EVENIMENT
600.000 de euro pentru compania clujeană care a dezvoltat un soft de eficientizare a tratării cancerului

Compania clujeană de software medical Synaptiq, care a creat soluția Mediq, specializată în eficientizarea tratării cancerului, accesează o nouă rundă de investiții, în valoare de 600.000 de euro.
O parte din această investiție, în valoare este 160.000 de euro, este deschisă pe SeedBlink. Doritorii vor putea subscrie orice sumă, începând de la 2.500 euro, direct prin intermediul SeedBlink, primind în schimb acțiuni în Synaptiq, care este evaluată la această rundă la un total de 4,8 milioane de euro (pre-money).
Ceilalți 440.000 de euro din această rundă de investiție în compania Synaptiq sunt deja subscriși de investitorii atrași la etapele de finanțare precedente, dar și de noul partener Fortech Investments.
Înființat recent la Cluj, fondul de investiții Fortech Investments își asumă cea mai mare parte a finanțării atrase în această rundă, alăturându-se astfel celorlalți acționari majori ai proiectului Synaptiq: Cleverage VC, Gapminder VC și investitorul de tip angel, Daniel Istrate.
Creată în 2020
Creată la Cluj în 2020, compania de tehnologie medicală Synaptiq a reușit să atragă din primul an o rundă de investiții pre-seed în valoare de 250.000 de euro.
Ulterior, compania a primit un grant nerambursabil de 158.000 de euro de la fondul norvegian Innovation Norway. Fondurile atrase în primii doi ani au fost utilizate pentru dezvoltarea unei versiuni complet funcționale a soluției software, care a fost deja implementată și este testată în opt clinici medicale de radioterapie.
Actuala rundă de investiții va fi folosită pentru finalizarea Certificării Europene a soluției Mediq și realizarea studiului clinic complet necesar autorizării, permițând implementarea soluției Synaptiq în clinici de radioterapie din toată Europa, în paralel cu adăugarea unor funcționalități suplimentare în aplicație. Mediq este o soluție tehnologică de înaltă precizie și performanță, bazată pe prelucrarea datelor din imagistica medicală cu ajutorul Inteligenței Artificiale.
Proiectată și dezvoltată în colaborare cu medici reputați și clinici prestigioase, soluția reduce timpul de identificare și deliniere a organelor la risc și a tumorilor, de la o medie actuală de 2-4 ore, la maxim 5 minute.
Lupta împotriva cancerului
”Investind în Synaptiq, veți face o diferență reală în lupta împotriva cancerului și veți susține o cauză care va avea un impact pozitiv pentru nenumărate vieți. Sprijinul dumneavoastră ne va ajuta să oferim mai multor oameni accesul la un tratament corespunzător îmbunătățind astfel șansa lor de vindecare.
Vă invit să investim împreună într-un viitor mai bun pentru oamenii pe care îi iubim”, declară Dragoș Dușe, fondator și CEO al Synaptiq, cu ocazia rundei pe platforma SeedBlink.
”Sectorul HealthTech este un domeniu de interes major pentru noi la Fortech Investments, iar Synaptiq ne-a atras atenția de la început.
Da, este o industrie în creștere, dar încă necesită grade ridicate de inovație, mai ales când vorbim despre detectarea tumorilor canceroase. Dacă vorbim de prevenire, cu cât mai devreme este cu atât mai bine, așa că mai este încă un drum lung de parcurs.
Echipa de la Synaptiq nu a demonstrat doar că are o soluție promițătoare, ci a arătat și impactul pe care îl are deja în acest stadiu al soluției, și acesta a fost factorul care ne-a convins să investim. Vom sprijini proiectul Synaptiq cu toată puterea noastră, astfel încât împreună să putem avea un impact și mai mare în viața oamenilor din toată lumea”, spune Valentin Filip, managing partner al Fortech Investments, principal investitor în actuala rundă.
15 profesioniști
Compania Synaptiq are în prezent o echipă de 15 profesioniști, de la ingineri software și experți în business, cu diplome universitare și doctorate de la universitățile din București, Munchen, Amsterdam, Heidelberg și Bristol, până la un grup de cinci medici radioterapeuți cu o experiență bogată în activitatea clinică oncologică. Nominalizată de mai multe ori ca ”The best start-up” în domeniul Artificial Intelligence, atât local cât și internațional, compania Synaptiq a câștigat competiții de prestigiu precum InnovX și a participat cu succes la evenimente medicale și de tehnologie de anvergură mondială (ESTRO, Medica), oferind demonstrații ale funcționalităților aplicației Mediq.
„Suntem încântați să fim parteneri cu Synaptiq și să continuăm sprijinul pentru creșterea acestei companii. Decizia noastră de a investi în continuare în acest proiect s-a bazat pe mai mulți factori. În primul rând, am fost impresionați de entuziasmul, viziunea și determinarea echipei fondatoare.
În al doilea rând, tehnologia companiei este foarte diferită față de ce există în piață și se adresează unei nevoi critice din domeniul sănătății. Soluția lor oferă informații utile profesioniștilor din domeniul sănătății, permițându-le să ia decizii mai bune și să îmbunătățească rezultatele pacienților.
În plus, credem că Synaptiq are potențialul de a transforma modul în care este asigurată asistența medicală, îmbunătățind calitatea îngrijirii și scăzând costurile”, declară Alexandru Popescu, managing partner al fondului de investiții Cleverage VC, unul dintre investitori de lungă durată ai Synaptiq.
Utilizarea soluției Mediq va permite medicilor radioterapeuți să identifice și să contureze într-un timp extrem de scurt tumorile și organele la risc și să ia rapid deciziile de tratament cele mai bune și va duce astfel la creșterea șanselor de supraviețuire pentru milioane de pacienți în întreaga lume.
În Europa, un sfert dintre pacienții diagnosticați cu cancer care au nevoie de radioterapie nu reușesc să primească tratament din cauza lipsei de cadre medicale si a complexității și duratei îndelungate a procedurilor. În fiecare an, peste 20 milioane de oameni din toată lumea sunt diagnosticați cu cancer, jumătate dintre aceștia având nevoie de tratament cu radioterapie.
Scop nobil
„Am întâlnit echipa Synaptiq la conferința ESTRO în 2022. Au fost singura companie românească care a participat și a avut un stand la una dintre cele mai mari conferințe de radioterapie din Europa, ceea ce a fost plăcut surprinzător.
Pe măsură ce i-am cunoscut mai bine, am descoperit scopul lor nobil și motivația lor puternică și acest lucru m-a făcut să fiu sigur că vor reuși. Au o echipă grozavă de specialiști motivați, care le permite să construiască un software atât de complex, dar util.
Le doresc mult succes în călătoria de strângere de fonduri și aștept cu nerăbdare să lucreze în continuare cu ei”, declară dr. Vlad Ștefănel, Director executiv al secției de radioterapie a clinicii Neolife București.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Miercuri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut public în cadrul unei conferințe de presă faptul că Eco tichetul din Programul Rabla 2025 va avea valoarea de 37.000 de lei.
„Am decis majorarea eco-tichetului, de la propunerea de 5.000 de euro la 7.500 de euro”, a spus Mircea Fechet.
Programul RABLA: Eco-tichetul va avea valoarea de 37.000 de lei
Ministrul Fechet a mai spus că statul va finanța cu 10.000 de lei achiziția de mașini noi cu motoare termice, cu 12.000 de lei pentru vehiculele de tipul hibrid și cu 15.000 de lei pentru mașinile plug-in hibrid.
Pentru lansarea Programului Rabla mai sunt necesare câteva avize, a precizat ministrul Mediului.

Furtuna declanșată de administrația de la Casa Albă în comerțul mondial, a afectat marile burse ale lumii, inclusiv cele americane, și a ridicat nivelul aversiunii față de risc.
Piața valutară locală este monitorizată cu atenție de BNR, care este nevoită uneori să vândă euro pentru a stopa tendințele de depreciere. O creștere a cursului înainte de alegerile prezidențiale din mai ar pune în pericol procesul electoral.
Tranzacțiile de miercuri se realizau în culoarul 4,9771 – 4,9777 lei, iar media euro a urcat de la 4,9772 – 4,9775 lei, față de 4,9774 lei la jumătatea săptămânii trecute.
ANALIZĂ. Euro a atins o nouă valoare MAXIMĂ de la începutul anului
Economia românească s-ar putea confrunta cu riscul intrării în recesiune, în condițiile în care bugetul de stat pentru acest an a fost calculat pe o creştere economică de 2,5% şi un deficit bugetar de 7% din PIB.
În comunicatul de presă care a urmat ședinței de politică monetară a BNR se arată că, „cele mai recente date și analize indică o încetinire pronunțată a creșterii în termeni trimestriali a economiei în trimestrul I 2025, implicând o dinamică anuală a PIB relativ similară celei din trimestrul precedent, în condițiile unor evoluții divergente la nivelul componentelor cererii agregate și al sectoarelor majore.”
O scădere a economiei poate fi însoțită de înrăutățirea notelor de țară de către marile agenții de rating, ceea ce ar ridica dobânzile și ar deprecia leul.
„Indicele ROBOR la trei luni (…) a revenit de la 5,90 la 5,89%”
Miercuri, modificările marginale ale indicilor ROBOR s-au menținut, la două zile de la decizia BNR de a nu modifica rata de referință, care stagnează din august trecut la 6,50%.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a revenit de la 5,90 la 5,89%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni a urcat de la 6,06 la 6,07%.
Euro a profitat de reacția piețelor la decizia administrației americane de a impune tarife vamale de 104% la importurile din China, și s-a apreciat până la 1,1090 dolari, maxim al ultimelor patru luni. La această evoluție au contribuit scăderea puternică a acțiunilor pe Wall Street și vânzările pe termen lung de obligațiuni americane, în piață existând temeri de intrare în stagflație a economiei SUA, care au majorat cererea de „monede refugiu”, în special yenul și francul elvețian.
În piața locală, cursul dolarului a scăzut de la 4,5556 la 4,5115 lei.
„Prețul gramului de aur a crescut”
Moneda elvețiană s-a întărit sub pragul de 0,93 franci/euro, iar cursul ei a urcat de la 5,3084 la 5,3594 lei, maxim care nu a mai fost atins de la sfârșitul lui noiembrie trecut. În schimb, s-a menținut tendința de depreciere a lirei sterline, iar media ei a scăzut de la 5,8053 la 5,7821 lei, minim al ultimelor opt luni, în condițiile în care obligațiunile britanice la 30 de ani au atins un maxim al ultimilor 27 de ani.
Prețul gramului de aur a crescut de la 440,1817 lei la 441,8413 lei, față de recordul de 463,3913 lei, atins miercurea trecută. Metalul galben s-a menținut sub recordul de 3.169,60 dolari/uncie, înregistrat în 3 aprilie, și se tranzacționa în culoarul 2.968,40 – 3.072,90 dolari/uncie.
În regiune, media monedei poloneze s-a întărit la 4,2818 zloți/euro. În schimb, cursul celei maghiare s-a depreciat la 408,63 forinți/euro.
Căderea prețul companiilor tehnologice americane a provocat deprecierea bitcoin la 74.617 – 77.892 dolari și a ethereum la 1.390 – 1.494 dolari.
Radu Georgescu
CULTURA
Simpozionul Internațional „Esențe Românești”, la Jucu, în Cluj. Participă și ministrul Educației

Ministrul Educației, Daniel David, inspectorul Școlar General Cluj, Marinela Marc, precum și reprezentanți ai Mitropoliei și invitați din Republica Moldova vor participa la Simpozionul Internațional „Esențe Românești” ce se va desfășura la Jucu, jud. Cluj, în 11 aprilie 2025.
„Comuna Jucu va găzdui, în data de 11 aprilie 2025, cea de-a IV-a ediție a Simpozionului Internațional „Esențe Românești”, eveniment dedicat memoriei lui George Barițiu, fiu al satului Jucu de Jos și figură emblematică a renașterii culturale românești. Tema ediției din acest an, „Educația ca factor de coeziune culturală și inovație socială: Perspective interdisciplinare”, deschide un dialog amplu despre rolul educației în construirea unor comunități incluzive, responsabile și ancorate în valorile naționale.
Simpozionul Internațional „Esențe Românești”, la Jucu, în Cluj. Participă și ministrul Educației
Evenimentul este organizat de Școala Gimnazială „George Barițiu” Jucu de Sus, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Jucu, și este înscris în CPEEJ Cluj 2025, domeniul multidisciplinar, poziția 68.
Personalități marcante din domeniul educației și vieții publice vor onora evenimentul cu prezența:
– Prof. univ. dr. psih. Daniel-Ovidiu David, Ministrul Educației și Cercetării;
– Inspector Școlar General Marinela Marc, ISJ Cluj;
– Inspector Școlar General Adjunct, prof. Anca Hodorogea;
– Pr. Consilier Cultural Cornel Coprean, cu mesajul ÎPS ANDREI, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Sălajului;
– Iana Morari, Șefa Direcției Educație, Tineret și Sport Edineț, Republica Moldova;
– Pr. Prof. univ. dr. Stelian Tofană, invitat special.
Participare extinsă la nivel național și internațional
La această ediție s-au înscris aproape 250 de cadre didactice, din care peste 120 de inspectori, directori și profesori au confirmat participarea fizică. Aceștia provin din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Alba, Mureș, București ș.a., dar și din Republica Moldova.
Pe 5 aprilie 2025, s-a desfășurat concursul interdisciplinar pentru elevii claselor a III-a și a IV-a, cu participarea a 45 de elevi, din mai multe școli din județul Cluj. La celelalte secțiuni (desene, colaje, afișe, postere, poezie, eseuri și fotografii), s-au înscris aproape 500 de elevi, reflectând interesul crescut pentru tematica simpozionului și promovarea valorilor educației prin exprimare artistică și scris creativ.
Educația – în centrul comunității
Lucrările se vor desfășura în trei locații:
– Școala Gimnazială „George Barițiu” – deschiderea oficială și evocarea lui George Barițiu;
– Așezământul social al Parohiei Ortodoxe Jucu de Jos – intervenții academice și sesiuni de comunicări;
– Căminul Cultural Jucu de Mijloc – prezentări de lucrări, festivitate de premiere și seară tradițională
românească.
Simpozionul „Esențe Românești” rămâne un reper de interdisciplinaritate, dialog cultural și valorizare a identității naționale, punând educația în centrul unei comunități unite prin valori și colaborare”, se arată în comunicat.
EDUCATIE
Elevii și studenții clujeni din familii cu venituri reduse primesc ”ajutor pentru calculator”. Care sunt condițiile

Programul Euro200, care prevede acordarea unui ajutor financiar pentru achiziția de calculatoare, se derulează și în 2025, anunță reprezentanții Ministerului Educației.
Ajutorul financiar care se acordă pentru achiziția unui calculator reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro.
Elevii și studenții clujeni beneficiază și în acest an de ajutor pentru achiziția de calculatoare
Beneficiari ai acestui program sunt elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 500 lei pe membru de familie. Ca noutate, venitul brut lunar pe membru de familie s-a majorat de la 250 de lei anul trecut, la 500 de lei.
Potrivit unui calendar anunțat de Ministerul Educației, depunerea cererilor și documentelor necesare se poate face până în 16 mai. De asemenea, anchetele sociale și evaluarea cererilor se va face pînă în data de 6 iunie, iar lista beneficiarilor va fi publicată în data de 20 iunie. Vor putea fi depuse și contestații între 1 și 4 iulie, iar lista finală se va afișa în data de 25 iulie.
Foto: pixabay.com