EVENIMENT
10 clujeni confirmați cu Covid-19 în 24 de ore. La ATI mai primesc îngrijiri 41 de bolnavi
10 persoane au fost confirmate cu Covid-19 în județul Cluj în ultimele 24 de ore.
Au fost făcute 1.536 de teste, din care 620 de diagnostic pe grupe de risc. De asemenea, 575 teste au fost efectuate la cerere și 341 au fost teste rapide.
Până în acest moment la nivelul județușui au fost făcute 527.242 de teste.
În acest moment, în spitale mai sunt internți 703 pacienți cu Covid-19, din care 651 sunt din județul Cluj.
La ATI mai sunt internate 41 de persoane.
La Cluj, 2.379 de bolnavi au fost declarați vindecați și externați, din care 1.798 sunt din județ.
Numărul deceselor a ajuns la Cluj la 1.019.
641 dintre cei decedați sunt din județul Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Ianuarie 2025 este o lună indecisă: ger de -13 grade la munte și maxime de 8 grade în regiuni joase. După un început rece, temperaturile cresc treptat până la valori neobișnuit de ridicate pentru sezon. Precipitațiile rămân rare, dar revin treptat spre sfârșitul lunii.
Meteorologii au emis, luni, estimările pentru intervalul 13 – 26 ianuarie, pentru fiecare regiune.
Ianuarie, indecisă: temperaturile OSCILEAZĂ între ger și valori neașteptat de blânde
Banat
În primele trei zile, media temperaturilor maxime va scădea de la 5 grade până spre 1 grad. Ulterior, valorile termice diurne vor fi în creștere de la o zi la alta, astfel că media acestora va atinge 6…7 grade, în intervalul 18-23 ianuarie. După aceasta, ele se vor menține peste cele specifice perioadei, fiind situate în jurul valorii de 8 grade. În ceea ce privește temperaturile nocturne, acestea vor scădea la începutul săptămânii, de la o medie de -4 grade, până spre -7 grade (în data de 15 ianuarie).
În următoarele nopți, temperaturile minime vor crește, astfel încât, mediat, se va atinge valoarea de -3 grade (până în 21 ianuarie). În ultima parte a intervalului, minimele termice se vor situa în continuare peste cele obișnuite perioadei, astfel că media acestora va fi cuprinsă între -2 și 0 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi redusă, însă va fi în crestere spre sfârșitul intervalului analizat (23-26 ianuarie).
Crișana
În intervalul 13-15 ianuarie, media valorilor termice diurne va fi în scădere, de la 3 grade până spre 0 grade. După această perioadă, vremea se va încălzi, astfel încât temperaturile maxime vor atinge, mediat, valoarea de 7 grade (în data de 20 ianuarie). Aceeași valoare se va menține și în următoarele zile, iar spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni se vor înregistra 7…8 grade. Raportat la temperaturile minime, acestea vor porni de la o valoare medie de -3 grade (în data de 13 ianuarie) și vor scădea până spre -8 grade (în 15 ianuarie).
Ulterior, și aceste temperaturi vor fi în creștere până în data de 18 ianuarie, când mediat, se vor înregistra -3 grade, valoare ce se va menține până în 23 ianuarie. Spre sfârșitul perioadei de analiză, media temperaturilor nocturne va continua să crească, atingând valoarea de -1 grad. Probabilitatea de precipitații va fi redusă, însă aceasta va fi în creștere spre finalul intervalului analizat (23-26 ianuarie).
Transilvania
În primele trei zile ale săptămânii, maximele termice vor scădea de la o medie de 1 grad, până spre -1 grad. Din data de 16 ianuarie, vremea se va încălzi treptat, astfel că temperaturile maxime vor crește de la 1 grad (16 ianuarie) până la o valoare medie de 6 grade (în zilele de 20 și 21 ianuarie). Temperaturile din timpul zilei se vor menține ridicate și în restul perioadei analizate, fiind situate în jurul a 5…6 grade. În situația minimelor termice, acestea vor înregistra o scădere semnificativă la debutul primei săptămâni (de la -5 grade până la -12 grade).
Din data de 16 ianuarie, media temperaturilor nocturne va crește accentuat, atingând valoarea de -5 grade, în data de 18 ianuarie. Începând cu această zi și până la finalul perioadei de analiză, mediat, se vor înregistra minime termice de -6…-5 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă, însă va crește în ultimele zile din cea de-a doua săptămână (23-26 ianuarie).
Maramureș
Vremea se va răci în primele zile, astfel că valorile termice diurne vor scădea de la o medie de 2 grade (13 ianuarie) până spre -1 grad (15 ianuarie). Ulterior, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, astfel că, mediat, maximele termice vor crește până la 7 grade (20-21 ianuarie), valoare ce se va menține și pe parcursul celei de-a doua săptămâni. Referitor la media temperaturilor din timpul nopții, aceasta va scădea semnificativ în primele trei zile, de la -1 grad până spre -9 grade.
Din data de 16 ianuarie, minimele termice vor crește semnificativ, atingând valoarea medie de -4 grade până aproape la sfârșitul intervalului de analiză (24 ianuarie). Trecător vor fi precipitații slabe, cu o probabilitate mai mare în perioada 15-17 ianuarie și în ultimele zile ale intervalului analizat.
Moldova
În primele două zile, media maximelor termice se va situa în jurul valorii de 1 grad, apoi va crește treptat, astfel că în data de 18 ianuarie aceasta va fi de 8…9 grade. În următoarele trei zile temperaturile maxime vor scădea cu aproximativ 4…5 grade și vor rămâne relativ asemănătoare până la finalul intervalului de prognoză.
Minimele termice vor fi în medie de -4 grade în prima dimineață, în jurul datei de 15 ianuarie vor scădea până la o medie de -9…-8 grade, iar în zilele ce vor urma media lor va avea variații în general între -3 și 0 grade. Probabilitatea pentru precipitații slabe și pe arii restrânse va fi mai ridicată între 13 și 17 ianuarie și din nou după data de 22 ianuarie.
Dobrogea
În 14 ianuarie media maximelor termice va scădea până la 2 grade, apoi va urca treptat, astfel că în jurul datei de 18 ianuarie se va situa în jurul valorii de 8 grade. În intervalul care va urma aceasta va avea variații între 5 și 9 grade.
Minimele termice vor fi în medie de -2 grade în data de 14 ianuarie, în ziua următoare media va scădea spre -5 grade, iar în zilele următoare va crește, astfel că în 18 ianuarie aceasta va fi de aproximativ 0 grade. Între 19 și 26 ianuarie minimele termice se vor situa în medie între -1 și 3 grade. Probabilitatea de precipitații va fi mai mare în cea de a doua săptămână.
Muntenia
În prima zi, maximele termice vor avea o medie de 5 grade, în cea de a doua de 2 grade, apoi, până în 18 ianuarie, vor crește spre 9 grade. În zilele care vor urma media temperaturilor maxime va avea variații între 5 și 8 grade. Minimele termice vor fi în medie, între -7 și -3 grade în prima săptămână și între -4 și 0 grade în cea de a doua. Probabilitatea de precipitații va fi mai mare după data de 21 ianuarie.
Oltenia
În prima zi media maximelor termice va fi de 5…6 grade, în cea de a doua va scădea la 2 grade, apoi va fi în creștere până spre finalul primei săptămâni când se va situa în jurul valorii de 8 grade. În cea de a doua săptămână maximele termice se vor situa, în medie, în general, între 5 și 9 grade. Media minimelor ternmice va avea valori cuprinse între -8 și -3 grade în prima parte a intervalului, apoi între -4 și -1 grad. Probabilitatea de precipitații va fi mai mare după data de 21 ianuarie.
La munte
Media temperaturilor de pe parcursul zilei va crește de la o zi la alta, pornind de la valoarea de -7 grade, în data de 13 ianuarie și atingând aproximativ 5 grade, în zilele de 18 și 19 ianuarie. Ulterior, valorile termice diurne vor scădea treptat până la o medie cuprinsă între 0 și 2 grade. Din punct de vedere al temperaturilor nocturne, se remarcă scăderea de la debutul primei săptămâni, astfel încât în data de 14 ianuarie se vor înregistra, mediat, -13 grade.
După această dată, minimele termice vor crește treptat; în perioada 18-22 ianuarie, media acestora va fi de -4…-3 grade, iar spre finalul intervalului de analiză vor fi ușoare variații în jurul valorii de -6 grade. Local și temporar vor fi precipitații slabe cantitativ.
Primăria Cluj-Napoca alocă suma de 250.000 de lei din bugetul local pe anul 2025 pentru organizarea evenimentului „24 ianuarie Ziua Unirii Principatelor Române”. Ziua, marcată la Cluj cu concerte, paradă și artificii de zi.
Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate, în ședința de vineri, 17 ianuarie, un proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 250.000 de lei pentru organizarea unui eveniment destinat sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române.
Astfel, împlinirea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române va fi sărbătorită la Cluj-Napoca printr-o serie de momente artistice, completate de un spectacol cu efecte speciale de zi.
250.000 de lei de la bugetul local pentru manifestările de 24 Ianuarie de la Cluj-Napoca
„Manifestările dedicate „Micii Uniri” nu se limitează doar la evocarea trecutului, ci servesc şi ca o oportunitate de a sublinia rolul esențial al Unirii Principatelor Române în procesul de formare al statului național unitar român de la 1 decembrie 1918. Prin manifestările oficiale, solemne şi culturale, se accentuează importanța evenimentelor care au contribuit la consolidarea identității naționale și la conturarea traseului istoric al României.
Conform analizei cheltuielilor din anii anteriori, bugetul pe capitole, solicitat pentru evenimentul „24 ianuarie 2025 – Ziua Unirii Principatelor Române” este: cheltuieli legate de prestaţiile artiştilor (onorariul, transportul, cazarea şi masa acestora) 140.000 lei; costurile pentru scenă, led, sonorizare şi lumini ajung la suma de 70.000 lei, spectacol de artificii de zi 30.000 lei; promovarea evenimentelor implică cheltuieli de 10.000 lei”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre.
Primăria Cluj-Napoca continuă programul prin care sprijină activitatea SMURD și în 2025, prin finanțarea cu bani de la bugetul local a două mese pe zi pentru voluntarii serviciului.
Primăria Cluj-Napoca va oferi și anul acesta două mese gratuite pe zi voluntarilor SMURD. Pe masa consilierilor locali va ajunge, în ședința de vineri, 17 ianuarie, un proiect de hotărâre privind alocarea de la bugetul local a sumei de 255.000 lei, către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, pentru sprijinirea activităţii SMURD, constând în acordarea a două mese/zi (prânz şi cină), pentru 10 persoane. Masa va fi asigurată de Cantina de ajutor social și pensiune Cluj-Napoca, instituţie subordonată Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca.
Două mese gratuite pe zi pentru voluntarii SMURD
Cuantumul alocării va rămâne același de anul trecut.
„Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Consiliul Local şi-au demonstrat în ultimii ani sprijinul activ faţă de voluntarii care activează în Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, acordând două mese/zi (prânz şi cină), pentru 10 persoane care efectuează servicii de urgență. Spre exemplu, prin Hotărârea Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca nr. 2 din 9 ianuarie 2024 s-a aprobat alocarea sumei de 255.000 lei, de la bugetul local, pe anul 2024, pentru sprijinirea activităţii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, constând în acordarea a două mese/zi (prânz şi cină) pentru 10 persoane”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.
În document se mai arată că este necesară finanţarea acestui proiect din prima lună a anului 2024, pentru desfăşurarea în condiții optime a acestui serviciu medical de urgenţă, important pentru comunitatea clujeană.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Un clujean caută un bătrân pentru a-i oferi o trotinetă cadou: „Vreau să-i fac o bucurie!”
Gest de generozitate din partea unui clujean, care caută un domn în vârstă pe care l-a văzut într-un autobuz din Cluj-Napoca. Bărbatul dorește să-i facă un cadou neașteptat: o trotinetă nouă.
Un gest emoționant vine din partea unui clujean, care încearcă să ajute un bătrân cu probleme de mers, văzut într-un autobuz din Cluj-Napoca. Bărbatul, impresionat de starea bătrânului și de trotineta sa vizibil degradată, a decis să-i ofere o trotinetă nouă pentru a-i ușura deplasarea. Acum, el cere ajutorul comunității pentru a-l găsi pe acest bătrân și a-i face o bucurie.
Un clujean caută un bătrân pentru a-i oferi o trotinetă cadou: „Vreau să-i fac o bucurie!”
„Ajutați-mă să-l găsesc pe acest domn, la care am observat prea târziu că are ceva probleme cu un picior. A coborât din 24B în stația Mănăştur din Cluj-Napoca. Trotineta lui era vizibil degradată. Vreau să-i fac o bucurie! Astăzi îl caut pe el. Mâine s-ar putea să te caut pe tine”, a transmis bărbatul.
Pentru a-l găsi pe bătrân, acesta a oferit datele sale de contact și rețelele sociale, rugându-i pe toți cei care pot oferi informații să îl contacteze:
Telefon: 0758164833
Instagram: ovidiu_vreme – https://www.instagram.com/ovidiu_vreme?igsh=czQ2MWZ2MW4yN202&utm_source=qr
Facebook: https://www.facebook.com/share/fZYXQ3LEBphFKKVR/?mibextid=LQQJ4d
TikTok: https://www.tiktok.com/@ovidiu_vreme?_t=8mCYkXV6ybQ&_r=1