ca utilizatorii să fie privați de dreptul vital de a avea minimul de apă pentru spălat, băut și alte necesități zilnice.

Reamintim tuturor utilizatorilor deserviți de Compania de Apă Someș S.A că legislația  în vigoare descurajează utilizarea apei potabile distribuită prin rețelele publice în alte scopuri decât pentru satisfacerea nevoilor strict gospodărești.

Aceste prevederi sunt cuprinse și în contractul de furnizare/prestare a serviciului încheiat de CASSA cu fiecare client”, mai arată compania.

Apa de la robinet pentru igienă

Compania de Apă Someș S.A reia apelul adresat pe parcursul anilor utilizatorilor din întreaga arie deservită în județele Cluj și Sălaj, în particular către cei din zona rurală, de a utiliza apa potabilă din rețea strict pentru satisfacerea consumului personal, igienei și necesităților gospodărești normale și de a nu afecta disponibilitatea apei pentru alți concetățeni, prin utilizarea ei în scopuri de grădinărit și agricultură.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate