Connect with us

EVENIMENT

Vremea se SCHIMBĂ radical în România, în săptămâna 23- 29 ianuarie. Temperaturile SCAD, va fi zăpadă și VISCOL

Publicat


zapada vladeasa

După recordurile de căldură înregistrate săptămâna trecută, urmează  o perioadă în care iarna pare decisă să pună stăpânire pe mare parte din țară și nu în modul cel mai liniștit cu putință, scrie Alba24.ro.

În ultima săptămână din ianuarie 2023 temperaturile scad de la o zi la alta, iar weekendul aduce la orizont ninsori, posibil abundente dar și un posibil episod de viscol sever (care va trebui confirmat de modelările din zilele următoare).

Schimbări radicale de vreme în perioada 23 – 29 ianuarie 2023

Potrivit prognozemeteo.ro săptămâna care urmează aduce schimbări radicale în ceea ce privește dinamica meteorologică la nivelul țării noastre. Iar aceste schimbări nu apar din senin.

La nivelul stratosferei suntem în plină încălzire stratosferică care se va intensifica începând de mâine iar pe 31 ianuarie ar putea atinge maximul, cu valori de temperatură și de peste 8 – 10 grade, ceea ce înseamnă abateri și de +50 de grade față de ce ar fi normal.

Efectele acestei încălziri stratosferice vor începe să se propage destul de repede și la nivelul troposferei și atmosferei terestre, astfel că modelările meteo deja au început să creioneze scenarii prin care aerul rece, arctic, care urmează să fie eliberat, pare a alege ca destinatară zona Europei, inclusiv țara noastră.

prognozameteo 23 29 ianuarie

În fiecare zi mai frig

Ce înseamnă asta? Începem săptămâna cu un vast brâu anticiclonic format între un Azoric mult prea împins spre vestul continentului European și Anticiclonul Est European, un brâu care va persista până dincolo de a doua parte a săptămânii.

Odată cu ziua de joi, un ”arctic blast” (o coborâre polară deosebit de intensă din altitudine, sparge acest brâu anticiclonic, ajunge în Marea Mediterană și declanșează o ciclogeneză destul de puternică.

Astfel că, un ciclon mediteraneean adâncit (cu valori de 1002 milibari în centrul său) va începe deplasarea spre sudul și sud-estul continentului European, deci și spre România.

De menționat și faptul că, mai ales la începutul săptămânii, în zona de sud extrem a țării noastre ar putea să mai fie prezente și să acționeze inclusiv fronturi calde, care să aducă precipitații.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, începutul săptămânii ne regăsește încă, prin mare parte din continent, sub dominația aerului cald și foarte cald, încă pe o circulație atlantică.

Dar, așa cum specificam mai sus, coborârea polară din troposfera medie și înaltă, care declanșează ciclogeneza în Mediterană este și cea care aduce o schimbare în masele de aer, aerul rece urmând să preia în forță întâietatea, pe o circulație NV – SE.

Astfel, weekendul va aduce o răcire semnificativă pe întreg continentul european, deci și la noi, cu temperaturi și cu –6, –8 grade sub normalul perioadei.

Temperaturi minime în săptămâna 23-29 ianuarie

LUNI: Începem săptămâna cu valori minime pozitive la nivelul întregii țări, de la 1 – 3 grade prin Moldova, Transilvania, Maramureș, nordul Munteniei, al Dobrogei, în timp ce prin sudul Dobrogei, restul Munteniei, Oltenia, Banat vom ajunge și la 5 – 7 grade. La munte vor fi valori ușor negative, spre –2, –3 grade, iar pe creste –5, –6 grade.

De MARȚI temperaturile minime încep să scadă, astfel că vorbim de valori preponderent negativ prin Moldova (-0 spre –2 grade), Transilvania (-1 spre –3 grade), Maramureș (-0 spre –2 grade). În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Crișana se vor atinge 1 – 3 grade, iar Banatul va avea cele mai ridicate valori minime, spre 5 – 6 grade. La munte vorbim deja de valori spre –4, –5 grade, cu –8, –9 grade pe creste.

MIERCURI răcirea continuă, minimele din Moldova (centru), Transilvania, Maramureș, Oltenia, Muntenia, coboară chiar spre –2, –4 grade, iar prin sud-estul Munteniei, prin Dobrogea și prin Banat vor fi 2 – 4 grade.

JOI deja avem parte de minime negative în toată țara (-2 spre –4 grade), doar Banatul și Crișana mai luptă să păstreze măcar un grad peste limita de îngheț. La munte se instalează getul, cu valori care pe creste coboară spre –12 grade.

VINERI continuă să se răcească în nordul și centrul Moldovei, prin Transilvania, Maramureș, nordul Munteniei (-5, –7 grade) iar în restul țării vor fi minime între –1 și –3 grade, La munte coborâm chiar și spre –16 grade pe creste.

SÂMBĂTĂ și DUMINICĂ: Zilele de weekend vin cu temperaturi foarte scăzute la nivelul întregii țări (-3 spre –5, –6 grade).

Temperaturi maxime în săptămâna 23-29 ianuarie

LUNI: Maximele de luni ajung chiar la valori de 12 – 14 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, iar în restul țării vor fi valori de la 3 – 5 grade, cu posibil 6 – 8 grade prin sudul extrem al Olteniei și Munteniei.

MARȚI deja temperaturile scad în Moldova, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, unde nu mai depășim 2 – 4 grade, în timp ce prin Banat, Crișana, Maramureș ne oprim la valori de 7 – 9 grade. La munte vor fi maxime negative, spre –2, –4 grade.

MIERCURI și joi avem parte de o ușoară încălzire, astfel că temperaturile urcă iar spre valori de 4 – 6, 7 grade prin bună parte din țară, cu 2 – 3 grade prin Moldova și Dobrogea. La munte continuăm cu maxime negative, –2 spre –4 grade,

Odată cu ziua de VINERI intrăm din nou într-un proces de răcire, maximele nu mai trec de 0 – 2 grade, doar vineri, prin banat, se mai pot atinge 4 – 5 grade. La munte temperaturile coboară chiar spre –7, –9 grade.

Precipitații în săptămâna 23-29 ianuarie

Ziua de LUNI vorbim de precipitații prin Oltenia și sudul Banatului (ploi), în timp ce prin vestul Meridionalilor și Munții Banatului vor fi și lapoviță și ninsori.  Se pot acumula cantități și de 10 – 15, izolat 20 de l/mp.

MARȚI vine cu ploi prin Banat, lapoviță și ninsori prin Oltenia, ninsori prin Orientali și vestul Meridionalilor. Cantități slabe de precipitații, sub 2 – 3 l, dar prin Munții Banatului se pot acumula și 20 – 25 de l/mp.

Pe parcursul zilei de MIERCURI ninsori slabe sunt posibile și prin sudul Moldovei, al Dobrogei, dar și prin Muntenia și zonele montane. Vor fi ninsori slabe, nesemnificative. Aceeași situație se păstrează și pe parcursul zilei de joi.

Lucrurile se schimbă radical începând cu ziua de VINERI. Ciclonul mediteraneean despre care am menționat în contextul sinoptic  pătrunde în țara noastră prin sud, cu alimentare din Marea Neagră.

Dacă pe Dobrogea (mai ales partea ei de litoral) avem parte, la început și de ploi, dar și de lapoviță, ninsorile cuprind repede și se extind în Muntenia, Oltenia, sudul și centrul Moldovei, sudul Transilvaniei.

În Muntenia, sudul Moldovei, modelul celor de la ECMWF estimează chiar un interval de 12 – 15 ore de ninsori moderate și chiar abundente, însoțite și de rafale de vânt spre 50 – 60 de km/h, ceea ce înseamnă un episod clasic și sever de viscol.

După amiaza și seara zilei de SÂMBĂTĂ ninsori se mai restrâng dinspre Muntenia (deși continuă inclusiv prin zona Capitalei) dar va ninge în continuare prin Moldova (moderat și abundent chiar), dar și prin Transilvania, Banat, iar în nordul Dobrogei avem ploi și lapoviță.

Și DUMINICĂ mai avem parte de ninsori prin Muntenia (mai ales în zona Capitalei), prin Moldova, prin Transilvania, zonele montane și Banat.

Duminică seara, un nou front de ninsori pătrunde de data aceasta prin vestul țării, cuprinzând Banatul, Crișana.

Vor fi cantități de precipitații care vor acumula, prin Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei și 30 – 40, izolat 50 de l/mp, și cum vorbim mai ales de ninsori, este posibil ca acestea să lase în urma lor și un strat consistent de zăpadă.

Posibil episod de viscol în intervalul 27 – 29 ianuarie

Din toată analiza de mai sus, urmărind inclusiv evoluția fenomenelor pe linia atmosferei (stratosferă – troposferă), studiind și ceea ce modelele meteo (mai ales cel al celor de la ECMWF, considerat de cea mai mare acuratețe), oferă ca informații acum, estimăm, cu un grad de probabilitate, cel puțin acum, de 40 – 50%, că sunt șanse foarte mari ca ultimul weekend din ianuarie să aducă un episod de viscol sever.

Traiectoria ciclonului mediteraneean, la acest moment, pare a fi pe un trase direcționat de curentul jets stream, de tip 2a – 4a, cu alimentare din bazinul Mării Negre, ceea ce va aduce și un supliment de umiditate, tradus astfel în precipitații mai abundente.

Gradientul termo-baric nu va fi unul cu diferențe extreme, dar va permite totuși intensificări ale vântului care să ajungă la rafale și de 50 – 60 de km/h.

Rămâne să urmărim cu atenție fiecare modelare din zilele următoare și, posibil, o confirmare clară a acestuia undeva pe miercuri.

Strat de zăpadă în săptămâna 23-29 ianuarie

În condițiile în care discutăm despre un posibil episod de viscol spre finalul săptămânii, discuțiile despre stratul de zăpadă se pot dovedi foarte hazardate la acest moment.

Dar, totuși, dacă ne uităm tot la cei de la ECMWF, care procesează și viscolul deja, nu este exclus ca, după mai bine de 2 luni de iarnă fără pic de strat de zăpadă, Muntenia să sară direct spre 15 – 20 de cm, la fel și Moldova, la munte să depășim 80 – 100 de cm, dar și prin restul țării să se depună un 3 – 5 cm.

(Vremea în România este prezentată de Prognoze Meteo – Vremea în România)

Sursa: Alba24.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

A furat aproape 100 de kilograme de cabluri și deșeuri de ALUMINIU de la o firmă din Cluj. Tânărul, pus sub control judiciar

Publicat

De

Un tânăr de 32 de ani din Cluj-Napoca a fost reținut de polițiștii clujeni pentru 24 de ore sub acuzația de furt calificat. Ulterior, magistrații clujeni au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Polițiștii Secției 7 din Cluj-Napoca au dispus, joi, reținerea, pentru 24 de ore, față de un bărbat în vârstă de 32 de ani, bănuit de săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

Tânărul a dat o spargere la o societate comercială din Cluj-Napoca

A furat aproape 100 de kilograme de cabluri și deșeuri de aluminiu de la o firmă din Cluj. Tânărul, găsit și pus sub control judiciar

Polițiștii au fost sesizați despre sustragerea din curtea unei societăți comerciale, situată pe strada Fabricii de Zahăr din municipiul Cluj-Napoca, a circa 50 de kilograme de cabluri din cupru și 40 de kilograme de deșeuri din aluminiu.

Fapta ar fi fost comisă la data de 20 ianuarie, în intervalul 20.00-21.00.

În urma activităților investigativ-operative, polițiștii l-au depistat pe bărbatul bănuit de sustragerea bunurilor, în zonacartierului Someșeni, iar prejudiciul a fost recuperat în proporție de 60%.

În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost prezentat magistraților Judecătoriei Cluj-Napoca care au dispus vineri măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Românii care vor să-și instaleze PANOURI fotovoltaice în 2023 vor primi bani de la stat

Publicat

panouri fotovoltaice cluj innovation park

Vor putea fi finanțate de 4 ori mai multe proiecte pentru românii care vor să își instaleze panouri fotovoltaice. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că bugetul prevăzut pentru panourile fotovoltaice, în 2023, este de trei miliarde lei, bani cu care se vor putea fi finanţa peste 150.000 proiecte, scrie Alba24.ro.

Potrivit lui Tanczos, în România sunt peste trei milioane de case intabulate şi înregistrate la Oficiul de Cadastru care ar putea beneficia de un asemenea program, interesul este foarte ridicat şi e nevoie de creşterea fondurilor, pentru a finanţa mai multe solicitări.

„În România sunt peste trei milioane de case intabulate, locuinţe unifamiliale, teoretic care ar putea avea nevoie de sisteme fotovoltaice pentru a deveni independente sau semi-independente din punct de vedere al energiei electrice.

Anul trecut am aprobat peste 40.000 de cereri de finanţare, interesul a fost unul uriaş şi este clar că trebuie să suplimentăm bugetul pentru a veni în întâmpinarea cererii şi nevoii din partea cetăţenilor.

Pentru a sprijini cetăţenii în instalarea acestor sisteme de producere a energiei electrice, în 2023 continuăm programul, construim acum bugetul AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu – n.red) şi vom bugeta pentru acest program o sumă de cel puţin patru ori mai mare decât anul trecut. (…)

Trei miliarde lei este bugetul prevăzut pentru fotovoltaice, în 2023, şi vom putea finanţa cel puţin 150.000 de proiecte, faţă de 40.000″, a declarat Ministrul Mediului, pentru AGERPRES.

Interes pentru reducerea birocrației

Acesta a menţionat că, în paralel, s-au purtat discuţii cu unităţile administrativ-teritoriale pentru a găsi soluţii de eficientizare şi de reducere a birocraţiei în implementare a programului şi şi-a exprimat convingerea că „anul acesta numărul celor care vor putea aplica va fi de ordinul sutelor de mii”.

Tanczos a mai subliniat că se analizează şi posibilitatea finanţării capacităţilor de stocare.

„În acelaşi timp, analizăm posibilitatea finanţării capacităţilor de stocare, astfel încât independenţa energetică la nivel de gospodărie să fie susţinută şi prin posibilitatea de a stoca energia produsă în timpul zilei şi de a nu fi nevoie de fiecare dată de livrare în sistemul energetic.

Am demarat negocierile şi cu Ministerul Fondurilor Europene pentru a căuta soluţii împreună de finanţare, atât din fondurile care sunt la dispoziţia Ministerului Mediului, cât şi din surse care sunt asigurate de Uniunea Europeană, adică fonduri europene”, a spus ministrul Mediului.

Acesta a făcut referire şi la limitările legate de capacităţile de producţie şi de instalare a sistemelor fotovoltaice.

„Desigur, există şi alte limitări, limitări de ordin economic şi de ordinul capacităţilor de producţie a sistemelor fotovoltaice şi a capacităţilor de instalare.

Deci, nu numai partea financiară, de finanţare, este importantă, e important să vedem şi cât pot instala firmele care se ocupă de aşa ceva şi ce cantităţi se pot importa în România”, a mai arătat Tanczos Barna.

Sursa: Alba24.ro

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Accesul în Parcul Tineretului din Cluj-Napoca, RESTRICȚIONAT pentru 6 săptămâni. Se efectuează LUCRĂRI la aleea de acces

Publicat

Începând de luni, 30 ianuarie 2023, se va restricționa accesul în Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, dinspre strada Voroneț, în vederea efectuării unor lucrări de remediere și consolidare a unui tronson al aleii. Lucrările de remediere au fost dispuse de către comisia de recepție și vor dura 6 săptămâni.

Pe parcursul lucrărilor, zona afectată va fi închisă publicului. Accesul în parc se va face dinspre Bulevardul Muncii.

Sursa: Primăria Cluj-Napoca

Citește mai departe

EDUCATIE

Număr record de vizitatori la Grădina Botanică „Alexandru Borza” a UBB Cluj-Napoca în 2022

Publicat

lalele narcise gradina botanica (5)

Peste 232.500 de vizitatori au trecut pragul Grădinii Botanice „Alexandru Borza” în anul 2022, un număr record de turiști, ce depășește chiar și valorile înregistrate în anii anteriori declanșării pandemiei COVID-19.

„În 2022 am avut o creștere cu aproape 40% a numărului de vizitatori față de anul precedent. Aproape 78.000 de vizitatori au fost doar în lunile aprilie și mai, atrași în special de colecțiile remarcabile de bulboase de primăvară (lalele, zambile, brândușe, narcise etc.). În această perioadă am avut și peste 5.000 vizitatori pe zi.

O creștere spectaculoasă a celor care ne-au trecut pragul am avut de asemenea în lunile de toamnă (septembrie, octombrie), datorită evenimentelor multiple pe care le-am avut (ex. Expoziția de plante carnivore, Expoziția de fluturi).

Numărul mare de vizitatori și feedback-urile pozitive pe care le avem ne demonstrează că suntem în continuare unul dintre obiectivele cultural-educative majore din Transilvania.” a declarat conf. univ. dr. Mihai Pușcaș, directorul Grădinii Botanice „Alexandru Borza”.

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax