Clujul de altădată
VIDEO. Unde se făceau banii Transilvaniei. Casa monetăriei. Privilegiu mare pentru clujeni. Istoria plimbată a Clujului (RO-EN)
În Cluj-Napoca îşi are sediul acum una dintre cele mai mari bănci din ţară, însă tradiţia acestui tip de activitate se pierde în istorie. Şi în urmă cu 500 de ani, Clujul era cel mai important „centru bancar” al Transilvaniei.
Aici a fost înfiinţată o monetărie, în 1527, iar urmele sale se mai păstrează şi în zilele noastre. Despre monetărie respectivă şi despre marele privilegiu de care au beneficiat atunci clujenii ne vorbeşte istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
Unde se făceau banii Transilvaniei
„Suntem în faţa aşa-numitei Case a monetăriei. Vedem imaginea din faţă, scrisă în limba latină, “Domus cementaria et auricusoria” şi anul 1608, în traducere, „atelier de schimb monetar şi aurărie”, adică aici se emiteau monedele Transilvaniei din acea perioadă. Deci, dacă putem să facem un echivalent, pentru epoca modernă ar fi ca o bancă.
VEZI ALTE ARTICOLE DIN
ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI
Dar ceea ce vedem noi, nu este casa originală. Casa originală era ceva mai mare şi din ea s-a păstrat acea bucată care este încastrată în zidul acestei case de secol XIX, început de secol XX”, explică istoricul clujean.
VEZI ŞI:
LA PAS PRIN ISTORIA JUDEŢULUI CLUJ
Casa monetăriei. Privilegiu mare pentru clujeni
Dreptul de avea o monetărie a fost dat clujenilor de principele Transilvaniei, clujeni care erau la concurenţă cu sibienii.
„Se ştie că monetăria, Casa monetăriei, era lipită de zidul primei incinte a Clujului şi acest drept de a avea o monetărie în oraş era un mare privilegiu, pe care îl avea numai Clujul sau Sibiul. Era o dispută între cele două mari oraşe feudale din Transilvania.
Acest drept a fost dat clujenilor de către voievodul Transilvaniei, rege al Ungariei, Janos Zapolya sau Ioan Zapolya, în anul 1527. Şi această casă a fost concesionată unei familii de bancheri, Filstich, care a fost reprezentativă pentru negoţul şi negustorii din Cluj, pentru bancherii de Cluj, reprezentantul lor colaborând şi cu Gabriel Bethlen.
Pe această locaţie în care ne aflăm, strada Emile Zola, exista, în secolul al XIII-lea, în cadrul primei incinte a Clujului, o poartă mai mică de ieşire”, mai arată Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
*Asociația Cluj24 derulează proiectul „Istoria plimbată a Clujului”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Primăria Cluj-Napoca.
VIDEO. Where the Transylvanian money was made. The mint house, a great privilege for the people of Cluj. Walking through the history of Cluj
One of the largest banks in the country is now headquartered in Cluj-Napoca, but the tradition of this type of activity is lost in history. And 500 years ago, Cluj was the most important „banking center” of Transylvania. A mint was established here in 1527, and its traces are still preserved today. Cluj historian Vladimir Alexandru Bogosavlievici tells us more about it and about the great privilege that the people of Cluj benefited from at that time.
Where Transylvanian money was made
„We are next to the so-called Mint House. In front, we can see the image written in Latin, <<Domus cementaria et auricusoria>> and the year 1608. In translation, <<monetary exchange shop and goldsmith>>. It is where the Transylvanian coins of that period were issued. If we made an equivalent, for the modern age it would be like a bank.
But what we see here is not the original house, which was a bit bigger. A part of it has been preserved and is encased in the wall of this house from the 19th century, beginning of the 20th century”, the historian from Cluj explains.
The mint house, a great privilege for the people of Cluj
The right to have a mint was given to the people of Cluj by the prince of Transylvania, when the people of Cluj were in competition with the ones of Sibiu.
„It is known that the mint house was attached to the wall of the first precinct of Cluj and this right to have a mint in the city was a great privilege, which only Cluj or Sibiu had. It was a dispute between the two great feudal cities from Transylvania.
This right was given to the people of Cluj by the voivode of Transylvania, king of Hungary, Janos Zapolya or Ioan Zapolya, in 1527. And this house was granted to a family of bankers, Filstich, a symbol for the merchants and bankers from Cluj, their representative having collaborated with Gabriel Bethlen, as well.
Here, on the Emile Zola street, there was a smaller exit gate in the first precinct of Cluj, in the 12th century”, Vladimir Alexandru Bogosavlievici adds.
*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 Association, in collaboration with the history teacher Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, and co-financed by the City Hall. (traducere în engleză, Amalia Oprescu)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Fost jucător de la CFR Cluj luptă cu cancerul la 37 de ani. Are nevoie de ajutorul nostru

Augustin Vasile Chira (37 de ani), fost jucător al echipei de juniori a CFR Cluj, trece printr-o perioadă grea în lupta cu cancerul, aflat în stadiul 4, și cere ajutorul clujenilor.
”Anul trecut în luna august am început să mă simt foarte obosit și simțeam că parcă am ceva la plămâni. Am mers la medic și după multe analize am aflat că e vorba de cancer cu sursa principală in stomac și cu metastaze.
Fiind tânăr, medicii s-au organizat destul de repede și am început tratamentele chimioterapie și imunoterapie. Înainte de Crăciun a trebuit să întrerup tratamentul deoarece m-am îmbolnăvit de COVID. Așa au apărut complicații.
Tumorile au crescut și una din ele mi-a blocat un rinichi. Acum continui cu tratamentele și cu întreținerea rinichiului”, a spus Augustin.
Cu toate că viața l-a pus la grea încercare, acesta nu s-a lăsat doborât și este foarte hotărât să se vindece.
Apel la donare
Augustin Chira a făcut un apel public pentru sprijin în continuarea tratamentului iar până acum, 170 de prieteni i-au sărit în ajutor și au donat peste 18.000 de euro.
”Dragi prieteni,
Mă lupt cu cancerul de stomac din septembrie 2022. Această călătorie a fost grea, dar sunt hotărât să lupt și să depășesc această boală.
Cu toate acestea, nu o pot face singur. Am nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a mă ajuta să-mi continui tratamentul și să acopăr cheltuielile aferente acestuia.
Fiecare picătură ajută și va ajuta la reducerea poverii financiare a tratamentului meu.
Vă mulțumesc anticipat pentru generozitate, sprijin și încurajări. Împreună, putem face diferența și să mă ajutați să câștig această bătălie împotriva cancerului”, a ami spus clujeanul.
Donații se pot face la:
sau pe numele Chira Georgeta
RO95BTRLRONCRT0559472801 (RON)
RO45BTRLEURCRT0559472801 (EUR)
RO17BRTLCADCRT0559472801 (CAD)
Uncategorized
Accident în Iuriu de Câmpie cu două mașini. Un șofer de 58 de ani era băut și are dosar penal

Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Apahida au fost sesizați despre un eveniment rutier produs vineri după-amiază pe DJ 161 A, din localitatea Iuriu de Campie, comuna Cojocna, în urma căruia au rezultat doar pagube materiale, fiind implicate două autovehicule.
”Testarea cu aparatul etilotest a unuia dintre cei doi conducători auto, bărbat în vârstă de 58 de ani, din județul Cluj a indicat concentrația de 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În baza celor constatate, conducătorului auto i-au fost recoltate probe biologice la o unitate medicală, în vederea stabilirii alcolemiei.
În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului”, au spus polițiștii de la IPJ Cluj.

Antrenorul campioanei CFR Cluj, Dan Petrescu, acuză probleme de lot înaintea meciului cu CS Universitatea Craiova, scrie GSP.
„Janga și Yeboah au avut un parcurs incredibil să ajungă aici, n-au reușit să ajungă la antrenament. Camora e accidentat. Boateng s-a accidentat în meciul amical cu Sibiu. Mai sunt și alți jucători cu accidentări mici, sper să îi recuperăm până la ora meciului.
Nu putem pregăti meciul cum îmi doresc eu. Moralul poate nu e așa de bun, mai ales după rezultatul cu Rapid din ultima etapă.
Burcă a venit cu un moral bun, a marcat primul gol, m-am bucurat pentru el. Sper să marcheze și pentru noi. El și Manea au jucat foarte bine. Chiar și Bîrligea și Petrila au făcut un meci bun la tineret. Yeboah a debutat și el în naționala Ghanei”, a spus Dan Petrescu într-o conferință de presă.
„Ivan e golgeterul echipei din ultimii ani. A fost cel mai bun jucător al lor, e într-o formă foarte bună. E cel mai important, clar! Dar mai sunt vreo 7-8 de mare nivel, în atac. Trebuie să avem grijă la Baiaram, la Markovic, la Koljic, Ișfan, Cîmpanu. Mateiu și Screciu sunt buni, parcă a găsit cea mai bună variantă cu ei”, a mai declarat „Bursucul”.
EVENIMENT
Ridicaţi-vă privirea din telefoane, imploră „părintele mobilului”, la 50 de ani de la inventarea lui

Problema cu telefoanele mobile este că oamenii petrec prea mult timp lipiţi de ele. Iar cel care susţine acest lucru este chiar cel care le-a inventat, în urmă cu 50 de ani, relatează joi AFP, preluată de Agerpres.
Pentru Martin Cooper, inginerul american supranumit „părintele mobilului”, micul gadget are un potenţial aproape infinit şi ar putea într-o zi să ajute chiar şi la eradicarea bolilor.
Acum, însă, el consideră că suntem, poate, puţin prea dependenţi de telefoanele mobile. „Sunt devastat să văd oameni trecând strada uitându-se la telefoanele mobile. Şi-au pierdut minţile”, a declarat pentru AFP inventatorul în vârstă de 94 de ani din biroul său din Del Mar, California. „Dar atunci când câteva persoane vor fi lovite de maşini, vor înţelege”, a glumit el.
Cu un ceas inteligent Apple la încheietura mâinii şi iPhone-ul de ultimă generaţie în mână, el trece intuitiv de la e-mailuri la fotografii şi de la YouTube la aplicaţia care îi permite să îşi regleze aparatul auditiv. Îşi procură fiecare model nou şi le testează temeinic capacităţile. Însă, după cum mărturiseşte, milioanele de aplicaţii disponibile îl ameţesc. „N-o să fiu niciodată, dar niciodată capabil să-mi dau seama cum să folosesc un telefon mobil aşa cum fac nepoţii şi strănepoţii mei”, a povestit el.
– Mobilitate reală –
Telefonul mobil al lui Martin Cooper, pe care îl foloseşte în principal pentru apeluri telefonice, seamănă foarte puţin cu „cărămida” grea cu cabluri şi circuite electronice pe care a utilizat-o pentru a efectua primul apel mobil din istorie, la data de 3 aprilie 1973.
Se afla, atunci, în fruntea unei echipe de designeri şi ingineri de la Motorola, care a investit milioane de dolari în încercarea de a întrece Bell System, un gigant american din domeniul telecomunicaţiilor, prin proiectarea primului sistem de telefonie mobilă.
Bell System evocase această idee la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar la sfârşitul anilor 1960 nu reuşise decât să instaleze telefoane în maşini, în principal din cauza bateriei lor enorme.
Pentru Martin Cooper, acest lucru nu permitea mobilitatea reală. Aşadar, după trei luni de eforturi continue, echipa sa a reuşit în cele din urmă să dezvolte mobilul DynaTAC. „Acest telefon cântărea peste un kilogram (…), iar bateria sa făcea posibilă menţinerea unei conversaţii timp de aproximativ 25 de minute”, a declarat el.
Dar „asta nu era o problemă”, pentru că aparatul „era atât de greu încât nu puteai să-l ţii ridicat timp de 25 de minute”, a explicat el.
Pentru primul său apel, Martin Cooper a avut ideea genială de a-şi suna rivalul de la Bell System, dr. Joel Engel. „I-am spus: ‘Joel, Martin Cooper aici (…) Vorbesc cu tine de pe telefonul mobil. Dar un mobil adevărat, personal, portabil, de ţinut în mână’. S-a făcut linişte la celălalt capăt al firului. Cred că strângea din dinţi”.
– „Vom învinge boala” –
Primele telefoane mobile nu erau ieftine: costau în jur de 5.000 de dolari fiecare.
Primii care au apelat la ele, potrivit inventatorului, au fost agenţii imobiliari. Graţie dispozitivului mobil, ei puteau să prezinte casele şi în acelaşi timp să răspundă la apelurile noilor clienţi. „Le-a dublat productivitatea”, povesteşte el.
„Astăzi, mobilul a devenit o extensie a persoanei, poate face mult mai mult”, este de părere Martin Cooper. „Iar acesta este doar începutul, abia începem să înţelegem de ce este capabil”, a adăugat el.
„În viitor, ne putem aştepta ca mobilul să revoluţioneze educaţia, sănătatea”, a continuat el.
„Ştiu că sună de parcă exagerez, dar să ştiţi că într-o generaţie sau două vom învinge boala”, a declarat Martin Cooper.
Aşa cum ceasul îi monitorizează pulsul când înoată, în opinia sa telefoanele vor fi conectate într-o bună zi la senzori corporali care vor detecta bolile înainte ca acestea să îşi facă simţită prezenţa.
Fostul inginer ştia că telefoanele mobile vor schimba în cele din urmă lumea, cu toate că nu şi-a imaginat toate lucrurile de care acestea aveau să fie capabile. „Ştiam că într-o zi toată lumea va avea un telefon. Suntem aproape acolo”, a spus el.
În ceea ce priveşte oamenii „hipnotizaţi” de telefoanele lor, el crede că acest lucru se va schimba pentru că „fiecare generaţie va fi mai inteligentă. Vor învăţa să folosească smartphone-urile mai eficient”.
„Mai devreme sau mai târziu, oamenii întotdeauna merg mai departe”, a concluzionat Martin Cooper.