EVENIMENT
Alegeri prezidențiale 2025. A început votul pentru turul II în diaspora. Românii au trei zile pentru a se prezenta la urne

Românii cu drept de vot din diaspora sunt așteptați la urne, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, pe 16, 17 și 18 mai. Votarea a început în străinătate joi seară (la 22:00 ora României) odată cu deschiderea secției de votare din Auckland, Noua Zeelandă.
965 de secții de vot, deschise în diaspora
Cetățenii români care se află în străinătate în ziua scrutinului, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reședința în afara țării, pot vota într-una dintre cele 965 de secții de votare din diaspora organizate pentru alegerile prezidențiale din acest an.
Cele mai multe secții de votare sunt în Italia și Malta (161), Spania (147), Marea Britanie (108), Franța și Principatul Monaco (69), Republica Moldova (64), SUA (50), Belgia (29) și Țările de Jos (23).
Pentru alegerile din acest an, 29 de secții au fost relocate în localități sau zone apropiate, fie ca urmare a consultărilor cu reprezentanții comunităților de cetățeni români, fie pentru o mai bună acoperire a comunităților din diverse zone, în scopul facilitării accesului acestora la secțiile de votare, arată Ministerul Afacerilor Externe.
MAE precizează că în cazul a cinci secții de votare din Franța, Marea Britanie și Spania vor fi utilizate adrese diferite între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale.
Trei zile pentru vot în diaspora
Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise, și în al doilea tur de scrutin, timp de trei zile, după cum urmează:
- Vineri, 16 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale)
- Sâmbătă, 17 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale). În prima și a doua zi ale votării în străinătate, alegătorii care la ora locală 21:00 se află la sediul secției, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de a alege, până cel mai târziu la ora locală 23:59.
- Duminică, 18 mai, între orele 7:00 (ora locală) și 21:00 (ora locală a României), nu mai târziu de ora 21:00, ora României, cu posibilitatea de prelungire pentru încă trei ore pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora de închidere a secției respective, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției.
În a treia zi a votării în străinătate, 18 mai, secțiile de votare din străinătate organizate în zone al căror fus orar este înapoiat față de cel al României (se va ajunge la ora locală 21:00 ulterior momentului în care România ajunge la respectiva oră) se închid la ora locală a României 21:00. În această situație, alegătorii care la ora locală a României 21:00 se află la rând pot să își exercite dreptul de vot până cel mai târziu la ora locală a României 23:59.
Peste 6.000 de voturi prin corespondență
Totodată, alegătorii români din străinătate au posibilitatea votului prin corespondență. Un număr de 6.085 de cereri de vot prin corespondență dintre cele 6.496 depuse în acest sens pe portalul www.votstrainatate.ro au îndeplinit condițiile legale, a anunțat Autoritatea Electorală Permanentă.
Conform site-ului AEP, cele mai multe cereri pentru vot prin corespondență s-au înregistrat în Germania, Marea Britanie, Elveția, Franța, Statele Unite, Italia și Spania.
Aproape un milion de voturi în diaspora, în turul I
La primul tur de scrutin au votat în diaspora 973.129 de cetățeni români.
Alegătorii din străinătate pot vota cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).
Când se prezintă la urne, alegătorul arată actele de identitate membrului-operator de calculator, care preia și introduce datele personale ale acestuia în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj, extins și modernizat cu peste 15,5 milioane de euro bani europeni

Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase va fi extins și modernizat cu bani europeni. Proiect în valoare de peste 15,5 milioane de euro vizează realizarea celei mai mari și complexe unități ambulatorii din țară.
Consiliul Județean Cluj și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au semnat miercuri, 18 iunie a.c., contractul de finanțare pentru „Extinderea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, etapele 2, 3 și 4”. Valoarea totală a proiectului finanțat prin Programul Sănătate este de 78.367.650,53 lei, cu TVA inclus.
„După cum am afirmat la începutul acestei luni, a sosit momentul semnării contractului de finanțare europeană prin care vom extinde, moderniza și dota cea mai mare și complexă unitate ambulatorie din țară – Ambulatoriul Integrat al Spitalului de Boli Infecțioase. Este o investiție foarte importantă pentru sectorul medical clujean, și nu numai, prin intermediul căreia vom extinde paleta de servicii medicale oferite pacienților”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Lucrări de extindere și modernizare, finanțate cu bani europeni
Proiectul vizează realizarea Centrului Integrat de chirurgie avansată minim invazivă prin refuncționalizarea completă a etajului 5, corp B. Concret, se mărește configurația și suprafața spațiilor medicale, se introduc noi funcțiuni, printre care trei săli de operații pentru ortopedie/dermatologie, chirurgie generală și ginecologie, trei saloane pentru pacienți, săli de tratament etc.
De asemenea, Laboratorul de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie va fi reconfigurat în întregime, prin intervenții asupra întregului nivel demisol al corpului A. Vor mai fi amenajate două bazine, pentru copii și adulți, în vederea dezvoltării serviciilor de hidrokinetoterapie la demisolul clădirii corpului A, vor fi create circuite separate pentru copii și adulți pentru fiecare din serviciile oferite în cadrul Laboratorului, urmând a fi amenajate și vestiare cu acces separat și spațiile specifice procedurilor de recuperare.
Totodată, pentru reabilitarea completă a exteriorului clădirii vor fi realizate, printre altele, lucrări constând în înlocuirea tâmplăriei existente cu o tâmplărie cu coeficient termic ridicat, termoizolarea pe interior a fațadei clădirii pentru sporirea coeficientului termic, instalarea unor sisteme de climatizare, realizarea instalațiilor de ventilație, amplasarea unor panouri fotovoltaice și înlocuirea instalației electrice interioare.
EDUCATIE
Clujean, revoltat că la Grădinița Mămăruța s-au înscris copii care nu îndeplinesc criteriul de vârstă. Reacția conducerii

Un clujean a reclamat că în cadrul procesului de înscriere pentru anul școlar 2025–2026 la Grădinița ”Mămăruța” Cluj-Napoca nu s-a respectat criteriul de vârstă.
Potrivit acestuia, unul dintre criteriile esențiale de admitere a fost ca fiecare copil să fi împlinit vârsta de 3 ani până la data de 1 septembrie 2025.
”Cu toate acestea, pe lista copiilor admiși se regăsesc și copii care, conform informațiilor publice sau cunoscute în comunitate, nu îndeplinesc această condiție de vârstă”, a precizat clujeanul.
Directorul Grădiniței cu Program Prelungit ,,Mămăruța” Cluj-Napoca, Melania Palfi, a declarat că înțelege îngrijorarea părinților care nu au primit confirmarea înscrierii copilului în grupa mică pentru anul școlar viitor.
”Suntem singura grădiniță din cartierul Someșeni, iar numărul cererilor depuse în acest an a fost, din nou, mult mai mare decât numărul locurilor disponibile.
Procesul de selecție s-a făcut conform metodologiei naționale și a criteriilor generale stabilite de Ministerul Educației și Cercetării, respectând principiul transparenței și al echității.
Admiterea nu s-a bazat doar pe vârstă, ci și pe criterii cumulative, iar copiii care au fost admiși au îndeplinit un număr mai mare de astfel de criterii.
Ca în fiecare an, am inițiat demersurile pentru suplimentarea locurilor disponibile, tocmai pentru a răspunde nevoii reale a comunității. Părinții care locuiesc în cartierul Someșeni au fost deja contactați și informați că intenționăm să mărim capacitatea grupei mici, ca urmare a aprobării de suplimentare a Inspectoratului Școlar Județean Cluj. Avem convingerea că, până la toamnă, toți copiii din zonă vor avea un loc asigurat.
Le mulțumim părinților pentru înțelegere și pentru încrederea acordată. Ne dorim, ca întotdeauna, să fim aproape de comunitate și să oferim un mediu educațional sigur și de calitate pentru fiecare copil”, a spus Palfi.
ADMINISTRAȚIE
Curse ilegale în parcarea Primăriei de pe strada Năvodari. Locuitorii cer pază de noapte: Nopțile ni s-au transformat în coșmar!

Mai mulți locuitori de pe strada Năvodari din Cluj-Napoca reclamă că cursele ilegale de mașini și motociclete desfășurate în parcarea Primăriei din zonă le afectează grav liniștea și siguranța pe timp de noapte. Ei cer municipalității să asigure pază în parcare.
Deși problema nu este nouă și a mai fost semnalată în presa locală, oamenii spun că nu s-au luat măsuri care să oprească fenomenul. Locuitorii din zonă au trimis redacției și mai multe înregistrări video în care se observă cum în zonă se adună zeci de mașini și motociclete, iar zgomotul produs este de nesuportat pentru cei care locuiesc în apropiere.
„Suntem un grup de locatari de pe strada Năvodari, iar nopțile noastre s-au transformat în coșmar. Noapte de noapte, în special în nopțile de vară, nu putem să lăsăm geamurile deschise pentru a beneficia de răcoarea nopții! Toate aceste probleme au apărut după ce s-a deschis parcarea Primăriei din zona strada Năvodari, unde noapte de noapte de la ora 21 și până la 4 dimineața se desfășoară curse de mașini și motociclete de către persoane posesoare de cai mulți la motoare, iar gălăgia e infernală!”, a transmis unul dintre locuitorii zonei, într-un mesaj trimis redacției.
„Zgomotul nu încetează mai mult de una-două ore”
Oamenii spun că au făcut numeroase sesizări către autorități – Poliția Locală și Poliția Municipală – dar intervențiile au avut efect doar temporar.
„Degeaba sesizăm organele abilitate, Poliția locală și Poliția, pentru că după o mica amendă, aceștia revin zâmbind pentru a-și continua pariurile și zgomotul nu încetează pentru mai mult de una, două ore!”, mai spun oamenii.
Cer pază umană pe timp de noapte
Locuitorii solicită primăriei să asigure pază umană în parcare pe timp de noapte, pentru a pune capăt practicii: „Noi, plătitori de bună credință de taxe și impozite, cerem ca pentru parcarea de pe strada Năvodari, în timpul nopții să existe pază! Asa cum, primăria, în momentul în care fațada casei este distrusă și dacă nu renovezi te pune la plata impozitului de 500%, asa trebuie să găsească o variantă pentru situația creata de ei în urma înființării acestei parcări!”, spun locatarii.
EVENIMENT
Programul Rabla, suspendat până la formarea noului Guvern. AFM blochează toate finanțările pentru mediu

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță suspendarea imediată a tuturor programelor de finanțare aflate în derulare, inclusiv lansarea mult-așteptatei sesiuni Rabla pentru persoane fizice, care trebuia să înceapă joi la ora 10.00.
Măsura vine pe fondul negocierilor pentru formarea noului Guvern, în contextul cărora se dorește o gestionare echilibrată și responsabilă a resurselor bugetare.
Programul Rabla pentru persoane fizice, suspendat
Florin Bănică, președintele AFM, a explicat că această pauză este necesară pentru a permite noului Guvern să stabilească prioritățile de finanțare, astfel încât fondurile să fie alocate eficient și sustenabil, în beneficiul mediului și al populației. „Este important ca lucrurile să fie făcute pe rând, cu răbdare și înțelepciune,” a adăugat el, potrivit Mediafax.
Deși programul Rabla și alte inițiative verzi sunt o prioritate pentru AFM, actuala suspendare reflectă necesitatea unui cadru guvernamental stabil care să susțină aceste proiecte pe termen lung, conform reprezentanților agenției.