ACTUALITATE
Amenzi peste amenzi date de polițiștii clujeni pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID

La data de 22 decembrie, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca, împreună cu jandarmi și polițiști locali, au acționat în vederea impunerii respectării măsurilor instituite pe perioada stării de alertă pe raza municipiului Cluj-Napoca.
În prima parte a acțiunii, desfășurată în intervalul orar 17.00-20.00, forțele implicate au verificat respectarea normelor în centrele comerciale și hipermarketurile aflate pe raza de competență.
Cu ocazia activităților întreprinse, au fost legitimate peste 60 de persoane și controlate 12 societăți comerciale.
Abaterile constatate au impus aplicarea unui număr de 38 de sancțiuni contravenționale, 35 dintre acestea fiind aplicate în conformitate cu Legea 55/2020, ca urmare a nerespectării măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de coronavirus, alte trei sancțiuni fiind aplicate conform Legii 61/1991R.
Acțiunea a continuat în intervalul orar 23.00-01.00, verificându-se respectarea restricțiilor de circulație pe timp de noapte, aplicabile tuturor persoanelor.
Polițiștii au legitimat 67 de persoane și au verificat 45 de vehicule.
Urmarea a abaterilor constatate, au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale.
Municipiul Dej
Acțiunea s-a desfășurat la data de 22 decembrie a.c., în intervalul orar 10.30-13.30, cu sprijinul polițiștilor locali din cadrul Primăriei Dej și jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și Grupării Mobile ,,Ștefan Cicio Pop” Cluj-Napoca.
În cadrul acțiunii, au fost legitimate aproximativ 130 de persoane și au fost verificate 51 de vehicule.
De asemenea, au fost controlați 5 operatori economici din municipiul Dej.
Forțele implicate au aplicat 56 de sancțiuni contravenționale.
Astfel, pentru abateri constatate la regimul rutier, polițiști au aplicat 35 de sancțiuni conform OUG.195/2002R, iar pentru lipsa măștii de protecție sau purtarea acesteia în mod necorăspunzător, au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale conform Legii 55/2020.
Orașul Huedin
La data de 22 decembrie 2020., în intervalul orar 10.00-13.00, politiști din cadrul Poliției orașului Huedin, împreună cu cei ai Secției 8 Poliție Rurală Huedin au acționat pe raza orașului, în vederea impunerii respectării măsurilor stabilite pentru prevenirea răspândirii virusului Covid-19 dar și pentru prevenirea accidentelor de circulație produse pe fondul indisciplinei pietonilor.
În cele trei ore, polițiștii au legitimat 77 de persoane și au verificat 55 de vehicule.
Totdată, au fost controlate șase societăți comerciale cu privire la respectarea măsurilor impuse în această perioadă.
Neregulile constatate au condus la aplicarea unui număr de 35 de sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, 26 au fost aplicate pentru abateri ale normelor rutiere în conformitate cu OUG 195/2002R, fiind reținut un permis de conducere.
Alte opt sancțiuni au fost aplicate persoanelor care nu purtau mască de protecție și o sancțiune a fost aplicată conform Legii 61/1991R pentru încălcarea unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Femeia de 50 de ani, grav rănită în accidentul care a avut loc joi, pe DN16, la ieșirea din Apahida spre Corpadea, a murit la spital, anunță IPJ Cluj.
În același accident, un bărbat, care se afla la volanul mașinii, a murit pe loc.
Femeia rănită în accidentul de la Apahida a murit la spital
În urma accidentului rutier petrecut astăzi, pe DN16, între localitățile Corpadea și Apahida, Serviciul Rutier a fost informat de către unitatea medicală că, din nefericire, femeia în vârstă de 50 de ani, aflată în calitate de pasager în autovehicul, a decedat, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.
Femeia a fost găsită de echipajele medicale inconștientă și cu o leziune gravă la un membru inferior.
Potrivit polițiștilor, un bărbat de 54 de ani, din localitatea Gădălin, aflat la volanul unui autoturism care circula în direcția Cluj-Napoca, ar fi pierdut controlul mașinii într-o curbă la stânga, din motive care urmează a fi clarificate în urma cercetărilor.
Autoturismul s-a răsturnat în afara părții carosabile, iar cei doi ocupanți au fost proiectați în afara vehiculului.
Decesul șoferului, în vârstă de 54 de ani, a fost declarat la locul accidentului.
EVENIMENT
FRF trage un semnal de alarmă în legătură cu jucătorii români. Echipa din Cluj care respectă regula

Minutele de joc acordate fotbaliștilor români în Superliga României sunt în continuă scădere, arată o analiză publicată de Federația Română de Fotbal (FRF).
Universitatea Cluj se află printre puținele echipe care respectă această regulă.
FRF trage un semnal de alarmă în legătură cu jucătorii români
În sezonul 2024-2025, jucătorii cu cetățenie română au bifat doar 50,8% din totalul minutelor disputate în campionat, o scădere semnificativă față de sezonul 2019-2020, când procentajul era de 62,2%, arată analiza FRF.
România ocupă astfel locul 14 din 19 ligi europene analizate, fiind devansată de campionate precum cele din Slovenia, Danemarca, Ungaria sau Slovacia.
Universitatea Cluj, printre puținele echipe care respectă regula
Pe fondul acestui trend îngrijorător, doar câteva cluburi se remarcă pozitiv. Printre ele se numără și Universitatea Cluj, care, alături de Petrolul, Hermannstadt, FCSB și Farul Constanța, a respectat în toate partidele regula 5+6, ce prevede folosirea a cel puțin cinci jucători eligibili pentru echipa națională în primul unsprezece și minimum șase pe foaia de joc.
Mai mult, Farul a depășit chiar aceste cerințe, utilizând minimum șapte jucători români în fiecare meci. La polul opus, Oțelul Galați nu a respectat regula în niciun meci din sezonul trecut, iar Poli Iași, Dinamo și UTA Arad au încălcat-o în cel puțin 30 de partide.
Evoluția în timp a minutelor jucate de români în Superligă:
- 2019/2020: 62,2%
- 2020/2021: 60,7%
- 2021/2022: 61,3%
- 2022/2023: 57,7%
- 2023/2024: 53,0%
- 2024/2025: 50,8%
„Regula 5+6 are un rol esențial în dezvoltarea fotbalului românesc pe termen lung. În lipsa aplicării riguroase, există riscul ca jucătorii români să fie marginalizați în favoarea străinilor, ceea ce afectează calitatea și competitivitatea fotbalului românesc la nivel internațional”, subliniază FRF în analiza publicată.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, în urmă cu puțin timp, la un accident rutier produs pe strada Septimiu Albini, în municipiu.
În coliziune au fost implicate o motocicletă și un autoturism.
Motociclist rănit într-un accident
Motociclistul, un bărbat de aproximativ 25 de ani, a suferit, potrivit primei evaluări medicale, o contuzie toracică și o excoriație la un membru superior.
Acesta a primit îngrijiri medicale la fața locului, apoi a fost transportat la spital de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă. Pentru gestionarea situației, la intervenție au participat și două autospeciale cu modul de descarcerare.
Ieri, un alt motociclist a fost grav rănit, intr-un alt accident la Cluj-Napoca. În evenimentul rutier de ieri au fost implicate două motociclete.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Motocicliștii ar putea scapă de ambuteiaje. Reguli noi pentru circulație și parcare propuse în Codul Rutier 2025

Motocicliștii și posesorii de mopede ar putea avea parte de mai multă libertate de mișcare în traficul urban.
Un proiect de lege, înregistrat recent la Senat, propune modificarea Codului Rutier 2025 pentru a fluidiza traficul și a reduce poluarea aerului.
Motocicliștii a putea scapă de ambuteiaje
Printre schimbările vizate se numără accesul motocicletelor și mopedelor pe benzile dedicate transportului public. De asemenea, aceștia vor avea voie să se strecoare între coloanele de mașini oprite la semafor sau la trecerile de cale ferată, cu condiția respectării regulilor de siguranță și a unei viteze de maximum 20 de kilometri pe oră.
Pentru evitarea blocajelor, se propune amenajarea unor spații speciale înaintea intersecțiilor și barierelor CFR, unde motocicliștii și conducătorii de mopede să poată staționa în siguranță. Aceste spații vor fi marcate clar, cu o lungime de 3 metri înaintea trecerilor pentru pietoni sau căii ferate.
Alte prevederi din proiect includ:
- posibilitatea ca motocicletele și mopedele să staționeze pe trotuar, paralel cu marginea, lăsând minimum 1 metru pentru circulația pietonilor;
- clarificarea situațiilor care nu sunt considerate depășire, cum ar fi circulația printre coloanele de mașini oprite;
- obligativitatea purtării căștii omologate;
- locuri de parcare gratuite pentru motociclete și mopede, în parcările publice cu minimum 6 locuri auto.
Noile reguli sunt incluse într-un proiect de modificare a OUG 195/2002, Codul Rutier, și ar urma să fie aplicabile la nivel național, dacă legea va fi adoptată.