Connect with us

EVENIMENT

Angajații APIA se plâng Comisiei Europene. Guvernul își bate joc de ei. Ce spune liderul sindicatului de la Cluj

Publicat


Cei peste  4000 de salariati ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) din teritoriu isi exprima profunda indignare cu privire la modul in care sunt priviti de catre guvernanti. Cu toate ca deruleaza mai mult de jumatate din fondurile europene absorbite anual de catre tara noastra, angajatii APIA sunt in continuare ignorati.

Promisiuni neonorate

“Nu suntem niste anonimi, nici angajati oarecare, suntem cei care deruleaza anual peste 15 miliarde lei fonduri europene. O facem cu sudoare si sacrificii, dovada zecile de colegi care au decedat in ultimii ani, intrucat la APIA ni s-a  inoculate idea ca este mai important fermierul decat sanatatea noastra.

Derulam anual peste o suta de scheme de plati, masuri si submasuri, primim, gestionam si autorizam aproape un million de cereri de plata, iar structura de personal de la APIA este subdimesionata. Cu toate acestea, ce s-a facut pentru noi?

Aproape nimic. Parlamentarii PNL ne-au sustinut pana in momentul in care li s-a inoculate idea ca nu mai sunt bani la buget. Si ne-au abandonat chiar inainte de votul final. Salariatii APIA din teritoriu nu doresc mariri de salarii ci doar rezolvarea unei nedreptati care perxista din momentul in care, prin Legea 153/2017,  APIA a fost pusa in mod eronat pe doua anexe  de salarizare.

Vrem uniformizarea salariilor la APIA si nimic mai mult“, sustine Ion Preda, presedintele Organizatiei Cluj a Sindicatului National APIA.

Se prefigureaza o alianta APIA-fermieri

Este evident ca amanarea votului a fost o eroare, inclusiv pentru parlamentarii PNL care au meritul de a fi initiat impreuna cu PSD un proiect legislativ in acest sens. Proiectul a trecut de comisii, a trecut de Senat si urma sa treaca de Camera Deputatilor, asa cum era firesc.

”Nu s-a votat intrucat parlamentarii PSD care ne sustin in continuare, ne-au dezvaluit ca proiectul nu va trece pentru ca premierul Ciuca se opune. De aceea s-a amanat votarea. Iar amanarea a insemnat proteste la APIA care s-au si derulat in fata Guvernului in plina campanie  de preluare a cererilor unice de plata.

Nu am chemat la protest decat 1000 de salariati, intrucat nu am dorit sa impiedicam activitatea de preluare a cererilor. Fermierii nu au nicio vina si vor fi oricand aliatii nostri. Ei sunt singurii care ne apreciaza activitatea.

Sa nu se uite ca APIA gestioneaza anual circa un  million de cereri de plata si are o mare putere de influenta asupra fermierilor. A-i lua pe acestia drept aliati si a-i ridica impotriva Guvernantilor este numai un pas.

Pe care categoric il vom face in cazul in care vom fi  in continuare desconsiderati si nu va exista alta solutie. O greva generala fermieri –APIA ar fi un dezastru pentru orice guvernare. O rezolvare a conflictului este o masura inteleapta si un act firesc de maturitate politica.  La care, inca mai speram” sustine Preda.

Sindicatul preia exemplul francezilor

“Faptul ca in unele judete, salariatii din celalalt sindicat din cadrul APIA, condus de Octavian Mateescu,  a intrerupt lucrul in semn de solidaritate cu noi, culmea, in timpul pazei de masa, nu a avut darul sa incalzeasca adevaratii protestatari din Piata Victoriei. Mai mult ca sigur, unii dintre acestia doreau sa ne fie alaturi dar au fost sfatuiti sa saboteze mitingul. Drept urmare, doar Sindicatul National APIA a participat la protest.

Pe viitor le sugeram sa faca ceea ce cred ei de cuviinta, nu ceea ce li se sugereaza. Unii au spus ca nu este bine sa protestam pentru a nu-I deranja pe directori sau pe ministrul Daea, care oricum, nu a tinut niciodata cu noi, cei de  la APIA. A tinut cu AFIR-ul, cu Directiile Agricole,  cu Agentia Muntelui, nou infiitata, unde salariile sunt mai mari decat ale noastre, cu crescatorii de oi sau cultivatorii de rosii sau castraveti.

Dar nu cu noi. Si nu intelegem de ce, intrucat APIA absoarbe anual subventiile in proportie de peste 98%, si circa 50 % din totalul fondurilor europene.

Un lucru este cert: toti isi apara posturile iar pe noi nu ne apara nimeni daca nu ne aparam noi”, considera Elena Constantinescu presedinta S.N.APIA la nivel national.

“Elena Constantinescu este o copie a lui Anok Berthomier, presedinta a sindicatelor agricultorilor din Franta, din anii 90. Am avut ocazia sa partip la acele proteste si am vazut cum o femeie puternica si intransigenta putea sa mobilizeze in fiecare saptamana mii de protestatari, sa-i scoata in strada fara sa-i oblige  nimeni, intrucat, pentru ei era o mandrie sa o urmeze.

Pana  nu si-au obtinut toate drepturile, fermierii francezi si-au sacrificat weekend-urile timp de un an de zile. Liderii  lor au fost arestati dar eliberati  rapid  in urma protestelor masive ale celor care au dovedit ca stiu sa-si apere liderii”, mai spune Ion Preda.

Calcule electorale

“Salariatii APIA nu vor intelege niciodata cum premierul Nicolae Ciuca se comporta cu sindicalistii din Educatie, temator, respectuos si umil, in timp ce pe noi ne-a  tratat cu indiferenta.

Delegatia protestatarilor Agentiei l-a asteptat peste doua ore la o discutie care nu a avut loc intrucat prim-ministrul avea o sedinta de guvernatat de importanta incat nu si-a putut rapi cateva minute. In schimb, cu sindicalistii din Educatie si-a sacrificat, degeaba e drept, cateva ore, chiar duminica.

Poate pentru ca noi cei de la APIA suntem doar cateva mii, iar cei din invatamant peste 170.000? Sa nu se uite insa ca noi aducem bani in tara pentru aproape un million de fermieri. Iar puterea noastra de influenta este mai mare decat s-ar crede. De aceea, cei care ne desconsidera vor fi tratati la fel.

Sa refuzi dialogul cu niste oameni veniti de la sute de kilometri, epuizati, nedormiti si uzi pana la piele, nu  este doar o lipsa de respect, este sfidare pur si simplu”, adaugă liderul sindicatului APIA Cluj.

Guvernul Romaniei se opune egalizarii salariilor la APIA, mentinind in continuare diferentierea dintre  APIA Central si Centrele Judetene.

De aceea, Federatia AGROSTAR, la care S.N.APIA este afiliat, a sesizat Comisia Europeana, prin presedintele sau Stefan Nicolae, urmand ca o delegatie a salariatilor APIA sa se deplaseze zilele urmatoare la Bruxelles, reclamând ceea ce face Guvenul Ciucă.

 

 

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Clădirea UPU de la Spitalul Județean Cluj, în renovare. Nu se preiau cazuri sociale, iar unele urgențe vor fi redirecționate

Publicat

De

În sectorul triaj al Unității de Primiri Urgențe 1 au loc lucrări de reparații, întreținere și igienizare, anunță reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

Acestea vor dura o spătămână, până luni, 4 martie, iar spațiul funcțional va fi redus substanțial, din cauza lucrărilor.

Clădirea UPU de la Spitalul Județean Cluj, în renovare. Nu se preiau cazuri sociale, iar unele urgențe vor fi redirecționate

Astfel UPU va avea o capacitate diminuată de preluare a pacienților, precizează reprezentanții spitalului.

Asistența medicală de urgențî va fi asigurată, dar cazurile critice, de cod roșu vor fi preluate cu prioritate.

„În măsura în care spațiul permite, se vor prelua cazuri de cod galben și verde. Vor fi posibilități limitate de izolare a cazurilor infecțioase și nu se vor prelua pacienții care reprezintă cazuri sociale.

O parte dintre cazurile de urgențe vor fi transportate la camerele de gardă ale altor unități spitalicești de către serviciul de ambulanță”, au mai precizat reprezentanții unității sanitare.

Pe durata efectuării lucrărilor, accesul în UPU se va face pe ușa laterală a cladirii, aflată pe partea cu Clinica Chirurgie I.

Foto: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj a TRANSFERAT un mijlocaș ofensiv. A jucat aproape 200 de meciuri în primele două eșaloane din Italia

Publicat

CFR Cluj l-a transferat pe  mijlocașul dreapta Filippo Falco, de 32 de ani, recent plecat de la Steaua Roșie Belgrad.

Clubul se afla de mai mult timp în negocieri cu italianul. Până la urmă, acesta a bătut palma cu clujenii.

CFR Cluj a TRANSFERAT un mijlocaș ofensiv. A jucat aproape 200 de meciuri în primele două eșaloane din Italia

„Bine ai venit, Filippo Falco! Suntem bucuroși să vă anunțăm că Filippo Falco este noul jucător al echipei noastre.

Crescut la academia celor de la Lecce, Falco a bifat 366 de meciuri în carieră, 55 de goluri și 51 de pase decisive. În Italia, mijlocașul ofensiv a jucat aproape 200 de partide în primele două eșaloane, unde a îmbrăcat, printre altele, tricourile celor de la Bologna, Cagliari, Lecce, Benevento, Cesena, Perugia și Pescara.

La începutul anului 2021, italianul a ajuns în prima ligă a Serbiei, la Steaua Roșie Belgrad, formație pentru care a bifat 36 de partide, șase goluri și patru pase decisive. Alături de această echipă, Falco a fost de două ori campion al Serbiei, câștigând și două Cupe.

Îi urăm bun venit în Gruia și cât mai multe reușite alături de CFR Cluj!”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

Falco nu a evoluat deloc în ultimele șase luni și nu are niciun meci oficial în actualul sezon.

În cariera lui, Falco a mai evoluat pentru Pavia, Lecce, Reggina, Juve Stabia, Trapani, Bologna, Cesena, Benevento, Perugia, Pescara și Cagliari. Italianul a adunat 39 de meciuri, 4 goluri și 6 pase decisive în Serie A.

În prezent, acesta este cotat la 700.000 de euro pe site-ul de specialitate transfermarkt.com. Cea mai înaltă cotă a înregistrat-o în aprilie 2020, când evolua în Serie A în tricoul lui Lecce. Fotbalistul valora la acel moment 5 milioane de euro.

„Contractul cu Filippo este până în vară și cu opțiune de prelungire. Vine din postura de jucător liber și deja se pregătește alături de băieți. În momentul în care antrenorul va considera, va fi și pe listă, dacă va convinge. Semnalele sunt pozitive din moment ce Adrian Mutu și-a dorit să îl transferăm”, a declarat Cristi Balaj pentru GSP.

Citește mai departe

EVENIMENT

Se fură ca-n codru. Amenzi de 30.000 de lei date de poliţiştii clujeni pentru furt de lemne

Publicat

De

În perioada 20 – 24 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Biroul Pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, în colaborare cu specialiștii Gărzii Forestiere Cluj au desfășurat acțiuni la nivelul județului pe linia prevenirii și combaterii activităților ilegale în domeniul silvic.

„În urma controalelor efectuate au fost constatate și aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în conformitate cu prevederile Legii 171/2010, în valoare totală de 30.000 de lei.

Totodată, a fost confiscată cantitatea de 73,45 m3 de material lemnos, în valoare de peste 22.000 de lei”, informează IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Oficial McDonald’s: Restaurantul de la Minerva se modernizează. Va avea un design modern și inovații tehnologice

Publicat

McDonald’s în România a venit cu precizări în legătură cu restaurantul de la Minerva, din cartierul clujean Mănăștur, după ce mai mulți locuitori s-au întrebat dacă acesta se demolează sau se modernizează.

”Ca parte a strategiei de îmbunătățire constantă a experienței clienților în restaurantele McDonald’s, am început modernizarea și digitalizarea restaurantului Mănăștur DT. Acesta va avea un design modern, dotat cu inovații tehnologice de ultimă generație pentru pregătirea și servirea produselor și va continua să asigure clienților o experiență cât mai plăcută.

Până la redeschiderea restaurantului McDonald’s Mănăștur DT, clienții sunt așteptați în celelalte trei restaurante McDonald’s din Cluj-Napoca”, au precizat reprezentanții companiei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax