Connect with us

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Scandal din cauza MUTĂRII statuii lui Avram Iancu din centrul Turzii: Am fost puși în fața faptului împlinit

Publicat


Revitalizarea centrului istoric al Turzii, proiect finanțat din bani europeni, naște controverse. La doi ani și jumătate de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor, filiala Turda a Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu” acuză Primăria de lipsă de transparență.

Potrivit proiectului de modernizare a centrului orașului Turda, statuia „Crăișorului” va fi relocată din poziția actuală pe frontul nordic al Bisericii Romano-Catolice.

Întreg proiectul de modernizare a fost votat în Consiliul Local, însă filiala Turda a Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu” (SAI), reprezentată de Gheorghe Grigoriu, consilier la Primărie, spune nimeni nu a consultat asociația privind mutarea statuii.

Relocarea statuii lui Avram Iancu naște nemulțumire

Reprezentanții SAI spun că știau că se vor realiza lucrări de modernizarea a centrului Turzii, însă abia după aprobarea proiectului au aflat și despre mutarea statuii.

„Ne întrebăm cu toții dacă trebuia reabilitat centrul Turzii? Ce avantaje prezintă acualul proiect pentru urbe ? De ce acum? De ce nu pot lăsa aceasta locație pentru statuia Crăișorului? Oare de ce acest proiect a avut prioritate față de altele? De ce nu a fost facută o consultare publică? Ne răspunde cineva la aceste întrebări?

Desigur, răspunderea pentru mutarea (relocarea) statuii aparține fără îndoială decidenților-primarul și consiliul local. În CL a fost prezentat proiectul și a fost votat fară opozanți. Ar fi trebuit măcar consilierii din opoziție să aibă o reacție.

Credeți cumva că am fost consultați noi cei de la filiala Turda a SAI? Dimpotrivă, au fost foarte discreți în discutarea acestui proiect. Cu greu am obținut informații, iar cei care ni le-au dat au fost atenționați. După alte modele (Oradea, Sibiu, Alba-Iulia), întradevăr, s-a procedat la ignorarea societății civile – de ce? Pentru că pot”, spune Gheorghe Grigoriu.

„E lipsă de transpanență”

Astfel, Grigoriu spune că cei de la SAI , știau despre revitalizarea centrului, dar că numai după aprobarea proiectului au aflat că statuia va fi relocată.

avram iancu turda2 facebook

„De ce se fac toate aceste relocări ale statuilor eroilor români în toate orașele imortante? Răspunsul este pentru că pot. Am protestat la Oradea, Sibiu, fară nici un efect practic. Decidenții au stabilit-așa rămâne. De ce? Pentru că aprobările și avizele sunt date – pe deasupra noastră – de cei de la putere-ministere, agenții, șamd. Aceasta este rețeta pentru ca noi cei din urbe să nu contăm, nu cumva să <<încurcăm>> în atragerea de fonduri europene.

Aici nu o să discutăm despre realizările sau nerealizările actalului primar și a acualului CL, ci despre lipsa de transparență din punctul nostru de vedere manifestată în acest caz. Cu siguranță, durerea noastră a celor de la SAI, este că am fost puși în fața faptului împlinit.

Am văzut foarte multă agitație pe rețelele de socializare în lagătură cu acest subiect dar nimeni nu se întreabă cum este posibilă aceasta lipsă de democrație? Pentru că pot!”, a mai spus acesta.

El susține că ar fi trebuit să fie organizată o consultare publică în legătură cu locul reamplasării statuii Crăișorului, în care să fie prezentat proiectul, cu avantajele și dezavanajele care rezultă din această modernizare a centrului orașului, iar argumentele să fie cunoscute de toți turdenii.

SAI: Noua locație ar putea oferi unele avantaje, dar…

„Ar fi fost corect ca noi, cei de la SAI, să fim măcar informați de catre executivul local în legătură cu acest subiect delicat, având în vedere contribuția noastră materială și nu numai, la realizarea statuii. Mărturia contribuției noastre este turnată în bronz, chiar pe actualul soclu și am solicitat executivului ca aceasta să fie monată pe viitorul soclu, prin adresa noastră din aprilie a.c.

În urma răspunsului dat de Primăria Turda am pus pe ordinea de zi a ședinței de comitet al filialei starea lucrurilor. După analizarea argumentelor relocării au rezultat păreri pro și contra astfel că am concluzionat că noua locație ar putea oferi unele avantaje.

Deși nu ne convine modul cum s-a procedat în acest caz, vom urmări cu mare interes felul în care este pusă în valoare statuia și mai ales dacă funcționalitatea centrului va fi cea promisă.

Cu toate acestea noua locație aleasă poate fi acceptabilă pentru unii și scandaloasă pentru alții”, a mai spus Gheorghe Grigoriu.

Foto: Facebook/ Societatea Cultural Patriotică AVRAM IANCU Filiala Cluj

Video: Facebook/ Primăria Turda

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Biletele pentru Transylvania Open 2022 au fost puse la vânzare. Acces gratuit pentru copiii de sub 6 ani

Publicat

De

transylvania open tickets 2022

Biletele pentru cea de-a doua ediție a turneului de tenis Transylvania Open WTA250 au fost puse în vânzare marți, 9 august.

Fanii tenisului pot să achiziționeze abonamente pentru tot turneul sau bilete de o zi. Prețul tichetelor de intrare diferă în funcție de ziua aleasă. Transylvania Open va avea loc în 8-16 octombrie 2022, pe hard, în sala polivalentă BT Arena din Cluj-Napoca. Turneul oferă premii de peste 551.ooo de dolari.

Biletele sunt puse în vânzare pe sector, rând și loc pentru terenul central, însă acestea oferă acces și pe Terenul 2, în limita locurilor disponibile.

Acces gratuit pentru copiii cu vârste de sub 6 ani

Copiii cu vârsta de sub 6 ani au acces gratuit la turneu, cu condiția să fie ținuți în brațe de adulții care îi însoțesc.
Biletele achiziționate pentru Transylvania Open 2022 sunt nerambursabile și pot fi achiziționate de pe site-ul entertix.ro.

„Așteptăm cu nerăbdare noua ediție Transylvania Open în special datorită fanilor cărora le-am simțit lipsa la prima ediție. Nimic nu se compară cu o sală plină care trăiește, la unison, emoțiile de pe teren. Invităm pe toții fanii tenisului, de la mic la mare, să se bucure de experiența unică a unui turneu de tenis profesionist.

Pe lângă meciuri, vom avem multe activități și surprize pregătite pentru public. Va fi nu doar tenis de calitate, ci o adevărată experiență pentru cei prezenți”, a declarat Patrick Ciorcilă, directorul Transylvania Open.

32 de jucătoare voconcura la simplu. Premii de 251.750 de dolari

Prima ediție Transylvania Open s-a jucat fără public din cauza restricțiilor impuse de autorități în prima zi de calificări. Persoanele care au ales să păstreze biletele din 2021 vor primi pe email, în cursul săptămânii, noile bilete care le oferă acces la ediția din 2022, adaptate situației de anul acesta.

Transylvania Open WTA250 2021 a însemnat un turneu de tenis cu meciuri surprinzătoare, ce a adunat la Cluj campioane de top 100 mondial și două câștigătoare de Grand Slam: Simona Halep și Emma Răducanu. Miza fost una uriașă: la turneul de tenis din Cluj s-a decis ultimul loc de la Turneul Campioanelor, câștigat de cea care a obținut trofeul Transylvania Open: Anett Kontaveit.

În cadrul turneului Transylvania Open WTA250 din octombrie 2022 vor concura 32 de jucătoare la simplu și 16 echipe la dublu. În joc vor fi puse 280 de puncte WTA și premii de în valoare de 251.750 de dolari.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. UPDATE. Cerul s-a întunecat la Cluj. Plouă TORENȚIAL. Meteorologii nu au mai greșit. Canalele au REFULAT

Publicat

De

ploiae cluj1

Nori negri deasupra Clujului. În cateva minute de ploaie, centrul Clujului s-a umplut de apă.

O ploaia torențială, cu tuntete și fulgere s-a abătut deasupra Clujului. De data aceasta, previziunile meteorologilor au fost exacte.

ploaie cluj3

În centru canalele au refulat, iar oamenii fug să se ferească de ploaie.

Citește și: Ploi torenţiale la Cluj până miercuri dimineaţa. Cod portocaliu. Precipitaţii de 80 de litri/mp

ploaie cluj2

În tot județul sunt așteptate precipitații însemnate cantitativ, chiar și de 80 de litri pe metru pătrat.

Canalele au refulat, iar canalizare a refulat și în Florești, inclusiv în zona Vivo.

Pe unele străzi din Florești apa ajunge cel puțin la jumătatea roților mașinilor.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Spitalul de Boli Infecțioase Cluj are departament nou de urologie. Investiție de peste 380.000 de lei

Publicat

De

infectioase urologie (2)

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj, dispune de un departament nou de urologie.

Noua structură de specialitate este în cadrul Ambulatoriului Integrat de pe str. Moților 19 și este dotată cu un ultrasonograf modern, de ultimă generație, dar și cu un car de endoscopie urologică.

infectioase urologie (3)

Dotările permit efectuarea de intervenții urologice minim-invazive, cu o durată de spitalizare cuprinsă între 2 și 7 ore, în regim de spitalizare de zi.

Ce investigații ți intervenții medicale se vor face

„Noul departament simplică activitatea medicală și crește semnificativ accesul pacienților cu afecțiuni mai puțin grave ale aparatului urinar. Aceștia vor beneficia de servicii medicale performante, asigurate de o echipă medicală specializată, într-un timp foarte scurt și în condiții de maximă siguranță”, a precizat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

În perioada imediat următoare, aici vor fi realizate intervenții precum: uretrocistoscopie, extragerea corpilor străini de la nivelul aparatului urinar inferior prin abord endoscopic, extragerea litiazei vezicale de dimensiuni reduse.

infectioase urologie (1)

De asemenea, vor fi efectuate biopsii ale formațiunilor tumorale uretrale / vezicale cu pensa la rece, puncții biopsii prostatice pentru formațiuni tumorale prostatice, precum și mici intervenții chirurgicale.

Lucrările de modernizare și dotare au costat peste 380.000 lei, banii fiind asigurați atât din bugetul Consiliului Județean Cluj, care are în subordine unitatea medicală, cât și din fondurile proprii ale spitalului.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Incendiu la o HALĂ de produse alimentare din Turda

Publicat

De

pompieri incendiu bun

Un incendiu a izbucnit pe strada Putna nr. 5 din Turda, la o hală de produse alimentare. 

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda intervin la incendiu cu trei autospeciale și o autoscară.

Din primele informații, incendiul se manifestă pe o suprafață de 50 de metri pătrați.

Până acum nu sunt victime sau persoane care să solicite sprijin medical. Intervenția este în dinamică.

UPDATE

Potrivit ISU Cluj, pompierii au lichidat focarele exterioare și urmează să pătrundă în interiorul halei pentru a verifica dacă există și alte focare.

Vom reveni cu amănunte.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate