Connect with us

ACTUALITATE

Vin ploile și se RĂCEȘTE la Cluj. Prognoza meteo până în 26 noiembrie

Publicat


Potrivit estimărilor Administrației Naționale de Meteorologie, în următoarele săptămâni temperaturile vor continua să scadă la Cluj și vor fi minime cu minus.

Valorile termice au încerput să scadă încă de luni, 13 noiembrie, și vor ajunge marți, 14 noiembrie, în jurul a 13 grade.

Vin ploile și se RĂCEȘTE la Cluj. Prognoza meteo până în 26 noiembrie

Până în data de 19 noiembrie, temperaturile în timpul zilei vor ajunge spre valori în jurul a 5 grade.

Ulterior, mediile maximelor vor crește până spre 9-10 grade, în perioada 20-22 noiembrie, apoi până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni vor oscila ușor de la o zi la alta și vor fi cuprinse între 4 și 7 grade.

Mediile minimelor vor avea un parcurs similar cu cel al maximelor, astfel că, vor crește de la -2 grade în prima zi a intervalului până spre 5-6 grade, în 16 noiembrie, apoi vor scădea până spre 0 grade în data de 20 noiembrie.

În a doua săptămână de prognoză mediile minimelor vor scădea treptat până spre -2 grade, în 26 noiembrie.

Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mare în zilele de 15 și 16 noiembrie, apoi în zilele 18, 19, 22, 23 și 24 noiembrie, arată meteorologii.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Sărbătoarea Tradițională de la Crucea Iancului din Mărișel are loc astăzi. VEZI programul

Publicat

crucea iancului

Duminică, 14 iulie 2024, în localitatea Mărișel din județul Cluj are loc o nouă ediție a Sărbătorii Tradiționale de la Crucea Iancului.

Manifestarea anuală adună mii de participanți la Crucea Iancului, atât moți, cât și turiști din țară și străinătate. Evenimentul este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj), instituție de cultură aflată în subordinea Consiliul Judetean Cluj, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Mărișel.

2024, anul „Avram Iancu”

Anul acesta, proclamat „Anul Avram Iancu” de Parlamentul României, aduce o semnificație deosebită sărbătorii, care se desfășoară de peste 170 de ani în cinstea lui Avram Iancu și a moților din timpul Revoluției de la 1848.

Ajunsă la cea de-a 49-a ediție, această sărbătoare este considerată cea mai mare manifestare de acest fel din județul Cluj.

Care este programul manifestării?

Activitățile vor începe la ora 12 cu o slujbă de pomenire la monumentul „Crucea Iancului” din zona Fântânele, unde vor avea loc depuneri de coroane și jerbe de flori, precum și discursuri ale oficialităților locale și județene.

De la ora 13:30, pe platoul de la Crucea Iancului, participanții vor avea ocazia să se bucure de un spectacol folcloric de excepție, susținut de artiști și ansambluri folclorice de renume, în acompaniamentul Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană”, dirijată de Tudor Căucean.

Printre invitații speciali se numără: Nicoleta Voica, Adrian Neamțu (taragot) și Mihai Mariș (taragot).

Pe scena evenimentului vor urca „Horitorii Clujului”, precum și tinerii interpreți clujeni și mulți alți tineri talentați.

Avram Iancu, simbol al luptei pentru drepturile românilor din Transilvania

Avram Iancu a rămas un simbol al luptei pentru drepturile românilor din Transilvania în timpul Revoluției de la 1848-1849.

A devenit cunoscut prin curajul său, hotărârea neclintită și viziunea strategică în conducerea mișcărilor de rezistență împotriva autorităților habsburgice și a trupelor imperiale.

Anul Avram Iancu este marcat prin diverse evenimente, simpozioane, expoziții, și alte manifestări cultural-educative organizate în întreaga țară, menite să aducă în prim-plan viața și moștenirea acestui personaj istoric remarcabil.

Scopul principal al acestor activități este de a educa și de a sensibiliza publicul cu privire la contribuția lui Avram Iancu la afirmarea identității naționale românești și la formarea statului român modern.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cadavrul unui câine, găsit într-un sac, pe malul Someșului. Poliția a deschis un dosar penal

Publicat

Descoperire șocantă pe malul Someșului, la Cluj-Napoca. O femeie a găsit cadavrul unui câine mutilat într-un sac, alertând Poliția. A fost întocmit dosar penal.

Poliția a deschis un dosar penal pentru uciderea animalelor cu intenție, fără drept, în cazul unui câine mort găsit într-un sac, pe malul Someșului, la Cluj-Napoca.

Cadavrul unui câine, găsit într-un sac, pe malul Someșului

„La data de 13 iulie, în jurul orei 10.30, o femeie a sesizat prin SNUAU 112, faptul că în timp ce se afla pe malul râului Someș, în municipiul Cluj-Napoca a observat în râu un sac, iar în interior cadavrul unui exemplar canin.

Polițiștii s-au deplasat la locul indicat, unde cele sesizate s-au confirmat.

Dosar penal pentru uciderea animalelor cu intenție

Cadavrul animalului a fost preluat în vederea efectuării necropsiei, iar în cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere animalelor cu intenție, fără drept.

Cercetările vor fi continuate de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, cu scopul stabilirii situației de fapt, identificării persoanei responsabile și luarea măsurilor legale”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. Incendiu la un restaurant din centrul Clujului. A luat foc o terasă din lemn

Publicat

Un incendiu a izbucnit noaptea trecută, la un restaurant de pe strada Alexandru Ciurea din Cluj-Napoca. Din fericire, nu au existat victime.

Pompierii clujeni au intervenit noaptea trecută pentru stingerea unui incendiu produs la un restaurant din centrul Clujului.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit noaptea trecută pentru a stinge un incendiu care a afectat un restaurant situat pe strada Alexandru Ciurea. Apelul de urgență a venit în jurul orei 01.50, moment în care restaurantul era, din fericire, închis. Drept urmare, nu au existat persoane care să necesite îngrijiri medicale”, a transmis ISU Cluj.

Focul a cuprins terasa de lemn

Flăcările au cuprins terasa de lemn și ulterior s-au extins la acoperiș. Totodată, au ars două vitrine frigorifice.

„Flăcările s-au manifestat la fațadă, la terasa din lemn și parțial la acoperiș, pe o suprafață de aproximativ 150 mp.

Totodată, au ars două vitrine frigorifice, iar intervenția promptă a pompierilor a făcut ca incendiul să fie stins în limitele găsite”, a mai arătat ISU Cluj.

Intervenția, îngreunată de străzile înguste din centru

Misiunea a fost îngreunată de faptul că autospecialele nu au avut acces pe strada îngustă.

„Astfel, pompierii au fost nevoiți să formeze o linie de furtun pe strada Emil Isac, la o distanță de aproximativ 120 de metri de locul incendiului”, au declarat reprezentanții ISU.

Cel mai probabil, flăcările au pornit din cauza unui scurtcircuit. La intervenție au luat parte două autospeciale cu apă și spumă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum puteți proteja animalele de căldură? Regula de care trebuie ținut cont când scoateți câinii la plimbare

Publicat

Canicula îi afectează nu doar pe oameni, ci și animalele de companie. Asociația pentru protejarea animalelor NUCA a formulat o serie de recomandări pentru a ne proteja animalele de efectele căldurii.

Vara aceasta se anunță a fi una dintre cele mai fiebrinți din ultimii ani. În ultimele zile, toată țara s-a aflat sub avertizări meteorologice de caniculă, iar maximele au variat între 38 și 42 de grade Celsius.

Cum puteți ajuta animalele de pe stradă să facă față căldurii?

Temperaturile ridicate nu îi afectează doar pe oameni, ci pot avea efecte dăunătoare grave și asupra animalelor de companie, atrage atenția Asociația pentru protejarea animalelor NUCA. Cel mai mare pericol îl constituie deshidratarea.

„Suntem în mijlocul unei veri toride, iar oamenii și animalele sunt afectați în egală măsură de temperaturile ridicate. În aceste zile caniculare, HIDRATAREA poate să reprezinte diferența dintre viață și moarte!

„Animalele străzii depind de grija noastră”

Dacă noi, oamenii, avem opțiunea să ne retragem în interior într-o zonă cu aer condiționat sau într-un spațiu umbrit, multe animale și mai ales animalele străzii depind de grija noastră.

Când ieșiți din casă luați întotdeauna un recipient și o sticlă cu apă la dvs. Dacă cunoașteți zone unde se adună pisicile de la blocuri pentru hrănire, asigurați-vă că au întotdeauna și vase cu apă, dar și posibilitatea de a se refugia de căldură. E un gest mic de bunătate care pentru unele animaluțe, păsări sau insecte, poate fi vital.

Recomandări pentru protejarea animalelor de caniculă

Stăpânii de animale trebuie să țină cont că și patrupezii sunt afectați de vremea caldă. Asociația NUCA oferă mai multe informații despre cum putem să asigurăm confortul animalelor de companie în zilele toride de vară:

  • Nu plimbati cainii la orele critice de caniculă, plimbați-i dimineața devreme și seara, la apus. Așa ii feriți de insolație, arsuri pe pernuțe de la asfaltul încins și deshidratare.

  • Vara sunt recomandate plimbări scurte. Luați cu voi întotdeauna un recipient cu apă, chiar dacă plimbarea este scurtă!
  • Nu lăsați pe timpul verii câinele nesupravegheat în mașină, nici măcar pentru câteva minute!!
  • Asigurați-vă că animaluțul dvs are suficientă apă la dispozitie sau puteți să îi oferiti ca și alternativa hrană cu conținut ridicat de lichide, hrana umedă sau supe ușoare din legume.
  • Dacă aveți posibilitatea, instalați o piscină pentru căței sau o vană mică unde patrupedul dvs poate să se răcorească.
  • Vorbiți cu vecinii, rudele sau cunoștiințele dvs. care au animale pe care le țin doar afară și asigurați-vă că acestea au suficientă apă și un loc răcoros unde se pot refugia sau un adăpost corespunzător care e amplasat într-o zonă umbrită

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax