Connect with us

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Reacție de drogat sau pur și simplu NESIMȚIRE? O tânără sparge cu piciorul geamul ușii unui troleibuz, la Cluj-Napoca

Publicat


Un act de vandalism a avut loc, miercuri dimineața, într-un troleibuz de pe linia 4, în zona Gării. O tânără a spart cu piciorul geamul ușii unui troleibuz CTP. A fost reacția unei persoane aflate sub influența drogurilor sau pur și simplu nesimțire?

După cum reiese din imaginile surprinse de una dintre camerele din troleibuz, acesta era aproape gol la acea oră matinală. Tânăra avea o convorbire telefonică și, la un moment dat, izbește cu piciorul geamul ușii pe care-l sparge. Apoi, ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic, coboară tacticoasă și dispare.

ctp

VIDEO. Reacție de drogat sau pur și simplu NESIMȚIRE? O tânără sparge cu piciorul geamul ușii unui troleibuz, la Cluj-Napoca

Contactat de Cluj24, Liviu Neag, directorul CTP Cluj, a declarat: „Este pur și simplu o problemă de educație, de civilizație. Nu știu dacă domnișoara consumase ceva însă gestul ei gratuit poate fi clasificat ca vandalism. Am sesizat poliția care urmează, probabil în scurt timp, s-o identifice și va fi bună de plată”.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ziua Reducerii Riscului de Dezastre, marcată de ISU Cluj prin acțiuni în școli. Unitățile își deschid porțile vizitatorilor

Publicat

De

Ziua Internațională a Reducerii Riscului de Dezastre, sărbătorită în fiecare an pe data de 13 octombrie, va fi marcată la Cluj prin acțiuni de prevenție și informare adresate copiilor și tinerilor.

Data de 13 octombrie a fiecărui an marchează Ziua Internațională a Reducerii Riscului de Dezastre, o inițiativă globală care subliniază importanța măsurilor preventive pentru protejarea populației în fața dezastrelor.

Acțiuni dedicate Zilei Reducerii Riscului de Dezastre, la Cluj

Cu această ocazie, la nivelul județului Cluj, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, condus de colonelul Gabriel Drînda, inspector șef, va coordona o serie de activități educaționale și preventive. Evenimentele, desfășurate în colaborare cu Crucea Roșie Filiala Cluj, se vor concentra pe instruirea copiilor și tinerilor pentru a dezvolta comunități mai reziliente la dezastre.

„Ziua Internațională a Reducerii Riscului de Dezastre va fi marcată și în județul nostru printr-o serie de activități desfășurate de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj în colaborare cu Crucea Roșie Filiala Cluj. Tema propusă de Națiunile Unite pentru anul 2024 este implicarea copiilor și tinerilor pentru comunități mai reziliente la dezastre, organizația internațională folosind acest prilej pentru a îndemna statele și comunitățile să ia măsuri pentru creșterea nivelului de protecție la dezastre în cazul unităților de învățământ”, a declarat Col. Gabriel Drînda, inspector șef al ISU Cluj.

ISU Cluj își deschide porțile pentru vizitatori, în weekend

Activitățile vor avea loc în perioada 11-13 octombrie 2024, fiind orientate atât către elevi, cât și către părinți și cadre didactice, în mai multe unități de învățământ din județ. În plus, în weekend, publicul larg va putea vizita subunitățile ISU Cluj, unde vor avea ocazia să vadă echipamentele de intervenție și să interacționeze cu salvatorii.

„Vom fi prezenți în mai multe unități de învățământ clujene, împreună cu Crucea Roșie, pentru a susține lecții deschise cu scopul de a deprinde modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unor evenimente în situații de urgență. Totodată, vor avea loc și cursuri de prim ajutor calificat și exerciții de evaluare a elevilor în cazul producerii unor situații de urgență.

În acest sfârșit de săptămână, vom organiza în cele două centre comerciale de la nivelul municipiului cu afluență mare de public și puncte de informare preventivă, cu promovarea ofertei educaționale și a programului de voluntariat «Salvatori din pasiune». Nu în ultimul rând, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj deschide porțile tuturor subunităților din județ, iar doritorii pot admira tehnica de intervenție a salvatorilor, în zilele de 12 și 13 octombrie, în intervalul 10-14”, a mai arătat inspectorul șef al ISU Cluj.

În ce școli vor fi prezenți pompierii?

Echipajele ISU Cluj vor fi prezente, vineri, 11 octombrie, la Liceul Teoretic „Avram Iancu” și la Liceul cu Program Sportiv din Cluj-Napoca, în Școala Gimnazială din Jucu, Grădinița Elpis din Dej, Liceul Tehnologic Vlădeasa din Huedin și la Școala Gimnazială „Horea, Cloșca și Crișan” din Turda.

Programul include lecții deschise în școli, exerciții de prim ajutor și simulări ale unor situații de urgență.

Voluntarii Crucii Roșii, la unitățile de învățământ din Florești

Costel Crăciunescu, de la Crucea Roșie Cluj, a subliniat importanța implicării tinerilor în astfel de acțiuni. Printre manevrele salvatoare care vor fi prezentate elevilor se numără resuscitarea, poziția laterală de siguranță, manevra Heimlich și aplicarea unor bandaje și pansamente.

„Mâine, la ora 13, voluntarii Crucea Roșie Filiala Cluj vor desfășura activități în două școli din județul Cluj, la Școala Gimnazială Gheorghe Șincai din Florești și la Liceul Dumitru Tăuțan, tot din Florești. Preconizăm participarea a aproximativ 300 de elevi. Pe această cale, dorim să ne promovăm activitățile de voluntariat în rândul elevilor, vom promova noțiuni de prim ajutor, plus partea de pregătire și prevenție a dezastrelor”, a declarat acesta.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Piste de biciclete pe Drumul Sfântul Ioan, amenajate de Primăria Cluj-Napoca cu 116,7 milioane de lei, cu bani din PNRR

Publicat

De

pista biciclete (1)

Primăria Cluj-Napoca va amenaja piste de biciclete pe Drumul Sfântul Ioan, pe o distanță de peste 5 kilometri. Investiția, finanțată cu fonduri din PNRR, se ridică la 116,7 milioane de lei cu TVA.

Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate, vineri, 11 octombrie, un proiect de hotărâre privind amenajarea de piste de biciclete pe Drumul Sfântul Ioan. Valoarea proiectului este de 116,7 milioane de lei cu TVA, bani pe care Primăria își propune să îi atragă din PNRR.

Investiție de 116,7 milioane de lei din PNRR

Astfel, un proiect de hotărâre se află pe ordinea de zi a Consiliului Local Cluj-Napoca privind aporbarea documentației și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții.

Potrivit documentației, valoarea investiției este de 116.760.097 lei cu TVA, din care lucrări construcții-montaj în valoare de 82.019.893 lei cu TVA.

Lungimea pistei de biciclete va fi de 5.367 ml, iar suprafața carosabil + piste, de 54.533 mp. Partea carosabilă va fi compusă din două benzi de circulație cu o lățime de 3 metri și piste de biciclete cu lățimea de 2 metri pe fiecare sens de merg. De asemenea, vor fi amenajate trotuare pe o lungime de 287 metri, cu lățimea de 1,7 metri pe fiecare parte a drumului și va fi realizată rețea de canalizare pluvială.

Un an pentru realizarea proiectului

Durata de implementare a investiţiei este de 12 luni, iar finanțarea investiţiei se va realiză prin alocări de sume din Planul Național de Redresare şi Reziliență (PNRR), componenta C10 – Fondul Local, fonduri de la bugetul local și din alte surse constituite potrivit legii.

Unul dintre obiectivele investiției este asigurarea continuității rețelei de piste de biciclete din municipiu.

„Dezvoltarea rețeței de piste pentru biciclete pe segmente a făcut ca principala problemă a rețelei să fie discontinuitatea sa. Chiar dacă există piste pentru biciclete proiectate (ex. Pista de pe tronsonul modernizat al străzii Drumul Sfântul Ioan situat în partea de nord a străzii şi pista de pe str. Făgetului), ele nu sunt racordate la reţeaua oraşului. Doar în zona centrală s-a configurat, de-a lungul anilor, o rețea mai stabilă de piste pentru biciclete”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.

Obiectivele urmărite prin realizarea investiției

Prin modernizarea și reamenajarea spațiilor publice urbane se asigură îndeplinirea următoarelor obiective:

  • îmbunătățirea calității spațiului public;
  • îmbunătățirea condițiilor de mobilitate urbană prin dezvoltarea infrastructurii pentru transportul verde – piste de biciclete;
  • o infrastructură reală (eficientă și sigură) pentru biciclete va atrage mai mulţi oameni să folosească acest mijloc de deplasare, lucru care va avea ca efect reducerea emisiilor poluante;
  • încurajarea cetăţenilor în utilizarea bicicletei ca mijloc de transport. de recreere, de menținere a sănătății;
  • reducerea discriminării şi accesibilizarea spațiilor publice, inclusiv pentru persoane cu handicap:
  • elaborarea şi aplicarea unui complez de măsuri privind calmarea traficului, creşterea siguranței, atât pentru ocupanţii mijloacelor de transport motorizate, cât şi pentru bicicliști şi pietoni:
  • implementarea de măsuri pentru încurajarea mobilității alternative:
  • reducerea poluării;
  • ameliorarea problemelor de ordin tehnic şi funcțional.

Lucrarea are ca beneficii creșterea standardelor de viată prin îmbunătățirea şi fluidizarea traficului rutier. Beneficiile economice se referă la impactul pozitiv care se extinde şi în sfera economică a oraşului. Un mediu plăcut ajută la crearea unei imagini favorabile asupra mediului urbane, a reducerii poluării, a scăderii consumului de carburant, reducerea zgomotului, reducerea uzurii autovehiculelor şi a timpilor de parcurs.

Citește mai departe

EVENIMENT

Când joacă CFR Cluj restanța cu Oțelul Galați

Publicat

cfr cluj otelul foto cfr cluj

Liga Profesionistă de Fotbal a stabilit când se joacă cele două meciuri restante din Superliga. Este vorba despre Botoșani – FCSB și Oțelul Galați – CFR Cluj.

Restanța din etapa 4 dintre Botoșani și FCSB se va disputa joi, 21 noiembrie, de la ora 20:00.

Când joacă CFR Cluj restanța cu Oțelul Galați

Meciul dintre Oțelul Galați și CFR Cluj, din etapa 6, se va disputa luni, 11 noiembrie, de la 20:00.

Partida dintre Oțelul Galați și CFR Cluj a fost amânată la cererea clubului clujean. La câteva zile distanță, CFR a jucat în play-off-ul Conference League cu Pafos.

Citește mai departe

CULTURA

Pianistul Richard Clayderman, concert caritabil la Cluj cu casa închisă. Pentru ce se strâng banii

Publicat

richard

Asociația „Magnus Prioratus Romaniae” împreuna cu Asociația Culturală „AREXERA” organizează joi, de la ora 19:00, în sala „Auditorium Maximum” din Cluj-Napoca, un concert caritabil susținut de renumitul pianist francez Richard Clayderman, în colaborare cu Filarmonica de Stat Transilvania, toate biletele fiind epuizate.

”Scopul acestui eveniment caritabil constă în premierea a nouă elevi talentați în domeniul muzical care provin din medii cu situații materiale limitate și de a le oferi burse lunare pe durata întregului an școlar”, arată organizatorii.

The Prince of Romance, cum este supranumit artistul francez Richard Clayderman, a intrat in Cartea Recordurilor cu titlul de “cel mai de succes pianist din toate timpurile”, Richard Clayderman creeaza o fascinanta poveste de iubire cu fiecare concert pe care il sustine.

Acordurile perfecte de pian, compozitiile de exceptie care l-au facut celebru si carisma pe care o revarsa asupra publicului se imbina desavarsit in concertele sale, generand o stare de gratie care invaluie spectatorii.

Baladă pentru Adelline, hit internațional

În toată cariera sa, Richard Clayderman a înregistrat peste 1.200 de melodii. Promotor al unui stil aparte, „New Romantic”, în care îmbină amprenta sa originală cu elemente clasice şi pop, Richard Clayderman a înregistrat vânzări mondiale record, care însumează aproximativ 90 de milioane de discuri şi are un palmares de 267 de Discuri de Aur şi 70 de Platină.

Pianistul a început să scrie istoria muzicală la 23 de ani, când a înregistrat „Ballade pour Adelline”, care a avut un succes imediat şi răsunător. Celebra piesă s-a vândut în 22 de milioane de exemplare, în 38 de ţări.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax