ACTUALITATE
VIDEO. Dorel Vișan: E un blestem al lui Dumnezeu, ne obligă să cântăm în fiecare zi ”Deșteaptă-te, române”. Nu cântăm din suflet

La 86 de ani împliniți, ieri, actorul, scriitorul și filosoful clujean Dorel Vișan exprimă dezamăgirile și nemulțumirile sale în dialogul purtat cu omul de știință clujean dr. Adrian A. Toader-Williams, referitoare la mutilarea drapelului României, imnul actual al României care este singurul imn național din lume care își preamărește cuceritorii, dar și activitatea delăsătoare a Academiei Române.
În cadrul discuției s-a dezbătut problema identității naționale, viitorul României și s-au adus acuzații grave la adresa Academiei Române și a incompetenței clasei politice de după 1989.
Cei doi și-au exprimat speranța că vor sensibiliza factorii de decizie politică, mai cu seamă în vederea alegerilor ce urmează anul viitor, și vor îndemna membrii Academiei Române să se implice mai mult, activ, în păstrarea tradițiilor și transmiterea culturii românești viitoarelor generații, în apărarea demnității și identității naționale.
În cadrul discuției, s-a abordat tema imnului național actual “Deșteaptă-te, române!” și s-a analizat decăderea spiritului național și patriotic al românilor, lipsa educației și demnității naționale, decăderea culturii, a esteticului, iresponsabilitatea cu care România este condusă, înstrăinarea avuțiilor țării, distrugerea identițății naționale, și, nu în ultimul rând, integritatea morală compromisă și activitatea delăsătoare a Academiei Române.
”Noi suntem singura țară care ne-am făcut gaură în drapel”
Întrebat cum explică avizul pozitiv dat de Academia Română în 1990 actualului imn național, Dorel Vișan a spus că este un destin al neamului, așa cum este un destin al omului.
”Faptul că ei consideraseră trecutul nu poate fi rău, pentru că la popoarele mai simple se spune că dacă nu ne vom întoarce la rânduielile bătrânilor noștri, vom dispărea ca oameni. Deci sufletul omului are acțiune retroactivă, din când în când trebuie să se întoarcă la starea copilărească, de inocență.
Noi suntem singura țară care ne-am făcut gaură în drapel. Am înțeles că și ungurii făcuseră gaură în drapelul lor. Noi am făcut gaură și gaura aceasta s-a adeverit, (…) am dat afară toate bogățiile naționale. Cuvintele imnului nostru au rămas din perioada latinității. Noi suntem singura țară care ne preamărim, în timp, cuceritorii. Toate țările lumii abia au așteptat să scape de ei”, a spus actorul.
Dorel Vișan a mai spus că această chestiune cu ”Deșteaptă-te, române”, era un fel de deșteptare, de reluare a sentimentului național, a spiritului românesc.
”Iar noi îl folosim ca imn? Eu cred că este un blestem al lui Dumnezeu, ne obligă să cântăm în fiecare zi <<Deșteaptă-te, române!>> știind că nu ne vom deștepta. Pentru că noi cântăm așa, de la sine, nu mai cântăm din suflet, deși unele persoane își pun mâna la inimă la imn, probabil din alte cauze.
Sunt niște probleme de fond care țin de neam, de respectul față de generațiile care vin, cărora trebuie să le lăsăm și lor ceva”, a afirmat Vișan.
Acesta a deplâns faptul că ”ne-a dat Dumnezeu comandanți slabi, iar noi am fost de acord cu ei și acesta este rezultatul, acest blestem să cântăm în fiecare zi <<Deșteaptă-te, române>>” și susține că era mai frumos imnul ”Trei culori cunosc pe lume”.
De asemenea, Dorel Vișan a pledat pentru un nou imn, dar a spus că acest subiect nu este interest pentru autoritățile statului.
Critici la Academia Română
”În Academia Română s-au strecurat mulți membri, mai puțini academicieni și mai mulți membri, aici este necazul. Academia nu mai e ce a fost odată. (…) Suntem blestemați, Decebal a fost blestemat ca neamul lui să se împrăștie în lume, numai că oriunde mergem suntem venetici.
Noi suntem singura țară care ne batjocorim limba, care să vorbească limba în altă limbă. (…) S-a tocit spiritul revoluționar al românilor, lumea nu iese în stradă. În Franța au ieșit în stradă că s-a mărit cu doi ani vârsta de pensie, la noi îți taie toată pensia și nu ies în stradă”, a mai arătat actorul clujean.
Dorel Vișan susține că România trebuia să intre demult în Schengen, dar nu a avut cine să rezolve acest demers.
”Europa ne-a promis jucăriile ei și ni le-a luat pe ale noastre și ale lor nu ni le-au dat, asta a făcut Europa, iar noi ne-am lăsat”, a subliniat Dorel Vișan, care a precizat că poporul român nu mai are ”demnitate”.
Campanie pentru schimbarea imnului României
Cercetătorul Adrian A. Toader-Williams a dus, începând cu anul 2015, o campanie susținută spre a conștientiza poporul român de faptul că actualul imn național, „Deșteaptă-te, române!”, prin textul său insultă propria națiune, fiind singurul imn din lume care face acest lucru.
În plus, imnul României nu respectă Directivele Comisiei Europene. Acesta a explicat faptul că mutilarea drapelului prin decuparea stemei, gest planificat încă din luna august al anului 1989 de către generalul de securitate Iulian Vlad, deci mult înainte de lovitura de stat din Decembrie 1989, a pregătit populația la nivelul subliminal precum că avuțiile reprezentate de stema de pe drapel pot fi înstrăinate, lucru care s-a și întâmplat imediat după Decembrie 1989.
“Populația nu vede, nu aude, pentru că e inaptă și de aceea necesită să i se cânte deșteaptă-te, un mesaj transmis poporului de mai bine de 30 de ani în mod subliminal, dar destul de direct”, afirmă cercetătorul clujean.
Acesta susține că se cântă “Deșteaptă-te, române!” pentru reafirmarea faptului că românul încă nu s-a deșteptat, ceea ce consolidează această credință.
”În 1848 situația a fost cu totul alta, iar acest cântec a avut menirea de a trezi simțul național, unirea. Acum, efectul e cu totul opus, anume subminarea demnității și Identității Naționale, și poate reprezenta chiar o problemă de siguranță națională.
Atât drapelul mutilat împreună cu imnul de stat care în esență batjocorește propria națiune, reprezintă o continuare a efectelor de lungă durată a loviturii de stat din decembrie 1989, lucru demonstrat dar etichetată a fi revoluție”, a explicat Adrian Toader-Williams. Cercetătorul clujean a compus și realizat două cântece patriotice ca propuneri de imn, „Un Suflet de Român” și „Demnitate, Suflet de Român!”, plus o adaptare a actualului imn, asta în ideea de a nu veni ”cu mâna goală”.
Considerând că România are mulți compozitori și scriitori, Toader-Williams a solicitat autorităților de la București organizarea de concursuri pentru alegerea unui imn, exact așa cum a făcut și Elveția, dar acestea nu au făcut nimic în această direcție.
„Imnurile se schimbă, nu putem rămâne ancorați în trecut. Cu atât mai mult dacă acestea sunt dăunătoare poporului pe termen lung prin mesajele transmise și tonalitățile minore”, mai spune Adrian Toader-Williams.
Conferință europeană despre identitatea națională
Problematica identității naționale, a importanței simbolurilor naționale a fost dezbătută de dr. Adrian Toader-Williams în cadrul Conferinței Internaționale “Identități Europene, Identități în Europa”, care a avut loc la data de 24-25 martie 2017, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, conferință la care cercetătorul clujean a fost invitat ca singurul reprezentant al României la acest eveniment european.
Conferința a avut loc la Castelul Karolyi din Fehervarcsurgo, Ungaria, organizată sub patronajul Secretariatului General al Consiliului Europei, la care au participat timp de două zile mai mulți cercetători din țările membre ale Uniunii Europene, miniștri și ambasadori.
Toader-Williams a punctat atât problematica drapelului mutilat in 1989 și a imnului României, precum și violența redată prin textul imnului Franței, problema imnului Ungariei demonstrat a fi responsabil pentru rata înaltă de sinucideri în Ungaria, problemele legate de aspectul moral ca origine al Imnului Europei, iar ca extindere a fost menționat caracterul violent al imnului Statelor Unite ale Americii.
Cercetătorul clujean militează atât pentru demnitatea și identitatea națională a României, precum și pentru armonia între națiuni și pacea în lume. Tradițiile, obiceiurile și cultura necesită a fi respectate, dar și ecologizate pentru a proteja viitorul planetei noastre, Terra.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Florin Danciu (jurnalist Cluj24): Această aventură PENIBILĂ a celor de la USR îi ajută pe contracandidații lui Nicușor Dan

Invitat, miercuri, în emisiunea lui Ciprian Aron de pe Prima News, jurnalistul Cluj24 și analistul politic Florin Danciu a vorbit despre ultimele evenimente din USR vis-a-vis de candidatul la președinție și despre alegerile care se apropie.
„Cu siguranță, această aventură penibilă a celor de la USR îi ajută pe contracandidații lui Nicușor Dan și se răsfrânge în mod negativ asupra acestuia. În politică, cel puțin un lucru este important, să fii consecvent. USR nu trebuia s-o nominalizeze pe Elena Lasconi și să-l promoveze pe Nicușor Dan. Ei fac acum un lucru fără precedent, își sabotează propriul candidat și, atenție, propriul președinte. Să nu uităm că Elena Lasconi a ajuns în USR într-un moment de avarie.
Florin Danciu (jurnalist Cluj24): Această aventură PENIBILĂ a celor de la USR îi ajută pe contracandidații lui Nicușor Dan
Logistica partidului îl ajută pe Nicușor Dan dar partidul nu poate folosi banii de campanie pentru susținerea lui. E o mișcare prin care USR dovedește, pentru a nu știu câta oară, că este un partid de angajați ai corporațiilor multinaționale care n-au reușit să ajungă în funcții de conducere și s-au orientat spre politică, în speranța că vor prinde aici. De unde și acest dans politic, între candidați, doctrinar, pentru că nici doctrina nu și-au clarificat-o. Acum s-au îndrăgostit de Nicușor Dan dar nu-i fac niciun serviciu.
USR trebuia să meargă până-n pânzele albe cu Elena Lasconi. Ce dacă lua din voturile lui Nicușor Dan? În fond, asta e democrația. Dacă în urma acelor negocieri, Elena Lasconi ceda, era una, dar așa, s-au acoperit de ridicol. Au convocat biroul permanent, de fapt Clotilde Armand ar fi inițiat asta, că în ultima vreme, se simte mâna Franței în politica românească. Franța e în ofensivă ca să ocupe locul lăsat de americani, care au făcut un pas înapoi. Românii au nevoie de un stăpân, de un jupân, de un partener strategic, pe care-l schimbăm peste noapte.
„George Simion este un tip rezonabil”
Elena Lasconi face acum un fel de campanie suveranistă, îi face concurență lui George Simion. Dac-ar fi să ne luăm după sondaje, că fiecare televiziune are candidatul ei și sondajul ei, George Simion e pe primul loc, urmat ba de Ponta, ba de Antonescu. Marea masă a PSD-iștilor merge pe ideea că dacă stă Crin Antonescu mai bine în sondaje votează cu el, dacă e Ponta, votează cu Ponta, în ideea de a nu ajunge Nicușor Dan președinte. Și, bineînțeles, să-l poată bate pe George Simion, dat de toate sondajele ca finalist cert.
George Simion, să știți, este un tip predictibil, rezonabil, cu care se poate discuta, este un tip isteț, nu este ca și Călin Georgescu, o icoană, un Mesia. Este un tip deschis, care știe limbi străine. Oricare dintre acești candidați, să fiți convinși, nu va salva România, dar nici n-o va îngropa”, a spus Florin Danciu.

Un șofer care a accidentat, noaptea trecută, un câine la Fizeșu Gherlii s-a autodenunțat, miercuri, la Poliția Gherla. Animalul rănit a fost dus la USAMV pentru tratament, urmând a fi preluat în îngrijire de o asociație de protecție a animalelor. Proprietarul câinelui a fost identificat și amendat.
„În cursul zilei de astăzi, în jurul orei 13.00, un bărbat s-a prezentat la sediul Poliției municipiului Gherla pentru a sesiza faptul că, în cursul nopții, în timp ce se deplasa cu autoturismul prin localitatea Fizeșu Gherlii, ar fi accidentat un exemplar canin.
Câine lovit de mașină la Fizeșu Gherlii. Șoferul s-a AUTODENUNȚAT. Proprietarul, amendat
În urma sesizării, au fost informați reprezentanții Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Cluj, precum și cei ai Consiliului Județean Cluj, fiind emis un ordin de plasare în adăpost pentru animalul rănit.
Totodată, a fost identificată o asociație de protecție a animalelor pentru preluarea acestuia.
Exemplarul canin a fost transportat la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca pentru a beneficia de îngrijiri medicale de specialitate.
Ulterior, polițiștii au identificat și proprietarul exemplarului canin, respectiv un bărbat de 56 de ani, din comuna Cămărașu, față de care vor fi dispuse măsuri de sancționare contravențională pentru lipsa supravegherii și nerespectarea obligațiilor privind îngrijirea și bunăstarea animalului.
De asemenea, în cauză au fost întocmite documentele necesare cu privire la evenimentul rutier, conform procedurilor legale”, a comunicat IPJ Cluj.

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA face cunoscut publicului călător programul de transport urban și metropolitan pentru perioada 18.04 – 21.04.2025:
In zilele de 18, 20 si 21 aprilie circulatia se va desfasura intre orele 6:00–23:00, conform programului de transport pentru zilele de duminica.
CTP Cluj: Programul mijloacelor de transport în comun în perioada 18-21 aprilie
Duminica 20 aprilie 2025 liniile spre VIVO! Cluj-Napoca 28B si 43P vor fi suspendate, iar liniile 24, 24B, 28 si 43B vor avea un program special. Autobuzele pe liniile gratuite pentru clientii Carrefour nu vor circula in ziua de 20 aprilie 2025.
In ziua de 19 aprilie 2025 circulatia se va desfasura intre orele 5:30–23:00, conform programului pentru zilele de sambata.
Transportul in Noaptea de Inviere se va realiza cu autobuze si troleibuze, prin intermediul liniilor 5N, 25N, 54N, 46S si 39L, dupa urmatorul program :
L 5N : P-ta Garii – P-ta A. Iancu – Str. T.Vuia – P-ta Garii;
Plecari P-ta Garii: 22,50 – 23,20 – 23,50 – 00,20 – 00,50* – 1,15*;
Plecari T. Vuia: 22,50 – 23,20 – 23,50 – 00,20 – 00,50.
L 25N : Cart. Mănăştur – P-ta A. Iancu – Cart. Gheorgheni (Unirii) – Cart. Mănăştur ;
Plecari Bucium: 23,00 – 23,15 – 23,30 – 23,45 – 00,00* – 00,30* – 01,30 – 01,40;
Plecari Unirii: 23,00 – 23,15 – 23,30 – 23,40 – 00,00* – 00,15* – 01,25 – 01,35.
L 54N : Cart. Zorilor – P-ta A. Iancu – Cl. Motilor – Cart. Grigorescu – Cart. Zorilor;
Plecari Zorilor: 23,00 – 23,30 – 01,00* ;
Plecari Grigorescu: 23,00 – 23,30 – 00,00 – 01,00* – 01,45 .
L 46S : Cart. Zorilor – P-ta Cipariu – P-ta A. Iancu – Cart. Zorilor;
Plecari Zorilor: 23,20 – 23,50 – 00,00 – 00,20* ….. 01,20;
Plecari Posada: 23,35 – 00,05 – 00,15 …… 01,10* – 01,35.
L 39L: P-ta M. Viteazul – P-ta Gării – V. Chintaului(Cătun);
Plecari P-ta M. Viteazul: 22,55 ….. 01,20;
Plecari Catun: 23,20 ….. 01,45.
Pe durata ceremoniei religioase, troleibuzele liniilor 5N si 25N vor stationa in zona Pietei A. Iancu (P-ta Cipariu, respectiv Regionala CFR), iar autobuzele de pe liniile 54N si 46S in stația Posada (plecari mentionate cu *) si vor pleca spre cartiere dupa incheierea slujbei, la interval de 10 – 15 min. Programele de circulatie vor putea fi consultate pe site-ul companiei www.ctpcj.ro si in aplicatia de mobil Tranzy.
EDUCATIE
FOTO. Secretul studenților campioni de la UTCN, locul 1 în SUA la competiția de simulare a cutremurelor: Coeziunea echipei

Echipa studenților de la UTCN, câștigătoarea locului 1 și a premiului pentru cea mai bună comunicare la competiția de design seismic desfășurată la începutul lunii aprilie la Universitatea Berkeley din California (SUA), a împărtășit în fața conducerii universității clujene secretul acestei reușite.
Cea mai mare provocare inginerească
Căpitanul echipei, Cosmin Chiforescu, a declarat, miercuri, că în spatele acestor premii stau zeci și sute de ore de muncă în echipă pentru realizarea machetei unui turn care a rezistat cel mai bine la simularea unor cutremure.
”Cea mai mare provocare din punct de vedere ingineresc a fost proiectarea unei clădiri din Japonia, din orașul Kobe, care a implicat anumite dificultăți în ceea ce privește seismele.
O altă provocare a fost faptul că macheta a fost una atipică, având un gol în interior. Macheta pe care am prezentat-o și cu care am câștigat primul loc a fost construită din lemn de balsa, are o înălțime de 1,50 m și cântărește 500 de gr”, a spus Chiforescu, student în anul IV.
Simularea unui cutremur de 7,3 grade pe scara Richter
Colega sa, Maria Trușcă, este una dintre cele două studente care a făcut prezentarea în limba engleză a proiectului echipei UTCN, prezentare recompensată cu premiul pentru cea mai bună comunicare, a recunoscut ca a avut emoții cumplite, pe care le-a depășit.
”La final, când am aflat de la celelalte universități că prezentarea noastră a fost extraordinară, a fost ceva la care nu visam niciodată.
Prin această reușită din SUA sunt convinsă că ni se vor deschide, nouă, membrilor echipei, foarte multe oportunități la care nu ne puteam gândi că există.
Eu privesc acum altfel acest domeniu al construcțiilor”, a spus studenta în anul 3.
Aceasta a explicat că, în timpul concursului, macheta a fost pusă pe o masă seismică și supusă la două simulări de cutremure, unul des întâlnit și altul extrem, comparat cu cel din Kobe (Japonia) din 1995, care a avut o magnitudine de 7,3 pe scara Richter, iar structura a rezistat.
Pentru Miruna Maxim, presiunea rezultatelor anterioare obținute de-a lungul anilor de echipele UTCN i-a motivat pe studenți să-și atingă obiectivele.
”A contat mult lucrul în echipă, faptul că am fost apropiați unii de ceilalți, am avut obiective bine stabilite. Când s-a anunțat că am câștigat locul 1 am fost bucuroși că munca noastră a fost recunoscută.
Secretul acestui rezultat a fost coeziunea echipei, ajutorul mentorilor, dar și sprijinul familiei”, a menționat Miruna, anul IV.
Cu un ochi la trecut și cu unul în viitor
Unul dintre cei doi profesori coordonatori ai echipei, Ovidiu Prodan, a precizat că UTCN reușește în fiecare an să facă performanță în urma muncii consolidate depusă, an de an, de 12 studenți.
”În urma experienței acumulate în ultimii 15 ani reușesc să facă față celor mai importante facultăți de construcții din SUA, cum ar fi Stanford, Cornell, Berkeley, UCLA, San Diego, la care se adaugă universități de renume din Canada, Turcia, Egipt sau India.
Secretul acestor reușite este o muncă consolidată, studenții muncesc an de an în baza expertizei din trecut, cu un ochi la trecut și cu unul în viitor.
Reușesc să pună în valoare toată experiența echipelor anterioare și, prin dedicare și dăruire, reușesc ca în fiecare an să fie printre primele echipe la competiție”, a explicat Prodan.
Studenții, rațiunea de a fi a oricărei universități
Președintele Senatului UTCN, Nicolae Burnete, i-a felicitat pe studenți și pe cei doi profesori coordonatori, și a spus că studenții sunt rațiunea de a fi a oricărei universități, accentuând și faptul că fără dascăli nu se poate face școală.
”Aici, la UTCN, studenții și cadrele didactice au făcut o echipă de milioane, fiindcă locul 1 este o performanță, dar să iei locul 1 de n ori este extraodinar.
Problema este să nu vă opriți aici, vă rog să mergeți înainte, să duceți imaginea UTCN peste tot”, a spus Burnete.
Echipa UTCN
Echipa UTCN a fost formată Cosmin Chiforescu (căpitan), Horațiu Arion, Diana Derșidan, Petra Marcu, Miruna Maxim, Ștefania Oltianu, Eduard Pînzaru, Shamaiel Shamal, Ștefan Barabulă, Andreea Șoplea, Ioana Trisciuc și Maria Trușcă, fiind îndrumată de Andrei Mureșan, Bianca Bologa, Paula Bosi, Robert Teodorescu, Victor Mitea și de profesorii coordonatori Ovidiu Prodan și Paul Moldovan
bibi
iunie 26, 2023 la 1:13 pm
Asa-i cind te plictisesti la un chiolhan !