Connect with us

EDUCATIE

VIDEO. Școala în pandemie. O elevă de-a 12-a, viitoare studentă la Cluj: “Facem matematică pe WhatsApp”

PublicatDin cauza pandemiei de coronavirus, școala s-a mutat în mediul online. Totul s-a petrecut atât de brusc încât profesorii și elevii au fost luați pe nepregătite.

Pentru a ne da seama cum vede acest lucru un elev care urmează să dea în acest an examenul de bacalaureat, am stat puțin de vorbă cu Mădălina Sălăjan, elevă la cel mai bun liceu din Baia Mare, Colegiul Național “Gheorghe Șincai”.

Pentru Mădălina, școala pe internet nu este la fel de eficientă. Spre exemplu, orele de matematică se țin pe WhatsApp, prin mesaje text. În plus, multe dintre orele la materiile care nu intră în programa de bacalaureat nu se prea fac.

Mădălina este dezamăgită că acest virus i-a furat cele mai frumoase momente din viața de elev. Aceasta este dezamăgită că nu va putea fi aproape de colegi și de profesori în ultimele luni de liceu.

Gândindu-se la absolvire, faptul că nu va putea cânta “Gaudeamus igitur” îi trezește sentimente de melancolie.

Pentru ceilalți elevi de clasa a 12-a, Mădălina are un mesaj foarte important: “Vreau să le spun colegilor mei că trebuie să asculte de profesori.

Trebuie să facă exerciții zilnic pentru a nu rămâne în urmă cu materia și să creadă că totul va fi bine, pentru că, în final, sunt convinsă că totul va fi așa cum trebuie”.

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Absolvire originală la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Cluj-Napoca

Publicat

Din cauza restricțiilor impuse de starea de alertă, absolvirile din acest an din cadrul liceelor și facultăților sunt nevoite să se adapteze. Este și cazul Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” din Cluj-Napoca.

„La Școala Gimnazială “Ion Creangă” din Cluj-Napoca, vineri 05.06.2020, pentru elevii claselor a VIII-a sună ultimul clopoțel din viața lor de elevi de gimnaziu, însă nu ca în alți ani.

Festivitatea de absolvire tradițională, cu tot ceea ce implica un astfel de moment unic: emoțiile ultimei zile petrecute în școala generală, zâmbete, îmbrățișări, lacrimi, baloane colorate și panglici cu visuri fluturând, a fost înlocuită de o emoționantă festivitate organizată pe platforma zoom, un filmuleț realizat de către profesorii diriginți împreună cu directorii școlii, pentru Promoția 2020, precum și de premierea șefelor de promoție acasă la ele.

„Este important să vrei să oferi momente minunate acestor absolvenți merituoși. Să fii profesor înseamnă înainte de toate să fii empatic, să te dăruiești prin emoții și amintiri, să-ți pese de sufletele elevilor tăi. De aceea am ales să dedicăm această zi celor 90 de absolvenți ai Școlii Gimnaziale „Ion Creangă”, cei mai frumoși, cei mai talentați și cei mai puternici. Promoției 2020.

„Elevele au primit vizita profesorilor diriginți și a directorului școlii”

O promoție cu adevărat altfel, o promoție care a învățat lecția existenței responsabile înainte de toate celelalte. Nici o pandemie nu trebuie să răpească acestor copii bucuria absolvirii școlii generale” (Camelia Sîncrăian Pop, Director Școala Gimnazială “Ion Creangă”).

Cele două șefe de promoție, Alexia Pop și Daria Maria Broscoi, care au absolvit școala generală cu media 10, meritau acest gen de recunoaștere a valorii și muncii lor. Elevele au primit vizita profesorilor diriginți și a directorului școlii și au fost emoționate să primească daruri simbolice: coronițe de absolvire, diplome de excelență și buchete de flori. Ceilalți absolvenți au primit diplome și scrisori cu mesaje emoționante din partea școlii”, se arată în comunicatul școlii.

Citește mai departe

EDUCATIE

UBB Cluj preia Universitatea din Reşiţa! UBB este deja cea mai mare şi mai veche universitate din ţară

Publicat

Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa este în proces de negociere pentru o fuziune cu Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

“Fuziunea dintre Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca rămâne un fapt şi merge înainte. Pe parcursul acestui an, fuziunea a fost aprobată de senatele celor două universităţi, iar mai multe echipe de la instituţia clujeană au evaluat diferitele departamente, astfel încât să fie sigure că o dată cu încheierea procesului instituţia reşiţeană va îndeplini standardele UBB”, spune prorectorul Universităţii din Reşiţa, Christian Chioncel.

El mai spune că UBB a luat deja o decizie favorabilă fuziunii.

UBB Cluj este cea mai veche şi cea mai mare universitate din România. De asemenea, ea este cea mai bine plasată universitate românească în topurile internaţionale.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

La Cluj au început activitățile de pregătire cu elevii claselor terminale

Publicat

După ce, în pandemie, elevii au fost obligați să stea acasă și să facă școală online, acum, o dată cu relaxarea, cei din clasele terminale pot reveni în băncile școlii.

„În perioada 2-12 iunie 2020 elevii clujeni revin în băncile unităților de învățământ și beneficiază de activități de pregătire suplimentară, la toate disciplinele la care se susțin probe scrise în cadrul examenelor naționale, Evaluarea Națională și Bacalaureat.

Încă din prima zi a pregătirilor organizate în școli, elevii claselor a VIII-a și a XII-a, din județul Cluj, au ales să participe direct la aceste activități, numărul acestora fiind de 3.065 de elevi de clasa a VIII-a ( 54%) și 2.066 de elevi din clasele a XII-a ( 49%), din totalul populației școlare a acestei generații de absolvenți.

Conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar din județul Cluj, cu sprijinul direct al autorităților publice locale, al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Cluj și sub directa coordonare a Instituției Prefectului Județului Cluj au desfășurat ample activități de pregătire a infrastructurii educaționale, astfel încât, în perioada 2-12 iunie 2020, cursurile de pregătire şi consiliere a elevilor pentru susținerea examenelor naţionale să se desfășoare în condiții optime și de maximă siguranță, în toate unitățile școlare clujene, cu respectarea strictă a normelor igienico-sanitare, derivate din legislația medicală și școlară, în vigoare.

Cu prioritate, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj s-a realizat dezinfecţia și dezinsecția spațiilor de învățământ, s-au asigurat condiţiile pentru păstrarea unei distanţe de minimum doi metri între elevi, cadre didactice și întreg personalul din unitate şi au fost stabilite cu responsabilitate circuitele externe și interne din incinta unităților de învățământ, prin marcaje grafice care să indice vizual traseele și culoarele de acces înspre și dinspre sălile de clasă.

„Activitățile planificate în această perioadă în școli se desfășoară în baza unui orar special”

Accesul în unităţile de învăţământ se realizează, în continuare, după efectuarea triajului epidemiologic, măsurarea temperaturii de către personalul medical și dezinfectarea specifică la intrarea în incinta unității școlare (covoraşe dezinfectante, dispensere cu dezinfectant pentru mâini).

Toate activitățile planificate în această perioadă în școli se desfășoară în baza unui orar special, elaborat la nivelul fiecărei unități de învățământ (două ore pentru elevii claselor a VIII-a și câte trei ore pentru elevii claselor a XII-a, la care se adaugă o oră în plus pentru limba maternă).

Elevii care nu optează pentru a participa direct la activităţile organizate în unitățile de educație clujene beneficiază, în continuare, de sesiuni online de pregătire a examenelor naționale”, se arată în comunicatul IȘJ Cluj.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ce cred românii despre redeschiderea școlilor

Publicat

Mai mult de jumătate din români consideră că școlile nu ar trebui deschise în septembrie, conform celui mai recent barometru IMAS ce a conținut întrebări legate de educație. Astfel, 55% din repondenți au afirmat că orele ar trebui să se desfășoare în continuare pe Internet, întrucât riscul de infectare este ridicat în unitățile de învățământ.

Ministerul Educației este în curs de analizare a acestei opțiuni. Specialiștii din sănătate susțin că dacă se vor respecta măsurile impuse de autorități în sălile de clasă, riscul de infectare este scăzut. Bacalaureatul și Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a vor fi organizate astfel încât să respecte aceste măsuri.

Sondajul IMAS a fost realizat în perioada 8 – 27 mai pe un eșantion de 1.010 repondenți și are o marjă de eroare de +/- 3,1%.

Cristian Lungu

Citește mai departe