Connect with us

ACTUALITATE

23 august 1944, ziua în care s-a schimbat istoria/ Mărturiile Regelui Mihai I despre acea zi

Publicat


Data de 23 august are sensuri diferite pentru români, pentru unii reprezentând ziua în care Regele Mihai a reușit scoaterea țării dintr-o alianță dezavantajoasă, alții o consideră ziua în care România a trădat o alianță cu care intrase în război și pentru 40 de ani aceasta a fost Ziua Națională.

Ziua care în istoria României păstrează sensuri contradictorii, 23 august 1944, a fost subiectul unor rescrieri repetate a sensurilor în funcție de intențiile de moment ale celor ce intenționau să folosească evenimentul în scopuri politice.

Regele Mihai I a povestit cum au decurs evenimentele care au marcat ieșirea României din alianța cu Germania nazistă într-un interviu acordat lui Vartan Arachelian și filmat de cameramanii Gheorghe Marian și Nicolae Niță-Ochi în anul 1990, pentru Televiziunea Română. Video aici: https://www.youtube.com/watch?v=SSw-KQBqpeQ

Ieșirea din război

„Trebuie să ne întoarcem la începutul lui ’43. De altfel despre începutul războiului n-am fost informat de Mareșal. Mama mea a aflat despre asta de la postul de radio BBC. Țara Românească și cu mine și cu partidele politice erau perfect de acord să ne luăm Basarabia, dar în nici un caz să mergem mai departe.

Și am terminat la Stalingrad cu o mulțime de oameni pierduți. Un dezastru. În decursul acestor ani am avut discuții cu partidele lui Maniu și Brătianu ca să vedem cum putem ieși din război în condițiile cele mai onorabile. Și așa s-au dus tratativele în țară – apoi la Cairo și Ankara – să se discute cu Aliații, adică cu americanii și englezii, în ce condiții și cum s-ar putea face această ieșire din război.

După un timp Aliații au spus că nu vor să mai stea de vorbă cu noi dacă nu aducem în acest grup pe social-democrați și pe comuniști, care în acea perioadă reprezentau 400-500 de membri la o populație de 20 de milioane. Am fost obligați, acum știu de ce, fiindcă Uniunea Sovietică era interesată”, spunea Regele Mihai I, în 1990.

Rușii au spart frontul

Actul de la 23 august a fost numit, pe rând „Insurecția armată din 23 August 1944”, devenind Ziua Națională a României din 1948 până la căderea lui Nicolae Ceaușescu. Acesta transformase numele evenimentului în „Revoluția de Eliberare Socială și Națională, Antifascistă și Antiimperialistă”, fiind prezentat ca o realizare exclusivă a Partidului Comunist.

Ca participant direct la momentul ieșirii din alianța cu Germania nazistă, Regele Mihai a explicat în ce fel s-a ajuns la arestarea lui Ion Antonescu:

„Războiul luase o întorsătură extrem de proastă și noi toți ceilalți, așteptam un ajutor din partea Aliaților ca să putem să facem ceva; ei spuneau să ieșim din război.

Noi spuneam foarte bine, dar singuri cu nemții peste tot nu se poate. Aliații n-au răspuns deloc. Așa că ajungem la momentul când rușii au spart frontul în nordul Basarabiei și Moldova; nemții au luat atunci o divizie de blindate și au dus-o în Polonia.

Arestarea lui Antonescu

Mai aveam puțin timp și atunci am hotărât, cu acest grup politic, care era la baza acestor întrevederi, să terminăm cu alianța cu Germania și am decis ziua de 26 august. Între timp, am aflat că Antonescu se pregătește să plece pe front și în aceste condiții scăpam această ocazie, așa că a trebuit să-l convoc cu trei zile mai devreme, pe 23 august.

Când a venit la Palat (Mareșalul-n.n.), am avut o discuție de o oră și jumătate, i-am pus în față situația dezastruoasă în care eram, rugându-l insistent să facă ceva ca să ieșim din război cât mai devreme.

A refuzat net. Generalul Sănătescu, care era cu mine, a insistat și el; n-a vrut să audă. Cerea niște condiții care erau imposibile, din păcate, de avut. Voia să avem Basarabia garantată, toate… Țara era complet ocupată, deci lucruri care în momentul acela erau imposibil de obținut. N-a rămas altceva de făcut decât să-l îndepărtez ca să putem să facem ce puteam noi face. Și asta s-a întâmplat: actul de la 23 august”.

Apropierea de Hitler

Antonescu conducea statul de la 4 septembrie 1940, când a fost numit președintele Consiliului de Miniștri, cu depline puteri pentru conducerea statului român, după ce România pierduse o treime din teritoriu împărțit între Ungaria, Bulgaria și Uniunea Sovietică. Perioada în care s-a aflat în fruntea statului a coincis cu apropierea de Germania condusă de Hitler, de al cărui sprijin Antonescu s-a bucurat.

Este și perioada în care, potrivit unor istorici, statul român a devenit singurul stat în afara celui nazist care a administrat un lagăr de concentrare, la Vapniarka, în Podolia. Decretul regal din 6 februarie 1945 stabilea că Ioan Antonescu este trecut în rezervă pentru că „prin conducerea sa politico-militară, în calitate de comandant Suprem al Forțelor Armate, a dus Armata Țării la dezastru”:

„La 23 august, cu toate că eu l-am arestat și l-am reținut la Palat, am fost sfătuit de către Statul Major să plec din București pentru că nemții, era sigur, că vor avea o reacție.

Ceea ce s-a și întâmplat. Au bombardat Palatul, au distrus casa în care locuiam… În seara de 23 a venit Pătrășcanu, cu așa-zisul Ceaușul, care era Bodnăraș. Maniu și Brătianu, trebuiau să aibă o echipă împreună cu ceilalți ca să-l ia pe Antonescu și să-l țină departe și să aibă grijă de el.

Dus la Moscova

Eu am plecat pe la două dimineața spre Oltenia și când m-am întors am aflat că Bodnăraș l-a luat cu echipa lui. Apoi au venit rușii la București și l-au dus (…). Ei l-au luat și l-au dus la Moscova ca să-l aducă după un an și ceva înapoi și să-i facă procesul despre care se știe. Eu am încercat, după condamnarea lui, am încercat tot ceea ce s-a putut ca să-i salvez viața. Astea sunt lucruri despre care nu se știe, am impresia. Dar așa este”, spunea Regele Mihai.

La data de 23 august 1944, armata sovietică era deja în Moldova de nord, iar Regele Mihai și-a dat acordul pentru înlăturarea mareşalului Antonescu dacă acesta va refuza semnarea armistiţiului cu Naţiunile Unite.

În urma refuzului lui Antonescu, Regele Mihai l-a destituit şi l-a arestat, iar România a trecut de partea Aliaţilor. Din 1948 şi până în 1990, 23 August a fost sărbătorită ca Ziua Naţională a României.

Sursa: Mediafax



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

”Parcul Prieteniei”, primul loc de joacă incluziv în premieră la Cluj-Napoca. Copiii cu și fără dizabilități se joacă împreună

Publicat

Parcul Prieteniei

Serviciul de Ajutor Maltez în România construiește  „Parcul Prieteniei”, primul loc de joacă incluziv din Cluj-Napoca, un spațiu unde toți copiii, cu sau fără dizabilități, se pot juca împreună, în siguranță și bucurie, în mod real.

”Este un proiect inovator, unic în oraș și printre foarte puținele de acest fel din țară, construit în jurul unei viziuni curajoase: realizarea unui spațiu incluziv în care toți copiii, indiferent de abilitățile sau dizabilitățile lor, să se joace împreună – nu doar în același loc, ci în același timp, în aceeași activitate.

