ECONOMIE
ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a revenit la 4,94 lei
Majorarea cererii de valută s-a suprapus peste deficitul existent în piață ceea ce a provocat creșterea cu 1,5 bani a cursului euro.
Cursul euro a urcat de la 4,9255 la 4,9405 lei, într-o ședință în care de la o deschidere la 4,925 lei, cotațiile au urcat la 4,943 lei.
ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a revenit la 4,94 lei
La începutul săptămânii trecute, Moneycorp a prezentat „Barometrul privind starea economiei”. Cei mai mulţi dintre executivii chestionaţi au afirmat că euro va fi cotat în decembrie la 4,95 – 5 lei, în timp ce 24% dintre aceștia au anticipat valori de 5 – 5,05 lei, iar 12% dintre respondenți au răspuns că euro se va stabiliza în jurul valorii de 4,95 lei. În cazul dolarului american, 32% dintre participanți au anticipat fluctuații ale cursului în culoarul 4,20 – 4,60 lei iar 24% au mizat pe o creștere la 4,80 – 5 lei.
Sondajul realizat de CFA România luna trecută în rândul membrilor săi, a arătat că marea majoritate a repondenților anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Valoarea medie a prognozelor pentru orizontul de șase luni vede un curs de 4,9815 lei/euro. Pentru februarie 2024, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0390 lei/euro.
În așteptarea ședinței de politică monetară a BNR de săptămâna viitoare, indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,85%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a crescut de la 7,18 la 7,20% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a scăzut de la 7,56 la 7,55%.
Chiar dacă indicele calculat de institutul Ifo, care măsoară climatul de afaceri din Germania, a crescut surprinzător în martie la 93,3 puncte, piețele financiare erau mult mai atente la evoluția băncilor din Europa, după îndoielile care au apărut în cazul solidității Deutsche Bank, la câteva zile după preluarea Credit Suisse de către UBS.
Euro se tranzacționa în culoarul 1,0745 – 1,0782 dolari, astfel că media monedei americane a crescut marginal la 4,5913 lei.
Francul elvețian recupera pierderile suferite săptămâna trecută iar cursul a urcat la 5,0088 lei. La rândul ei, lira sterlină a crescut la 5,6264 lei.
Cotațiile unciei au scăzut de la 1.975 dolari, pe piețele asiatice, la 1.949 dolari, în Europa, ceea ce a făcut ca prețul gramului de aur să coboare de la maximul istoric de 294,2340 lei, atins vineri, la 289,0965 lei.
Diferențele față sfârșitul săptămânii trecute înregistrate de alte monede din regiune erau marginale. Media celei poloneze s-a apreciat la 4,6856 zloți/euro iar a celei maghiare s-a depreciat la 385,80 forinți/euro.
Bitcoin creștea la 27.713 – 28.042 dolari iar ether la 1.750 – 1.781 dolari.
Sunt folosite date și informații disponibile luni.
Fotoș Arhivă
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Alin Tișe, furios pe PNL: Nu mai îmi permit să pierd timp, să fiu condus de oameni inferiori mie
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, este furios și susține că toată conducerea PNL trebuia să demisioneze după eșecul de la alegerille prezidențiale, nu doar prim-vicepreședinții.
El susține că în noua conducere a partidului trebuiau să fie cei mai votați liberali din țară.
Alin Tișe, furios pe PNL: Nu mai îmi permit să pierd timp, să fiu condus de oameni inferiori mie
„Am o furie la nivel personal pe PNL. Ar fi trebuit ca întreaga conducere să demisioneze în bloc, după acest scor ruşinos. Nu doar prim-vicepreşedinţii, oricum unul e din cei vechi.
Ar fi trebuit să vină o echipă nouă formată din cei mai votaţi 10 – 20 de liberali. L-au pus pe Ilie Bolojan preşedinte şi aşteaptă să se întâmple minuni. Nu, lângă trebuie să vină oameni care au performat, trebuie meritocraţie. Nu se poate să fim conduşi de oameni care nu au candidat nominal nici măcar în judeţul lor. Au fost puşi, parcă, de cineva, cu mâna”, a declarat Alin Tișe la Prima News.
Tișe spune că ce se întțmplă este timp pierdut, din timpul oamenilor din partid.
“Sunt cel mai votat ales local care a candidat exclusiv sub sigla PNL la alegerile locale. Nu mai îmi permit să pierd timp, să fiu condus de oameni inferiori mie. O să pledez pentru un curent la nivelul partidului în care să schimbăm paradigma şi realitatea”, a mai spus acesta.
Alin Tișe spune că, în ultimii ani, PNL a “bulversat” electoratul și că partidul pierde electorat. “Noi avem în România 1,5 milioane de oameni care într-un fel sau altul sunt asociaţi într-o afacere. Nu am ştiut să îi aducem aproape”, a mai spus Alin Tișe, care a precizat la Prima News că el vorbește de aceste lucruri de 5 ani, de când a avut “contre” cu Ludovic Orban.
CULTURA
VIDEO. FOTO. Tradiția și valorile autentice aduse împreună la “Simfonia Sărbătorilor”, concertul de Crăciun al UBB Cluj
Momente pline de emoție la “Simfonia Sărbătorilor”, Concertul de Crăciun al Universității Babeș-Bolyai din Cluj.
Young Famous Orchestra, Grupul coral Sfântul Apostol Andrei și Corul Colegiului Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca au încântat publicul luni seara în sala Auditorium Maximum.
Tradiția și valorile autentice aduse împreună la “Simfonia Sărbătorilor”, concertul de Crăciun al UBB Cluj
Young Famous Orchestra a făcut spectacol sub bagheta dirijorului Vladimir Agachi, cunoscut pentru stilul său inovator și caracteristic, alături de Grupul coral Sfântul Apostol Andrei condus de preotul Decebal Gorea și Corul Colegului Național Gheorghe Șincai, dirijat de Uliana Jurcan.
Concertul a inclus o selecție de colinde internaționale, dar și romanești, interpretate cu multă căldură. La inițiativa dirijorului Vladimir Agachi, publicul a fost invitat să cânte alături de orchestră melodia “Moș Crăciun”, moment care a fost apreciat de cei din sală.
Muzica clasică, într-o abordare modernă
Young Famous Orchestra a fost fondată în 2015 sub conducerea dirijorului Vladimir Agachi și este una dintre cele mai tinere și dinamice orchestre din Transilvania.
Aceasta promovează muzica clasică printr-o abordare modernă și prin colaborări cu instituții culturale locale, precum Universitatea Babeș-Bolyai și Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Orchestra a avut concerte alături de personalități precum Dan Grigore și Irina Margareta Nistor.
Prietenie, muncă și dragoste pentru muzică
Grupul Coral „Sfântul Apostol Andrei” a fost înființat în 2003 și este format în prezent din 10 membri, sub conducerea părintelui Decebal Gorea. De-a lungul anilor, grupul a avut turnee internaționale în Spania, Ungaria, Olanda și a colaborat cu Young Famous Orchestra în 2018-2019. Activitatea grupului se bazează pe prietenie, muncă și dragoste pentru muzică.
Grupul Vocal al Colegiului Național „Gheorghe Șincai”este format din elevi pasionați de muzică, coordonați de dirijoarea Uliana Jurcan. Aceștia au participat la competiții locale și internaționale, precum Expo Milano 2015 și turnee UEFA U21, cântând alături de ansambluri precum Corul Madrigal, dar și alături de Young Famous Orchestra, corul s-a remarcat în evenimente culturale importante.
„Evenimente de calitate pentru oameni cu valori și așteptări diverse”
„Încercăm să bucurăm comunitatea UBB cu ocazia sărbătorilor de iarnă prin evenimente de calitate pentru oameni cu valori și așteptări diverse.
După colindele țărilor etnografice, care aduc tradiția în prezent, este acum timpul prezentului să onoreze tradiția, prin colindele și cântecele sărbătorilor de iarnă interpretate de coruri și de orchestre de muzică clasică.”, a arătat rectorul UBB Cluj, Daniel David, pe pagina de Facebook a universității.
Evenimentul a adus în prim-plan, prin artă, tradiția și valorile autentice, oferind comunității UBB un moment unic și plin de emoție.
Timeea Morocoj
EVENIMENT
Radu Constantea, președintele U Cluj, ales în grupul de lucru al Asociației Cluburilor Europene
Radu Constantea, președintele clubului FC Universitatea Cluj, a fost desemnat să facă parte din prestigiosul grup de lucru „ECA Governance & Development Working Group” în urma unui amplu proces de selecție.
La această procedură au participat 221 de candidați din 45 de țări, reprezentând 110 cluburi de fotbal din Europa.
Radu Constantea, președintele U Cluj, ales în grupul de lucru al Asociației Cluburilor Europene
Alegerea sa consolidează poziția României în forurile internaționale de fotbal pentru ciclul 2023-2027, arată reprezentanții U Cluj.
European Club Association (ECA), fondată în 2008, este singurul organism independent recunoscut de UEFA și FIFA care reprezintă interesele cluburilor de fotbal europene.
Din această organizație fac parte cele mai importante cluburi din lume, precum Manchester City, Chelsea, Liverpool, AC Milan, Bayern Munchen, Borussia Dortmund, Benfica Lisabona sau Atletico Madrid.
ECA identifică noi oportunități de creștere pentru cluburile membre
Misiunea grupului „ECA Governance & Development Working Group” este de a identifica noi oportunități de creștere și de a asigura resursele și direcția administrativă necesare pentru a aduce beneficii cluburilor membre. De asemenea, grupul urmărește dezvoltarea sustenabilă a asociației și a membrilor săi, consolidând astfel poziția organizației în fotbalul european.
În acest grup de elită sunt reprezentate cluburi de top din întreaga Europă, au mai arătat reprezentanții U Cluj.
EVENIMENT
Masa Comunității, în stradă la Turda, pentru Vladimir. Băiețelul de 1 an și 6 luni a fost diagnosticat cu hipoacuzie
Turdenii sunt invitați, miercuri, 18 decembrie, la prima masă de Crăciun în stradă organizată pentru a sprijini o cauză specială.
Este vorba de Vladimir, un băiețel de 1 an și 6 luni diagnosticat cu hipoacuzie, care are nevoie urgentă de ajutor pentru a-și dobândi auzul și capacitatea de a vorbi.
Masa Comunității, în stradă la Turda, pentru Vladimir. Băiețelul de 1 an și 6 luni a fost diagnosticat cu hipoacuzie
Aparatele auditive, ședințele de terapie și logopedie de care are nevoie Vladimir pentru o bună integrare, sunt cheltuieli care îi împovărează peste măsură pe părinții lui.
Aceștia sunt în proces de a înființa o asociație, dar până la momentul în care Vladimir va putea beneficia de ajutor din donații vor trece 6 luni. Iar nevoia lui este actuală și stringentă. Asta pentru că, arată părinții băiețelului, acesta va începe procedurile încă din luna ianuarie 2025.
Masă de Crăciun pentru comunitate, în centrul orașului Turda
Turdenii sunt, astfel, invitați la o masă de Crăciun, o întânire ad-hoc, pentru a-l ajuta pe micuț. Și puțin de la fiecare înseamnă mult pentru Vladimir.
O masă de Crăciun, pentru comunitate, va fi organizată miercuri, 18 decembrie, în centrul istroic al orașului, pe pietonală.
Turdenii sunt aștepați să meargă acolo, să se așeze la masă alături de prieteni și familii, să guste preparatele și produsele oferite de Veranda, Centrul Gastronomic Turda, Pâinea de sub deal, Sarea-n Bucate, Banca pentru alimente Cluj și Crama La Salina și să cumpere un cadou pentru cei dragi.
Atât donațiile cât și banii obținuți din cumpărături vor fi transferați în contul destinat tratamentului lui Vladimir. Vor fi și colindatori, respectiv Corul Gimnazial Teodor Murășanu, Corul Părintelui Zăhan Sebastian, Lorena Florentin, dar și alte cete.