Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO&FOTO/ Intervențiile Unității Speciale de Aviație Cluj-Napoca. Au transportat inclusiv bolnavi de COVID

Publicat


Activitatea de zbor a Unităţii Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca în al doilea trimestru al anului 2021 a constat în îndeplinirea cu succes şi în condiţii de securitate aeriană a misiunilor ordonate în cooperare cu alte structuri ale M.A.I. sau în cooperare cu Ministerul Sănătații și de executarea zborului de instruire pentru perfecţionarea pregătirii personalului.

Astfel, în trimestrul al II-lea 2021, personalul aeronavigant al unității a executat un număr de 183 ore şi 24 minute de zbor cu elicopterele aflate în dotarea I.G.Av. în următoarele tipuri de misiuni:

–        misiuni ordonate în volum de 79:46 ore;

–        zbor de instruire în volum de 20:16 ore;

–        misiuni SMURD și în punctele de operare aeromedicale, în volum de 83:22 ore.

De asemenea, piloţii Unităţii Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca au executat în trimestrul al II-lea 2021 şi un număr de 2 misiuni de transport persoane infectate cu SARS-CoV-2 la unităţile spitaliceşti din ţară pentru asigurarea tratamentului medical de specialitate.

Materiale pe Vf. Omu

Printre misiunile cele mai importante la care a participat şi personalul Unităţii Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca au fost:

  • misiune în sprijinul Administraţiei Naţionale de Meteorologie cu privire la transportula peste 144 de tone de materiale de construcţie pentru lucrările de reabilitare şi modernizare a Staţiei Meteorologice de la vârful Omu;
  • misiuni în sprijinul antrenării personalului instituţiiilor din sistemul de ordine şi siguranţă naţională;
  • misiune în sprijinulul Serviciului Public Judeţean Salvamont Argeş pentru transportul unui sistem automatizat de încasare şi a materialelor de montare a acestuia la cetatea Poenari, situată pe un vârf de munte care domină Cheile Argeşului, lângă localitatea Arefu, judeţul Argeş;
  • misiune în sprijinulul Jandarmeriei Alba pentru combaterea infracţiunilor din domeniul silvic;

Personalul din Centrul Operaţional al unităţii a coordonat un număr de 450 de misiuni aeriene în trimestrul al II-lea 2021 pentru executarea acestora în deplină securitate aeronautică.

Asigurarea meteorologică, componentă importantă pentru desfăşurarea activităţilor aeronautice, a fost realizată prin furnizarea operativă a datelor şi informaţiilor privind evoluţia condiţiilor meteorologice, care au contribuit la executarea în condiţii de securitate a 301 de misiuni de zbor în al doilea trimestru al anului 2021.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

USR Cluj: Centura metropolitană a Clujului, o poveste interminabilă cu promisiuni neonorate, amânări și indolență

Publicat

USR Cluj

După șapte ani de la începerea proiectului, nu există nici măcar un contract semnat, iar termenul avansat pentru finalizare este în pericol. Președintele USR, Cătălin Drulă, a tras un nou semnal de alarmă, alături de candidații Alianței Dreapta Unită.

Din locul unde ar fi trebuit să înceapă centura, Cătălin Drulă a explicat că banii europeni sunt prevăzuți până în 2030 și că administrația locală condusă de Emil Boc a eșuat să se încadreze în termene.

USR Cluj: Centura metropolitană a Clujului, o poveste interminabilă cu promisiuni neonorate, amânări și indolență

„Emil Boc a avut nevoie de șase ani pentru un studiu de fezabilitate. Apoi, a anulat o primă licitație, iar apoi și a doua, după ce a dat afară singurul constructor interesat.

Când am fost ministru, am adus bani pentru metroul din Cluj și fonduri europene pentru centură. Nu a făcut nici una, nici alta. Dincolo de PR-ul lui Boc, realitatea este că nu este în stare să dezvolte mari proiecte”, a declarat Cătălin Drulă.

Viorel Băltărețu, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru primăria Cluj-Napoca (foto), a subliniat nevoia stringentă a clujenilor de a avea centura.

„Realizarea centurii va fi o trambulină pentru modernizarea orașului: vom reda clujenilor centrul, vom respira aer mai curat, vom sta mai puțin în trafic, iar locuințele vor fi mai accesibile. Va fi un factor hotărâtor pentru dezvoltarea economică a următorilor 50 de ani”, a declarat Viorel Băltărețu.

Viorel Băltărețu: Centura ocolitoare se poate finaliza în patru ani

Viorel Băltărețu a încercat să ofere soluții și susținere administrației, dar aceasta a refuzat orice colaborare.

„Centura ocolitoare e prioritatea ZERO a primului meu mandat și SE POATE finaliza în patru ani! Am analizat proiectul, am cerut părerea specialiștilor. Nu există motive pentru care să nu putem”, a completat candidatul Alianței Dreapta Unită pentru primăria Cluj-Napoca.

Planul său include asigurarea unei echipe competente, finanțare continuă, front de lucru pentru constructori, monitorizare permanentă, respectarea componentei verzi și demararea proiectelor de legătură cu orașul.

„Se poate ca în patru ani să avem un trafic fluid și să nu ne mai pierdem ore prețioase din viață în mașină”, a mai spus acesta.

Publicat la comanda: Partidului Uniunea Salvati Romania, CMF: 21240009

Citește mai departe

EVENIMENT

Copac cu lalele în Grădina Botanică din Cluj-Napoca. Programul de vizitare

Publicat

De

lalele

Grădina Botanică din Cluj-Napoca prezintă clujenilor și turiștilot magnificul copac cu lalele (Liriodendron tulipifera), care acum își etalează splendoarea florală la cote maxime.

În zilele de marți și miercuri, 21 și 22 mai, clujenii sunt invitați să participe la tururile tematice „Integrarea valorilor ecologice în moștenirea culturală”, unde vor avea ocazia să se delecteze cu impresionanta colecție de arbori, păstrată cu grijă în Grădina Botanică „A. Borza”.

”Vechiul frasin, impozantul plop, arborele pagodelor sau arborele mamut, alături de alte specii captivante de arbori și arbuști, vă așteaptă să le descoperiți secretele!

Accesul la aceste tururi ghidate este permis prin achiziționarea unui bilet de intrare. Ne vom reuni la orele 10:00, 12:00, respectiv 14:00, la poarta Grădinii Botanice”, anunță organizatorii.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Peste 1.400 de candidați au participat la simularea examenului de admitere la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj

Publicat

De

Simulare admitere UMF Iuliu Hațieganu Cluj

Peste 1.400 de tineri au participat, în weekend, la simularea examenului de admitere la UMF „Iuliu Hațeganu” Cluj.

A fost cea de a XV-a ediţie a simulării examenului la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMFIH), o sesiune organizată pentru a le da șansa celor care vor să urmeze medicina la Cluj să familiarizeze cu atmosfera de concurs și să-și testeze cunoștințele necesare promovării examenului de admitere propriu-zis.

FOTO. Peste 1.400 de candidați au participat la simularea examenului de admitere la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj

La proba scrisă, care a avut durata de 2 ore, au participat 1.459 de candidați, au transmis reprezentanții UMFIH Cluj.

Cel mai mare interes a fost pentru programele de studii Medicină și Medicină Dentară.

Acestea au fost urmate de specializările Asistență Medicală Generală, Balneo-fiziokinetoterapie şi Recuperare, Radiologie și Imagistică, Tehnică Dentară, Nutriție și Dietetică, Cosmetică medicală și Tehnologia produsului cosmetic și Farmacie.

Examenul de admitere la UMF „Iuliu Hațieganu” se va desfășura în data de 21 iulie, iar candidații se vor putea înscrie în perioada 1 iulie – 18 iulie.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Moonlight Breakfast, Om la lună și the Mono Jacks concertează la Street FOOD Festival, riverside edition, în Cluj-Napoca!

Publicat

street food

Iubitorii de mâncare stradală și muzică live sunt invitați în perioada 23-26 mai la o nouă ediție Street FOOD Festival, pe Platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian” din Cluj-Napoca. Evenimentul promite să ofere o experiență multisenzorială, combinând delicii din bucătăria internațională cu experiențe muzicale live.

Participanții vor avea ocazia să deguste o gamă largă de preparate și deserturi din diferite colțuri ale lumii aduse în festival de zeci de food truck-uri.

De asemenea, vor putea asista la show-uri de live cooking alături de bucătari celebri. Pentru această ediție, organizatorii au optat pentru o nouă locație, aproape de malul Someșului, Platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian”, dorind să creeze o atmosferă naturală și autentică.

Programul concertelor

Pe lângă deliciile culinare, muzica va juca un rol central în atmosfera festivalului. Participanții vor avea la dispoziție două scene: una principală pentru artiștii care vor concerta și DJ stage. Programul concertelor este următorul:

•            Vineri, 24 mai: Jazz’n’Tonic la ora 20:00, urmat de The Mono Jacks la 21:30.

•            Sâmbătă, 25 mai: Răzvan Florescu Quartet la ora 20:30 și Mădălina Pavăl Orchestra la 21:15.

•            Duminică, 26 mai: Moonlight Breakfast la ora 19:30 și Om la lună la ora 21:00.

Zonă pentru copii

Festivalul este un loc de întâlnire pentru comunitate, unde participanți de toate vârstele pot găsi modalități de relaxare și distracție. Și cei mici sunt bineveniți! Aceștia vor avea o zonă special amenajată cu multe activități interactive special create pentru a-i distra.

Street FOOD Festival este mai mult decât un festival, este o celebrare a comunității și a pasiunii pentru mâncare și muzică de calitate. Nu rata ocazia de a face parte din această experiență memorabilă!

Ne vedem în 23-26 mai, pe Platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian” din Cluj-Napoca!

Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj.

Află mai multe informații despre Street FOOD Festival Cluj-Napoca | riverside edition, pe paginile de facebook și instagram.

Live music

Program live music:

•            Vineri, 24 mai

•            20:00 – Jazz’n’Tonic

•            21:30 – The Mono Jacks

•            Sâmbătă, 25 mai

•            20:30 – Răzvan Florescu Quartet

•            21:15 – Mădălina Pavăl Orchestra

•            Duminică, 26 mai

•            19:30 – Moonlight Breakfast

•            21:00 – Om la lună

•            Program acces:

•            Joi: 12:00 – 23:00

•            Vineri: 12:00 – 23:00

•            Sâmbătă: 12:00 – 23:00

•            Duminică: 12:00 – 23:00

Un proiect Why Not Us & Flavours.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax