Connect with us

CULTURA

2022 – Anul Smaranda Brăescu. Președintele Iohannis a promulgat LEGEA

Publicat


Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru instituirea anului 2022 ca Anul Smaranda Brăescu, inițiativa fiind susținută de o asociație din Cluj-Napoca.

„Se instituie anul 2022 ca Anul Smaranda Brăescu, pentru celebrarea împlinirii a 90 de ani de la stabilirea recordului absolut la paraşutism, la data de 19 mai 1932, de către aviatoarea Smaranda Brăescu”, prevede legea iniţiată de premierul Nicolae Ciucă în calitate de senator.

Citește și 2022 – Anul Smaranda Brăescu în România. Demersurile unei asociații din Cluj

Actul normativ stipulează că, începând cu 2022, pentru a marca personalitatea aviatoarei Smaranda Brăescu, se pot desfăşura anual ceremonii, în datele de 19 mai şi 2 octombrie, care pot fi organizate de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin derularea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-sportiv, în colaborare cu organizaţii neguvernamentale.

De asemenea, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor organizate, în limita fondurilor disponibile.
Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători, mai prevede legea.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ultima oră. Apar militarii voluntari în termen. Pregătirea populaţiei pentru apărare. Anunţul ministrului Apărării

Publicat

De

militari, 1 decembrie

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a anunţat, marţi, că există un proiect de lege privind o serie de modificării ale Legii referitoare la pregătirea populaţiei pentru apărare. El spune că printre cele mai importante modificări ar fi apariţia militarilor voluntari în termen, dar şi instruirea rezervei operaţionale pe timp de pace.

Militari voluntari în termen

„În cursul zilei de astăzi, Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro a lansat, în procedură de transparență legislativă, forma inițială a unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare.

📌 Modificările actului normativ care sunt propuse asigură coerenţa şi corelarea conţinutului legii cu prevederile actelor normative în domeniul apărării și securității naționale nou intrate în vigoare.

🧩Una dintre cele mai importante prevederi este adăugarea unei noi categorii de personal, 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫 𝐯𝐨𝐥𝐮𝐧𝐭𝐚𝐫 𝐢̂𝐧 𝐭𝐞𝐫𝐦𝐞𝐧, în structurile Ministerului Apărării Naționale, precum şi crearea cadrului legal privind participarea la programul de pregătire militară de bază a acestora.

Astfel, pe timp de pace, cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la 4 luni, în calitate de militar voluntar în termen. Prin introducerea acestui concept se are în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendării, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu pe timp de pace. Ca urmare, cetățenii români care vor executa, după adoptarea actului normativ, serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen pot reprezenta o sursă importantă pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României”, anunţă Vasile Dîncu.

Instruirea rezervei operaţionale pe timp de pace

„🧩 O altă prevedere a proiectului se referă la crearea cadrului legal privind 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐫𝐞𝐳𝐞𝐫𝐯𝐞𝐢 𝐨𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭̧𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐞 𝐭𝐢𝐦𝐩 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐜𝐞, similar rezerviștilor voluntari, avându-se în vedere necesitatea menţinerii aceluiaşi nivel de pregătire militară a acestor categorii de rezervişti care pot completa, în situaţiile prevăzute de lege, structurile cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.

Alte prevederi fac referire la:

🔎Stabilirea cadrului legal privind efectuarea recrutării-încorporării, în situaţia reinstituirii serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen, potrivit legii, respectiv pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu.

🔎 Abrogarea prevederii privind obligativitatea prezentării cetăţenilor încorporabili şi rezerviştilor la centrul militar cu prilejul schimbării domiciliului.

🔎 Reglementarea recunoaşterii executării serviciului militar de către cetăţenii care au îndeplinit această formă de pregătire în armatele altor state.

🔎 Clarificarea modalității prin care cetăţenii români, respectiv, cetăţenii încorporabili, rezerviştii voluntari şi rezerviştii îşi exercită dreptul şi obligaţia constituţională de a apăra ţara.

🔎 Reglementarea modului de păstrare a locului de muncă pe toată durata cât salariaţii participă la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare, sunt concentraţi/mobilizaţi, conform legii, sau îndeplinesc serviciul militar în declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu.

🔎 Crearea cadrului legal prin care centrul militar poate chema de cel mult trei ori pe an cetățenii încorporabili, recruţii şi rezerviştii pentru clarificarea situaţiei militare.

Textul inițial al propunerii legislative poate fi consultat pe pagina de internet a MApN
⤵️
https://tinyurl.com/2edchzrp.

Îi invit pe toți cei interesați să transmită propunerile și/sau observațiile lor la următoarele coordonate:
📧transparenta.decizionala@mapn.ro
sau
📱021-410.40.40 interior 1011.439
Ulterior, proiectul va fi transmis de Guvernul României Parlamentului, pentru dezbateri și adoptare”, mai arată ministrul Apărării.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Recorduri pentru dolar și francul elvețian

Publicat

dolari bun

Leul a reușit să evite consecințele creșterii aversiunii față de risc indusă de majorarea inflației din zona euro în iunie la un nivel record estimat la 8,6%, care a provocat deprecierea euro față de dolar la un minim al ultimilor 20 de ani, dar și de efectele regionale ale creșterii prețurilor an/an din Turcia cu aproape 80%.

Moneda elvețiană, care este considerată drept o „valoare refugiu”, s-a apreciat la 0,992 – 1,003 franci/euro, după ce a fost anunțată creșterea inflației luna trecută din Țara Cantoanelor la 3,4%, ceea ce ar putea impune băncii centrale din această țară să recurgă la majorarea dobânzii sale de politică monetară. În aceste condiții, cursul francului a crescut de la 4,9342 la 4,9770 lei care reprezintă un nou maxim istoric.

Dacă media monedei maghiare a atins un nou minim de 404,79 forinți/euro iar cursul celei poloneze s-a depreciat la 4,7538 zloți/euro, leul a avut o evoluție calmă.

Cursul monedei unice a crescut marginal de la 4,9448 la 4,9449 lei, în timp ce tranzacțiile se realizau în culoarul 4,943 – 4,946 lei, identic cu cel de luni.

Euro a scăzut

Euro a scăzut marți până la 1,0281 dolari, valoare care nu a mai fost atinsă din decembrie 2002, după reapariția temerilor legate de intrarea în recesiune a zonei, ceea ce a făcut ca media monedei americane să urce de la 4,7348 la un nou maxim istoric de 4,8082 lei.

Un alt factor care a declanșat deprecierea euro au fost criticile președintelui Bundesbank referitoare la intenția BCE de a sprijini țările cele mai îndatorate din zona euro.

Cursul lirei sterline a urcat de la 5,7408 la 5,7845 lei.

Cu o zi înainte de ședința de politică monetară a BNR, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut de la 6,55 la 6,60%, valoare care a mai fost atinsă la finalul lui noiembrie 2010.

A crescut prețul aurului

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 6,67 la 6,72%, nivel comparabil cu cel de la jumătatea lui decembrie 2011. Indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a urcat de la 6,80 la 6,83%.

Prețul gramului de aur a crescut consistent de la 274,8111 la 278,6640 lei, în timp ce metalul galben se mișca între 1.801 și 1.812 dolari/uncie.

Aprecierea monedei americane a fost însoțită de scăderea cu circa 4% a principalelor criptomonede. Bitcoins se tranzacționa între 19.420 și 20.436 dolari iar ether fluctua în culoarul 1.101 – 1.166 dolari.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Jucătorii de fotbal se simt discriminaţi de Guvern. Sponsorizarea CFR Cluj, în pericol

Publicat

De

Propunerea de taxare a jocurilor de noroc ar discrimina jucătorii de pe platformele online.

Propunerea Guvernului de mărire a taxelor percepute jucătorilor discriminează jucătorii pe platformele online, care sunt taxaţi de la 10% la fiecare retragere, în timp ce jucătorii de la sloturi, cazinouri tradiţionale sau cluburi de poker sunt scutiţi de orice taxă la retrageri de până la 600 de lei, susţin reprezentanţii Asociaţiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanţă (AOJND).

„Nu putem vorbi de combaterea dependenţei de jocuri de noroc când îi penalizăm pe cei mai corecţi dintre operatori, cei din online, care au implementate sisteme auditate de joc responsabil”, a declarat Odeta Nestor, preşedintele AOJND, for care reprezintă principalii operatori din gamblingul online licenţiaţi în România.

Aceasta afirmă că este vorba atât de o discriminare a jucătorilor din online cât şi de o măsură neconcurenţială, care modifică piaţa în funcţie de tipul de operator, tradiţional sau online, pe acelaşi tip de jocuri.

În acest context, Asociaţia solicită ca pragul de scutire de taxe să fie aplicat şi la jucătorii platformelor online, pentru o abordare echitabilă.

Conform datelor AOJND, mărirea taxelor percepute jucătorilor va duce la reducerea numărului celor care joacă pe platformele online, care vor migra către site-uri nelicenţiate în România. Prin urmare, veniturile la bugetul de stat se vor reduce, în loc să crească. În plus, România rămâne singura ţară din UE care taxează retragerile, nu câştigurile jucătorilor, prin urmare impactul unor taxe substanţial crescute este mult mai mare.

„Deşi în spaţiul public s-a vorbit mereu de taxarea câştigurilor, este vorba de taxarea sumelor brute retrase de jucători. De exemplu, un jucător care depune 100 de lei, joacă şi pierde 50 de lei, este taxat cu 10% atunci când îşi retrage banii rămaşi. Taxăm şi câştigurile şi pierderile, prin urmare este vorba de taxarea jocului în sine, nu a veniturilor din jocuri de noroc”, a mai precizat Odeta Nestor.

Potrivit sursei citate, în majoritatea ţărilor europene, câştigurile jucătorilor nu sunt taxate, iar acolo unde sunt, nivelul taxei este redus şi proporţional cu valoarea câştigului, conform unei analize realizate de Asociaţia Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanţă (AOJND). Astfel, Malta, Marea Britanie, Germania, Belgia, Danemarca şi Slovacia sunt doar câteva dintre statele europene care nu impozitează câştigurile realizate de jucători.

De asemenea, Franţa, o ţară cu reglementare strictă a gamblingului, nu impozitează câştigurile din jocurile de noroc (cu excepţia celor ale jucătorilor profesionişti). Alte state impozitează câştigurile jucătorilor cu procente reduse, proporţionale cu câştigurile.

Nu în ultimul rând, aplicarea acestei taxe începând cu 1 august 2022 pune sub semnul întrebării toate investiţiile operatorilor în publicitate şi sport, care vor fi suspendate până la clarificarea impactului pe care aceste modificări le vor avea asupra operatorilor de jocuri de noroc.

„Urmează să fie afectate mai ales investiţiile în sport, unde sezonul de toamnă este pus sub semnul întrebării. Impozitarea drastică a jocurilor de noroc va determina o scădere dramatică a veniturilor din publicitate ale televiziunilor private, odată cu reducerea activităţii operatorilor de jocuri de noroc”, atrag atenţia reprezentanţii asociaţiei.

Potrivit estimărilor Asociaţiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanţă (AOJND), mai puţin de o treime din sumele alocate publicităţii pe mijloace audio-vizuale va mai rămâne în piaţă, în ipoteza în care numărul operatorilor ar rămâne acelaşi.

De asemenea, sunt în pericol sponsorizările unor competiţii şi/sau echipe şi foruri relevante din sport, precum fotbal (CFR Cluj, FCSB, Universitatea Craiova, Farul Constanţa, Dinamo Bucureşti, Liga 1), handbal (CSM Bucureşti), Federaţia Română de Hochei şi Federaţia Română de Baschet.

„Nu putem face modificări de taxe peste noapte doar pentru că este vorba de operatori economici din domeniul jocurilor de noroc. Mai ales că este vorba de o industrie la care gradul de colectare a taxelor este de 99%, prin urmare un actor dintre cei mai corecţi din economie. Am fost întotdeauna un partener onest de discuţie al guvernului, sperăm să găsim aceeaşi deschidere pentru a corecta problemele din acest proiect de OUG”, a concluzionat Odeta Nestor.

Ministerul Finanţelor a propus, prin proiectul de Ordonanţă de modificare a Codului fiscal, majorarea cotelor de impunere în cazul veniturilor obţinute din jocuri de noroc şi reducerea plafonului neimpozabil pentru veniturile obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri.

În cazul veniturilor obţinute din jocuri de noroc, se propune menţinerea modalităţii de determinare a impozitului pe venit prin aplicarea unui barem de impunere cu tranşe de venit asupra fiecărui venit brut, cu cote de impunere cuprinse între 10% şi 40%.

Totodată, baremul de impunere propus cuprinde şi modificarea tranşelor de venit.

În cazul veniturilor obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri se propune modificarea plafonului neimpozabil la nivelul a 600 lei, inclusiv, pentru fiecare fiecare venit brut primit de contribuabil.

În prezent, cotele de impunere sunt cuprinse între 1% şi 25% şi nu sunt impozabile veniturile obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri sub valoarea sumei neimpozabile de 66.750 lei, inclusiv, realizate de contribuabil pentru fiecare venit brut primit.

Asociaţia Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanţă a fost înfiinţată în 2017 cu scopul principal de a promova şi proteja drepturilor şi interesele operatorilor de jocuri de noroc la distanţă, licenţiaţi în România. Membrii AOJND sunt: Betfair, eFortuna, Netbet, PokerStars, SportingBet, Stanleybet, Unibet, Baumbet, Betano, Circus, Maxbet, Efbet, Public Win, WinMaster.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cu permisul suspendat și 1, 03 mg/l alcool pur în aerul expirat, a fost implicat într-un accident rutier pe Calea Turzii

Publicat

De

masina politia

La data de 5 iulie, polițiștii Biroului Rutier Cluj au reținut pentru 24 de ore un bărbat în vârstă de 50 de ani, din comuna Apahida, fiind cercetat pentru infracțiunile de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

În fapt, la aceeași dată, în jurul orei 12.30, în timp ce se deplasa cu autoturismul pe strada Calea Turzii, acesta a fost implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că bărbatul are dreptul de a conduce autovehicule suspendat.

La testarea cu aparatul etilotest, acestuia i-a rezultat o concentrație de 1.03 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate