Connect with us

ACTUALITATE

Zilele Culturale MAGHIARE din Cluj, ediția a XIV-a, din 12 august. Concerte, spectacole, expoziții, cros și petreceri

Publicat


piața unirii

Comunitatea locală, și nu numai, este invitată să ia parte la cea de-a XIV-a ediția a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, manifestarea culturală care se va desfășura între 13 și 20 august 2023, cu programe preliminare în 12 august. Ediția este una care celebrează atât intrarea în maturitate a festivalului, cât și revenirea deplină în toate locurile de tradiție care l-au consacrat.

conferință de presă

„Sunt 14 ani de existență, de întâlniri memorabile, în care ne-am pregătit pentru maturitate. Ne-am bucurat împreună și ne-am mândrit de valorile culturale care au putut fi prezentate publicului larg. În toți acești ani am arătat responsabilitate unii față de alții, precum și față de orașul nostru, de spațiile comune reprezentative. Spre exemplu, Ulița Lupilor – strada Mihail Kogălniceanu, care este un spațiu simbolic al Clujului ce promovează diversitatea istorică, religioasă și cultural-științifică. Dacă ne-am putea imagina o versiune mai mică a seriei noastre de evenimente, restrânsă la o singură stradă, ar fi Ulița Lupilor – Kogălniceanu și tumultul ei din timpul Zilelor Culturale Maghiare. Este strada care ne leagă pe toți cei care trăim în acest oraș”, a declarat Szabó Lilla, directorul de programe al festivalului.

Peste 500 de evenimente de diverse tipuri, de la concerte, expoziții, tururi ghidate, mese rotunde, spectacole de teatru, proiecții de film la teatru, activități pentru copii, cros sau petreceri, vor avea loc timp de opt zile în oraș, în mai multe de 50 de locuri de desfășurare, astfel încât locuitorii Clujului și vizitatorii veniți din întreaga Transilvanie și de peste hotare să găsească tot timpul ceva de văzut, de ascultat sau de făcut.

„Zilele Culturale Maghiare din Cluj sunt un eveniment major nu doar cultural, ci și din punctul de vedere al administrației locale și am dovedit an de an că susținem acest festival. În acest an, dacă este să mă refer exlcusiv doar la partea de buget, alocările financiare din partea Primăriei și Consiliului Local Cluj sunt în sumă de 630.000 lei. Mai trebuie să spun că ne bucurăm și noi că strada Kogălniceanu poate fi redată în întregime evenimentelor. Din păcate, nu am putut onora promisiunea de anul trecut, astfel încât strada Universității rămâne în continuare în construcție, dar restul străzilor pot fi folosite integral pentru derularea tuturor programelor din festival”, a spus Olah Emese, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, prezentă la conferință.

Programele festivalului se vor desfășura anul acesta în toate locurile de tradiție care l-au consacrat – Piața Unirii, strada Kogălniceanu, strada Potaissa, curtea Muzeului de Artă și grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată, dar și în alte spații intrate recent pe harta festivalului, precum Casa Libertății Religioase.

„Scena principală din Piața Unirii va oferi publicului evenimente muzicale de neuitat”

Încă din avanpremiera festivalului, sâmbătă, 12 august, publicul va fi invitat să participe la vernisajele bilingve a celor nu mai puțin de 18 expoziții ce vor fi adăpostite de mai multe spații expoziționale din oraș precum Muzeul de Artă, Bastionul Croitorilor, Galeria Apáczai, Muzeul Etnografic al Transilvaniei sau Galeria Ars Sacra Claudiopolitana. Iubitorii de artă vor putea admira astfel expoziția individuală a pictorului Árpád Márton, expoziția comună a graficianului András Szabó și a pictorului Sándor Juhos, expoziția artiștilor plastici din Sovata, expoziția de tapiserii a artistei Gazdáné Olosz Ella, expoziția In memoriam și Kántor Lajos, și multe altele.

Ediția a XIV-a a festivalului se va deschide oficial luni, 14 august, cu concertul violonistei Illényi Katica, acompaniată la pian de Bundzik István și de Orchestra Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Dirijor va fi Kulcsár Szabolcs.

Scena principală din Piața Unirii va oferi publicului evenimente muzicale de neuitat. Dacă marți, 15 august, scena va fi preluată de artiștii celei de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”, de miercuri concertele de muzică ușoară vor fi în prim-plan. Miercuri, 16 august, pe scenă va urca trupa rock Edda Művek; joi, 17 august, publicul îi va putea asculta pe Blahalouisiana și Budapest Bar; vineri, 18 august, cei mici și cei mari pot lua parte la concertul pentru copii al lui Judit Halász, urmat de concertul legendelor rock maghiare – József Kalapacs, Rudán Joe și Miklós Varga, iar sâmbătă, 19 august, publicul se va delecta cu concertele trupelor Lóci jatszik și Honeybeast. Astfel, festivalul va număra nu mai puțin de 50 de concerte de diferite genuri muzicale.

turul orgilor

Și în acest an publicul va putea participa la tururile ghidate conduse de curatori vorbitori de limba română, ocazie cu care descoperi orgile renovate ale bisericilor Sf. Mihail și Evanghelică-Luterană Pietati, grădina Miko și Muzeul Zoologic la UBB, colecția Ars Sacra Claudipolitana, precum și patrimoniul cultural-istoric al Clujului.

„Inima festivalului” va bate din nou pe strada Kogălniceanu

Nu va lipsi din program mult îndrăgita vizită în turnul Bisericii Sf. Mihail, care va fi deschis publicului de luni, 14 august, până sâmbătă, 19 august, între 10:00 și 17:00, și duminică, 20 august, între 13:00 și 17:00. Cei care vor dori să se bucure din turn de minunata panoramă a Clujului vor trebui să se înregistreze în prealabil online, pe www.zilelemaghiare.ro, începând de vineri, 11 august. Urcarea în turn se va face din jumătate în jumătate de oră, în grupuri de 20 de persoane.

„Inima festivalului” va bate din nou pe strada Kogălniceanu, care va aduna la un loc cu târgul meșteșugăresc, târgul de carte, aleea muzeelor. În Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată va prinde din nou viață satul medieval cu programele sale pentru copii, iar strada Potaissa, cunoscută deja drept Strada Vinului, va găzdui și anul acesta târgul de vinuri, unde vizitatorii vor putea consuma sau cumpăra băuturi alese ale unor vinificatori renumiți din Ungaria și România.

De asemenea, publicul român iubitori de teatru se va putea delecta cu cele patru spectacole prezentate de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, toate cu subtitrare. Este vorba despre spectacolul regizat de Szilágyi Enikő „Aceasta este învierea!” (miercuri, 16 august, ora 20:00), „Rubedeniile”, adaptarea după romanul lui Móricz Zsigmond semnată de László Bocsárdi și Ágnes Kali, în regia lui László Bocsárdi (joi, 17 august, ora 19:00), „Tinerii barbari”, o coproducţie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj şi a Teatrului Cetăţii din Gyula în regia lui Vidnyánszky Attila jr. (vineri, 18 august, ora 19:00) și spectacolul „Édes Anna”, o dramatizare a romanului cu același nume al scriitorului Kosztolányi Dezső, în regia lui Szabó K. István (sâmbătă, 19 august, ora 20:00). Biletele de intrare pot fi procurate de pe www.biletmaster. ro şi la casieria teatrului.

„Festivalul se va încheia și anul acesta pe scena din Piața Unirii cu o producție de mare amploare”

Cu mult entuziasm va avea loc anul acesta și cea de-a cincea ediție a Crosului Donaton, care va avea loc în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” și pe cărările răcoroase, șerpuitoare, ale pădurii Hoia. Înscrierile în concurs se fac pe site-ul www.donaton.ro, până miercuri, 16 august, ora 20:00. Numărul participanților este limitat, astfel încât doar primele 500 de persoane înscrise vor putea concura. Alergătorii își vor testa rezistența pe distanțele de 1, 5 și 10 kilometri, în 11 categorii diferite (3-6 ani, 7-9 ani, 10-11 ani, 12-13 ani, 14-15 ani, 16-17 ani, 18-34 ani, 35-44 ani, 45-54 ani, 55-64 ani, și peste 65 ani). Taxa de înscriere este de 15 lei pentru concurenții sub 14 ani, și 25 de lei pentru participanții cu vârste peste 14 ani. În schimbul taxei de înscriere, toți concurenții vor primi numere de concurs cu microcip (în caz de nevoie asistență medicală) și medalii de participare, precum și apă, fructe și batoane müsli la punctele de alimentare. Pachetele de start pot fi preluate vineri, 18 august, între orele 15:00–20:00, de la punctul de informații din Piața Unirii.

Așa cum și-a obișnuit publicul, festivalul se va încheia și anul acesta pe scena din Piața Unirii cu o producție de mare amploare. Este vorba de concertul susținut duminică, 20 august, de Leslie Mándoki și trupa MánDoki Soulmates. Renumitul compozitor, producător, baterist și solist maghiar va avea alături vedete ale rockului și jazzului precum Nick van Eede, Al Di Meola, Mike Stern, Randy Brecker, Till Brönner, Richard Bona, Tony Carey, Deobrat Mishra, Fausto Beccalossi. Muzicienii care urcă pe scenă în 20 august adună la un loc nu mai puțin de 35 de premii Grammy. Programul complet al festivalului se poate vedea atât pe site-ul www.zilelemaghiare.ro și pe pagina de Facebook a evenimentului”, anunță organizatorii.

Iată, în continuare, programul zilelor de 12 și 13 august:

Sâmbătă, 12 august

12:00 Cavalcada Internaţională a Dansului în piaţa principală a Clujului

Prezentarea ansamblurilor participante la Festivalul Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”, ediția XXV

Loc: Piața Unirii

Organizator: Fundaţia Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul de Dans Popular Szarkaláb, Asociaţia Culturală SZINT, Fundaţia Casa Tradiţiilor din Transilvania

16:00 „ …prin puterea Duhului”

Vernisajul expoziției artiștilor plastici Madarassy István și Madarassy András

Loc: Spaţiul expoziţional Ars Sacra Claudiopolitana

Organizator: Consulatul General al Ungariei la Cluj

17:00 Semne de viață

Vernisajul bilingv al expoziției de pictură Márton Árpád.

Curator: Zakariás Ágota

Loc: Muzeul de Artă

Organizator: Muzeul de Artă Cluj, Asociaţia Clujul Comoară

18:00 In memoriam Kántor Lajos

Vernisajul bilingv al expoziției cu lucrări din colecția lui Kántor Lajos, păstrată la Centrul de Artă din Transilvania.

Selecția lucrărilor: Vécsi Nagy Zoltán.

Prezintă: Bordás Beáta (coordonatoare la Centrul de Artă din Transilvania)

Loc: Muzeul de Artă

Organizator: Centrul de Artă din Transilvania, Muzeul de Artă Cluj, Asociaţia Clujul Comoară

23:00 Festivalul Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”, ediția XXV

Seară de dansuri populare la Heltai

Loc: Heltai FolkCenter

Organizator: Fundaţia Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul de dansuri populare Szarkaláb, Asociaţia Culturală SZINT, Fundaţia Casa Tradiţiilor din Transilvania

Duminică, 13 august

10:00 Sf. Liturghie ecumenică și ceremonia de predare a Casei Herepei

Loc: Biserica Reformată de pe Kogălniceanu

Organizator: Eparhia Reformată din Ardeal, Asociaţia Tinerilor Creştini IKE, Centrul de Presă Reformat din Ardeal

12:00 Cavalcada Internaţională a Dansului în piaţa principală a Clujului

Prezentarea ansamblurilor participante la Festivalul Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”, ediția XXV

Loc: Piața Unirii

Organizator: Fundaţia Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul de Dans Popular Szarkaláb, Asociaţia Culturală SZINT, Fundaţia Casa Tradiţiilor din Transilvania

16:00 Almanahul Clujul Comoară

Lansare de carte.

Loc: Muzeul de Artă

Organizator: Asociaţia Clujul Comoară, Asociația ZCMC

17:00 Expoziția artiștilor plastici din Sovata

Vernisaj bilingv.

Curator: Bocskay Vincze

Loc: Muzeul de Artă

Organizator: Asociația de Arte Plastice „Kusztos Endre” (Sovata), Muzeul de Artă Cluj, Asociaţia Clujul Comoară

18:00 Narative noi

Vernisarea bilingvă a expoziției pictorului Juhos Sándor și graficianului Szabó András.

Curator: Bába István

Loc: Muzeul de Artă

Organizator: Muzeul de Artă Cluj, Asociaţia Clujul Comoară

19:00 Cantus figuratus

Serată literară cu actorul Laczkó Vass Róbert și pianistul Székely Norbert

Loc: Biserica Sf. Mihail

Organizator: Asociaţia Clujul Comoară, Asociația ZCMC

23:00 Festivalul Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”, ediția XXV

Seară de dansuri populare la Heltai

Loc: Heltai FolkCenter

Organizator: Fundaţia Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul de Dans Popular Szarkaláb, , Asociaţia Culturală SZINT, Fundaţia Casa Tradiţiilor din Transilvania

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ciucă și Simion, UMĂR la umăr pentru turul 2. Mobilizarea PNL poate face diferența (PE)

Publicat

ciuca

Ultimul sondaj dat publicității de INSOMAR arată o luptă extrem de strânsă pentru finala prezidențială. Potrivit cercetării, pe prima poziție se situează Marcel Ciolacu cu 24,4% intenție de vot, iar pentru locul 2 se bat liderii PNL și AUR.

Astfel, George Simion ar fi votat de 16,2% dintre români, în timp ce pentru Nicolae Ciucă ar vota 15,6%. Următorul candidat, respectiv Elena Lasconi, este mult sub cei doi, având doar 12,7% intenție de vot.

Ciucă și Simion, UMĂR la umăr pentru turul 2. Mobilizarea PNL poate face diferența

Se poate observa, așadar, că bătălia pentru locul doi se va da între Nicolae Ciucă și George Simion, candidatul USR fiind la o distanță de aproape 4%, mai mare decât marja de eroare. Competiția dintre candidatul PNL și cel al AUR este una extrem de strânsă, diferența dintre cei doi fiind una nesemnificativă.

Chiar dacă are un scor ușor mai mic decât George Simion, șansele mai mari pentru turul 2 le are Nicolae Ciucă. Sunt doi factori importanți care joacă în favoarea candidatului PNL.

Primul factor este dat de forța partidului pe care îl are în spate Nicolae Ciucă. PNL are aproape o jumătate din numărul total de primari și aproape o treime din președinții de Consilii Județene. Vorbim, așadar, despre o structură mult mai puternică decât cea a AUR. Dacă PNL reușește să mobilizeze această resursă, ea poate aduce ușor 3-4% în plus pentru Nicolae Ciucă.

„O parte din electoratul de dreapta pare că s-a reorientat în această perioadă către candidatul PNL”

Un alt factor nu mai puțin important este dinamica intenției de vot. Toate datele de până acum arată că liderul PNL este în creșterea preferințelor electorale. Acest lucru este remarcat de mai mulți analiști și sociologi, care arată că Nicolae Ciucă reușește să crească în sondaje de la o săptămână la alta.

De cealaltă parte, George Simion pare să-și fi atins potențialul, mai ales după ce la nivel public a început să se discute intens blatul PSD-AUR. De altfel, așa se explică indirect și creșterea lui Nicolae Ciucă. O parte din electoratul de dreapta pare că s-a reorientat în această perioadă către candidatul PNL, de frica scenariului unei finale PSD-AUR.

În concluzie, competiția pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale va fi una extrem de strânsă. Nicolae Ciucă și George Simion sunt umăr la umăr cu trei zile înaintea zilei votului. Totul va depinde de mobilizarea PNL și de dinamica electorală menționată mai sus.

CMF 31240003

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Firma turcă Gulermak caută sute de angajați români pentru metroul din Cluj. ”Salariile sunt bune”

Publicat

De

gulermak

Firma turcă Gulermak, antreprenorul general al metroului din Cluj, angajează sute de români pentru proiect în cadrul Târgului de Cariere care a început, joi, la BT Arena din Cluj-Napoca.

Alexandra Papiu, specialist Resurse Umane la Gulermak România, a declarat că au început recrutările de personal deoarece va începe faza de execuție a metroului, inclusiv cea de săpături.

”Printre posturile căutate, se numără ingineri de toate felurile, de la cei de instalații, până la ingineri civili, arhitecți, designeri, dar și muncitori, sudori, operatori utilaje.

Pentru început avem zeci de posturi disponibile, dar vom crește progresiv la sute de oameni.

Cei pe care îi recrutăm acum pot începe activitatea imediat, în funcție de nevoile fiecărei echipe, salariile oferite fiind bune, iar faptul că lucrează la metroul de Cluj dă bine în CV-ul fiecărui angajat”, a spus Papiu.

Victor, un clujean pensionar, care a lucrat 20 de ani în domeniul energetic, și-a depus CV-ul la Gulermak și crede că dacă va fi angajat, va fi un bun pas pentru el la sfârșitul carierei.

30 de firme au oferte la Târgul de Cariere

La Târgul de Cariere de la BT Arena participă 30 de companii din diverse domenii de activitate, precum inginerie, producție, IT, retail, marketing, automotive, care oferă peste 2500 de locuri de muncă pentru oameni cu experiență, dar și pentru angajați aflați la începutul carierei.

”Avem și companii din Danemarca și Germania care caută angajați pentru muncă în străinătate”, a spus Maria Petruța, PR Manager la Târgul de Cariere.

Pe lângă companii, la târg sunt prezente și instituții, cum sunt Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj și USAMV care caută tineri pentru școlarizare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu

Publicat

De

Mihai Rus, fost șef al IPJ Cluj

Mihai Rus, chestor de poliție și fost șef al Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, anunță DNA.

Alături de el au fost trimiși în judecată încă 4 polițiști clujeni.

Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu

Mihai Rus va fi judecat, în stare de libertate, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată și fals în declarații.

Joi, 21 noiembrie, DNA l-a trims în judecată și pe Ciprian Neag, comisar șef de poliție și adjunct al șefului Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj, pentru săvârșirea infracțiunii de omisiunea sesizării.

În același caz, procuorii anticorupție i-au trimis în judecată și pe:

  • Aurelian Mircea Rotar, comisar șef de poliție și șef al Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la fals în declarații și omisiunea sesizării.
  • Ioan Raul Pașca, agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.
  • Cătălin Claudiu Mureșan, agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Au încerat să-l ”scape” pe Mihai Rus, care a fost prins de radar depășind viteza legală

Potrivit procurorilor DNA, la data de 29 aprilie 2024, Mihai Rus ar fi fost oprit în Cluj-Napoca de un echipaj de poliţie din care făceau parte și inculpații Mureşan Cătălin-Claudiu și Paşca Ioan-Raul, acesta fiind surprins de aparatul radar, conducând autoturismul personal cu o viteză de 110 kilometri pe oră pe un sector de drum unde limita de viteză maximă era de 50 de kilometri pe oră.

”În acest context, inculpatul Rus Mihai împreună cu ceilalți polițiști cercetați în prezenta cauză ar fi stabilit o modalitate prin care conducătorului auto să nu i se aplice sancțiunea contravențională prevăzută de lege şi să nu i se suspende dreptul de conducere potrivit dispozițiilor legale.

Concret, în urma discuțiilor purtate s-ar fi hotărât ca inculpatul Rus Mihai să comunice numele unei alte persoane care ar fi condus autoturismul în ziua evenimentului (ceea ce ar fi și făcut în data de 22 mai 2024 beneficiind și de ajutorul inculpatului Rotar Mircea Aurelian), iar agentul constatator, Paşca Ioan-Raul, să nu aplice sancțiunea contravențională corespunzătoare până la împlinirea termenului de prescripție”, au arătat procurorii anticorupție.

Citește și: VIDEO. CUTREMUR în Poliția Cluj. Șeful IPJ Cluj, Mihai Rus, și 3 polițiști de la Rutieră, REȚINUȚI de DNA pentru 24 de ore

Mai mult, Mihai Rus nu a dispus cercetarea disciplinară a agentului de poliție Paşca Ioan-Raul în contextul de mai sus.

Totodată, arată procuroeii DNA, în data de 29 aprilie 2024, inculpatul Neag Ciprian în calitate de adjunct al şefului IPJ Cluj și responsabil cu coordonarea activității Poliției Municipiului Cluj-Napoca, după ce ar fi luat la cunoștință despre faptele săvârșite de inculpații menționați anterior ar fi omis să sesizeze de îndată organele de urmărire penală cu privire la faptele prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Dorel Tamaș, fostul proprietar al Hotelului Continental din Cluj-Napoca, urmărit internațional 13 ani, a SCĂPAT de închisoare

Publicat

dorel tamas

Milionarul ardelean Dorel Tamaș, în vârstă de 55 de ani, fost proprietar al Hotelului Continental din Cluj-Napoca și urmărit internațional timp de 13 ani, a scăpat de închisoare prin prescriere. Acesta ar fi locuit în Dubai în toată această perioadă.

Tamaș a depus recent la Curtea de Apel Târgu Mureș o „contestație la executare”, prin care solicită instanței de judecată să constate ca prescrisă executarea pedepsei de 4 ani de închisoare în regim de detenție, la care a fost condamnat în 2015, scrie Libertatea.

Dorel Tamaș, fostul proprietar al Hotelului Continental din Cluj-Napoca, urmărit internațional 13 ani, a SCĂPAT de închisoare

Conform Codului Penal, termenul de prescriere a executării pedepselor este de 5 ani, plus durata condamnării, dar nu mai mult de 15 ani. Tamaș a fost condamnat definitiv în 29 octombrie 2015, iar executarea s-a prescris la sfârșitul lunii octombrie 2024, scrie Libertatea.

La începutul anilor 2000, Tamaș a intrat în topul celor mai bogaţi români, cu o avere estimată la circa 10 milioane de dolari. Dorel Tamaș a fost înainte de 1989 sportiv de performanţă, obţinând titlul de campion naţional la judo. Acest lucru i-a permis să plece şi la competiţii din străinătate, reuşind să strângă încă de pe atunci bani, aducând în țară mărfuri de contrabandă.

„Dosarul a fost instrumentat de DNA”

Prima lui investiţie importantă a fost fabrica de încălţăminte Ardeleana. La vremea respectivă, la mijlocul anilor ‘90, societatea din Alba Iulia era principalul competitor al firmei Clujana pe piaţa de încălţăminte din România. Ulterior a intrat şi în afaceri cu mezeluri. Toate societăţile acestuia au ajuns, în final, în faliment cu datorii uriașe. În 2011 a fost arestat preventiv în lipsă pentru înşelăciune, mandatul nefiind pus niciodată în executare.

Dosarul a fost instrumentat de DNA şi, bănuind decizia justiţiei, a fugit din ţară. Peste 4 ani avea să fie condamnat definitiv la închisoare în regim de detenţie. Se bănuiește că s-ar fi ascuns, în toată această perioadă, în Dubai.

Prin intermediul firmei Ardeleana, Dorel Tamaș a cumpărat Hotelul Continental din Cluj-Napoca. Mandatul de arest şi condamnarea din 2015 au avut legătură cu vânzarea frauduloasă a acestui hotel. Omul de afaceri a fost acuzat de procurorii DNA că a vândut clădirea provocând un prejudiciu de două milioane de euro unei societăţi comerciale.

hotel continental

„În cursul anilor 2001 şi 2003, a fost solicitată retrocedarea imobilului”

În 14 mai 2008, între Tamaş, în calitate de administrator al SC Ardeleana SA, şi o societate comercială din Cluj-Napoca a fost încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare cu privire la vânzarea clădirii. Preţul tranzacţiei a fost stabilit la 10 milioane de euro, din care a fost achitată suma de două milioane de euro cu titlu de avans, diferenţa urmând să fie plătită la finalizarea vânzării.

Tamaş le-a ascuns însă viitorilor proprietari faptul că, în cursul anilor 2001 şi 2003, a fost solicitată retrocedarea imobilului de către Colegiul Reformat Debrecen şi, separat, de către Eparhia Reformată din Ardeal.

Viitorii cumpărători nu știau nici că proprietarul imobilului, SC Ardeleana SA, îşi asumase obligaţia de a închiria locuri de parcare de la Primăria municipiului Cluj-Napoca, obligaţie care ar fi revenit cumpărătorilor după perfectarea vânzării.

„Tamaș a refuzat să restituie avansul încasat”

După încasarea avansului de două milioane de euro, pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestei sume, Tamaş şi-a însuşit suma totală de 702.750 de lei sub pretextul că plăteşte salariile a doi angajaţi şi a achitat un credit de 1.488.406 euro.

Ulterior, afacerea nu a mai putut fi perfectată, iar Tamaș a refuzat să restituie avansul încasat. Clădirea a rămas însă în proprietatea societății Ardeleana SA Alba Iulia. Hotelul avea atunci trei stele şi dispunea de 45 de camere. Fără investiții, a ajuns într-un stadiu avansat de degradare.

Clădirea a fost vândută de lichidatorul firmei din Alba Iulia, în 2013, către societatea Napocamin Cluj-Napoca, deținută de omul de afaceri clujean Ioan Bene. Lucrurile nu au mai avansat, firma acestuia fiind aproape de faliment.

Foto: Alba24.ro

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax