CLUJ24 TV
VIDEO. PROPRIETAR ÎN CLUJ. Sorin Rus: Suntem pe primul loc în Europa la accidente. Legislația nu și-a produs efectul
Cluj 24 împreună cu InfoCluj.eu au lansat emisiunea TV online ”Proprietar în Cluj”, invitatul ediției de joi realizată de Eugen Olariu fiind fostul șef al Poliției Rutiere Cluj, Sorin Rus.
- Ce se mai întâmplă în intersecție? Caragiale cu Horea?
S.R. La mine în intersecție se întâmplă viața din România. Este plină de viață. Se întâmplă ceea ne așteptăm: accidente, încălcarea regulilor de circulație. Exact ce se întâmplă în toată țara. Exact asta se întâmplă și îm intersecția asta, care este monitorizată de către o cameră de supraveghere. Multe persoane consideră că am pus-o intenționat dar de fapt îmi păzesc și eu autovehiculul care este parcat în zonă. Practic acesta este scopul. În același timp, mai ajută poliția la chestiuni judiciare sau alte accidente când se întâmplă tot felul de evenimente.
- Ajută poliția la chestiuni judiciare dar camerele de bord nu sunt luate în considerare în instanță.
SR: Da, legislația spune aceste chestiuni. Să știți că, din punct de vedere juridic, pot fi folosite și cred că sunt folosite și am folosit și noi în dosarele penale. În domeniul contravențional nu sunt folosite.
Codul penal și de procedură penală permite ca orice fel de înregistrări pot să fie folosite. Aceste chestiuni care sunt efectuate cu camerele de supraveghere personale este foarte greu să fie utilizte pentru că nu pot if luate ca și mijloace de probă adliteram. Legea prevede că poliția poate folosi imaginile de pe autovehiculele lor, omologate. V-am spus pot fi folosite atunci când sunt chestiuni grave. Sau de exemplu dacă o constatare este combinată cu o constatatre personală a polițistului.
Pentru polițist poate veni în întărirea constatării în cazul în care cetățeanul contestă contravenția respectivă. Așa cum ați observat și dumneavoastră sunt bodycam-uri. Eu am folosit până când nu ne-a dotat poliția. Am avut situații în care am avut exact telefonul meu montat pe suport corespunzător, în echipajul de poliție nu aveam dotarea respectivă, și pur și simplu înregistram în buclă. dacă se întâmpla să fie încălcate regulile de circulație. A fost o situație în care am prezentat instanței la contestație exact fragmentul din contravenția respectivă, cu planșă foto cu măsurători la scară. Nu eram obligat să fac chestiunea asta dar am vrut să arăt judecătorului că cel care ar fi efectuat depășirea neregulamentară într-adevăr a încălcat legea.
Am reușit să demonstrez chestiunea asta. Alte exemple. Când era închisă circulația mașinilor de tonaj în weekend. Atunci pe DN 1 erau înregistrate camioanele și am avut contestații pe care le-au pierdut pentru că nu aveau cum să câștige, pe lângă cuvântul meu ca polițist ce a constatat contravenția.
- Ar trebui ca aceste camere să particulare să fie luate în considerare? Multă lume afirmă că se pot modifiac aceste filmări.
S.R. Da. Sunt posibilități și pot fi modificate și pot fi contrafăcute. Nu vreau să vă dau un exemplu dar, au trecut foarte mulți ani, înregistrarea respectivă a fost inedită încât a ajuns și la Cârcotași.
Era o discuție între un deputat și un polițist, care este încă în activitate nu doresc să îi spun numele, și când a venit la bază mi-a dat înregistrarea respectivă și într-o anumită porțiune vorbea în afara chestiunilor de poliție. Atunci a trebuit să scot bucățica aceea audio. Am lipit-o la loc pentru că, fiind absolvent de informatică, le am cu gadget-urile. Am trimsi în media și nimeni nu s-a prins că era o continuitate aparentă.
- O filmare pe care ați trimis-o recent în media a fost cea cu celebrul accident cu tancul răsturnat de pe Calea Turzii.
S.R. Trebuie să reamintesc că, după ce am terminat Academia de Poliție în 1993, fiind ofițer tânăr și cunoscând chestiunile astea cu tehnologia, am fost pus pe prevenire și am primit camera video a Serviciului Rutier. Era o cameră video pe care am purtat-o la mine și în timpul liber. Am avut reproșuri de la nivelul Direcției Rutiere, pentru că putem vorbi după aceea și despre compentența celor de la Direcția Rutieră, că noi Clujul nu trimitem materiale filmate.
Așa am ajuns că o purtam efectiv cu mine în portbagaj. Au fost accidentele grave când au rămas fără frâne TIR-uri pe Calea Turzii. Și polițiști au fost victime în zona respectivă. Eram cu copilul în timpul liber și am scos camera video din portbagaj, am lăsat copilul lângă un agent de poliție rutieră și eu am mers să fac și cercetare la fața locului și filmarea și tot ce trebuia făcut. Așa au rămas imaginile pe VHS și ulterior au fost capturate și au rămas la poliție, digitalizate.
- În contextul conflictului din Ucraina știrea: S-a răsturnat un tanc pe Calea Turzii……
S.R. Accidentul a fost în urmă cu 18 -19 ani. Dar era inedit pe Calea Turzii să rămână un tanc. Atunci un autovehicul al armatei a rămas fără frâne. Conducătorul auto a decedat. Drumul era mărginit cu garduri din stâlpi de beton de la livada respectivă iar soferul a căzut într-un stâlp dintr-acesta de beton. Dacă mergea jumătate de metru mai încolo probabil că scăpa. A fost inedit pentru că tancul a ajuns în șanț și a fost foarte greu de pornit. A trebuit să punem polițiști până îl trag afară de acolo.
- De ce am pomenit de acest accident și militarul care a decedat pe Calea Turzii pentru că am recent un caz la Someșul Cald cu acei tineri care au plonjat din nefericire cu mașina în lac. Am avut o discuție ulterioară în care spuneați că ar fi fost ideal ca cei care sunt administratorii durmurilor să fi pus un sistem de balizaj prin acele glisele sau parapeți care în mod normal așa cum se văd și pe imagini nu te lasă să rupi parapetul, absorb șocul …
S.R. Absorb șocul, amortizează și accelerația devine mai lentă nu chiar atât de bruscă. Pur și simplu inclusiv autovehiculele grele, autocamioanele ca să ajungă în zonele unde este diferență de nivel. Nu numai acolo ar trebui puse. Au rămas abandonate drumurile județene de pe vremea când … de pe vermea lui Ceaușescu au rămas cam așa. Mă refer la amenajările respective. Nu există marcaje, nu există indicatoare.
La un moment dat le-am atras atenția celor care se ocupă, într-o ședință la CJ, să pună indicatoarele de intrare/ ieșire din localitate. Polițistul mai acționează și în mediul rural iar conducătorul auto trebuie să fie informat cu privire la că intră sau nu într-o localitate.
Dacă vă uitați pe DN1C, pe raza satelor îmi vine în minte Ghirișul Român sau satul Florești. Să știe cetățeanul când intră în satul Florești și când iese din satul Florești. În acest caz se știe dar în alte zone nu se știe. Dacă te duci la Lita, Liteni sau Morlaca nu îți spune.
- Ați pomenit de Florești. Foarte multe accidente se întâmplă pe DN1, pe cei 8 km sunt foarte multe tamponări ceea ce duce la blocaje în trafic. Au fos cazuri cu decesul persoanelor implicate în accidentele respective și țin minte că reprezentanții poliției rutiere erau undeva la Jucu. Au trebuit să vină de la Jucu pentru constatare la fața locului.
S.R. Am avut astfel de situații. În orice caz, din toate analizele pe care le-am făcut și, orice ai face, acolo unde traficul este aglomerat și posibilitatea și riscul de producere de accidente este mai mare. Se întâlnesc tot felul de conducători auto care nu sunt atenți care sunt sub influența alcoolului care nu au aceeași îndemânare ca a altora. În orice caz resursele sunt limitate ( n. red – ale polițiștilor de la rutieră). Au fost diminuate în momentul în care s-a construit autostrada. Polițiștii care acționează acuma pe autostradă în județul Cluj și din care s-a constituit acest birou au fost luați de la alte structuri.
De la biroul poliției rutiere din municipiul Cluj-Napoca și de la biroul Drumuri Naționale de unde am ieșit eu la pensie, de unde am lucrat. Din două lucruri care funcționau ai făcut trei care funcționează prost. Să ajungă agentul de poliție rutieră să lucreze în schimbul trei singur pe autostradă, noaptea?
Până la urmă structurile sindicale și Asociația Corpul Național al Polițiștilor au ridicat aceste probleme și pur și simplu nu mai ieșeau seara. Cei care erau pregătiți să intre în schimbul trei s-a ajuns să le fie interzis. Este și normal să nu poți să îl lași în ziua de azi să acționeze singur. A fost prost manegeriată toată structura respectivă.
- A fost manageriată prost dar noi avem școala de Poliție la Cluj. Avem mulți absolvenți. TIneri, dornici să se implice în societate și totodată noi nu avem posturi pentru ei. Ministerul nu oferă posturi.
S.R. Am auzit o informație prin care se spune că sunt peste 20.000 de polițiști lipsă la nivel național. Școala de poliție este pentru toate structurile. Pregătești 300 de polițiști într-o promoție, să spunem, și îi împarți la 30 de județe plus municipiul București.
Când un post de poliție ar trebui să funcționeze cu minim 3 polițiști, 4 polițiști pentru că unul este tot timpul liber, pentru că noi calculăm și liberele lor. Au dreptul la repaus concediu. Ar trebui să fie minim 4, unul este liber unu în concediu doi trebuie să îi ai tot timpul în activitate să acopere problemele din postul repsectiv.
S-au construit secțiile de poliție rurală. Au fost întrebați managerii de la diferite niveluri în perioada respectivă. Părerea mea este ca a fost o greșeală. Eu am prins munca și înainte când existau posturile de poliție și am prins munca și după ce s-au construit secțiile de poliție rurală. După părerea mea că odată cu secțiile de poliție rurală s-a mărit birocrația, s-au mărit numărul de șefi.
Muncesc și aceștia nimeni nu contestează dar să mai pui încă o verigă între postul depoliție și poliția municipală unde erau arondate e aiurea. Dumneavvoastră nu puteți înțelege ce se întâmplă din interior. Pur și simplu nu au oameni. Să ai secție de poliție rurală în Baciu care să meargă la Chinteni sau să meargă la Vultureni. La Gherla, de exemplu, din dreapta în stânga. Din Vultureni în Jucu sau în alte zone.
- Floreștiul este undeva la 70 de mii de locuitori.
S.R. Floreștiul are limită de județ, județul Bihor și județul Alba. Imaginează-ți cam până unde merg la evenimente.
- Avem în același timp și partea pe DN1 unde sunt cele mai multe accidente mortale. Dacă bine îmi aduc aminte peste 2000 de persoane au decedat în ultimii 10 ani în județul Cluj în accidente de circulație.
S.R. În primul rând vinovăția aparține conducătorilor auto, în al doilea rând drumul după aceea educația școala și îndemânarea și legislația- lipsa polițiștilor. Cam astea sunt cauzele până la urmă.
Dar nu s-a făcut nimic. Orcum noi suferim după marea reabilitare a drumurilor naționale de pe vremea lui Traian Băsescu. Când a inventat drumurile cu câte o bandă pe sens și încă cei care îi spun așa bandă de urgență. Aceeași dimensiune are drumul. Platforma drumului este la fel mărginită de rigole și nu ai unde să te mai duci. Când l-au reabilitat l-au reabilitat prost. Puteau să îl reabiliteze bine.
Puteau să aibă două benzi pe sens de exemplu. Acuma ce să mai faci. Noi am tras de drumul ăla dacă vă uitați și mergeți în Florești în urma noastră a rămas sensul giratoriu de după Vivo care cred că și acum este pe semnătură. Am fost cercetat de Direcția Rutieră de ce am creat acel sens giratoriu și am argumentat foarte simplu, pentru că în situații deosebite polițiștii pot să ia anumite decizii.
Să închidă drumul, să devieze traficul, să creeze amenajări rutiere aastfel încât să reducă numărul accidentelor de circulație. Ideea a fost să închidem virajul spre supermarketurile din zonă, a cedat o firmă spațiul respectiv și s-a putut construi un sens giratoriu unde circulăm civilizat și în siguranță.
Și marcajul, că revenim la vechea poveste, că am spus că o să le amintesc celor care au făcut prostii cu drumurile naționale din cauza cărora noi acuma suferim. Faptul că nu poți să pui marcaj dublu pe axul drumului deși ai două benzi. Pentru că dacă mai pui cu un zece centimetri cu încă zece centimetri nu îți mai rămâne o bandă de circulaie și așa sunt benzile de circulație
- Vă referiți la sistemul debalizaj de pe axul trumului ?
S.R. Drumurile cu 4 benzi sunt stas-uri care ar trebui să fie axul drumului marcat cu dublu continuu, discontinuu și așa mai departe. Au o logică și marcajele astea și sunt prevăzute în niște acte normative pe legi.
Dar noi fizic nu mai aveam spațiu să punem și atunci apare următoarea discuție: Cetățenii dacă văd spațiu patru benzi, benzile nu le-am făcut mai multe ca să circulăm mai repede. Le-am făcut mai multe ca să circulăm legal și mai mulți deodată. Asta nu se înțelege în România. În Ungaria te duci si se înțelege. Ai greșit, te-au prins, te-au amendat nu te lasă să pleci până nu îți ia banii. La noi cel care crede că are un pic de mașină ceilalți ar trebui să se ducă la o parte ca să poată el să treacă cu mașina, deși ceilalți merg legal.
- S-a modificat Codul rutier..
S.R. Trebuia modificat cu totul. Făcut un alt cod rutier. Aș fi simplificat. Am apucat să lucrez și cu Decretul 328. Sunt niște combinații juridice. îi face pe polițiști să facă niște încadrări juridice foarte complicate și foarte complexe și îi trimite dintr-o parte în alta. Fapta este într-un loc, sancțiunea în alt loc. Alineatul 3 cu litera 4 litera b. dacă un pic nu e atent un polițist mai ales acuma că sunt polițiști noi și pot să greșească riscă fie anulat procesul verbal de constatare a contravenției
Este foarte foarte alambicat. Asta este părerea mea. Și cealaltă chestiune contribuie foarte tare la situația în care am ajuns acuma. Dacă noi avem numărul de accidente de circulație rutieră. Suntem pe primul loc în Europa la accidente asta înseamnă că efectul legislației cu puncte de penalizare cu alte chestiuni, legislația nu și-a produs efectul. Ieșim pe stradă și vedem că nu are nimeni nicio teamă, nicio frică să încalce regulile de circulație. Nu au niciun fel de jenă.
Polițiștii la ora la care am început noi emisiunea sunt la calculatoare cum i-a transformat domnul chestor Tobă în operatori de culegere date, probabil că stau în fața calculatoarelor și pun pe calculator numele, prenumele celor cărora le-au dat amenzi. Pe lângă faptul că sunt jumătate din efectiv, nu sunt. V-am spus, când i-au decimat și nu au mai pus nimic la loc. Eu aș vrea să îi văd, îi cunosc, nu îi văd.
- O mare problemă, este că nu există polițiști în stradă.
S.R Pentru că nu mai sunt. Sunt foarte multe evenimente. Evenimentele îi obligă să treacă să le cerceteze, trebuie cercetate. Atunci când face cercetare nu poți să stai pe capotă în stradă. Trebuie să te duci într-un birou în care să te apuci de scris. Erau serviciile de cercetări penale. Polițistul constata fapta, o ducea la anchetator, anchetatorul prelua dosarul și tot restul se desfășura la masa verde. Adică planificări, audieri de persoane.
Acuma sunt niște chestiuni inventate. Să dau un exemplu. Un polițist constată o infracțiune de conducere în stare de ebrietate peste limita legală. Cheamă un alt echipaj, se duce cu el îi recoltează probe biologice și se duce cu el la bază și acolo începe să scrie.
El trebuie, conform dispozițiilor în vigoare dacă face parte din poliția judiciară să ducă dosarul până când, inclusiv referatul de terminare a urmăririi penale, la procuror.
A ajuns să transforme poliția asta, în fiecare polițist e un anchetator și fiecare polițist ar trebui să discute cu procurorul care este repartizat structurii. În fapt se face altfel: Opriți polițiști pentru că nu toți știu și nu toți au pregătirea necesară juridică să poată să termine tot dosarul.
Adică să faci încadrarea juridică, nu poți să scrii prostii. Am avut polițiști care erau analfabeți Acuma nu vreau să mai spun așa cum a fost. Au fost aduși în sistem, îi cunoști, nu vreau să le dau numele, nu vreau să îi jignesc, nu mai sunt în poliție dar pur și simplu analfabeți care nu știau să scrie oare, care scriau ore, care în loc de înmatriculare scriau îmatriculare, care scriau tot procesul verbal într-o singură frază. Deci e incredibil.
Aici este o altă discuție cu partea de educație cum am trecut noi prin școală. Noi care aveam examenele de treaptă dacă nu știam limba română și gramatică de la treapta a doua în sus, la examenul de treaptă ajungeam la școala profesională pentru că nici aia nu e o rușine să muncești.
Ajungeam în alte zone, ajungeam șoferi, tinichigiu, ajungeam mecanic. dar nu ajungeam în Parlament fratele meu. Uite câți nu știu să vorbească. Sunt oameni care au termiant facultăți, 2-3 facultăți și nu știu să scrie și nu știu să vorbească. Sunt agramați. Dar să ne întoarcem al oile noastre. Polițistul este culegere de date. Scrie date, pune la calculator și nu îl mai vezi pe stradă.
- În schimb avem efectiv mărit la Poliția Locală. Dacă îmi aduc bine aminte afirmați în urmă cu un an de zile că ar trebui să le scrie pe spate în loc de poliția locală ”parcagii”.
S.R. Parking pentru că asta fac. Ar trebui să facă altceva. Acuma mai intră la dirijat, mai dirijează traficul.
- Au pregătirea necesară pentru a dirija traficul în intersecții. Pentru că dacă mergem la orele de vârf la prima oră vedem în fața școlilor aglomerație., Într-adevăr, suntem îndemnați să mergem cu mijloacele de transport în comun dar sunt în continuare mulți dintre părinâți care refuză acest lucru și preferă să își ducă copilul până în poarta școlii.
S.R. Aici apare o altă discuție. Nu poți să obligi pe nimeni să aibă un anumit comportament și nu poți să te comporți discriminatoriu în niciun domeniu. Este legislație nu poți să vorbești despre etnie, fizionomie despre ce vrea fiecare să facă. Așa că nu poți să îi dai în cap la celălalt ca să funcționeze pentru alții.
- Dar când ți se blochează pista de biciclete cu 5-6 mașini pe Emil Isac pe Avram Iancu?
S.R. Chemi tehnicu, dai telefon și vine și îl ridică. Este o altă problemă. Aplică legea discreționar și discrciminatoriu. Aceeași situație pe strada Horea, str Emil Zola, Emil Isac, Iuliu Maniu și când te duci în cartiere este o cu totul altă situație. În cartiere permite să facă, deci au creat ei, parcări parțial pe trotuar că sunt prevăzute de lege cu marcaj și așa mai departe, în altă zonă nu au creat. Ție îți dă răspuns primăria că am verificat situația dumneavoastră, în zonă nu sunt locuri de parcare.
- Dacă ne uităm pe toată strada Pasteur până la Spitalul de boli infecțioase, te obligă pe tine în calitate de conducător auto să depășești linia continuă
S.R. Care este sub ochii lor, ar trebui să le ridice. Da, conduci pe contrasens ilegal și periculos și nimeni nu ia nicio măsură. Acolo ar trebui să înceapă să le ridice. Sunt și indicatoare. Eu am prins dezvoltarea orașului Cluj și pe vremea lui Funar și si acuma. Acuma pur și simplu nu îi interesează.
- Care e diferentța dintre dezvoltarea pe vremea lui Funar si pe vremea primarului Emil Boc?
S.R. Ce s-a întâmplat în Cluj e foarte bine. S-au reabilitat drumurile. Se putea și mai bine. Dar ce era să facă? Trebuia să facă altceva? Practic și-au făcut datoria. Asta trebuie să facă administrația: să facă curățenie, să creeze locuri de parcare. Acuam dacă depui o cerere la primărie ei nici măcar… Noi mergeam în teren și vedeam: Ne-au cerut în cartiere să creeze locuri de parcare. Pe Titulescu ne ducem acuma toate autoturismele sunt pe trotuar. Da fă marcaj că legea îți permite dar du-te frumos și fă marcaj, semnalizează ca atare și ia măsurile corespunzătoare. Dacă se pot și în alte locrui nu îi discrimina pe altii. Crează-le confort cetățenilor orașului, nu să îi lași să trăiască în stres. Astăzi mi-o ridică sau nu mi-o ridică.
Sau astăzi sunt legal mâine nu sunt legal. Acuma dacă circuli pe 1 Decembrie am remarcat pe partea dreaptă de când au început șantierul lipsesc indicatoarele de oprirea interzisă. Oricum este oprirea interzisă pentur că legislația prevede că: staționarea parcarea este permisă acolo unde nu sunt indicatoare de oprire interzisă și așa mai departe dar este un ȘI acolo locul respectiv să fie marcat, semnalizat ca atare. marcat cu marcaj și cu avizul poliției rutiere. Dacă noi constatăm că este un loc de parcare care nu îndeplinește condițiile legale și totuși este semnalizat ca atare, cineva a greșit.
- De la Napoca pe malul Someșului pana în capăt la Grigorescu ar trebui toare mașinile ridicate
S.R. Sau le marchezi ca atare. Dar până nu le-ai marcat și semnalizat ca atare nu au ce să caute acolo. Și mai sunt lucruri pe care le fac discreționar. Oricum nu acesta este rolul Poliției Locale să dea amenzi. Dacă numai asta trebuie să facă și să blocheze traficul la meciuri.
- Mai circulați cu trotineta?
S.R. Cu bicicleta. Am abonament și circul cu bicicleta prin Cluj pentru că nu se poate circula cu mașina pentru că e blocat total. Cu trotineta nu pentru că am vrut să îmi iau dar este limită de greutate. În oraș nu toată lumea știe să meargă cu trotineta, nu toată lumea știe să meargă cu bicicleta. Unii sunt în vârstă unii sunt bolnavi și tu tot spui toată lumea cu bicicleta. Aș vrea să îl văd să se ducă cu bicicleta de la primărie, să îmi dea exemplu viceprimarul sau primarul că merge până acasă cu bicicleta de la primărie. Nu ajunge la pedale poate sau cine știe…..nu vreau să îl jignesc.
Exact ce am spus despre discriminare mai înainte. Sunt unii care nu pot. Eu de exemplu trebuie să mă uit pe ce bicicletă mă urc să reziste.
- Au început lucrările pe Calea Mănăștur, la Fabrica de Bere. Proprietarii caselor din zonă au fost expropriați la 200 și ceva de euro pe metru pătrat, aproape 300 de euro. În condițiile în care în municipiul Cluj-Napoca se vinde de la 2000 de euro în sus metrul pătrat de locuință.
S.R. Problema e că dacă sunt nemulțumiți se pot adresa instanței. Eu dacă aș fi judecător, am studii de drept, poate dacă mă gândeam mai repede aș fi putut să lucrez în domeniul acesta că am fost la cercetări penale Dacă sunt nemulțumiți de preț pot să facă contestație să ceară părerea unui judecător și s-ar putea să le dea dreptate. Și chestiunea aceasta cu exproprierea… pe unii îi expropriezi pe uni nu îi expropriezi.
- Și sumele oferite de administrație…
S.R. Aici ei încearcă dar eu le-aș recomanda să se îndrepte instanța de judecată.
- Vor avea câștig peste câțiva ani dar vor avea sumele reale.
S.R. Se oprește toată treaba. Nu pot fi expropriați în primul rând printr-o hotărâre judecătorească definitivă.
- Pe vremea când erați la Serviciul Rutier ați avut propunere la modificarea Splaiului Independenței.Înainte de a fi acea modificare ciudată în zona Operei Maghiare…
S.R. Da. Am avut ghinionul să fiu mutat de la Biroul Poliției Rutiere din municipiul Cluj Napoca atunci când aș fi avut un punct de vedere după care nu s-a mai ținut cont de propunerile mele. Noi aveam pentru ca am făcut niște referate în timp și sunt multe lucruri care se întâmplă acuma în Cluj pe care ni le-am propus inclusiv semaforizarea trecerilor pentru pietoni pentru regularizarea traficuluiși chiar dacă mulți clujeni spun să sunt foarte mult și blochează traficul îl blochează în favoarea siguranței rutiere și sunt pentru siguranță și pentru siguranța copiilor oricând și a oamenilor în vârstă care traverseaza.
Lucrurile se clarifică. Acolo ( n red. – Opera Maghiară) și la Gară s-au făcut niște aberații. Nu știu cine o să le repare. Le-am atras atenția și le-am propus atunci în timp ce eram în Comisia de Sistematizare: vă rog frumos să faceți altceva decât a făcut Ceaușescu. Adică, dacă tot începem o asemenea lucrare încercați să veniți cu ceva în plus, ceva inovativ. Inclusiv am propus și nu a fost agreată ca tramvaiul să nu mai intre pe străduță, pe Caragiale și să caute o altă zonă să fie o întoarcere în jurul Gării și să caute căi noi. Ar fi însemnat să avem 4 benzi pe Splaiul Independenței. După ce am constatat ce aberații au gândit cu liniile de tramvai pe partea stângă. Cu sens unic. Voiau să circule numai tramvaiul.
- Sunt șoferi care nu văd cele două semne de interzis de pe Splaiul Independenței și trec de la intersecția cu Coșbuc pânăăă…. În momentul în care văd în față la Opera Maghiară echipajul de poliție o dau la întoarcere. Sunt cel puțin 40-50 de mașini pe zi. E aberant ca după aproape un an de zile de când s-a implementat sistemul sensului unic pe Splaiul Independenței pe direcția Stadion – Opera Maghiară.
S.R. Vor fi în continuare. De exemplu sunt cei care circulă din afara orașului după navigatoare. Navigatoarele nu sunt updatate și le indică direcția înainte și dacă au fost înainte de a se introduce reglementarea pot fi induși în eroare
- Dincolo de aceste gadget-uri ai semnele de circulație după care te ghidezi.
S.R La mine sub cameră. Chiar astăzi 2-3 tiruri unul după altul pe străduțele astea. Tot traficul e pe străduța asta. Camioane, autobuze, TIR-uri, betoniere. E incredibil. Pe minut cred că trec dinspre Gară deși nu ar trebui să vină, dar având în vedere că se construiește în Cluj, cred că e aproape traficul de pe Brâncuși când nu exista autostrada și centurile ocolitoare. Pe minut cred că sunt 30-40 de camioane, betoniere tot. felul de chestii din astea care se plimbă prin Cluj. Probabil că sunt autorizate. Poți lua autorizație specială de circulație direct online.
- Ați pomenit de autostradă ca un ultim subeict. Cum vedeți viitorul centurii metropolitane în calitate de fost ofițer al Serviciului Rutier, viitorul metroului la Cluj și termenele de realizare dacă sunt reale.
S.R. Nu se vor încadra în termen. Acum mă întrebi cum am discutat atunci de autobuzele electrice ce scandal a ieșit. Pentru o minciună de genul acesta unii în Canada, Anglia își dau demisia, pleacă. Nu îi mai votează nimeni. Acuma am venit cu autobuzul electric ăla fără pilot. Chiar mă întrebam unde e pilotul. Știi ce au spus ? Este unul care s-a pensionat de la Poliția Rutieră și vorbește avioane și am avut dreptate. Unul ăla (n.red Sorin Rus ) era un cetățean care între timp a devenit cetățean care circulă cu bicicleta și pot să vorbesc chiar mai urât decât ei pentru că înainte când eram polițist eram limitat de niște chestiuni. Oricând puteam fi cercetat disciplinar. Oricum am și fost dar pentru discuțiile si problemele din interior. Văd foarte mulți cum spun în mass media că până acuma ai tăcut.
- Cât ești în sistem nu poți vorbi.
S.R. Ba da vorbești și am vorbit în interior și asta îți aduce numai feedback din interior negativ. Sancțiuni și alte chestii care se fac pe care le știe oricine. Într-o întrepridnere dacă își pune cineva mintea să facă cu unu bullying. Cu mine nu ținea bullyingul.
- Deci nu se vor respecta termenele?
- S.R Și Autostrada și drumurile de ocolire au fost gândite încă de pe vremea lui Funar. Era doamna profesoară Chira, Dumnezeu să o ierte de la Universitatea Tehnică și proiectele și planurile de atunci s-au dus și au participat la simpozioane de drumuri și poduri. Avem în UTCN oameni foarte foarte faini și foarte buni acolo, echilibrați, care au făcut lucruri bune și care au fost preluate în oraș. Să vă spun ce se mai întâmplă. La un moment dat ajungi să fii ostil tu sau alții să îți fie ostili din structurile administrative și politice. Se întâmplă chestiunile astea inevitabil. Nu le știi se întâmplă în background în spate. Am ajuns la un moment dat să propun niște chestiuni în Cluj pentru ca să fie implementate prin persoane intermediare agreate. Am zis dacă mergi și faci hotărârea asta în Comisia de Sistematizare să nu spui că e de la mine. Nu spune pentru că dacă spui că e de la Soso ți-o taie ăia pentru că vorbești urât de ei, nu îți place de ei, ceva de genul acesta. Și acuma sunt lucruri care se pot face dar nu le fac: cu traficul, cu fluența șamd. Să te duci pe stradă. Nu vreau să le spun acuma că nu ăsta e obiectul emisiunii. Le mai spun la băieți și au mai făcut. Sensurile giratorii. Păi era argument în 2004 când am propus tramvaiul să fie scos din Cluj. Nu s-a agreat, ok. Am circulat și cu tramvaiul. Într-o vinere verde eram singur în tramvai. Eu am fost împotriva tramvaiului în 2004 pentru că am prevăzut și am intuit foarte bine că nu putem face un lucru ca lumea. Adică: au promis că va fi silențios, au promis că va fi fluent, că va scădea circulația. Păi acuma stă în Mănăștur tramvaiul în stație și apoi stă și la semaforul petru pietoni care este tot în stație. Au promis niște scăderi…. eu am mai pus niște materiale. Au făcut niște promisiuni să scadă timpul de circulație, să scadă zgomotul. Păi cum să scadă zgomotul că drongăne, se aud vibrațiile și eu am geamuri termopan nu mă deranjează așa de tare. Dar gândiți-vă că sunt persoane în vârstă, vai de sufletul lor. De pe stradă pe Caragiale cum drongăne și scârție… Pentru chestia asta cred că ar trebui dacă aș avea timp să deschid un proces, au fost situații de exemplu în Germania, în Austria au fost dați în judecată cei care au construit autostrăzi și aduceți-vă aminte că sunt panouri antifonice. Au creat condiții sau stă cineva cu pompița de ulei și unge linia ca să nu scârție. Inclusiv astăzi. Eu nu am nicio treabă, am geamuri cu trei sticle, stau sus. O să izolez mai bine dar când aud cum scrâșnește sau simt că vibrează atunci mă mai uit pe cameră și zic, fratele meu ce se întâmplă. Ce simt oamenii aăia de dincolo de drum. Vibrează zdrongăne și ar trebui obligați și ar trebui să își dea demisia pentru chestiile astea…
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ECONOMIE
La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania
Evenimentul va avea loc în data de 28 noiembrie și va marca o etapă importantă în creșterea reprezentativității asociației în zona de centru și nord.
Patronatul Societăților din Construcții – Filiala Transilvania este o subdiviziune care se ocupă de specificul pieței și al regiunii Transilvania, care include județele din centrul și nordul țării și reprezintă interesele angajatorilor din domeniul construcțiilor din zona Transilvaniei, unii dintre cei mai importanți actori din industria construcțiilor la nivel regional.
”Împreună pentru protejarea valorilor breslei”
PSC a luat ființă din necesitatea de asociere a companiilor care activează în domeniul construcțiilor și din dorința de a colabora mai bine pentru a asigura un mediu de afaceri sănătos. Patronatul se dorește a fi reprezentativ în domeniu, atât în interiorul României cât și în afara granițelor țării, fiind promotor activ pentru protejarea valorilor acestui domeniu.
La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania
Motto-ul PSC este “Împreună pentru protejarea valorilor breslei” și reprezintă direcția în care ne dorim să mergem în continuare, a declarat președintele Alexandra Stoica. De asemenea, exprimă spiritul organizației și felul în care interacționăm cu membrii, autoritățile, media sau alte organizații”, a mai adăugat Stoica.
Patronatul Societăților din Construcții – PSC este membru fondator al Federației Patronatelor Societăților din Construcții – FPSC, singura federație reprezentativă la nivel de Sector de activitate, în domeniul Construcțiilor civile și industriale.
Un accident de circulație a avut loc, în jurul orel 21.00, pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca.
O femeie care a vrut să treacă strada pe culoarea roșie a semaforului a fost lovită de o mașină.
Accident pe strada Aurel Vlaicu. Femeie lovită de o mașină
Din primele verificări ale polițiștilor a reieșit că o femeie, de 64 de ani, din Cluj-Napoca, s-ar fi angajat în traversarea părții carosabile pe culoarea roșie a semaforului destinat pietonilor.
În aceste condiții, aceasta ar fi fost accidentată de un autoturism care se punea în mișcare de pe loc, condus de un bărbat, de 32 de ani, din Cluj-Napoca.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.
Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului
Tuberculoza a devenit în 2024 cea mai răspândită boală infecțioasă din lume, depășind COVID-19. Cercetătorii Universității din Otago au făcut o descoperire importantă în lupta împotriva tuberculozei. Aceștia au identificat vulnerabilitatea ascunsă a bacteriei care provoacă această boală.
Oamenii de știință au dezvoltat o nouă tehnologie care le-a permis să găsească „călcâiul lui Ahile” al bacteriei Mycobacterium tuberculosis, chiar și în cazul tulpinilor care au devenit rezistente la tratamentele obișnuite. Mai mult, ei au reușit să identifice medicamente care pot ataca exact acest punct slab.
Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului
„Este o descoperire crucială în contextul în care infecțiile rezistente la medicamente reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică”, explică dr. Matthew McNeil, coordonatorul studiului.
„În prezent, opțiunile de tratament sunt foarte limitate pentru pacienții infectați cu astfel de bacterii rezistente”.
Cercetătorii sunt optimiști că noua metodă ar putea fi folosită nu doar pentru tuberculoză, ci și pentru alte boli infecțioase care au devenit rezistente la antibiotice.
„Dacă gândim diferit când vine vorba de dezvoltarea noilor medicamente, putem găsi soluții viabile pentru a opri această problemă”, subliniază dr. McNeil.
Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.
Care e situația la Cluj
„Până în trimestrul 3 din 2024 inclusiv, numărul cazurilor noi și recidive de tuberculoză înregistrate în jud. Cluj a fost de 109, comparativ cu anul 2023 când numărul cazurilor a fost 170, această cifră cuprinzând și trimestrul 4 din 2023”, a precizat pentru Cluj24 Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj.
EVENIMENT
Austria se dă pe BRAZDĂ. Se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces DEPLIN la Spațiul Schengen
Austria se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces deplin la Spațiul Schengen. Autoritățile de la Viena vor să renunțe la dreptul de veto în ceea ce privește controalele la frontierele terestre ale celor două țări, potrivit Financial Times.
România și Bulgaria au aderat parțial la Schengen la sfârșitul lunii martie. De asemenea, guvernele din București și Sofia au sporit securitatea la granițele lor, iar cererile de azil și numărul de migranți ilegali au scăzut, potrivit FT care citează surse. De aceea, Austria vrea să renunțe la dreptul de veto asupra aderării depline a României și Bulgariei la zona de călătorie fără granițe Schengen, deschizând calea pentru ca ambele țări să devină membre cu drepturi depline.
Austria se dă pe BRAZDĂ. Se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces DEPLIN la Spațiul Schengen
România și Bulgaria au aderat parțial la Schengen la sfârșitul lunii martie ceea ce a dus la suspendarea controalelor la frontierele aeriene și maritime. Controalele la frontierele terestre au rămas din cauza poziției Austriei. Între timp poziția s-a modificat, iar Viena pare să fie pregătită să ridice interdicția. Anunțul ar putea fi făcut vineri, la Budapesta, la o întâlnire a miniștrilor de interne din Austria, România, Bulgaria și Ungaria.
Aderarea la Schengen trebuie să fie oficializată la următoarea reuniune a miniștrilor de interne din UE, programată pentru 12 decembrie. Acest lucru ar permite ridicarea tuturor restricțiilor începând de anul viitor.