Connect with us

ECONOMIE

Analist: Leul va intra în vrie fără un guvern responsabil. Cât va fi un euro până la final de an

Publicat


Leul intră în vrie fără un guvern responsabil

Alegerea pro-europeană a românilor la cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale a calmat spiritele din piață. Acțiunile au recuperat o parte din pierderi, leul s-a apreciat iar indicii ROBOR au scăzut.

Nu ne mai putem aștepta ca media euro să revină pe termen mediu sub pragul de 5 lei, care a devenit noua realitate. Majoritatea analizelor văd moneda unică la 5,05 – 5,1 lei la sfârșitul anului, arată economistul clujean Radu Georgescu.

Leul va intra în vrie fără un guvern responsabil

Însă acest scenariu se poate schimba dramatic, arată economistul Radu Georgescu, dacă partidele politice „serioase” nu vor da dovadă de seriozitate și de dorința de schimbare, pentru a constitui un guvern responsabil, care să poată rezolva gravele probleme economice cu care se confruntă țara. Un guvern minoritar și, cel mai grav, alegeri parlamentare anticipate ar împinge cu rapiditate spre 5,4 – 5,5 lei, sau chiar aproape de 6 lei, așa cum anticipau cei de la JP Morgan după primul tur al prezidențialelor.

În acest sens, previziunile economice de primăvară ale Comisiei Europene au coborât estimarea privind creşterea economiei româneşti din 2025 de la 2,5% la 1,4%. C.E. a atenționat asupra perspectivei ca deficitul guvernamental să rămână ridicat la 8,6% din PIB în acest an, respectiv 8,4% în 2026, în timp ce deficitul de cont curent va scădea la 7,9%, respectiv 7% în 2026.

Cum a fluctuat cotația euro

În data de 8 mai euro a atins un maxim istoric de 5,1222 lei, efect al ieșirii abrupte de la guvernare a PSD. După prima și singura confruntare electorală între cei doi finaliști, prestația mai bună a candidatului proeuropean a readus optimismul în piață, iar euro a coborât marțea trecută la 5,0991 lei

A urmat o revenire a euro la 5,1 lei, iar lunea aceasta cursul a scăzut de la 5,1033 la 5,0315 lei, în timp ce cotațiile din piață au alunecat la 5,019 – 5,054 lei.

Vineri, în comunicatul de presă care a urmat ședinței de politică monetară a BNR, unde s-a decis menținerea ratei de referință la 6,5%, s-a precizat că „în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme. Aceste schimbări au avut un impact major asupra lichidității și ratelor dobânzilor de pe piața monetară, precum și asupra raportului cerere-ofertă pe piața valutară, a rezervelor valutare ale României și a cursului de schimb al leului”.

Piața monetară s-a detensionat la rândul ei, explică Radu Georgescu, însă contracția indicilor ROBOR a fost mai mică, semn că sterilizarea lichidității la care a recurs BNR pentru a scumpi leul, instrument folosit pentru a stopa creșterea cursului.

ROBOR la 3 luni a scăzut

Lunea aceasta, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 7,39%, maximul ultimilor aproape doi ani și jumătate, la 7,26%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât de la 7,48%, nivel comparabil cu cel din 6 februarie 2023, la 7,37% iar cel la 12 luni de la 7,53 la 7,44%.

Optimismul din piață a permis Trezoreriei să se împrumute cu 752 milioane lei. Scadența emisiunii de obligațiuni este în 2024 la un randament mediu de 7,46%/an.

Euro s-a apreciat la 1,1149 – 1,1288 dolari, după ce Moody’s a retrogradat ratingul datoriei Statelor Unite de la AAA la Aa1 cu perspectivă stabilă. Cursul dolarului a coborât de la 4,5563 la 4,4631 lei.

Media francului elvețian a scăzut la 5,3581 lei iar cea a lirei sterline la 5,9760 lei.

Aprecierea metalului galben la 3.201,70 – 3.250,80 dolari/uncie, la care a contribuit evoluția descendentă a monedei americane față de alte valute majore, a limitat scăderea prețului gramului de aur de la 470,2624 lei la 464,9896 lei.

Lunea aceasta, bitcoin a scăzut la 102.124 dolari, după o creștere prealabilă la 107.072 dolari. La rândul său, ethereum s-a depreciat de la 2.510 la 2.352 dolari.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

Dragoș Damian, CEO Terapia: Până creșteți voi TVA-ul, țuști!, s-au scumpit toate cu 10%

Publicat

Dragoș Damian, CEO Terapia

Desigur știți bancul cu ardeleanul care se duce să adune melci dar se întoarce cu mâna goală, spunând: ”Până m-am aplecat după el, melcul țuști!, a fugit!”

Așa și negocierile de la Cotroceni ale grupului de experți, până se hotărăsc ei să crească TVA-ul, preturile țuști!, au crescut cu 10%.

“Nimeni nu vrea creștere de TVA, în schimb toți avem, țuști!, creștere de prețuri”

În timp ce în ultimele trei săptămâni se vorbește, ”pe surse” – că au ajuns să știe și copiii de grădinița – despre creșterea TVA de la 19% la 21%, care va duce la scumpiri de 1,6%, totul s-a scumpit cu până la 10%. Nimeni nu vrea creștere de TVA, în schimb toți avem, țuști!, creștere de prețuri.

Ne umplem de ridicol ca țară la negocierile astea de la Cotroceni, râde toată Europa de noi.

“Nu mai avem pe nimeni asumat care sa ia deciziile necesare”

Dacă liderii noștri continuă cu planul de redresare fiscală în logica ”….să nu se supere sindicatele și patronatele….”, înseamnă că nu vor sa-si asume nici o măsură și că de fapt își doresc să vină FMI-ul să ne scoată din necaz prin măsurile deja anunțate, tăieri de salarii în sectorul bugetar + grilă progresivă de salarizare + desigur, creștere de TVA și de alte taxe și impozite.

Suntem într-o criză la fel de gravă ca exact acum 15 ani și trebuie luate aceleași masuri dure ca exact acum 15 ani. Însă, tocmai acum când am avea nevoie de lideri curajoși, nu mai avem pe nimeni asumat care sa ia deciziile necesare pentru a salva economia.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum s-a petrecut accidentul mortal de la Apahida, la ieșirea spre Corpadea. O femeie este în stare gravă la spital

Publicat

De

Accident mortal la Apahida

Un accident rutier foarte grav a avut loc joi, în jurul orei 17.00, pe DN 16, între localitățile Corpadea și Apahida.

Evenimentul s-a soldat cu decesul unui bărbat și rănirea gravă a unei femei.

Cum s-a petrecut accidentul mortal de la Apahida, la ieșirea spre Corpadea

Potrivit primelor informații transmise de polițiști, un bărbat de 54 de ani, din localitatea Gădălin, aflat la volanul unui autoturism care circula în direcția Cluj-Napoca, ar fi pierdut controlul mașinii într-o curbă la stânga, din motive care urmează a fi clarificate în urma cercetărilor.

Autoturismul s-a răsturnat în afara părții carosabile, iar cei doi ocupanți au fost proiectați în afara vehiculului.

Din păcate, echipajul medical sosit la fața locului a constatat decesul șoferului de 54 de ani.

Femeia aflată în autoturism, în vârstă de 50 de ani, care este din municipiul Cluj-Napoca, a suferit răni grave și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Cercetările continuă pentru stabilirea exactă a circumstanțelor în care s-a produs tragicul accident.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Răsturnare de situație. Ilie Bolojan, out din cursa pentru funcția premier? Nicușor Dan ar putea propune un tehnocrat

Publicat

Ilie Bolojan și Nicușor Dan

Blocaj total la Cotroceni, din cauza majorării TVA-ului. Negocierile de joi de la Palatul Cotroceni s-au încheiat fără un acord, iar desemnarea viitorului premier intră în impas total.

lie Bolojan nu ar mai fi luat în calcul pentru funcția de premier de către președintele României, potrivit Gândul. În locul său, nu este exclus ca Nicușor Dan să vină cu o propunere de premier tehnocrat, pentru a debloca situația.

Ilie Bolojan, out din cursa pentru funcția premier?

Mărul discordiei dintre Nicușor Dan și Ilie Bolojan îl reprezintă taxa pe valoare adăugată. Potrivit surselor citate, cei doi nu au ajuns la niciun compromis pe tema creșterii TVA.

Nicușor Dan refuză să își încalce promisiunea din campania electorală și anume aceea că TVA nu va crește în mandatul său, și insistă pe o reducere a cheltuielilor bugetare și pe eficientizarea colectării.

În schimb, Ilie Bolojan consideră că este urgentă nevoie de bani la buget și că singura soluție realistă rămâne creșterea TVA de la 19% la 21%.

Tensiunea din jurul consultărilor a dus la convocarea de urgență a Consiliului Politic Național al PSD, care se va reuni joi seara, de la ora 20:00, atât online cât și fizic. În plus, nici UDMR nu este convins să participe în actuala formulă de guvernare, Kelemen Hunor fiind nemulțumit de portofoliile „de decor” atribuite Uniunii, respectiv Cultură și Dezvoltare.

 

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Lansare de carte Alin Tișe pe ritmuri muzicale – ”Cezarul, Dumnezeu, Iubirea”. Autorul, la platane. Mesaj de la Armin

Publicat

De

Tișe

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și-a lansat, joi, a treia sa carte ”Cezarul, Dumnezeu, Iubirea”, în prezența unor invitați care au vorbit despre volum: mitropolitul Clujului, IPS Andrei, actorul Florin Piersic, universitarul Adrian Papahagi și Mircea Arman, directorul revistei ”Tribuna”. Autorul a mixat la platane și i-a invitat pe cei prezenți la dans.

Autorul, Alin Tișe, a spus că scrierile sale sunt gânduri pe care le oferă celor care cred în ceea ce scrie.

După momentul discursurilor, DJ Tișe a trecut la platane și i-a invitat la dans pe cei prezenți, în timp ce pe ecran eta proiectat un mesaj al lui Armin van Buuren: ”Bună Alin Tișe, Ne vedem curând la Cluj. Mulțumesc”.

La eveniment au mai fost prezenți parlamentari, primari din județul Cluj, consilieri județeni.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate