Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO. Românii cer schimbarea imnului național. ”Proiect de țară” lansat de Dorel Vișan și Adrian Toader-Williams

Publicat


YouTube video

Actorul și scriitorul clujean Dorel Vișan își exprimă dezamăgirile și nemulțumirile sale în dialogul purtat cu omul de știință clujean dr. Adrian A. Toader-Williams despre mutilarea drapelului României, imnul actual ”Deșteaptă-te, române!”, în contextul în care în 29 iulie se sărbătorește Ziua Imnului, dar și despre activitatea delăsătoare a instituțiilor statului privind aceste teme.

Cei doi au expus primele linii ale unui “Proiect de Țară – Recâștigarea demnității și identității naționale a românilor și a României” și susțin schimbarea actualului imn.

Dorel Vișan a susținut că problema drapelului și a imnului trebuia discutată și rezolvată demult.

Citește și VIDEO. Dorel Vișan: E un blestem al lui Dumnezeu, ne obligă să cântăm în fiecare zi ”Deșteaptă-te, române”. Nu cântăm din suflet

”Nici Ministerul Culturii nu se interesează, steagul a rămas găurit de la Revoluție, l-am găurit după sistemul maghiar, dar apoi ei l-au cusut. În gaura aceea erau sonde, câmpuri, spitale, școli, ape, le-am aruncat și la propriu și la figurat, nu mai avem nimic acum.

În ceea ce privește imnul, am spus că suntem singura națiune din lume care, în imnul nostru, ne preamărim cuceritorii. Orice națiune din lume abia așteaptă să scape de ei. (…) Avem un imn în care cântăm <<Deșteaptă-te, române>> și nu ne putem deștepta. Suntem blestemați de Dumnezeu să ascultăm imnul în fiecare zi, dar avem texte mai frumoase”, a spus actorul.

Acesta a mai afirmat că un imn mai bun ar fi ”Trei culori” sau ”Hora Unirii”.

20230724 193249

”Să se facă un concurs pentru imn și ca text și ca melodie, sunt de acord și aș vrea să se facă. Ar trebui făcută o acțiune de schimbare a imnului și o discuție cu compozitori, să scrie texte, să vedem care este rostul acestei țări și dacă mai are un viitor. Părerea mea este că nu prea are”, a menționat Dorel Vișan.

În ceea ce privește proiectul de țară privind recâștigarea identității naționale, actorul susține că trebuie refăcut elementul care vizează sentimentul patriotic și național, iar de aici lucrurile pot să pornească.

”Revenind la rânduielile bătrânilor noștri, dacă nu revenim la acele rânduieli vom dispărea și deja suntem pe cale de dispariție. Toți spală cu noi pe jos. În România am ajuns la un sistem de a vorbi în vânt. Trebuie revenit la limbă, limba este cea care unește un neam. (…) Țara asta și-a pierdut libertatea. Tot trebuie schimbat, trebuie o revoluție. Trebuie o dictatură inteligentă, să vină unul și să spună că suntem români. Dacă nu înțelegem, să ne dea după cap, până zici da, sunt român”, a subliniat Vișan.

Potrivit acestuia, chiar poetul Mihai Eminescu s-a referit critic, într-o poezie, la cântecul ”Deșteaptă-te, române”.

”Românilor le transmit <<Treziți-vă>>, dar nu ne trezim. M-am adaptat la această descompunere a neamului românesc. Am distrus cultul muncii”, a conchis Dorel Vișan.

Academia Română, chemată să revină asupra avizului pozitiv dat decretării cântecului „Deșteaptă-te, române!” ca imn începând cu 1990

De ani de zile, dar mai accentuat începând cu luna iunie 2023, cei doi au dezbătut problema identității naționale, viitorul României și aduc acuzații grave la adresa Academiei Române și a incompetenței clasei politice de după 1989.

Aceștia au lansat pe paginile de socializare un apel video, iar în urma apelului s-a obținut reacția covârșitoare a cititorilor care, peste 99%, și-au exprimat aprobarea și dorința ca actualul imn național să fie schimbat.

Textul apelului din 26 iunie 2023 – https://youtu.be/KBAk-qIO0t4,  împreună cu unele dintre cele mai relevante comentarii din partea cititorilor.

“Chemăm Academia Română să revină asupra avizului pozitiv dat decretării cântecului „Deșteaptă-te, române!”, ca imn începând cu 1990.

Chemăm instituțiile statului și oamenii de bună credință a apela la bunul simț, la spiritul național, la protejarea valorilor naționale spre a aduce cinste eroilor căzuți pentru apărarea patriei și a demnității naționale.

Actualul imn este singurul imn din lume care invocă segregarea (Deșteaptă-TE, TU să te deștepți, nu noi să ne deșteptăm) și insultă populația ca fiind inaptă, preamărind cuceritorii neamului și apelănd la discriminare etnică și religioasă. Nu suntem în perioada anilor 1848. Mai sunt țări a căror imnuri transmit mesaje rău-făcătoare. Unele țări și-au actualizat imnurile ca simbol național, altele încă nu.

Noi suntem România, și România are nevoie de fiecare dintre noi pentru a dăinui ca nație, ca identitate națională.

Distribuiți și urmăriți, like această pagină. Mulțumim celor care simt că sunt români”.

Comentarii la apel

Didina O.: Bravo! F. bine punctat!, Marieta N.: Subscriu, Ilie I.: PENTRU!, Romita A.: Mult adevar si intelepciune, sa fie și reusita, succesul, felicitari pentru initiativa, Eufrosina N.: Propun imnul trei culori cunosc pe lume, Alexandru T. T.: Atunci, hai sa dam mana cu mana ce-i cu inima romana sa ne unim sa fim mai buni, Valentina N. C.: Trebuia mai de mult, dar nu e târziu nici acum, bravo, un lucru bine gândit!, Aurel D.: Dacă asta este părerea unui mare om ce mai adevăr mai vreți, Dorina E.: Am avut un imn….trei culori….care ”cânta” simbolurile tricolorului, am avut o stemă frumoasă care aduna într-un mănunchi de spice bogățiile țării (e adevărat că s-au cam golit). De ce trebuie să inventăm altceva ? Aduceți înapoi ceea ce am avut bun, Elena N.: Ne-am deșteptat odată la lovitura de stat si ce să vezi am luat plasă, acum nu o să mai fie niciodată că i în 1989, acum românilor nu le mai pasă, Daniel V.: Trebuie REVĂZUTĂ și STEMA ROMÂNIEI . În Transilvania NOI ROMÂNII NU SÎNTEM PREZENȚI . Sint Sașii ( siebenburgen) și Huni – Maghiari (acvila însoțită de soare și lună ) . ROMÂNII TRANSILVĂNENI NU SINT IN VECHEA STEMĂ proiectată de József Șebestyén, Daniel P.: Unde e spiritualitatea, biserica ortodoxă dreaptă și mântuitoare? Spiritul acestui neam a dispărut, totul o ipocrizie, biserică, politică, societate!.

Filofteia S.: De fiecare dată il urmaresc cu placere pe Maestrul Dorel Visan sant mereu la obiect si curaj toate interventiile! Sanatate multa si poate ne face o recomandare pt alegerile din 2024, unde mai gasim un Bratianu care sa gaseasca un conducator? Nu auzim decat de Soros care face si desface soarta omenirii iar pe noi cred ca ne vrea facuti praf,

Elena R. D.: Nu avem nevoie de un imn scris acum. Tinerii pașoptiști , într-un moment istoric decisiv în evoluția poporului nostru, au cântat un imn de glorie ,compus de Ciprian Porumbescu, sub titlul ” Pe-al nostru steag e scris unire!”.

Acesta s-ar potrivi și etapei istorice pe care o traversăm. Dacă noi românii nu ne unim, „în cuget și-n simțiri”, ca să ne apărăm țară, pământul, poporul, tradițiile, cultura, bogățiile, etc., vom dispărea că stat. Imnul actual e o umilință fără margini, cu care ne prezentam în lumea întreagă. E o jelanie continuă și nu un imn de glorie, care să ne facă mândrii. ”

Pe-al nostru steag” e un marș , care îndeamnă la unitate, înfrățire, luptă pentru apărarea țării, George D.: Cred că Tricolorul compus de Ciprian Porumbescu (versurile originale,nu cele din perioada comunista),ar fi soluția ideala!E o părere personala!Actualul imn,rămâne o poezie patriotică care pentru momentul l848 a renăscut sentimentul național,patriotic la români.

Implicarea Academiei Române

Maestrul Dorel Vișan și dr. Adrian A. Toader-Williams și-au exprimat speranța că vor sensibiliza factorii de decizie politică, mai cu seamă în vederea alegerilor ce urmează anul viitor și vor îndemna membrii Academiei Române să se implice mai mult, activ, în păstrarea tradițiilor și transmiterea culturii românești viitoarelor generații, în apărarea demnității și identității naționale.

În cadrul discuției, s-a abordat tema imnului național actual “Deșteaptă-te, române!” și s-a analizat decăderea spiritului național și patriotic al românilor, lipsa educației și demnității naționale, decăderea culturii, a esteticului, iresponsabilitatea cu care România este condusă, înstrăinarea avuțiilor țării, distrugerea identițății naționale, și, nu în ultimul rând, integritatea morală compromisă și activitatea delăsătoare a Academiei Române.

Campanie pentru schimbarea imnului României

Cercetătorul Adrian A. Toader-Williams, Mare Maestru a Ordinului Masonic Umaniterra, un Ordin Inițiatic Cavaleresc, a dus, începând cu anul 2015, o campanie susținută spre a conștientiza poporul român de faptul că actualul imn național, „Deșteaptă-te, române!”, prin textul său insultă propria națiune, fiind singurul imn din lume care face acest lucru.

În plus, imnul României nu respectă Directivele Comisiei Europene. Acesta a explicat faptul că mutilarea drapelului prin decuparea stemei, gest planificat încă din luna august al anului 1989 de către generalul de securitate Iulian Vlad, deci mult înainte de lovitura de stat din Decembrie 1989, a pregătit populația la nivelul subliminal precum că avuțiile reprezentate de stema de pe drapel pot fi înstrăinate, lucru care s-a și întâmplat imediat după Decembrie 1989.

“Populația nu vede, nu aude, pentru că e inaptă și de aceea necesită să i se cânte deșteaptă-te, un mesaj transmis poporului de mai bine de 30 de ani în mod subliminal, dar destul de direct”, afirmă cercetătorul clujean.

Acesta susține că se cântă “Deșteaptă-te, române!” pentru reafirmarea faptului că românul încă nu s-a deșteptat, ceea ce consolidează această credință.

”În 1848 situația a fost cu totul alta, iar acest cântec a avut menirea de a trezi simțul național, unirea. Acum, efectul e cu totul opus, anume subminarea demnității și Identității Naționale, și poate reprezenta chiar o problemă de siguranță națională.

Atât drapelul mutilat împreună cu imnul de stat care în esență batjocorește propria națiune, reprezintă o continuare a efectelor de lungă durată a loviturii de stat din decembrie 1989, lucru demonstrat dar etichetată a fi revoluție”, a explicat Adrian Toader-Williams. Cercetătorul clujean a compus și realizat două cântece patriotice ca propuneri de imn, „Un Suflet de Român” și „Demnitate, Suflet de Român!”, plus o adaptare a actualului imn, asta în ideea de a nu veni ”cu mâna goală”.

Considerând că România are mulți compozitori și scriitori, Toader-Williams a solicitat autorităților de la București organizarea de concursuri pentru alegerea unui imn, exact așa cum a făcut și Elveția, dar acestea nu au făcut nimic în această direcție.

„Imnurile se schimbă, nu putem rămâne ancorați în trecut. Cu atât mai mult dacă acestea sunt dăunătoare poporului pe termen lung prin mesajele transmise și tonalitățile minore”, mai spune Adrian Toader-Williams. Aceasta este valabilă și pentru organizațiile care au imnul lor. La alegerea unui imn pentru Ordinul Umaniterra, care este intonat la începutul ceremoniilor sacre ale Ordinului, s-a dat foarte mare atenție pentru a asigura că tonalitatea și ritmul acestuia sunt adecvate activităților ceremoniale, menționează Marele Maestru, fondatorul Ordinului Umaniterra.

Conferință europeană despre identitatea națională

Problematica identității naționale, a importanței simbolurilor naționale a fost dezbătută de dr. Adrian Toader-Williams în cadrul Conferinței Internaționale “Identități Europene, Identități în Europa”, care a avut loc la data de 24-25 martie 2017, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, conferință la care cercetătorul clujean a fost invitat ca singurul reprezentant al României la acest eveniment european.

Conferința a avut loc la Castelul Karolyi din Fehervarcsurgo, Ungaria, organizată sub patronajul Secretariatului General al Consiliului Europei, la care au participat timp de două zile mai mulți cercetători din țările membre ale Uniunii Europene, miniștri și ambasadori.

Toader-Williams a punctat atât problematica drapelului mutilat in 1989 și a imnului României, precum și violența redată prin textul imnului Franței, problema imnului Ungariei demonstrat a fi responsabil pentru rata înaltă de sinucideri în Ungaria, problemele legate de aspectul moral ca origine al Imnului Europei, iar ca extindere a fost menționat caracterul violent al imnului Statelor Unite ale Americii.

Ordinul Umaniterra, unde Dreptatea urmează pașii Adevărului Absolut

Cercetătorul clujean, dr. Adrian A. Toader-Williams, Mare Maestru al Ordinului Masonic Umaniterra militează pentru a schimba imaginea nefastă ba chiar macabră și rușinoasă a masoneriei care a fost creată în timp de către persoane ce au ținut să păteze Francmasoneria în general.

Acesta în mod personal precum și Ordinul fondat de el, Umaniterra, se implică pe lângă activitatea spirituală specifică Ordinului, în a aduce inițiative legislative spre dezvoltarea societății în mod sustenabil, societatea fiind numită în termenii Ordinului ca “Templul Umanității.” Preocuparea principală a Ordinului este omul, bunăstarea omului în general aceasta nefiind limitată la membrii Ordinului, frații și surorile, ci întreaga societate. În agenda Ordinului este inclusă lupta pentru recâștigarea demnității și identității naționale a României, crearea armoniei între națiuni și pacea în lume. Tradițiile, obiceiurile și cultura necesită a fi respectate, dar și ecologizate pentru a proteja viitorul planetei noastre, Terra. Educația este calea obținerii acestui deziderat.

Cine sunt inițiatorii proiectului de țară

Dorel Vișan este tezaur al culturii românești, decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, un cărturar cu o deschidere spirituală largă.

Adrian Toader – Williams are dublă cetățenie, română și americană, este membru al Academiei Internaționale de Științe încă din 2010, iar începând cu 15 ianuarie 2021 Mare Maestru al Ordinului Masonic Umaniterra, un Ordin Inițiatic-Cavaleresc ce are printre obiectivele sale recâștigarea identității naționale ale României, și recent ales ca membru al “Inception Club”, Washington D.C., ce are ca scop progresul umanității în libertate și armonie în căutarea adevărului.

Proiectul de țară este inițiat de Ordinul Masonic Umaniterra, organizație cu deschidere spirituală multiculturală, ce se bazează pe umaniterrism, o filozofie cu rădăcini în francmasonerie aduse și dezvoltate la nivelul Mileniului III, ce observă rolul de cocreator al omului, responsabil în actul creației și consideră legătura omului cu planeta noastră Terra ca fiind indivizibilă, de unde și numele descriptiv “Umaniterra”.

Un ordin internațional ce are ca membrii de la studenți, proaspăt absolvenți la oameni de afaceri ce înțeleg că în viață este important ca în primul rând „să fii” și numai apoi „să ai”.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    iulie 28, 2023 la 11:41 am

    Poveşti frumoase. Credeţi că vă lasă securiştii să faceţi ce vreţi voi ?Totul se face cu avizul lor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania

Publicat

constructii

Evenimentul va avea loc în data de 28 noiembrie și va marca o etapă importantă în creșterea reprezentativității asociației în zona de centru și nord.

Patronatul Societăților din Construcții – Filiala Transilvania este o subdiviziune care se ocupă de specificul pieței și al regiunii Transilvania, care include județele din centrul și nordul țării și reprezintă interesele angajatorilor din domeniul construcțiilor din zona Transilvaniei, unii dintre cei mai importanți actori din industria construcțiilor la nivel regional.

”Împreună pentru protejarea valorilor breslei”

PSC a luat ființă din necesitatea de asociere a companiilor care activează în domeniul construcțiilor și din dorința de a colabora mai bine pentru a asigura un mediu de afaceri sănătos. Patronatul se dorește a fi reprezentativ în domeniu, atât în interiorul României cât și în afara granițelor țării, fiind promotor activ pentru protejarea valorilor acestui domeniu.

alexandra stoica

La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania

Motto-ul PSC este “Împreună pentru protejarea valorilor breslei” și reprezintă direcția în care ne dorim să mergem în continuare, a declarat președintele Alexandra Stoica. De asemenea, exprimă spiritul organizației și felul în care interacționăm cu membrii, autoritățile, media sau alte organizații”, a mai adăugat Stoica.

Patronatul Societăților din Construcții – PSC este membru fondator al Federației Patronatelor Societăților din Construcții – FPSC, singura federație reprezentativă la nivel de Sector de activitate, în domeniul Construcțiilor civile și industriale.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident pe strada Aurel Vlaicu. Femeie lovită de o mașină

Publicat

De

Accident pe strada Aurel Vlaicu

Un accident de circulație a avut loc, în jurul orel 21.00, pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca.

O femeie care a vrut să treacă strada pe culoarea roșie a semaforului a fost lovită de o mașină.

Accident pe strada Aurel Vlaicu. Femeie lovită de o mașină

Din primele verificări ale polițiștilor a reieșit că o femeie, de 64 de ani, din Cluj-Napoca, s-ar fi angajat în traversarea părții carosabile pe culoarea roșie a semaforului destinat pietonilor.

În aceste condiții, aceasta ar fi fost accidentată de un autoturism care se punea în mișcare de pe loc, condus de un bărbat, de 32 de ani, din Cluj-Napoca.

Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.

Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului

Publicat

tuberculoza

Tuberculoza a devenit în 2024 cea mai răspândită boală infecțioasă din lume, depășind COVID-19. Cercetătorii Universității din Otago au făcut o descoperire importantă în lupta împotriva tuberculozei. Aceștia au identificat vulnerabilitatea ascunsă a bacteriei care provoacă această boală.

Oamenii de știință au dezvoltat o nouă tehnologie care le-a permis să găsească „călcâiul lui Ahile” al bacteriei Mycobacterium tuberculosis, chiar și în cazul tulpinilor care au devenit rezistente la tratamentele obișnuite. Mai mult, ei au reușit să identifice medicamente care pot ataca exact acest punct slab.

Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului

„Este o descoperire crucială în contextul în care infecțiile rezistente la medicamente reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică”, explică dr. Matthew McNeil, coordonatorul studiului.

„În prezent, opțiunile de tratament sunt foarte limitate pentru pacienții infectați cu astfel de bacterii rezistente”.

Cercetătorii sunt optimiști că noua metodă ar putea fi folosită nu doar pentru tuberculoză, ci și pentru alte boli infecțioase care au devenit rezistente la antibiotice.

„Dacă gândim diferit când vine vorba de dezvoltarea noilor medicamente, putem găsi soluții viabile pentru a opri această problemă”, subliniază dr. McNeil.

Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.

Care e situația la Cluj

„Până în trimestrul 3 din 2024 inclusiv, numărul cazurilor noi și recidive de tuberculoză înregistrate în jud. Cluj a fost de 109, comparativ cu anul 2023 când numărul cazurilor a fost 170, această cifră cuprinzând și trimestrul 4 din 2023”, a precizat pentru Cluj24 Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Austria se dă pe BRAZDĂ. Se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces DEPLIN la Spațiul Schengen

Publicat

schengen

Austria se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces deplin la Spațiul Schengen. Autoritățile de la Viena vor să renunțe la dreptul de veto în ceea ce privește controalele la frontierele terestre ale celor două țări, potrivit Financial Times.

România și Bulgaria au aderat parțial la Schengen la sfârșitul lunii martie. De asemenea, guvernele din București și Sofia au sporit securitatea la granițele lor, iar cererile de azil și numărul de migranți ilegali au scăzut, potrivit FT care citează surse. De aceea, Austria vrea să renunțe la dreptul de veto asupra aderării depline a României și Bulgariei la zona de călătorie fără granițe Schengen, deschizând calea pentru ca ambele țări să devină membre cu drepturi depline.

Austria se dă pe BRAZDĂ. Se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces DEPLIN la Spațiul Schengen

România și Bulgaria au aderat parțial la Schengen la sfârșitul lunii martie ceea ce a dus la suspendarea controalelor la frontierele aeriene și maritime. Controalele la frontierele terestre au rămas din cauza poziției Austriei. Între timp poziția s-a modificat, iar Viena pare să fie pregătită să ridice interdicția. Anunțul ar putea fi făcut vineri, la Budapesta, la o întâlnire a miniștrilor de interne din Austria, România, Bulgaria și Ungaria.

Aderarea la Schengen trebuie să fie oficializată la următoarea reuniune a miniștrilor de interne din UE, programată pentru 12 decembrie. Acest lucru ar permite ridicarea tuturor restricțiilor începând de anul viitor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax