ACTUALITATE
VIDEO Primele segmente METALICE ale podului SUSPENDAT de la Brăila, aduse în șantier cu BARJA. Care e stadiul CONSTRUCȚIEI
Primele segmente metalice ale podului suspendat peste Dunăre, din zona Braila, au ajuns în șantier.
Segmentele metalice sunt executate în Șantierul Naval Brăila și sunt transportate pe Dunăre cu ajutorul unor barje, arată Comapnia Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Acestea se vor monta cu ajutorul unor macarale plutitoare și ale unor sisteme de ridicare hidraulce construite special pentru astfel de lucrări.
Pe șoseaua-dig Brăila-Galați au fost instituite restricții timp de aproximativ 3 luni, până la finalizarea montării segmentelor de tablier. Toate vehiculele, cu excepția celor ale constructorului sunt deviate pe „drumul de serviciu”, construit provizoriu.
Podul de la Brăila, numit și „Golden Gate-ul” de peste Dunăre, este un pod rutier suspendat aflat în construcție, între municipiul Brăila, județul Brăila și satul Smârdan, județul Tulcea.
Contractul pentru construirea podului a fost semnat la 15 ianuarie 2018, de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) ca beneficiar și asocierea Astaldi – IHI Infrastructure Systems ca antreprenor.
În cadrul Masterplanului General de Transport, podul figurează ca parte a drumului expres Buzău – Brăila – Tulcea – Constanța, drum planificat a se realiza în perioada 2020–2030 și care va conecta nordul Munteniei și sudul Moldovei de nordul Dobrogei de Nord unde se află Delta Dunării.
După construirea sa la kilometrul 165+800 al fluviului, acesta va deveni ultimul pod peste Dunăre înainte de vărsarea acesteia în Marea Neagră.
Podul suspendat va avea o lungime totală de 1.974,30 de metri, o deschidere centrală de 1.120 de metri și două deschideri laterale de 489,65, respectiv 364,65 metri.
Gabaritul pe verticală al podului va fi de 38 metri de la nivelul de inundații maxim, îndeplinind astfel criteriile de navigație pe Dunăre.
La această oră, arată CNAIR, stadiul lucrărilor este de aproximativ 60%.
La momentul finalizării va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale și al lungimii.
Sursa: CNAIR
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Doi consilieri județeni din Cluj, trimiși în Parlament după alegerile de duminică. Cine le va lua locul?
Doi consilieri județeni din Cluj vor ajunge în Parlament, după alegerile parlamentare de duminică, 1 decembrie. Alți doi politicieni le vor lua locul în forul județean.
În urma alegerilor de duminică, 1 decembrie, doi politicieni aleși în luna iunie în Consiliul Județean Cluj vor deveni parlamentari. Este vorba de Remus Lăpușan, ales în Camera Deputaților pe listele PSD Cluj, și de Cristian Șipoș, ales senator din partea AUR.
Doi noi consilieri în forul administrativ județean
Potrivit listelor depuse la BEJ la alegerile locale, următorii pe listele celor două partide, și cei care ar urma să ocupe cele două locuri odată ce acestea vor deveni vacante, sunt Cristian Pop (PSD) și Andrei Ștețca (AUR).
Cristian Pop este membru PSD Turda, de profesie medic veterinar, având ocupația de manager transport. Din 2022, el a ocupat funcția de consilier local al municipiului Turda. Potrivit informațiilor Cluj24, el va accepta mandatul de consilier județean și urmează să preia funcția după înaintarea demisiei de către Remus Lăpușan.
Andrei Ștețca este de profesie avocat, fiind membru al Baroului Cluj. El este următorul pe listele AUR Cluj pentru Consiliul Județean, însă a declarat pentru Cluj24 că partidul va stabili dacă locul care urmează să fie eliberat de Cristian Șipoș îi va reveni lui. El și-a exprimat dorința de a prelua mandatul, însă a arătat că decizia va fi luată în partid.
Ștețca, protagonistul unor scandaluri în trecut
Andrei Ștețca a fost protagonistul mai multor scandaluri, dezvăluite de publicația Strict Secret. El a transmis mesaje vulgare și amenințări cu tentă sexuală unui coleg de breaslă, pe un grup public de WhatsApp.
Conflictul a pornit de la o discuție despre notele la disertație, când Ștețca a fost contrazis de un coleg, avocatul Fatehy Ali. În replică, Ștețca a postat o imagine indecentă și a adresat amenințări. Fatehy Ali a depus plângeri pentru defăimare și a solicitat daune de 10.000 de lei.
Baroul Cluj a condamnat comportamentul și a demarat o investigație disciplinară. Ștețca a mai fost implicat în incidente controversate, inclusiv pentru nepurtarea măștii pe timpul pandemiei de COVID-19 și încălcări ale regulilor de circulație.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj organizează un concurs pentru ocuparea unui post de subofițer operativ principal – Ordine Publică (conducător auto).
Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj a scos la concurs un post de subofiţer operativ principal – ORDINE PUBLICĂ (conducător auto). Termenul limită pentru înscrieri este 16.12.2024, ora 12.00.
Cum se pot face înscrierile?
Dosarul se va transmite scanat lizibil, integral, în format PDF, la adresa de e-mail resurseumane@jandarmeriaardeleana.ro. Găsești toate informațiile, precum și documentele necesare înscrierii la concurs, accesând link-ul https://hub.mai.gov.ro/recrutarecandidat/anunt/view?id=6268.
Informații suplimentare se pot obține de la structura Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, telefon 0264 595 513, în intervalul orar 08.00-16.00.
Primăria municipiului Cluj-Napoca menține gratuitatea la transportul public pentru seniori. A fost aprobată majorarea plafoanelor de venit, astfel încât facilitățile să nu fie afectate de creșterile pensiilor.
Consiliul local Cluj-Napoca a adoptat luni, după o consultare publică, majorarea plafoanelor de venit pentrumenținerea gratuității la transportul public pentru seniori și alte categorii speciale de cetățeni.
Plafon majorat pentru abonamentele gratuite
Astfel, plafonul maxim de venit a fost majorat de la 2900 de lei la 3600 de lei pentru abonamente pe toate liniile. De asemenea, a crescut plafonul pentru veniturile cuprinse între 3601 și 4500 de lei (anterior 2900-3200 de lei) pentru abonamente pe o singură linie.
„Primăria Municipiului Cluj-Napoca asigură în continuare gratuitate la transportul în comun pentru pentru persoane vârstnice, revoluționari, veterani și văduve de război și urmași ai eroilor martiri. În ultima ședință a Consiliului local și în urma consultării publice a fost aprobată propunerea de majorare a plafoanelor pentru facilități la transportul în comun, după cum urmează:
– pentru abonamente pe toate liniile – majorare de la 2900 lei la 3600 lei
– pentru abonamente pe o singură linie – majorare pentru persoanele cu pensiile cuprinse între 2900 – 3200 lei la 3601- 4500 lei”, a anunțat primarul Emil Boc.
Gratuitate pe totate liniile pentru seniorii peste 70 de ani
Persoanele cu vârsta peste 70 de ani beneficiază de gratuitate pe toate liniile de transport, indiferent de venituri. În afara seniorilor, gratuitatea la transportul public se menține pentru revoluționari, veterani și văduve de război și urmașii eroilor martiri.
„Astfel, persoanele cu vârsta de peste 70 de ani au gratuitate pe toate liniile de transport din Cluj-Napoca, indiferent de venit. Seniorii cu venit de până la 3600 de lei beneficiază de abonament gratuit pe toate liniile de transport, iar cei cu venituri cuprinse între 3601 și 4500 beneficiază de abonament gratuit pe o singură linie”, a mai arătat Boc.
Distribuție Energie Electrică anunță că, din cauza unor lucrări, se întrerupe furnizarea energiei electrice în unele localități din jud. Cluj, astfel:
Adresa:
CLUJ-NAPOCA, Strada C-TIN DAICOVICI
CLUJ-NAPOCA, Strada CHINEZU PAUL
CLUJ-NAPOCA, Strada CLEMENCEAU GEORGES
CLUJ-NAPOCA, Strada FULICEA VIRGIL
CLUJ-NAPOCA, Strada PETROVICI OCTAVIAN
Interval: 05/12/2024 09:00 – 05/12/2024 13:00
Se întrerupe furnizarea CURENTULUI în anumite localități din Cluj. Vezi când și unde
Adresa:
FLORESTI, Strada ABATORULUI integral
FLORESTI, Strada CETATII 1-42
FLORESTI, Strada MUNCITORILOR integral
FLORESTI, Strada POLIGONULUI integral
FLORESTI, Strada PROFESOR IOAN RUS 1-81
FLORESTI, Strada TĂUȚIULUI 1-23 ; 2-66
Interval: 04/12/2024 09:00 – 04/12/2024 15:00