Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO. Dorel Vișan: E un blestem al lui Dumnezeu, ne obligă să cântăm în fiecare zi ”Deșteaptă-te, române”. Nu cântăm din suflet

Publicat


YouTube video

La 86 de ani împliniți, ieri, actorul, scriitorul și filosoful clujean Dorel Vișan exprimă dezamăgirile și nemulțumirile sale în dialogul purtat cu omul de știință clujean dr. Adrian A. Toader-Williams, referitoare la mutilarea drapelului României, imnul actual al României care este singurul imn național din lume care își preamărește cuceritorii, dar și activitatea delăsătoare a Academiei Române.

În cadrul discuției s-a dezbătut problema identității naționale, viitorul României și s-au adus acuzații grave la adresa Academiei Române și a incompetenței clasei politice de după 1989.

Cei doi și-au exprimat speranța că vor sensibiliza factorii de decizie politică, mai cu seamă în vederea alegerilor ce urmează anul viitor, și vor îndemna membrii Academiei Române să se implice mai mult, activ, în păstrarea tradițiilor și transmiterea culturii românești viitoarelor generații, în apărarea demnității și identității naționale.

visan 2

În cadrul discuției, s-a abordat tema imnului național actual “Deșteaptă-te, române!” și s-a analizat decăderea spiritului național și patriotic al românilor, lipsa educației și demnității naționale, decăderea culturii, a esteticului, iresponsabilitatea cu care România este condusă, înstrăinarea avuțiilor țării, distrugerea identițății naționale, și, nu în ultimul rând, integritatea morală compromisă și activitatea delăsătoare a Academiei Române.

”Noi suntem singura țară care ne-am făcut gaură în drapel”

Întrebat cum explică avizul pozitiv dat de Academia Română în 1990 actualului imn național, Dorel Vișan a spus că este un destin al neamului, așa cum este un destin al omului.

”Faptul că ei consideraseră trecutul nu poate fi rău, pentru că la popoarele mai simple se spune că dacă nu ne vom întoarce la rânduielile bătrânilor noștri, vom dispărea ca oameni. Deci sufletul omului are acțiune retroactivă, din când în când trebuie să se întoarcă la starea copilărească, de inocență.

Noi suntem singura țară care ne-am făcut gaură în drapel. Am înțeles că și ungurii făcuseră gaură în drapelul lor. Noi am făcut gaură și gaura aceasta s-a adeverit, (…) am dat afară toate bogățiile naționale. Cuvintele imnului nostru au rămas din perioada latinității. Noi suntem singura țară care ne preamărim, în timp, cuceritorii. Toate țările lumii abia au așteptat să scape de ei”, a spus actorul.

Dorel Vișan a mai spus că această chestiune cu ”Deșteaptă-te, române”, era un fel de deșteptare, de reluare a sentimentului național, a spiritului românesc.

”Iar noi îl folosim ca imn? Eu cred că este un blestem al lui Dumnezeu, ne obligă să cântăm în fiecare zi <<Deșteaptă-te, române!>> știind că nu ne vom deștepta. Pentru că noi cântăm așa, de la sine, nu mai cântăm din suflet, deși unele persoane își pun mâna la inimă la imn, probabil din alte cauze.

Sunt niște probleme de fond care țin de neam, de respectul față de generațiile care vin, cărora trebuie să le lăsăm și lor ceva”, a afirmat Vișan.

Acesta a deplâns faptul că ”ne-a dat Dumnezeu comandanți slabi, iar noi am fost de acord cu ei și acesta este rezultatul, acest blestem să cântăm în fiecare zi <<Deșteaptă-te, române>>” și susține că era mai frumos imnul ”Trei culori cunosc pe lume”.

De asemenea, Dorel Vișan a pledat pentru un nou imn, dar a spus că acest subiect nu este interest pentru autoritățile statului.

Critici la Academia Română

”În Academia Română s-au strecurat mulți membri, mai puțini academicieni și mai mulți membri, aici este necazul. Academia nu mai e ce a fost odată. (…) Suntem blestemați, Decebal a fost blestemat ca neamul lui să se împrăștie în lume, numai că oriunde mergem suntem venetici.

Noi suntem singura țară care ne batjocorim limba, care să vorbească limba în altă limbă. (…) S-a tocit spiritul revoluționar al românilor, lumea nu iese în stradă. În Franța au ieșit în stradă că s-a mărit cu doi ani vârsta de pensie, la noi îți taie toată pensia și nu ies în stradă”, a mai arătat actorul clujean.

Dorel Vișan susține că România trebuia să intre demult în Schengen, dar nu a avut cine să rezolve acest demers.

”Europa ne-a promis jucăriile ei și ni le-a luat pe ale noastre și ale lor nu ni le-au dat, asta a făcut Europa, iar noi ne-am lăsat”, a subliniat Dorel Vișan, care a precizat că poporul român nu mai are ”demnitate”.

Campanie pentru schimbarea imnului României

Cercetătorul Adrian A. Toader-Williams a dus, începând cu anul 2015, o campanie susținută spre a conștientiza poporul român de faptul că actualul imn național, „Deșteaptă-te, române!”, prin textul său insultă propria națiune, fiind singurul imn din lume care face acest lucru.

În plus, imnul României nu respectă Directivele Comisiei Europene. Acesta a explicat faptul că mutilarea drapelului prin decuparea stemei, gest planificat încă din luna august al anului 1989 de către generalul de securitate Iulian Vlad, deci mult înainte de lovitura de stat din Decembrie 1989, a pregătit populația la nivelul subliminal precum că avuțiile reprezentate de stema de pe drapel pot fi înstrăinate, lucru care s-a și întâmplat imediat după Decembrie 1989.

“Populația nu vede, nu aude, pentru că e inaptă și de aceea necesită să i se cânte deșteaptă-te, un mesaj transmis poporului de mai bine de 30 de ani în mod subliminal, dar destul de direct”, afirmă cercetătorul clujean.

Acesta susține că se cântă “Deșteaptă-te, române!” pentru reafirmarea faptului că românul încă nu s-a deșteptat, ceea ce consolidează această credință.

”În 1848 situația a fost cu totul alta, iar acest cântec a avut menirea de a trezi simțul național, unirea. Acum, efectul e cu totul opus, anume subminarea demnității și Identității Naționale, și poate reprezenta chiar o problemă de siguranță națională.

Atât drapelul mutilat împreună cu imnul de stat care în esență batjocorește propria națiune, reprezintă o continuare a efectelor de lungă durată a loviturii de stat din decembrie 1989, lucru demonstrat dar etichetată a fi revoluție”, a explicat Adrian Toader-Williams. Cercetătorul clujean a compus și realizat două cântece patriotice ca propuneri de imn, „Un Suflet de Român” și „Demnitate, Suflet de Român!”, plus o adaptare a actualului imn, asta în ideea de a nu veni ”cu mâna goală”.

Considerând că România are mulți compozitori și scriitori, Toader-Williams a solicitat autorităților de la București organizarea de concursuri pentru alegerea unui imn, exact așa cum a făcut și Elveția, dar acestea nu au făcut nimic în această direcție.

„Imnurile se schimbă, nu putem rămâne ancorați în trecut. Cu atât mai mult dacă acestea sunt dăunătoare poporului pe termen lung prin mesajele transmise și tonalitățile minore”, mai spune Adrian Toader-Williams.

Conferință europeană despre identitatea națională

visan 3

Problematica identității naționale, a importanței simbolurilor naționale a fost dezbătută de dr. Adrian Toader-Williams în cadrul Conferinței Internaționale “Identități Europene, Identități în Europa”, care a avut loc la data de 24-25 martie 2017, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, conferință la care cercetătorul clujean a fost invitat ca singurul reprezentant al României la acest eveniment european.

Conferința a avut loc la Castelul Karolyi din Fehervarcsurgo, Ungaria, organizată sub patronajul Secretariatului General al Consiliului Europei, la care au participat timp de două zile mai mulți cercetători din țările membre ale Uniunii Europene, miniștri și ambasadori.

Toader-Williams a punctat atât problematica drapelului mutilat in 1989 și a imnului României, precum și violența redată prin textul imnului Franței, problema imnului Ungariei demonstrat a fi responsabil pentru rata înaltă de sinucideri în Ungaria, problemele legate de aspectul moral ca origine al Imnului Europei, iar ca extindere a fost menționat caracterul violent al imnului Statelor Unite ale Americii.

Cercetătorul clujean militează atât pentru demnitatea și identitatea națională a României, precum și pentru armonia între națiuni și pacea în lume. Tradițiile, obiceiurile și cultura necesită a fi respectate, dar și ecologizate pentru a proteja viitorul planetei noastre, Terra.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. bibi

    iunie 26, 2023 la 1:13 pm

    Asa-i cind te plictisesti la un chiolhan !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FCU Craiova 1948 – „U” Cluj. „Șepcile roșii” LUPTĂ pentru a obține primul loc în play-out

Publicat

u cluj

FCU Craiova 1948 și FC Universitatea Cluj se vor întâlni sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 17:30 pe Stadionul „Ion Oblemenco” din Craiova unde vor disputa partida din etapa cu numărul șapte a play-out-ului Superligii, deplasare în urma căreia „U” Cluj trebuie să obțină victoria pentru a deveni lider în play-out.

FC Universitatea Cluj vine după o victorie obținută pe teren propriu împotriva echipei Poli Iași, victorie care a îndepărtat-o la opt puncte de locurile din subsolul clasamentului. Echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău a pierdut teren în fața celorlalte echipe și părea în cădere liberă până la meciul de miercuri, venind după înfrângeri împotriva echipelor Oțelul Galați și Petrolul Ploiești, dar în urma victoriei obținute miercuri, „șepcile roșii” păstrează șanse să încheie play-out-ul pe prima poziție.

FCU Craiova 1948 – „U” Cluj. „Șepcile roșii” LUPTĂ pentru a obține primul loc în play-out

FCU Craiova 1948 traversează o perioadă de criză și se află pe ultima poziție din play-out cu patru partide rămase din actualul campionat. Echipa lui Eugen Trică are doar trei puncte obținute în cele șase partide disputate în play-out și este în pericol de retrogradare, dar cu o victorie pe teren propriu împotriva Universității Cluj, echipa craioveană poate scăpa de ultimele poziții din clasament și să reintre în calcule pentru salvarea de la retrogradare.

„U” Cluj a obținut două victorii în cele două întâlniri cu FCU Craiova 1948

Partida din turul campionatului regular s-a desfășurat la 28 iulie pe Stadionul Ion Oblemenco din Craiova unde ambele echipe au oferit spectacol, în respectiva partidă marcându-se șapte goluri și „U” Cluj s-a impus cu scorul de 4-3 cu o revenire de senzație în ultimele 10 minute când gazdele conduceau cu un gol, dar căpitanul clujenilor, Alexandru Chipciu a reușit o dublă în minutele 80, respectiv 86 și a adus victoria echipei sale, astfel oaspeții au reușit să obțină cele trei puncte.

În returul disputat la 3 decembrie pe Stadionul Cluj Arena, gazdele s-au impus cu 2-1, golurile fiind marcate de Ianis Stoica și Daniel Popa pentru gazde, iar pentru oaspeți a marcat Bahassa, astfel FC Universitatea Craiova a obținut toate punctele în înfruntările directe împotriva echipei U Craiova 1948.

Dacă va câștiga partida din deplasare împotriva echipei FCU Craiova 1948, „U” Cluj se va salva matematic de la retrogradare. Echipa lui Neluțu Sabău se află pe a patra poziție în play-out cu 29 de puncte, în timp ce adversare ei de mâine de seară se află pe ultimul loc din campionat care duce în Liga a II-a a României.

Cosmin Olaru

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24. Alexandru Cordoș (PSD): Electoratul de stânga vrea o schimbare. Vor fi schimbări în județul Cluj

Publicat

cordos

Secretarul executiv al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, a fost desemnat candidat al social-democraților la funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj. Fost consilier local la Cluj-Napoca, fost senator două legislaturi, în prezent consilier județean, acesta explică în podcastul ”Test de sinceritate”, realizat de Vasile Măgrădean, la Cluj24 de ce a decis să treacă la nivelul următor și să vizeze câștigarea funcției de președinte al CJ Cluj.

Alexandru Cordoș spune că PSD este în opoziție la nivelul județului Cluj și că electoratul de stânga vrea o schimbare.

”Cred că o să vedeți lucruri interesante, o să vedeți multe schimbări în județul Cluj, în comunitățile în care Partidul Social Democrat are șanse foarte mari de a câștiga alegerile și eu cred că o să vadă o schimbare foarte bună și la nivelul județului Cluj”, a spus Cordoș.

Proiectele lui Cordoș

Candidatul PSD a prezentat și o serie de proiecte pe care dorește să le implementeze dacă va fi ales, printre care înființarea unei companii de transport public de călători în județul Cluj, în partneriat public-privat, dar și a unui parc industrial pentru produse fructe de pădure și produse montane în zona Huedinului.

De asemenea, Alexandru Cordoș propune și înființarea unei reprezentanțe a județelor din Transilvania la Bruxelles.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tachtsidis (CFR Cluj) îl „faultează” pe Adi Mutu: Ne-a lăsat într-un moment foarte dificil. Pentru mine nu are CARACTER

Publicat

tachtsidis

La finalul meciului CSU Craiova – CFR Cluj 0-1, mijlocașul grec al clujenilor, Panagiotis Tachtsidis, a avut un discurs dur la adresa lui Adrian Mutu, fostul lui antrenor.

Tachtsidis nu crede că va mai continua la formația din Gruia din sezonul viitor și a avut un discurs dur la adresa fostului antrenor, Adrian Mutu. Tehnicianul îl criticase după ce a luat roșu în 0-4 cu Corvinul, în Cupa României, declarând: „Cu Tachsitidis nu m-am mai întâlnit și nu mai vreau să mă întâlnesc niciodată”, scrie GSP.

Tachtsidis (CFR Cluj) îl „faultează” pe Adi Mutu: Ne-a lăsat într-un moment foarte dificil. Pentru mine nu are CARACTER

„Văd că se vorbește mult despre mine. Nu ştiu cine spune lucruri urâte despre mine și nu-mi pasă, deoarece ştiu cum este în fotbal. S-a văzut calitatea mea în teren, ştiu ca sunt unul dintre cei mai buni jucători din campionat. Nu dau explicaţii celor care m-au criticat după acel cartonaş roşu. Știu că am făcut o greşeală mare.

Nu ştiu ce a spus acest tip (n.r – Adrian Mutu) despre mine. Nici măcar nu-mi pasă, pentru că ne-a lăsat într-un moment foarte dificil pentru noi, după acel 0-4. A lăsat echipa şi a plecat. Pentru mine nu are caracter! A vrut să se salveze.

Când echipa este într-un moment greu trebuie să stai să lupţi alături de echipă. Nu să pleci”, a spus Tachtsidis, potrivit OrangeSport.

Apoi a dezvăluit că are șanse mici să mai joace și din sezonul viitor în Gruia: „ Nu cred că voi rămâne la acest club deoarece nu cred că cei din club mă doresc. Mai am câteva jocuri la acest club și voi da 100% în teren. După aceea vedem ce se întâmplă.

Toţi au spus că sunt terminat și că nu mai joc nimic, dar le-am arătat tuturor că am dat totul în fiecare meci. Le-am demonstrat că sunt un jucător de mare calitate”, spune Tachtsidis.

Citește mai departe

EVENIMENT

Flaviu Udrea, CANDIDATUL Alianței USR+ARI pentru Florești

Publicat

flaviu udrea

Flaviu Udrea, consilier local la Florești, și-a depus candidatura din partea Alianței Uniți pentru Florești USR+ARI pentru funcția de primar al celei mai mari comune din România.

„Floreștiul nu mai poate irosi încă patru ani. Alianța Uniți pentru Florești USR+ARI este alternativa la actuala administrație locală, care în ultimii ani și-a văzut doar interesele proprii și mai puțin pe cele ale cetățenilor. Pe 9 iunie trebuie să facem o schimbare dacă vrem să scăpăm de haosul din trafic și de cel imobiliar, dacă vrem ca și copii noștri să învețe la școli aproape de casă și dacă ne dorim un aer mai respirabil și mai puțin poluat în Florești“, a declarat Flaviu Udrea.

Flaviu Udrea, CANDIDATUL Alianței USR+ARI pentru Florești

Acesta se angajeză să facă o prioritate din dialogul cu locuitorii Floreștiului și își dorește ca aceștia să fie implicați în contrucția viitorului comunei.  ,,Nu promit că voi face minuni sau că lucrurile se vor schimba peste noapte. Dar mă voi pune în slujba floreștenilor și voi face tot ce îmi stă în puțință pentru a face din Florești un loc mai bun de locuit pentru noi și copiii noștri. Doar lucrând împreună cu locuitorii Floreștiului putem face din cea mai mare comună din România, și cea mai modernă localitate din țară.”

Flaviu Udrea a subliniat că la fel de importantă este componența Consiliului Local: „Doar având o majoritate în Consiliu Local putem schimba ceva în comuna noastră. Alianța Uniți pentru Florești înseamnă nu doar Flaviu Udrea. Înseamnă și Daniel Meze, care va fi viceprimarul Floreștiului, înseamnă și Lucian Contraș, Daniel Bitică, Mihai Vădan, Darius Blaj, actuali consilieri locali care cunosc foarte bine problemele comunei noastre, dar și alți colegi care sunt gata să se pună în slujba floreștenilor. Pe 9 iunie există o singură opțiune pentru Florești: Alege oameni buni!”

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax