CULTURA
Ajutor pentru copiii cu traumatisme din Cernăuţi, Ucraina. Concert caritabil al Rotary Cluj-Napoca Hoia

Copiii din Cernăuţi, Ucraina, unde trăieşte o importantă comunitate de români vor beneficia de o strângere de fonduri, cu ocaziaunui concert caritabil organizat de Rotary Cluj-Napoca Hoia, în 26 aprilie.
„Dragi prieteni,
“Uniți prin Muzică” este un proiect caritabil al Rotary Club Cluj-Napoca Hoia, ajuns la ediția a II-a. În colaborare cu muzicieni de renume mondial, anul acesta, ne dorim să contribuim la achiziția unui aparat medical pentru secția de Traumatologie Pediatrică din cadrul Spitalului din Cernăuți, greu încercat în urma războiului din Ucraina. Clubul nostru vă invită în acest scop pe data de 26 aprilie 2023, începând cu ora 19:00, în sala Auditorium Maximum din Cluj-Napoca, la un concert caritabil pentru strângere de fonduri.
Mesajul medicilor din Cernăuți: Avem secția de Traumatologie a Spitalului pentru Copii din Cernăuți care acordă asistență medicală copiilor cu profil traumatologic, ortopedic și
neurochirurgical. Avem mare de nevoie de a procura un aparat medical artroscopic. De când a început războiul sunt mulți copii cu traume la articulații și au nevoie de această asistență medicală. Copiii vin cu aceste traume direct din război sau ajung să se afle de ele în cadrul spitalului. Pe parcursul unei luni sunt aproximativ 20-30 de copii cu traume la articulații. În acest sens avem mare nevoie de acest aparat artroscop care poate opera articulațiile cu un aport minim invaziv, astfel perioada post operatorie fiind mai ușoară, mai scurtă și cu mai puțin stres pentru copii. Copiii din Bucovina vor fi recunoscători dacă vom putea procura acest aparat cu ajutorul vostru!”
Concertul va avea în repertoriu interpretări de Vivaldi, Haydn și Ligeti susținute de către
celebrul violoncelist Reinhard Latzko și de către colegul nostru Ion Storojenco, asistați de către o orchestră de 26 de membri.
Împreună și-au unit talentele pentru a vă delecta cu următorul program muzical:
1. Concertul pentru violoncel și orchestră de Geörgy Ligeti – ca. 15 minute. Solist – Reinhard Latzko, Dirijor – Ion Storojenco
2. Uvertura operei „L’isola disabitata” Hob. XXVIII:9 de Joseph Haydn – ca. 8 minute. Dirijor – Ion Storojenco
3. Concertul pentru violoncel și orchestră în Re Major de Joseph Haydn, Hob. VIIb:2, 3 părți, ca. 25 de minute. Solist – Reinhard Latzko, Dirijor – Ion Storojenco
4. Concertul pentru două violoncele în Sol minor, RV 531 de Antonio Vivaldi. 3 părți, ca. 12 minute. Solist – Reinhard Latzko și Ion Storojenco
Vă așteptăm să facem mult bine împreună”, transmit organizatorii evenimentului.
Clubul Rotary Cluj-Napoca Hoia va invita la concertul caritabil “Uniti prin muzică”, ce va avea loc pe data de 26 aprilie 2023 începând cu ora 19:00, în sala Auditorium Maximum din Cluj-Napoca.
Atașat găsiți detalii cu privire la eveniment, precum și link-ul de unde puteți achiziționa biletele pentru accesul la concert:
https://www.eventim.ro/ro/bilete/uniti-prin-muzica-cluj-napoca-sala-auditorium-maximum-univ-babes-bolyai-1345263/performance.html
Pentru cei care nu pot participa dar doresc sa sprijine aceasta inițiativa, va punem la dispoziție următorul cont:
RO16 BTRL RONC RT04 9428 4403
Banca Transilvania
Beneficiar: Rotary Club Cluj-Napoca Hoia
Pentru contracte de sponsorizare, va rugam sa ne contactați la:
Mob. 0766 685663
E-mail: contact@rotaryhoia.ro
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Mobilizare. Zeci de persoane participă la căutarea fratelui primarului din Iara, dispărut de 10 zile

Mobilizare la Iara pentru căutarea lui Dani, fratele primarului comunei.
Daniel Popa, Dani cum îi spun apropiații, în vărstă de 51 de ani, a dispărut în data de 27 martie.
Mobilizare. Zeci de persoane participă la căutarea fratelui primarului din Iara
Sâmbătă, 5 aprilie, au reînceput căurările bărbatului dispărut de acasă. Ioan Popa, primarul comunei Iara, a cerut ajutorul tuturor celor care vor să se implice în căutarea fratelui său. Astfel, un anunț în acest sens a fost postat și pe pagina de Facebook a Primăriei. La operațiune participă și polițiști, jandarmi, angajați ai ISU și ai Ocolului Silvic Turda.
Dacă îl vedeți pe Dani, sau aveți informații despre el, sunați la 112. Are 1.86 metri, greutate aproximativă 96 de kilograme și ochi verzi.

Un grav accident de circulație a avut loc sâmbătă dimineața la ieșirea din Turda Săndulești, în județul Cluj.
Un tânăr a fost recuperat de pe camp de pompieri și transportat la spital.
Accident la Turda. Tânăr grav rănit după ce s-a răsturnat cu mașina
Pompierii din cadrul Detașamentului Turda sunt cei care au intervenit în această dimineață la accidentul rutier petrecut la ieșire din Turda, spre comuna Săndulești.
Apelul de urgență a venit la ora 07.00. Pompierii au găsit la fața locului un autoturism răsturnat în afara părții carosabile.
Un tânăr a suferit multiple traumatisme. Acesta a fost preluat de către echipajul SAJ și transportat de urgență la spital în stare de conștiență. La misiune a luat parte o autospecială cu modul de descarcerare.
ADMINISTRAȚIE
Tarife mai mari pentru ridicarea mașinilor și trotinetelor parcate neregulamentar la Cluj-Napoca

Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca va încasa mai mulți bani pentru ridicarea mașinilor și trotinetelor parcate neregulamentar.
Consilierii locali vor dezbate, în ședința de luni, 7 aprilie, un proiect de hotărâre privind majorarea tarifelor pentru ridicarea, transportul și depozitarea vehiculelor staționate neregulamentar, a vehiculelor fără stăpân sau abandonate, cât și a trotinetelor electrice staționate neregulamentar pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca.
Proiectul de hotărâre prevede creșterea prețurilor, după cum urmează:
- 396,11 de lei plus TVA/vehicul/zi la ridicarea autovehiculului, față de 247,09 de lei plus TVA/vehicul;
- 272,21 de lei plus TVA/vehicul/zi la transportul autovehiculului, 169,80 de lei plus TVA/vehicul ;
- 69,11 de lei plus TVA/vehicul/zi pentru operațiunea de depozitare, față de 43,11 de lei plus TVA/vehicul/zi;
- 106,75 de lei plus TVA/trotinetă pentru operațiunea de ridicare, față de 75,39 de lei plus TVA/trotinetă/bucată;
- 23,45 de lei plus TVA/zi/trotinetă pentru operațiunea de depozitare, față de 16,56 de lei plus TVA/zi/bucată.
Prețurile nu au mai fost modificate din 2017, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.
CULTURA
„Între pite”, în satul clujean Ceaba. Din ce făceau strămoșii pâine, când nu mai aveau nici făină de grâu, nici de porumb

În satul Ceaba din județul Cluj, una dintre cele mai grele perioade era cunoscută sub numele de „între pite”, ce desemna perioada dintre seceriș și treierat. În acest interval, gospodarii trăiau cu ce aveau la îndemână.
În „vremea dintre pite”, oamenii nu mai aveau făină nici de grâu, nici de porumb, așa că mergeau în holde, secerau câțiva snopi de grâu, îi îmblăteau cu bâta pe un lipideu mare și duceau sacii cu greu, în spate, la moara din Batin – consemnează Monografia satului Ceaba, semnată de Vasile Lechințan și Ioan Zegrean.
Dacă cineva întreba când s-a petrecut un anume eveniment, răspunsul putea fi: „a fost între pite”. Așa se spunea și despre cineva care a murit în acea perioadă grea – „a murit între pite”.
„În perioada «dintre pite» (de la secerat până la treierat) nu aveau oamenii nici făină de grâu, nici de porumb, ca să facă pâine sau mălai și atunci mergeau în holdă și secerau câțiva snopi și îi îmblăteau cu o bâtă pe un lipideu mare și duceau grâul cu sacul în spate la moară, la Batin, aflăm din Monografia satului Ceaba, autori Vasile Lechințan și Ioan Zegrean.
În sat era vorba că un eveniment sau altul a avut loc „între pite”, ca perioadă de timp. De exemplu, se spune că cineva «a murit între pite»”, arată pagina Tradiții Clujene.
Mălaiul, comoara copilăriei
Când nu era post, mălaiul devenea deliciul casei. Se punea slănină în aluatul de mămăligă, iar după ce se cocea, aroma era de neuitat. Se cocea doar o dată pe săptămână, iar acea zi era o adevărată sărbătoare pentru copii.
„Pe vremuri se făcea și mălai și abia așteptau copiii să mănânce mălai cald. Când nu era post «obiceiul la noi era să se pună slănină în aluatul de mălai și când se cocea era foarte bun, cu slănina noaptă în mălai». Se cocea o dată pe săptămână și «o săptămână tot rodeam la mălai». De multe ori oamenii mergeau la lucru doar cu mălai în traistă și când se întâlnea cu cineva era întrebat: «Măi, Grigor, ce-ai merinde?», și el răspundea: «Mălai sân(g)ur!»”, se mai arată în postare.
Vaca cu lapte, nelipsită din zestrea miresei
Odată cu măritișul, mireasa aducea în casa soțului o vacă cu lapte, parte din zestrea obligatorie: „De regulă, la mirese se dădea ca zestre o vacă cu lapte, pe care o ducea în gospodăria soțului și se zicea la masă, mai ales pentru copii, ca să nu mănânce prea mult lapte: «mai ptitos/mai mămăligos, că vaca-i a nevestei»”.
Astfel de povești, expresii și obiceiuri locale sunt o oglindă a vieții rurale de altădată, în care fiecare fir de grâu era muncit cu trudă, iar fiecare bucată de mălai era savurată cu recunoștință.
Foto: Mălai cu slănină / Orman, jud. Cluj / Arhiva CJCPCT Cluj