Connect with us

ACTUALITATE

2024, ”Anul Avram Iancu”. „Crăişorul munţilor” a făcut liceul la Cluj

Publicat


avram iancu ferpar

Anul 2024 a fost instituit ca „Anul Avram Iancu”, printr-o lege care a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 14 iulie 2023. 

„Anul Avram Iancu” prin lege

„Se instituie anul 2024 ca ‘Anul Avram Iancu’ pentru aniversarea a 200 de ani de la naşterea revoluţionarului Avram Iancu. Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări culturale, artistice sau educaţionale dedicate celebrării vieţii şi activităţii lui Avram Iancu”, se arată în lege.

Proiectul de lege pentru instituirea anului 2024 ca „Anul Avram Iancu” a fost aprobat de plenul Camerei Deputaţilor la 20 iunie 2023. Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.
***

Avram Iancu, conducător al Revoluţiei române din Transilvania de la 1848-1849, supranumit ‘Crăişorul Munţilor’, s-a distins, odată cu începutul mişcării revoluţionare din primăvara anului 1848, printr-un spirit înfocat pentru libertate, dar, mai curând decât oricare dintre contemporanii săi, el şi-a aplecat ochii spre moţii din Munţii Apuseni, arată istoricul Silviu Dragomir (1888-1962) în lucrarea sa „Avram Iancu” (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1965).

„Înţelegând prea bine condiţiile aspre de viaţă în care se zbătea această populaţie săracă, Iancu devine tribunul ei, apărându-i drepturile, inspirându-i încredere în dreptatea cauzei şi luptând cu sabia pentru a-i asigura izbânda. De aceea îl urmează moţii fără şovăire. Acesta-i secretul popularităţii sale”, scrie Silviu Dragomir în lucrarea amintită.

 

„Crăişorul munţilor” a făcut liceul la Cluj

 

Avram Iancu s-a născut la Vidra de Sus, în 1824, potrivit volumului ”Dicţionar biografic de istorie a României” (Editura Meronia, 2008).

Născut într-o familie de moţi înstăriţi, Avram Iancu a urmat Liceul piariştilor din Cluj, unde a studiat ”umanităţile” (1841) şi filosofia (1842-1844), şi, mai târziu, Facultatea de Drept (1844-1846). După absolvire a devenit cancelist (practicant) la Tabla Regească (Instanţa Supremă) din Târgu-Mureş, promovând în 1848 examenul de avocat.

Fervent susţinător al luptei pentru emancipare naţională şi socială a românilor transilvăneni, Avram Iancu a participat la Adunarea din Duminica Tomii (18/30 apr. 1848), unde a venit însoţit de 2.000 de moţi, plecând apoi prin satele româneşti încercând să-i convingă pe ţărani de necesitatea unei mişcări pentru a-şi cere drepturile. La Marea Adunare Naţională de la Blaj din 3/15-5/17 mai 1848, unde a venit însoţit de 10.000 de moţi, a fost ales membru al Comitetului Naţional Permanent, organism de conducere a Revoluţiei române.

După ce, la 17/29 mai 1848, Dieta Transilvaniei de la Cluj, în care românii nu erau reprezentaţi, a votat uniunea Transilvaniei cu Ungaria şi, mai ales, după ce s-a trecut la reprimarea sângeroasă a mişcării româneşti de la Mihalţ de către autorităţile maghiare, Avram Iancu a cerut românilor să se opună acestor măsuri ”cu lancea, ca Horea”. Astfel a organizat o armată între Arieşul Mare şi Arieşul Mic (iunie 1848).

În cadrul celei de-a treia adunări a românilor de la Blaj, din 3/15-16/28 septembrie 1848, a avut o contribuţie semnificativă la adoptarea unui nou program revoluţionar care cuprindea: schimbarea aşezămintelor sociale şi politice din Transilvania prin recunoaşterea naţiunii române şi reprezentarea ei proporţională în toate verigile de conducere, respectarea autonomiei Transilvaniei, constituirea unui guvern reprezentativ, respingerea uniunii silite cu Ungaria, acceptarea constituţiei liberale austriece din 25 aprilie 1848.

