EDUCATIE
VIDEO FOTO. REMY, robotul care ajută persoanele cu demență conceput de o studentă UTCN, premiat la IoT Student Challenge
Proiectul REMY, un robot social asistiv multifuncțional dezvoltat de studenta Penzes Noemi de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, a fost distins cu premiul special în cadrul competiției „Internet of Things Student Challenge 2025”.
Robotul REMY, conceput de studenta Penzes Noemi de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, își propune să schimbe modul de îngrijire al persoanelor diagnosticate cu Alzheimer și demență. Conceput pentru a sprijini pacienții și îngrijitorii acestora, REMY este un robot social asistiv multifuncțional care oferă monitorizare la distanță, interacțiune socială și exerciții cognitive personalizate.
Proiectul a fost recompensat cu premiul special în cadrul competiției „Internet of Things Student Challenge 2025”, confirmând potențialul său de a transforma îngrijirea persoanelor vârstnice cu afecțiuni neurodegenerative.
Un robot social asistiv pentru pacienții cu Alzheimer și demență
Alzheimerul și demența sunt printre principalele cauze ale dizabilității la persoanele în vârstă, afectând milioane de oameni la nivel global. Lipsa unui tratament curativ face ca soluțiile de asistență și îngrijire să fie esențiale.
„Remy este un roboțel multifuncțional, care are scopul de a ajuta în tratarea bolnavilor cu demență și Alzheimer. Acesta este destinat atât centrelor specializate, cât și persoanelor care au membri ai familiei bolnav”, a declarat Penzes Noemi, studenta care a creat roboțelul REMY.
Cu un design prietenos, inspirat de forma unui copil mic, REMY este echipat cu tehnologii avansate, inclusiv recunoaștere vocală, comunicare la distanță și instrumente de evaluare a stării mentale. Procesarea este realizată de un Raspberry Pi Zero 2W, în timp ce un ESP32 controlează mișcarea și percepția mediului.
Funcționalități inovatoare pentru îngrijirea pacienților
Robotul poate realiza teste cognitive zilnice, configurate de către pacient, permițând monitorizarea evoluției bolii.
„Acesta oferă suport pe plan cognitiv: roboțelul poate realiza teste speciale, configurate de către pacient. Momentan, folosim un test de câte 10 întrebări care se pot realiza zilnic și la fiecare 7 zile avem și un rezultat săptămânal. Cu rezultatele testului, putem merge la doctor, putem arăta feedback-ul primit de la robot doctorului, astfel încât el să știe cum s-a dezvoltat boala, deoarece, poate, e într-un moment de luciditate în momentul în care se află la doctor și răspunde la întrebările adresate”, explică Penzes Noemi, pentru Cluj24.
Pe lângă asistența cognitivă, REMY are și rol social, fiind proiectat să devină un companion al pacienților: „Robotul oferă suport și pe plan social, vrem ca acesta să îi fie un prieten pacientului, să vorbească cu el, să îi pună muzică, să îi citească cărți și să ofere monitorizare de la distanță îngrijitorilor”, adaugă creatoarea robotului.
Premiu special la Internet of Things Student Challenge 2025
„Internet of Things Student Challenge” oferă studenților posibilitatea de a dezvolta soluții și de a transforma produse de la idei la prototip, cu sprijinul cadrelor academice din Departamentul de Automatică, a celor mai buni mentori din domeniul ICT și al specialiștilor din industria de profil din România. În cadrul concursului, echipele formate din studenți și-au transpus în practică ideile din domeniul IoT. Aceștia au realizat prototipuri demonstrative, dar au scris și articole științifice.
Programul oferă patru luni de mentorat, dezvoltare intensivă de prototipuri, explorarea ecosistemului de dezvoltare din România și consolidează totodată legătura dintre mediul academic și sectorul industrial.
Competiția Internet of Things Student Challenge a demarat în 2016 sub egida celei de-a 20-a ediție a Conferinței Internaționale IEEE AQTR 2016 (International Conference on Automation, Quality and Testing, Robotics), care a avut loc la Cluj-Napoca, România, în zilele de 19-21 mai 2016.
Foto: Facebook/ Automatica si Informatica Aplicata, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Dealer de DROGURI arestat la Cluj pentru 30 de zile. Vindea substanțe interzise consumatorilor din București. Ce sume cerea

Polițiștii brigăzilor de combatere a criminalității organizate București și Cluj-Napoca, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, de 33 de ani, cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.
Din probatoriul administrat a reieșit că, în perioada martie – aprilie 2025, persoana cercetată ar fi procurat, deținut și vândut, în municipiul București, diferite cantități de drog de mare risc, din clasa catinonelor sintetice (2MMC), cu sume cuprinse între 500 și 1.500 de lei.
Dealer de DROGURI arestat la Cluj pentru 30 de zile
În urma a două percheziții domiciliare efectuate, în 15 aprilie, în București, au fost descoperite și ridicate peste 200 de grame de drog de mare risc 2MMC, un cântar electronic de precizie, obiecte purtând urme de substanță, plicuri autosigilante, peste 38.000 de lei și 3.400 de euro, precum și alte mijloace de probă.
La data de 16 aprilie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea persoanei de 33 de ani, care este cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.
Ulterior, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a admis propunerea de arestare preventivă a persoanei reținute, pentru 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și ai Grupării de Jandarmi Mobile Cluj – Napoca.
EVENIMENT
VIDEO. UPDATE. Incident grav pe Calea Turzii în Cluj-Napoca. O femeie a MURIT după ce s-a aruncat de la etaj

O femeie a căzut, miercuri, de la înălțime dintr-un bloc de pe Calea Turzii, în zona Leroy Merlin.
Acesata este în stop cardio-respirator și este resuscitată de medici.
Femeie căzută de la înălțime, RESUSCITATĂ de echpajul SMURD
Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente în apropierea unui bloc de pe Calea Turzii din Cluj-Napoca, pentru a acorda îngrijiri medicale de urgență unei persoane care a căzut de la înălțime.
Forțele ISU Cluj au găsit la fața locului o femeie de aproximativ 35 de ani în stop cardio-respirator. Echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă, împreună cu pompierii, aplică manevre de resuscitare.
UPDATE
În ciuda eforturilor medicilor, a fost declarat decesul femeii. Anchetatorii iau în calcul varianta suicidului.
Revenim cu amănunte.
EVENIMENT
Sfânta Lumină de la Ierusalim va ajunge în noaptea de Înviere în toate parohiile ortodoxe din Cluj

Sfînta Lumină de la Ierusalim va ajunge și în acest an la credincioșii ortodocși din Cluj, în noaptea de Înviere.
În seara zilei de sâmbătă, 19 aprilie 2025, Sfânta Lumină va fi adusă de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, și va fi oferită tuturor delegaților eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internaţional „Otopeni”.
Sfânta Lumină de la Ierusalim va ajunge în toate parohiile ortodoxe din Cluj
Sfânta Luminvă va fi adusă apoi cu avionul la Cluj, iar de aici va fi distribuită fiecărei parohii din județ și ”va fi luată” și de credincioși la slujba de Înviere.
”Aducerea și oferirea Sfintei Lumini de la Ierusalim tuturor parohiilor din cuprinsul Patriarhiei Române constituie, așadar, atât o mărturie a unității ecleziale, cât și o manifestare a bucuriei pascale împărtășite cu ocazia marelui praznic al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos”, au transmis reprezentanții Patriarhiei Române.
Foto: Arhivă
ADMINISTRAȚIE
VIDEO FOTO. 40 de kilometri de drum județean reabilitat complet, între Chinteni și Dealul Jurcii. Lucrări finalizate pe DJ 109A

Consiliul Județean Cluj a inaugurat miercuri, 16 aprilie, drumul județean DJ 109A Chinteni – Vultureni – Recea Cristur – Dealul Jurcii, modernizat și reabilitat pe o lungime totală de 38,36 kilometri.
Investiția, în valoare de aproximativ 89 de milioane de lei, a fost realizată cu fonduri europene și completată din bugetul propriu al județului. Inaugurarea a avut loc în cadrul unei ceremonii oficiale organizate pe teren, la care au participat reprezentanți ai administrației județene și locale.
Alin Tișe: „Un drum care închide lucrările în întreaga zonă”
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a subliniat importanța strategică a acestui proiect pentru conectivitatea zonei rurale la rețeaua de drumuri județene.
„Acest drum de 40 de kilometri închide, practic, toată zona. Știți că în urmă cu un an s-a inaugurat drumul de la Așchileu-Vultureni-Borșa-Răscruci, de asemenea bucata de drum de la Panticeu până la Recea Cristur a fost făcută deja de anul trecut și a mai rămas această bucată de drum, o investiție de 89 de milioane de lei bani europeni, completat cu bani din bugetul județului. S-a demonstrat că atunci când există colaborare cu primăriile, cu autoritățile locale, se văd și rezultatele. Practic, în această zonă, nu mai există drum județean care să nu fie asfaltat”, a declarat Alin Tișe.
Trotuare și accese, din bani de la CJ Cluj
Președintele CJ Cluj a mai anunțat că urmează lucrări suplimentare, precum amenajarea trotuarelor și a acceselor în curți, investiții care vor fi realizate din fonduri județene.
„Acest drum mai are nevoie de câteva chestiuni importante, respectiv trotuare și accese în curți, investiții prinse în bugetul județului, care se vor realiza în acest an. În primul rând, trebuie să recepționăm acest drum, care este făcut din bani europeni, după care să continuăm cu celelalte lucrări, știu că oamenii așteaptă asta”, a mai arătat Tișe.
Lucia Suciu: „O așteptare de 15 ani pentru locuitorii din Chinteni”
Primarul comunei Chinteni, Lucia Suciu, a evidențiat dificultățile prin care au trecut locuitorii în timpul lucrărilor, dar și beneficiile pe termen lung ale acestui proiect.
„Este un moment extrem de important pentru comunitatea din Chinteni și nu numai, ci și pentru celelalte comunități care sunt în această zonă. A fost o perioadă foarte grea pentru locuitorii comunei Chinteni. În prima etapă, în urmă cu trei ani de zile, au început lucrările care vizau introducerea conductei magistrale de apă pentru Zalău. Pe urmă, au început lucrările de reabilitare a acestui tronson de drum, lucrări pe care le așteptăm de aproximativ 15 ani”, a afirmat primărița.
Edilul a menționat și lipsa trotuarelor, un aspect resimțit acut de localnici.
„O mare nemulțumire pentru locuitori a fost aceea că nu avem și trotuarele amenajate. Pentru cei care nu desfășoară activități în administrația publică, este greu de înțeles de ce, dacă avem finanțare pentru un tronson de drum, nu avem finanțare și pentru accese și trotuare. Așa sunt liniile de finanțare din fonduri europene, însă împreună cu domnii consilieri județeni și cu conducerea consiliului județean, am găsit soluția ca din fondurile proprii ale consiliului județean să demarăm lucrările de amenajare a trotuarelor în localitatea Chinteni. Este foarte greu pentru localnici să se deplaseze și pentru tineri să ajungă la Școala Chinteni”, a mai arătat Lucia Suciu.
Alexandru Cordoș: „Trăim o normalitate”
Prezent la conferință, consilierul județean Alexandru Cordoș, secretar executiv al PSD Cluj, a felicitat administrația locală și județeană pentru colaborare și pentru realizarea proiectului.
„Vreau să o felicit pe doamna primar, să felicit această comunitate și consiliul județean. Trăim o normalitate, care a fost construită în ultimii ani și care continuă și astăzi. Infrastructura este foarte importantă. Administrația comunei Chinteni este una dintre cele cu care și noi ne mândrim foarte mult. Doamna primar, vă dorim succes mai departe. Cu siguranță vom face ca această zonă și tot județul să arate așa cum ne-am dorit cu mulți ani în urmă”, a declarat social-democratul.
Proiectul de reabilitare a vizat tronsonul cuprins între km 10+200 și km 48+566, drum care străbate mai multe localități din nordul județului Cluj. Alături de alte tronsoane finalizate anterior, această lucrare contribuie la completarea rețelei județene de drumuri asfaltate din zonă.
După recepția oficială a lucrărilor, Consiliul Județean Cluj va demara execuția trotuarelor și a acceselor la proprietăți, cu finalizare estimată pentru anul în curs.