Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. Imagini cu IMPACT emoțional. Câine SPÂNZURAT și animale în PUTREFACȚIE la o fermă de lângă Gherla

Publicat


ferma2

Imagini greu de digerat au fost filmate de un clujean la o fermă de lângă Gherla.

Acesta a transmis imaginile cu „locul morții” Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului – OPMCB Cluj.

Imagini cu impact emoțional. Câine spînzurat și animale în putrefacție la o fermă de lângă Gherla

În imagini se poate observa un câine spânzurat la intrarea în hambar, un alt câine legat peste un cadavru și câteva leșuri de animale mari, probabil bivoli, potrivit OPMCB Cluj.

„Nu știm dacă poliția animalelor a vizitat deja acel loc al mortii, dar la cât îi știm de implicați, nu ne-ar suprinde să aflăm ca <<nu au fost constatate nereguli>>”, spun cei de la OPMCB Cluj, care cer ca autoritățile să ia măsuri de urgență.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Zidul orașului roman descoperit în Parcul I.L. Caragiale va fi conservat. Emil Boc: Profesorii să vină să facă ore aici

Publicat

De

Zid roman parcul I. L. Caragiale

Primăria va conserva descoperirea arheologică deosebită din Parcul I.L. Caragiale, anunță prilarul Emil Boc.

Zidul de incintă al orașului roman Napoca, datând aproximativ din anii 119 – 271 d. Hr., relevă o fundație solidă, construită de romani, utilizată ulterior de sași în fortificarea orașului.

„Această descoperire arheologică reconfirmă continuitatea daco-romană și vechimea milenară a orașului nostru”, a spus Emil Boc, care a vizita luni șantierul.

FOTO. Zidul orașului roman descoperit în Parcul I.L. Caragiale va fi conservat

Descoperirea a fost făcută odată cu lucrările de revitalizare a Parcului I.L. Caragiale și ariei adiacente din zona centrală a Clujului. Incinta din epoca romană se află la 4 m adâncime și se estimează că a fost construită în timpul împăratului Hadrian, care a ridicat orașul nostru la rang de municipiu.

Emil Boc: Profesorii să vină să facă ore aici

În parc, se află partea de Nord a cetății, care se întinde spre strada Napoca și până în zona Teatrului Puck.

„Dorim odată cu amenajarea să găsim o soluție de a conserva și proteja în manieră deschisă aceste vestigii, astfel încât să poată fi văzute de toți românii, de toți cei pasionați de istorie; profesorii să vină să facă ore aici, iar elevii să poată vadă istoria noastră, a națiunii române.

Obiectivul este să revitalizăm întreaga zonă, cu reintegrarea cursului de apă în peisajul urban, pentru a deveni un spațiu verde primitor, cu prioritizarea pietonilor și bicicliștilor”, a mai spus primarul Clujului.

Cum arată proiectul de revitalizare a zonei Parcului I.L. Caragiale

Proiectul reprezintă o investiție de 3,8 milioane euro și prevede recuperarea și amenajarea cursului de apă – Canalul Morii – crearea unui nou spațiu verde modern în zona centrală a orașului

Ce prevede proiectul:

  • Se plantează arbori de talie înaltă (3-5 m înălțime) și peste 1.500 buc. din specii de arbuști, plante perene cu flori sau ierburi ornamentale
  • Suprafața totală amenajată: 11.913 mp
  • Până în acest moment, în parc a fost pregătită suprafața pentru montarea mobilierului urban și a început restaurarea bustului scriitorului I. L. Caragiale
  • Prin acest proiect se va asigura și un sistem de iluminat public și arhitectural cu tehnologie LED, iar dotarea cu mobilier urban include: bănci pentru odihnă, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete, panouri cu caracter informativ privind descoperirile arheologice și istoria orașului.

În ceea ce privește decopertarea Canalului Morii, a fost realizată pasarela și 8 tronsoane din secțiunea curentă de 6 m și rămân de realizat încă 12 tronsoane din canal (total 138 metri liniari).

Va fi nevoie de reorganizarea circulației

Potrivit Primăriei, circulația pe strada Octavian Petrovici se reorganizează. În ariile în care condițiile de trafic permit sunt propuse zone de tip shared-space, prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul pietonal și spațiul pe care să fie permisă și circulația automobilelor.

De asemenea, se plantează arbori și se montează mobilier urban modern.

În următoarea perioadă prima bandă de pe strada George Barițiu necesită să aibă circulația oprită pentru continuarea lucrărilor, urmând montarea placajului ventilat.

Citește mai departe

EDUCATIE

Echipa Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a câștigat competiția E.ON Energy Challenge, ediția 2024

Publicat

De

C\;tig[tori E.ON Energy Challenge

Cele cinci echipe finaliste în competiția studențească E.ON Energy Challenge încheie astăzi o săptămână plină de activități, dar și de provocări și emoții pe măsură.

Sesiunile de mentorat alături de specialiști E.ON, derulate în cadrul „Energy Challenge Academy” pe parcursul ultimelor patru zile, au adus nu doar informații utile pentru etapa finală a concursului, ci și oportunități de explorare prin metode de brainstorming tehnic, marketing, cybersecurity și public speaking.

Echipa Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a câștigat competiția E.ON Energy Challenge, ediția 2024

„E.ON Energy Challenge 2024 a fost un eveniment de nota 10, nu pentru că am celebrat ediția cu numărul 10, ci pentru că am avut proiecte extraordinare. M-au impresionat în mod special ambiția și hotărârea acestor studenți de a demonstra că inventivitatea nu are limite. Entuziasmul lor a fost molipsitor și ne-a confirmat că noi suntem singurii care ne punem limite”, a declarat Roxana Băndilă, director Divizia Resurse Umane E.ON, la finalul competiției.

Echipele și proiectele câștigătoare:

Locul I: Echipa DBS Energy Solutions a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava care a propus soluții inedite pentru protecția panourilor fotovoltaice și care a primit premiul cel mare în valoare de 3.000 de euro.

 

Locul II: Echipa Grid Guardians a Universității „Transilvania” din Brașov care a convins juriul cu o aplicație software pentru reducerea consumului de energie și care a fost recompensată cu experiențe în valoare de 600 euro/membru echipă.

Locul III: Echipa Hydro Vault de la Universitatea Petrol-Gaze Ploiești și Universitatea Politehnică București care a prezentat o strategie inovativă pentru cuplarea și optimizarea sectoarelor industriilor petroliere prin utilizarea hidrogenului ca element de legătură – propunere recompensată cu experiențe în valoare de 300 euro/membru echipă.

Finala competiției a avut loc vineri, 15 martie, la sediul companiei E.ON din Târgu Mureș și a reunit echipe de la Universitatea „Ștefan cel Mare” (Suceava), Universitatea „Transilvania” (Brașov), Universitatea „Al. Ioan Cuza” (Iași), Universitatea Petrol-Gaze Ploiești și Universitatea Politehnică București.

E.ON Energy Challenge a antrenat peste 428 de studenți

E.ON Energy Challenge a debutat în anul 2015 și, de atunci, a antrenat peste 428 de studenți din diferite centre universitare din România. Proiectele prezentate pe parcursul acestor ani au oferit soluții inovative, unele dintre acestea fiind implementate în cadrul companiei E.ON.

Câștigătoarea ediției 2023 și a marelui premiu în valoare de 3.000 de euro a fost desemnată echipa Universității „Transilvania” din Brașov, proiectul „ArtByte” fiind considerat cel mai inedit dintre cele prezentate. Pe locul al doilea s-a clasat echipa de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu proiectul „Medenic” – un instrument software util pentru persoanele care doresc să apeleze la servicii medicale, iar cel de-al treilea loc a fost ocupat de echipa Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava cu proiectul „DBS Energy Solutions”.

Despre E.ON România

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 19 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid și E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție de energie electrică și gaze naturale pentru 3,6 milioane de clienți, respectiv de furnizare a energiei și a soluțiilor energetice pentru circa 3,4 milioane de clienți.

De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat și bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.

Citește mai departe

EVENIMENT

5 ani de realizări medicale remarcabile și responsabilitate pentru siguranța pacienților la Spitalul Regina Maria Cluj

Publicat

De

Spitalul Regina Maria Cluj

Spitalul Regina Maria Cluj a fost inaugurat în luna martie 2019 și a devenit, în scurt timp, o unitate medicală cu o importanță regională semnificativă, datorită serviciilor integrate și responsabilității echipei medicale pentru siguranța pacientului.

„Succesul spitalului are la bază dotările moderne care sunt utilizate de un personal implicat, al cărui obiectiv principal este siguranța pacientului. Acesta este dublat de responsabilitate, empatie, sprijin în actul terapeutic, ajutor multidisciplinar în proceduri complexe și dorința de adaptare la progresul științei și al tehnologiei medicale”, precizează Prof. Univ. Dr. Constantin Ciuce, medic primar cu dublă specializare în chirurgie generală şi vasculară și directorul medical al Spitalului Regina Maria Cluj.

Cele mai importante realizări ale spitalului în ultimii 5 ani

Aniversarea reprezintă și un moment de recunoștință pentru impactul pe care medicina de excelență îl are în viața pacienților. Una dintre cele mai importante realizări ale spitalului este deschiderea în 2021 a Centrului de Fertilitate și FIV, unde au fost efectuate aproximativ 500 de inseminări intrauterine și 268 de proceduri FIV cu o rată de succes de aproape 50%.

Doar în anul precedent, 34 de copii s-au născut în Spitalul Regina Maria Cluj din sarcini obținute prin FIV și inseminare intrauterină.

Rezultatele remarcabile nu ar fi fost posibile fără investițiile semnificative în departamentele spitalului. Centrul de Fertilitate și FIV poate ține pasul cu orice laborator performant, datorită celor mai bune medii de cultură, incubatoarelor de ultimă generație cu supraveghere video, conectate la sisteme de inteligență artificială și posibilității de a efectua testare genetică non-invazivă a embrionilor (niPGT-A).

Miracolele se întâmplă în fiecare zi și la Secția de Neonatologie a Maternității, unde îngrijirea nou-născuților este asigurată 24/24h de o echipă formată din medici și asistente specializate în neonatologie. Aici au fost tratați peste 180 de nou-născuți cu greutatea sub 2.500 g. Bebelușul cu cea mai mică greutate și vârstă îngrijit aici, care a plecat acasă sănătos, avea doar 32 de săptămâni și cântărea 1.300 de grame.

Tehnologiei de vârf – Robotul Da Vinci XI și soft-ul Synapse 3D

O altă realizare cheie este înființarea departamentului de Chirurgie Robotică, unde se regăsesc pionerii chirurgiei robotice în urologie din România, care operează cu ajutorul tehnologiei de vârf – Robotul Da Vinci XI și soft-ul Synapse 3D. În ultimii 3 ani, 315 pacienți cu patologii urologice și ginecologice complexe au beneficiat de intervenții chirurgicale realizate prin intermediul acestor echipamente performante.

Datorită specialiștilor cu expertiză medicală dovedită, în cadrul spitalului au fost dezvoltate și alte 2 centre de excelență care oferă pecienților cele mai bune soluții terepeutice la nevoile lor. Centrul de diagnostic și tratament al patologiei tiroidiene permite programarea pacienților la consulturile de endocrinologie și de chirurgie complexă, cu scopul unui diagnostic corect și a unui act chirurgical adecvat, acces la rezultatul examenului microscopic și facilitarea unui consult oncologic, atunci când diagnosticul histopatologic indică investigații suplimentare de cancer.

În același timp, Centrul integrat de patologie a sânului oferă acces pacientelor la evaluare imagistică, marcarea leziunilor suspecte, chirurgia leziunilor benigne și maligne și reconstrucția sânului cu ajutorul protezelor sau prin auto-transplant de țesuturi.

Adresabilitatea pacienților pentru patologii cronice sau urgente a crescut semnificativ în ultimii 5 ani

Procedurile de diagnostic, tratament și patologia abordată au fost semnificativ îmbunătățite în ultimii 5 ani, datorită dezvoltării echipelor multidisciplinare, dar și investiției în dotările spitalului cu tehnologie de ultimă generație.

„Spitalul Regina Maria Cluj a fost gândit, încă de la început, ca un spital multidisciplinar în cadrul căruia se regăsesc servicii medicale oferite în sistem ambulator, cameră de gardă, imagistică și în condiții de spitalizare continuă. Adresabilitatea pacienților a crescut semnificativ în cei 5 ani pentru toate serviciile oferite de către spital, pentru patologii cronice sau urgente adresate tuturor specialităților pentru care spitalul este acreditat.

Este de remarcat faptul că prima intervenție chirurgicală care a avut loc în Spitalul Regina Maria Cluj, la 18 martie 2019, a fost urmată, în prima lună, de peste 40 de operații de dificultate medie sau crescută, iar de atunci trendul a fost unul crescător”, completează Prof. Univ. Dr. Constantin Ciuce.

Intervenții chirurgicale care au oferit o nouă șansă la viață pacienților

Pentru echipa medicală a Spitalului Regina Maria Cluj, ultimii 5 ani au reprezentat o călătorie bazată pe siguranța pacientului și responsabilitatea actului medical. Fiecare intervenție are scopul de a îmbunătăți calitatea vieții pacientului, însă există anumite cazuri complexe, ce pot fi clasate drept adevărate performanțe medicale.

Un astfel de caz este cel al unui pacient diagnosticat cu cancer de pancreas, căruia i-au fost acordare șanse mici de supraviețuire, din cauza extensiei tumorale. Acesta a fost operat cu success, iar la 2 ani după intervenție, la examinarea imagistică nu au fost identificate semne de recidivă sau metastazare.

O altă operație de o complexitate deosebită a constat într-o nefrectomie parțială a unui pacient cu rinichi unic, prin care formațiunea tumorală a fost îndepărtată cu succes.

Integrarea cu succes a unui număr mare de specialități, echipele multidisciplinare care tratează pacienții cu mult sprijin și empatie, investițiile în tehnologia medicală de vârf, toate aceste lucruri au oferit comunității din Cluj, dar și din regiunile aflate în proximitate, o experiență medicală autentică.

În următorii cinci ani, principala misiune a Spitalului Regina Maria Cluj va rămâne grija pentru oameni, împreună cu găsirea celor mai bune soluții de tratament pentru nevoile lor.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Vasile Dâncu, mesaj către pesediștii clujeni: Ne vom bate în alegeri cu liberalii, cu Boc și Tișe

Publicat

De

Vasile Dâncu

Președintele PSD Cluj, senatorul Vasile Dâncu, le-a transmis social-democraților clujeni că la alegerile locale se vor bate cu liberalii și cu ceilalți, cu Emil Boc și Alin Tișe, criticând faptul că 20 de primari PSD au plecat în urmă cu patru ani la PNL pentru ”două mușcături de pită cu slănină”.

Vasile Dâncu a declarat la lansarea candidatului PSD Huedin, conslierul local Oana Goga, că filiala județeană Cluj trebuie să înceteze cu certurile și polemicile interne.

Vasile Dâncu, mesaj către pesediștii clujeni: Ne vom bate în alegeri cu liberalii, cu Boc și Tișe

”Noi nu putem să mergem mai departe așa, cu tot felul de șmecherii pe care încercăm să le facem cu politica. Politica se bazează pe oameni și pe solidaritate, este despre echipe, nu despre ce vrem fiecare dintre noi.

Fiecare vrea să fie șef, dar nu poți să fi așa decât șef numit, dar șefii numiți nu rezistă mult timp.

”Pentru două mușcături de pită cu slănină”

Vă propun astăzi să terminăm campania internă de certuri, polemici și alte lucruri.

De azi încolo ne batem cu liberalii și cu ceilalți, cu Boc și Tișe. Asta este competiția noastră, altfel nu o să funcționeze nimic.

Faptul că au plecat de la noi 20 de primari o dată arată că nu eram o organizație, pentru că nu se poate ca pentru două mușcături de pită cu slănină să te duci la un alt partid”, a spus Dâncu.

Potrivit acestuia, primarii care au rămas în PSD au dovedit că au caracter.

”Să câștigăm alegerile”

”Trebuie să avem caracter și să câștigăm alegerile, pentru că oamenii se iau după oameni pe care îi respectă. Nu te respectă nimeni dacă faci numai figuri, jocuri, te lupți cu colegii tăi.

E o competiție în partid, dar haideți să facem o competiție pe rezultate. Numai așa putem să fim câștigători”, a mai spus liderul PSD Cluj.

Vasile Dâncu a promis că dacă PSD Cluj va reuși să obțină 4 mandate de primar-femei la alegerile locale din 9 iunie, le va preda organizația județeană.

Fiecare trebuie să contribuie cu ceva

Acesta a precizat că după alegerile din iunie va fi organizată Conferința Județeană a PSD Cluj, iar în funcție de rezultate se va decide împărțirea funcțiilor de la București sau din instituții, din serviciile deconcentrate.

”Astăzi avem în serviciile deconcetrate de la noi oameni pe care nu i-am văzut de 10 ani, nici la partid, nu vin nici să își plătească cotizații. Așa ceva nu funcționează, așa partid de amatori nu funcționează.

(…) Fiecare trebuie să contribuie cu ceva la partid. Cine are bani, contribuie cu bani la campanie. Cine nu are bani, contribuie cu muncă, cine nu are chef de muncă și nici bani, aduce membri de partid noi.

Nu merităm totul dacă nu facem nimic.

Haideți să fim o echipă”, a mai transmis Vasile Dâncu, care a explicat că el nu a avut ambiția să conducă filiala PSD Cluj, ci a vrut doar să facă pace în organizație.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax