ACTUALITATE
VIDEO. INTERVIU Ada Milea, după un concert la Cluj: Întotdeauna mi se pare că găsesc în PUBLICUL de aici rezonanța care trebuie
Artista Ada Milea a susținut sâmbătă seara un concert în 4 în clubul FORM Space din Cluj-Napoca, alături de Bobo Burlăcianu, Cristi Rigman și Anca Hanu.
Aceasta este o cântăreață recunoscută pentru ironiile inteligente și sarcasmul de bun gust, iar împreună cu ceilalți trei colegi, creează cocktailuri artistice pline de umor, declanșând un amalgam de trăiri în rândul spectatorilor, cu piesele și momentele actoricești expresive.
La finalul concertului, Ada Milea a acordat un scurt interviu pentru Cluj24.
Ce impact a avut pandemia în ceea ce privește activitatea dumneavoastră muzicală?
Noi, independenții, am cam suferit, dar ne-am dat seama că sunt niște vremuri speciale și trebuie să trecem peste ele. Am reușit să descopăr vânzările online de muzică și, cumva, am supraviețuit.
Ce ați face dacă ajungem în lockdown din cauza omicron?
Om trăi și om vedea, cum am trăit și am văzut.
Cum percepeți contactul cu publicul mai tânăr față de cel mai în etate? Vă raportați diferit?
Mie mi se pare publicul din sală foarte amestecat. Am văzut rocker tatuat lângă bătrânică decentă și fetiță cuminte. Mi se pare că fiecare are felul lui de a percepe și, dacă vin la spectacol, știu la ce vin.
Care este cea mai mare satisfacție pentru dumneavoastră atunci când aveți un concert?
Bucuria publicului care se citește pe fețe și mai nou în ochi, că fețele sunt acoperite, dar se simte. Este feelingul că ceea ce spunem noi merge mai departe și declanșează în ceilalți bucurie.
Cum vi s-a părut interacțiunea cu publicul din seara aceasta?
Îmi e foarte, foarte drag publicul de Cluj și întotdeauna mi se pare că găsesc în el rezonanța care trebuie.
De unde vă vin ideile? Ce vă inspiră?
Mai nou, piesele de teatru la care lucrez. Lucrez din când în când cu un regizor, mă cheamă să fac cântece în unele spectacole de teatru. La un moment dat, directorii de teatru au avut ideea să fac concerte cap-coadă cu actori după anumite cărți. Până acum, am făcut destul de multe. Am făcut „Chirița”, am făcut „Insula” după Gellu Naum și se pare că există public pentru așa ceva.
Aveți vreo piesă preferată pe care vă place să o cântați mereu la concerte?
Îmi sunt dragi toate… piesele colegilor. Claxonul de tir!
Pregătiți ceva nou pentru anul acesta?
Da, am câteva proiecte. Acum mă duc la Teatrul din Târgu Jiu cu o carte a lui Florin Bican, după aceea revin la Cluj și facem „O scrisoare pierdută” în varianta concert și mai am, la Teatrul din Constanța, ceva început în 2021, că a fost foarte surprinzător anul trecut – am rămas fără sală – și finalizăm proiectul început acolo, după care mă duc la Chișinău, unde lucrez „Ferma Animalelor”.
Concertul de la FORM Space
Sâmbătă seara, la clubul FORM Space din Cluj-Napoca, au concertat Ada Milea, Cristi Rigman, Bobo Burlăcianu și Anca Hanu, în formula deja cunoscută și îndrăgită de fani.
Spectatorilor li s-a permis intrarea în club începând cu ora 17:00, urmând ca artiștii să vină pe scenă la ora 20:00. Atmosfera a fost încălzită cu două dintre cele mai cunoscute piese, „Moș Crăciun”, respectiv „Manea cu lanțuri”, urmate de melodii precum: „Rugăciunea Bărbaților”, „Zdup Zdup Zdup”, „MiRe”, „Sticla”, „Zmei”, „Pepelea”, „Musca”, „Fugim Fugim”, „Colind Horror” și multe altele.
Spectacolul complet: interacțiune cu publicul, momente muzicale și actoricești, joc scenic și umor
De-a lungul concertului în 4, au fost abordate numeroase subiecte, care au fost alternate într-o manieră umoristică, prin replicile Adei Milea: „Și după atâta violență, un cântec de dragoste”, „Cristi și cu Bobo joacă fetițele Chiriței, Anca o joacă pe Chirița, iar eu… chitara”, sau „Mai avem doar piese urâte”, ultima fiind adresată spectatorilor după ce au revenit pe scenă, la cererea lor.
Amuzamentul a fost stârnit și de inserțiile actoricești în care interpreții se prefăceau fie că se încurcă, fie că sunt personaje tipice din familia tradițională românească, precum femeia de la țară, săteanul ajuns prefect și alte asemenea.
Interacțiunea cu fanii a animat, de asemenea, atmosfera.
La sfârșitul piesei „Fată Rea”, ale cărei versuri spun povestea unei fete criticate de oameni, care își dorește să fie apreciată („Vreau să fiu bună și eu/ Să mi se zică <<Ce bună ești, fată>>/ Să fiu lăudată/ Măcar o dată”), o persoană din public a strigat către Cristi Rigman – cel care a interpretat rolul – că este sexy. Acesta i-a mulțumit în șoaptă, schimbul de replici dând startul unui nou episod de râsete în rândul spectatorilor.
Umorul a fost antrenat și de încercarea Adei Milea de a încuraja fanii să cânte alături de ea versurile piesei „Teleorman” – „măcar partea cu șpaga” – care se remarcă prin enumerațiile turcismelor greu de reținut: „baclava, halva, haimana, ghiozdan, dulap, musaca, ciorap, bacșiș, ciubuc, tavan”.
Un alt moment în care publicul a umplut sala de râsete a fost în introducerea piesei „Hoit”, de către Ada Milea:
„Nu știu dacă să îndrăznim cu această piesă numită <<Hoit>>…”, a spus artista, întreruptă de reacțiile vocale de bucurie ale spectatorilor.
„Dar fanii ne-au convins”, a continuat aceasta.
Nu în ultimul rând, melodia intitulată „Claxon de tir”, a impresionat publicul prin sunetul specific, prestație la care nu s-a așteptat, dat fiind că, inițial, Ada a prezentat-o ca fiind „o compoziție complexă”, la care s-a lucrat mult timp.
Alte onomatopee au surprins, la rândul lor, spectatorii, asemenea imitației sunetelor de muscă și de porc de la începutul concertului, ce s-au reluat la finalul acestuia, conferind circularitate momentului artistic. În contrast, solo-ul de trompetă a uimit fanii deoarece nu a avut loc, motivul invocat în cadrul spectacolului fiind că instrumentul este în chiuvetă.
Accesul s-a făcut pe baza certificatului verde, iar biletele au fost disponibile atât online, cât și la intrare. Evenimentul s-a încheiat la ora 22:00.
Sursa foto: adamilea.ro
Amalia Oprescu
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Înrăutățirea situației economice a României, în condițiile în care economia a încetinit în primul trimestru al acestui an iar deficitul comercial a crescut în primele două luni cu 35% faţă de perioada similară din 2024, poate provoca o scădere a ratingului de țară, care va fi însoțită de scumpirea împrumuturilor guvernamentale, deprecierea leului și o eventuală intrare în recesiune, arată analistul economic clujean Radu Georgescu.
În opinia analiștilor CFA România, în 2025 există un risc de uşoară recesiune, cu o scădere a PIB de 1 – 1,5%, atât pe fondul noilor tarife vamale, a războiului de la graniţă cât şi a situaţiei politice din România, înainte de a afla cine este viitorul președinte.
Cotația euro urcă spre 4,9780 lei
Lunea aceasta, cursul euro a urcat de la 4,9774 la 4,9775 lei, maximul primelor patru luni, în condițiile în care tranzacțiile se realizau în culoarul 4,9774 – 4,9780 lei, arată Radu Georgescu.
BNR a semnalizat la începutul săptămânii, când a decis să mențină dobânda de referință la 6,50%, nivel stabilit în august trecut, că inflația se va menține în jurul pragului de 5% până la jumătatea anului. Conform INS, inflația din martie a fost de 4,86%, după o creștere de 5,02% în februarie.
În aceste condiții, indicii ROBOR au cunoscut o creștere marginală. Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 5,99% iar cel la 12 luni la 6,07%.
E „foame” de lei la Finanțe
Dealerii bancari și clienții lor nu puteau să rămână indiferenți la perspectivele negative cu care se confruntă România dar și de „foamea” de lei cu care se confruntă Finanţele. Motiv pentru ca să solicite o dobândă mai ridicată la licitațiile de titluri de stat, arată Radu Georgescu.
Lunea aceasta, Trezoreria s-a împrumutat cu 440,2 milioane de lei, printr-o emisiune cu scadența în iulie 2033, pentru care a acceptat un randament mediu anual de 7,48%.
„Conflict” între moneda americană și celelalte valute majore
Analistul economic arată, de asemenea, că războiul tarifelor vamale declanșat de administrația de la Casa Albă se prelungește treptat într-un conflict între moneda americană și celelalte valute majore, în condițiile în care faptul că dolarul este cel mai utilizat în comerțul mondial și este cel mai utilizat drept cea mai importantă monedă de rezervă internațională, este considerat sursa problemelor economice ale SUA.
Pe de altă parte, după anunțarea noilor tarife de import american, un important oficial al conducerii BCE a declarat „Mulțumesc lui Dumnezeu, Europa a creat moneda euro în urmă cu 25 de ani”. Iar investitorii din Uniunea Europeană au răspuns prin vânzarea de active americane, acțiuni sau obligațiuni, și repatrierea sumelor obținute, ceea ce a majorat cererea de monedă unică, spune Radu Georgescu.
Marcarea profiturilor a coborât euro de la un vârf de 1,1475 dolari, maxim a mai mult de trei ani, atins vineri, la 1,1318 – 1,1429 dolari. În piața locală cursul monedei americane a crescut de la 4,3617 la 4,3683 lei.
Media francului elvețian a scăzut la începutul acestei săptămâni la 5,3438 lei iar cel al lirei sterline a crescut de la un minim al ultimelor 17 luni de 5,7330 lei la 5,7573 lei.
Prețul gramului de aur a crescut marginal
Prețul gramului de aur a crescut marginal de la 452,6023 la 452,6946 lei, după ce la sfârșitul săptămânii trecute a fost atins maximul istoric de 3.246,80 dolari/uncie, și fluctua luni în culoarul 3.205 – 3.245 dolari/uncie.
Metalul galben este, alături de francul elvețian sau yenul japonez, unul dintre „refugiile” la care apelează investitorii în perioadele tulburi, căutat atât de băncile centrale sau populație, pentru a se proteja în faţa impredictibilităţii şi şocurilor geopolitice generate de războiul tarifelor vamale și cel al valutelor, arată Radu Georgescu.
Analiștii Goldman Sachs prognozează atingerea pragului de 3.700 dolari/uncie până la sfârșitul acestui an, pentru ca la jumătatea celui viitor să urce la 4.000 dolari/uncie,

Administrația Națională de Meteorologie a făcut o estimare a valorilor termice, dar și în ceea ce privește precipitațiile până la data de 27 aprilie.
Chiar dacă această lună a fost cu adevărat capricioasă, de Paști temperaturile vor fi ridicate, conform meteorologilor.
Cum va fi vremea de Paști la Cluj
În următoarele două spătămâni, regimul termic va fi apropiat de valorile climatologice specifice perioadei, cu maxime în jurul a 17 grade, potrivit ANM.
În intervalul 16–17 aprilie este prognozată o creștere a temperaturilor diurne, acestea urmând să urce spre 23-24 de grade. După acest episod mai cald, între 18 și 20 aprilie, maximele termice vor mai scădea ușor și se vor înregistra, în general, 19-21 de grade. Ulterior, arată meteorologii, se conturează o nouă tendință de încălzire, cu maxime de până la 22-23 de grade.
Anunțul meteorologilor despre ploi
Temperaturile minime vor avea variații ușoare, menținându-se, în general, între 6 și 8 grade pe tot parcursul perioadei.
Conform meteorologilor, vor fi posibile precipitații în cea mai mare parte a intervalului, dar cu o probabilitate mai ridicată între 19 și 20 aprilie și din nou din 24 aprilie, până aproape de finalul lunii aprilie.
Foto: Primăria Cluj-Napoca

CFR Cluj – Rapid este meciul care încheie etapa a 4-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Cu o victorie, clujenii egalau la puncte liderul FCSB, în schimb, o victorie a rapidiștilor îi sălta până pe locul 4. Partida se încheie egal, 1-1, după două reprize diametral opuse. Au înscris Bolgado (min.7), respectiv Kait (min.52).
Echipele de start:
CFR Cluj (4-3-3): Hindrich – Rocha, Bolgado, M. Ilie, Camora – Emerllahu, Djokovic, Fică – Korenica, L. Munteanu, Kamara
Rezerve: M.Popa, Abeid, Țîrlea, Sinyan, Name, Tachtsidis, Păun, Gligor, Deac, Nkololo, Postolachi, Juric
Antrenor: Dan Petrescu
CFR Cluj – Rapid, 1-1. Clujenii RATEAZĂ șansa de a egala FCSB la puncte
Rapid (4-3-3): Stolz – Onea, D. Ciobotariu, Pașcanu, Borza – Ademo, Kait, Chistensen – Al. Dobre, Burmaz, Petrila
Rezerve: Aioani, Braun, Săpunaru, Ignat, Bădescu, Vulturar, Grameni, N’Jie, R. Pop, Ankeye, Gojkovic, Koljic
Antrenor: Marius Șumudică
Stadion: „Dr. Constantin Rădulescu”, Cluj-Napoca
Arbitru: Florin Andrei
Asistenți: Daniel Mitruți și Alexandru Vodă
Arbitru VAR: Ovidiu Hațegan / Arbitru AVAR: Viorel Flueran
Început lent de partidă, cu un studiu poate prea exagerat de ambele părți. În min.5, Rocha se scutură de letargie și are o incursiune pe partea dreaptă, încheiată cu un șut cu stângul respins în corner de Stolz. Korenica execută perfect și Bolgado înscrie cu capul, în min.7, pentru 1-0.
În min.10, Kamara, poate unul dintre cei mai neinspirați jucători clujeni, interceptează o minge de la Ciubotariu însă șuteză slab.
Louis Munteanu încearcă și el poarta de două ori, însă șuturile lui trec de puțin peste bară. În min.32, Korenica prinde și el un șut bun peste poartă.
În min.42 apare și prima ocazie a rapidiștilor, însă Hindrich se opune șutului lui Onea.
Repriza a doua a avut o desfășurare total opusă. CFR a pierdut inițiativa, Rapid, în schimb, a devenit mai periculoasă. În min.52, Kait egalează după o fază lucrată de Petrila.
CFR nu se mai regăsește, se apără la disperare și contraatacă haotic. Kamara continuă să fie trompeta meciului, cu poziționări aiurea și finalizări hilare.
În min.70, Kait vede roșu pentru simulare, cartonaș anulat de arbitru după intervenția VAR, pe motiv de offside în faza premergătoare. În min.90, Hindrich salvează în fața lui Christensen. După două minute, vine rândul lui Stolz.
CFR ratează șansa de a face tandem în fruntea clasamentului cu FCSB, în timp ce Rapid smulge un punct care, practic, e ca apa sfințită, nici n-ajută, nici nu strică. Să fie primit…
Notele Cluj24:
Hindrich 8 – Rocha 7, Bolgado 7, M. Ilie 7, Camora 7 – Emerllahu 6, Djokovic 6, Fică 7 – Korenica 7, L. Munteanu 6, Kamara 5, Abeid 6, Tachtsidis, Păun 6, Nkololo, Postolachi

Pe 15 aprilie, între orele 12.00 – 18.00, centrul comercial VIVO! Cluj-Napoca va fi gazda unui Târg de lucrări hand-made organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj cu ocazia sărbătorilor pascale.
Vor fi expuse spre vânzare diferite obiecte realizate de copii și adulți cu dizbilități din centrele și unitățile rezidențiale administrate de DGASPC Cluj.
Târg de Paște cu vânzare la VIVO! Cluj-Napoca, în beneficiul persoanelor cu dizabilități
Ne dorim crearea unei atmosfere primitoare pentru copiii și adulții cu dizabilități astfel încât aceștia să se simtă admirați și integrați. Publicul are ocazia să cumpere obiecte inedite și să își manifeste astfel toleranța și aprecierea față de persoanele vulnerabile.
Este vorba despre copii de la casa de tip familial Perlino, casa Grigorescu, casa Târnavelor, casele de tip familial Mărăști, centrul de primire a copilului în regim de urgență Gavroche, din Cluj Napoca, copii de la casele de tip familial din Huedin, tineri cu dizabilități de la Centrele de abilitare și reabilitare din Gherla și Jucu, precum și adulți cu dizabilități fizice și neuropsihice de la Centrele de îngrijire și asistență din Luna de Jos și locuințele protejate din Catcău.
Vizitatorii VIVO! vor putea achiziționa icoane, tablouri, obiecte decorative, de pirogravură, ornamente destinate sărbătorilor pascale, autorii lucrărilor urmând a beneficia de fondurile strânse.
Vor fi prezenți și beneficiarii furnizorilor de servicii sociale private cu care DGASPC Cluj colaborează: asociația pentru protejarea și ajutorarea handicapaților neuro-psihici din Cluj- centrul de zi “Sf. Maria” , fundația “Bethesda & Floricica” Beclean, fundația „Estuar” și fundația „FEBE”.
Tineri voluntari, studenți la Asistență socială și Psihologie, vor contribui la buna desfășurare a evenimentului la care au fost invitați și reprezentanți ai autorităților locale.
Evenimentul are loc la intrarea numărul 2.