Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Cursul euro a stagnat la valorile din martie 2021

Publicat


euro ok

Cererea mai mare de lei a asigurat monedei naționale o nouă ședință în care cursul celei unice a atins un nou minim, ceea ce a făcut ca transferurile să se realizeze în culoarul 4,869 – 4,872 lei, după ce în cursul dimineții, înainte de deschiderea pieței locale cotațiile au coborât până la 4,848 lei.

Media a scăzut la început de săptămână de la 4,8734 la 4,8707 lei, o valoare mai mică de 4,8701 lei fiind atinsă în 7 ianuarie.

Majoritatea analiștilor consideră că actuala evoluție a leului este una artificială, la care contribuie reglajele pe care le efectuează BNR, parte a efortului de a ține inflația în frâu, în timp ce deciziile politicienilor, precum majorarea salariilor bugetarilor, au un efect invers.

Dobânzile interbancare și-au menținut ritmul lent de scădere, care s-a conturat în ultimele săptămâni.

Indicele ROBOR la trei luni

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut la începutul săptămânii de la 7,96 la 7,95%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât de la 8,12 la 8,11%, iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a stagnat la 8,26%.

Afirmația făcută la sfârșitul săptămânii trecute conform căreia Rezerva Federală este gata să accepte o eventuală deterioare a economiei americane prin creșterea dobânzii de politică monetară, pentru a putea reduce inflația, a înmulțit plasamentele în moneda americană.

Cotațiile euro au scăzut la 0,9914 – 0,9995 dolari astfel că media monedei americane a crescut de la 4,8739 la 4,8917 lei.

Euro și-a temperat deprecierea față de moneda elvețiană, iar media francului a fost stabilită la 5,0576 lei.

Cursul lirei sterline a scăzut consistent de la 5,7646 la 5,7141 lei.

Deprecierea aurului

Tendința de depreciere a metalului galben s-a accentuat la începutul acestei săptămâni iar cotațiile au coborât la 1.721 – 1.729 dolari. Aceasta a făcut ca prețul gramului de aur să scadă de la 274,1764 la 270,9012 lei.

În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat la 410,80 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,7529 zloți/euro.

Politica de majorare a dobânzilor de către marile bănci centrale a provocat scăderea precipitată a cotațiilor criptomonedelor iar valoarea de piață a acestora a scăzut sub pragul de 1000 de miliarde de dolari, adică aproape o treime din capitalizarea record atinsă în noiembrie anul trecut.

Bitcoin a atins un minim de 19.596 dolari, iar analiștii văd drept praguri suport valorile de 17.500 dolari, apoi cel de 15.000 și la final pe cel de 12.000 dolari.

Ether a alunecat până la 1.429 dolari, unii economiști anticipând eventualitatea revenirii sub pragul de 1.000 dolari.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Expoziție de artă din provincia chineză Shandong la Cluj-Napoca. Programul include o demonstrație de arte marțiale chinezesti

Publicat

shandong

O expoziție de artă din provincia chineză Shandong, intitulată ”Civilizația fluviului Galben îmbrățișează cultura română” va avea vernisajul duminică, 12 mai, ora 12, la Centrul de Cultură Urbană Casino din Cluj-Napoca. 

În deschidere, va avea loc un program oferit de studenții Institutului Confucius din cadrul Universității ”Babeş-Bolyai” (UBB), muzică tradițională chineză – instrument Guzheng, dans tradițional chinez și o demonstrație de arte marțiale chinezesti.

Organizator este Academia de Pictură din Shandong.

Sponsorii evenimentului sunt Departamentul de Cultură şi Turism al Provinciel Shandong, Institutul Confucius al Universității Babeş-Bolyai și Asociatia de Prietenie România-China.

Provincia Shandong este înfrățită cu județul Cluj din anul 1997 şi are o populaţie de peste 100 de milioane de locuitori.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Înflorirea lalelelor a adus un RECORD de vizitatori la Grădina Botanică a UBB Cluj-Napoca

Publicat

lalele

Înflorirea lalelelor a adus un record de vizitatori la Grădina Botanică „Alexandru Borza” a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Astfel, în luna aprilie 2024, Grădina Botanică „Alexandru Borza” a întâmpinat aproape 57.000 de vizitatori, stabilind un record de aflux pentru această lună de primăvară, când colecția de plante bulboase este în plină înflorire.

lalele narcise gradina botanica (5)

FOTO. Înflorirea lalelelor a adus un RECORD de vizitatori la Grădina Botanică a UBB Cluj-Napoca

În două zile au fost peste 5.000 de vizitatori zilnic, atingând un alt record de 5.350 de vizitatori într-o singură zi. Cu peste 40.000 de bulbi de lalele, zambile și narcise plantați în toamna anului 2023, vizitatorii au avut ocazia să se bucure de un spectacol de culori unic.

lalele narcise gradina botanica (3)

„Suntem încântați de interesul crescut al publicului”

Activitățile interactive, precum tururile ghidate tematice, programele educative pentru copii și atelierele axate pe explorarea lumii plantelor, au amplificat experiența vizitatorilor.

„Suntem încântați de interesul crescut al publicului și îi așteptăm pe toți și în perioada următoare să descopere și să se relaxeze în mijlocul colecțiilor noastre variate de rododendroni, azalee și cepe ornamentale.

lalele narcise gradina botanica (1)

Îi invităm de asemenea să admire diversitatea arborilor și arbuștilor din toate colțurile lumii, care acum sunt în plină floare”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Pușcaș, directorul Grădinii Botanice „Alexandru Borza”.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Patru TONE de substanțe dopante de mare risc, descoperite de polițiștii clujeni și procurorii DIICOT

Publicat

dopante

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, au descoperite și ridicate în urma perchezițiilor efectuate, la data de 9 mai,  peste 4 tone de substanțe, cutii (de ordinul miilor) ce conțin substanțe lichide, fiole cu substanță lichidă, blistere din material plastic folosite la ambalarea și depozitarea fiolelor, aproximativ 60 de kilograme de substanță albă solidă, aparat de vidat, laminator, mașini de etichetat, role conținând etichete, cântare, pungi cu substanță pulverulentă de diferite culori.

De asemenea, au mai fost descoperite și ridicate comprimate, seringi, recipiente din sticlă ce conțin steroizi lichizi, recipiente din sticlă și plastic ce conțin substanțe lichide, cutii de carton ce conțin recipiente din sticlă și plastic, ustensile și obiecte de uz farmaceutic și casnic, aparate de filtrat sau umplut recipiente, saci cu substanțe pulverulente, bidoane cu substanțe lichide, sumele de 1.797.547 de lei, 33.285 de euro, 1.200 de dolari, 1.500 CHF și 430 GBP, înscrisuri, ceasuri de lux, 7 autoturisme a căror valoare depășește 600.000 de euro ( din care 5 au fost deja predate către ANABI), precum și alte mijloace de probă.

12 persoane reținute

dopante

La datele de 9 și 10 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea a 12 persoane, cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni cu substanțe dopante cu grad de mare risc, operațiuni ilegale cu precursori de droguri, trafic internațional cu substanțe dopante cu grad de mare risc, spălare de bani și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj, cu propunerea de arestare preventivă a persoanelor reținute, pentru 30 de zile, iart magistrații au dispus arestarea celor 12.

De asemenea, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj au formulat propunere de arestare în lipsă a unei persoane, care se sustrage urmăririi penale, care urmează să fie analizată de către instanță săptămâna viitoare.

34 de percheziții în mai multe județe

Reamintim că, la data de 9 mai 2024, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, au efectuat 34 de percheziții domiciliare, în județele Cluj, Argeș, Ilfov, în municipiul București și într-o unitate de penitenciar, într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni cu substanțe dopante cu grad de mare risc, operațiuni ilegale cu precursori de droguri, trafic internațional cu substanțe dopante cu grad de mare risc, spălare de bani și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Din cercetările efectuate a rezultat că, în cursul anului 2021, în județul Cluj, ar fi fost inițiat și s-ar fi constituit un grup infracțional organizat, format din zece persoane, care ulterior și-ar fi extins activitatea și în județul Argeș, scopul fiind efectuarea de operațiuni cu produse dopante cu grad de mare risc și cu precursori de droguri, precum și trafic internațional cu produse dopante cu grad de mare risc.

Liderul grupului din Cluj

Liderul grupului, ar fi asigurat organizarea, finanțarea, aprovizionarea cu materie primă și utilaje (din China și India), retribuția membrilor, coordonarea și controlul activităţilor infracţionale, iar membrii grupului infracțional din eșalonul de execuție s-ar fi ocupat de transportul materiei prime la o fabrică clandestină, situată în județului Argeș, producerea substanțelor dopante cu grad de mare risc, depozitarea acestora, predarea către curieri și încasarea sumelor de bani, aferente livrărilor efectuate.

Preluarea, gestionarea și confirmarea comenzilor de substanțe ar fi fost realizată de persoanele cercetate prin utilizarea mai multor site-uri create în acest scop.

Din datele rezultate în urma cercetărilor a reieșit că, prin intermediul mai multor societăți controlate de membrii grupului, care ar fi avut contracte de prestări servicii cu firme de curierat, ar fi fost livrate peste 29.000 de colete conținând astfel de substanțe pe teritoriul României, iar alte 200 au fost exportate în diferite țări.

Au spălat peste 2 milioane de euro

Alți membri ar fi avut rolul de a falsifica contracte și facturi, în scopul de a conferi o proveniență legală sumelor de bani obținute din trafic, de a pune la dispoziție conturile bancare în vederea depunerii/transferului de sume de bani rezultate din activitățile infracționale, de a depune și transfera bani în aceste conturi, controlate și utilizate de lider.

Din investigațiile efectuate a rezultat că, suma spălată de grupul infracțional organizat ar fi de la aproximativ 2,1 milioane de euro.

Cercetările întreprinse au mai relevat că, în decembrie 2023, alți trei membrii (din aceeași familie) ar fi organizat procurarea, importul din Ungaria și transportul în România a 50 de kilograme de substanță psihoactivă (2-MMC), destinată comercializării, întreaga cantitate fiind depistată și indisponibilizată pe parcursul unei acțiuni de prindere în flagrant delict.

Audieri la DIICOT Cluj

Audierile s-au desfășurat la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliția Română și de Serviciul Tehnic al D.I.I.C.O.T.

Activitățiile de cercetare s-au desfășurat cu sprijinul polițiștilor Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Cluj – Napoca.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, ai experților criminaliști din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Cluj și Argeș – Serviciul Criminalistic, precum și ai jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj, ai Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Argeș și ai inspectorilor din cadrul Direcției Regionale Vamale Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Dan Doru Micu candidează pentru funcția de rector al UTCN. Dorește ”binele mai mare”

Publicat

De

dan doru micu
Prof. dr. ing.mat Dan Doru Micu și-a depus candidatura pentru funcția de rector al Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) din dorința de a face nu doar bine, ci “binele mai mare”. Acesta consideră că liderul adevărat ”este urechea care știe să asculte mai bine, nu vocea cea mai impunătoare”.

Carieră de 25 de ani

”Am decis să candidez la poziția de rector și pornesc pe acest drum din dorința de a face nu doar bine, ci <<binele mai mare>>, iar în acest scop îmi voi pune în practică toate abilitățile dobândite în cariera mea de 25 de ani în această universitate și toată experiența câștigată la alte universități din lume.

Planul managerial

Pe website-ul meu puteți să consultați în detaliu planul managerial și alte informații relevante. https://danmicu.ro/
De asemenea, vă invit să ascultați mesajele pe care le transmit ⎯ despre munca noastră împreună, despre mine ca profesionist și ca om ⎯ colaboratori, precum și studenți și absolvenți din străinătate și din România. https://danmicu.ro/testimoniale/
Vă mulțumesc tuturor pentru susținere!”, a transmis Micu colegilor din universitate.

Nu vin să schimb oameni

Micu a arătat că își dorește să promoveze o schimbare de cultură în UTCN și susține curajul de a lua împreună deciziile necesare pentru evoluție, lăsând în urmă cultura complianței.
”Nu vin să schimb oameni și nici să tranzacționez funcții și roluri.
Identitatea noastră ca universitate este o construcție, suntem ceea ce facem prin vocația și proiectele noastre, dar să nu uităm că unele lucruri nu trebuie inventate, trebuie regăsite.
Prin relaționalul național și internațional pe care mi l-am construit îmi doresc să fiu ambasadorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca și să-i promovez valorile și nevoile.

Omul care știe să asculte

Liderul adevărat este urechea care știe să asculte mai bine, nu vocea cea mai impunătoare.
Eu vin în fața dumneavoastră și sunt omul care vă ascultă, iar din rolul de rector vă voi promova soluțiile și rezultatele, le voi scala la nivel de universitate.

Politica ușilor deschise

Voi promova dialogul și o politică a ”ușilor deschise”, o politică a conducerii orientată spre soluții.
Susțin ca oamenii din universitate să aibă curajul de a cere, de a-și promova și spune punctul de vedere, de a-și materializa proiectele, în detrimentul oportunismului și lucrurilor făcute în cercuri și cu ușile închise.

Transparență în luarea deciziilor

Va exista o transparență totală în luarea deciziilor prin intermediul informărilor și consultărilor cu persoanele direct vizate de deciziile respective.
Voi întreține o atmosferă de colegialitate și de real respect în cadrul universității și voi detensiona toate situațiile prin dialog participativ.
Poziția de rector trebuie să fie un rol și un instrument de potențare a ceea ce oamenii din comunitatea noastră generează”, a precizat candidatul, care a predat în cariera sa de până acum la universități de prestigiu din SUA și China.

Trei candidați

Alături de Dan Doru Micu, pentru funcția de rector mai candidează actualul deținător al funcției, Vasile Țopa, și Honoriu Vălean.
Alegerile vor avea loc în 16 mai, primul tur, sau în 20 mai, al doilea tur, dacă va fi cazul.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax