ACTUALITATE
ZIUA COPILULUI la Cluj: 10 evenimente alese pentru COPII de nota 10
Anul acesta, comunitatea clujeană s-a mobilizat pentru a pregăti cât mai multe surprize cu ocazia Zilei Copilului, de la picnicuri și jocuri, la ateliere de actorie, filosofie, proiecții speciale de film și alte asemenea. Evenimentele sunt destinate atât familiilor cu copii, cât și celor care vor să se reconecteze cu copilul interior. Iată 10 modalități prin care te poți bucura de o zi liberă în mijlocul săptămânii.
Hai-hui printre povești @Parcul Central, 10:00 – 20:30
Hai-hui printre povești celebrează copilăria și universul ei magic, prin activități bazate pe creații ale copiilor. Evenimentul are loc de Ziua Copilului, în Parcul Central (Centrul de Cultură Urbană Casino).
„Activitățile pe care le propunem adună la un loc trupe profesioniste de teatru de păpuși, ateliere dedicate copiilor și familiei, spectacole și concerte ale trupelor elevilor clujeni”, anunță organizatorii.
Vezi programul complet cu un click aici.
De 1 iunie, fii vesel și informat! @ Strada Antonio Gaudi, 16:00-20:00
Evenimentul „De 1 iunie, fii vesel și informat!” revine la Cluj cu ediția a doua, de data aceasta și cu o zonă de ateliere.
„La fel ca anul trecut, ne întâlnim în aer liber, în grădina Parohiei Ortodoxe <<Sfântul Iustin Martirul și Filosoful>>, pe Antonio Gaudi, nr 56. Voi haideți cu buna dispoziție, că noi aducem jocuri și activități pentru copii, specialiști în sănătate și educație, cărora le veți putea adresa întrebări.
În timp ce copiii se distrează, părinții participă la conferințele ȘtiriMed. Nu uitați să aduceți păturica de picnic, spațiu este suficient!”, informează gazdele.
Tortul festiv pentru toți copiii va fi nelipsit, asemenea tombolei cu premii și gustărilor sănătoase.
Participarea este gratuită, însă e necesară completarea chestionarului disponibil cu un click aici.
Ziua porților deschise la Anadary @ Centrul de recreere Anadary, 12:00-17:00
De 1 Iunie Anadary și SaladBox organizează împreună ziua porților deschise la unul din cele mai mari centre de recreere pentru copii, pe strada Stejarului 149 din Florești.
Copiii sunt cel mai bun exemplu de curiozitate, iar noi nu putem decât să ne bucurăm și să-i încurajăm în curiozitățile lor. Cu acest gând dedicăm gratuit celor mici toate facilitățile centrului începând cu ora 12 până la ora 17:00.
Desigur, nu am uitat de părinți pe care îi așteptăm cu mare drag să se bucure cu cei mici”, precizează organizatorii.
Facilitățile puse la dispoziție sunt:
- Loc de joacă indoor amenajat cu modul de joacă cu tiroliană și cameră senzorială pentru copiii cu autism
- Loc de joacă outdoor amenajat cu căsuțe tematice
- Bunătăți sănătoase pregătite de echipa SaladBox
Vor avea prioritate cei care își vor rezervă locul gratuit prin formularul disponibil cu un click aici.
Family & Friends Picnic @ Drumul Sfantul Ioan, 16:00-21:00
Dacă vrei să schimbi peisajul, haide la un picnic departe de aglomerația orașului.
„Creăm pentru 1 iunie un cadru familial și amical, în care fiecare dintre voi poate veni la un picnic în aer liber împreună cu copiii, într-o zonă verde, la 1 minut de Restaurant Roata Făget”, spune echipa Active Kids Events.
Organizatorii promit tobogane gonflabile, ateliere creative pentru copii și joacă.
Accesul la ambele tobogane gonflabile și la piscina cu bile colorate se va face pe bază de bilet plătit la fața locului 10 lei/15 minute. Este opțional accesul la tobogane și piscine cu bile, astfel încât nu condiționează în niciun fel participarea la picnic.
Copiii se vor bucura de gratuitate la:
- pictură pe față
- ateliere creative
- acces la zona de picnic
- planșe de colorat
- baloane de săpun de apă
- acces la jocuri: Giant Jenga, Twister, XO, Garden Croquet, Garden Mikado
Doritorii pot aduce de acasă:
- o pătură mare
- fructe, apă, și gustări
- un joc de familie, o minge, palete de tenis
- și orice altceva consideră necesar pentru o ieșire în aer liber, la un picnic.
Pentru o organizare eficientă, gazdele recomandă completarea acestui formular.
Evenimentul va avea loc doar în condiții meteo favorabile, în caz contrar, evenimentul se anulează.
Ziua Copiilor @ Restaurant Buongiorno, 12:00-22:00
Dulciurile „DeaR Sweets” (mini cheescake-uri, 13 lei, și cake pops, 8 lei) îi așteaptă pe copii și părinți la Restaurant Buongiorno începând cu ora prânzului, urmând ca Super Fun Hero, un animator pentru cei mici, să asigure distracția și voia bună a acestora în intervalul orar 18-21.
Locurile sunt limitate, intrarea este liberă, iar consumația e obligatorie. Pentru informaţii suplimentare, rezervări ori parcare, se poate suna la 0745 633 661 sau la 0744 258 501.
Adresa exactă este următoarea: Buongiorno – Cucina Fiorentina, strada Bună Ziua 39, bloc E7D, scara 1, parter (lângă Farmacia Remedium), Cluj-Napoca
Un copil. Un oraș. Un zâmbet @ Parcul Central Cluj-Napoca, 10:00-13:00
Tineretul Social Democrat Cluj invită clujenii în Parcul Central Simion Bărnuțiu din Cluj-Napoca la o activitate distractiv-educativă dedicată Zilei Copilului.
„Pentru a celebra ziua lor, ziua copiilor, tinerii social democrați clujeni însoțiți de baloane colorate și mascote din desene animate cunoscute vor fi alături de micuții clujeni pentru a celebra bunătatea, inocența și veselia.
Vă așteptăm cu mic cu mare, cu voie-bună, părinți și copii, pe aleea centrală din parc (în proximitatea clădirii cazinoului)”, se arată în descrierea evenimentului.
Ateliere de jocuri filosofice @ Gradina Botanică Alexandru Borza, 9:00
Grădina Botanică din Cluj-Napoca așteaptă copiii la o nouă serie de ateliere de jocuri filosofice.
„Vom face un atelier în limba română, de la ora 9.00, și unul în limba maghiară, de la ora 10.30. Fiecare atelier durează câte o oră. Atelierele sunt organizate în colaborare cu Clujul Copiilor și Grădina Botanică din Cluj-Napoca”, se precizează în descrierea evenimentului.
La fiecare atelier pot participa maxim 15 copii, vârsta recomandată fiind de 8-12 ani. Toți copiii care participă vor primi o surpriză dulce.
Mai multe informații despre înscrierea acestora la eveniment, precum și regulamentul, pot fi citite cu un click aici.
Ateliere de actorie GRATUITE pentru copii și tineri @ Artify Academy Cluj-Napoca, 10:00-20:00
Pasionații de teatru și film se pot bucura de o experiență unică de Ziua Copilului, mai exact la Artify Academy (Strada Livezii 63), locul unde pot participa gratuit la ateliere de actorie.
Programul este după cum urmează:
- 10:00-12:00 – copii de grădiniță cu vârstele cuprinse între 4-6 ani
- 13:00-15:00 – elevi de școală primară
- 16:00-18:00 – elevi de școală gimnazială
- 18:00-20:00 – elevi de liceu – pentru a-și regăsi copilul interior
Pentru a anunța participarea trebuie contactați telefonic organizatorii, la numărul: 0768 080 031
1 iunie cu Clovnul Felix @ DOT, 12:00-14:00
De Ziua Copiilor, personalul DOT (de pe strada Potaissa, numărul 10, din Cluj-Napoca) așteaptă clujenii la un eveniment plin cu voioșie și surprize, alături de clovnul Felix. Află mai multe despre el cu un click aici.
„Dacă vi se face foame sau sete, avem un meniu plin de limonade și sucuri naturale, dar și de mâncare sănătoasă cu ingrediente proaspete de la producători locali.
Părinți, stați liniștiți, avem și opțiunea de cocktails, cu alcool, dar și de cafea fără de sfârșit”, spun organizatorii.
Accesul e gratuit.
Proiecție Specială de Ziua Copilului @ Cinemateca TIFF, 20:00-22:10
Cinema Victoria va proiecta povestea unei fetițe de 9 ani cu o energie greu de stăpânit de adulții din viața ei, care o cataloghează drept un „copil problemă”.
„E mică, dar periculoasă. La nouă ani, Benni este deja ceea ce asistenţii sociali numesc un <<copil problemă>> şi este clar că nu are de gând să se schimbe.
O rază de speranță se ivește atunci când Micha, un psiholog specializat în managementul agresivităţii, este angajat să o însoţească pe Benni la şcoală”, se arată în descrierea filmului.
A făcut furori la lansare, a fost premiat la Berlinale și ales favoritul publicului la TIFF 2019 (Premiul Publicului). Biletele se achiziționează de aici.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Cod ROȘU de vânt în județul Cluj. Rafalele pot atinge viteze de 120 de km/h. ISU Cluj a emis mesaje Ro Alert
Meteorologii au emis o avertizare nowcasting tip COD ROȘU, valabilă, vineri, între orele 07:25-10:00, pentru zona de munte a județului Cluj cu altitudini peste 1800m.
Sunt prognozate vânt foarte puternic cu viteza la rafală de peste 120 km/h, care viscolește puternic și troienește zăpada deja depusă și care determină o vizibilitate apropiată de zero.
Pentru protecția populației, a fost transmis mesaj de avertizare prin sistemul RO-Alert.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Peste 150 de puncte gospodărești inestetice din Cluj-Napoca vor fi demolate și înlocuite cu puncte moderne
Primăria Cluj-Napoca va demola 153 de puncte gospodărești inestetice din cartierele municipiului și le va înlocui cu puncte moderne. Licitația este în desfășurare.
Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că municipalitatea va desființa 153 de puncte de colectare a deșeurilor menajere care nu mai corespund standardelor actuale. Acestea vor fi înlocuite cu puncte moderne, pe cinci fracții, proiectate special pentru a răspunde nevoilor actuale de colectare selectivă.
„Sunt în cartierul Gheorgheni și aș dori să vă informez că aceste puncte gospodărești inestetice vor dispărea din municipiul Cluj-Napoca. Avem 153 de astfel de puncte gospodărești inestetice în toate cartierele Clujului. Avem deja o hotărâre de consiliu local prin care am aprobat demolarea lor, ca să le putem înlocui cu puncte gospodărești noi, moderne, pe cinci fracții, care vor fi de ultima generație”, a declarat Dan Tarcea.
Licitație pentru noile puncte gospodărești
Licitația, desfășurată de Ministerul Mediului, este în desfășurare și, odată adjudecată, vor fi amplasate noile puncte de colectare selectivă.
„Licitația pentru aceste puncte gospodărești noi este în derulare, este făcută de către Ministerul Mediului, ofertele sunt deja în faza de evaluare tehnică, iar în momentul în care ele vor fi gata și licitația adjudecată le vom putea înlocui”, a mai arătat viceprimarul.
Deșeurile voluminoase pot fi colectate la două centre dedicate:
- Strada Bucium f.n., în cartierul Mănăștur (în apropierea autobazei CTP)
- Strada Fabricii f.n, în cartierul Mărăști (sub Podul Fabricii, cu intrare din strada Septimius Severus)
EVENIMENT
Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică
ANRE a emis în acest an un ordin care prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sau dețin centrale individuale pe gaze. A fost generată o formulă de calcul potrivit căreia cota comună ajunge la 50% din factura totală a blocului, scrie HotNews.ro. Oamenii au numit aceste costuri „taxa pe țeavă”, cu referire la coloana de distribuție a agentului termic în bloc.
În luna martie a acestui an, ANRE a emis un regulament privind repartizarea consumului de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii repartitoarelor.
Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică
„Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză conform prevederilor art. 14, se achită de către toți proprietarii/utilizatorii de apartamente/spații cu altă destinație decât cea de locuință din unitatea de calcul, indiferent dacă:
a) apartamentele sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință sunt sau nu conectate la SACET (sistemul centralizat – n.r.) sau la sursă locală;
b) există sau nu coloane de distribuție a încălzirii ce traversează apartamentele și/sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință și dacă acestea sunt sau nu izolate termic”.
„Cota comună ar trebui să fie maximum 10%”
Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, a scris pe Facebook: „A venit prima factură de căldură! Prima aberație a iernii în blocurile cu repartitoare: jumătate din factura pe bloc o plătesc toți, atât conectații, cât și deconectații (cei cu centrală proprie). Este o aberație colosală. Nu ai cum să ai parte comună 50% din factura totală. Nu înțeleg cum au ajuns la acea formulă”.
„Cota comună ar trebui să fie maximum 10%. Vă fac un calcul: de exemplu un bloc cu 8 etaje și 40 de apartamente, pe scară sunt 8 calorifere, câte unul la fiecare etaj, iar în apartamente sunt câte 3 calorifere, să zicem, deci 120 de calorifere. Ar veni 128 de calorifere în total în bloc, din care 8 sunt la comun. Cum să ajungă partea comună 50%?!”, s-a întrebat el.
„Este abia prima lună cu costuri de încălzire. Să vedeți ce scandaluri vor ieși în blocuri când vin facturile acelea urișe pe decembrie, ianuarie, februarie.
Să zicem că v-ați luat centrală pe gaz, ați făcut o investiție, ați dat bani pe centrală, v-ați debranșat, acum plătiți facturi la gaz, și acelea uriașe, iar acum mai vine și această cotă comună uriașă”, a mai scris Opaina.
„O clădire, o singură soluție de încălzire”
Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat, este de altă părere: „Sunt legile fizicii. Căldura circulă. Vă dau alt exemplu: cineva care are centrală pleacă de acasă și închide centrala, deci nu consumă și nu plătește nimic pentru acea perioadă, însă când vine acasă nu găsește rece ca afară, ci 15 grade cel puțin”.
În opinia sa, soluția este interzicerea posibilității de a avea mai multe modalități de încălzire în același condominium.
„Ar trebui să fie: o clădire, o singură soluție de încălzire”, zice Mereuță.
EVENIMENT
Sunt interzise ANVELOPELE all-season? RAR: Vă anunțăm din timp când vor apărea NOUTĂȚI legislative
În vară, presa prelua o informație din mass-media europeană legată de faptul că de la 1 octombrie 2024, așa numitele anvelope all-season vor fi interzise.
„Începând cu 1 octombrie 2024, șoferii se pot confrunta cu amenzi dacă nu respectă noile reglementări referitoare la anvelope. O regulă importantă este schimbarea cauciucurilor de două ori pe an. Deși anvelopele all-season oferă o opțiune convenabilă pentru a evita aceste schimbări, o nouă reglementare interzice anumite tipuri de anvelope începând cu aceeași dată”, scria Capital.
Sunt interzise ANVELOPELE all-season? RAR: Vă anunțăm din timp când vor apărea NOUTĂȚI legislative
„Anvelopele de tip all-season nu sunt foarte sigure pe timpul sezonului rece, sunt de părere specialiștii. O serie de studii arată că șoferii aflați la volanul unor vehicule astfel echipate au produs mai multe accidente. Conform statisticilor, anvelopele de tip all-season reprezintă un compromis”, scria Evenimentul Zilei.
Cu alte cuvinte, anvelopele all-season nu că ar fi bune și vara și iarna, ele n-ar fi bune nici vara, nici iarna.
Conform presei, sursa acestei informații ar fi chiar Uniunea Europeană, care consideră că majoritatea accidentelor ar fi fost provocate din cauza echipării mașinilor cu acest tip de anvelope.
„Nu există o perioadă stabilită în care trebuie utilizate anvelopele de iarnă”
Cluj24 a solicitat un răspuns singurului for din România abilitat să ia o asemenea decizie, și anume RAR:
„Primele ninsori aduc și primele întrebări despre ce pneuri trebuie montate pe autovehicule în sezonul rece, despre marcajele de pe anvelope sau despre data de la care acestea devin obligatorii. Vă înțelegem nelămuririle, pentru că în fiecare an sunteți bombardați cu informații nereale, menite să genereze panică printre cei care se tem că au omis să citească modificările legislative. Din acest motiv vă spunem noi tot ce trebuie să știți despre anvelopele de iarnă.
Pe scurt, dacă nu vreți să citiți până la capăt (deși vă recomandăm să o faceți), trebuie să știți că legislația din România nu s-a modificat! TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi <<mud>> și zăpadă <<snow>>), sub forma M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională. Totodată, nu există o perioadă stabilită în care trebuie utilizate anvelopele de iarnă, acestea fiind obligatorii atunci când autovehiculul circulă pe un drum public acoperit cu gheață, zăpadă sau polei.
Acum, mai în detaliu, reamintim că legea din România nu merge dincolo de marcajul format din literele M și S, respectiv dincolo de definiția anvelopelor de iarnă/zăpadă din legislația de omologare a anvelopelor. Textul OG nr. 5/2011, prin care se modifică OG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, utilizează termenul „anvelope de iarnă”, anvelope care se identifică prin utilizarea literelor M şi S.
Denumirea de anvelopă “all-season” este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pentru utilizarea pe timp de iarnă conform OG nr. 5/2011.
„Nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece”
Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată în acest sens este inscripţia literelor M şi S, sub una dintre formele menționate.
Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S nu se aplică sancțiuni!
Registrul Auto Român vă recomandă să nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece, deoarece acestea sunt concepute ca la o temperatură de sub 7-8 grade Celsius să rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra aderența la carosabil.
Înainte de a monta anvelopele, vă recomandăm să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme specifice de uzură.
Este important de știut că o anvelopă de iarnă, aflată în condiții optime, crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare.
Precizăm că amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, în condițiile specificate de lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 puncte-amendă).
În final, vă asigurăm că am citit și noi știrile despre “anvelopele care vor fi interzise din 2024”, dar rămâne cum am stabilit: vă anunțăm din timp când vor apărea noutăți legislative care pot avea impact asupra deținătorilor de vehicule din România”.
Zvon sau nu, cert este că o asemenea știre are și o componentă comercială. Cui prodest? Cui folosește un asemenea gen de dezinformare? Evident, vânzătorilor de anvelope care, se pare, și-au crescut vânzările la categoria anvelope de iarnă…