Connect with us

EVENIMENT

ALARMANT. Clujul a DEPĂŞIT rata de 2/1.000 cazuri de infectare COVID-19. Pe PRIMUL loc între judeţe

Publicat


Judeţul Cluj a depăşit, în raportarea de sâmbătă, două cazuri de persoane infectate cu COVID-19 la mia de locuitori. În această raportare, Clujul este pe primul loc între judeţele ţării, cu 243 de noi cazuri. Este depăşit doar de municipiul Bucureşti. În ţară s-a înregistrat recordul ultimelor luni.

243 de cazuri noi în Cluj, pe primul loc

✅ SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ

🔴 Efective angrenate (polițiști, jandarmi, ISU și SAJ) – 167;

🔴 Persoane verificate cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse – 269;

🔴 Societăți comerciale/PFA verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse –80;

🔴 Total sancțiuni contravenționale aplicate în ultimele 24 de ore, în context COVID/valoare: 8/ 1.500 lei;

🔴 Persoane verificate – 338;

🔴 Situația epidemiologică în județul Cluj se prezintă astfel:

➡️ Rata incidenței pe județul Cluj : 2,03

➡️ În ultimele 24 de ore, 243 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj;

➡️ Total număr de teste 2.166 din care 401 diagnostic grupe de risc, 533 teste efectuate la cerere și 1.242 teste rapide. Până în acest moment s-au realizat 674.309 de teste, la nivelul județului Cluj;

➡️ 37 persoane internate în ATI;

➡️ Total vindecați și externați 3.230 din care 2.199 din județul Cluj;

➡️ Total decedați 1.080 din care 677 din județul Cluj.

🔴 În acest moment sunt internați 323 pacienți.

Record în ţară, aproape 5.400 de cazuri noi în ultima zi

Un număr de 5.388 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 52.000 de teste, a informat, sâmbătă, Grupul de Comunicare Strategică.

Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până sâmbătă, pe teritoriul României au fost confirmate 1.144.893 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus şi 1.078.434 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

La nivel naţional, până la această dată, au fost prelucrate 9.374.307 de teste RT-PCR şi 2.849.358 de teste rapide antigenice.

În ultimele 24 de ore, au fost efectuate 19.677 de teste RT-PCR (7.730 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 11.947 la cerere) şi 32.637 teste rapide antigenice.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 497 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

Clujul de altădată

VIDEO. Unde se făceau banii Transilvaniei. Casa monetăriei. Privilegiu mare pentru clujeni. Istoria plimbată a Clujului (RO-EN)

Publicat

De

foto casa monetariei

În Cluj-Napoca îşi are sediul acum una dintre cele mai mari bănci din ţară, însă tradiţia acestui tip de activitate se pierde în istorie. Şi în urmă cu 500 de ani, Clujul era cel mai important „centru bancar” al Transilvaniei.

Aici a fost înfiinţată o monetărie, în 1527, iar urmele sale se mai păstrează şi în zilele noastre. Despre monetărie respectivă şi despre marele privilegiu de care au beneficiat atunci clujenii ne vorbeşte istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Unde se făceau banii Transilvaniei

„Suntem în faţa aşa-numitei Case a monetăriei. Vedem imaginea din faţă, scrisă în limba latină, “Domus cementaria et auricusoria” şi anul 1608, în traducere, „atelier de schimb monetar şi aurărie”, adică aici se emiteau monedele Transilvaniei din acea perioadă. Deci, dacă putem să facem un echivalent, pentru epoca modernă ar fi ca o bancă.

VEZI ALTE ARTICOLE DIN

ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI

Dar ceea ce vedem noi, nu este casa originală. Casa originală era ceva mai mare şi din ea s-a păstrat acea bucată care este încastrată în zidul acestei case de secol XIX, început de secol XX”, explică istoricul clujean.

VEZI ŞI:

LA PAS PRIN ISTORIA JUDEŢULUI CLUJ

Casa monetăriei. Privilegiu mare pentru clujeni

Dreptul de avea o monetărie a fost dat clujenilor de principele Transilvaniei, clujeni care erau la concurenţă cu sibienii.

„Se ştie că monetăria, Casa monetăriei, era lipită de zidul primei incinte a Clujului şi acest drept de a avea o monetărie în oraş era un mare privilegiu, pe care îl avea numai Clujul sau Sibiul. Era o dispută între cele două mari oraşe feudale din Transilvania.

Acest drept a fost dat clujenilor de către voievodul Transilvaniei, rege al Ungariei, Janos Zapolya sau Ioan Zapolya, în anul 1527. Şi această casă a fost concesionată unei familii de bancheri, Filstich, care a fost reprezentativă pentru negoţul şi negustorii din Cluj, pentru bancherii de Cluj, reprezentantul lor colaborând şi cu Gabriel Bethlen.

Pe aceadtă locaţie în care ne aflăm, strada Emile Zola, exista, în secolul al XII-lea, în cadrul primei incinte a Clujului, o poartă mai mică de ieşire”, mai arată Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

*Asociația Cluj24 derulează proiectul „Istoria plimbată a Clujului”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Primăria Cluj-Napoca.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro rămâne sub 4,9 lei

Publicat

De

euro pixabay

Leul s-a depreciat față de euro la jumătatea săptămânii iar indicii ROBOR au cunoscut ușoare creșteri, chiar dacă INS a anunțat creșterea PIB.

PIB-ul României s-a majorat în perioada aprilie – iunie cu 5,3%, al cincilea trimestru consecutiv de creștere. La nivel semestrial saltul este de 5,8% an/an, evoluție la care au contribuit redeschidere post-pandemie, nivelul redus al costurilor reale de finanțare sau implementarea programelor europene.

În scenariul macroeconomic central al Băncii Transilvania se previzionează creșterea PIB „cu ritmuri anuale de 4,2% în 2022, 4,0% în 2023, respectiv 4,8% în 2024, pe fondul perspectivelor de continuare a fluxurilor investiționale post-pandemie, cu impact de antrenare în economie”.

Cursul euro a crescut de la 4,8831 lei, minimul ultimilor aproape doi ani și jumătate, la 4,8849 lei, într-o ședință în care transferurile se realizau între 4,88 și 4,887 lei. Marți, BCE a cotat euro la 4,882 lei.

Leul rămâne una dintre performerele regiunii cu o apreciere de 1,3% faţă de euro. în schimb, forintul maghiar a pierdut circa 8% iar zlotul polonez s-a depreciat cu peste 2%.

Zece bănci

După câteva zile de scădere, provocate de critica adusă de guvernatorul BNR celor zece bănci ale căror oferte din piața monetară sunt luate în considerare la calcularea indicilor ROBOR, dobânzile au cunoscut o creștere modestă.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a urcat de la 7,96 la 7,98%, nivel identic cu cel de la sfârșitul săptămânii trecute. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a revenit de la 8,12 la 8,13% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a crescut la 8,28%.

Piețele așteptau publicarea minutei („Cartea Bej”) ultimei întâlniri a comitetului monetar al Rezervei Federale, ceea ce a permis euro să crească la 1,0149 – 1,0187 dolari. Investitori doresc să înțeleagă care va fi următorul pas de creștere a dobânzii de referință la ședința care se va desfășura în septembrie, de 0,50% sau 0,75%. În piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,8176 la 4,8016 lei.

Alte valute

Media monedei elvețiene a scăzut de la 5,0705 la 5,0503 lei, după ce s-a depreciat la 0,965 – 0,969 franci/euro.

Chiar dacă rata anuală a inflației din Marea Britanie a crescut în iulie la 10,1%, maxim al ultimilor 40 de ani, lira sterlină nu a avut de suferit iar BNR a stabilit o medie de 5,8118 lei față de cea de marți care a fost de 5,7936 lei. Piețele mizează pe o decizie a Băncii Angliei de a majora dobânda de referință de la 1,75% la 2,25%.

Prețul gramului de aur a scăzut la 273,7366 lei, consecință a deprecierii monedei americane, în timp ce metalul galben fluctua între 1.770 și 1.782 dolari.

Criptomonedele continuau să se deprecieze. Bitcoin a scăzut la 23.626 – 24.427 dolari iar ether la 1.862 – 1.954 dolari.

Citește mai departe

EVENIMENT

Securitatea Cibernetică: Atenție la mesajele care cer RESETAREA parolei de Instagram

Publicat

hacker pixabay.com

Atenție la sms-urile, e-mail-urile sau mesajele primite pe social media care cer resetarea parolei de Instagram, acestea pot duce la pierderea accesului la cont, susțin reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Specialiștii susțin că textul din sms-urile, e-mail-urile sau mesajele primite pe social media din surse necunoscute ori de la numere scurte, care cer autentificarea în contul de Instagram sau resetarea parolei, poate părea autentic, pentru că atacatorii încearcă să simuleze faptul că mesajul este transmis chiar de rețeaua socială.

Cu toate acestea, Instagram nu folosește această metodă pentru resetarea parolei și nu va trimite niciodată mesaje text pentru acest lucru. Singura modalitate prin care Instagram comunică este prin e-mailuri oficiale sau prin trimiterea unei notificări direct din aplicație.

Reprezentanții DNSC susțin că accesarea link-ului de pe dispozitivul mobil pe care sunteți autentificat în aplicația de Instagram poate duce la pierderea accesului la cont, atacatorii având astfel posibilitatea de a schimba parola.

Iată sfaturile specialiștilor:

-Evitați accesarea link-urilor din surse necunoscute!

-Activați autentificarea cu doi factori (2FA) din setările Instagram, deoarece acest strat suplimentar de securitate poate ajuta la reducerea șanselor de a avea contul compromis.

-Mențineți o soluție de securitate instalată pe dispozitiv! De multe ori, un antivirus ne poate salva din situații în care neatenția ar putea duce la compromiterea contului, a datelor sau a sistemului.

-În cazul în care ați căzut în capcană și ați pierdut accesul la cont, adresați-vă Centrului de Ajutor Instagram pentru recuperarea lui. Va trebui să efectuați pașii necesari pentru validarea identității.

Sursa: Mediafax
answear.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Gest SUPERB. Doi polițiști clujeni ajută un bolnav să se urce în ambulanță

Publicat

ambu pol 2

Un gest superb făcut de doi polițiști clujeni a fost surprins de un cititor al Cluj24 miercuri seara în zona Gării Cluj-Napoca. 

”Unul dintre polițiști ținea de braț un bolnav în vârstă iar celălalt îi căra plasa. L-au ajutat să se urce în ambulanță.

Foarte frumos gest, de apreciat. Bravo Poliția Cluj!”, a spus cititorul.

ambu pol 1

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate