Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Raftul cu bunătăți de la producători locali, la magazinul Profi Super din Mărăști. Ce alimente găsesc clujenii

Publicat


Producătorii locali au posibilitatea, de joi, să își vândă produsele alimentare în magazinul Profi Super din cartierul Mărăști în cadrul ”Raftului cu bunătăți”, acțiune care susține tradițiile culinare românești.

Clujenii pot cumpăra, printre altele, produse de carne, brânzeturi, lactate, pâine, paste făinoase, gem, dulceață, cu sau fără zahăr, zacuscă, ulei, miere, sirop de fructe, murături, compoturi de la producători din județele Cluj, Alba, Sibiu și Mureș.

Directorul general adjunct al Profi Rom Food, Călin Costinaș, a declarat că Profi este o rețea care are magazine în zonele urbane și rurale la nivel național.

profi cj 10

”Este normal să fim implicați în ceea ce înseamnă a fi locali, a sprijini producătorii locali. Raftul cu bunătăți este un proiect natural, unul de suflet.

Credem că este datoria noastră morală să sprijinim producătorii mici, producătorii artizanali, pentru că trec acum printr-o perioadă dificilă.

Dacă noi nu ne implicăm, există riscul ca acești producători să renunțe la activitatea lor care trebuie dusă mai departe. Trebuie să păstrăm autenticul care nu se face în fabrici mari, ci se păstrează în comunități mici.

Rolul acestor producători mici este de a ține legătura cu tradiția și de a transmite mai departe ceea ce vine de sute de ani”, a spus Costinaș.

profi cj 5

Extins la nivel național

Proiectul ”Raftul cu bunătăți” a fost prezentat, inițial, la Sibiu, acum la Cluj, și urmează să fie extins la nivel național.

”Noi urmărim ca Profi să devină o platformă de marketing pentru producătorii locali, produsele să fie etichetate cu cod QR iar clientul să îl scaneze și să meargă direct la producător. Vrem să îi facem mai vizibili pe producătorii locali, pentru că dacă nu putem umărul la sprijinul lor, ei vor dispărea”, a mai spus Călin Costinaș.

Ce spun micii producători

profi cj 6

Constantin Dragomir, mic producător de produse de carmanegerie din județul Sibiu, se bucură de oportunitatea creată de Profi care îi permite să își vândă bunătățile.

”Acțiunea este binevenită, mă bucur că s-au gândit și la noi, producătorii foarte mici, este o gură de oxigen pentru noi, un ajutor nesperat. Nu ne-am gândit niciodată că vom putea aduce marfă într-un astfel de lanț de magazine”, a spus Dragomir.

profi cj 7

Un procesator de legume și fructe din județul Mureș, Emil Tămășan, a explicat că a venit să vândă la ”Raftul cu bunătăți” gemuri, dulcețuri, cu sau fără zahăr, produse macerate.

”Nu procesăm decât legume și fructe din România. Ne bucurăm de acest sprijin din partea Profi care este o inițiativă extraordinară. Consumatorul român va începe să cumpere și produse naturale obținute pe plan local, să se și hrănească, nu numai să mănânce.

Legumele și fructele românești au un gust incomparabil mai bun decât cele de import”, a arătat Tămășan.

Sebastian Hosu produce în comuna clujeană Mărișel siropuri și dulcețuri fără zahăr adăugat și susține că demersul Profi ajută producătorii locali ca produsele lor să ajungă la consumatori.

profi cj 11

Moment istoric

Prezent la eveniment, vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, a spus că este vorba despre un moment istoric, fiind nevoie ca acest model să fie extins la nivel național.

”Proiectul este foarte important pentru mica producție care respectă toare regulile de siguranță a alimentelor. Ne dorim ca în fiecare oraș să fie prezente produse din producția mică.

Multe produse sunt unice la nivel european, la nivel național. Îmi doresc ca micul productor să fie apreciat pentru munca și plus valoarea pe care o aduce”, a subliniat Oleleu.

”Raftul cu bunătăți” va fi extins în perioada următoare la Cluj în alte trei magazine Profi, din cartierele Grigorescu și Zorilor, precum și în cel din comuna Florești.

profi cj 1

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Petrecere la cinema în aer liber la Morău, comuna Cornești, de 1 Iunie. Desene animate proiectate pe un ecran gigant

Publicat

cine 3

Joi, 1 iunie, de Ziua Copiilor, va fi distracție în satul Morău, comuna Cornești. La Green Cinema Drive-In va fi o adevărată petrecere cu muzică, mâncare și film.

Petrecerea în aer liber, începe la ora 10.00 în satul Morău, pe strada Principală nr 83, comuna Cornești, județul Cluj.

Acolo va fi amplasată o rulotă fast-food, cu mici, cârnați, hot dog, pizza, cartofi pai, înghețată, apă minerală și sucuri.

Pentru că e o petrecere de 1 Iunie, pentru cei mai mici, va fi disponibil un loc de joaca gonflabil, dar și alte surprize.

Ansamblul folcloric de copii ”Mugurii Mintiului” este invitat de onoare, iar membrii acestuia vor încânta cu măiestria lor în ale dansului.

De asemenea pentru toți cei care vor dori și vor putea să rămână până la lăsarea întunericului, pe ecranul gonflabil de 7m x 5m, vor fi difuzate videoclipuri muzicale, iar de la ora 22.00, filmul de desene animate „Regele Leu”.

Accesul este gratuit.

cine 1

cine 2

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Vezi ce loc ocupă România în TOPUL țărilor cu cele mai puternice ARMATE din lume în 2023

Publicat

razboi 1

Topul celor mai puternice armate din lume este dominat de Statele Unite ale Americii, Rusia și China. Un clasament al Forțelor Militare din 2023, realizat de publicația online specializată Global Firepower, prezintă 145 de țări în ordinea puterii lor globale militare, scrie Alba24.ro.

Dacă în urmă cu doi ani România avea o armată clasată pe locul 38, clasamentul din 2023 o plasează pe locul 47, țara noastră fiind depășită de Irak, Elveția.  Și la nivel european, în topul celor mai puternice armate din Europa, România a fost plasată în clasament pe locul 13, după ce în urmă cu doi ani s-a aflat pe locul 12.

Țara noastră deține un scor PowerIndex de 0,7735 (un scor de 0,0000 fiind considerat „perfect”).

Potrivit Business Insider, acest clasament ia în considerare factori precum cantitatea de echipament militar și de trupe de care dispune fiecare țară, precum și poziția financiară, geografia și resursele disponibile.

Acești factori sunt folosiți pentru a genera un scor ”PowerIndex”, unde un scor mai apropiat de zero indică o armată mai puternică.

Top 10 cele mai puternice armate din lume

armate 1

1: SUA
Global Firepower a pus SUA pe primul loc, deoarece Statele Unite „prezintă cifre impresionante în categoriile cheie de materiale, financiare și de resurse”.

SUA, care a primit un scor PowerIndex de 0,0712, este lider mondial din punct de vedere tehnologic, fiind avansată în sectoarele cheie din domeniul medical, aerospațial și al telecomunicațiilor, menținând în același timp un avantaj pe mai multe piețe industriale majore, „ceea ce permite un anumit grad de autosuficiență”.

Cu 92 de distrugătoare, 11 portavioane, 13.300 de avioane și 983 de elicoptere de atac, începând cu aprilie 2023, țara s-a clasat pe primul loc în mai multe domenii, inclusiv în ceea ce privește dimensiunea flotei sale de avioane, numărul de nave de război și puterea flotei sale de transport.

De asemenea, SUA aveau de departe cel mai mare buget de apărare, de 761,7 miliarde de dolari, mai mult decât triplu față de cel al Chinei, care avea un buget de apărare de 230 de miliarde de dolari.

2: Rusia
Deși reputația armatei sale a fost afectată de invazia Ucrainei din februarie 2022, Rusia și-a păstrat locul doi în clasamentul Global Firepower.

Invazia Rusiei în Ucraina „a evidențiat limitări cheie ale capacităților militare rusești, în ciuda avantajului său cantitativ în materie de forță de muncă și material față de Ucraina vecină”, afirmă Global Firepower, care subliniază faptul că China se apropie de locul al doilea.

Global Firepower a clasat Rusia pe locul al doilea în domenii care includ puterea totală a flotei de avioane și puterea totală a flotei de transport. Iar în ianuarie 2023 Rusia avea peste 4.100 de aeronave militare.

Deși Rusia s-a confruntat cu o serie de eșecuri militare de când a lansat invazia în Ucraina – pierzând cantități considerabile de echipamente, în special tancuri – forțele sale aeriene și navale au evitat în mare parte daunele.

În general, Global Firepower a acordat Rusiei un scor PowerIndex de 0,0714.

3: China
Global Firepower a clasat China pe primul loc în ceea ce privește forța de muncă disponibilă și forța flotei sale navale.

China are un „avantaj distinct din punct de vedere economic și al forței de muncă și a pus un accent decisiv pe creșterea (în primul rând prin mijloace locale) a capacităților de război naval, aerian și terestru”, arată Global Firepower în ultimul său clasament.

Dacă această tendință continuă, China „va deveni principalul adversar militar global al Statelor Unite”.

Potrivit Global Firepower, China dispune de o forță militară disponibilă de peste 761 de milioane de oameni în aprilie 2023, împreună cu 50 de nave de război distrugătoare și 78 de submarine, printre multe alte mijloace militare.

China are un scor PowerIndex de 0,0722.

4: India
Forța Indiei constă în mărimea populației sale. Global Firepower a clasat India pe locul al doilea în ceea ce privește forța de muncă disponibilă, forța militară activă totală disponibilă și forța paramilitară.

Începând cu ianuarie 2023, forța de muncă disponibilă a Indiei era de peste 653 de milioane de persoane, adică 47% din populația țării.

De asemenea, India are aproape 1,5 milioane de militari activi în 2023.

Global Firepower a acordat Indiei un scor PowerIndex de 0,1025.

5: MAREA BRITANIE
Global Firepower afirmă că poziția Marii Britanii a fost consolidată de punctele forte ale acesteia în ceea ce privește forța de muncă și puterea aeriană, precum și de poziția sa financiară puternică.

„Este, de asemenea, una dintre puținele puteri care operează mai mult de un portavion”, se arată în raport.

În prezent, Marea Britanie are două portavioane, un număr egal cu cel pe care îl au China, Italia și India, dar mult mai mic decât cele 11 pe care le operează SUA.

Global Firepower a clasat Marea Britanie în top 10 în domenii care includ numărul total de porturi disponibile și puterea totală a flotei de avioane tancuri aeriene, acordând țării un scor PowerIndex de 0,1435.

6: Coreea de Sud
Forța militară a Coreei de Sud nu este o surpriză, având în vedere tensiunile de zeci de ani cu Coreea de Nord.

Global Firepower a clasat Coreea de Sud în primele cinci locuri în ceea ce privește forța flotei de avioane, forța flotei de vehicule blindate de luptă și forța elicopterelor.

Global Firepower precizează că națiunea asiatică avea peste 133.000 de vehicule și 739 de elicoptere, inclusiv 112 elicoptere de atac, începând cu ianuarie 2023.

În general, Coreei de Sud are un scor PowerIndex de 0,1505.

7: Pakistan
Pakistanul a urcat de pe locul 9 în clasamentul general în 2022 și pe locul 7 în 2023.

În timp ce Pakistanul avea peste 3.700 de tancuri, 1.400 de avioane militare, nouă submarine și 654.000 de militari activi în ianuarie 2023, Global Firepower a precizat că ascensiunea sa se datorează și faptului că topul din acest an se concentrează mai mult pe resursele naturale și pe frontierele comune.

Pakistanul se învecinează cu Afganistanul, China, India și Iranul și are multe zăcăminte de cărbuni, precum și câteva câmpuri de petrol și gaze naturale.

Global Firepower a clasat Pakistanul în top 10 în domenii care includ populația totală disponibilă aptă pentru serviciul militar, forța de muncă militară activă totală disponibilă și forța totală a flotei de aeronave, cu un scor PowerIndex de 0,1694.

8: Japonia
Global Firepower a clasat Japonia în top 10 pentru forța flotei de avioane, forța totală a elicopterelor și forța flotei de vehicule blindate de luptă.

Fiind o națiune insulară, Japonia a fost cea mai bine clasată națiune în ceea ce privește porturile mari, iar cu patru portavioane de elicoptere s-a clasat pe locul al doilea în această categorie, precum și pe locul al doilea (după SUA) în ceea ce privește forța flotei sale de avioane pentru misiuni speciale – platforme dezvoltate special pentru a-și asuma un rol deasupra câmpului de luptă „prin utilizarea de echipamente avansate la bord sau de trăsături specializate”.

Global Firepower a precizat că Japonia avea peste 1.400 de aeronave militare și peste 111.000 de vehicule în ianuarie 2023, cu un scor PowerIndex de 0,1711.

9. Franța
Global Firepower a clasat Franța pe locul 9 în clasamentul general, în top 10 domenii care includ flota totală de avioane-cisternă, flota totală de elicoptere și numărul de nave de război distrugătoare, precum și puterea totală a flotei sale de transport.

Potrivit sursei citate, Franța avea 438 de elicoptere, inclusiv 69 de elicoptere de atac, și 10 nave de război distrugătoare în ianuarie 2023, ceea ce îi conferă un scor PowerIndex de 0,1848.

10. Italia
Global Firepower a clasat Italia în top 10 în domenii care includ flota de avioane-cisternă, numărul total de elicoptere, numărul total de avioane de atac și numărul total de nave de război portavioane.

Sursa citată a precizat că Italia avea 404 elicoptere, inclusiv 58 de elicoptere de atac, și două nave de război portavioane în ianuarie 2023.

Global Firepower a acordat Italiei un scor PowerIndex de 0,1973.

Top – cele mai puternice armate din Europa

Marea Britanie, Franța și Italia dețin cele mai puternice armate din Europa. Ucraina se află pe locul 4, iar România pe locul 13.

armate top europa

Top armate din Europa de EST

Armata României se află pe locul 4 din Europa de Est, după Rusia, Ucraina și Polonia. Republica Moldova se află pe ultimul loc.

armate europa de est

Top global – cele mai puternice armate

armate 1 1

armate 2

armate 3

armate 4

armate 5

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cristi Balaj (CFR Cluj): Obiectivul nostru este (…) să fim un club SUSTENABIL

Publicat

Cristi Balaj, președintele CFR Cluj, a vorbit la finalul partidei cu Farul despre planurile de viitor ale clubului, scrie GSP.

„Finanțatorul nostru e în continuare dispus să investească și o va face în continuare. Obiectivul nostru este ca într-un an, doi, trei, să fim un club sustenabil, iar finanțatorul să nu mai aducă bani de acasă. Cred că am fost suficient de clar”, a spus Cristi Balaj.

În anii aceștia în care a câștigat cinci titluri de campion la rând, CFR Cluj a fost cea mai de succes echipă românească în Europa și a încasat zeci de milioane de euro grație rezultatelor pe care le-a înregistrat în Champions, în Europa League și în Conference.

În bilanțul pentru 2022, CFR a raportat încă un an cu pierdere, un deficit de 3,5 milioane de euro. Rezultatul acesta financiar a fost înregistrat în condițiile în care clubul a primit de la UEFA șapte milioane de euro pentru parcursul european. Societatea lui Ioan Varga a ajuns deja la o datorie totală de 30 de milioane de euro, cea mai mare parte a debitului provenind din creditele pe care patronul le-a acordat clubului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Barajul pentru Europa, CFR Cluj – FC U Craiova 1948, se joacă în GRUIA. Intrarea este LIBERĂ la Tribuna 1, 2 și Peluză

Publicat

gruia

Conducerea CFR Cluj anunță că joi, 1 iunie, este o zi importantă pentru club, ziua care poate readuce eehipa în Europa.

”Vă așteptăm în număr cât mai mare pe 1 iunie, de la ora 20,30, să îi susțineți din tribune pe băieții noștri la meciul cu FC U Craiova 1948, partidă care ne poate asigura prezența în Conference League.

La meciul de joi seara, toți suporterii au intrarea gratuită în Tribuna 1, Tribuna 2 și în Peluză, iar abonații și deținătorii de pachete pentru play-off au dreptul să se așeze pe locurile deținute pe cardurile de abonament în acest sezon. De asemenea, abonații de la VIP pentru sezonul 22/23 vor putea să își ocupe și ei locurile de pe carduri”, arată clubul.

De asemenea, cu ocazia zilei de 1 iunie, sunt așteptați la stadion pe toți micuții CFRiști, pentru care sunt pregătite o mulțime de surprise.

”Pentru cei care își doresc o experiență premium la duelul cu FC U Craiova 1948, punem la vânzare bilete pentru Business Lounge-ul de la Stadionul Dr. Constantin Rădulescu. Tichetele pot fi achiziționate exclusiv online și costă 500 lei

Le puteți cumpăra de aici: https://www.bilete.ro/cfr-1907-cluj-fc-u-craiova-1948/”, precizează reprezentanții CFR Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax