CULTURA
Zilele Culturale Maghiare de la Cluj: 250.000 de participanți și 1,8 tone de făină pentru bunătăți. Ce cadou a primit Emil Boc

Aproape 250.000 de participări au fost înregistrate la cea de a 15-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare de la Cluj.
Au fost 560 de evenimente în nu mai puțin de 74 de locuri din oraș, iar concertul lui Demjén Ferenc din Piața Unirii a fost un succes total.
Peste 20.000 de oameni la concertul Demjén Ferenc care a încheiat Zilele Culturale Maghiare de la Cluj. Record de participanți
Zilele Culturale Maghiare de abia s-au încheiat, iar organizatorii au anunțat că cea de a 16-a ediție va avea loc între 17-24 august 2025
Demjén Ferenc, probabil cel mai popular cântăreț din Ungaria, cu peste șapte milioane de albume vândute, a încheiat duminică seara cea de-a 15-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.
Cele mai de succes melodii ale sale au făcut, timp de 90 de minute, deliciul celor peste 20.000 de persoane venite în Piața Unirii pentru a cânta la unison cu artistul.
Emil Boc: E timpul să ne bucurăm împreună
Concertul a fost precedat de discursurile susținute de primarul Clujului Emil Boc, viceprimarul Oláh Emese și Gergely Balázs, organizatorul principal al festivalului.
Emil Boc a deschis seria discursurilor și a subliniat că la Cluj-Napoca multiculturalitatea și diversitatea sunt celebrate.
„La Cluj, diversitatea și multiculturalitatea nu sunt doar promovate și acceptate, ci celebrate și sărbătorite.
Să știți că orașele de succes ale prezentului și viitorului sunt cele care vor face din multiculturalitate și diversitate elemente de stabilitate, nu de conflict.
Noi, românii și maghiarii, am avut momente când ne-am bucurat separat, ne-am întristat separat, dar acum e momentul să ne bucurăm mereu împreună”, a spus primarul Emil Boc.
Oláh Emese, viceprimarul Clujului a spus și ea, înainte de încheierea festivalului, că în timpul acestui festival comunitatea maghiară de simte “și mai acasă”.
„Este un sentiment de neprețuit să vezi cum, în fiecare august, străzile Clujului, centrul orașului, se umplu de participanți la Zilele Culturale Maghiare.
Toată lumea se bucură împreună de acest moment, comunitatea maghiară a orașului și oaspeții care revin an de an sărbătoresc împreună.
În astfel de momente, ne simțim și mai acasă în acest loc”, a spus Oláh Emese, viceprimarul Clujului.
Emil boc a primit un puzzle cu centrul Clujului
Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare, a mulțumit publicului prezent în număr mare la toate evenimentele din festival, și a încheiat oferindu-i primarului Emil Boc un puzzle cu centrul Clujului, de 1.000 de piese, creat special pentru această ediție a festivalului.
„Știm că funcția pe care o dețineți nu este cea mai relaxantă, așa că vă oferim acest puzzle care să vă permită momente de liniște și detașare.
La fel cum Zilele Culturale Maghiare contribuie, an de an, la îmbogățirea diversității noastre culturale, fiecare dintre cei care au sărbătorit alături de noi a adăugat o piesă la acest puzzle al istoriei comune a Clujului. Vă invităm să fiți cel de-al 1001-lea care completează imaginea”, a spus Gergely Balázs.
Concertele susținute de Neoton Família Sztárjai și Demjén Ferenc au strâns cel mai numeros public
Ediția din acest an a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj a adus pe cele patru scene ale sale 30 de concerte de pop, rock și jazz, alte 13 concerte de muzică clasică și 9 de muzică sacră maghiară având loc în biserici și muzee.
Concertele din Piața Unirii au fost urmărite în fiecare seară de mii de persoane, cel mai numeros public fiind la concertele susținute de Neoton Família Sztárjai și Demjén Ferenc.
De-a lungul zilelor de sărbătoare, publicul a putut participa la 14 vernisaje și expoziții, 15 tururi ghidate, 45 de proiecții de film și 91 de dezbateri, mese rotunde și prezentări, o parte din aceste programe desfășurându-se în română sau engleză. 179 dintre activitățile Zilelor Culturale Maghiare din Cluj au fost dedicate copiilor și familiei, în timpul programelor accentul punându-se în mod egal pe joacă și învățare.
Nu a lipsit de la această ediție nici Festivalul Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”, 17 ansambluri populare din 8 țări de pe 3 continente aducând culoare și veselie centrului Clujului în arșița de la prânzul zilelor.
Peste 3.000 de oameni au urcat în turnul Bisericii „Sf. Mihail”
Deși este deschis spre vizitare și în cursul anului, turnul Bisericii „Sf. Mihail” s-a dovedit și de data aceasta un punct de atracție principal, 3.230 de persoane urcându-i treptele pe întreg parcursul festivalului.
Tumultul străzii Kogălniceanu și al străzilor adiacente s-a datorat unei prezențe dense și foarte diversă, în care s-a întâlnit târgul meșteșugăresc cu târgul de carte și aleea muzeelor.
Astfel, zi de zi mii de persoane s-au bucurat de produsele oferite de cei 110 meșteșugari, și de activitățile interactive oferite de cele 16 edituri de carte și 17 muzee din țară și din Ungaria.
1,8 tone de făină au fost folosite pentru langoșe, kürtőskalács și plăcinte de Turnu
Standurile cele mai asaltate au fost, fără îndoială, cele care vindeau langoșe, kürtőskalács și plăcinte de Turnu, ca dovadă stând cele 1,8 tone de făină din care s-au frământat bunătățile preferate de vizitatori.
Strada Vinului, care a adunat la un loc 12 crame și vinificatori pricepuți, a fost la rândul ei la mare căutare, rămânând locul ideal de stimulat cheful de viață pentru toți cei veniți la festival.
Maratonul a strâns peste 540 de iubitori de sport la start
În timpul Zilelor Culturale Maghiare a avut loc și a șasea ediție a Crosului Donaton, desfășurată în Parcul Etnografic și în Pădurea Hoia, unde au alergat peste 540 de iubitori ai sportului, de toate vârstele.
Aceștia s-au delectat mai apoi cu bunătățile gătite de 31 echipe de prieteni bucătari.
304 finanțatori instituționali, parteneri și sponsori la Zilele Maghiare de la Cluj
Publicul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj a avut o prezență activă și în online, nu mai puțin de 50.000 de vizitatori unici intrând, în timpul evenimentului, pe site-ul bilingv al festivalului.
De asemenea, conturile de social media ale festivalului (în limba maghiară și în română) au avut un reach total de 1,2 milioane de persoane și 167.000 interacțiuni (like-uri, comentarii, share-uri etc).
Zilele Culturale Maghiare din Cluj a beneficiat în acest an de sprijinul a 304 finanțatori instituționali, parteneri și sponsori, iar 123 de voluntari și 132 de membri din echipa de organizare au asigurat de buna funcționare a festivalului.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Iubiți credincioși, Dorința noastră cea mare este să-L vedem pe Hristos Cel înviat din morți. Condiția pe care trebuie să o îndeplinim ne-o spune chiar El: „Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu” (Matei 5,8). În slujba Învierii cântăm: „Să ne curățim simțirile și să vedem pe Hristos strălucind cu neapropiată lumină a Învierii și, cântându-I cântare de biruință, luminat să-L auzim zicând: Bucurați-vă!”[1].
Sfânta Scriptură ne și arată care sunt simțirile sufletului pe care trebuie să le curățim. În acest sens, vă voi da două citate unul din Vechiul Testament, iar altul din Noul Testament. Proorocul Iezechiel, pe când era rob, a văzut în vedenie un chip omenesc cu patru fețe: o față de om, altă față de leu, o a treia de bou și a patra vultur (Iezechiel 1,10).
Cartea Apocalipsei ne spune că Sfântul Ioan Teologul a avut și el o vedenie cu patru ființe: „ființa cea dintâi era asemenea leului, a doua ființă, asemenea vițelului, a treia ființă avea față ca de om, iar a patra ființă era asemenea vulturului care zboară” (Apocalipsa 4,7).
Sfântul Macarie Egipteanul ne spune că cele patru vietăți „preînchipuiau facultățile conducătoare ale sufletului”[2]. Aceste facultăți, aceste simțiri, trebuie să le curățim ca să-L vedem pe Hristos. Lucrul acesta am încercat să-l facem în Postul Mare. Iar facultățile sufletului, cele patru funcțiuni ale sufletului sunt reprezentate simbolic de către cele patru ființe vii: rațiunea de către vultur; sentimentul de către bou; voința de către leu și conștiința de către om. În mod obișnuit, se spune că cele patru funcțiuni ale sufletului sunt rațiunea, sentimentul, voința și conștiința.
Cele patru simțiri, cele patru funcțiuni ale sufletului, au fost pângărite de păcat. Cu rațiunea sa sănătoasă, omul trebuie ca în toate să-L găsească pe Creatorul său. „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria” (Psalmul 18,1), spune Proorocul David. Ori omul poate ajunge să-L neglijeze pe Dumnezeu, sau chiar să-L nege. Cei curați cu inima Îl văd pe Dumnezeu.
Omul cu inima curată, Îl iubește pe Dumnezeu, sentimentul său curat, reprezentat de bou, iubește lucrurile curate și sfinte. Omul păcătos se plânge, dimpreună cu Sfântul Pavel, spunând că voința sa e slabă. „Om nenorocit ce sunt! Cine mă va izbăvi de trupul morții acesteia? (Romani 7,24). Voința, reprezentată de leu, ajunge total neputincioasă.
Iar conștiința, care e glasul lui Dumnezeu din om, și ar trebui să strige de câte ori face păcatul, a ajuns pe de-a-ntregul adormită, simțirile sunt totalmente pângărite. Ar trebui să ne luminăm mintea, să ne încălzim inima și să ne întărim voința pe calea binelui. Iar conștiința cea adormită să devină trează.
Iubiți frați și surori,
Am încercat în perioada Postului să ne curățim simțirile, și să-L putem vedea la Paști pe Hristos cu neapropiată lumină a Învierii și să-I cântăm cântare de biruință. Pentru că „acum toate s-au umplut de lumină: și cerul și pământul și cele de dedesubt”[3].
Ne-am folosit de toate mijloacele pe care le avem la îndemână pentru a ne curăța, dar mai ales de pocăință. Sfântul Macarie Egipteanul ne spune că „pocăința este singura noastră salvare! Nici cultura, nici inteligența, nici noblețea, nici frumusețea nu-l reînnoiește pe om, ci numai pocăința adevărată, rușinea și regretul pentru tot păcatul săvârșit în trecut. Și, bineînțeles, schimbarea totală a felului de viețuire, de gândire”[4]. Iar pocăința presupune și o bună spovedanie.
Cei ce s-au folosit de pocăință cu seriozitate și și-au curățit simțirile au avut parte de experiențe deosebite. Sfântul preot Dumitru Stăniloae, într-o convorbire telefonică cu Sorin Dumitrescu, îi mărturisește acestuia: „Știi, domnule Sorin, ast`noapte… ceva extraordinar… în vis mi-a apărut îngerul, chiar așa! N-o să vă vină să credeți, dar cu adevărat, l-am văzut… așa… aproape…, foarte apropiat…”[5].
Sau daca e să pomenim pe părintele Nicodim Mândiță, și el pătimitor în temnițele comuniste, vom vedea felul minunat în care a plecat din lumea aceasta, întâlnindu-L pe Domnul Hristos. Povestește o maică cum pe la ora trei din noapte „chilia se umple de o puternică lumină și vedem lângă părintele un arhiereu îmbrăcat în veșminte, având dio-trichierele în mâini… Noi am căutat jos de frică, dar am auzit pe arhiereu zicând: Părinte, de acum mergi cu noi! Iar părintele a spus atât: Doamne, cât Te-am așteptat!”[6]. Și a trecut în eternitate. Înțelegem că a fost Domnul Hristos Cel înviat din morți.
Și mai amintesc un nume: Sfântul Liviu-Galaction de la Cluj. Rector al Institutului Teologic, vicar eparhial, este întemnițat la Aiud, pentru „vina” de a fi elaborat o programă de catehizare a tinerilor, de fapt a tuturor creștinilor, în biserică. Cu ocazia procesului de la Tribunalul militar din Cluj, în cele câteva minute de convorbire cu familia, i-a spus soției sale: „Dragă Sisi, împacă-te cu gândul că noi nu ne mai vedem în viața aceasta”. Este chinuit la Aiud, Îl mărturisește pe Hristos cu seninătate și moare pe 8 martie 1961, fiind îngropat pe „Râpa Robilor”. Sfântul Sinod l-a trecut în rândul sfinților, iar local a fost proclamată canonizarea lui pe 25 martie 2025, de Praznicul Buneivestiri.
Dreptmăritori creștini,
Sfântul Pavel ne sfătuiește cu insistență: „Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare-aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința (Evrei 13,7). Sfântul Liviu-Galaction a murit pentru ora de religie și ne rămâne un exemplu convingător.
Mai mult, în decembrie 1989, tinerii care demonstrau pe străzi, îngenuncheau, ziceau „Tatăl nostru” și cântau „Cu noi este Dumnezeu”. Cădea un sistem fără de Dumnezeu și credeam că el nu se va mai întoarce niciodată. O vreme așa și a fost.
Dar, încet, încet, cel rău și-a scos cornițele și atitudini necreștine se ivesc într-un loc sau altul. Copiii toți fac religie la școală, dar duminica la biserică câți vin? Doar o parte dintre ei. Ori noi dorim să-i facem creștini practicanți.
E nevoie de o viață creștinească activă și de o atitudine corectă față de semenii noștri. Pentru că dacă ne curățim simțirile, Îl vedem pe Hristos în ceilalți. Ni se relatează faptul că într-o mănăstire tare s-u împuținat și au îmbătrânit călugării. Starețul necăjit s-a dus la un mare duhovnic și i-a spus necazul. Iar la sfârșit l-a întrebat: oare noi suntem cauza? Iar duhovnicul i-a răspuns: voi sunteți cauza. Voi cu indiferența și lipsa de comuniune cu ceilalți! Pentru că Domnul Hristos S-a întrupat în unul din viețuitori și voi nu-l băgați în seamă. Ați devenit nesimțitori.
Starețul s-a întors acasă și le-a relatat celorlalți călugări convorbirea cu duhovnicul. Atitudinea lor s-a schimbat. Nu știau în care dintre ei s-a întrupat Hristos. Și i-au tratat pe toți cu multă atenție și dragoste. Rezultatul? Lucrurile s-au îmbunătățit. Au început să vină tineri. Starea generală era una frumoasă, ca-n vremurile bune. Simțirile sufletești s-au curățit și erau în stare să-l vadă pe Hristos, Cel înviat din morți.
Iubiți credincioși,
De fapt, noi știm că Domnul Hristos este prezent în semenii noștri și așteaptă să-L slujim. Simțirile noastre nu-s curate ca să sesizeze acest lucru. Vorbindu-se de judecate viitoare, în Evanghelia după Matei, capitolul 25, Mântuitorul ne spune că atunci când va reveni, vor învia toți morții și El îi va împărți în două: pe unii de-a dreapta, pe alții de-a stânga.
Și „va zice Împăratul celor de-a dreapta Lui: Veniți, binecuvântații Tatălui Meu, moșteniți Împărăția cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și Mi-ați dat să beau; străin am fost și M-ați primit; gol am fost și M-ați îmbrăcat; bolnav am fost și M-ați cercetat; în temniță am fost și ați venit la Mine” (Matei 25, 34-36). Rămânând nedumeriți, Domnul le va zice: „Adevărat zic vouă: Întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați ai Mei prea mici, Mie Mi-ați făcut” (Matei 25, 40).
Slujba de la Paști, adresându-se nouă, care se presupune că „ne-am curățit simțirile” zice în ultima cântare: „Ziua Învierii! Și să ne luminăm cu prăznuirea, și unul pe altul să ne îmbrățișăm. Să zicem: fraților și celor ce ne urăsc pe noi; să iertăm toate pentru Înviere. Și așa să strigăm! Hristos a înviat din morți, cu moartea cu moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le”[7].
Vă îmbrățișăm cu bucurie sfântă și vă zicem: Hristos a înviat!
†ANDREI
Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului
şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului
[1] Penticostar, E.I.B.M.B.O.R., București, 1999, p. 16.
[2] P.S.B. 34, Sfântul Macarie Egipteanul, Scrieri, E.I.B.M.B.O.R., 1992, p. 88.
[3] Penticostar, p. 16.
[4] Macarie Egipteanul, Pocăința sau întoarcerea la Dumnezeu, Editura Bizantină, București, 2001, p. 42.
[5] Sorin Dumitrescu, 7 dimineți cu părintele Stăniloae, Anastasia, 1992, p. 266.
[6] Ieromonahul Petroniu Tănase, Icoane smerite din Sfânta Ortodoxie românească, Editura Bizantină, 2002, p. 100.
[7] Penticostar, p. 24.
EVENIMENT
Ioan Ovidiu Sabău, despre jucătorii săi după victoria cu Rapid: Mi-a plăcut curajul, atitudinea și plăcerea de a juca fotbal

Antrenorul echipei de fotbal ”U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, s-a declarat mulțumit după victoria de sâmbătă din deplasare în fața celor de la Rapid București, scor 0-2, și i-a felicitat pe jucători.
”Jocul acesta îmi amintește de jocurile frumoase pe care le-am practicat. În urma acelor jocuri bune am stat 18 etape pe primul loc, o echipă care pe merit a fost acolo. Am dominat, mai ales în prima repriză, în zona centrală, am ținut de minge, am avut posesia, am avut acea plăcere să jucăm fotbal, curaj, am și reușit să înscriem.
În a doua repriză, jucătorii cu probleme au început să piardă din ritm și nu am mai avut mingea și am început să ne retragem ceea ce nu trebuia să facem.
Mi-au plăcut intervențiile lui Edwinas (portarul echipei – n.a.). Mi-a plăcut curajul, atitudinea, starea de spirit și plăcerea de a juca fotbal, asta m-a impresionat la jucătorii mei, îi felicit.
Sunt mulțumit de cum am arătat, asta vreau să fie fața Universității, să impresioneze prin joc, un fotbal plăcut, să placă celor care se uită la noi. Asta trebuie să ne preocupe, să jucăm fotbal”, a spus Sabău.
Acesta crede că echipa sa poate să fie printre primele trei din play-off.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj. Va fi distribuită de Înviere la biserici


Echipa de fotbal ”U” Cluj a învins, sâmbătă, în deplasare, formația Rapid București cu scorul de 2-0, astfel că jucătorii lui Ioan Ovidiu Sabău se întorc cu trei puncte din Giulești.
Primul gol al clujenilor a fost marcat în prima repriză, în minutul 44, de Ovidiu Bic din pasa lui Thiam, iar cel de-al doilea de Macalou, după o fază personală.
În urma acestui rezultat, ”U” urcă pe locul 4 în clasamentul play-off-ului, cu 32 de puncte. Primul loc este ocupat de FCSB, cu 36 de puncte, urmată de CFR cu 34 și Universitatea Craiova cu 33 de puncte.
FCSB și CFR Cluj se vor înfrunta, duminică, la București, de la ora 20.
Echipele de start
Rapid București: Stolz – Onea, Ciobotariu, Pașcanu, Borza – Christensen, Keita, Kait – Dobre, Petrila, Koljic
Rezerve: Aioani, Braun, Săpunaru, Ignat, Bădescu, Vulturar, Grameni, Ademo, R. Pop, N’Jie, Gojkovic, Burmaz
Antrenor: Marius Șumudică
”U” Cluj: Gertmonas – Boboc, Masoero, I. Cristea, Chipciu – D.Codrea – Bic, Simion, Artean, Thiam – Blănuță
Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Ovidiu Popescu, Oaidă, Silaghi, Opriș, Fabry, Nistor, Macalou, Miranyan
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
Sursa foto: Facebook – FC Universitatea Cluj