ACTUALITATE
VIDEO. INTERVIU Ada Milea, după un concert la Cluj: Întotdeauna mi se pare că găsesc în PUBLICUL de aici rezonanța care trebuie
Artista Ada Milea a susținut sâmbătă seara un concert în 4 în clubul FORM Space din Cluj-Napoca, alături de Bobo Burlăcianu, Cristi Rigman și Anca Hanu.
Aceasta este o cântăreață recunoscută pentru ironiile inteligente și sarcasmul de bun gust, iar împreună cu ceilalți trei colegi, creează cocktailuri artistice pline de umor, declanșând un amalgam de trăiri în rândul spectatorilor, cu piesele și momentele actoricești expresive.
La finalul concertului, Ada Milea a acordat un scurt interviu pentru Cluj24.
Ce impact a avut pandemia în ceea ce privește activitatea dumneavoastră muzicală?
Noi, independenții, am cam suferit, dar ne-am dat seama că sunt niște vremuri speciale și trebuie să trecem peste ele. Am reușit să descopăr vânzările online de muzică și, cumva, am supraviețuit.
Ce ați face dacă ajungem în lockdown din cauza omicron?
Om trăi și om vedea, cum am trăit și am văzut.
Cum percepeți contactul cu publicul mai tânăr față de cel mai în etate? Vă raportați diferit?
Mie mi se pare publicul din sală foarte amestecat. Am văzut rocker tatuat lângă bătrânică decentă și fetiță cuminte. Mi se pare că fiecare are felul lui de a percepe și, dacă vin la spectacol, știu la ce vin.
Care este cea mai mare satisfacție pentru dumneavoastră atunci când aveți un concert?
Bucuria publicului care se citește pe fețe și mai nou în ochi, că fețele sunt acoperite, dar se simte. Este feelingul că ceea ce spunem noi merge mai departe și declanșează în ceilalți bucurie.
Cum vi s-a părut interacțiunea cu publicul din seara aceasta?
Îmi e foarte, foarte drag publicul de Cluj și întotdeauna mi se pare că găsesc în el rezonanța care trebuie.
De unde vă vin ideile? Ce vă inspiră?
Mai nou, piesele de teatru la care lucrez. Lucrez din când în când cu un regizor, mă cheamă să fac cântece în unele spectacole de teatru. La un moment dat, directorii de teatru au avut ideea să fac concerte cap-coadă cu actori după anumite cărți. Până acum, am făcut destul de multe. Am făcut „Chirița”, am făcut „Insula” după Gellu Naum și se pare că există public pentru așa ceva.
Aveți vreo piesă preferată pe care vă place să o cântați mereu la concerte?
Îmi sunt dragi toate… piesele colegilor. Claxonul de tir!
Pregătiți ceva nou pentru anul acesta?
Da, am câteva proiecte. Acum mă duc la Teatrul din Târgu Jiu cu o carte a lui Florin Bican, după aceea revin la Cluj și facem „O scrisoare pierdută” în varianta concert și mai am, la Teatrul din Constanța, ceva început în 2021, că a fost foarte surprinzător anul trecut – am rămas fără sală – și finalizăm proiectul început acolo, după care mă duc la Chișinău, unde lucrez „Ferma Animalelor”.
Concertul de la FORM Space
Sâmbătă seara, la clubul FORM Space din Cluj-Napoca, au concertat Ada Milea, Cristi Rigman, Bobo Burlăcianu și Anca Hanu, în formula deja cunoscută și îndrăgită de fani.
Spectatorilor li s-a permis intrarea în club începând cu ora 17:00, urmând ca artiștii să vină pe scenă la ora 20:00. Atmosfera a fost încălzită cu două dintre cele mai cunoscute piese, „Moș Crăciun”, respectiv „Manea cu lanțuri”, urmate de melodii precum: „Rugăciunea Bărbaților”, „Zdup Zdup Zdup”, „MiRe”, „Sticla”, „Zmei”, „Pepelea”, „Musca”, „Fugim Fugim”, „Colind Horror” și multe altele.
Spectacolul complet: interacțiune cu publicul, momente muzicale și actoricești, joc scenic și umor
De-a lungul concertului în 4, au fost abordate numeroase subiecte, care au fost alternate într-o manieră umoristică, prin replicile Adei Milea: „Și după atâta violență, un cântec de dragoste”, „Cristi și cu Bobo joacă fetițele Chiriței, Anca o joacă pe Chirița, iar eu… chitara”, sau „Mai avem doar piese urâte”, ultima fiind adresată spectatorilor după ce au revenit pe scenă, la cererea lor.
Amuzamentul a fost stârnit și de inserțiile actoricești în care interpreții se prefăceau fie că se încurcă, fie că sunt personaje tipice din familia tradițională românească, precum femeia de la țară, săteanul ajuns prefect și alte asemenea.
Interacțiunea cu fanii a animat, de asemenea, atmosfera.
La sfârșitul piesei „Fată Rea”, ale cărei versuri spun povestea unei fete criticate de oameni, care își dorește să fie apreciată („Vreau să fiu bună și eu/ Să mi se zică <<Ce bună ești, fată>>/ Să fiu lăudată/ Măcar o dată”), o persoană din public a strigat către Cristi Rigman – cel care a interpretat rolul – că este sexy. Acesta i-a mulțumit în șoaptă, schimbul de replici dând startul unui nou episod de râsete în rândul spectatorilor.
Umorul a fost antrenat și de încercarea Adei Milea de a încuraja fanii să cânte alături de ea versurile piesei „Teleorman” – „măcar partea cu șpaga” – care se remarcă prin enumerațiile turcismelor greu de reținut: „baclava, halva, haimana, ghiozdan, dulap, musaca, ciorap, bacșiș, ciubuc, tavan”.
Un alt moment în care publicul a umplut sala de râsete a fost în introducerea piesei „Hoit”, de către Ada Milea:
„Nu știu dacă să îndrăznim cu această piesă numită <<Hoit>>…”, a spus artista, întreruptă de reacțiile vocale de bucurie ale spectatorilor.
„Dar fanii ne-au convins”, a continuat aceasta.
Nu în ultimul rând, melodia intitulată „Claxon de tir”, a impresionat publicul prin sunetul specific, prestație la care nu s-a așteptat, dat fiind că, inițial, Ada a prezentat-o ca fiind „o compoziție complexă”, la care s-a lucrat mult timp.
Alte onomatopee au surprins, la rândul lor, spectatorii, asemenea imitației sunetelor de muscă și de porc de la începutul concertului, ce s-au reluat la finalul acestuia, conferind circularitate momentului artistic. În contrast, solo-ul de trompetă a uimit fanii deoarece nu a avut loc, motivul invocat în cadrul spectacolului fiind că instrumentul este în chiuvetă.
Accesul s-a făcut pe baza certificatului verde, iar biletele au fost disponibile atât online, cât și la intrare. Evenimentul s-a încheiat la ora 22:00.
Sursa foto: adamilea.ro
Amalia Oprescu
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Ploaie torențială cu grindină și descărcări electrice, la Cluj-Napoca. Imagini surprinse în timpul furtunii

Cluj-Napoca a fost lovit sâmbătă de o furtună violentă, cu ploaie torențială, grindină, fulgere și tunete puternice. Județul se află sâmbătă sub o avertizare meteo cod galben de instabilitate atmosferică.
Ploaia torențială a fost însoțită de căderi de grindină de diferite dimensiuni, iar cerul a fost brăzdat de fulgere. Zgomotul tunetelor a completat tabloul unei furtuni de primăvară extrem de intense.
În videoclipurile surprinse, se pot vedea siroaie de apă și grindină care se scurg pe Calea Turzii din Cluj-Napoca.
De asemenea, imaginile arată cum grindina a acoperit carosabilul, trotuarele și spațiile verzi.
Evenimentele meteo violente vin pe fondul unei avertizări de cod galben emisă de Administrația Națională de Meteorologie pentru zona montană a județului Cluj. Avertizarea este valabilă până duminică, 27 aprilie, ora 10:00.
Potrivit meteorologilor, sunt așteptate în continuare perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, manifestate prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (cu viteze de 50-70 km/h), vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă pot ajunge la 20-30 l/mp și izolat chiar peste 50 l/mp.
EVENIMENT
VIDEO. Emil Boc, cumpărături la piața volantă: „Un loc unde sănătatea se îmbină tradiția”. Programul de funcționare

Primarul Emil Boc a vizitat sâmbătă piața volantă organizată lângă stadionul Cluj Arena din Cluj-Napoca, unde a transmis un îndemn clujenilor să susțină producătorii locali și să aleagă produse sănătoase și de calitate.
„Mă aflu la piața volantă de lângă stadionul din Cluj-Napoca, un loc unde suntem mai aproape de producătorii locali, un loc unde sănătatea se îmbină tradiția, un loc unde putem să ne procurăm produse de calitate, la prețul cât mai bune cu putință, să scurtăm drumul spre farfurie al alimentelor și să alegem ce punem în farfurie cât mai sănătos și cât mai bun. Vă invit și pe dumneavoastră, dacă aveți vreme, să veniți la această piață volantă pe care o avem aici în Cluj”, a declarat Emil Boc.
Printre produsele disponibile la piața volantă se numără cartofi roșii (4 lei/kg), mere (7 lei/kg), pere (10 lei/kg), morcovi (5 lei/kg), ridichi (2,5 lei/legătura), ceapă verde, ouă (1,5–2 lei/bucata), plante la ghiveci, răsaduri, spanac, pâine de casă, lactate, brânzeturi și mezeluri.
Programul piețelor volante
Primăria Cluj-Napoca organizează piețe volante săptămânal, astfel:
- în fiecare sâmbătă (orele 7:00–16:00) și marți (orele 10:00–17:00) în zona stadionului;
- în fiecare joi (orele 10:00–17:00) în cartierul Gheorgheni, pe strada Unirii (capătul liniei 3).
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Praline din brânză de burduf de Alba învelite în ciocolată la Cluj. “O combinație între știință și artă”

Curajul de a încerca ceva nou și dorința de a readuce gustul vremurilor trecute, gustul de acasă, se regăsesc într-o experiență unică: praline cu brânză de burduf învelite în ciocolată.
Laura Hizo, fondatoarea atelierului de ciocolată Maximilian Chocolat Cluj-Napoca, a povestit pentru Cluj24 că ideea de a combina brânza de burduf cu ciocolată a apărut în urma unei colaborări anterioare cu cei de la Ferma Cu Omenie din județul Alba, cu care mențin o relație de mai bine de un an:
“Sunt niște produse pe care le-am făcut și anterior pentru ei, doar într-o ediție foarte limitată. Găsindu-ne împreună, ne-am dat seama că avem valori comune”.
Cum a început totul
Deși vin din universuri diferite, valorile comune sunt cele care i-au unit. “Chiar dacă facem lucruri foarte diferite și suntem din universuri un pic diferite, ei de la fermă și noi din zona aceasta gourmet, am realizat că avem foarte multe valori comune și că am putea să facem o combinație care să le regăsească pe amândouă”, spune Laura Hizo.
Totul a început cu o comandă simplă din partea celor de la Ferma cu Omenie, praline cu ciocolată de la Maximilian Chocolat, oferite cadou colaboratorilor.
După această comandă, datorită gustului care a lăsat o impresie atât de puternică, s-a născut o întrebare îndrăzneață, care a ajuns la concretizare: “Cum ar fi să combinăm brânza de burduf cu ciocolată?”.
Daniela Florea, de la Ferma cu Omenie și Laura Hizo de la Maximilian Chocolat au lucrat împreună la o rețetă unică, în care tradiția se întâlnește cu arta ciocolateriei.
Pentru o colaborare de succes cu rezultate pe măsură, este nevoie de valori comune, ceea ce îi și unește pe reprezentanții celor două firme.
Ce conțin pralinele Timeless Fusion
Pralinele Timeless Fusion sunt mai mult decât un desert, sunt o experiență. În fiecare cutie se regăsesc două tipuri de praline, ambele construite în jurul unui biscuit crocant cu brânză de burduf, nucă și unt.
„Am vrut să testăm cum potențează brânza de burduf gustul a două tipuri de ganache-uri: unul de caise, acrișor și un pic mai acid și unul de caramel, mai dulce și onctuos.
Tot așa ca să vedem de ce manieră se regăsește gustul potențat de unul sau altul dintre elemente. Și în pralina cu caramel, brânza de burduf este tot în biscuit”, precizează Laura.
Brânza de burduf de la Ferma cu Omenie este făcută 100% din caș.
“Materia primă pe care o folosim este doar caș, îl măcinăm și adăugăm un pic de sare pentru conservare. Conține 77,5% caș din lapte de vacă, 20% caș din lapte de oaie și 2.5% sare.
Din acest motiv are și gustul mai domol, mai blând, și atunci e foarte versatilă și se potrivește în diverse rețete, printre care și cea de praline”, spune Daniela.
Poate că vom continua această colaborare și o să ajungem și la un ganache cu brânza de burduf. Clienții deja ne cer”, explică Laura de la atelierul de ciocolată.
Designul îmbină eleganța cu tradiționalul
Ambalajul reflectă colaborarea: elementele vizuale tradiționale ale fermei se îmbină cu estetica elegantă a atelierului de ciocolată, într-un design „naiv-modern”:
“Ambalajele sunt pe structura ambalajului clasic de la Maximilian Chocolat, dar am preluat în partea de grafică culorile brandului De la Ferma cu Omenie.
Bineînțeles, ambii suntem menționați pe ambalaj și am încercat să redăm acest TimelessFusion într-o grafică ușor naivă, cu elemente tradiționale, dar totuși către zona de modern”, adaugă Laura.
Ce părere au clienții
Reacțiile clienților au fost pozitive, demonstrând că această colaborare a fost un pas înainte și un risc bine meritat.
“Adevărul este că a fost foarte bine primit acest produs de către clienți. Ne bucură faptul că au înțeles ideea, au înțeles că putem să regăsim aceste gusturi tradiționale în viața noastră modernă și într-o variantă gourmet, de fine dining, unde gusturile se potențează foarte mult”, completează Laura.
De asemenea, turiștii sunt încântați și chiar uimiți de această combinație: “Turiștii sunt foarte încântați de a gusta ceva autentic și cu atât mai încântați în momentul în care văd că și în România se fac produse gourmet”.
În ceea ce privește clienții de la Ferma cu Omenie, suprinderea a fost la fel de mare atunci când au gustat această combinație neașteptată.
“Nu le venea să creadă că există brânză de burduf în praline, foarte impresionați au fost. Adică a fost ceva diferit, cumva tradiționalul combinat cu modernul”, a menționat și Daniela.
Așadar, orice om care are deschidere, curiozitate, poate un pic de curaj și care apreciază elementele acestea tradiționale văzute în forma lor autentică și frumoasă, va fi cu siguranță încântat de această combinație.
“Atât consumatorii celor de la fermă, cât și clienții noștri au primit foarte bine acest produs”, adaugă Laura.
Care este procesul de producție
În ceea ce privește procesul de producție, Laura a povestit pentru Cluj24 că pralinele se realizează cu ajutorul unor matrițe de policarbonat.
Astfel, prima dintre etape este pictarea manuală a acestora: “Ele se pictează cu unt de cacao colorat și coloranți alimentari. Colecția aceasta are mai multe rânduri de pictură.
Are niște dungi și apoi este suflat cu unt de cacao colorat în două etape”.
Odată ce partea de design este finalizată, ea are nevoie de 12 ore de cristalizare, având în vedere că în compoziție se regăsește unt de cacao.
După aceea se realizează cochilia de ciocolată, care și ea are nevoie de perioadă de cristalizare, după care se introduce ganache-ul, biscuitul și la final se închide în ciocolată cu lapte.
Rețeta perfectă: “O combinație între știință și artă”
Pentru a ajunge la rezultatul dorit este nevoie de timp, răbdare și determinare, crede Laura: “Pralinele au mai multe etape în zona de dezvoltare. Ideea este că tot acest proces de realizare a ganache-ului e o combinație între știință și artă.
Ganache-urile în sinea lor au niște procente foarte bine stabilite pentru conținut, astfel încât să asigure aceeiași textură, savoare și o viață de raft pe măsura așteptărilor.
Se fac mai multe probe pentru ganache-uri. Prima dată se testează ele, după care se încapsulează în cochilii și se stabilește dacă se potrivesc mai bine cu un tip de ciocolată sau altul, cu un anumit procent de cacao sau altul”.
Combinarea gusturilor, o adevărată provocare
Provocarea principală pe care au întâmpinat-o a fost modul în care sunt combinate gusturile.
Pentru a fi desertul echilibrat și cu toate acestea un pic surprinzător, a necesitat mai multă atenție, care în cele din urmă a dat roade, având rezultatul dorit.
“Zona aceasta de a reuși să corelăm gusturile a fost o provocare. Cu toate astea, suntem foarte încântați în momentul de față de faptul că acest biscuit în care am pus brânză aduce și un plus de textură produsului, pe care noi îl considerăm valoros”, mai menționează Laura.
Gustul de acasă reinterpetat
“Surprindere, bucurie, regăsire cumva” sunt sentimentele pe care aceștia vor să le transmită clienților.
“Aduce un pic gustul de acasă. Până la urmă atât caisa cât și caramelul și bineînțeles și brânza de burduf, gustul de nucă, crocantul din biscuiți, toate îți aduc sentimentul acesta de un acasă reinterpretat.
Cred că de asta ne și place că îi spune Timeless, pentru că îți aduce niște gusturi pe care poate ți le amintești din copilărie, dar tu acum le interpretezi foarte diferit, mult mai colorat și mai complex”, subliniază Laura.
Durabilitatea pralinelor Timeless Fusion și care sunt prețurile
Potrivit acesteia, pralinele au doar o lună valabilitate, dar producătorii trebuie să se asigure că în acea lună, chiar și în cea de-a 30-a zi, ele sunt la același nivel calitativ ca la început.
”Asta se întâmplă pentru că folosim doar ingrediente naturale, toate ganache-urile le facem noi de la zero”, mai arată Laura.
În ceea ce privește prețurile, acestea diferă în funcție de numărul de praline din cutie. Astfel, cutiuța de 4 praline costă 40 de lei, iar cea de 9 este 90 de lei.
Colaborările deosebite continuă
Pralinele cu brânza de burduf provenită de la Ferma cu Omenie nu sunt prima combinație ieșită din tipar. În trecut, au fost produse, în ediție limitată, brânză de burduf cu trufe.
Reprezentanții fermei spun că își doresc să continue colaborările alături de parteneri care împărtășesc aceleași valori și principii.
“Acesta e un început, așa să zic, mai promițător și mai curajos cu care ne mândrim, dar nu vrem să ne oprim aici. Căutăm în continuare să mai găsim astfel de colaborări, să strângem o comunitate de oameni cu afaceri micuțe, oameni buni și care fac același lucru ca noi. Folosesc aceleași valori și principii, și putem împărtăși omenia. Se dedică într-un totul produselor și care țin foarte mult la calitate”, a conchis Daniela.
Denisa Davidaș
CULTURA
Funeraliile Papei Francisc: 150.000 de oameni, în Piața Sfântul Petru. Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu iau parte la procesiune

Funeraliile Papei Francisc au început sâmbătă dimineață, puțin după ora locală 10:00 (8:00 GMT), cu procesiunea scoaterii sicriului din Bazilica Sfântul Petru și întâmpinarea acestuia de către zecile de mii de credincioși adunați în Piața Sfântul Petru, care l-au ovaționat în picioare, scrie Agerpres.
Aproape 150.000 de persoane au umplut Piața Sfântul Petru și bulevardul Via della Conciliazione (EFE), în timp ce peste 4.500 de preoți, 700 de episcopi și 225 de cardinali au concelebrat Liturghia solemnă. Ceremonia este oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re.
Președintele american Donald Trump și fostul președinte Joe Biden se numără printre liderii politici prezenți. Trump și soția sa, Melania, au sosit vineri seară la Roma și au adus un omagiu sicriului închis al Suveranului Pontif, înaintea începerii slujbei.
Joe Biden, al doilea președinte catolic din istoria SUA, a sosit sâmbătă dimineață, fiind însoțit de soția sa, Jill Biden. Deși Biden nu făcea parte din delegația oficială a SUA, condusă de Trump, prezența sa a fost una dintre primele confirmate în Piața Sfântul Petru, mai scrie Agerpres.
România, reprezentată de președinte, prim-ministru și ministrul de externe
România este reprezentată la cel mai înalt nivel prin președintele interimar Ilie Bolojan, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, scrie Digi24.
Într-o ceremonie discretă și emoționantă, sicriul Papei a fost stropit cu apă sfințită și a fost intonat imnul „Regina Caeli” înainte de închiderea finală. În sicriu au fost depuse medalii emise în timpul pontificatului său, inclusiv medalia vizitei în România, precum și pergamentul „Rogitus”, care cuprinde rezumatul vieții și slujirii sale, mai scrie sursa citată.
Funeralii organizate după un ritual simplificat
Papa Francisc a cerut ca funeraliile să fie organizate după un ritual simplificat, stabilit de noua ediție a Ordo Exsequiarum Romani Pontificis, elaborată chiar în timpul pontificatului său, reflectând astfel valorile de modestie și umanitate pe care le-a promovat în întreaga sa viață și slujire, scrie Agerpres.
Suveranul pontif, care a murit lunea trecută la vârsta de 88 de ani, era foarte devotat imaginii mariane „Salus Populi Romani” („Salvarea poporului roman”), se ruga adesea în fața acestei icoane a Maicii Domnului aflată în Cappella Paolina din Bazilica Santa Maria Maggiore și și-a exprimat dorința expresă de a fi înmormântat în această biserică.
Papa Francisc a luptat pentru a remodela Biserica Romano-Catolică
Printre schimbările din noua ediție, potrivit Vatican News, se numără eliminarea utilizării a trei sicrie, din chiparos, plumb și stejar, și posibilitatea ca un Papă decedat să fie înmormântat în afara Bazilicii Vaticanului. O altă schimbare este că expunerea publică înainte de înmormântare va avea loc într-un sicriu simplu, din lemn, și nu pe un suport ridicat, așa cum se făcea anterior. Constatarea decesului Papei s-a făcut, de asemenea, în capela papală, nu în camera sa.
Primul papă non-european din ultimele aproape 13 secole, Francisc a luptat pentru a remodela Biserica Romano-Catolică în timpul papalității sale de 12 ani, luând partea celor săraci și marginalizați, provocând în același timp națiunile bogate să ajute migranții și să inverseze schimbările climatice, scrie Reuters.
„Francisc a lăsat tuturor o mărturie minunată de umanitate, de viață sfântă și de paternitate universală”, se arată într-un rezumat oficial al papalității sale, scris în latină și așezat lângă corpul său.
FOTO, VIDEO: Vatican News