Connect with us

EVENIMENT

VIDEO/ Protestul la nivel național al serviciilor de ambulanță în vreme de COVID-19 a avut loc și la Cluj

Publicat


Protestul serviciilor de ambulanță a avut loc miercuri, 10 iunie, între orele 10:00-12:00, în fața Sediului Ambulanței din Cluj. La această acțiune au participat toți președinții (liderii) organizațiilor sindicale membre în FNSAR și membrii Biroului Executiv FNSAR, îmbrăcați în echipamentul de lucru cu vesta și șapca de protest, mănuși, mască și viziere. Motivul protestului este decizia incorectă luată de forurile centrale în privința Ambulanței, dar și amânarea proiectelor care au impact asupra personalului și organizării serviciilor de ambulanță.

În sediile centrale ale serviciilor de ambulanță (în curte) au participat membri de sindicat ai organizației locale, reprezentați de FNSAR și au fost îmbrăcați în echipamentul de lucru cu vesta și șapca de protest, mănuși, mască și viziere. S-a respectat distanțarea între protestatari de minim 1,5 m.

„Acest protest național nu este grevă”

Mai mult, toate ambulanțele au purtat afișul pe format A4 cu inscripția vizibilă „PROTEST NAȚIONAL” în față dreapta jos, pe parbriz și în spate pe geamul din ușă partea stângă. Protestatari aveau afișe tot format A4 cu inscripția “EU PROTESTEZ”.

„Acest protest național nu este grevă, nu este meeting, este un act de atenționare a celor de la conducere că suntem prezenți tot timpul, nu numai în vremea pandemiei, ci și înainte și după noi o să ne facem treaba conștiincioși și cu profesionalism”, a declarat unul dintre participanți.

„Având în vedere nemulțumirea angajaților din serviciile publice de Ambulanță, respectiv a membrilor de sindicat, reprezentați de FNSAR, urmare a deciziilor incorecte luate de forurile centrale de stat, indiferența prin amânarea proiectelor care au impact asupra personalului și organizarea serviciilor de ambulanță, cât și indiferența văzută prin faptul că nu s-a răspuns la adresele înaintate de o federație reprezentativă, face ca în urma epuizării a oricărei forme de adresare scrisă și fără răspuns asumat să luăm decizia de a anunța începerea declanșării de acțiuni sindicale, în urma nemulțumirilor angajaților pe care îi reprezentăm. Anunțăm organizarea unui protest la nivel național, coordonat și asumat de FNSAR respectând măsurile de distanțare”, suna comunicatul FNSAR.

„Era ultima noastră speranță că se va face dreptate”

Protestul a avut ca scop acordarea stimulentului de risc și protejării personalului, mai mult cu cât nu au fost luate în calcul propunerile sau ideile celor în cauză, în același timp pentru salariile acordate și sporurile neacordate pentru situații deosebit de periculoase.

„Au fost situații destul de periculoase, deoarece nu se știa la început nimic. Ne-am distanțat social de familie, eu personal am stat distanțat două luni de soție, pentru a evita răspândirea virusului. Ne dorim să treacă, dar epidemia încă persistă. Ne-am dori înțelegere de la mai marii statului, de la cei care gestionează Ministerul și pe noi personal. Noi tot aici vom fi, treaba tot o să ne-om face”, a declarat un alt protestatar.

Cu această ocazie a fost ținut și un moment de reculegere pentru ambulanțierii decedați în timpul pandemiei.

Karla Fanea

Foto/video: Cristian Lungu

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

FOTO/ Accident la Transilvania Rally! Proba specială nr. 4 Florești este anulată

Publicat

Echipajul numărul 48, Alex Pițigoi și Toni Avram, pe un Porsche 911 GT3 au avut un accident pe Proba specială nr.4 Florești. Cei doi se află în afara oricărui pericol, după ce s-au ciocnit într-un cap de pod amplasat pe marginea drumului. 

Proba specială nr.4 Florești a fost anulată, piloții vor trece o singură dată și în regim de super rally, se arată pe pagina de Facebook a competiției.

În cursul zilei de sâmbătă vor mai avea loc Probele speciale Dângău 1 și 2, Făget 2 și Florești 2.

Citește mai departe

EVENIMENT

Județul Cluj se află sub cod portocaliu de vânt, ploi și furtuni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de vreme rea în 30 de județe, începând de sâmbătă, 26 septembrie, ora 09:00, până în dimineața zilei de duminică, 27 septembrie, la ora 03:00. Județul Cluj se află sub cod portocaliu de vânt, ploi și furtuni. Cantităţile de apă vor depăşi 50 – 60 litri/mp şi, izolat, 70 – 90 litri/mp.

În zona de munte, precum și în Maramureș, Transilvania și local în Oltenia, Muntenia și Moldova, va ploua abundent și vor fi intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată (vijelii puternice, grindină și frecvente descărcări electrice).

Citește mai departe

ECONOMIE

Aproximativ 150 de studenți de la UBB care lucrau în Cluj-Napoca și-au pierdut dreptul la cazare în cămin

Publicat

Începutul de an universitar a creat polemici extinse, studenții susținând că învățământul se face cel mai bine față în față, militând pentru întoarcerea la facultate, iar experții și profesorii lor, de altfel, susținând că în contextul actual întoarcerea la facultate reprezintă un risc prea mare pentru toată lumea. Decizia a fost luată în senatul Universității Babeș Bolyai, iar studenții au pierdut confruntarea. Cursurile se vor face online, cu excepția câtorva specializări.

Odată cu decizia de nu chema studenții la facultate, s-a ales și modul de deschidere a căminelor. Și aici s-a luat decizia cea mai sigură pentru clujeni, și anume de a nu le permite studenților să se cazeze în cămine decât cu excepția celor care au o justificare academică. Mulți dintre studenți trebuie să își regândească, totuși, planurile deoarece ei se bazau pe cazarea oferită de universitate în contextul în care aceștia au motivat șederea în timpul pandemiei și a verii cu o adeverință de la locul de muncă.

Mulți studenți au ales, din cauza chiriilor exagerat de scumpe, să părăsească orașul Cluj-Napoca și să se întoarcă în orașele în care au domiciliul. Reamintim că tariful pentru un loc în cămin se învârtea în jurul sumei de 200 de lei, pe când prețul unei garsoniere începe de la 200 de euro, adică este de 4,8 ori mai scumpă.

Ce spune Tudor Mureșan, Prefectul Studenților

Bineînțeles, o metodologie clară a fost creată și explicată studenților. Aceasta presupune că toți studenții eligibili vor primi loc în cămin, dar nu vor avea voie să îl ocupe.

„În acest an repartiția locurilor în căminele studențești se realizează diferit față de anii precedenți. Orice student poate depune cerere pentru cămin, fiind împărțite toate locurile existente. Studenții eligibili vor câștiga dreptul de a primi loc în cămin însă exercitarea dreptului este suspendată până la revenirea activității academice față în față. Astfel, în debutul anului universitar se vor caza în cămine doar studenții facultăților care au optat pentru scenariu hibrid și care, prin urmare, vor avea activități didactice on-site”, declară Tudor Mureșan, prefectul studenților.

Referitor la acei studenți care se implică în economia Clujului, prefectul spune că statutul de angajat nu este suficient pentru a le permite studenților să stea în cămin.

„Statutul de angajat nu este un criteriu prevăzut de regulamentul cadru privind cazarea în căminele studențești pe perioada anului universitar. Cazarea studenților cu statut de angajat este posibilă doar pe perioada verii, în limita locurilor disponibile. Criteriile de acordare a locurilor în cămin pe parcursul anului universitar sunt doar de ordin academic și social”, adaugă prefectul.

Referitor la salariații studenți, cea mai ușoară alternativă este chiria.

„Pentru studenții cu statut de angajat există variantele alternative existente deja precum locuințe în chirie, cămine private sau alte asemenea forme de rezidență”, explică Tudor Mureșan, prefectul studenților UBB.

Ce spun studenții

„Pulsul” opiniei studențești dictează că aceștia sunt dezamăgiți de decizie. Ei spun că sperau să fie susținuți de universitate și în carieră. Aceștia spun că nu înțeleg de ce ar fi reprezentat o problemă prezența lor în Cluj, din moment ce ei oricum se aflau acolo. Soluțiile pe care aceștia le-au găsit se învârt în jurul chiriilor. Unii au avut noroc și au găsit apartamente unde plătesc în jur de 120 de euro pe cameră, alții s-au gândit să altereze munca de acasă cu munca din birou venind din două în două luni în Cluj-Napoca.

Din păcate, nu toți au fost atât de determinați. Unii dintre ei au ales să își dea demisia pentru că plata unei chirii nu se justifica raportat la salariul lor. Ajungea viața din Cluj să le aducă pierderi și să îi forțeze să ceară bani de la părinți. Asta nu ar fi justificat munca și implicarea în economia Clujeană.

Câți studenți au ocupat locuri în căminele UBB

Biroul de presă al UBB a transmis redacției Cluj24 faptul că în căminele universității au fost cazați 514 studenți pe perioada verii. Dintre aceștia, 169 de studenți au motivat cazarea pe parcursul verii cu o adeverință de muncă. Astfel, toți cei care și-au justificat șederea pe parcursul verii cu un loc de muncă, au rămas fără cazare.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO/ Accident la ieșirea din Cluj-Napoca către Feleac. Un bărbat a fost transportat la spital

Publicat

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj anunță că o autospecială și un echipaj SMURD au fost alertate în această dimineață, în jurul orei 7.00, ca urmare a a unui accident rutier produs la ieșirea din municipiul Cluj-Napoca spre localitatea Feleac.

Un conducător auto de 33 de ani care se deplasa pe DN1 E60, nu ar fi adaptat viteza la condițiile de drum, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a pătruns pe sensul opus, unde a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat de 68 de ani.

În urma evenimentului, bărbatul de 68 de ani a fost transportat la o unitate medicală în vederea acordării de îngrijiri medicale.

Acesta era în stare de conștiență și era cooperant. Alte două persoane au fost consultate la fața locului, fără a fi transportate la spital. Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele testărilor fiind negative.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate