Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO. Tânăr de 19 ani mort în accidentul de lângă Mihai Viteazu. A intrat frontal cu mașina într-un alt autoturism

Publicat


Tragedie pe șosea la Cluj. Un tânăr de 19 ani a murit într-un accident care a avut loc vineri seara între localitățile Moldovenești și Mihai Viteazu.

Din primele informații, șoferul de 19 ani a fost cel vinovat de producerea accidentului.

Tânăr de 19 ani mort în accidentul de lângă Mihai Viteazu. A intrat frontal cu mașina într-un alt autoturism

Alte două persoane, între care un copil mai mic de 3 ani, au ajuns la spital.

Potrivit polițiștilor clujeni, șoferul de 19 ani, din comuna Mihai Viteazu, care se deplasa înspre Moldovenești, ar fi pătruns pe sensul opus de mers intrând în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat de 48 de ani.

În urma impactului a rezultat, din nefericire, decesul conducătorului auto de 19 ani.

Alte două persoane, care se aflau în celălalt autoturism, pasageri, au fost transportați la o unitate medicală.

Este vorba de o femeie și un minor de aproximativ 2 ani.

Conducătorul de 48 de ani a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

La acest moment circulația se desfășoară alternativ.

Foto: ISU Cluj



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Doi elevi din Franța, CÂȘTIGĂTORII concursului de artă murală desfășurat la Cluj. Lucrările vor fi scoase la licitație

Publicat

De

Doi tineri din Franța au câștigat locul întâi la concursul internațional de artă murală „Murals of Youth” desfășurat la Cluj-Napoca, în weekend. Pe locul al doilea și al treilea s-au clasat tineri din Galați și Bacău

Concursul internațional de artă murală dedicat tinerilor artiști din toată lumea, „M.Y. – Murals of Youth”, și-a desemnat câștigătorii la finalul a trei zile de concurs. Evenimentul, ajuns la a doua ediție, s-a desfășurat în acest sfârșit de săptămână în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

Doi elevi din Franța au luat premiul cel mare

După selecția portofoliilor de participare, în competiție au intrat mai mulți elevi de liceu din România, Franța și Albania care au lucrat individual sau în echipe pentru a da culoare celor zece pânze din Piața Unirii.

Juriul, format din Sergiu Georgian Mazerschi, Karla Broșteanu, Kero Zen și Iulian Andercău, a decis ca premiul întâi în valoare de 300 de euro să fie atribuit echipei formată din Malonga Guth Lenny și Lugand Raphael (Franța). Pe locul al doilea a fost Marta-Patricia Crețu din Galați, iar pe locul al treilea s-a clasat Violeta Radu din Bacău.

„A fost o experiență incredibilă”

„Suntem atât de fericiți și onorați! Am fost aleși câștigătorii de la «M.Y. – Murals of Youth 2024». A fost o experiență incredibilă să participăm la acest concurs și să avem ocazia să contribuim cu arta noastră la peisajul urban din Cluj-Napoca. Deși venim din Franța, am simțit o conexiune profundă cu acest oraș și cu oamenii de aici”, a declarat Lugand Raphael, membru al echipei câștigătoare.

„Vrem să mulțumim organizatorilor, juriului și tuturor celor care ne-au susținut. Pentru noi, acest premiu reprezintă nu doar o recunoaștere a muncii noastre, ci și o motivație imensă de a continua să ne exprimăm prin artă și să căutăm noi modalități de a aduce oamenii împreună prin creativitate. Clujul va rămâne mereu în inimile noastre, iar această experiență ne-a inspirat să continuăm să explorăm și să ne dezvoltăm ca artiști. Cu siguranță și anul următor vom fi aici!“, a adăugat Malonga Guth Lenny.

Lucrări de artă excepționale, în Piața Unirii

„M.Y. – Murals of Youth nu este doar un concurs de artă, este o platformă de exprimare liberă, de dialog și de inspirație. Vedem în fiecare dintre acești tineri artiști nu doar viitorul artei, ci și o forță care poate schimba modul în care percepem și trăim în spațiul nostru urban. Ne dorim ca acest eveniment să crească și să inspire și în anii ce vor urma, atrăgând și mai mulți tineri talentați.

Suntem extrem de mândri de ceea ce am realizat la ediția din acest an și de impactul pe care acest eveniment l-a avut asupra comunității noastre. Am văzut lucrări de artă excepționale și tineri talentați care au transformat Piața Unirii într-o galerie de artă în aer liber. Arta are puterea de a depăși granițele geografice și culturale, unindu-ne într-o viziune comună a frumuseții și a creativității”, a declarat prof. Dr. Sergiu Georgian Mazerschi, organizatorul evenimentului și jurat.

Lucrările, scoase la licitație

După încheierea concursului internațional de artă murală, M.Y. – Murals of Youth 2024, operele create de tinerii artiști rămân în patrimoniul Asociației Comunității 156, alături de operele de artă realizate în anul precedent cu ocazia primei ediții.

Cei care sunt interesați de aceste opere de artă și vor să susțină acest demers vor putea achiziționa lucrările în cadrul Galei Comunității 156, din luna noiembrie, în urma unei licitații publice. Toți banii se vor folosi pentru activitățile ulterioare și materiale de lucru pentru elevii de liceu și membri ai Comunității 156.

Explozie de culoare, energie și activități în cele trei zile creative

Pe lângă concursul de artă murală, în Piața Unirii a avut loc și un concurs de breakdance unde 11 concurenți s-au întrecut pentru premiile oferite de organizatori. Spectatorii au admirat battle-uri 1v1 și ALL STYLE Battle (Breaking, Hip Hop, House, Popping, Locking, Dancehall, Afro, Vogue etc.).

Trecătorii au putut participa și la ateliere gratuite de caligrafie, de personalizat căni din ceramică și de desenat pe tricouri și au putut să-și manifeste simțul artistic pe mașina amplasată în centrul Pieței Unirii cu scopul de a încuraja interacțiunea și creativitatea vizitatorilor de toate vârstele. Trecătorii, de la cei mai mici la cei mai mari, au avut ocazia să lase o amprentă personală pe mașină, semnând și desenând pe suprafața acesteia.

Sustenabilitatea, tema centrală a ediției

Conferințele organizate în cele trei zile de festival au oferit o platformă pentru discuții despre teme de mare actualitate și relevanță în contextul urban contemporan. Evenimentele au acoperit subiecte variate, de la sustenabilitate și mișcarea „Go Green”, până la explorarea fascinantă a artei murale.

La cele patru conferințe au participat artiști, specialiști și experți din diferite domenii și reprezentanți ai autorităților locale care au creat un cadru propice pentru schimbul de idei și perspective inovatoare: Georgiana Sima, de la Primăria Cluj-Napoca, Andra Borz, fondatoarea Zaiafet pe Lună, Emilian Vasi, fondator Iarmaroc, Alex Boncu, fondator Ză Kup, Andreea Tătărușanu, fondatoarea My Famous Blazer,  Răzvan, membru al The Change Hub, Kero Zen, artist vizual și unul dintre “motoarele” mișcării de Street Art, Karla Broșteanu, creative art director și prof. dr. Sergiu Georgian Mazerschi, organizator.

Soluții pentru un viitor mai verde

Pe parcursul discuțiilor, s-au adus în prim-plan inovații și soluții ecologice care contribuie la reducerea impactului asupra mediului, s-au explorat modalități prin care educația poate promova conștientizarea ecologică și schimbarea comportamentului public, demonstrând angajamentul față de un viitor mai verde.

În același timp, arta murală a fost analizată din perspective multiple în cadrul conferințelor Impactul artei murale asupra spațiului urban a fost un punct de interes major, evidențiind modul în care lucrările murale pot transforma zonele urbane și pot spori atractivitatea orașelor. Provocările și oportunitățile pentru artiștii tineri au fost de asemenea discutate, evidențiind dificultățile întâmpinate de aceștia în accesarea resurselor și în promovarea lucrărilor lor, dar și oportunitățile de dezvoltare și expunere oferite de sponsorizări, colaborări și inițiative comunitare.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Preț RECORD la imobiliare, în august, la Cluj: 2.836 euro/mp! Creștere de 19,5% față de luna precedentă

Publicat

De

Piața imobiliară din Cluj-Napoca a înregistrat o creștere spectaculoasă în luna august 2024, cu o majorare de +19,56% față de luna precedentă. Prețul mediu pe metru pătrat a atins un nou record: 2.836 de euro!

În luna august 2024, prețurile locuințelor din Cluj-Napoca au avut o creștere de +19,56% față de luna precedentă, impulsionată de intensificarea activității tranzacționale din ultimele 2 luni, arată o analiză Blitz Imobiliare.

Cartierele cu cele mai mari prețuri

În unele zone ale Clujului, scumpirile au fost impresionante. În cartierul Europa, prețurile au explodat cu +52,07%, ajungând la 4.328 de euro pe metru pătrat, cel mai ridicat nivel din oraș.

În Bună Ziua, creșterea a fost de +42,88%, iar prețul mediu a depășit pragul de 3.000 de euro/mp, ajungând la 3.052 de euro.

Florești și Apahida au avut creșteri semnificative, de +18,93% și +24,84%, iar în Mănăștur prețurile au crescut cu +21,82%, ajungând la 2.708 euro/mp.

În alte cartiere, cum ar fi Mărăști, prețurile au urcat moderat cu +3,55%, ajungând la 3.007 euro/mp.

Scăderi ale prețurilor, în mai multe cartiere

În același timp, în zona centrală a fost înregistrată o scădere de -11,97%, cu un preț mediu de 2.781 de euro/mp. De asemenea, cartierul Plopilor a înregistrat o scădere moderată de -8,3%, prețul mediu fiind de 3.093 de euro/mp.

Cartierul Zorilor a înregistrat o scădere de -2,64%, cu un preț mediu de 2.773 euro/mp.

Astfel, evoluția pieței imobiliare pe segmentul vânzărilor de apartamente în Cluj-Napoca a fost de-a dreptul spectaculoasă de-a lungul anului 2024. De la prețuri de sub 1.500 euro/mp, ca minime ale orașului, s-a ajuns la prețuri de peste 3.000 de euro/mp, în mai multe cartiere ale orașului – Bună Ziua, Mărăști, Plopilor și Europa.

Citește mai departe

ECONOMIE

Indicii ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la credite, se apropie de 5,50%

Publicat

De

ROBOR la 3 luni

Indicii ROBOR încearcă să țină pasul cu dobânda de referință.

Este vorba de scăderea de un sfert de punct procentual operată de BNR la începutul lunii august, când a adus dobânda de referință de la 6,75 la 6,50% și pe cea la facilitatea de depozit de la 5,75 la 5,50% , arată economistul Radu Georgescu.

Indicii ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la credite, se apropie de 5,50%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a continuat procesul de scădere de la 5,56 la 5,55%, cea mai mică valoare începând cu 17 mai 2022.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 5,61% iar cel la 12 luni la 5,65%, valori comparabile cu cele de la jumătatea lui mai 2022.

IRCC, mai ridicat decât indicele ROBOR

Această evoluție, care s-ar putea accentua la penultima ședință de politică monetară a BNR, care se va desfășura în octombrie, unde s-ar putea decide o nouă reducere de un sfert procentual a ratei de referință, va avea ca efect o scădere a ratelor la creditele luate înainte de 2019, când a fost introdus IRCC.

Pentru o perioadă de câteva luni, indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) va fi mai ridicat decât cel al ROBOR la trei și șase luni, arată economistul Radu Georgescu.

În prezent, indicele se situează la 5,86% iar începând cu octombrie va crește la 5,99%.

Plasamentele în monedele de la marginea zonei euro, impulsionate

Trezoreria s-a împrumutat luni pentru scadența mai 2027 cu 495 milioane lei, față de o valoare programată de 500 milioane lei, la un randament mediu anual de 6,23%.

Finanțele au redeschis și o emisiune scadentă în februarie 2032, cu valoare programată de 500 milioane lei, prin intermediul căreia a atras 450 milioane lei, la un randament de 6,65%/an.

Nivelul redus al aversiunii față de risc a impulsionat plasamentele în monedele de la marginea zonei euro, care s-au apreciat marginal.

Euro a scăzut

Cursul euro a scăzut de la 4,9755 la 4,9738 lei, minim care nu a mai fost atins de la sfârșitul lui iulie.

Cotațiile au coborât la 4,973 – 4,975 lei.

Înainte de publicarea vineri a datelor privind piața muncii din Statele Unite, euro s-a depreciat la 1,1033 – 1,1073 dolari, iar media monedei americane a crescut de la 4,4950 la 4,5050 lei.
Media francului elvețian a scăzut de la 5,29 la 5,2871 lei. În schimb, cursul lirei sterline a crescut de la 5,9032 la 5,9089 lei.

A crescut prețul gramului de aur

Prețul gramului de aur a crescut la 362,4655 lei, efect al aprecierii monedei americane în timp ce metalul galben stagna la 2.489,10 – 2.507,10 dolari/uncie.

În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat marginal la 392,89 forinți/euro, în timp ce cursul celei poloneze s-a întărit la 4,2757 lei.

După ce a testat luni pragul de 57.000 dolari, bitcoin se tranzacționa între 58.749 și 59.805 dolari. Ethereum fluctua în culoarul 2.495 – 2.552 dolari.

 

Citește mai departe

POLITICA

George Simion: Suntem singurul partid îngrijorat de securitatea românilor!

Publicat

george

Președintele AUR, George Simion, a declarat, după votul cu privire la donarea sistemului Patriot către Ucraina, că AUR este singurul partid care s-a împotrivit acestui demers. Potrivit acestuia, poziția AUR a demonstrat că este „singurul partid care este îngrijorat de securitatea românilor”.

„Faptul că suntem singurul partid care se împotrivește donării sistemului Patriot către Ucraina nu arată decât un singur lucru: suntem singurul partid care este îngrijorat de securitatea românilor. Iar din decembrie încolo, când se va schimba puterea, cei care au fost în situația de ilegalitate în perioada mai-septembrie 2024 vor fi acuzați de legea penală pe care au încălcat-o”, a spus liderul AUR de la tribuna Parlamentului.

Anterior, la dezbaterea inițiativelor legislative aflate pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, George Simion a precizat că „ce se întâmplă acum prin Parlament este acoperirea unora care nu vor să fie acuzați mai târziu de înaltă trădare”.

Iohannis, chemat de Biden

„Cronologia este de fapt următoarea: pe 7 mai, Klaus Iohannis merge la Washington, chemat de Joe Biden, o întâlnire intempestivă despre care nimeni nu știa; joi, 20 iunie, CSAT-ul anunță, deși Statul Major al Armatei a spus altceva, că România donează Ucrainei un sistem Patriot; pe 10 iulie, președintele Iohannis anunță că România va fi recompensată rezonabil de NATO pentru această donație pe care o facem.

Cât de slugi

Cât de slugi am ajuns? De fapt, ce se întâmplă acum prin Parlament este acoperirea unora care nu vor să fie acuzați mai târziu de înaltă trădare, pentru că un stat terț a intervenit și ne-a impus această donație pe care noi o facem. Am fost recompensați rezonabil: 4,8 miliarde de dolari avem voie să ne împrumutăm în continuare de la Statele Unite să cumpărăm echipament și tehnică militară.

Nu știm dacă este pentru populația României. S-ar putea să fie în continuare o donație pentru Ucraina. Bravo, felicitări, dar să nu creadă cei care au săvârșit infracțiunea de înaltă trădare că o să scape”, a declarat George Simion.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax