Clujul de altădată
VIDEO. La pas prin istoria Clujului. Huedin. Altarul roman şi parcul dendrologic de poveste (RO-EN)
Huedin. O localitate clujeană care îşi are rădăcinile încă din neolitic, cu vreo 7000 de ani înainte de Hristos. Azi e un orăşel cât o comună, singura localitate urbană din judeţul Cluj cu statut de oraş. Dar şi oraşele mici au farmecul şi istoria lor, iar prin câteva lucruri interesante ne plimbă istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
Altarul roman. Târgul Huedin
„Huedin, cel mai mic oraş din judeţul Cluj. Nu are statut de municipiu. Are în jur de 9000 de locuitori. El mai este cunoscut cu numele de Banffyhunyad, în maghiară, sau Heynod, în limba germană.
VEZI ŞI:
LA PAS PRIN ISTORIA JUDEŢULUI CLUJ
Este o localitate care are un istoric care datează din neolitic, aici s-au descoperit depozite ale unei civilizaţii din epoca bronzului. De asemenea, este prezent un altar din perioada romană, al unui ofiţer din Cohorta a II-a Hispanorum, în cadrul Liceului <<Octavian Goga>>.
Acest oraş avea statut de târg şi este amintit pentru prima dată în istorie în 1327″, spune istoricul clujean.
Parcul dendrologic de poveste
Pe lângă multe alte lucruri interesante, localitatea Huedin a avut şi un vestit parc dendrologic, iar la umbra unui copac ar fi poposit Rakoczi al II-lea, principe al Transilvaniei.
VEZI ŞI:
ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI
„Un element de picanterie este Conacul Borcsay. Domokos Borcsay a fost un personaj celebru al acestei localităţi, născut, pare-mi-se în 1848, lumea l-a cunoscut ca un tip foarte glumeţ.
Acel conac avea un parc dendrologic foarte valoros, iar acolo, lângă un copac, tradiţia spune că s-a odihnit Gheorghe sau Gyorgy Rakoczi al II-lea în drumul său spre Oradea, după ce a pierdut bătălia de la Floreşti sau dintre Floreşti şi Gilău. S-ar fi odihnit sub acel copac, ulterior ducându-se la Oradea, unde a şi decedat”, povesteşte istoricul clujean.
*Asociația Cluj24 derulează proiectul „La pas prin istoria judeţului Cluj”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Consiliul Judeţean Cluj.
VIDEO. Walking through the history of Cluj. Huedin. The roman altar and the fairytale dendrological park
Huedin. A locality from Cluj that has its roots in the Neolithic, about 7000 years before Christ. Today it is a small town, the only urban locality in Cluj County with a city status. But small towns also have their charm and history, and the historian from Cluj, Vladimir Alexandru Bogosavlievici, walks us through some interesting things.
The roman altar. The Huedin fair
“Huedin, the smallest city in Cluj County. It does not have the status of a municipality. It has about 9000 inhabitants. It is also known as Banffyhunyad, in Hungarian, or Heynod, in German.
It is a locality that has a history dating back to the Neolithic, it is where deposits of a civilization from the Bronze Age were discovered. There is also an altar from the Roman period, belonging to an officer from the Second Hispanorum Cohort, within the <<Octavian Goga>> High School.
This city had the status of a fair and is mentioned for the first time in history in 1327”, the historian from Cluj says.
The fairytale dendrological park
In addition to many other interesting things, the town of Huedin also had a famous dendrological park. It is believed that Rakoczi II, prince of Transylvania, rested under the shade of a tree there.
“A spicy element is the Borcsay Mansion. Domokos Borcsay was a famous character of this locality, he seems to have been born in 1848. The world knew him as a very funny guy.
That mansion had a very valuable dendrological park, and there, next to a tree, tradition says that Gheorghe or Gyorgy Rakoczi II rested on his way to Oradea, after losing the battle of Florești or between Florești and Gilău. It is believed that he rested under that tree, and traveled to Oradea, where he died”, the historian narrates.
*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 association, in collaboration with the history teacher Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, and co-financed by the Cluj County Council. (traducere în engleză, Amalia Oprescu)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO FOTO. TRAGEDIE. Trei MORȚI într-un grav accident la Câțcău, între un microbuz și un camion

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin luni dimineață la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Câțcău, soldat cu 3 morți.
Din primele date, în accident au fost implicate un microbuz și un autocamion. În microbuz se află trei victime încarcerate, inconștiente. La misiune iau parte două autospeciale cu modul de descarcerare, trei ambulanțe SAJ și o ambulanță SMURD.
”Echipajele au descarcerat trei victime aflate în microbuz, mai exact o femeie și doi bărbați. Din păcate, cu toții prezintă leziuni incompatibile cu viața. Până acum, alte patru persoane primesc îngrijiri medicale”, arată ISU.
Microbuzul era înmatriculat în Republica Moldova.
Polițiștii fac cercetări pentru a stabili cauza accidentului.
UPDATE. Alte persoane, la spital
”Au mai fost transportați la spital o femeie și un copil de aproximativ un an, respectiv trei bărbați. Cu toții au fost în permanență conștienți și cooperanți”, precizează pompierii clujeni.
ECONOMIE
Casa Albă a schimbat regulile comerțului mondial. Perspective nesigure, inclusiv pentru SUA

Politica protecţionistă a administrației americane, replică a măsurilor luate în urmă cu 100 de ani, care au condus apoi la marea criză, poate afecta economia mondială, inclusiv pe cea americană.
Președintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a atras atenția asupra riscurilor, care afecta rolul Fed de a reduce șomajul și inflația la 2%, arată analistul economic Radu Georgescu.
Casa Albă a schimbat regulile comerțului mondial
Jerome Powell a declarat că noile tarife sunt „mai mari decât era de aşteptat” și economia americană se va confrunta „cu o perspectivă extrem de nesigură, cu riscuri ridicate atât în privinţa şomajului cât şi a inflaţiei”.
Șeful Fed, arată economistul cujean, a afirmat că își va duce mandatul până la capăt, rezistând astfel presiunilor republicanilor, și a avertizat asupra faptului că va menţine rata de referință în culoarul 4,25 – 4,5%, până când va exista mai multă claritate cu privire la consecinţele economice, chiar dacă preşedintele Trump a sugerat o reducere a dobânzilor.
Oficialii băncii centrale americane au arătat că încă speră că vor opera cel puțin două reduceri ale costurilor de împrumut, de câte un sfert de punct procentual fiecare.
Cum au reacționat piețele după anunțul lui Donald Trump
Piețele au reacționat instantaneu la anunțul făcut de Donald Trump, arată Radu Georgescu. Astfel, euro a crescut de la 1,0778 dolari, miercuri, la 1,1109 dolari, vineri, cel mai ridicat nivel de la începutul lui octombrie trecut, și s-a retras la închiderea pieței americane la 1,0955 dolari, după ce s-a anunțat că economia SUA a creat 228.000 de locuri de muncă în luna martie.
Prețul aurului a fluctuat
În piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,6187 lei, la sfârșitul lui martie, la 4,5116 lei, în ședința de joi, pentru ca vineri să urce ușor la 4,5295 lei. Deprecierea monedei americane, spune Radu Georgescu, a avut drept replică o majorare a cererii de aur, investitorii dorind să se protejeze față de creștere a inflației.
Astfel, uncia de aur a atins joi al treilea record săptămânii trecute de 3.169,60 dolari, după care s-a retras vineri la 3.014 – 3.138,70 dolari. În piața locală, prețul gramului de aur a atins miercuri un maxim istoric de 463,3913 lei, însă a scăzut vineri la 450,1929 lei.
Cursul euro s-a mișcat între 4,9770 și 4,9774 lei, cel de vineri fiind stabilit la 4,9770 lei, în timp ce tranzacțiile s-au realizat la nivel săptămânal între 4,9740 și 4,978 lei.
ROBOR la trei luni a stagnat
Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,89%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni la 6,06%.
Finanţele au redeschis joi o emisiune de certificate de trezorerie scadentă în octombrie şi au atras 561 milioane lei, sub valoarea programată de 800 milioane lei, la o dobândă medie anuală de 6,36%. Se observă că după o lungă perioadă Trezoreria s-a împrumutat sub nivelul dobânzii de politică monetară a BNR, care este de 6,5%, arată analistul econimic clujean.
Tot joi a fost redeschisă o emisiune de obligațiuni cu scadența în mai 2029, cu o valoare programată de 600 milioane lei. Statul a atras 875 milioane lei, la un randament mediu anual de 7,22%, sumă care a fost suplimentată vineri cu 90 milioane lei.
Cursul francului elvețian a crescut în prima săptămână din aprilie de la 5,2151 la 5,2969 lei, efect al majorării cererii de monedă helvetă, considerată drept un refugiu în perioadele tulburi. Lira sterlină a scăzut de la 5,9774 lei, la jumătatea săptămânii, la 5,8826 lei, la sfârșitul ei.
Piața cripto a fost afectată și ea de reducerea apetitului pentru risc. Bitcoin a scăzut la sfârșitul săptămânii la 82.725 – 83.704 dolari iar ethereum la 1.784 – 1.815 dolari.

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit avertizările de vreme rea, inclusiv la Cluj.
Vremea va fi deosebit de rece, va fi brumă și îngheț la sol, se vor înregistra precipitații mixte și intensificări ale vântului, până în 10 aprilie.
Vreme deosebit de rece la Cluj până joi. Ninge la munte
Potrivit meteorologilor, vremea va fi deosebit de rece, atât ziua cât și noaptea. Temperaturile maxime se vor situa în general între 2 și 10 grade, iar în cursul nopților și al dimineților se vor înregistra temperaturi preponderent negative, cuprinse între -7 și 2 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei până în jurul valorii de -10 grade.
Local se va produce brumă și îngheț la sol. Vor fi intervale cu precipitații, ninsori la munte și în jumătatea de nord a țării și mixte în sud. Temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45 – 50 de kilometri pe oră în cea mai mare parte a țării.
ADMINISTRAȚIE
Noi spații de terase, scoase la licitație pe străzile Universității și Janos Bolyai din Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca scoate la licitație noi spații de terase de pe străzile Janos Bolyai și Universității.
Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate luni, 7 aprilie, un proiect de hotărâre privind închirierea, prin licitație publică, a unor terenuri destinate amplasării teraselor de alimentați publică, pe strada Universității și Janos Bolyai.
Durata închirierii este de 5 ani, fără posibilitate de prelungire. Prețul minim pentru închiriere este de 62,88 lei/mp/lună pe strada Universității și de 62,27 lei/mp/lună pe strada Janos Bolyai. Prețul va fi indexat luna cu rata inflației.
Este vorba de cinci terenuri date spre închiriere pe strada Universității și două terenuri, pe strada Janos Bolyai.
Amintim că, în aprilie 2024, Primăria a scos spre închiriere alte trei terase pe strada Universității și o terasă pe strada Bolyai János.
Lucrările de pe străzile Kogălniceanu, Universității și cele adiacente au fost finalizate în 31 martie 2024.