Comitetul Naţional Român de la Sibiu a organizat în perioada următoare, pe ţinuturi, 15 legiuni româneşti înarmate, avându-i în frunte pe revoluţionarii Ioan Axente Sever, Alexandru Bătrâneanu, C. Romanu-Vivu, Ioan Buteanu ş.a. Avram Iancu a fost desemnat comandant al Legiunii Auraria Gemina, cu sediul la Câmpeni, ocupându-se de coordonarea tuturor acţiunilor militare din zona Apusenilor, aprovizionând trupele cu hrană, arme şi muniţie, în condiţii foarte grele. În tabăra revoluţionară a lui Avram Iancu din Apuseni şi-au găsit adăpost numeroşi exilaţi politici din Moldova şi din Ţara Românească, printre care Nicolae Bălcescu, Alexandru G. Golescu, Ion Ionescu de la Brad, I. Bălăceanu, pictorul Barbu Iscovescu ş.a.

Intrarea pe pământul Transilvaniei, în decembrie 1848, a generalului polonez Iosif Bem, comandant suprem al trupelor revoluţionare maghiare din această provincie, a determinat restrângerea zonei controlate de legiunile româneşti. În prima decadă a lunii februarie 1849, în urma unei mari bătălii a fost ocupată Simeria, apoi în martie au fost ocupate Sibiul şi Braşovul. În aprilie, Avram Iancu s-a întâlnit cu deputatul Ioan Dragoş, trimis de Kossuth Lajos, conducătorul revoluţiei maghiare, pentru a se ajunge la o înţelegere, dar fără niciun rezultat. În mai 1849, cu excepţia Timişoarei şi a zonei Munţilor Apuseni, întreg teritoriul Banatului şi Transilvaniei era sub ocupaţia armatelor ungare, potrivit lucrării ”Revoluţia română de la 1848” (Editura Politică, Bucureşti, 1969).

”Trupele maghiare şi-au impus controlul asupra Transilvaniei, cu excepţia Munţilor Apuseni, ocupaţi de forţele lui Avram Iancu şi deveniţi cetatea de rezistenţă a românimii transilvănene”, arată istoricul Florin Constantiniu în lucrarea sa ”O istorie sinceră a poporului român” (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2002).

 

Avram Iancu s-a arătat gata pentru o înţelegere comună româno-maghiară

În vara anului 1849, Nicolae Bălcescu, care îşi asumase misiunea de negociator între românii din Transilvania şi Kossuth, ajunge la Câmpeni, unde îl întâlneşte pe Avram Iancu. ”În ‘Mişcarea  românilor din Ardeal la 1848’, Bălcescu, rememorând evenimentele la care participase, dar mai ales prezenţa lui în tabăra lui Iancu, spunea: ‘În acea vreme când inima îmi era zdrobită, căci în toate părţile vedeam naţionalitatea română călcată şi strivită de duşmani străini, am fost fericit a găsi acolo, pe acele piscuri uriaşe, pe deasupra norilor, o naţionalitate şi o viaţă românească înfocată şi puternică’ ”, arată istoricul Apostol Stan în volumul ”Revoluţia română de la 1848” (Editura Politică, Bucureşti, 1987).

Urmând sfaturile lui Nicolae Bălcescu, cu care avusese lungi discuţii, chiar în tabăra sa din Munţii Apuseni, Avram Iancu s-a arătat gata pentru o înţelegere comună româno-maghiară. În urma unor îndelungi tratative, s-a ajuns la o înţelegere semnată la 2/14 iulie 1849, la Seghedin, de Nicolae Bălcescu şi Cezar Bolliac, reprezentanţii emigraţiei române, iar din partea maghiară de Kossuth Lajos, liderul revoluţiei maghiare. Prin această înţelegere, guvernul revoluţionar maghiar îi obliga pe români să depună armele în decurs de două săptămâni, în schimbul acordării de către guvernul maghiar a amnistiei. Documentul consfinţea folosirea limbii române în administraţie, şcoală şi biserică. Se desfiinţau claca şi celelalte privilegii feudale. Aceste concesii făcute de maghiari au fost considerate ca nesatisfăcătoare de Adunarea românilor, desfăşurată la Zlatna. Românii conduşi de Avram Iancu au decis să păstreze neutralitatea în conflictul dintre maghiari şi armatele ţariste şi austriece. La 1/13 august 1849, la Şiria, lângă Arad, armata revoluţionară maghiară a capitulat în faţa celei ţariste şi revoluţia maghiară a fost înfrântă. La scurt timp şi armata română a fost obligată să depună armele.

 

Decorat de ţarul Rusiei

Avram Iancu a continuat să susţină cauza românilor şi după înfrângerea Revoluţiei, aflându-se printre cei care au înmânat memorii împăratului de la Viena (februarie şi august 1850), dar fără a se concretiza ceva. Popularitatea de care se bucura în rândul românilor era incomodă pentru autorităţile austriece. Avram Iancu a fost arestat la un târg de ţară din Hălmagiu (15 decembrie 1849), însă a fost eliberat imediat în urma presiunii populare. Forţat de poliţie să părăsească oraşul, a revenit în Munţii Apuseni.

A fost decorat de ţarul Rusiei, pentru vitejia sa, cu ordinul Sf. Ana clasa a II-a, dar şi de împăratul Francisc Iosif, pe care, însă, l-a refuzat. Alungat din Viena (februarie 1851), Avram Iancu a fost arestat din nou (17 august 1852) şi trimis la Alba Iulia, apoi la Sibiu unde a fost judecat şi achitat. A refuzat invitaţia de a-l întâlni pe împăratul Austriei, Franz Joseph I, care a vizitat Transilvania în perioada iunie-iulie 1852, potrivit lucrării ”Istoria României în date” (Editura Enciclopedică, 2003).

Avram Iancu a încetat din viaţă la 10 septembrie 1872, la Baia de Criş, şi a fost înmormântat, la Ţebea, lângă ”Gorunul lui Horea”.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




2 Comentarii

1 Comentariu

  1. dada

    ianuarie 5, 2024 la 10:48 am

    Genocidul organizat de Avram Iancu la comanda unui monarh din Casa de Habsburg nu e o lupta pentru libertate si nu e nici revolutie. Genocidul e o crima severa, nu e eroism.

  2. dada

    ianuarie 5, 2024 la 11:14 am

    Pentru ce drepturi a luptat Avram Iancu? Revolutia din 1948 din zona fostui regat ungar a fost o revolutie pentru drepturi suplimentare impotriva opresiei si exploatarea Habsburgica – imparatul si anturajul traia luxurios in orase foarte dezvoltate, populatia era saraca si nedezvoltata. Avram Iancu a luptat de partea Habsburgilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Școală de ciclism pentru copii la Cluj. Antrenamentele încep în 15 aprilie

Publicat

De

ciclism

Clujul Pedalează invită clujenii la școala de ciclism pentru copii, antrenamentele începând cu data de 15 aprilie.   

”Cu o experiență de peste 15 ani în organizarea de evenimente sportive de MTB și alergare montană, precum și în pregătirea și antrenarea copiilor, suntem gata să te ghidăm în lumea fascinantă a ciclismului.

Un element special al programului nostru îl reprezintă antrenamentele dedicate exclusiv copiilor, unde aceștia vor învăța nu doar tehnici de ciclism, ci și reguli esențiale de circulație și siguranță rutieră.

Prin module speciale de pregătire, copiii vor dobândi deprinderi practice de îndemânare a bicicletei, vor învăța cum să circule corect și defensiv pe drumurile publice, să identifice și să interpreteze corect semnele de circulație, și să fie participanți responsabili în trafic”, anunță organizatorii.

Ce te așteaptă?

 

• Antrenamente săptămânale: luni, marți, miercuri și joi, între orele 17:30-19:30

• Cursuri speciale în vacanța de vară: între orele 8:00-17:00, cu mic dejun și prânz incluse

• Tabere de drumeție și ciclism de mai multe zile în diferite locații montane – aventuri autentice în mijlocul naturii!

Cine poate participa? Toți copiii între 8 și 14 ani care:

• Vor să învețe secretele ciclismului

• Iubesc natura și aventura

• Vor să-și facă prieteni noi și să se distreze în aer liber

”Nu contează dacă ești începător sau dacă ai mai mers cu bicicleta – la Clujul Pedalează, învățăm pas cu pas, în ritmul tău!

Vei învăța să mergi în siguranță, vei descoperi trasee frumoase și vei trăi experiențe de neuitat alături de alți copii pasionați de biciclete.

Hai să pedalăm împreună spre aventură”, arată organizatorii antrenamentelor

Pentru înscrieri sau întrebări, puteți scrie la: clujulpedaleaza@gmail.com

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Pieton mort la Turda, după ce a fost lovit de o mașină pe zebră. Ce au constatat polițiștii

Publicat

femeie trecere pietoni accident sofer

Polițiștii au fost sesizați, luni dimineață, despre un accident rutier produs pe strada Clujului, din municipiul Turda în urma căruia un pieton a murit.

Din primele cercetări a reieșit că, un bărbat de 50 de ani, din municipiul Turda, în timp ce conducea un autoturism ar fi accidentat un pieton aflat în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni.

”Pietonul a fost identificat ca fiind un bărbat de 68 de ani, din același municipiu.

Echipajul medical prezent la fața locului a acordat măsurile de prim ajutor, însă, din nefericire, bărbatul a decedat.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În continuare sunt efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care s-a produs evenimentul”, au spus polițiștii

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. La 17 ani, pilotul clujean Luca Savu va concura în două campionate de automobilism în peninsula Iberică cu un Aston Martin

Publicat

De

Luca Savu

Clujeanul Luca Savu, multiplu campion naṭional atât la karting, cât şi la automobilism va concura în Supercars Iberian Championship și Campionatul Portughez de Viteză, cu un Aston Martin Vantage AMR GT4.

Luca Savu va concura alături de Henrique Ventura Oliveia în divizia GT4 Pro pentru RACAR Motorsport – AMR Partner Team.

Pilotul clujean Luca Savu va concura în două campionate de automobilism în peninsula Iberică

Echipa din Odivelas, Lisabona, a prezentat deja duo-ul pentru prima sa mașină, respectiv Mathieu Martins și Roberto Faria, cu care intenționează să lupte pentru victorii în toate cursele, după care a convocat, pentru al doilea său Aston Martin, un duo care îi oferă garanții de viitor, fiind vorba de Luca Savu și Henrique Ventura Oliveira.

La 17 ani, Luca Savu este considerat ca fiind unul dintre cele mai mari talente ale României. Este multiplu campion naṭional, atât la karting cât şi la automobilism și a participat în anul 2023 în cadrul Campionatului Francez de F4, unde și-a arătat potențialul cu câteva rezultate bune într-un domeniu competitiv, printre cele mai importante locuri fiind cinci și nouă, din douăzeci și șase de piloți, obținute în etapa de la Nogaro.

”Luca ne-a impresionat din primul moment”

În 2024, Luca a participat la 2 etape ale Campionatului FIA Central European Zone F4, cel mai bun loc obṭinut fiind locul 2 la clasa Rookie la etapa de la Red Bull Ring.

”Luca ne-a impresionat din primul moment de când a ajuns la volanul Aston Martin-ului nostru. Condițiile atmosferice au fost foarte dure, cu ploaie şi vânt, pe un circuit pe care nu îl cunoștea și cu o mașină foarte diferită de cele cu care era el obișnuit (Formula 4). Cu toate acestea, a scăzut timpii de la un tur la altul, astfel încât, la sfârșitul sesiunii de antrenamente, a ajuns să facă timpi similari cu piloții experimentați autohtoni. De asemenea, feedback-ul său tehnic este foarte valoros.

Am semnat cu el fără să stăm pe gânduri pentru Iberian Supercars, unul dintre cele mai competitive campionate de GT4 din Europa, pentru că noi credem că, atunci când se va simți confortabil cu noua mașină, cu competiṭia și circuitele, va fi capabil să lupte pentru podiumuri. Va avea posibilitatea de a lucra cu ingineri de la Aston Martin Racing și suntem convinși că îi va impresiona și pe aceștia, la fel cum ne-a impresionat și pe noi”, a declarat Gonçalo Antunes, RACAR Motorsport CEO.

Luca: Trebuie să mă adaptez rapid la Aston Martin

Luca Savu, care este susṭinutîn această nouă aventură motorizată și de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, are obiective ambițioase.

”Totul este nou pentru mine, tipul de mașină, echipa, campionatul, circuitele, așa că trebuie să mă adaptez rapid. Cu toate acestea, echipa RACAR Motorsport – AMR Partner m-a făcut să mă simt parte din familia lor și mă adaptez din ce în ce mai mult la Aston Martin, care este foarte diferit de tot ceea ce am condus până acum. Aceasta este o mare oportunitate pentru cariera mea și sunt hotărât să lupt pentru podiumuri și victorii”, a spus Luca.

După o scurtă carieră în karting, portughezul Henrique Ventura Oliveia, care are 16 ani, și-a făcut debutul în motorsport anul trecut, concurând în Campionatul Brazilian de Viteză și în Iberian Supercars ca parte a FPAK Junior Team. La sfârșitul anului, a avut două triumfuri în TC în palmares, ceea ce i-a adus locul al doilea în divizia iberică a competiției și al treilea în portugheză.

Foto: Gonçalo Vilardebó

 

Citește mai departe

EDUCATIE

UBB Cluj organizează pentru liceeni 23 de concursuri. Pot înlocui probele de admitere la facultate sau crește nota

Publicat

De

UBB Cluj

Liceenii care vor să studieze la UBB Cluj pot obține un avantaj consistent sau pot chiar obține de timpuriu locul dorit dacă participă la concursurile pe care universitatea le organizează special cu acest scop.

Astfel, facultățile UBB organizează nu mai puțin de 23 de concursuri care pot crește nota la examenul de admitere sau pot chiar înlocui probele de examen, astfel încât candidații au șansa de a-și asigura, încă din timpul liceului, un avantaj pentru admiterea la facultate.

UBB Cluj organizează pentru liceeni 23 de concursuri în vederea admiterii

Concursurile sunt destinate în principal elevilor din clasele a XI-a și a XII-a și au devenit deja o tradiție, arată reprezentanii Universității Babeș-Bolyai.

„UBB este una dintre cele mai căutate universități de către liceeni, indiferent de domeniu sau specializare/program de studii. De aceea, pe de o parte dorim să menținem standarde de calitate cât mai ridicate, dar, pe de altă parte, ȋncercăm să ne apropiem liceenii performanți care ar putea fi tentați altfel să plece în străinătate, la facultăți care organizează examene de admitere mai devreme și care îi declară admiși încă din timpul liceului. Prin aceste concursuri nu doar că le oferim elevilor foarte buni un avantaj competitiv, dar pe unii îi chiar ajutăm să decidă să rămână în țară pentru a-și continua studiile”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Adrian Petrușel.

Informații despre toate cele 23 de concursuri găsiți AICI.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate