Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. Turnul Pompierilor, noul punct de BELVEDERE al Clujului, deschis pentru public. Emil Boc, maestru de ceremonii

Publicat


După mai mulți ani de șantier, timp în care s-au schimbat și constructorii, Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca a fost finalizat, iar luni a fost deschis pentru public. Cel mai nou loc din oraș, numai bun pentru selfieuri și poze cu Clujul văzut de la înălțime, a costat, în final, peste 11,1 milioane de lei.

Turnul Pompierilor va fi fără îndoială un nou punct de atracție pentru clujeni și turiști. Piramida de sticlă din vârf permite vizualizarea unei panorame de 360° asupra orașului. Turnul va fi și un spațiu dedicat evenimentelor culturale.

turnul pompierilor 1

Turnul Pompierilor, cel mai nou punct de belvedere al Clujului, deschis pentru public. Emil Boc, maestru de ceremonii

Emil Boc a făcut, luni seara, o scurtă istorie a Turnului Pompierilor, în fața obiectivului.

Primarul a anunțat că primii vizitatori vor putea urca în turn începând de marți, 21 martie. Aceata a fost însoțit de reprezentanții ISU Cluj.Turnul beneficiază și de iluminat arhitectural.

vboc turnul pomp

În perioada rece, anul acesta până la finalul lunii aprilie, programul de vizitare al Turnului Pompierilor este de la 9.00 la 17.00, iar pe perioada caldă va fi deschis între 10.00 și 18.00.

La turn fost montat inclusiv un ascensor pentru ca și persoanele cu dizabilități să poată urca în turn.

Primarul și cel care l-au însoțit au urcat, însă, pe scara reabilitată.

Prin măsurile de restaurare ale turnului s-au pus în valoare următoarele elemente de patrimoniu existente:

  • suprafețele originale ale zidăriei și finisajelor turnului medieval;
  • detaliile de piatră cioplită ale turnului medieval, mai ales gurile de tragere și ancadramentele;
  • înscrisurile și desenele de epocă pe suprafața pereților;
  • porțiunea drumului de strajă a fost reabilitată astfel încât să se adapteze refuncționalizarea accesului și circulației istorice la cerințele de astăzi;
  • au fost puse în valoare golurile laterale din interiorul turnului.
  • s-a înlocuit piramida de sticlă cu un nou segment alcătuit din două nivele, unul închis cu sticlă și unul deschis, care permite accesul publicului și vizualizarea unei panorame de 360° asupra orașului.
  • pentru ușurarea accesibilității vizitatorilor în turn inclusiv a persoanelor cu dizabilități s-a montat un ascensor de persoane, alături de o nouă scară de vizitare.

Turnul Pompierilor trebuia să fie inaugurat în vara anului 2020, însă contractul cu primul constructor a fost reziliat, iar Primăria a scos la licitație restul de lucrări de efectuat pentru finalizarea procesului de modernizare.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

E.ON și alpitronic promovează MOBILITATEA electrică: 4.500 de stații suplimentare de ÎNCĂRCARE rapidă până în 2025

Publicat

Răspândirea vehiculelor electrice în Europa avansează într-un ritm rapid – la fel și nevoia de stații de încărcare. Prin urmare, E.ON investește continuu în construirea de noi puncte de încărcare ultra-rapidă, în toată Europa. Compania a comandat 4.500 de stații suplimentare de încărcare rapidă de la producătorul alpitronic. Acestea urmează să fie utilizate în proiectele dedicate clienților și pentru zonele publice de încărcare, până în 2025.

· Puteri de până la 400 kW pentru dezvoltarea infrastructurii de încărcare ultra-rapidă pentru autoturisme și vehicule comerciale grele în Europa;

· Primele amplasamente pilot pentru încărcarea camioanelor electrice vor fi înființate până în 2024;

Patrick Lammers, membru al Consiliului de Administrație al E.ON, responsabil de aria soluții pentru clienți: „În transport, tranziția energetică spre mobilitatea electrică este în plină desfășurare. Condusul electric este ușor, fără emisii de CO2 și devine interesant pentru tot mai mulți oameni. La E.ON, oferim clienților noștri tot ceea ce au nevoie pentru a face schimbarea, atât în scop privat, individual, cât și pentru afaceri. Parteneriatul nostru de lungă durată și de succes cu alpitronic este un element central în acest sens. Ne permite să promovăm în continuare extinderea infrastructurii europene de încărcare și să asigurăm astfel mai multă protecție a mediului în ceea ce pri-vește transportul.”

Philipp Senoner, CEO și co-fondator alpitronic, adaugă: „O schimbare verde, ecologică în transporturi va avea succes, deoarece va convinge clienții finali, dar necesită o rețea densă de puncte de încărcare fiabile. Parteneriatul nostru cu E.ON, care a crescut de-a lungul anilor, face acest lucru posibil. În calitate de specialiști în electronică, linia noastră de produse de hiperîncărcare oferă soluția sigură, eficientă și de viitor pentru partenerul nostru E.ON în extinderea infrastructurii de încărcare în toată Europa.”

Cel puțin 15 milioane de vehicule electrice urmează să fie înmatriculate în Germania până în 2030. În consecință, infrastructura de încărcare a Europei trebuie să se dezvolte corespunzător. E.ON și-a stabilit obiectivul de a contribui la modelarea acestei creșteri și de a facilita încărcarea vehiculelor electronice în locuri publice, la serviciu și acasă. Cu cele 4.500 de stații noi de încărcare rapidă de la alpitronic, E.ON își va extinde în continuare propria rețea de încărcare și va ajuta clienții din întreaga Europă să treacă la electromobilitate.

Se vor folosi, în acest sens, stații de încărcare rapidă alpitronic de ultimă generație, cu puteri între 50 și 400 kW. Acestea acoperă o gamă largă de nevoi de încărcare – de la încărcare la locul de muncă sau la cumpărături, până la încărcare ultrarapidă pe autostradă sau încărcarea pentru vehiculele comerciale grele.

Pe lângă extinderea infrastructurii de încărcare, E.ON și alpitronic doresc să îmbunătățească și mai mult experiența clienților la stația de încărcare. Aici se pune accent pe optimizarea tehnică a interacțiunii dintre vehicul, stația de încărcare rapidă și sistemul de facturare, precum și Plug&Charge. Toate stațiile de încărcare noi sunt echipate pentru încărcare ad-hoc prin card de credit, debit sau virament bancar obișnuit și îndeplinesc astfel cerințele noii ordonanțe privind stațiile de încărcare (LSV) din Germania.

De asemenea, partenerii își pun la comun experiența pentru introducerea soluțiilor de încărcare pentru vehiculele comerciale grele și încărcarea, în viitor, în megawați. Primele amplasamente pilot cu infrastructură curentă de încărcare rapidă pentru camioane urmează să fie înființate în diferite locații europene până în 2024. Pentru clienții săi posesori de camioane, E.ON își asigură deja capacități de la viitoarele linii de producție alpitronic, care sunt special adaptate pentru încărcarea vehiculelor comerciale grele în depozit sau pe șosele.

Citește mai departe

EVENIMENT

EXPLOZIE în bucătăria unui apartament de pe strada Meteor din Cluj-Napoca. Cauza, o plită cu inducție

Publicat

O explozie a avut loc, miercuri, în bucătăria unui bloc de pe str. Meteor din Cluj-Napoca. Cauza exploziei a fost o plită cu inducție. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

„Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să intervină la o explozie produsă în bucătăria unui apartament de pe strada Meteor. Imediat s-au deplasat la fața locului o autospecială cu apă și spumă și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Echipajele au constatat faptul că explozia s-a manifestat la plita cu inducție și a produs pagube doar în bucătărie, nefiind urmată de incendiu. Din fericire, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale”, comunică ISU Cluj.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

SPECULAȚII. Încă un NUME pe lista de posibili antrenori ai CFR Cluj. A învățat MESERIE de la Dejan Stankovic

Publicat

milos milojevici

Lista de posibili înlocuitori ai lui Dan Petrescu la CFR Cluj, în cazul în care acesta ar pleca, s-a mai îmbogățit cu un nume. Milos Milojevic, în vârstă de 40 de ani, ex-Steaua Roșie Belgrad, a fost propus ca antrenor la CFR Cluj, în contextul în care despărțirea de Dan Petrescu pare iminentă, scrie GSP.

CFR Cluj a ratat marele obiectiv al sezonului, câștigarea titlului, și nu este sigură nici măcar de prezența în preliminariile Conference League sezonul viitor.

Relația dintre antrenorul Dan Petrescu și conducerea clubului s-a deteriorat serios, iar șansele ca „Bursucul” să se afle pe banca echipei și sezonul viitor par infime.

Favorit să-l înlocuiască pe Dan Petrescu este Cristiano Bergodi, antrenorul italian care le-a adus 3 trofee celor de la Sepsi OSK în cele două sezoane petrecute la Sf. Gheorghe, dar pe lista ardelenilor a mai intrat un nume. Unul extrem de interesant, de altfel.

Este vorba despre Milos Milojevic, sârbul care a antrenat-o pe Steaua Roșie Belgrad în ultimul sezon. Milojevic este liber de contract în prezent. A cucerit titlul în Serbia în acest sezon, calificând-o astfel pe Steaua Roșie în grupele Champions League, dar s-a despărțit de club zilele trecute, fiind înlocuit cu Barak Bakhar.

Milojevic are un CV extrem de interesant. A fost „principal” la Vikingur și Breidablik (Islanda), Mjällby AIF, Hammarby IF și Malmo (Suedia), iar sezonul trecut la Steaua Roșie Belgrad, alături de care a cucerit titlul.

A învățat meserie de la Dejan Stankovic

La formația din Capitală, Milojevic a activat și ca „secund” al lui Dejan Stankovic la Steaua Roșie între decembrie 2019 și iunie 2021, perioadă în care a cucerit două titluri de campion.

Ca fotbalist, Milojevic și-a petrecut întreaga carieră la cluburi din Serbia și Islanda. S-a retras în 2012, la 30 de ani, de la Vikingur.

Foto: Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Titanii snooker-ului, Luca Brecel și Jimmy White, se înfruntă la Cluj-Napoca

Publicat

snooker

Doi dintre cei mai cunoscuți campioni de snooker se vor înfrunta la Cluj-Napoca, într-un eveniment rafinat, organizat de Oberjin Private Members Club powered by Da Pino.

La masa de joc se vor afla campionul mondial en-titre, Luca Brecel, și campionul mondial al seniorilor, Jimmy White.

Demonstrația de snooker se va desfășura în 10 iunie de la 19,30 în Grădina Da Pino și va fi însoțită de o experiență culinară rafinată, orchestrată de apreciatul restaurant.

”Cultura gastronomică pe care o promovăm în cadrul Oberjin Privat Members Club și în restaurantul Da Pino înseamnă mai mult decât mâncare de cea mai bună calitate. Înseamnă și un itinerariu care se adresează spiritului și care le oferă membrilor clubului nostru experințe inedite, inclusiv aceea de a urmări demonstrația de măiestrie a unor campioni mondiali, care au ridicat snooker-ul la nivel artă”, spune managerul PR al clubului Oberjin, organizatorul evenimentului.

Brecel și White

Luca Brecel, un belgian de 28 de ani, cu origini italiene, este primul jucător din Europa continentală care a reușit să pună capăt supremației britanice în snooker. El a devenit campion mondial în acest an, după o carieră construită cu temeinicie, care a început la vârsta de 9 ani.

luca snooker

Jimmy White este un britanic de 61 de ani care a devenit campionul mondial al seniorilor, o categorie care îi grupează pe jucătorii experimentați care au cel puțin 40 de ani. Jimmy White a adunat în carieră șase finale ale competiției mondiale și a câștigat titlul de patru ori. Jimmy White joacă snooker de la vârsta de 8 ani.

jimmy

Da Pino este un hub gastronomic renumit prin experiențele de calitate pe care le oferă pasionaților de gastronomie. Restaurantul i-a avut ca oaspeți de-a lungul timpului pe: Ronnie O’Sullivan, Marc Selby, Steve Davis, Nicholas Cage, Alain Delon, Radu Mihăileanu sau Armand Assante, Loredana Groza, Inna, Pavel Bartoș, Smiley sau Codin Maticiuc.

Prețul biletelor pentru show-ul de snooker din 10 iunie începe de la 500 de lei, iar numărul locurilor este limitat.

Detaliile despre acces vor fi afișate pe platformele Oberjin Club & Da Pino din social media.

Sursa foto. Facebook

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax