Connect with us

ACTUALITATE

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Câteva idei importante despre afecțiune

Publicat


277668788 5392757927425830 8815341680500182897 n

Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) a  punctat sâmbătă, 2 aprilie, câteva aspecte despre afecțiunea care apare cu o frecvență de aproximativ 6 la 1000 de persoane.

„Autismul sau Tulburarea de Spectru Autist (TSA) este o afecțiune neurologică care apare în jurul vârstei de 2-3 ani și este prezentă pe tot parcursul vieții, influențând calitatea acesteia. Vorbind despre un <<spectru>>, pacienții sunt afectați în mod diferit.Cele mai întâlnite simptome sunt dificultatea în comunicarea verbală sau nonverbală, în recunoașterea și exprimarea sentimentelor și, mai mult, se folosesc de rutine sau gesturi repetitive”, spune FASMR pe pagina oficială de Facebook.

Potrivit acesteia, o cauză bine definită nu a fost conturată, însă factorii genetici și factorii de mediu reprezintă cel mai mare risc ca un copil să dezvolte o Tulburare de Spectru Autist. Cercetările științifice au demonstrat că vaccinurile copilăriei nu influențează apariția autismului, contrar altor păreri.

„În ciuda faptului că cei afectați au anumite dificultăți, trebuie menționat că au puncte forte distincte precum: abilități matematice, artistice, muzicale, o memorie foarte bună și simțul de orientare foarte dezvoltat”, adaugă FASMR, demontând mituri cum că toți cei ce suferă de autism au deficit intelectual sever sau că nu se pot integra în societate.

Prin urmare, acest lucru ar trebui să reprezinte o prioritate pentru fiecare dintre noi.

„Adesea nu știm cum ne putem comporta cu acești oameni, dar e necesar să înțelegem condiția lor și să fim toleranți față de ea, menținând o atitudine firească.

Până când medicina va evolua astfel încât să transforme această afecțiune într-o altă pagină a istoriei, ținem să aducem în prim-plan existența autismului și ceea ce presupune el, la fel ca maniera în care trebuie să discutăm cu persoanele care se confruntă cu tulburări din spectrul autist”, conchide FASMR.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

VIDEO Sute de clujeni la coadă la Catedrala Mitropolitană să ia pahare cu Sfintele Paști. Mitropolitul Andrei a împărțit iconițe

Publicat

De

Paști

Sute de clujeni stau la coadă, sâmbătă dimineață, pentru a lua pahare cu Sfintele Paști pregătite de Mitropolia Clujului, pentru a mai sta după ele la noapte, după slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Distribuirea paharelor cu Sfintelor Paști a început la ora 10:00 la Muzeul Mitropoliei, situat la subsolul Catedralei Mitropolitane.

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andrecuț, s-a aflat în mijlocul credincioșilor cărora le-a împărțit iconițe sfințite.

Acesta îi așteaptă pe clujeni în număr cât mai mare la slujba de Înviere de la Catedrală, dar și duminică dimineață la Sfânta Liturghie când va citi Pastorala intitulată ”Să ne curățim simțirile”.

Mitropolia a pregătit 15.000 de pahare cu Sfintele Paști care se vor distribui pe tot parcursul zilei.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA pentru următoarele patru săptămâni. Temperaturi peste normal și DEFICIT de precipitații în mai multe regiuni

Publicat

soare

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, prognoza pentru următoarea lună, cu vești mixte. Se anunță temperaturi peste normalul perioadei în mai multe regiuni, dar și deficit de precipitații în unele zone ale țării.

Săptămâna 21-28 aprilie

Valorile termice vor depăși mediile obișnuite pentru această perioadă pe întreg teritoriul României, cu o încălzire mai accentuată în regiunile nordice. Precipitațiile se vor situa în general în jurul valorilor normale, cu posibile excedente în zona Carpaților Meridionali, Occidentali și în sud-vest, în timp ce în extremitatea nordică a țării s-ar putea înregistra un ușor deficit.

VREMEA pentru următoarele patru săptămâni. Temperaturi peste normal și DEFICIT de precipitații în mai multe regiuni

Săptămâna 28 aprilie – 5 mai

Meteorologii prognozează temperaturi în limitele normale pentru această perioadă în toate regiunile. În schimb, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de normal doar în sud-est, în rest fiind așteptat un deficit, mai ales în vestul și nord-vestul țării.

Săptămâna 5-12 mai

Temperaturile vor fi din nou ușor peste mediile multianuale în majoritatea regiunilor. Regimul pluviometric va rămâne normal doar în sud-est și vest, restul teritoriului urmând să se confrunte cu un deficit ușor de precipitații.

Săptămâna 12-19 mai

Valorile termice vor depăși ușor mediile obișnuite în cea mai mare parte a țării. Precipitațiile vor fi deficitare în regiunile intracarpatice, în timp ce restul teritoriului va avea cantități normale de ploaie.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sâmbăta Mare, dinaintea Învierii Domnului: Tradiții și obiceiuri. Ce să nu FACI în această zi

Publicat

post

În ziua de dinaintea Învierii Domnului, cunoscută și ca Sâmbăta Mare, credincioșii fac ultimele pregătiri pentru Paște, dar respectă și tradițiile și obiceiurile.

Este importantă și pregătirea spirituală pentru a întâmpina minunea Învierii Domnului. În ziua de dinaintea acestei mari sărbători, creștinii  respectă tradițiile care le aduc sănătate și prosperitate pentru tot restul anului, scrie Fanatik.

Sâmbăta Mare, dinaintea Învierii Domnului: Tradiții și obiceiuri. Ce să nu FACI în această zi

În afară de pregătirea mâncărurilor tradiționale și a ultimelor detalii în legătură cu curățenia, gospodinele pregătesc și hainele noi pe care le vor purta atât ele și membrii familiei la biserică. Acestea semnifică curățirea trupului, dar și cea a sufletului.

Totodată, mielul se sacrifică în această zi, iar carnea acestuia se folosește pentru pregătirea preparatelor tradiționale, cum ar fi stufatul, friptura, drobul și borșul de miel.

Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2025 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

În anumite zone, gospodinele obișnuiesc să pregătească un coș cu mâncare, pe care îl duc la biserică, acolo unde este sfințit de preoți. În el se pun lumânarea, dar și bucatele tradiționale, inclusiv ouăle roșii, cozonacul, pasca și preparatele din carne, care vor fi acoperite de un ștergar.

Credincioșii pornesc spre biserică în jurul orei 23:00, unde vor participa la slujba de Înviere și pentru a lua Sfintele Paști, pâinea sfințită și Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim, de la Sfântul Mormânt. Lumina se duce la morminte, apoi este adusă acasă.

Ce să nu faci în această zi

În afară de aceste tradiții, sunt și câteva lucruri pe care nu este bine să le faci în Sâmbăta Mare. De exemplu, nu este bine să speli rufe, să coși, să muncești la câmp sau să faci treburi dificile în gospodărie.

În ziua de dinaintea Învierii, credincioșii ar trebui să fie mai buni cu oamenii din jur, dar și să facă fapte de milostenie. De altfel, trebuie să evite conflictele și vorbele rele.

Este ultima zi din Postul Paștelui, iar creștinii nu ar trebui să consume preparate din oțet sau urzici. Unii creștini decid să consume, pe parcursul acestei zile, doar pâine uscată. În plus, în această zi, nu se petrece și nu se consumă alcool. Nu se doarme și nu se lenevește în Sâmbăta Mare.

Citește mai departe

EDUCATIE

Banii pentru bursele școlare au intrat doar PARȚIAL în aprilie 2025, înainte de Paști. Diferența, după zilele libere

Publicat

Salariul mediu net la Cluj

Ministerul Educației anunță că a transmis toate sumele necesare pentru plata burselor elevilor aferente lunii martie 2025 către inspectoratele școlare, însă admite că acolo unde bursele nu sunt plătite integral, acest lucru se va întâmpla „în cel mai scurt timp”, având în vedere perioada de zile libere, scrie Edupedu.ro.

„Ministerul Educației și Cercetării a demarat din timp procedurile necesare pentru plata burselor elevilor. În funcție de aprobarea fluxurilor financiare, ministerul a furnizat imediat inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București sumele solicitate pentru plata burselor elevilor aferente lunii martie (cel puțin 92%), iar miercuri, 16 aprilie 2025, a fost virat (…) restul sumelor”, transmite instituția într-un comunicat remis presei.

Banii pentru bursele școlare au intrat doar PARȚIAL în aprilie 2025, înainte de Paști. Diferența, după zilele libere

Sunt județe în care școlile nu au primit suma completă, astfel că s-a decis plata integrală doar pentru anumite categorii de burse, precum cele de merit sau cele sociale, urmând ca restul banilor să fie virați ulterior.

Potrivit acelorași surse, inclusiv bursele aferente lunii februarie, plătite pe 20 martie, au fost completate cu diferențe în unele județe la începutul lunii aprilie.

Pentru luna martie 2025, bursele elevilor sunt următoarele:

450 de lei – bursa de merit
300 de lei – bursa de reziliență și tehnologică
300 de lei – bursa socială (cu valoare fixă)

Este prima lună din anul școlar 2024-2025 în care bursele de merit și cele de reziliență se acordă în cuantumul minim prevăzut de Legea învățământului preuniversitar 198/2023.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate