Connect with us

ACTUALITATE

Amenzi de 7.500 de lei pentru firme de transport, aplicate de ITM Cluj. Ce nereguli s-au constatat

Publicat


ITM Cluj a desfasurat în perioada 07-11 noiembrie,  acţiuni de control ce au vizat transportatorii rutieri. În cadrul acestei campanii s-a urmărit cu precădere modul în care angajatorii respectă prevederile legale referitor la mai multe activități.

Astfel, s-a verificat munca prestată de către conducătorii auto în baza contractului individual de muncă cu normă întregă și/sau cu timp partial,  organizarea timpului de muncă și de odihnă a conducătorilor auto,  organizarea evidenței timpului de muncă și de odihnă a cobducătorilor auto în  conformitate cu prevederile legale special. repausul săptămânal și sărbătorile legale, munca suplimentară, munca de noapte, întocmirea evidenței orelor de muncă prestate de fiecare conducător auto, acordarea concediului de odihnă, regulamentul intern/ contractul colectiv de muncă încheiat la nivel de unitate, acordarea drepturilor salariale, a indemnizatiei primită de conducătorii auto pe perioada delegării și/sau detașării în altă localitate în țară și/sau străinătate, precum și plata acestora pentru munca prestată.

Muncă nedeclarată

Obiectivele acestei campanii au vizat identificarea angajatorilor care folosesc muncă nedeclarată și luarea măsurilor care se impun pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă. controlul privind respectarea timpului de muncă și de odihnă, determinarea angajatorilor de a respecta prevederile Codului Muncii  si ale legilor speciale in domeniul transportului rutier privind timpul de munca si de odihna al conducatorilor auto.

Controale la 24 de transportatori

Au fost efectuate controale la un numar de 24 de transportatori din judetul Cluj, iar patru dintre aceștia au fost sanctionați contravențional cu amenzi în valoare totala de 7.500 lei.

Amenzile au fost aplicate pentru:  încălcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte, nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului saptămânal și pentru faptul că angajatorii nu au făcut dovada ținerii evidenței orelor de munca prestate de către fiecare salariat.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Cine domină Cupa României la fotbal în noul format. O echipă din Cluj face legea

Publicat

De

Cupa României

CFR Cluj ocupă primul loc în clasamentul all-time al Cupei României, de la introducerea noului format competițional, în sezonul 2022/2023.

Conform datelor publicate de Federația Română de Fotbal, ardelenii au acumulat 29 de puncte și un golaveraj pozitiv de +8, devansând echipe precum FC Hermannstadt, Universitatea Cluj sau Sepsi.

CFR Cluj face legea în Cupa României

Clasamentul, realizat pe baza rezultatelor din faza grupelor și până în finală, recompensează victoriile cu 3 puncte și remizele cu 1 punct. În caz de calificare la loviturile de departajare, învingătoarea primește 3 puncte, fără modificarea golaverajului.

Performanța CFR-ului este cu atât mai remarcabilă cu cât clujenii au cucerit și trofeul în sezonul recent încheiat, învingând FC Hermannstadt cu 3-2 în finala disputată la Arad. Kamara, Munteanu și Nkololo au fost marcatorii victoriei, aducând clubului al cincilea trofeu al Cupei României.

cfr

“Surpriza plăcută” în Cupa României

Pe locul secund în ierarhie se află chiar adversara din finală, FC Hermannstadt, cu 24 de puncte și +5 golaveraj, iar poziția a treia este împărțită de Universitatea Cluj (+12) și Sepsi OSK (+9), ambele cu câte 21 de puncte.
Surpriza plăcută vine din eșalonul secund: Corvinul Hunedoara se clasează pe locul 5, la egalitate de puncte (18) cu Rapid București, dar cu un golaveraj impresionant de +15.

De partea cealaltă, echipe cu tradiție precum Dinamo București sau Chindia Târgoviște au avut evoluții modeste, cu doar 7, respectiv 1 punct adunat în ultimele trei ediții.

Noul format al Cupei României presupune o fază a grupelor, urmată de meciuri eliminatorii, o structură care pare să fi avantajat echipele organizate și constante, precum CFR Cluj.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Accident grav la Viișoara. 6 persoane, între care doi copii, sunt evaluate de medici

Publicat

Accident la Viișoara

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp în localitatea clujeană Viișoara.

Din primele informații, șase persoane, între care doi minori, sunt evaluate de medicii de la echipajele care au fost trimise în zonă.

Accident grav la Viișoara

Două autospeciale de pompieri, cu modul de descarcerare, de la Turda, au fost trimise la accidentul în care au fost implicate două mașini.

De asemenea, au mai fost trimise trei autospeciale, iar la locul accidentului a ajuns și un elicopter SMURD.

Revenim cu amănunte.

Citește mai departe

EVENIMENT

Patrick „Petrică” Richard își prelungește contractul cu U-BT până în 2027. „Simt că mai am multe de arătat!”

Publicat

Patrick

U-Banca Transilvania continuă să mizeze pe stabilitate și experiență, după câştigarea celui de-al cincilea titlul consecutiv în Liga Naţională. Căpitanul echipei, Patrick Richard, și-a prelungit contractul și va rămâne la Cluj-Napoca până în 2027, anunţă clubul pe site-ul oficial, u-bt.ro.

Sosit în vara anului 2019, Richard, alintat de fani „Petrică”, a devenit un simbol al clubului și a fost parte integrantă a celor mai importante performanțe din ultimii ani. Sub comanda sa din teren, U-BT a cucerit cinci titluri consecutive de campioană, trei Cupe ale României și două SuperCupe.

La nivel internațional, echipa a ajuns în sferturile de finală ale FIBA Europe Cup și Basketball Champions League, iar în ultimele două sezoane a bifat prezența în sferturile BKT EuroCup. În stagiunea 2023/2024, Patrick Richard a fost inclus în a doua echipă ideală a competiției continentale.

Baschetbalistul american în vârstă de 35 de ani și-a exprimat bucuria pentru prelungirea contractului și atașamentul față de oraș și club:

„Vreau să spun că sunt foarte fericit! Voi continua încă doi ani la această echipă şi în locul care a devenit acasă pentru mine în adevăratul sens al cuvântului. Familia mea se simte minunat aici şi sunt entuziasmat în privința viitorului. Vreau să continui să muncesc şi să construim lucruri frumoase împreună. În fiecare an vreau să contribui la creşterea clubului. Sunt parte a acestui proiect şi îmi doresc să pun umărul la toate rezultatele mărețe. Simt că mai am multe de arătat pe teren şi de abia aştept să trecem la treabă! Vreau să le mulțumesc lui Branko Ćuić şi Mihai Silvăşan. Ei m-au vrut aici, arătându-mi câtă încredere au în mine ca jucător şi lider. Nu pot să îi omit pe cei mai buni fani din România, cărora țin să le mulțumesc şi să îi asigur că ne vom lupta pentru trofee!”

Citește mai departe

CULTURA

Sânpetru de vară. Credințe și rânduieli din inima satului clujean. Ce era „postul nefructului”

Publicat

De

Tradiții clujene de Sânpetru de vară

Postul Sânpetrului, care precede sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, prăznuiți pe 29 iunie, a început anul acesta pe 16 iunie.

În tradiția satelor din județul Cluj și din Munții Apuseni, această perioadă este învăluită de obiceiuri, credințe populare și interdicții transmise din generație în generație.

Sânpetru de vară. Ce era „postul nefructului”

În vechime, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, bătrânele din satele clujene obișnuiau să țină „postul nefructului”, o rânduială aparte prin care femeile evitau consumul fructelor crude.

Potrivit etnologului Maria Bocșe, citată în volumul Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania, se credea că mâncatul fructelor necoapte în această perioadă le „răpește” de la gura copiilor morți fără botez.

Sânpetru de vară, sărbătoare pentru „paza holdelor și a roadelor”

Sânpetru de vară este perceput ca un moment de răscruce în calendarul popular, marcând miezul verii agrare și începutul secerișului. Sărbătoarea este ținută pentru „paza holdelor și a roadelor” și are un rol protector în mentalul rural tradițional, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.

Legenda spune că Sfântul Petru, îmbrăcat în straie țărănești, obișnuia să colinde pământul, adesea însoțit de Dumnezeu, și era preocupat de treburile gospodărești, de la pescuit la creșterea animalelor. Considerat un sfetnic de încredere al Domnului, el păzește porțile Raiului și are grijă de hrana fiarelor sălbatice, în special a lupilor. Tot el, spune tradiția, „fierbe grindina” în cazanele cerești, pentru a-i diminua puterea distructivă.

Ritualurile și credințele din această perioadă, păstrate cu sfințenie în satele din județul Cluj, vorbesc despre o relație profundă între om, natură și divinitate. Sânpetru rămâne o sărbătoare puternică în imaginarul rural, cu rol de echilibru între sacru și cotidian, mai arată specialiștii clujeni.

Foto: Icoană pe sticlă – Sfinții Apostoli Petru și Pavel, autor: călugărul iconar Ilarion de la Mănăstirea clujeană Nicula

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate