ACTUALITATE
EXCLUSIV Soft din Cluj bazat de inteligență artificială pentru bolnavii de CANCER. Conturajul unei tumori, în câteva secunde

O echipă multidisciplinară de specialiști, o parte de la UBB Cluj-Napoca, lucrează la realizarea unei aplicații revoluționare, un soft care va ajuta medicii radioterapeuți să realizeze conturajul unei tumori în câteva secunde în loc de 2-4 ore cât durează în prezent. Recent, proiectul Mediq a primit o finanțare de 250.000 de euro care va ajuta echipa să livreze soft-ul la sfârșitul anului viitor.
Coordonatorul echipei, Dragoș Dușe, a precizat pentru Cluj24 că ideea proiectului i-a venit cu peste doi ani în urmă, când a sesizat o nevoie în ceea ce privește tratarea pacienților oncologici. El lucra atunci la un institut din Germania de tratare a cancerului unde realiza algoritmi de inteligență artificială pe diagnoză în oncologie.
Când colegii săi de la fizică medicală și oncologie i-au spus că există o nevoie foarte mare pe acest segment a făcut niște teste și și-a dat seama că e un proiect fezabil, cu o perspectivă promițătoare.
Platforma Mediq este una destinată medicilor radioterapeuți cu scopul de a eficientiza procesul de conturare din cadrul radioterapiei.

”Mediq este soft-ul pe care îl dezvoltăm noi, de la start-up-ul Synaptiq. Radioterapia este una dintre modalitățile principale de tratare a cancerului. Spre exemplu, mai mult de 50% dintre pacienții oncologici primesc o indicație spre genul acesta de tratament cândva în timpul vieții lor. Deci este un tratament foarte utilizat însă, din păcate, în România doar unul din trei pacienți primește tratamentul adecvat”, a spus Dușe.
Acesta a precizat că problema nu este singulară la nivelul României, dar se regăsește și la nivelul Europei unde un sfert din pacienți nu apucă să facă acest tip de tratament.
Așteptarea scade șansele de supraviețuire
”Noi am analizat să vedem din ce cauză acești pacienți nu primesc tratamentul adecvat, ce se întâmplă în acest proces de radioterapie astfel încât nu se reușește să se trateze toți pacienții.
Până și cei care ajung să se trateze au de așteptat, în medie, aproximativ două luni jumătate iar așteptarea aceasta scade șansele de supraviețuire.
Se știe, cancerul este o boală foarte agresivă, astfel că trebuie să te tratezi cât mai repede. Și bineînțeles, dacă reușim să tratăm toți pacienții care au indicații spre radioterapie foarte repede, șansa lor de supraviețuire crește enorm”, a explicat Dușe.
Echipa Mediq a analizat de unde vine această problemă și a constatat că motivul principal ar fi lipsa de personal medical calificat în condițiile în care nu există suficienți medici radioterapeuți în spitale sau clinici oncologice.
Medicii, mai eficienți
”Atunci noi ne-am gândit cum putem să-i facem pe medici mai eficienți pentru că e greu ca, într-un timp scurt, să dublăm numărul lor. Să vedem cum putem să tratăm pacienții respectivi cu medicii disponibili iar asta ar însemna să eficientizăm procesul de radioterapie.
Ne-am uitat în tot procesul de radioterapie pentru a identifica partea unde se petrece mult timp și unde se așteaptă cel mai mult, iar partea aceasta este cea de conturaj.
Ce presupune conturajul? Se face o imagistică de tip CT și, în anumite cazuri de tip RMN, prin care medicul construiește o hartă 3D a pacientului, pentru a identifica tumora, a o ținti, pentru că radioterapia presupune o radiație externă și atunci trebuie să țintim tumora, să știm unde se află și, în același timp, să evităm organele la risc, pe care nu vrem să le iradiem, nu vrem să distrugem țesutul sănătos și să punem viața pacientului în pericol în alte moduri”, a menționat coordonatorul Mediq.
Tumora schimbă anatomia corpului

Specialiștii clujeni au ajuns la concluzia că această parte de conturaj durează foarte mult, deoarece, fiind în joc viața pacientului și fiind vorba despre o hartă tridimensională, această imagine trebuie analizată la fiecare nivel, felie cu felie și conturată pe fiecare secțiune în parte tumora respectivă.
”Există particularități în fiecare caz și, spre exemplu, o tumoră mai mare poate schimba morfologia organismului și atunci organelle la risc nu mai sunt localizate în aceeași poziție. Astfel, tumora schimbă efectiv anatomia corpului îngreunând procesul.
Dacă tumora este adiacentă multor organe, e greu să delimitezi zona unde să se facă iradierea. Apar tot felul de provocări pentru că este o muncă de rutină în care trebuie să fii foarte atent. Știm că oamenii nu excelează la munci repetitive unde trebuie să ai și un grad mare de precizie.
Din această cauză durează foarte mult și există și o variabilitate mare. Dacă oferi aceeași imagistică CT mai multor medici radioterapeuți, ei vor realiza conturaje diferite semnificativ. Și asta din cauză că este un grad mare de subiectivitate.
Nu e o știință ușoară, efectiv trebuie foarte multă experiență și cunoștințe. De multe ori nu se vede bine pe CT –ul respectiv pentru că el prezintă artefacte de mișcare și tot felul de lucruri care alterează imaginea respectivă”, a mai spus Dragoș Dușe.
Aplicația, în stadiul de cercetare / dezvoltare
Acesta a menționat că medicul trebuie să știe din experiență, chiar dacă nu vede cu exactitate pe o anumită secțiune organul respectiv, cum ar trebui să arate acesta.
”Sunt tot felul de dedesubturi și de-asta durează foarte mult realizarea unui conturaj. Ce vrem noi să facem este un soft de inteligență artificială care să învețe pe baza conturajelor făcute de profesioniști în trecut și să poată el să contureze în viitor noi pacienți.
Și va face lucrul acesta în câteva secunde, în loc de două-patru ore cât îi trebuie unui medic să facă conturajul pentru un singur pacient.
Dacă îl înveți procesul știe exact cum să-l pună cap la cap și va face acest lucru mult mai repede, iar medicul va avea posibilitatea să trateze în acest timp mai mulți pacienți sau să-și focuseze atenția în alte direcții ale procesului de radioterapie, partea de conturaj fiind doar o etapă”, a menționat coordinatorul echipei Mediq.
Potrivit acestuia, aplicația se află în momentul de față în stadiul de cercetare și dezvoltare.
Parteneriat cu Microsoft
”Am avut ambiția să mergem în domeniul acesta pentru că noi desi suntem niște oameni tehnici la bază, avem și background pe partea medicală. Este nevoie de foarte mulți oameni tehnici pentru că un algoritm de inteligență artificială este totuși o componentă software. Pe lângă informația care vine de la medici, necesită o parte de cercetare și dezvoltare intensă.
Fiecare tip de cancer este practic altă problemă pentru software deoarece sunt alte organe la risc, altă localizare a tumorii și atunci algortimul necesită o etapă de învățare diferită.
Nu este suficient să înveți soft-ul pentru zona pelviană, sau cea abdominală sau toracică, ci trebuie acoperită fiecare zonă din corp.
Trebuie învățate toate cazurile posibile ca să poți evalua toate tipurile de cancer, nu doar unele. Practic, acest lucru necesită foarte mult timp, în primul rând pentru că ai nevoie de date pentru ca soft-ul să vadă cum se realizează conturajele, iar datele le colectăm cu mare efort”, a mai explicat Dragoș Dușe.
În cadrul proiectului, echipa are un parteneriat cu Microsoft astfel că are dreptul să folosească rețeaua de cloud a companiei în care rulează toate calculele specifice și fac foarte multe experimente în paralel.
”Și, bineînțeles, algoritmii de inteligență artificială pentru că aceștia sunt făcuți pe baza expertizei noastre, pe baza intuiției și pe baza rezultatelor empirice, adică vedem efectiv ce funcționează, ce nu funcționează, de ce nu funcționează, cum putem îmbunătăți dacă ceva nu funcționează.
Fiecare organ, fiecare zonă, este o problemă diferită, pentru că ce funcționează pe rinichi, s-ar putea să nu funcționeze pe ficat”, a mai spus Dușe.
Aplicația, gata anul viitor
La început ideea a fost ca un hobby, după care a început să se gândească cum poate fi pusă în valoare pentru a avea și aplicabilitate practică.
”Mi-am dat seama că există un pod foarte subțire între industrie și cercetare și ar trebui ca aceste două domenii diferite să fie mai aliniate.
Iar start-up nostru exact asta este, podul între industrie și cercetare, luăm o idee și o ducem într-o finalitate. Există mai multe etape pentru finalizarea aplicației.
Nu putem să comercializăm genul acesta de software fără o acreditare la nivel european pentru că, în momentul când expui softul la tratarea unor pacienți cu o formă de boală foarte gravă, atunci îți asumi o anumită responsabilitate și trebuie făcute anumite studii clinic, iar lucrul asta durează durează aproximativ un an”, a mai spus Dragoș Dușe.
Echipa Mediq speră ca anul viitor să obțină acreditarea la nivel european iar după această etapă va fi prezentată o primă formă finală a aplicației după care aceasta va fi îmbunătățită, în sensul că se vor introduce treptat noi funcționalități.
Finanțare de 250.000 de euro

”În primul rând trebuie să înțelegem că pacienții oncologici sunt beneficiarii principali ai acestei aplicații. Ei au ocazia să se trateze într-un timp mai scurt și cu o acuratețe îmbunătățită, pentru că este vorba despre un soft care nu prezintă variabilitate și fără să fie afectat prețul tratamentului.
Clinicile își vor lua profitul din faptul că vor putea să trateze mai mulți pacienți cu același număr de medici deci nu vor crește costurile de personal.
După ce vor cumpăra softul Mediq, clinicile oncologice nu vor fi nevoite să crească prețul tratamentului din această cauză și, practic, toată lumea va fi fericită, în sensul că pacienții vor primi tratamentul adecvat mai repede și cu o acuratețe mai mare, iar clinicile vor putea să trateze mai mulți pacienți cu o marja crescută de profit”, a mai adăugat Dușe.
Proiectul Mediq a primit recent o finanțare de 250.000 de euro în cadrul Advancing AI, un accelerator de start-up-uri, iar anterior a beneficiat de o primă investiție, pre – seed, pentru a demara lucrurile, de la un grup de antreprenori din Sebeș și de la un fond de investiții specializat pe domeniul de tehnologie în medicină.
”Acum se pare că din ce în ce mai mulți investitori doresc să se alăture proiectului. Am fost contactați chiar și de fonduri din afară, e foarte probabil, pe viitor, să primim oferte. Aplicația Mediq ar putea ieși pe piață la sfârșitul anului viitor și va putea fi vândută și folosită de spitale oncologice din Europa.
Am construit aplicația în așa fel încât să poată fi folosită local, pe infrastructura hardware a clinicii respective, și va fi realizată disponibilă în română și engleză. Va fi foarte multă interacțiune vizuală și va fi ușor de folosit de medicii radioterapeuți”, a concluzionat Dragoș Dușe.
Echipa Mediq este formată din 10 membri, majoritatea români dintre care câțiva cu experiență în străinătate, la Institutul de Cercetare a Cancerului din Amsterdam sau la un institut similar din Germania, cu doctorate în Canada și masterat în Marea Britanie.
Alții sunt experți în domeniul inteligenței artificiale, pe partea de informatică și matematică.
Echipa completă:
Dragoș Dușe
Mihai Căta
Mohsin Raza
Roxana Săbău
Diana Andrițchi
Dragoș Grama
Lucian Bicsi
Marius Stănescu
Nathan Wildenberg
Andrei Toșa
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Situația taximetriștilor de la Aeroportul Cluj, scăpată de sub control? Sesizare pe MyCluj: „Ne-a dat jos!”

Un clujean cu un copil mic a fost dat jos din mașină de către un șofer de taxi care, potrivit sesizării depuse pe platforma MyCluj, a refuzat să ofere explicații și a reacționat agresiv verbal.
„O nouă călătorie cu avionul, o nouă aventură la sosire cu taximetriștii. Minunat să îți bată cineva joc de tine când ajungi acasă. De data aceasta, domnul Isidor din câte spunea un coleg de-al dânsului, nu a avut loc să ne puna toate bagajele în portbagaj (au ramas cele 2 ghiozdane pe care le aveam în spate). Fiind cu un copil mic, am pus cele 2 ghiozdane între noi pe bancheta din spate, nu le-am ținut în brațe. Domnul a început să strige la noi să punem bagajele pe jos, iar după ce l-am întrebat de ce să facem asta, a spus că nu e obligat să ne explice de ce și că dacă nu ne convine ne dă jos. Și ne-a dat jos”, relatează pasagerul.
„Ca de fiecare dată, am ajuns să chemăm Bolt”
Din păcate, nu este un caz izolat. Situațiile tensionate și atitudinea lipsită de respect a unor taximetriști de la aeroport au fost semnalate și în alte rânduri.
„Ca de fiecare dată, am ajuns să chemăm Bolt cu standul plin de taximetriști”, mai spune reclamantul, semnalând că pasagerii evită serviciile taxi din fața aeroportului din cauza comportamentului prestatorilor.
Sesizarea este însoțită și de poze cu indicativul mașinii, iar autorul sesizării subliniază că nu cere altceva decât un serviciu corect pentru banii plătiți: „Mi-aș dori mult ca acest gen de situație să nu mai existe și să pot beneficia de un serviciu corect pentru banii pe care îi plătesc”.
Sesizarea figurează pe platformă ca fiind „în lucru”.
FOTO: Arhivă

Anumiți șoferi vor fi vizați de o nouă taxă auto care va fi introdusă în România. Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, a făcut noi precizări.
Este vorba despre taxa auto pentru mașinile poluante, iar printre cei afectați vor fi proprietarii de autoturisme vechi. Măsura taxării autovehiculelor va fi introdusă în urma solicitărilor de la Bruxelles, fiind prevăzută în PNRR, conform Fanatik.
Taxă auto pentru mașinile poluante din România. Vizați, proprietarii de mașini VECHI
Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, a vorbit despre acest subiect în cadrul ședinței de Guvern de joi, menționând că până acum nu s-a luat o decizie asupra formulei de calcul. Ministrul spune că propunerile vor fi făcute de autoritățile locale.
El a precizat că noua taxă auto va fi „la pachet” cu celelalte schimbări din sistemul fiscal. „Nu s-a stabilit formula de calcul şi nici n-am avut discuţii concrete cu reprezentanţii autorităţilor locale, asociaţia comunelor, asociaţia oraşelor sau municipiilor, pentru că trebuie să vină la pachet cu celelalte modificări ale sistemului fiscal.
Cu siguranţă, la momentul oportun, o să avem o dezbatere şi pe această temă. Şi aici, în principiu, propunerile trebuie să vină din partea acestor asociaţii, pentru că primăriile sunt cele care aplică implementarea, sau implementează aceste colectări de taxe locale şi, în mod normal, primele propuneri trebuie sa vină din partea lor”, a declarat Tanczos Barna, conform Agerpres.
Modificarea impozitării autovehiculelor
În luna februarie, ministrul de finanțe spunea că statul român va trebui să implementeze aceste schimbări privind taxarea autovehiculelor care poluează. România și-a asumat măsură în 2021 prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Tanczos Barna a subliniat atunci că cei care dețin mijloace de transport mai poluante față de alte autovehicule vor fi nevoiți să plătească o taxă mai mare. Cel mai probabil, aceasta va fi stabilită ținându-se cont de nivelul de poluare al fiecărui autoturism.
ADMINISTRAȚIE
”Nababul” de la Compania de Apă Someș, Călin Neamțu, are salariul aproape dublu față de președintele CJ Cluj, Alin Tișe

Călin Neamțu, directorul general al Companiei de Apă Someș SA, a declarat un câștig din salarii aproape dublu față de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anul trecut. Declarația lui de avere era ”la secret” și a devenit publică abia în urma demersurilor Cluj24.
Potrivit celei mai recente declarații de avere, Neamțu încasează un venit anual de 373.808 lei din salarii, ceea ce înseamnă un venit lunar net de peste 31.000 lei. În comparație, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat în aceeași perioadă 198.033 lei din indemnizația de funcție – adică aproximativ 16.500 lei pe lună. Compania de Apă Someș SA este un operator regional în cadrul căruia forul administrativ județean deține calitatea de acționar majoritar.
Averea lui Călin Neamțu
Pe lângă salariul generos, Călin Neamțu deține mai multe bunuri imobile, conform declarației sale de avere:
- Un teren intravilan de 500 mp (cotă ½), cu locația nedezvăluită
- Un teren agricol de 4.300 mp în localitatea Coruș (cotă ½)
- Două terenuri extravilane: unul de 5.800 mp în Gilău (dobândit prin donație, cotă 1/1) și altul de 200 mp în Muntele Băișorii (cotă ½)
- O casă de 360 mp (cotă ½) și un apartament de 69 mp (cotă ½), ambele cu localizarea nespecificată
De asemenea, Neamțu are un cont curent cu 58.000 lei și un depozit bancar de 458.600 lei, fără a avea vreo datorie înregistrată. Nu deține automobile sau obiecte de valoare precum bijuterii sau opere de artă. Soția acestuia are un venit anual modest din pensie, în valoare de 25.000 lei.
Declarațiile de avere, ținute secrete
Precizăm că declarațiile de avere ale directorului general și ale membrilor Consiliului de Administrație al Companiei de Apă Someș SA nu erau publice, deși legea impune acest lucru pentru funcțiile cu caracter public sau care administrează fonduri publice.
Abia după ce redacția Cluj24 a solicitat explicații atât companiei, cât și Consiliului Județean Cluj, lucrurile au început să se miște. Într-un răspuns oficial transmis redacției, reprezentanții Consiliului Județean au declarat: „Ca urmare a sesizării dumneavoastră, am atenționat conducerea companiei asupra acestei omisiuni”. Ca urmare a acestui demers jurnalistic, declarațiile de avere au fost publicate online.
Situația angajaților din companie
Conform datelor din luna februarie 2024, Compania de Apă Someș SA avea 2.018 angajați, în ușoară creștere față de anul anterior, când figura cu 1.988 de salariați. Comparativ, în februarie 2020, compania avea 2.021 de angajați, iar în 2015, 1.974.
Chiar dacă numărul angajaților s-a menținut relativ constant în ultimul deceniu, nivelul salarial al conducerii companiei pare să fi cunoscut o ascensiune importantă, mai ales raportat la veniturile șefului administrației județene.
EVENIMENT
Sabău („U” Cluj), înaintea duelului cu FCSB: Nu cred că suntem în măsură să ne punem pe două linii, să ne APĂRĂM

Universitatea Cluj se deplasează la București, unde va deschide etapa a 3-a a play-off-ului Superligii, jucând contra FCSB. La conferința de presă premergătoare partidei, Ioan Ovidiu Sabău a vorbit despre adversarul de sâmbătă și despre elevii săi.
„Sper să-i aduc pe jucători într-o formă bună pentru acest joc, pentru că întâlnim un adversar care are valoare, are experiență la acest nivel și trebuie să arăți bine fizic. Individual, clar că sunt jucători importanți pentru campionatul nostru și trebuie să te prezinți bine la joc, fizic și mental. Din punct de vedere al abordării jocului, e foarte important să fiu inspirat și ca sistem de joc. Sper să am inspirația potrivită, să găsesc soluții.
Sabău („U” Cluj), înaintea duelului cu FCSB: Nu cred că suntem în măsură să ne punem pe două linii, să ne APĂRĂM
Ei au un lot numeric valoros, au calitate. Vom fi atenți, vom pregăti bine jocul. Ne vom lupta cu ei, va fi un meci în care se va juca fotbal, pentru că ambele echipe joacă fotbal. Nu cred că suntem în măsură să mergem să ne punem pe două linii, să ne apărăm”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău.
Cum se prezintă lotul clujenilor
„Acum nu cred că e momentul să mă plâng sau să spun ce probleme sunt. Vreau să le dau încredere și celorlalți. Ne bazăm pe ei, sunt jucători plătiți foarte bine la acest club, nu sunt întârzieri. Sunt respectați, avem nevoie de ei, să vină cu dorința de a demonstra că am greșit sau cu dorința de a juca pentru ei, să arate că au valoare și că-și merită banii. Niciunul dintre Bic, Cristea și Jasper nu s-a refăcut.
În play-off așa este, așa-i frumos, cu adversari buni, atmosferă, stadioane frumoase. Să vedem cum vom arăta la meci, cum ne-am refăcut săptămâna aceasta după tot entuziasmul și toată bucuria care a fost după această victorie. Au mai apărut și accidentări, dar trebuie să ne refacem. Ce ar trebui să-și dorească mai mult un jucător decât să joace cu FCSB, pe National Arena, pe un teren impecabil? E cel mai spectaculos și mai strâns play-off, toate echipele sunt acolo, au șanse să lupte la titlu sau la un loc de cupele europene. E posibil că lupta la titlu să se dea până în ultima etapă, rămâne de văzut. Să nu aibă echipele absențe importante, accidentări, suspendați.
„Sperăm să mai vină oameni importanți lângă noi”
Am și spus lucrul acesta (că „U” vrea să termine pe podium-n.n.) și vreau chiar să creadă jucătorii, cu adevărat. Am ajuns până aici, am găsit mijloacele necesare să câștigăm un meci atât de important (cu CFR-n.n.) cu încărcătură specială. Ne-am adaptat la ce am putut să facem la acel joc, am obținut o victorie mare, ne-am făcut fericiți fanii noștri, acum trebuie să credem în noi foarte foarte mult. Mai sunt meciuri multe, vrem să aducem oamenii la stadion, vrem să creștem ca mentalitate.
Și din punct de vedere al bugetului, ne gândim că dacă joci bine și câștigi, se va crea o oarecare emulație, o încredere în noi și în ceea ce facem. Sperăm să mai vină oameni importanți lângă noi, să putem crește nivelul echipei, să aducem jucători care au calitate de obiective mai îndrăznețe, chiar dacă ai nevoie de timp. La mine ce e cel mai important e să nu intervină acea automulțumire”, a mai spus Moțul.