Echipamentele de joacă au fost cumpărate

Parcul va fi construit în Parcul Rozelor, pe un teren pus la dispoziție de Primăria Cluj-Napoca.

Proiectul are toate avizele necesare aprobate, arhitectura parcului este stabilită, iar terenul este pregătit pentru începerea lucrărilor.

Toate echipamentele locului de joacă au fost deja achiziționate, sunt în România și depozitate în siguranță, așteptând să fie instalate”, arată inițiatorii proiectului.

Potrivit acestora, pentru construcția propriu-zisă a parcului este acum nevoie de sprijinul comunității.

Clujenii care pot contribui și vor să se implice, pot accesa site-ul www.parculprieteniei.ro unde vor găsi toate informațiile detaliate despre inițiativă.

Parcul Prieteniei

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Dan Petrescu (CFR Cluj): Îmi doresc să câștigăm cel puțin un TROFEU. De aceea cred că va trebui să avem MULȚI jucători

Publicat

Dan Petrescu

Dan Petrescu, antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj,  a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că și-a propus ca în viitorul sezon să câștige cel puțin un trofeu, după ce anul trecut a fost cel mai bun al carierei sale la formația clujeană.

„Sunt pregătit de un sezon lung și greu, și sper să avem rezultate foarte bune, după ce anul trecut a fost cel mai bun sezon al meu personal la CFR, chiar dacă nu am luat campionatul. Sper să facem la fel un sezonul excelent, sper ca jucătorii să vină entuziasm și să demonstreze că merită să joace la CFR. În același timp îmi doresc să câștigăm cel puțin un trofeu. Asta e părerea mea că a fost cel mai bun sezon anul trecut, pentru că știu în ce condiții s-a lucrat și de aceea consider că a fost cel mai bun sezon”, a declarat Petrescu.

Dan Petrescu (CFR Cluj): Îmi doresc să câștigăm cel puțin un TROFEU. De aceea cred că va trebui să avem MULȚI jucători

Referitor la lotul pe care îl are la dispoziție, tehnicianul clujean a precizat că are mulți jucători pe care nu îi cunoaște și nu știe câți vor fi păstrați.

„Sunt opt jucători plecați la naționale, sunt jucători care nu au venit, avem mulți tineri, mulți străini care au fost împrumutați la diviziile B și C, pe unii nici nu-i știu, nu îi cunosc. Sunt foarte mulți la antrenament, dar să vedem care dintre ei vor rămâne și pentru cantonamentul din Austria. Orice antrenor din lume își dorește să aibă cea mai bună echipă, și eu îmi doresc cei mai buni jucători, pentru că până la urmă jucătorii te fac mare antrenor.

Așteptăm un fundaș central din Nigeria, dar nu a jucat fotbal de un an, nu știu ce putem să cerem de la el. Burcă era prioritatea noastră, m-aș fi bucurat foarte mult să se întoarcă, pentru că este un lider și cunoaște bine grupul, dar e normal să se gândească la el și familia lui. Dar sunt convins că el își va încheia cariera aici la Cluj. Noi trebuie să luăm jucători români, pentru că lista cu jucători străini e cam închisă. Ne dorim cu toții ca Louis Munteanu să rămână. Cine nu și l-ar dori pe Louis Munteanu în echipă? A făcut un sezon excelent anul trecut, nici eu nu mă așteptam să dea atâtea goluri și să aibă un impact atât de mare”, a adăugat acesta.

„Nu știu cum vom reuși să ne pregătim”

Dan Petrescu s-a declarat nemulțumit de lotul pe care îl are în acest moment la dispoziție, dorindu-și un număr mai mare de jucători pentru viitorul sezon: „Din păcate, sezonul începe foarte repede, pe 5 iulie este primul meci, nu știu cum vom reuși să ne pregătim. Din punct de vedere fizic nu voi face pregătirea pe care o fac de obicei, pentru că sunt prea puține zile. Din păcate, vor fi accidentări în sezonul ăsta, asta cred eu din experiența mea. De aceea cred că va trebui să avem mulți jucători, doi sau trei pe post.

Eu zic că FCSB a dat un exemplu atunci când a avut 33 de jucători. Trebuie să ai mereu un lot puternic. Încă nu sunt mulțumit de ceea ce avem la echipă, dar ce putem să facem? Sper să reușim să facem un lot puternic pentru a avea rezultate pe toate trei fronturile, cupă, campionat și cupele europene”.

Tehnicianul și-a exprimat speranța că va reuși să-și ducă la final contractul cu CFR Cluj, care expiră peste doi ani.

„Eu am avut un sezon foarte bun anul trecut, m-am atașat foarte mult de CFR Cluj, e ca a doua casă a mea. De fiecare dată când plec îmi e dor de Cluj, sper că acum să îmi termin contractul. Mai am doi ani de contract, dar știți cum e la prima înfrângere, ce haos a fost anul trecut. Noi când am bătut anul trecut cu 4-0 în Giulești nici nu s-a vorbit despre CFR Cluj, doar despre Rapid, măcar că eram și noi pe acolo. Dar în schimb când pierdem, primul lucru Dan Petrescu este de vină”, a mai spus Dan Petrescu.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Ronaldinho a ATERIZAT la Cluj-Napoca. El va participa, sâmbătă, la main-eventul Sports Festival

Publicat

ronaldinho

Vedeta main-eventului Sports Festival, Ronaldinho, a aterizat, vineri, pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca. Starul brazilian va participa la meciul dintre All Star Team și Team Romania.

ronaldinho

În echipa internațională vor juca mai juca: Adriano, Marco Materazzi, Wesley Sneijder, Júlio César, Ricardinho, Kevin Kurányi și Cristian Zaccardo. Aceștia vor evolua alături de Ronaldinho, în cel mai așteptat meci demonstrativ al verii, pe 14 iunie 2025, în BTarena. Antrenorul echipei internaționale este Felix Luz, fotbalist german, fost atacant.

VIDEO FOTO. Ronaldinho a ATERIZAT la Cluj-Napoca. El va participa, sâmbătă, la main-eventul Sports Festival

Din Team Romania fac parte: Adrian Mutu, Bogdan Lobonț, Răzvan Raț, Cosmin Contra, Adrian Ilie, Alexandru Chipciu și Florin Cernat. Stafful tehnic va fi completat de Ioan Ovidiu Sabău, în calitate de antrenor al formației românești.

ronaldinho

ronaldinho

ronaldinho

ronaldinho

ronaldinho

Meciul se va juca în format 5+1, în două reprize de 30 de minute, cu o pauză de 20 de minute.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Primăria Florești a achiziționat o AMBULANȚĂ de ultimă generație. Pivariu: Sprijinim ISU Cluj

Publicat

ambulanta

Primăria Florești a cumpărat o ambulanță de ultimă generație, dotată la cele mai înalte standarde, pe care o va dona către ISU Cluj. Valoarea ei este de aproximativ 900.000 de lei.

„Am achiziționat o ambulanță de ultimă generație!

Dotată cu cele mai noi tehnologii și echipamente de ultimă oră, această ambulanță reprezintă un pas important în îmbunătățirea serviciilor de urgență din zona noastră.

VIDEO. Primăria Florești a achiziționat o AMBULANȚĂ de ultimă generație. Pivariu: Sprijinim ISU Cluj

Florești își asumă cu responsabilitate rolul său în zona metropolitană!

Prin această inițiativă, contribuim activ la dezvoltarea unei infrastructuri moderne și eficiente, pentru binele tuturor locuitorilor noștri.
Sprijinim Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj!

Această donație va ajuta la salvarea de vieți și la intervenții rapide în situații de urgență, demonstrând angajamentul nostru față de siguranța comunității.

Florești, se face bine”, a scris primarul Bogdan Pivariu pe Facebook.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate