ACTUALITATE
EXCLUSIV Soft din Cluj bazat de inteligență artificială pentru bolnavii de CANCER. Conturajul unei tumori, în câteva secunde
O echipă multidisciplinară de specialiști, o parte de la UBB Cluj-Napoca, lucrează la realizarea unei aplicații revoluționare, un soft care va ajuta medicii radioterapeuți să realizeze conturajul unei tumori în câteva secunde în loc de 2-4 ore cât durează în prezent. Recent, proiectul Mediq a primit o finanțare de 250.000 de euro care va ajuta echipa să livreze soft-ul la sfârșitul anului viitor.
Coordonatorul echipei, Dragoș Dușe, a precizat pentru Cluj24 că ideea proiectului i-a venit cu peste doi ani în urmă, când a sesizat o nevoie în ceea ce privește tratarea pacienților oncologici. El lucra atunci la un institut din Germania de tratare a cancerului unde realiza algoritmi de inteligență artificială pe diagnoză în oncologie.
Când colegii săi de la fizică medicală și oncologie i-au spus că există o nevoie foarte mare pe acest segment a făcut niște teste și și-a dat seama că e un proiect fezabil, cu o perspectivă promițătoare.
Platforma Mediq este una destinată medicilor radioterapeuți cu scopul de a eficientiza procesul de conturare din cadrul radioterapiei.
Acesta a precizat că problema nu este singulară la nivelul României, dar se regăsește și la nivelul Europei unde un sfert din pacienți nu apucă să facă acest tip de tratament.
Așteptarea scade șansele de supraviețuire
”Noi am analizat să vedem din ce cauză acești pacienți nu primesc tratamentul adecvat, ce se întâmplă în acest proces de radioterapie astfel încât nu se reușește să se trateze toți pacienții.
Până și cei care ajung să se trateze au de așteptat, în medie, aproximativ două luni jumătate iar așteptarea aceasta scade șansele de supraviețuire.
Se știe, cancerul este o boală foarte agresivă, astfel că trebuie să te tratezi cât mai repede. Și bineînțeles, dacă reușim să tratăm toți pacienții care au indicații spre radioterapie foarte repede, șansa lor de supraviețuire crește enorm”, a explicat Dușe.
Echipa Mediq a analizat de unde vine această problemă și a constatat că motivul principal ar fi lipsa de personal medical calificat în condițiile în care nu există suficienți medici radioterapeuți în spitale sau clinici oncologice.
Medicii, mai eficienți
”Atunci noi ne-am gândit cum putem să-i facem pe medici mai eficienți pentru că e greu ca, într-un timp scurt, să dublăm numărul lor. Să vedem cum putem să tratăm pacienții respectivi cu medicii disponibili iar asta ar însemna să eficientizăm procesul de radioterapie.
Ne-am uitat în tot procesul de radioterapie pentru a identifica partea unde se petrece mult timp și unde se așteaptă cel mai mult, iar partea aceasta este cea de conturaj.
Ce presupune conturajul? Se face o imagistică de tip CT și, în anumite cazuri de tip RMN, prin care medicul construiește o hartă 3D a pacientului, pentru a identifica tumora, a o ținti, pentru că radioterapia presupune o radiație externă și atunci trebuie să țintim tumora, să știm unde se află și, în același timp, să evităm organele la risc, pe care nu vrem să le iradiem, nu vrem să distrugem țesutul sănătos și să punem viața pacientului în pericol în alte moduri”, a menționat coordonatorul Mediq.
Tumora schimbă anatomia corpului
”Există particularități în fiecare caz și, spre exemplu, o tumoră mai mare poate schimba morfologia organismului și atunci organelle la risc nu mai sunt localizate în aceeași poziție. Astfel, tumora schimbă efectiv anatomia corpului îngreunând procesul.
Dacă tumora este adiacentă multor organe, e greu să delimitezi zona unde să se facă iradierea. Apar tot felul de provocări pentru că este o muncă de rutină în care trebuie să fii foarte atent. Știm că oamenii nu excelează la munci repetitive unde trebuie să ai și un grad mare de precizie.
Din această cauză durează foarte mult și există și o variabilitate mare. Dacă oferi aceeași imagistică CT mai multor medici radioterapeuți, ei vor realiza conturaje diferite semnificativ. Și asta din cauză că este un grad mare de subiectivitate.
Nu e o știință ușoară, efectiv trebuie foarte multă experiență și cunoștințe. De multe ori nu se vede bine pe CT –ul respectiv pentru că el prezintă artefacte de mișcare și tot felul de lucruri care alterează imaginea respectivă”, a mai spus Dragoș Dușe.
Aplicația, în stadiul de cercetare / dezvoltare
Acesta a menționat că medicul trebuie să știe din experiență, chiar dacă nu vede cu exactitate pe o anumită secțiune organul respectiv, cum ar trebui să arate acesta.
”Sunt tot felul de dedesubturi și de-asta durează foarte mult realizarea unui conturaj. Ce vrem noi să facem este un soft de inteligență artificială care să învețe pe baza conturajelor făcute de profesioniști în trecut și să poată el să contureze în viitor noi pacienți.
Și va face lucrul acesta în câteva secunde, în loc de două-patru ore cât îi trebuie unui medic să facă conturajul pentru un singur pacient.
Dacă îl înveți procesul știe exact cum să-l pună cap la cap și va face acest lucru mult mai repede, iar medicul va avea posibilitatea să trateze în acest timp mai mulți pacienți sau să-și focuseze atenția în alte direcții ale procesului de radioterapie, partea de conturaj fiind doar o etapă”, a menționat coordinatorul echipei Mediq.
Potrivit acestuia, aplicația se află în momentul de față în stadiul de cercetare și dezvoltare.
Parteneriat cu Microsoft
”Am avut ambiția să mergem în domeniul acesta pentru că noi desi suntem niște oameni tehnici la bază, avem și background pe partea medicală. Este nevoie de foarte mulți oameni tehnici pentru că un algoritm de inteligență artificială este totuși o componentă software. Pe lângă informația care vine de la medici, necesită o parte de cercetare și dezvoltare intensă.
Fiecare tip de cancer este practic altă problemă pentru software deoarece sunt alte organe la risc, altă localizare a tumorii și atunci algortimul necesită o etapă de învățare diferită.
Nu este suficient să înveți soft-ul pentru zona pelviană, sau cea abdominală sau toracică, ci trebuie acoperită fiecare zonă din corp.
Trebuie învățate toate cazurile posibile ca să poți evalua toate tipurile de cancer, nu doar unele. Practic, acest lucru necesită foarte mult timp, în primul rând pentru că ai nevoie de date pentru ca soft-ul să vadă cum se realizează conturajele, iar datele le colectăm cu mare efort”, a mai explicat Dragoș Dușe.
În cadrul proiectului, echipa are un parteneriat cu Microsoft astfel că are dreptul să folosească rețeaua de cloud a companiei în care rulează toate calculele specifice și fac foarte multe experimente în paralel.
”Și, bineînțeles, algoritmii de inteligență artificială pentru că aceștia sunt făcuți pe baza expertizei noastre, pe baza intuiției și pe baza rezultatelor empirice, adică vedem efectiv ce funcționează, ce nu funcționează, de ce nu funcționează, cum putem îmbunătăți dacă ceva nu funcționează.
Fiecare organ, fiecare zonă, este o problemă diferită, pentru că ce funcționează pe rinichi, s-ar putea să nu funcționeze pe ficat”, a mai spus Dușe.
Aplicația, gata anul viitor
La început ideea a fost ca un hobby, după care a început să se gândească cum poate fi pusă în valoare pentru a avea și aplicabilitate practică.
”Mi-am dat seama că există un pod foarte subțire între industrie și cercetare și ar trebui ca aceste două domenii diferite să fie mai aliniate.
Iar start-up nostru exact asta este, podul între industrie și cercetare, luăm o idee și o ducem într-o finalitate. Există mai multe etape pentru finalizarea aplicației.
Nu putem să comercializăm genul acesta de software fără o acreditare la nivel european pentru că, în momentul când expui softul la tratarea unor pacienți cu o formă de boală foarte gravă, atunci îți asumi o anumită responsabilitate și trebuie făcute anumite studii clinic, iar lucrul asta durează durează aproximativ un an”, a mai spus Dragoș Dușe.
Echipa Mediq speră ca anul viitor să obțină acreditarea la nivel european iar după această etapă va fi prezentată o primă formă finală a aplicației după care aceasta va fi îmbunătățită, în sensul că se vor introduce treptat noi funcționalități.
Finanțare de 250.000 de euro
Clinicile își vor lua profitul din faptul că vor putea să trateze mai mulți pacienți cu același număr de medici deci nu vor crește costurile de personal.
După ce vor cumpăra softul Mediq, clinicile oncologice nu vor fi nevoite să crească prețul tratamentului din această cauză și, practic, toată lumea va fi fericită, în sensul că pacienții vor primi tratamentul adecvat mai repede și cu o acuratețe mai mare, iar clinicile vor putea să trateze mai mulți pacienți cu o marja crescută de profit”, a mai adăugat Dușe.
Proiectul Mediq a primit recent o finanțare de 250.000 de euro în cadrul Advancing AI, un accelerator de start-up-uri, iar anterior a beneficiat de o primă investiție, pre – seed, pentru a demara lucrurile, de la un grup de antreprenori din Sebeș și de la un fond de investiții specializat pe domeniul de tehnologie în medicină.
”Acum se pare că din ce în ce mai mulți investitori doresc să se alăture proiectului. Am fost contactați chiar și de fonduri din afară, e foarte probabil, pe viitor, să primim oferte. Aplicația Mediq ar putea ieși pe piață la sfârșitul anului viitor și va putea fi vândută și folosită de spitale oncologice din Europa.
Am construit aplicația în așa fel încât să poată fi folosită local, pe infrastructura hardware a clinicii respective, și va fi realizată disponibilă în română și engleză. Va fi foarte multă interacțiune vizuală și va fi ușor de folosit de medicii radioterapeuți”, a concluzionat Dragoș Dușe.
Echipa Mediq este formată din 10 membri, majoritatea români dintre care câțiva cu experiență în străinătate, la Institutul de Cercetare a Cancerului din Amsterdam sau la un institut similar din Germania, cu doctorate în Canada și masterat în Marea Britanie.
Alții sunt experți în domeniul inteligenței artificiale, pe partea de informatică și matematică.
Echipa completă:
Dragoș Dușe
Mihai Căta
Mohsin Raza
Roxana Săbău
Diana Andrițchi
Dragoș Grama
Lucian Bicsi
Marius Stănescu
Nathan Wildenberg
Andrei Toșa
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Băiat de 13 ani, dispărut din Cluj-Napoca. Poliția și familia îl caută. L-ați văzut?
Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, joi, cu privire la faptul că, în aceeași zi, în jurul orei 15:00, minorul Ionuț Rus, în vârstă de 13 ani, elev al unei școli din cartierul Grigorescu, a plecat voluntar de la unitatea de învățământ și, până în prezent, nu a revenit la domiciliul său din Cluj-Napoca.
Semnalmentele băiatului sunt înălțime aproximativă – 1,50 m, păr blond, ochi căprui.
În momentul plecării, minorul era îmbrăcat cu o geacă de culoare închisă și blugi albaștri.
”Persoanele care pot oferi orice informații despre acesta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze gratuit numărul unic de urgență 112!”, anunță IPJ Cluj.
ANM a anunțat cum va fi vremea de sărbători și în primele două săptămâni ale anului 2025 în România. Temperaturile vor fi diferite de la o regiune la altă. De asemenea, vor fi precipitații în mai multe zone ale țării.
Săptămâna 16-23 decembrie
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile nord-estice. Regimul pluviometric va fi excedentar în nordul Carpaților Orientali și în zona Munților Apuseni, dar și deficitar în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Cum va fi VREMEA de sărbători? Nu foarte FRIG și pe alocuri ceva zăpadă
Săptămâna 23- 30 decembrie
Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în zonele montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în regiunile extracarpatice, dar mai ales în extremitatea de sud și de sud-est a teritoriului, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.
Săptămâna 30 decembrie – 6 ianuarie
Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi în general apropiat de cel normal, în majoritatea regiunilor.
Săptămâna 6-13 ianuarie
Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, au precizat meteorologii
EVENIMENT
VIDEO FOTO. ADRENALINĂ la superlativ! O nouă etapă din Campionatul Mondial de SuperEnduro, la Cluj-Napoca
Pe 18 ianuarie 2025, în Cluj-Napoca, Sala Polivalentă BTarena va deveni epicentrul adrenalinei și al performanței, găzduind pentru a doua oară etapa a doua din renumitul Campionat Mondial de SuperEnduro.
Evenimentul va aduce împreună riderii cu cea mai mare tărie mentală din lume, oferind spectatorilor un spectacol impecabil și de neuitat, o experiență memorabilă și plină de adrenalină pentru toți iubitorii de sport și evenimente.
VIDEO FOTO. ADRENALINĂ la superlativ! O nouă etapă din Campionatul Mondial de SuperEnduro, la Cluj-Napoca
Renumit pentru obstacolele brutale din lemn, Grand Prix-ul României este un adevărat test de ambiție ce va pune la încercare atât abilitățile tehnice, psihice cât și rezistența fizică a piloților de top. Spectatorii au ocazia să asiste la o competiție cu adevărat intensă, unde fiecare secundă contează.
Pe lângă cursa propriu-zisă, evenimentul include și sesiuni de autografe, zone speciale de expoziție cu echipamente cât și spectacole surpriză în partea de început. Fie că ești un fan înrăit al sporturilor motorizate sau doar cauți o experiență de neuitat, etapa de SuperEnduro din România este un eveniment pe care nu vrei să-l ratezi!
Vino să trăiești emoția unui Campionat Mondial, să-ți susții favoriții și să te bucuri de un show grandios! Asigură-ți biletele din timp și fii parte din experiența SuperEnduro!
Detalii eveniment:
Data: 18 ianuarie 2025
Ora: 18:00 (durata 3 ore)
Locație: BTarena, Cluj-Napoca
La munte a venit cu adevărat iarna. O veste excelentă pentru iubitorii sporturilor de sezon din Cluj.
Asta pentru că, în acest weekend, vor fi deschise și pârtiile de schi sau săniuță în zona montană a județului Cluj.
Se SCHIAZĂ la Cluj. VEZI ce pârtii sunt deschise în weekend
Așadar, weekendul vine cu vești bune. În muntele Băișorii, la Buscat Resort, pregătirile sunt în toi.
Este deschisă pârtia albastră și restaurantul și, cel mai probabil, va fi deschisă în acest weekend și părtia verde pentru schiori. De asemenea, sâmbătă, 14 decembrie, se deschide și pârtia de inițiere deci se pot face și cursuri de schi.
Se schiază și la Mărișel
Un weekend plin de zăpadă îi așteaptă pe amatorii de schi și la Mărișel. Aici, la Ski Bike Resort, programul teleschiului T1, pentru pârtia Albastră, este de la 10.00 la 17.00, sâmbătă, 14 decembrie, programul fiind același și duminică, 15 decembrie.
Mai mult, administratorii anunță că lucrează intens și pentru a putea deschide celelalte pârtii.
Foto: Facebook/ Buscat Resort, Mărișel Ski Bike Resort