ACTUALITATE
Zilele Culturale MAGHIARE din Cluj, ediția a XIV-a, din 12 august. Concerte, spectacole, expoziții, cros și petreceri

Comunitatea locală, și nu numai, este invitată să ia parte la cea de-a XIV-a ediția a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, manifestarea culturală care se va desfășura între 13 și 20 august 2023, cu programe preliminare în 12 august. Ediția este una care celebrează atât intrarea în maturitate a festivalului, cât și revenirea deplină în toate locurile de tradiție care l-au consacrat.
„Sunt 14 ani de existență, de întâlniri memorabile, în care ne-am pregătit pentru maturitate. Ne-am bucurat împreună și ne-am mândrit de valorile culturale care au putut fi prezentate publicului larg. În toți acești ani am arătat responsabilitate unii față de alții, precum și față de orașul nostru, de spațiile comune reprezentative. Spre exemplu, Ulița Lupilor – strada Mihail Kogălniceanu, care este un spațiu simbolic al Clujului ce promovează diversitatea istorică, religioasă și cultural-științifică. Dacă ne-am putea imagina o versiune mai mică a seriei noastre de evenimente, restrânsă la o singură stradă, ar fi Ulița Lupilor – Kogălniceanu și tumultul ei din timpul Zilelor Culturale Maghiare. Este strada care ne leagă pe toți cei care trăim în acest oraș”, a declarat Szabó Lilla, directorul de programe al festivalului.
Peste 500 de evenimente de diverse tipuri, de la concerte, expoziții, tururi ghidate, mese rotunde, spectacole de teatru, proiecții de film la teatru, activități pentru copii, cros sau petreceri, vor avea loc timp de opt zile în oraș, în mai multe de 50 de locuri de desfășurare, astfel încât locuitorii Clujului și vizitatorii veniți din întreaga Transilvanie și de peste hotare să găsească tot timpul ceva de văzut, de ascultat sau de făcut.
„Zilele Culturale Maghiare din Cluj sunt un eveniment major nu doar cultural, ci și din punctul de vedere al administrației locale și am dovedit an de an că susținem acest festival. În acest an, dacă este să mă refer exlcusiv doar la partea de buget, alocările financiare din partea Primăriei și Consiliului Local Cluj sunt în sumă de 630.000 lei. Mai trebuie să spun că ne bucurăm și noi că strada Kogălniceanu poate fi redată în întregime evenimentelor. Din păcate, nu am putut onora promisiunea de anul trecut, astfel încât strada Universității rămâne în continuare în construcție, dar restul străzilor pot fi folosite integral pentru derularea tuturor programelor din festival”, a spus Olah Emese, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, prezentă la conferință.
Programele festivalului se vor desfășura anul acesta în toate locurile de tradiție care l-au consacrat – Piața Unirii, strada Kogălniceanu, strada Potaissa, curtea Muzeului de Artă și grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată, dar și în alte spații intrate recent pe harta festivalului, precum Casa Libertății Religioase.
„Scena principală din Piața Unirii va oferi publicului evenimente muzicale de neuitat”
Încă din avanpremiera festivalului, sâmbătă, 12 august, publicul va fi invitat să participe la vernisajele bilingve a celor nu mai puțin de 18 expoziții ce vor fi adăpostite de mai multe spații expoziționale din oraș precum Muzeul de Artă, Bastionul Croitorilor, Galeria Apáczai, Muzeul Etnografic al Transilvaniei sau Galeria Ars Sacra Claudiopolitana. Iubitorii de artă vor putea admira astfel expoziția individuală a pictorului Árpád Márton, expoziția comună a graficianului András Szabó și a pictorului Sándor Juhos, expoziția artiștilor plastici din Sovata, expoziția de tapiserii a artistei Gazdáné Olosz Ella, expoziția In memoriam și Kántor Lajos, și multe altele.
Ediția a XIV-a a festivalului se va deschide oficial luni, 14 august, cu concertul violonistei Illényi Katica, acompaniată la pian de Bundzik István și de Orchestra Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Dirijor va fi Kulcsár Szabolcs.
Scena principală din Piața Unirii va oferi publicului evenimente muzicale de neuitat. Dacă marți, 15 august, scena va fi preluată de artiștii celei de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”, de miercuri concertele de muzică ușoară vor fi în prim-plan. Miercuri, 16 august, pe scenă va urca trupa rock Edda Művek; joi, 17 august, publicul îi va putea asculta pe Blahalouisiana și Budapest Bar; vineri, 18 august, cei mici și cei mari pot lua parte la concertul pentru copii al lui Judit Halász, urmat de concertul legendelor rock maghiare – József Kalapacs, Rudán Joe și Miklós Varga, iar sâmbătă, 19 august, publicul se va delecta cu concertele trupelor Lóci jatszik și Honeybeast. Astfel, festivalul va număra nu mai puțin de 50 de concerte de diferite genuri muzicale.
Și în acest an publicul va putea participa la tururile ghidate conduse de curatori vorbitori de limba română, ocazie cu care descoperi orgile renovate ale bisericilor Sf. Mihail și Evanghelică-Luterană Pietati, grădina Miko și Muzeul Zoologic la UBB, colecția Ars Sacra Claudipolitana, precum și patrimoniul cultural-istoric al Clujului.
„Inima festivalului” va bate din nou pe strada Kogălniceanu
Nu va lipsi din program mult îndrăgita vizită în turnul Bisericii Sf. Mihail, care va fi deschis publicului de luni, 14 august, până sâmbătă, 19 august, între 10:00 și 17:00, și duminică, 20 august, între 13:00 și 17:00. Cei care vor dori să se bucure din turn de minunata panoramă a Clujului vor trebui să se înregistreze în prealabil online, pe www.zilelemaghiare.ro, începând de vineri, 11 august. Urcarea în turn se va face din jumătate în jumătate de oră, în grupuri de 20 de persoane.
„Inima festivalului” va bate din nou pe strada Kogălniceanu, care va aduna la un loc cu târgul meșteșugăresc, târgul de carte, aleea muzeelor. În Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată va prinde din nou viață satul medieval cu programele sale pentru copii, iar strada Potaissa, cunoscută deja drept Strada Vinului, va găzdui și anul acesta târgul de vinuri, unde vizitatorii vor putea consuma sau cumpăra băuturi alese ale unor vinificatori renumiți din Ungaria și România.
De asemenea, publicul român iubitori de teatru se va putea delecta cu cele patru spectacole prezentate de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, toate cu subtitrare. Este vorba despre spectacolul regizat de Szilágyi Enikő „Aceasta este învierea!” (miercuri, 16 august, ora 20:00), „Rubedeniile”, adaptarea după romanul lui Móricz Zsigmond semnată de László Bocsárdi și Ágnes Kali, în regia lui László Bocsárdi (joi, 17 august, ora 19:00), „Tinerii barbari”, o coproducţie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj şi a Teatrului Cetăţii din Gyula în regia lui Vidnyánszky Attila jr. (vineri, 18 august, ora 19:00) și spectacolul „Édes Anna”, o dramatizare a romanului cu același nume al scriitorului Kosztolányi Dezső, în regia lui Szabó K. István (sâmbătă, 19 august, ora 20:00). Biletele de intrare pot fi procurate de pe www.biletmaster. ro şi la casieria teatrului.
„Festivalul se va încheia și anul acesta pe scena din Piața Unirii cu o producție de mare amploare”
Cu mult entuziasm va avea loc anul acesta și cea de-a cincea ediție a Crosului Donaton, care va avea loc în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” și pe cărările răcoroase, șerpuitoare, ale pădurii Hoia. Înscrierile în concurs se fac pe site-ul www.donaton.ro, până miercuri, 16 august, ora 20:00. Numărul participanților este limitat, astfel încât doar primele 500 de persoane înscrise vor putea concura. Alergătorii își vor testa rezistența pe distanțele de 1, 5 și 10 kilometri, în 11 categorii diferite (3-6 ani, 7-9 ani, 10-11 ani, 12-13 ani, 14-15 ani, 16-17 ani, 18-34 ani, 35-44 ani, 45-54 ani, 55-64 ani, și peste 65 ani). Taxa de înscriere este de 15 lei pentru concurenții sub 14 ani, și 25 de lei pentru participanții cu vârste peste 14 ani. În schimbul taxei de înscriere, toți concurenții vor primi numere de concurs cu microcip (în caz de nevoie asistență medicală) și medalii de participare, precum și apă, fructe și batoane müsli la punctele de alimentare. Pachetele de start pot fi preluate vineri, 18 august, între orele 15:00–20:00, de la punctul de informații din Piața Unirii.
Așa cum și-a obișnuit publicul, festivalul se va încheia și anul acesta pe scena din Piața Unirii cu o producție de mare amploare. Este vorba de concertul susținut duminică, 20 august, de Leslie Mándoki și trupa MánDoki Soulmates. Renumitul compozitor, producător, baterist și solist maghiar va avea alături vedete ale rockului și jazzului precum Nick van Eede, Al Di Meola, Mike Stern, Randy Brecker, Till Brönner, Richard Bona, Tony Carey, Deobrat Mishra, Fausto Beccalossi. Muzicienii care urcă pe scenă în 20 august adună la un loc nu mai puțin de 35 de premii Grammy. Programul complet al festivalului se poate vedea atât pe site-ul www.zilelemaghiare.ro și pe pagina de Facebook a evenimentului”, anunță organizatorii.
Iată, în continuare, programul zilelor de 12 și 13 august:
Sâmbătă, 12 august
12:00 Cavalcada Internaţională a Dansului în piaţa principală a Clujului
Prezentarea ansamblurilor participante la Festivalul Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”, ediția XXV
Loc: Piața Unirii
Organizator: Fundaţia Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul de Dans Popular Szarkaláb, Asociaţia Culturală SZINT, Fundaţia Casa Tradiţiilor din Transilvania
16:00 „ …prin puterea Duhului”
Vernisajul expoziției artiștilor plastici Madarassy István și Madarassy András
Loc: Spaţiul expoziţional Ars Sacra Claudiopolitana
Organizator: Consulatul General al Ungariei la Cluj
17:00 Semne de viață
Vernisajul bilingv al expoziției de pictură Márton Árpád.
Curator: Zakariás Ágota
Loc: Muzeul de Artă
Organizator: Muzeul de Artă Cluj, Asociaţia Clujul Comoară
18:00 In memoriam Kántor Lajos
Vernisajul bilingv al expoziției cu lucrări din colecția lui Kántor Lajos, păstrată la Centrul de Artă din Transilvania.
Selecția lucrărilor: Vécsi Nagy Zoltán.
Prezintă: Bordás Beáta (coordonatoare la Centrul de Artă din Transilvania)
Loc: Muzeul de Artă
Organizator: Centrul de Artă din Transilvania, Muzeul de Artă Cluj, Asociaţia Clujul Comoară
23:00 Festivalul Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”, ediția XXV
Seară de dansuri populare la Heltai
Loc: Heltai FolkCenter
Organizator: Fundaţia Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul de dansuri populare Szarkaláb, Asociaţia Culturală SZINT, Fundaţia Casa Tradiţiilor din Transilvania
Duminică, 13 august
10:00 Sf. Liturghie ecumenică și ceremonia de predare a Casei Herepei
Loc: Biserica Reformată de pe Kogălniceanu
Organizator: Eparhia Reformată din Ardeal, Asociaţia Tinerilor Creştini IKE, Centrul de Presă Reformat din Ardeal
12:00 Cavalcada Internaţională a Dansului în piaţa principală a Clujului
Prezentarea ansamblurilor participante la Festivalul Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”, ediția XXV
Loc: Piața Unirii
Organizator: Fundaţia Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul de Dans Popular Szarkaláb, Asociaţia Culturală SZINT, Fundaţia Casa Tradiţiilor din Transilvania
16:00 Almanahul Clujul Comoară
Lansare de carte.
Loc: Muzeul de Artă
Organizator: Asociaţia Clujul Comoară, Asociația ZCMC
17:00 Expoziția artiștilor plastici din Sovata
Vernisaj bilingv.
Curator: Bocskay Vincze
Loc: Muzeul de Artă
Organizator: Asociația de Arte Plastice „Kusztos Endre” (Sovata), Muzeul de Artă Cluj, Asociaţia Clujul Comoară
18:00 Narative noi
Vernisarea bilingvă a expoziției pictorului Juhos Sándor și graficianului Szabó András.
Curator: Bába István
Loc: Muzeul de Artă
Organizator: Muzeul de Artă Cluj, Asociaţia Clujul Comoară
19:00 Cantus figuratus
Serată literară cu actorul Laczkó Vass Róbert și pianistul Székely Norbert
Loc: Biserica Sf. Mihail
Organizator: Asociaţia Clujul Comoară, Asociația ZCMC
23:00 Festivalul Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”, ediția XXV
Seară de dansuri populare la Heltai
Loc: Heltai FolkCenter
Organizator: Fundaţia Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul de Dans Popular Szarkaláb, , Asociaţia Culturală SZINT, Fundaţia Casa Tradiţiilor din Transilvania
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Bărbat REȚINUT de polițiști după ce a agresat doi tineri de 19 ani, imediat după meciul dintre U și CFR Cluj

Polițiștii clujeni au reținut un bărbat care a agresat doi tineri de 19 ani, după meciul de luni, dintre U Cluj și CFR Cluj.
Bărbatul de 38 de ani a aruncat cu o sticlă în cei doi tineri, iar pe unul l-a rănit în zona feței. Trei incidente violente au avut loc la Cluj-Napoca la finalul derby-ului.
Bărbat REȚINUT de polițiști după ce a agresat doi tineri de 19 ani, imediat după meciul dintre U și CFR Cluj
În data de 31 martie, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de doi tineri, în vârstă de 19 ani, cu privire la faptul că, imediat după ce au participat la partida de fotbal dintre CFR Cluj și Universitatea Cluj-Napoca, în timp ce se aflau în Parcul Central din municipiu, ar fi fost agresați de un grup de persoane necunoscute, iar unul dintre aceștia ar fi suferit leziuni la nivelul feței, fiind lovit cu o sticlă de către o persoană din acel grup.
În acest context, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj a dispus efectuarea de verificări cu celeritate în legătură cu toate incidentele înregistrate în urma partidei de fotbal.
Cazul privind cei doi tineri de 19 ani a fost preluat și instrumentat de specialiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, în colaborare cu efective din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.
7 persoane se aflau în grupul agresorilor
Ca urmare a activităților complexe desfășurate și în baza datelor și probelor administrate, au rezultat informații potrivit cărora în comiterea agresiunilor ar fi fost implicate 7 persoane, cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani, precum și un minor în vârstă de 16 ani.
În continuarea cercetărilor, la data de 5 aprilie a fost identificată persoana care a aruncat cu o sticlă spre un grup de persoane, fiind vorba despre un bărbat de 38 de ani, din municipiul Cluj-Napoca. În baza materialului probator administrat, pe numele acestuia a fost emisă ordonanță de reținere pentru 24 de ore.
Totodată, polițiștii continuă cercetările față de celelalte persoane identificate, urmând ca în funcție de participația și implicarea fiecăreia în comiterea faptelor să fie dispuse măsurile legale care se impun.
Violențele nu au de a face cu etnia, spun polițiștii
Polițiștii clujeni arată că toate incidentele semnalate sunt tratate cu maximă seriozitate, în vederea stabilirii adevărului și a tragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate.
“Până în acest moment, din verificările efectuate nu au rezultat date sau indicii care să conducă la concluzia că faptele ar fi fost săvârșite pe motive de etnie sau rasă”, au transmis polițiștii clujeni. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, pentru toate cele 8 persoane, iar față de cel de 38 de ani și pentru infracțiunea de lovirea sau alte violențe.
Trei incidente separate au avut loc la Cluj-Napoca după meciul dintre Universitatea și CFR Cluj. Într-unul dintre incidente, un băiat de 14 ani, fan al CFR Cluj, a ajuns la spital după ce a fost lovit de suporteri ai U Cluj. Alți doi prieteni au băiatului au fost agresați.
De asemenea, vineri, polițiștii clujeni au reținut trei tineri din Gherla, după ce luni seară au agresat un suporter al echipei „U” Cluj și i-au furat fularul și steagul în culorile echipei.
EVENIMENT
Copil de 15 ani, la volanul mașinii care s-a răsturnat la Săndulești, Cluj. Este cercetat pentru conducere fără permis

Un copil se afla la volanul mașinii care s-a răsturnat în afara părții carosabile, sâmbătă, la Săndulești.
Acesta a fost transportat la spital cu multiple traumatisme.
Copil de 15 ani, la volanul mașinii care s-a răsturnat la Săndulești
Potrivit reprezentanților IPJ Cluj accident de circulație s-a produs pe DJ107L, în localitatea Săndulești, în jurul orei 7.00.
Din primele cercetări efectuate la fața locului a rezultat că, un minor de 15 ani, din Turda, care conducea un autovehicul, pe fondul neadaptării vitezei ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, răsturnându-se în afara părții carosabile.
În urma evenimentului, a rezultat rănirea minorului, acesta fiind transportat la o unitate medicală pentru acordarea îngrijirilor de specialitate. În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere și vătămare corporală din culpă.
EVENIMENT
O femeie din Suatu a născut singură acasă. Nimeni nu știa că e gravidă. Are nevoie de pătuț și hăinuțe pentru băiețel

O femeie din comuna Suatu a născut singură, acasă, în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Proaspăta mămică și copilul sunt bine, doar că au nevoie de câteva lucruri necesare, în condițiile în care familia nu are o situația financiară bună.
O femeie din Suatu a născut singură acasă. Nimeni nu știa că e gravidă.
În cursul nopții trecute în comuna Suatu, din județul Cluj, o tânără femeie a născut acasă, fără a fi pregătită pentru venirea pe lume a bebelușului. Nici familia, nici apropiații nu știau că aceasta era însărcinată. Din păcate, condițiile materiale ale familiei sunt modeste, iar mama nu dispune de cele necesare pentru îngrijirea nou-născutului, un băiețel. O vecină, impresionată de situație, a lansat un apel către comunitate pentru a oferi ajutor.
Astfel, este nevoie urgentă de un pătuț, hăinuțe pentru nou-născuți și alte articole esențiale pentru îngrijirea bebelușului, care este băiețel.
Cei care doresc să ajute pot lua legătura cu bunica copilului la numărul de telefon: 0746 771 399. Aceasta locuiește în comuna Suatu, pe strada Surduc, nr. 7.
Foto: pixabay.com
EVENIMENT
Striptease în fața polițiștilor și trecătorilor la Cluj. Un timișorean care s-a dezbrăcat complet pe stradă a ajuns după gratii

Polițiștii clujeni au avut parte de un episod mai puțin obișnuit, după ce au oprit în trafic o mașină pentru control.
Un bărbat din Timișoara și-a dat jos toate hainele, în plină stradă, și a avut și un comportament obsen.
Striptease în fața polițiștilor clujeni
Polițiștii din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Huedin au dispus, vineri, reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat de 42 de ani, din județul Timiș. Acesta este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și ultraj contra bunelor moravuri.
Potrivit IPJ Cluj, în data de 3 aprilie, în jurul orei 19:50, polițiștii din cadrul Poliției orașului Huedin – Compartimentul Rutier și Formațiunea de Ordine Publică, au oprit în trafic pentru control un autoturism, în zona intersecției străzilor Vlădeasa și Fildului din orașul Huedin. „În timpul legitimării persoanelor aflate în autovehicul, un bărbat a devenit agitat, iar ulterior s-a dezbrăcat complet în fața forțelor de ordine și a mai multor persoane aflate în zonă, adoptând un comportament obscen și antisocial, fapt ce a provocat indignarea celor prezenți”, arată reprezentanții IPJ Cluj.
Băgat la “răcoare”
Bărbatul are 42 de ani și este din Timișoara, au transmis polițiștii clujeni. În urma celor constatate și a probatoriului administrat, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin, polițiștii au dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore.
Cercetările sunt efectuate sub aspectul comiterii infracțiunilor tulburarea ordinii și liniștii publice și ultraj contra bunelor moravuri.