Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. UPDATE Șoferul care a spulberat BARIERELE de la o trecere la nivel cu calea ferată a fost identificat de către polițiști

Publicat


Un nou caz de inconștiență a fost surprins astăzi, 26 octombrie 2021, la ora 14.15, de camerele de luat vederi, la trecerea la nivel cu calea ferată de la km 45+200, situată între stațiile Crivina – Brazi, județul PRAHOVA.

UPDATE 17.30.

Polițiștii l-au identificat pe șoferul indisciplinat.

„La data de 26 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Județean de Poliție Transporturi Prahova s-au sesizat din oficiu despre faptul că un autobuz ar fi forțat trecerea la nivel cu calea ferată, din localitatea Tinosu, situată la km. feroviar 45+200, prevăzută cu semibariere tip BAT.

La fața locului s-a deplasat echipa operativă, care la scurt timp a identificat conducătorul auto, în persoana unui bărbat, în varstă de 39 de ani, domiciliat în comuna Gorgota, județul Prahova.

Nu au rezultat victime omenești și nici întârzieri de trenuri, apărătoarea din plastic a semaforului electric de culoare roșie fiind deteriorată.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Prahova, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere și semnalizare falsă.

Totodată, bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.900 de lei și i s-a suspendat permisul de conducere, pentru o perioadă de 90 de zile, conform art.102, al.3., lit.c din OUG. 195, privind cirulația pe drumurile publice.

Deși semnalele de avertizare sunt în funcțiune, iar brațele barierei în mișcare, șoferul forțează traversarea și rupe brațele barierei, punând astfel în pericol nu doar propria viață, ci și viețile pasagerilor”, se arată în comunicatul IPJ Prahova.

 

Sursa: Facebook CFR Infrastructură

Foto: Arhivă



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Aeroportul Cluj este model. 1,631 milioane pasageri îmbarcaţi şi 1,606 milioane debarcaţi

Publicat

De

Transportul aerian de pasageri a crescut cu 17% în 2023, iar Aeroportul Cluj este fruntaş în ţară în ceea ce priveşte creşterea.

Transportul aerian de pasageri a crescut, în 2023, cu 17% comparativ cu anul anterior, ajungând la aproape 24,536 milioane pasageri de la 20,972 milioane  pasageri, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

 

Aeroportul Cluj este model

Cele mai mari ponderi în ceea ce priveşte transportul de pasageri s-au înregistrat pe aeroporturile Henri Coandă-Bucureşti, cu 7,317 milioane pasageri îmbarcaţi şi 7,303 milioane pasageri debarcaţi, Avram Iancu-Cluj-Napoca, cu 1,631 milioane pasageri îmbarcaţi şi 1,606 milioane debarcaţi, şi Aeroportul Internaţional Iaşi, cu 1,162 milioane pasageri îmbarcaţi şi 1,174 milioane debarcaţi.

În transportul internaţional de pasageri, primele zece aeroporturi de origine (de unde au provenit pasagerii debarcaţi în România), stabilite după numărul pasagerilor în curse regulate, au fost Londra Luton- 1,035 milioane pasageri, Milano Bergamo- 586.641 pasageri, Istanbul Internaţional – 346.345 pasageri, Bruxelles Charleroi 341.275 pasageri, Munchen 326.607 pasageri, Viena 322.145 pasageri, Paris Beauvais 314.519 pasageri, Madrid Barajas 295.587 pasageri, Tel Aviv 287.371 pasageri, Roma Fiumicino 251.808 pasageri.

În ceea ce priveşte îmbarcările, cei mai mulţi pasageri în curse regulate s-au îmbarcat pentru Londra Luton peste 1,013 milioane pasageri, Milano Bergamo- 580.879 pasageri, Munchen 346.446 pasageri, Istanbul Internaţional – 344.732 pasageri, Bruxelles Charleroi 343.576 pasageri, Viena 333.061 pasageri, Paris Beauvais 316.055 pasageri, Madrid Barajas 293.719 pasageri, Tel Aviv 285.387 pasageri, Roma Fiumicino – 251589 pasageri.

Ţările de destinaţie preferate

Principalele ţări (după aeroportul de origine) de unde au sosit pasagerii curselor aeriene regulate debarcaţi în România au fost Italia- peste 2,101 milioane pasageri, Regatul Unit – 1,816 milioane pasageri, Germania – 1,339 milioane pasageri, Spania -1,004 milioane pasageri, Franţa – 756.839 pasageri, Turcia – 506.577 pasageri, Grecia -389.400 pasageri, Belgia – 388.863 pasageri.

După ţara de destinaţie, cei mai mulţi pasageri în curse regulate s-au îmbarcat pentru Italia – 2,092 milioane pasageri, Regatul Unit – peste 1,806 milioane pasageri, Germania – 1,388 milioane pasageri, Spania – peste 1,007 milioane pasageri, Franţa – 759.669 pasageri, Turcia – 499.881 pasageri, Belgia – 390.639 pasageri, Grecia – 389.597 pasageri.

Cele mai însemnate ponderi în transportul intern au fost înregistrate pentru aeroporturile Henri Coandă-Bucureşti, cu 49,5% din numărul total de pasageri îmbarcaţi, Avram Iancu Cluj-Napoca, cu 16,3% din numărul total de pasageri îmbarcaţi şi Traian Vuia Timişoara, cu 15,2%

 

Citește mai departe

CULTURA

UBB vă invită la sunet de coasă şi miros de fân

Publicat

De

boc coasa

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca vă invită să descopere o serie de mirosuri şi sunete ale unor meşteşuguri străvechi, cu ocazia inaugurării centrului cultural Punctul de Memorie Colectivă din comuna Vad (Cluj).

Promovarea educaţiei şi a patrimoniului rural, tema colaborării între UBB şi Centrul Cultural Clujean

„Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) şi Centrul Cultural Clujean (CCC) colaborează pentru inaugurarea centrului cultural Punctul de Memorie Colectivă din comuna Vad (Cluj). Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie 2024, începând cu ora 12:00.

Universitatea Babeş-Bolyai, prin Facultatea de Geografie, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării şi Centrul de Cooperări Internaţionale, derulează un parteneriat strategic pentru implementarea proiectului, implicând activ studenţii, masteranzii şi profesorii la discuţiile şi consultările privind punerea în valoare a patrimoniului cultural, cu scopul dezvoltării locale durabile.

De asemenea, UBB sprijină logistic evenimentul de inaugurare, inclusiv transportul participanţilor, evidenţiind astfel angajamentul său ferm faţă de comunitatea locală şi capacitatea de colaborare interinstituţională în promovarea educaţiei, culturii şi patrimoniului material şi imaterial.

Punctul de Memorie Colectivă de la Vad este primul centru cultural în mediul rural dintr-o serie pe care Centrul Cultural Clujean îşi doreşte să o construiască în comunele din judeţul Cluj şi din regiune, în cadrul programului România Remarcabilă. Centrul include o expoziţie de patrimoniu şi memorie locală pregătită alături de comunitatea locală, precum şi spaţii educaţionale în care se vor derula activităţi culturale şi educaţionale pentru elevi, pentru reprezentanţi ai comunităţii şi pentru turişti.

UBB vă invită la sunet de coasă şi miros de fân

Vizitatorii vor putea descoperi la faţa locului o arhivă de mirosuri şi sunete care păstrează vii meşteşuguri, tradiţii şi elemente din peisajul rural (sunetul de coasă, mirosul de fân, de iarbă cosită), o expoziţie de ţesături şi obiecte folosite de oamenii locului din generaţie în generaţie şi lucrarea artistului Alex Mirutziu, dezvoltată anul trecut în comuna Vad, lucrare care vorbeşte despre viaţa comunităţii şi patrimoniul cultural specific locului. Expoziţia include elemente de scenografie, design de lumini şi design de sunet.

Cele 3 încăperi ale Punctului au fiecare o temă principală: RITMURI – reflectă ritmul în activităţi precum coasa, sunetele animalelor sau muzica folclorică; REGIMUL FIRESCULUI – găzduieşte instalaţia artistică a lui Alex Mirutziu; ÎNTRE DOUĂ LUMI – explorează aspecte legate de copilărie, din prezent şi trecut.

Evenimentul începe la ora 12:00 şi include cuvintele de deschidere ale oficialităţilor şi vizita oficială, urmate de mici festivităţi locale şi un prânz tradiţional la faţa locului. Evenimentul de inaugurare este deschis pentru public, iar Punctul de Memorie Colectivă va putea fi vizitat şi după inaugurare.

Acţiunea face parte din proiectul România Remarcabilă – Interpretarea patrimoniului cultural rural prin artă şi antreprenoriat, finanţat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA”, informează UBB Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

România rămâne cu un singur clujean pentru meciul cu Columbia. Vasile Mogoş e accidentat

Publicat

De

echipa nationala

Fundaşul Vasile Mogoş nu va face parte din lotul naţionalei de fotbal a României care va face deplasarea în Spania, pentru meciul amical cu Columbia, a anunţat Federaţia Română de Fotbal, sâmbătă, pe site-ul său oficial.

”Lotul deplasat în Spania pentru partida cu selecţionata Columbiei va număra 28 de jucători. După ce ieri Nicuşor Bancu a plecat la club, mâine va părăsi cantonamentul şi Vasile Mogoş”, se arată în comunicat.

”Fundaşul dreapta a suferit o contuzie puternică la cap în prima repriză a meciului de aseară şi a devenit indisponibil pentru partida de marţi. În urma investigaţiilor amănunţite efectuate azi-noapte la spitalul Floreasca s-a constatat că jucătorul e în afara oricărui pericol, însă i s-au recomandat câteva zile de repaus. Stafful echipei naţionale le urează însănătoşire rapidă celor doi, Nicuşor Bancu şi Vasile Mogoş, şi îi aşteaptă la viitoarele acţiuni ale tricolorilor”, a precizat FRF.

Partida amicală cu Columbia va avea loc marţi 26 martie, de la 21:30, pe stadionul Civitas Metropolitano din Madrid, după ce a remizat cu Irlanda de Nord, 1-1, vineri seara, pe Arena Naţională.

Un singur clujean la naţională

Selecţionerul naţionalei României, Edward Iordănescu, va avea la dispoziţie următorii 28 de jucători pentru partida cu Columbia:

portari: Horaţiu Moldovan (Atletico Madrid/Spania, 9 selecţii/0 goluri), Florin Niţă (Gaziantep/Turcia, 20/0), Ştefan Târnovanu (FCSB, 1/0), Marian Aioani (FC Rapid 1923, debutant);

fundaşi: Andrei Raţiu (Rayo Vallecano/Spania, 15/1), Cristian Manea (CFR Cluj, 25/2), Andrei Burcă (Al-Okhdood/Arabia Saudită, 26/1), Radu Drăguşin (Tottenham/Anglia, 14/0), Adrian Rus (FC Pafos/Cipru, 19/1), Ionuţ Nedelcearu (Palermo/Italia, 25/2), Bogdan Racoviţan (Rakow/Polonia, 1/0), Deian Sorescu (Gaziantep/Turcia, 15/0), Raul Opruţ (FC Hermannstadt, debutant);

mijlocaşi: Nicolae Stanciu (FC Damac/Arabia Saudită, 67/14), Marius Marin (Pisa/Italia, 15/0), Alexandru Cicâldău (Konyaspor/Turcia, 36/4), Răzvan Marin (Empoli/Italia, 53/3), Olimpiu Moruţan (Ankaragucu/Turcia, 14/1), Darius Olaru (FCSB, 16/0), Adrian Şut (FCSB, 1/0), Dennis Man (Parma/Italia, 21/7), Valentin Mihăilă (Parma/Italia, 18/4), Ianis Hagi (Deportivo Alaves/Spania, 32/4), Denis Drăguş (Gaziantep/Turcia, 8/2), Florinel Coman (FCSB, 13/1);

atacanţi: George Puşcaş (Bari/Italia, 41/11), Denis Alibec (Muaither/Qatar, 36/5), Florin Tănase (Al-Okhdood/Arabia Saudită, 17/2).

 

Citește mai departe

EVENIMENT

SALARIU compus dintr-o parte variabilă și una fixă pentru bugetari. Ce prevede noua LEGE a salarizării

Publicat

plic bani

Conform noii legi a salarizării, bugetarii vor avea un venit fix și altul variabil, în funcție de performanță. Precizările au fost făcute de Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

O măsură cu dublu tăiș, pentru că poate duce inclusiv la pierderea unor sporuri, transmite Antena 3, preluată de Alba24.ro.

Oficialul a spus joi şi cum vor primi români acest salariu bonus, în funcție de performanță.

SALARIU compus dintr-o parte variabilă și una fixă pentru bugetari. Ce prevede noua LEGE a salarizării

„Salariul la stat va fi compus dintr-o parte variabilă și una fixă. Și partea asta variabilă, care va fi compusă la rândul său din sporuri, ar putea să fie mai mică, mai mare în funcție de cât de performant ești la locul de muncă în luna respectivă.

La fiecare venit al unui angajat din sistemul public vom avea salariu brut de încadrare, vom avea sporurile pe care le obține datorită locului unde își desfășoară munca (ca și acum), fiindcă acele sporuri sunt date de condițiile unde își desfășoară locul de muncă.

Adică dacă avem un medic, urgentist sau ATI, sporul provine de la faptul că acelea sunt condițiile de muncă pe care le are.

Ei bine, sporurile reprezintă o altă componentă, dar care trebuie să se încadreze în maximum 20% pe ordonator de credite și vom mai avea această parte care ține de un bonus de performanță, pe care angajații care îndeplinesc criterii le vor primi.

Aceste criterii vor fi stabilite prin lege la nivel general și apoi de fiecare ordonator de credit”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Ce mai prevede Noua lege a salarizării

Noua lege prevede, de asemenea, sporuri de maximum 20%.

Mai mult, în teorie, nici un salariu nu îl va depăși pe cel al preşedintelui, iar ierarhizarea va fi reformată, în funcţie de cât de grea sau importantă este munca depusă, spun autorizațiile.

Acordarea unui spor de performanţă lunar personalului care a realizat sau a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei publice din care face parte, ar fi o altă prevedere.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax