Connect with us

ACTUALITATE

23 august 1944, ziua în care s-a schimbat istoria/ Mărturiile Regelui Mihai I despre acea zi

Publicat


Data de 23 august are sensuri diferite pentru români, pentru unii reprezentând ziua în care Regele Mihai a reușit scoaterea țării dintr-o alianță dezavantajoasă, alții o consideră ziua în care România a trădat o alianță cu care intrase în război și pentru 40 de ani aceasta a fost Ziua Națională.

Ziua care în istoria României păstrează sensuri contradictorii, 23 august 1944, a fost subiectul unor rescrieri repetate a sensurilor în funcție de intențiile de moment ale celor ce intenționau să folosească evenimentul în scopuri politice.

Regele Mihai I a povestit cum au decurs evenimentele care au marcat ieșirea României din alianța cu Germania nazistă într-un interviu acordat lui Vartan Arachelian și filmat de cameramanii Gheorghe Marian și Nicolae Niță-Ochi în anul 1990, pentru Televiziunea Română. Video aici: https://www.youtube.com/watch?v=SSw-KQBqpeQ

Ieșirea din război

„Trebuie să ne întoarcem la începutul lui ’43. De altfel despre începutul războiului n-am fost informat de Mareșal. Mama mea a aflat despre asta de la postul de radio BBC. Țara Românească și cu mine și cu partidele politice erau perfect de acord să ne luăm Basarabia, dar în nici un caz să mergem mai departe.

Și am terminat la Stalingrad cu o mulțime de oameni pierduți. Un dezastru. În decursul acestor ani am avut discuții cu partidele lui Maniu și Brătianu ca să vedem cum putem ieși din război în condițiile cele mai onorabile. Și așa s-au dus tratativele în țară – apoi la Cairo și Ankara – să se discute cu Aliații, adică cu americanii și englezii, în ce condiții și cum s-ar putea face această ieșire din război.

După un timp Aliații au spus că nu vor să mai stea de vorbă cu noi dacă nu aducem în acest grup pe social-democrați și pe comuniști, care în acea perioadă reprezentau 400-500 de membri la o populație de 20 de milioane. Am fost obligați, acum știu de ce, fiindcă Uniunea Sovietică era interesată”, spunea Regele Mihai I, în 1990.

Rușii au spart frontul

Actul de la 23 august a fost numit, pe rând „Insurecția armată din 23 August 1944”, devenind Ziua Națională a României din 1948 până la căderea lui Nicolae Ceaușescu. Acesta transformase numele evenimentului în „Revoluția de Eliberare Socială și Națională, Antifascistă și Antiimperialistă”, fiind prezentat ca o realizare exclusivă a Partidului Comunist.

Ca participant direct la momentul ieșirii din alianța cu Germania nazistă, Regele Mihai a explicat în ce fel s-a ajuns la arestarea lui Ion Antonescu:

„Războiul luase o întorsătură extrem de proastă și noi toți ceilalți, așteptam un ajutor din partea Aliaților ca să putem să facem ceva; ei spuneau să ieșim din război.

Noi spuneam foarte bine, dar singuri cu nemții peste tot nu se poate. Aliații n-au răspuns deloc. Așa că ajungem la momentul când rușii au spart frontul în nordul Basarabiei și Moldova; nemții au luat atunci o divizie de blindate și au dus-o în Polonia.

Arestarea lui Antonescu

Mai aveam puțin timp și atunci am hotărât, cu acest grup politic, care era la baza acestor întrevederi, să terminăm cu alianța cu Germania și am decis ziua de 26 august. Între timp, am aflat că Antonescu se pregătește să plece pe front și în aceste condiții scăpam această ocazie, așa că a trebuit să-l convoc cu trei zile mai devreme, pe 23 august.

Când a venit la Palat (Mareșalul-n.n.), am avut o discuție de o oră și jumătate, i-am pus în față situația dezastruoasă în care eram, rugându-l insistent să facă ceva ca să ieșim din război cât mai devreme.

A refuzat net. Generalul Sănătescu, care era cu mine, a insistat și el; n-a vrut să audă. Cerea niște condiții care erau imposibile, din păcate, de avut. Voia să avem Basarabia garantată, toate… Țara era complet ocupată, deci lucruri care în momentul acela erau imposibil de obținut. N-a rămas altceva de făcut decât să-l îndepărtez ca să putem să facem ce puteam noi face. Și asta s-a întâmplat: actul de la 23 august”.

Apropierea de Hitler

Antonescu conducea statul de la 4 septembrie 1940, când a fost numit președintele Consiliului de Miniștri, cu depline puteri pentru conducerea statului român, după ce România pierduse o treime din teritoriu împărțit între Ungaria, Bulgaria și Uniunea Sovietică. Perioada în care s-a aflat în fruntea statului a coincis cu apropierea de Germania condusă de Hitler, de al cărui sprijin Antonescu s-a bucurat.

Este și perioada în care, potrivit unor istorici, statul român a devenit singurul stat în afara celui nazist care a administrat un lagăr de concentrare, la Vapniarka, în Podolia. Decretul regal din 6 februarie 1945 stabilea că Ioan Antonescu este trecut în rezervă pentru că „prin conducerea sa politico-militară, în calitate de comandant Suprem al Forțelor Armate, a dus Armata Țării la dezastru”:

„La 23 august, cu toate că eu l-am arestat și l-am reținut la Palat, am fost sfătuit de către Statul Major să plec din București pentru că nemții, era sigur, că vor avea o reacție.

Ceea ce s-a și întâmplat. Au bombardat Palatul, au distrus casa în care locuiam… În seara de 23 a venit Pătrășcanu, cu așa-zisul Ceaușul, care era Bodnăraș. Maniu și Brătianu, trebuiau să aibă o echipă împreună cu ceilalți ca să-l ia pe Antonescu și să-l țină departe și să aibă grijă de el.

Dus la Moscova

Eu am plecat pe la două dimineața spre Oltenia și când m-am întors am aflat că Bodnăraș l-a luat cu echipa lui. Apoi au venit rușii la București și l-au dus (…). Ei l-au luat și l-au dus la Moscova ca să-l aducă după un an și ceva înapoi și să-i facă procesul despre care se știe. Eu am încercat, după condamnarea lui, am încercat tot ceea ce s-a putut ca să-i salvez viața. Astea sunt lucruri despre care nu se știe, am impresia. Dar așa este”, spunea Regele Mihai.

La data de 23 august 1944, armata sovietică era deja în Moldova de nord, iar Regele Mihai și-a dat acordul pentru înlăturarea mareşalului Antonescu dacă acesta va refuza semnarea armistiţiului cu Naţiunile Unite.

În urma refuzului lui Antonescu, Regele Mihai l-a destituit şi l-a arestat, iar România a trecut de partea Aliaţilor. Din 1948 şi până în 1990, 23 August a fost sărbătorită ca Ziua Naţională a României.

Sursa: Mediafax



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Alin Tișe, furios pe PNL: Nu mai îmi permit să pierd timp, să fiu condus de oameni inferiori mie

Publicat

Alin Tișe

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, este furios și susține că toată conducerea PNL trebuia să demisioneze după eșecul de la alegerille prezidențiale, nu doar prim-vicepreședinții.

El susține că în noua conducere a partidului trebuiau să fie cei mai votați liberali din țară.

Alin Tișe, furios pe PNL: Nu mai îmi permit să pierd timp, să fiu condus de oameni inferiori mie

„Am o furie la nivel personal pe PNL. Ar fi trebuit ca întreaga conducere să demisioneze în bloc, după acest scor ruşinos. Nu doar prim-vicepreşedinţii, oricum unul e din cei vechi.

Ar fi trebuit să vină o echipă nouă formată din cei mai votaţi 10 – 20 de liberali. L-au pus pe Ilie Bolojan preşedinte şi aşteaptă să se întâmple minuni. Nu, lângă trebuie să vină oameni care au performat, trebuie meritocraţie. Nu se poate să fim conduşi de oameni care nu au candidat nominal nici măcar în judeţul lor. Au fost puşi, parcă, de cineva, cu mâna”, a declarat Alin Tișe la Prima News.

Tișe spune că ce se întțmplă este timp pierdut, din timpul oamenilor din partid.

“Sunt cel mai votat ales local care a candidat exclusiv sub sigla PNL la alegerile locale. Nu mai îmi permit să pierd timp, să fiu condus de oameni inferiori mie. O să pledez pentru un curent la nivelul partidului în care să schimbăm paradigma şi realitatea”, a mai spus acesta.

Alin Tișe spune că, în ultimii ani, PNL a “bulversat” electoratul și că partidul pierde electorat.  “Noi avem în România 1,5 milioane de oameni care într-un fel sau altul sunt asociaţi într-o afacere. Nu am ştiut să îi aducem aproape”, a mai spus Alin Tișe, care a precizat la Prima News că el vorbește de aceste lucruri de 5 ani, de când a avut “contre” cu Ludovic Orban.

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO. FOTO. Tradiția și valorile autentice aduse împreună la “Simfonia Sărbătorilor”, concertul de Crăciun al UBB Cluj

Publicat

Concert de Crăciun la UBB Cluj

Momente pline de emoție la “Simfonia Sărbătorilor”, Concertul de Crăciun al Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Young Famous Orchestra, Grupul coral Sfântul Apostol Andrei și Corul Colegiului Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca au încântat publicul luni seara în sala Auditorium Maximum.

Tradiția și valorile autentice aduse împreună la “Simfonia Sărbătorilor”, concertul de Crăciun al UBB Cluj

Young Famous Orchestra a făcut spectacol sub bagheta dirijorului Vladimir Agachi, cunoscut pentru stilul său inovator și caracteristic, alături de Grupul coral Sfântul Apostol Andrei condus de preotul Decebal Gorea și Corul Colegului Național Gheorghe Șincai, dirijat de Uliana Jurcan.

Concertul a inclus o selecție de colinde internaționale, dar și romanești, interpretate cu multă căldură. La inițiativa dirijorului Vladimir Agachi, publicul a fost invitat să cânte alături de orchestră melodia “Moș Crăciun”, moment care a fost apreciat de cei din sală.

 

Muzica clasică, într-o abordare modernă

Young Famous Orchestra a fost fondată în 2015 sub conducerea dirijorului Vladimir Agachi și este una dintre cele mai tinere și dinamice orchestre din Transilvania.

Aceasta promovează muzica clasică printr-o abordare modernă și prin colaborări cu instituții culturale locale, precum Universitatea Babeș-Bolyai și Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Orchestra a avut concerte alături de personalități precum Dan Grigore și Irina Margareta Nistor.

Prietenie, muncă și dragoste pentru muzică

Grupul Coral „Sfântul Apostol Andrei” a fost înființat în 2003 și este format în prezent din 10 membri, sub conducerea părintelui Decebal Gorea. De-a lungul anilor, grupul a avut turnee internaționale în Spania, Ungaria, Olanda și a colaborat cu Young Famous Orchestra în 2018-2019. Activitatea grupului se bazează pe prietenie, muncă și dragoste pentru muzică.

Concert de Crăciun la UBB Cluj

Grupul Vocal al Colegiului Național „Gheorghe Șincai”este format din elevi pasionați de muzică, coordonați de dirijoarea Uliana Jurcan. Aceștia au participat la competiții locale și internaționale, precum Expo Milano 2015 și turnee UEFA U21, cântând alături de ansambluri precum Corul Madrigal, dar și alături de Young Famous Orchestra, corul s-a remarcat în evenimente culturale importante.

„Evenimente de calitate pentru oameni cu valori și așteptări diverse”

„Încercăm să bucurăm comunitatea UBB cu ocazia sărbătorilor de iarnă prin evenimente de calitate pentru oameni cu valori și așteptări diverse.

După colindele țărilor etnografice, care aduc tradiția în prezent, este acum timpul prezentului să onoreze tradiția, prin colindele și cântecele sărbătorilor de iarnă interpretate de coruri și de orchestre de muzică clasică.”, a arătat rectorul UBB Cluj, Daniel David, pe pagina de Facebook a universității.

Evenimentul a adus în prim-plan, prin artă, tradiția și valorile autentice, oferind comunității UBB un moment unic și plin de emoție.

Timeea Morocoj

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Radu Constantea, președintele U Cluj, ales în grupul de lucru al Asociației Cluburilor Europene

Publicat

De

Radu Constantea, președinte U Cluj

Radu Constantea, președintele clubului FC Universitatea Cluj, a fost desemnat să facă parte din prestigiosul grup de lucru „ECA Governance & Development Working Group” în urma unui amplu proces de selecție.

La această procedură au participat 221 de candidați din 45 de țări, reprezentând 110 cluburi de fotbal din Europa.

Radu Constantea, președintele U Cluj, ales în grupul de lucru al Asociației Cluburilor Europene

Alegerea sa consolidează poziția României în forurile internaționale de fotbal pentru ciclul 2023-2027, arată reprezentanții U Cluj.

European Club Association (ECA), fondată în 2008, este singurul organism independent recunoscut de UEFA și FIFA care reprezintă interesele cluburilor de fotbal europene.

Din această organizație fac parte cele mai importante cluburi din lume, precum Manchester City, Chelsea, Liverpool, AC Milan, Bayern Munchen, Borussia Dortmund, Benfica Lisabona sau Atletico Madrid.

ECA identifică noi oportunități de creștere pentru cluburile membre

Misiunea grupului „ECA Governance & Development Working Group” este de a identifica noi oportunități de creștere și de a asigura resursele și direcția administrativă necesare pentru a aduce beneficii cluburilor membre. De asemenea, grupul urmărește dezvoltarea sustenabilă a asociației și a membrilor săi, consolidând astfel poziția organizației în fotbalul european.

În acest grup de elită sunt reprezentate cluburi de top din întreaga Europă, au mai arătat reprezentanții U Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Masa Comunității, în stradă la Turda, pentru Vladimir. Băiețelul de 1 an și 6 luni a fost diagnosticat cu hipoacuzie

Publicat

De

Masa comunității pentru Vladimir la Turda

Turdenii sunt invitați, miercuri, 18 decembrie, la prima masă de Crăciun în stradă organizată pentru a sprijini o cauză specială.

Este vorba de Vladimir, un băiețel de 1 an și 6 luni diagnosticat cu hipoacuzie, care are nevoie urgentă de ajutor pentru a-și dobândi auzul și capacitatea de a vorbi.

Masa Comunității, în stradă la Turda, pentru Vladimir. Băiețelul de 1 an și 6 luni a fost diagnosticat cu hipoacuzie

Aparatele auditive, ședințele de terapie și logopedie de care are nevoie Vladimir pentru o bună integrare, sunt cheltuieli care îi împovărează peste măsură pe părinții lui.

Aceștia sunt în proces de a înființa o asociație, dar până la momentul în care Vladimir va putea beneficia de ajutor din donații vor trece 6 luni. Iar nevoia lui este actuală și stringentă. Asta pentru că, arată părinții băiețelului, acesta va începe procedurile încă din luna ianuarie 2025.

Masă de Crăciun pentru comunitate, în centrul orașului Turda

Turdenii sunt, astfel, invitați la o masă de Crăciun, o întânire ad-hoc, pentru a-l ajuta pe micuț. Și puțin de la fiecare înseamnă mult pentru Vladimir.

O masă de Crăciun, pentru comunitate, va fi organizată miercuri, 18 decembrie, în centrul istroic al orașului, pe pietonală.

Turdenii sunt aștepați să meargă acolo, să se așeze la masă alături de prieteni și familii, să guste preparatele și produsele oferite de Veranda, Centrul Gastronomic Turda, Pâinea de sub deal, Sarea-n Bucate, Banca pentru alimente Cluj și Crama La Salina și să cumpere un cadou pentru cei dragi.

Atât donațiile cât și banii obținuți din cumpărături vor fi transferați în contul destinat tratamentului lui Vladimir. Vor fi și colindatori, respectiv Corul Gimnazial Teodor Murășanu, Corul Părintelui Zăhan Sebastian, Lorena Florentin, dar și alte cete.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax