Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO. PROPRIETAR ÎN CLUJ. Ioan Pugna: Încă e o utopie proiectul metroului la Cluj. Nu o să înceapă, cel puțin în viața noastră

Publicat


Cluj 24 împreună cu InfoCluj.eu au lansat emisiunea TV online ”Proprietar în Cluj”, invitatul ediției de joi realizată de Eugen Olariu fiind Ioan Pugna, vicepresedinte Asociația Taximetriștilor Cluj.

  • Luna trecută CL a aprobat majorarea tarifelor de taximetrie. Se va simți acest lucru în buzunarul clujenilor?

I.P: Nici nu știu dacă îi putem spune majorare sau ajustare de tarif, conform legii, de 5,36 %. Adică 16 bănuți pe km. Majorarea doar în ultimul an la combustibil, majorarea de la ultima moificare de tarif care a fost în octombrie 2019 și până astăzi, modificarea la carburant care este să îi spunem așa cea mai substanțială din costurile de exploatare, e undeva la 40-45%. Noi am ajustat tarifele cu 5,36%. Nu cred că e un efort. Un exemplu. O cursă care a fost inițial 10 lei e foarte probabil acuma să fie 11,10 lei. În ideea în care cursele medii, cam asta este cursa medie în Cluj, 12-15 lei.

Nu cred că e un efort financiar pentru clujean modificarea sau ajustarea aceasta de tarife. Era un efort dacă scumpeam și noi cum s-a făcut la Panemar un pateu cu caramel de la 3 lei la 4 lei. Acolo e altfel de majorare.

Tocmai pentru a nu amplifica majorările de costuri și pentru ca impactul să nu fie simțit de consumatori, de clienții noștri mai bine să mergem cu ajustări de câțiva bănuți. 10-15 bănuți undeva la 6-7 luni.

Cred că e o politică mult mai bună asta având în vedere faptul că e un serviciu destul de utilizat în Cluj, Clujul fiind un oraș în care se consumă serviciile de taximetrie.

 

  • Această ajustare pe 6-7 luni. Să înțeleg că vom vedea la sfârșitul anului o nouă majorare?

 

I.P: Nu anul acesta, conform legii nu mai putem să ajustăm. Tarifele se ajustează cu indicele prețutilor de consum. În indicele prețurilor de consum intră indicele prețurilor la transportul public. Acel indice care e dat de INS e foarte fix și anual se calculează. Noi următoarea ajustare nu o putem face mai repede de ianuarie 2023. În cel mai fericit caz, asta în situația în care combustibilii și nu explodează piața.

Pentru că dacă ajunge motorina 10 lei nu mai e profitabilă taximetria și atunci trebuie să solicităm o majorare. La majorare e mult mai stufoasă din punct de vedere birocatic procedura pentru că trebuie făcut un memoriu tehnico-financiar-contabil. Durează 3-4 luni cum a fost și în 2019.

 

  • Cum stă Clujul în ceea ce privește tariful de taxi pentru că înainte de emisiune discutam și spuneați că sunt orașe din județul nostru unde tarifele de taximetrie sunt mai mari decât cele care se practică în Cluj.

 

I.P: Eu zic că stăm bine dacă ne raportăm și la investițiile la care au fost obligați majoritatea operatorilor pentru că trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Nu trebuie să ne uităm numai la componenta tarifară. Trebuie să ne uităm și la ceea ce oferă serviciul de taxi în Cluj-napoca.

La viza din 2021 am fost obligați toți operatorii de taxi din Cluj să avem POS, unic în țară. Am înțeles că în Brașov s-a mai pus în discuție de către primărie dar nu a fost acceptat de taximetriști. Nu a fost așa de bine primită și s-a respins, adică s-a retras din punctulețul cu obligativitatea cu POS-ul de pe viitorul regulament cadru.

Din 2022, adică din viza din 31 martie, în Cluj nu mai avem mașini la taxi, în serviciul de taxi decât de la euro 5 în sus. Sunt măsuri pe care asociația noastră le-a negociat în timpul discuției pentru că administrația trebuie să recunosc acest lucru a fost foarte deschisă.

Din 2019 octombrie noi tot am dezbătut viitorul regulament și actualul regulament al serviciului de taximetrie. Măsurile au fost progresive. Nu s-au hotărât de mâine sau de poimâine. Din 2019 până în martie 2022 cu toată pandemia care a lovit puternic segmentul de transporturi cred ca au reușit toți colegii să își înlocuiască vechile mașini Euro 4 cu mașini Euro5. ca serviciu eu cred că e bine pentru oraș. Acuma că se mai întâmplă năzbâtii e ca în orice domeniu.

Nu cred că se poate compara serviciul de taximetrie ca tarif cu Turda care e mai scump. În Turda e 3,5 lei. Dar nu cred că se poate merge încă în Cluj cu 3,5 lei pentru că sunt cursele mai multe, cursele sunt mai lungi, avem aglomerație și nu e aceeași putere de cumpărare, nu e același flux. Taximetristul din Turda probabil că și-a pus 3,5 pe km pentru că face 5-6 curse pe zi.

 

  • La ora actuală câte licențe de taxi sunt?

I.P: Oficial 2500 potrivit regulamentului din 2019. Acuma dacă mă întrebi pandemia a decimat peste 800 de operatori.

 

  • Putem spune că 800 de operatori de taxi au renunțat la acestă meserie?

 

I.P: Cel puțin. Nu neapărat au renunțat. Sunt într-o formă de conservare să spunem așa. Efectiv nu se mai regăsesc ca operatori de taxi. E foarte greu  să îți găsești acuma oameni, șoferi. Nu se mai găsesc șoferi S-au dus fiecare pe unde s-o putut în timpul pandemiei. Și-au căutat de lucru și-au găsit de lucru probabil. Erau angajați la operatori. Acuma operatorii cam marea lor majoritate lucrează ei pe o mașină. dacă un operator a avut 3 mașini, 2 mașini sunt parcate și pe o mașină patronul care e și operator.

  • Cei care au renunțat să mai facă taximetrie au trecut spre transportul alternativ, ride sharing?

 

I.P: Trebuie să recunosc că sunt colegi care au făcut și asta. Au trecut din serviciul de taximetrie la ride sharing. Nu îi condamn. Fiecare e dator să ducă o pâine pe masă familiei. Nu am cum să comentez cum fac unii sau cum își fac banii pentru familie. Știu cazuri în care colegi care mi-au fost colegi, au făcut swich și au trecut pe serviciul de ride și acum se întorc la taximetrie.

 

  • E mai rentabil să faci ridesharing decât taximetrie?

 

I.P: E o poverty spoleită. Ca PR sau ca imagine e mai bine văzut ridesharingul. Din partea financiară nu-i mai ok pentru că acolo comisionezi. Ești sclav digital. Dar dacă nu ai o autorizație de taxi și mai ai un serviciu și o faci part time poate să îți completeze veniturile pentru că îți faci bani de revizie sau de cauciucurile de vară pe care trebuie să ți le pui acuma.

 

  • Ce se mai întâmplă cu contestarea HCL-ului …..

 

I.P: Am avut o amânare din 28 ( martie nr red)  s-a amânat pe 5 aprilie (n.red) s-a amânat pe 8. Nu am informații. Ar trebui să se dea soluția la solicitarea noastră de a suspenda deocamdatăa și pe urmă ne judecăm pe fond HCL nr 5 din ianaurie 2022, cea prin care administrația să zic așa ăși derogează, punea o paranteză la lege, la legea specială care e Legea 38, și spune că nu putem să circulăm numa cu client pe anumite segmente. Noi ne raportăm ca și prețuri, trebuie să înțeleagă clujenii, noi nu am  putut să ajustăm cât am fi vrut noi.

A trebuit să ne raportăm la un indice, la un IPC la transportul public de persoane. Dacă mă raportez la IPC -ul acela e normal să beneficiez și de infrastructura transportului public de persoane. Da e frustrant pentru clujeanul care stă în aglomerație.

Tocmai administrația ne împinge și ne spune că orașul e supraaglomerat se colamtează și am făcut de la gară până aici 15 minute. E un kilometru jumate. Coada e acuma cum ieși de pe Caragiale. Clujenii trebuie să înțeleagă.

Dacă asta este viziunea administrației: să folosiți transportul public, mersul pe jos bicicleta trotineta sau ce mai… patine cu rotile, trebuie să ne adaptăm. Eu îi înțeleg că pe mulți îi frustrează că stai pe 21 Decembrie în coada de la biserica Sf Petru  și trece pe lângă tine taxiul. E normal că te frustrează. Dar trebuie să fim înțeleși.

Treaba asta se poate face exclusiv când taxiul e în slujba cetățeanului și când e on dutty să spunem așa, cu un client. Au fost prost înțelese de la început diligențele făcute de asociația noastră. Am spus-o în numeroase rânduri nu e făcută pentru confortul meu. Pentru mine e mult mai profitabil să stau în coadă, pentru că și staționarea se plătește. Am avut coelgi care mi-au spus dar de ce ești prost să mergi pe banda de autobuz de la biserica Sf Petru până la regională pentru că mie mi-au mai bătut încă 5 lei. Ori, să venim în sprijinul clienților, pentru că cine se urcă în taxi? Un om care se grăbește să ajungă  de la A la B. Probabil dacă nu se grăbea se urca în autobuz sau mergea pe jos.

Vreau să subliniez ce solicităm noi administrației să ne lase să circulăm pe benzile de transprt public nu e pentru confortul nostru. Nu-i e pentru timpul mai scurt pe care ajung eu acasă. Când merg acasă nu mă duc pe banda de autobuz, mă duc cu client sau mă duc la o comandă. Și mențiunea asta cu client  pe care a găsit-o primăria pentru că a zis cineva din primărie din Comisa de Circulație că dacă nu ai client nu mai ești serviciu public. Păi autobuzul din ultima stație sau când se retrage la garaj nu mai e autobuz sau nu mai e de la CTP? Să nu mai meargă pe benzi atunci. E bizar. Când mergem la comandă să zic… la Hilton sau la Regională. Păi dacă mă duc pe banda de autobuz eu ajung la comandă nu în 5 minute în 2 sau în 3 minute.  Clientul nu așteaptă 15 minute pentru că în 15 minute poate ajunge pe jos unde vrea să meargă.

 

  • Să revenim crezi că veți avea câștig de cauză?

I.P: La cum .. și la ce sentințe s-au dat eu nu pot să spun un pronostic. Teoretic, da. Teoretic da adică va trebui să se suspende HCL-ul 5  și să ne judecăm p efond să vină cu argumente. Acolo, toată hotărârea de consiliu local stă agățată într-un studiu făcut pe genunchi. Adică au măsurat domnii de la UTCN vreo 9000 de mașini într-o vineri, în 24 de ore, pe banda de bus.Atenție.. Sau le-au măsurat pe toate benzile și atunci e viciat studiul. Le-au defalcat ei într-un tabel în studiu și au zis  că sunt 400 de biciclete, 200 de VAN-uri, nu știu ce sunt alea, 400 de mașini și 800 de bus-uri. Eu am făcut un total și am zis că nu e posibil. A venit domnul primar și a zis într-o emisiune că nu se poate pentru că pe o bucată de bandă sunt 152 de autobuze pe oră. Știți care e bucata aia?  E intersecția de la Prefectură. Nu poți să te setezi după o intersecție că trec pe acolo 152 de autobuze. Păi toate trec pe acolo. Hai să numărăm o intersecție și să ne calibrăm pe ea și ne dă cu minus la tot ce înseamnă trafic în Cluj.

 

  • Ce înseamnă trafic în Cluj? Din perspectiva unui taximetrist și din perspectiva ca șofer în timpul liber?

 

I.P: Mie îmi place să conduc. Nu am nicio treabă și că sunt blocat în trafic și că parcurg orașul în 10 minute sau în 5 minute. Începe să se aglomereze din nou orașul. Asta încă, eu mă gândesc, deja e aglomerat și multinaționalele nu mai lucrează la birouri. Tot de acasă încă. Sunt mulți care lucrează de acasă. Nu știu cum se aglomerază mai tare. Nu știu când încep să vină studenții. Nu știu școlile și grădinițele dacă sistemul acesta de busuri școlare va mai decolmata sau va mai degreva părinții din a-i duce la școală. Administrația încearcă prin diferite motive și metode să încurajeze părinții să folosească alte metode a a-și trimite copiii la școală. Pe viitor nu e ok. trebuie să se întâmple ceva.

 

  • Se va ajunge ca la un moemnt dat Clujul să fie blocat?

 

I.P: Dacă dă un țîr ( o ploaie – nr red) acuma, e blocat. Nu are rost să povestim. Am avut parte de e o vreme frumoasă și o primăvară relativă, a nins, a fost zile cu troiene. Am avut o iarnă mega light la Cluj.  Dar când începe sezonul, când începe musonu și trei zile de ploaie e haos.

 

  • Care sunt punctele fierbinți în traficul clujean? Unde sunt cele mai mari probleme?

 

I.P: Intrările în oraș sunt colmatate.Asta înseamnă că traficul de tranzit încă e un procent destul de însemnat din ce înseamnă traficul. Asta e nepermis în timp ce Oradea se apucă de al 3-lea inel noi nu avem în continuare, nu avem în 2022  nu avem soluții.

 

  • Clujul e oraș smart…

I.P: Acuma și cu smartul acesta. dacă pui nilte prize USB într-o bancă nu înseamnă că ești smart. hai să fim serioși.  Eu m-am dus la primărie cu zeci de mii de acte și tot cu o tonă de copaci tăiați și copy xerox. Nu e chiar așa

 

  • Se vorbește de digitalizare…

I.P. Digitalizare da. dacă ai o semnătură electronică eu mi-am obținut fiscalul la o mașină pe care am vândut-o, nici nu am mișcat de la birou. Am trimis pe mail documentele semnate electronic mi-au venit înapo certificatul fiscal, nota zece domnu primar. Cu asta m-a câștigat. Pot să îi spun digitalizat. La fel taxele le-am plătit fără să mă mișc de la calculaor. trebuie să ai un card și să știi. Sunt mulți care se lovesc de bariera cunoștințelor. nu oricine știe să folosească un laptop, nu oricine știe să acceseze pagina primăriei. Dar, totuși se fac.. dar să zici că e digitalizat…. în curs de digitalizare.

 

  • Oradea face al 3-lea inel și Clujul așteaptă dezbaterile pentru centura metropolitan.

I.P: Am văzut acuma că nu știu ce frăției ar face și se întâlnsc primarii și  iar semnează. Hai să ne apucăm de treabă. Adică era ceva previzibil. Dacă tu aveai o viziune, trebuie să o zicem pe aia dreaptă: nu e primar de ieri  sau la primul mandat. Dacă tu autorizezi The office să zicem sau aici lângă tine NTT-ul și cealaltă din spatele ei în care, nu știu, ai zeci de mii de spații de birouri în care îți vin oameni… păi nu te gândești că ți se aglomerează?  Bineeee vin ăia cu bicicleta? Care câștigă 10 mii de euro pe lună  îți vine cu bicicleta sau cu trotineta? No serios!

Sunt puțini. Lipsa de viziune sau probabil nu a anticipat că explodează orașul din punct de vedere financiar. Nu știu acuma criza asta care o să vină cât o să afecteze domeniul imobiliar. Nu știu dacă cea mai mare investiție imobiliară din România condusă de știm cine, care e în Bulgaria, o să se mai realizeze. Încă se construiește mult în oraș. Am văzut pe Tăietura Turcului. Săptămâna trecută s-o apucat de săpat în deal, aseară montau macaraua și am văzut pe Infotrafic azi noapte că sunt foarte revoltați vecinii că era coadă de betoniere. Se construiește, că se folosește orice petec…

 

  • Dacă nu s-ar vinde nu s-ar construi.

I.P: Le-am zis și colegilor tăi de la Recorder. Nu mai veniți la Cluj că-i plin. A, puteți veni dar hai să  facă și ceva administrația că tot vin oameni, tot vin, Clujul se dezvoltă și administrația: bă luați-o cu bicicleta. Du-te din Mănăștur în Zorilor cu bicicleta. dacă nu îți schimbă țoagla vitezele nu te mai duci. Sunt nu știu câte autobuze care au suport de bicicletă și sunt foarte politicoși șoferii și îți pune bicicleta pe rastel și te duce sus în Zorilor. Nu știu dacă asta e o soluție. Soluția. Fă inele prin Făget pe la mama dracului, tunel pe sub Cluj, benzi rapide. Nu am inventat noi gaura în macaroană. Am candidat și am zis nu se poate un pasaj în Piața Mărăști? Nu, frate! Au pus semafoare care ce fac, ce să vezi,  tot colmatează traficu, nu? Păi acolo nu putem face niște pasaje? Nuu că acama vine metroul și se face un sens giratoriu suspendat.

Metroul?  Nu se termină ce nu începe și nu o să înceapă niciodată, crede-mă.

M-am uitat pe proiect, adică am urmărit dezbaterile. Partea dinspre Sopor până la Piața Mărăști e cu săpătură deschisă ceea ce înseamnă haos. Că se începe metroul, cu toate că spun acuma nu o să înceapă niciodată, cel puțin în viața noastră. Nu o sa ai ocazia Eugen să te dai cu metroul în Cluj. Noi nu o sa apucăm. Probabil copiii noștri, nu zic nu, dar nu cred. Proiectul zicea că încep cu săpătură deschisă ceea ce însemna haos pentru jumătate Gheorgheniul, adică toată zona Iulius Mall, Detunata capăt Gherogheni, Sopor era detonată. Dacă se apucă ăia și sapă pe o lățime de cel puțin 20 de metri pe unde crezi că merge tunelul de metrou prin altă parte decât pe drum? Încă e o utopie, zic eu, proiectul metroului la Cluj.

 

  • Se discuta blocarea circulației pe Calea Moților în a doua etapă.

 

I.P: Păi așa și era. În a doua etapă nu pot să mă gândesc. Acuma începe sensul giratoriu de la Platinia o altă investiție. Legătura Zorilor cu Plopilor pe Oțetului și pe Prunului. Impactul la lucrarea aia, când o să încapă, coada cu cetățenii din Florești, care se duc să doarmă în Florești, o să fie pe undeva pe aici pe Memorandumului. Și din Florești prin Gilău. Fără număr când începe acolo sensul giratoriu. Sunt lucruri care trebuie făcute sunt necesare eu nu știu de ce nu  începe o bandă rapidă cum e în Budapesta sare peste toate intersecțiile sunt 2 benzi dar e o bandă rapidă, exact pentru tranzit. dacă vii dinspre Oradea și ai treabă înspre Bistrișa sau Dej trebuie să treci prin Cluj că nu se duce acuma cu turismul prin Mera și să o ia pe la CUG. Oricum Bulevardul Muncii e foarte agolomerat în ultima vreme. Nu are rost să vorbim de trafic până nu avem un inel, nu zic de două. Dacă ai avea un inel poate te-ai mai descurca. Uită-te cum e Berlinul sau orașele astea la care tindem să fie civilizate din Mărăști în Mănăștur iese pe inel și numai traversează tot centrul.

 

  • Sunt foarte multe accidente.

I.P: Eu am impresia că în oraș și începe să se conducă foarte prost pentru că lumea cumulează nervi în trafic, maxim. După ce a plecat de la un serviciu stresant să zicem așa nu se mai gândește numai să ajungă odată acasaă sau la grădiniță după copil și nu mai prea e concentrat la trafic. Imi spun colegii și văd și eu: sunt mega agresivi. Tindem să devenim un mic București.

 

  • În codul Rutier agresivitatea în trafic e pedepsită

 

I.P: Țin să spun că Biroul Rutier au 2 echipaje. Ce să facă cu 2 echipaje în orașul ăsta? Sunt blocate posturile nu se mai poate angja.

 

  • Cum vedeți prezența polițiștilor în stradă? Spuneați că poliția rutieră are 2 echipaje pe tură.

 

I.P: La câte accidente sunt trebuie să meargă la accidente. Aproape zilnic sunt 2-3 accidente cu victimă.

 

  • Dacă ar fi polițiști mai mulți în stradă ar scădea numărul de accidente?

 

I.P: Nu, pentru că nu mai știe nimeni de frica polițiștilor. Nu știu de ce. Amenzile chiar sunt mari și după ultimele modificări sunt destul de mari amenzile și suspendările o crescut. Nu știu în ce măsură ar rezolva să pui în fiecare inersecție, pentru că cel mai mult se blochează traficul în oraș, De ce? Pentru că se duce și se lipește de ăla din fața lui. vede că nu are unde să se ducă. Acuma când am venit. la intersecția cu Crișan era verde dar stăteam pe loc că am văzut că nu aveam unde să mă duc. Și m-am gândit că imediat se face verde la Crișan și mai trebuie să iasă și de acolo 2-3 mașini. Da nu își descărca ăla din spatele meu bateria în claxon? Sunt imun la fazele de genul acesta. de unde să ai atâția polițiști să îi pui in fiecare intersecție să îi amendeze pe cei care blochează intersecția?

 

  • Cum se înțeleg taximetriștii cu polițiștii locali?

 

I.P: Sunt băieți la poliția locala care sunt chiar civilizați în schimb sunt unii care  care nu au nicio treabă. La mine a venit unu la geam și a zis. Dispari! Dar cum îți spune Dispari! El o crezut că vorbește cu veverița. O crezut că gata, pornesc mașina și am plecat. Dispari,cum a spus el. O ieșit o altercație să îi spunem așa… Prefer să nu interacționez cu Poliția locală. Își fac treaba, ei își fac o treabă. Sunt puși de cineva să facă ce fac, nu o fac de capul lor. Că și-o fac bine că și-o fac prost nu sunt în măsură să le dau eu punctaj, scor. Interacțiunea pe care o am eu cu Poliția locală tinde spre zero. Ce îmi spun coelgii? Că nu sunt chiar ok. Adică îi urmăresc pe taximetriști pentru că știe că e bun plătitor taximetristul, că îi face poză la autorizație. Acuma îți vine direct la firmă. La 6 puncte pe autorizație se suspendă 6 luni autorizația. Greșesc și colegii pentru că nu parchează… nu stau în stand stau în alte locuri care nu sunt destinat așteptării clienților. Dar în orașul ăsta și standurile de taxi au cam dispărut.

 

 

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT pe strada Armatei din Turda. Două autotrenuri și două autoturisme IMPLICATE

Publicat

Un accident rutier a avut loc, joi, pe str. Armatei din Turda. Au fost implicate două autotrenuri și două autoturisme.

„Pompierii de la Detașamentul Turda intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Armatei din Turda. Din primele date, în accident au fost implicate două autotrenuri și două autoturisme. Nu au existat victime încarcerate, însă 4 persoane sunt evaluate de către echipajele medicale. Acestea au refuzat transportul la spital, mai puțin un bărbat de aproximativ 60 de ani care a ales să meargă la spital pentru investigații suplimentare. Acesta va fi transportat de către echipajul SMURD.

FOTO. ACCIDENT pe strada Armatei din Turda. Două autotrenuri și două autoturisme IMPLICATE

La misiune iau parte două autospeciale cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și una de la Serviciul de Ambulanță Județean”, a comunicat ISU Cluj.

Update:

„La data de 28 martie a.c., în jurul orei 12.45, a fost înregistrat un accident de circulație pe DN1 – E81, intersecție cu strada Armatei, din municipiul Turda.

Din cercetările preliminare efectuate la fața locului a rezultat că, un bărbat, de 33 de ani, din județul Sălaj, care conducea un ansamblu de vehicule (cap tractor+semiremorcă) dinspre strada Armatei, ar fi intrat în coliziune cu un alt ansamblu de vehicule (cap tractor+semiremorcă), condus pe direcția Aiud spre Cluj-Napoca, de o femeie de 34 de ani, din județul Mureș.

În urma impactului, ansamblul de vehicule condus de bărbat a fost proiectat într-un autoturism aflat în intersecție. Totodată, un element din caroseria unui camion a ricoșat într-un alt autoturism oprit în intersecție.

Conducătorul autoturismului avariat de camion, în vârstă de 69 de ani, a fost transportat la spital pentru investigații suplimentare”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, printre cele mai performante din țară. Alin Tișe: Am investit peste 12 milioane de euro

Publicat

De

Spitalul de Boli Infecțioase Cluj

Peste 12 milioane de euro au fost investiți în Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, în ultimii 8 ani.

Investițiile, care au dus la creșterea actului medical, dar și la modernizarea fluxurilor în clădirea care a fost dată în folosință în anul 1970, au fost realizate de Consiliul Județean Cluj.

YouTube video

Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, printre cele mai performante din țară. Tișe: Am investit peste 12 milioane de euro

De când Spitalul de Boli Infecțioase a fost preluat de Consiliul Județean Cluj, acum aproape un deceniu, au fost implementare proiecte, care să ducă la creșterea actului medical, de milioane de euro.

Alin Tise, Ioan Mureșan

„Un moment important a fost când am decis preluarea acestui spital la Consilul Județean, când Ministerul Sănătății ne-a cerut acordul și am spus <<da>>, iar un altul a fost când am preluat Centrul de Diagnostic și Tratament care era falimentar. Atunci, împreună cu managerul spitalului am spus <<da>>.

Doar în cele 5 spitale din Cluj, aflate în subordinea CJ am investit peste 75 de milioane de euro. În spitalul de Boli Infecțioane, în 8 ani am investit peste 12 milioane de euro, din care aproape 7,5 milioane de euro provin din fonduri europene”, a declarat președintele CJ Cluj Alin Tișe, care a vizitat joi unitatea sanitară.

În medie, 1.500 de pacienți se prezintă zilnic la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj

Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca a fost în prima linie în pandemia de Covid-19 și, de altfel, printre primele 6 din țară care au făcut teste de depistare a virusului.

În anul 2023, în spital au fost consultați, în medie 1.500 de pacienți pe zi. Tot anul trecut, au fost efectuate aici peste 933.000 de analize medicale, au fost înregistrate aproape 5.500 de cazuri de spitalizate continuă și peste 50.000 de cazuri de spitalizare de zi. În 2023, în spital și în Amulatorul acestuia au fost oferite peste 180.000 de consultații.

Singurul spital unde există sistem de ventilație în toate saloanele

Ioan Mureșan, managerul unității sanitare a declarat că una dintre investițiile importante a fost instalarea sistemului modern de ventilație.

„În pandemia de Covid-19, nevoia de oxigen pentru pacienți era de 3.000 de metri cubi la 24 de ore. Saloanele noastre nu aveau sistem de ventilație. Consumul mare de oxigen, cu mult peste limitele normale, a dus la incendii în alte spitale din țară.

Noi am avut noroc, am ținut geamurile deschise, dar atunci a devenit clar că avem nevoie de un sistem modern de ventilație”, a spus Ioan Mureșan.

Alin Tișe, Ioan Mureșan

Acum, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este singurul spital în care toate saloanele există sistem de ventilație, o investiție de peste 13 milioane de lei. În majoritatea spitalelor există doar în sala de operație sau ATI. Prin intermediul acestui sistem, aerul se recirculă de 6 ori pe oră în saloane și de 12 ori pe oră în terapie intensivă.

Dotări de ultimă generație

O altă investiție esențială a fost dotarea cu echipamente de ultimă generație a Laboratorului de Biologie Moleculară.

Aici se face testare sindromică pentru meningită, pentru infecții respiratorii de tract superior, pneumonie, pentru boli gastro-digestive, în aproximativ 70 de minute se caută materialul genetic pentru diferiți patogeni, o procedură de nișă, care se realizează pentru pacienții în stare gravă.

Acum, pentru diagnosticarea bacteriei, se poate face în 24 de ore, față de 48 de ore.

„Laboratorul este foarte bine dotat și se poate pune un diagnostic rapid. Rezistența la antibiotice este foarte mare, iar noi ajutăm medicii să aplice tratamentul cu antibiotice corect”, a precizat și dr. Mirela Flonta medic primar microbiolog, șef laborator la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca.

Dotări Spitalul de Boli Infecțioase Cluj

Investițiile nu se opresc aici

Consiliul Județean Cluj implementează și un proiect cu finanțare europeană care vizează reducerea riscului de infecții nosocomiale în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

Într-o primă etapă, CJ Cluj va achiziționa 32 de dotări, respectiv o platformă automată pentru procesarea probelor microbiologice, un sistem automat de identificare a microorganismelor, bazat pe spectrometru de masă, 10 sisteme de purificare și dezinfectare a aerului, 10 aparate de curățare cu abur uscat și 10 sisteme de troliu modular flexibil pentru colectarea și distribuția lenjeriei.

Camera de gardă va fi modernizată

Camera de gardă a spitalului va fi transformată în Compartiment de Primiri Urgenţe de Specialitate.

Pentru acest proiect Consiliul Județean Cluj a propus alocarea, din bugetul instituției, a sumei de 2 milioane de lei.

Managerul spitalului, Ioan Mureșan, spune că și acest acest proiect este foarte important, pentru că în această cameră de gardă vin zilnic 70-100 de pecienți, iar structura este asigurată doar de un medic și echipa de asistenți.

În același timp, Consiliul Județean Cluj gestionează și proiectul ce vizează reabilitarea termică și eficientizarea energetică a unității sanitare, cu o valoare de aproape 37 de milioane de lei și care a fost depus spre finanțare din fonduri europene nerambursabile prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat LOVIT de mașină pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. Acesta primește ÎNGRIJIRI medicale de la SMURD

Publicat

isu

Un bărbat de aproximativ 60 de ani a fost lovit de o mașină, joi, pe str. Primăverii din Cluj-Napoca. Acesta este conștient și a primit îngrijiri medicale de la un echipaj SMURD.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Primăverii. Echipajul SMURD acorda îngrijiri medicale unui pieton, conștient și cooperant.

Bărbat LOVIT de mașină pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. Acesta primește ÎNGRIJIRI medicale de la SMURD

Mai exact, este vorba despre un bărbat de aproximativ 60 de ani”, a transmis ISU Cluj.

„La data de 28 martie a.c., în jurul orei 12.30, a fost raportat un accident rutier pe strada Primăverii din municipiul Cluj-Napoca.

Din primele cercetări efectuate la fața locului a rezultat faptul că, un bărbat de 61 de ani, din comuna Florești, s-ar fi angajat în traversarea părții carosabile pe marcajul pietonal, pe culoarea roșie a semaforului electric.

Pietonul a fost accidentat de către un autoturism, la volanul căruia a fost identificat un bărbat de 67 de ani, din municipiul Cluj-Napoca.

Atât conducătorul autovehicului, cât și pietonul au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative. În urma evenimentului, bărbatul de 61 de ani, a fost consultat la fața locului de către un echipaj medical, iar în cele din urmă a fost transportat la spital.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj a ajuns și în Săvădisla. PROGRAMUL de circulație a liniei metropolitane M81

Publicat

autobuze ctp

Începând cu data de 04.03.2024, CTP Cluj-Napoca și-a extins serviciile de transport persoane în Zona Metropolitană Cluj respectiv și în comuna Săvădisla.

„Au fost analizate toate doleantele locuitorilor comunei Savadisla impreuna cu Primaria Savadisla. A fost suplimentat programul de transport al elevilor si s-a modificat orele de plecare in intervalul de dupa-masa. Au fost infiintate doua noi statii pentru persoanele care isi desfasoara activitatea in comuna Floresti in zona Podul Lunii, statiile ʺFerma 9ʺ si ʺLuna 2 Nordʺ.

CTP Cluj a ajuns și în Săvădisla. PROGRAMUL de circulație a liniei metropolitane M81

In continuare vom analiza cu atentie toate sugestiile primite pe adresa electronica sugestii@ctpcj.ro si vom incerca sa venim in intampinarea utilizatorilor liniei M81. Va asiguram pe aceasta cale de preocuparea noastra permanenta de a oferi servicii de calitate.

Programul de circulatie al liniei metropolitane M81, valabil din data de 01.04.2024:

Ore de plecare din Savadisla: 04:40, 05:50, 06:30, 08:30, 11:50, 15:35, 16:35, 17:35, 18:35, 20:20, 21:45, 23:05.

Ore de plecare din Cluj-Napoca: 05:10, 05:45, 06:45, 11:05, 14:35, 15:35, 16:35, 17:35, 19:35, 21:05, 22:30. Programul de circulatie va putea fi consultat pe site-ul companiei www.ctpcj.ro și în aplicația gratuită pentru mobil Tranzy.

Mentionam faptul ca prima cursa de 04:40 cu plecare din Cluj-Napoca cat si ultima cursa de la ora 22:30, vor fi comune cu lina M23. Acestea vor avea plecarea de pe Calea Floresti statia Taberei”, se arată în comunicatul CTP Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax