CLUJ24 TV
VIDEO. Viorel Băltărețu, la podcastul Cluj24: Eu m-am luptat cu doi candidați de la PNL. PNL-ul vechi cu PNL-ul nou

Candidatul ADU la Primăria Cluj-Napoca, Viorel Băltărețu, a fost invitat la podcastul Contraste de pe Cluj24 realizat de jurnalistul Florin Danciu. Acesta a vorbit despre rezultatul alegerilor locale din 9 iunie.
Viorel Băltărețu a declarat, printre altele, că din poziția de candidat al Alianței Dreapta Unită (ADU) s-a luptat cu doi candidați de la PNL, ”PNL-ul vechi (Boc – n.a.) cu PNL-ul nou (Sărmaș – n.a).
După rezultatul de la alegerile pentru Primărie, câștigate de Emil Boc, secondat de Sabin Sărmaș, și unde a luat aproape 6% din voturi, Băltărețu a demisionat din funcția de președinte al USR Cluj-Napoca.
Per ansamblu, acesta consideră că la Cluj, rezultatul nu este unul extraordinar, dar comparând cu ce s-a întâmplat la nivel național, ”noi stăm bine pentru că suntem un pic pe creștere”.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
FOTO. Trei karatiști clujeni, elevi ai Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu”, reprezintă România la Gymnaziada din Serbia

Trei tineri sportivi clujeni sunt gata de luptă și vor să cucerească medalii la Gymnaziada Școlară care se va desfășura în Zlatibor, Serbia.
Daria Trif, Roxana Moldovan și David Florea vor reprezenta România la competiția sportivă considerată ca fiind una dintre cele mai prestigioase, după Jocurile Olimpice și Universiadă.
Trei karatiști clujeni, elevi ai Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu”, reprezintă România la Gymnaziada din Serbia
Talentații sportivi sunt membri ai clubului Elite Martial Arts din Cluj-Napoca și se pregătesc să ne reprezinte țara la Gymnaziada Școlară din Zlatibor, Serbia. Evenimentul, care reunește peste 3.500 de sportivi din 57 de țări, va fi o adevărată provocare pentru Daria Trif, Roxana Moldovan și David Florea.
Cei trei sportivi sunt elevi ai Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu” și vor concura la probele de karate, unde își vor demonstra abilitățile și determinarea. Daria și Roxana vor concura la câte 3 probe fiecare, în timp ce David va participa la nu mai puțin de 5 probe. Ei sunt antrenați de fostul campion mondial la karate, Alex Mic, care le-a insuflat pasiunea pentru acest sport și i-a pregătit pentru competiția de nivel înalt.
Tinerii sportivi clujeni, sprijiniți de familie și profesori
Sigur, succesul lor nu ar fi fost posibil fără sprijinul necondiționat al familiilor lor și al școlii unde studiază. Atât directororea Școalii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu”, Carmen Stănescu, cât și diriginte elevilor, Alexandra Tersanszki și Vaida Laurenția, au transmis mesaje de încurajare, evidențiind sprijinul școlii pentru performanța sportivă a elevilor.
Competiția de karate de la Zlatibor, care începe peste două zile, se anunță una intensă, în cursa pentru medalii concurând peste 200 de fete și 300 de băieți. Sportivii clujeni vor concura în zilele de 9 și 10 aprilie.
EVENIMENT
Remus Lăpușan, deputat PSD de Cluj: Gestionarea ineficientă a deşeurilor afectează sănătatea populației

Deputalul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, a ridicat, în Parlament, problema gestionării ineficiente a deşeurilor în România şi importanța protejării mediului.
Aceasta a generat o criză ecologică ce necesită măsuri urgente care să asigure garantarea dreptului cetăţenilor la un mediu curat şi sănătos, a spus Remus Lăpușan.
Remus Lăpușan: Gestionarea ineficientă a deşeurilor afectează sănătatea populației
”Gestionarea ineficientă a deşeurilor în România, accentuată de abandonarea, arderea şi lipsa unui sistem eficient de reciclare reprezintă o problemă de importanță națională, care afectează profund mediul înconjurător, sănătatea populației şi calitatea vieții fiecăruia dintre noi”, a spus Remus Lăpușan.
Deputatul PSD de Cluj a arătat că, în contextul aderării la spaţiul Schengen, este necesară o înăsprire a legislaţiei de mediu, mai ales că libera circulaţie a mărfurilor pe teritoriul UE presupune responsabilităţi sporite în materie de securitate pentru toate statele member.
”România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană la reciclarea deşeurilor municipale, cu o rată de doar 11,3%, mult sub media europeană de aproape 49%. Deşi producem o cantitate mai mică de deşeuri pe cap de locuitor comparativ cu alte state europene, lipsa unei infrastructuri moderne și a unor politici coerente face ca acestea să ajungă fie în gropile de gunoi, fie să fie abandonate în natură sau, mai grav, arse ilegal”, spune Lăpușan .
E nevoie urgent de o strategie națională eficientă de gestionare a deşeurilor
Deputatul PDS a atras atenția și că depozitarea necontrolată a deşeurilor este tot mai frecventă în întreaga țară. ”Pe câmpuri, în păduri, pe malurile râurilor şi chiar în zonele urbane, apar munți de gunoaie care afectează ecosistemele și pun în pericol sănătatea oamenilor. Deşeurile provenite din construcţii şi demolări, precum molozul, betoanele sau materialele plastice, sunt lăsate la întâmplare, fără nicio măsură de protecție a mediului, contribuind astfel la contaminarea solului şi a apelor subterane.
În plus, şi lipsa unor soluții eficiente de eliminare controlată duce la arderea ilegală a deşeurilor, care și aceasta o practică tot mai întâlnită. Fumul toxic rezultat din arderea plasticelor, cauciucurilor şi altor materiale periculoase eliberează în aer substanțe nocive, cu efecte grave asupra sănătății populației. În numeroase zone urbane şi periurbane, această poluare a aerului devine tot mai vizibilă, afectând direct calitatea vieţii.
Este esențial să conştientizăm că lipsa unor măsuri ferme nu doar că degradează mediul, dar pune în pericol şi sănătatea generațiilor viitoare. O strategie națională eficientă de gestionare a deşeurilor nu mai poate fi amânată. România are nevoie de un sistem modern de colectare selectivă, de sancțiuni mai dure pentru cei care abandonează şi ard deşeuri ilegal, precum şi de investiții serioase în infrastructura de reciclare şi valorificare a acestora”, a arătat Remus Lăpușan.
Poluarea, de orice fel, trebuie combătută
Remus Lăpușan a mai spus că primii paşi în vederea adoptării unor măsuri ferme au fost deja făcuţi prin adoptarea, cu implicarea puternică a grupului parlamentar PSD, a noului Cod Silvic.
”Suntem conştienţi cu toţii de importanţa pădurilor ca plămani verzi ai planetei şi consider că, aşa cum am reuşit să avem o abordare unitară şi transpartinică în adoptarea unui nou Cod Silvic, la fel putem avea aceeaşi coeziune şi în ceea ce priveşte adoptarea unor măsuri legislative în vederea combaterii poluării, de orice fel ar fi ea. Doar printr-o acțiune rapidă și coordonată putem preveni transformarea României într-o imensă groapă de gunoi și pentru a asigura un mediu curat pentru generațiile viitoare”, a mai spus Remus Lăpușan.
EVENIMENT
FOTO. Carte electronică de identitate la Cluj și pentru minorii sub 14 ani, din 2 iunie. Înlocuiește pașaportul

Prima carte electronică de identitate din România, upgradată față de modelul din 2021 și cu elemente de securitate mai puternice, a fost eliberată, miercuri, la Direcția Județeană de Evidență a Persoanei (DJEP) Cluj. Aceasta se va emite din 2 iunie și pentru minorii sub 14 ani și poate înlocui pașaportul pentru călătoriile în țările UE.
Chestorul de poliție Cătălin Giulescu, directorul Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din MAI, a declarat la Cluj că eliberarea cărții este gratuită pentru cei peste 14 ani, iar pentru cei sub această vârstă va costa 67 de lei, mai ieftin decât un pașaport.
”Am eliberat, azi, prima carte electronică de identitate din România, versiunea a doua, upgradată față de cea din 2021, cu care titularul va putea să semneze documente și să formuleze cereri electronice.
Începând cu 20 martie, cetățenii din județul Cluj se pot prezenta, la împlinirea vârstei de 14 ani, la serviciile publice comunitare, pentru cartea electronică de identitate.
În 20 mai, ne propunem să introducem în circulația cartea de identitate simplă, fără cip, adică fără suport de stocare a datelor, care va costa 38 de lei, iar începând cu 2 iunie, vom pune în circulație cartea electronică de identitate pentru copiii între zero și 14 ani.
Unul dintre avantajele acestei cărți de identitate este că minorii, indiferent de vârstă, pot călătorii în străinătate fără pașaport, din 2 iunie, în statele UE și în statele terțe care au acorduri cu UE.
Eliberarea cărții electronice de identitate este gratuită pentru cei peste 14 ani, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene PNRR, iar pentru copiii sub această vârstă va costa 67 de lei, mai ieftin de 3 ori decât costul unui pașaport”, a explicat Giulescu.
Din Cluj în toată țara
Acesta a recomandat celor care au prima variantă a cărții electronice de identitate, emisă în cadrul proiectului pilot demarat la Cluj în 2021, să le preschimbe cu noul model.
Potrivit lui Giulescu, în maximum două săptămâni, eliberarea noii cărți electronice de identitate va fi extinsă la nivelul Bucureștiului, iar după Paști la nivelul tuturor municipiilor de reședință de județ din România.
”Ne propunem ca, până în 20 mai, să extindem emiterea cărții electronice de identitate la nivelul tuturor celor 674 de servicii publice comunitare de evidența persoanelor.
Am inițiat demersuri concrete cu CNAS, astfel că în cartea electronică de identitate se va înscrie grupa sanguină și RH-ul beneficiarului”, a precizat Cătălin Giulescu.
40 de cărți pe zi
Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu, a declarat la rândul său că noile cărți de identitate se pot realiza acum în 8 locuri din județul Cluj, la DJEP Cluj, precum și la primăriile din Cluj-Napoca, Florești, Turda, Huedin, Câmpia Turzii, Dej și Gherla.
Directorul DJEP Cluj, Emilian Roșca, a precizat că pot fi eliberate 40 de cărți electronice de identitate pe zi, capacitatea instituției fiind suficientă pentru a acoperi toate cererile.
Termenul de eliberare a cărților este acum de 2 săptămâni de la depunerea actelor, dar acesta se va reduce la 4 zile când va începe eliberarea la nivel național.
Este mai practică
Prima persoană care a primit noua carte este o studentă din Cluj-Napoca, Andra Rus, care și-a setat două PIN-uri, primul de 4 cifre, pentru autentificare în sistemele informatice ale administrației publice, iar cel de-al doilea, din 6 cifre, pentru operațiunea de semnare.
”Mi-am făcut această carte electronică de identitate pentru că este mult mai practică și nu va mai trebui să car și cardul de sănătate. Este mai securizată, are semnătură electronică și amprentele pe ea, este mult mai greu de falsificat. Este mai practică și în ceea ce privește călătoria în străinătate”, a spus tănâra.
În programul pilot, început în 2 august 2021 la Cluj, au fost eliberate peste 31.500 de cărți electronice de identitate.
Până în 3 august 2031 ar trebui schimbate cărțile de identitate clasice sau buletinele vechi, dar cei care au termen de valabilitate nelimitat le vor putea folosi în continuare.
EVENIMENT
Reacția „U” Cluj după ce trei copii au fost bătuți de suporteri: „FC Universitatea Cluj condamnă ferm violența de orice natură”

Reprezentanții „U” Cluj se delimitează de suporterii echipei care au luat la bătaie trei minori după derby-ul Clujului, exprimându-și regretul față de cele întâmplate și făcând apel la fair-play.
FC Universitatea Cluj a reacționat, miercuri, față de incidentul petrecut luni seară, după meciul cu CFR, când niște suporteri au bătut trei minori de 14-17 ani, din care unul a ajuns la spital.
Clubul regretă incidentul și condamnă violența
Clubul și-a exprimat regretul față de cele întâmplate, reafirmând angajamentul pentru principiile fair-play-ului, spiritul universitar și împotriva oricărei forme de violență.
„Clubul nostru își exprimă regretul față de incidentele petrecute în spațiul public după meciul din 31 martie 2025, dintre FC Universitatea Cluj și CFR.
FC Universitatea Cluj susține ferm principiile fair-play-ului, spiritul universitar și respinge orice formă de violență. Clubul consideră că astfel de comportamente nu își au locul într-o comunitate responsabilă”, a transmis „U” Cluj.
„FC Universitatea Cluj condamnă ferm violența de orice natură”
Clubul și-a exprimat speranța că autoritățile îi vor identifica pe cei vinovați, arătând că a promovat constant, din 2016 încoace, valori precum integritatea, corectitudinea și respectul.
„Avem încredere că autoritățile competente vor clarifica situația și vor aplica măsurile necesare. Așteptăm ca același lucru să se întâmple și în legătură cu alte incidente care au avut loc în ultima perioadă.
Din 2016, am promovat constant valori precum integritatea, corectitudinea și respectul, pe care continuăm să le susținem ca principii etice fundamentale pe baza cărora clubul poate continua să se dezvolte sustenabil.
FC Universitatea Cluj condamnă ferm violența de orice natură și reafirmă angajamentul clubului față de valorile fair-play-ului și ale respectului reciproc”, a mai transmis clubul.
Eori
iunie 16, 2024 la 1:15 pm
Acest Video Este Valabil Doar Pentru Un Om Pe Nume Și Prenume: Rareș Bogdan, Care Vorbește Ca Să Nu Adoarmă În Papucii Statului:
https://youtu.be/JlMsr16djb4?si=fCjr2wJPodzyWb3V
https://youtu.be/tiCWOIRq6eU?si=ebeRBz5gaK7F0HOp
Este Valabil Și Pentru Partidul Politic PNL, Care A Făcut Numai Rău La Oameni Și Copii În Pandemie, Spunând La Oameni Și Copii Să Se Vaccineze Anti Covid Pentru A Scăpa De Virus:
https://youtu.be/n6rU75siD-o?si=2ragua56K2tL_AY0
Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.