Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO. Ursoaică și doi pui, SURPRINȘI și altfel decât printre mașini

Publicat


O ursoaică și doi pui au fost surprinși de o cameră de supraveghere montată de rangeri în Parcul Național Călimani. Animalele se aflau de această dată în habitatul lor, spre deosebire de atâtea și atâtea imagini din spațiul public care prezentau urși pe șosele, printre mașini.

Imaginile au apărut pe pagina de Facebook a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, însoțite de  avertismentul: „Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional, cu momente de drăgălășenie la pătrat!”Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. CFR Cluj – Dinamo, 3-2. Clujenii revin în repriza a doua și-și ADJUDECĂ toate punctele

Publicat

cfr

CFR Cluj a debutat în Superliga 2024-2025 duminică seara pe teren propriu, în compania celor de la Dinamo București. După o partidă cu două reprize total diferite, clujenii câștigă cu 3-2, goluri marcate de Deac (min.42 – pen.), Bîrligea (min.52) și Tachtsidis (min.90+3), respectiv Cîrjan (min.14) și Abdallah (min.34).

cfr-dinamo

Echipe de start:

CFR CLUJ (4-3-3): Sava – Thaqi, Kresic, M. Ilie, Camora (cpt.) – Artean, K. Keita, Tachtsidis – Deac, Michael, M. Kamara
Rezerve: Hindrich – Mogoș, Abeid, Boben, Ajeti, R. Filip, Păun, Fică, Nkololo, Lucaci, Korenica, Bîrligea
Antrenor: Dan Petrescu

cfr-dinamo

VIDEO FOTO. CFR Cluj – Dinamo, 3-2. Clujenii revin în repriza a doua și-și ADJUDECĂ toate punctele

DINAMO (4-3-3): Golubovic – Costin, Boateng, Homawoo, Opruț – Milanov, Gnahore, Cîrjan – Abdallah, Selmani, Politic (cpt.)
Rezerve: Roșca, Patriche, Pașcalău, Amzăur, Licsandru, A.Irimia, Bani, Florescu, Bordușanu, Caragea, Rotund
Antrenor: Zeljko Kopic

A: Rareș Vidican (Satu Mare – Satu Mare)
A1: Mircea Grigoriu (Bucureşti – Bucureşti)
A2: Romică Bîrdeş (Piteşti – Argeş)
Arbitru VAR: Andrei Chivulete (Bucureşti – Bucureşti)
Arbitru AVAR: Ferencz Tunyogi (Zalău – Sălaj)
R1: Viorel Flueran (Craiova – Dolj)
Obs. arbitri: Zoltan Szekely (Baia Mare – Maramureş)
Stadion: Dr. Constantin Rădulescu (Cluj-Napoca – Cluj)

cfr-dinamo

Dinamo începe mai bine meciul, CFR nu se regăsește, relațiile de joc par acum scoase de la naftalină, ne rodate, dar așa e la început. Bucureștenii profită de degringolada din apărarea clujeană, repetentă în această repriză și deschide scorul în min.14 prin Cârjan, care-l ridiculizează pe Kresic.

cfr-dinamo

cfr-dinamo

Clujenii nu au nicio ocazie, au în schimb multe pase greșite și centrări aiurea. În min.34, Abdallah îl trimite pe Camora după țigări și înscrie pentru 0-2.

CFR revine în joc în min.42 când Deac înscrie din penalty după un fault al lui Politic asupra lui Artean. Trompeta reprizei, Michael.

În repriza a doua, CFR a ieșit alta de la cabine, hotărâtă să schimbe soarta meciului. Introducerea lui Bîrligea se simte și pe tabelă, în min.52, când acesta înscrie după o fază personală foarte frumoasă.

Același Bîrligea blochează o minge pe care scria gol. Și ca să fie tacâmul complet, ratează două ocazii monumentale cu poarta goală dar și dă o pasă de gol lui Tachtsidis, în min.90+3, grecul fiind, de altfel, jucătorul meciului.

Început greu de campionat dar Petrescu speră să regleze din mers relațiile de joc. Un plus pentru Kamara, care a demonstrat că are viziune, viteză și tehnică.

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO. Calvarul unor turiști clujeni în Antalya. Sute de pasageri, ținuți ore în șir în aeroport, fără nicio explicație

Publicat

Final tumultuos de vacanță pentru zeci de turiști clujeni în Antalya. Zborul care trebuia să îi aducă în Cluj-Napoca sâmbătă dimineață a fost amânat în repetate rânduri și apoi anulat, fără nicio explicație pentru pasageri.

180 de clujeni, pasageri ai unui zbor chartere Antalya – Cluj-Napoca, operat de compania aeriană Mavi Gok Airlines au fost ținuți înfometați în aeroport peste 24 de ore, fără informații despre motivul amânării cursei sau despre când se vor putea întoarce în țară.

Ținuți ore în șir în aeroport, fără explicații

Zborul programat sâmbătă dimineață a aterizat pe Aeroportul Cluj abia duminică seară, după o serie de amânări și anulări, timp petrecut de clujeni în aeroportul din Antalya,mulți dintre ei cu copii mici, fără a le fi furnizate apă, mâncare sau informații despre motivele întârzierii.

„180 de oameni sunt plimbați prin aeroport în Antalya, nemâncați, cu copiii după ei și agenția nu își asumă nimic. Zborul era planificat pentru data de 13.07, sâmbătă, la ora 10:00, apoi amânare la 10:30, cu amânare pentru ora 13:30 și ulterior anulare.

După 12 ore petrecute în aeroport, ne-au transportat înspre un hotel urmând tot noi să întrebăm din oră în oră la hotel dacă au informații despre zborul nostru fiindcă cei de la agenții nu s-au sinchisit să ne anunțe. Până la ora 23:00 am tot întrebat.

„Am zburat 15 minute, după care aeronava s-a întors”

Dimineață, în data de 14.07, ne-au confirmat că zburăm la 12:30. La ora 9 dimineața ne-au luat autocarele de la hotel, urmând ca la aeroport să plecăm la 12:30, unde din nou am stat, fiindcă aeronava a avut o întârziere din motive necomunicate. Am zburat 15 minute, după care aeronava s-a întors din cauza unor motive tehnice înapoi în Antalya.

De abia la orele 16:00 ne îmbarca cu speranța ca vom și ateriza la Cluj-Napoca cum era prevăzut”, a relatat un pasager al zborului pentru Cluj24.

Avionul a aterizat abia duminică după-amiază pe Aeroportul Cluj-Napoca.

Pasagerii zborului pot cere despăgubiri companiei aeriene din cauza zborului întârziat.

„Există o lege, Legea 261/2004, care apără drepturile pasagerilor. Orice zbor întârziat peste trei ore sau anulat duce la compensații între 250 de euro și 600 de euro, în funcție de distanța parcursă aerian”, arată Stelian Moldavciuc, reprezentantul unei firme care se ocupă cu despăgubiri pentru zboruri anulate.

Printre pasageri s-au numărat și clienți ai agenției de turism Cora Travel.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu la acoperișul unei case din Copăceni. Două persoane au avut atac de panică

Publicat

Pompierii din Turda au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o bucătărie de vară și extins la acoperișul unei case, în localitatea Copăceni.

Un incendiu a cuprins duminică o bucătărie de vară, extinzându-se la acoperișul unei case, în localitatea Copăceni din județul Cluj.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda intervin pentru a stinge un incendiu care a pornit de la o bucătărie de vară și s-a extins la acoperișul unei case în localitatea Copăceni, comuna Săndulești. Din fericire, nu sunt anunțate victime sau persoane care să solicite îngrijiri medicale. La fața locului acționează 3 autospeciale cu apă și spumă”, a transmis ISU Cluj.

Două persoane au suferit atac de panică

Două persoane au intrat în atac de panică în timpul intervenției, fiind evaluate de un echipaj medical.

„Între timp, două persoane care au suferit atac de panică sunt evaluate de către echipajul medical. Incendiul este localizat, pompierii lucrează pentru lichidare”, a comunicat ulterior ISU Cluj.

Au fost afectate bucătăria de vară și acoperișul casei

Pompierii au luptat cu flăcările circa o oră și jumătate. Aceștia încă investighează cauza probabilă de izbucnire a incendiului.

„Incendiul a fost lichidat, afectând o suprafață totală de aproximativ 140 de mp din bucătăria de vară, acoperișul casei și interiorul acestuia. Au fost evaluați din punct de vedere medical doi bărbați, însă nu a fost necesar transportul lor la spital. Pompierii cercetează în aceste momente cauza probabilă de izbucnire a incendiului”, a conchis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum procedăm în cazul întâlnirii cu un urs în drumeție? Sfaturi de la jandarmii montani

Publicat

Urșii sunt tot mai des prezenți în zone care nu făceau parte până de curând din habitatul lor. Jandarmii montani arată cum trebuie să procedăm în cazul întâlnirii cu un urs în drumeție.

În urma incidentului în care o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs în Bucegi arată clar, dacă mai era nevoie, că ursul, un animal sălbatic situat în vârful lanțului trofic, are cele mai mari șanse de izbândă într-o astfel de întâlnire.

Tot mai mulți urși în zona Clujului

Acesta animale sălbatice, a căror areal a fost redus drastic în ultimele decenii, au apariții tot mai dese și în județul Cluj, în regiunea de munte, dar și la altitudini mai joase.

Iată câteva recomandări de care trebuie să țineți cont, în cazul întâlnirii cu un urs pe traseul montan:

 • nu porniți singuri la drum, asigurați-vă că aveți cel puțin un partener de drumeție;
 • discutați, faceți zgomot, cântați, ca să fiți auziți de animale sălbatice și să vă evite;
 • purtați agățat de rucsac un așa-numit Bear Bell – clopoțel împortiva urșilor;
 • ceața și ploaia cresc riscul unei întâlniri cu ursul, evitați deplasările pe munte în astfel de condiții;
 • împachetați cât mai bine mâncarea în rucsac, astfel încât să nu miroasă prea tare;
 • nu mâncați în locurile împădurite sau în cele despre care știți că sunt frecventate de urși;
 • când campați, nu țineți mâncarea în cort. Agăţați recipientul cu mâncare într-un copac la cel puțin 50-100 de m de locul unde v-ați instalat cortul;
 • să aveți un spray cu piper împotriva urșilor;
 • ursoaica cu pui este un real pericol, dacă aţi fost atenţionaţi de existenţa ei în traseul dumneavoastră, evitaţi acel traseu;
 • dacă observați prezenţa unui urs la mare depărtare, e bine să faceți zgomot, iar, dacă aveți petarde, aprinderea acestora este recomandată pentru a ține la depărare animalul;
 • dacă vă treziți cu ursul faţă în faţă, nu vă panicați. Purtați la gât un fluiee, ursul este foarte sensibil la zgomot. Dacă nu aveți un fluier, faceți zgomot, țipați, bateți din palme. Retrageți-vă încet, cu ochii la el;
 • dacă vine spre dumneavoastră, aruncați rucsacul în direcția opusă celei în care o veți lua.

„Nu uitați că pădurile și munții sunt casa sălbatice, noi suntem musafirii. Încercați să evitați animalele în măsura în care este posibil și evitați orice formă de agresiune asupra acestora”, au mai transmis jandarmii montani.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax