Connect with us

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. Premieră absolută pe Aeroportul „Avram Iancu” Cluj. Trei milioane de pasageri în acest an. Cine e PASAGERUL norocos

Publicat


Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj a sărbătorit, în premieră absolută, pasagerul cu numărul 3 milioane pe 2023. Acesta a fost transportat de TAROM de la București la Cluj-Napoca.

Atingerea acestui record din punct de vedere al traficului de pasageri are o dublă semnificație: recuperarea traficului de pasageri de dinainte de pandemie și depășirea celui mai bun an de până acum, 2019, precum și faptul că este pentru prima dată când un aeroport regional din România depășește acest prag semnificativ de pasageri  înregistrat într-un an calendaristic.

VIDEO FOTO. Premieră absolută pe Aeroportul „Avram Iancu” Cluj. Trei milioane de pasageri în acest an. Cine e PASAGERUL norocos

Norocosul pasager a fost selectat și premiat la debarcare în cadrul evenimentului aniversar, în prezența reprezentanților autorităților locale, a instituțiilor și organizațiilor partenere, a reprezentanților aeroportului și companiei aeriene, respectiv a reprezentanților mass-media.

Aeroportul Cluj: În 2023, traficul a crescut de 100 de ori

„Marcăm azi, în premieră absolută, reușita și excelența operațiunilor aeroportuare de pe aeroport, printr-un moment istoric, aniversar, celebrat împreună cu pasagerii și partenerii noștri și anume depășirea pragului de 3 milioane de pasageri. Dacă în 1996, aeroportul înregistra aproximativ 32.000 de pasageri anual, iată că acum, în 2023, traficul a crescut de 100 de ori, atingându-se recordul absolut de 3 milioane de pasageri  înregistrați într-un singur an calendaristic”, a declarat directorul general al aeroportului, David Ciceo.

Pasagerul se numește Nicoleta Turcitu și, așa cum spuneam, a călătorit cu o aeronavă TAROM de la București. Ea a fost întâmpinată de o trupă de toboșari. Au fost prezenți printre alții prefectul Irina Munteanu și vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan.

„Mă simt copleșită. Mulțumesc TAROM și aeroportului din Cluj pentru surpriza făcută. Îmi cumpăr bilete de la TAROM pentru că vreau să evit toate problemele legate de întârzieri și mai ales pentru confort și siguranță. Sunt și mamă, și artist de colaje și e important pentru mine să ajung la timp acolo unde mă așteaptă fiica și familia mea”, a spus Nicoleta Turcitu.

„Îmi revine deosebita plăcere de a-i înmâna dnei Turcitu bilete de avion pentru două persoane pe orice destinație, cu compania TAROM”, a spus directorul comercial al companiei TAROM, Narcis Obeadă.

La final au fost înmânate diplome din partea conducerii aeroportului clujean oficialilor prezenți și colaboratorilor și a avut loc tăierea tortului care marchează 3 milioane de pasageri.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Reacții de la Cluj la realegerea lui Donald Trump ca președinte al Americii. Între îngrijorare și speranță pentru UE

Publicat

De

Victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA a stârnit reacții diverse printre personalitățile publice din România. Cum văd intelectualii clujeni viitorul mandat al lui Trump?

Vestea realegerii lui Donald Trump în funcția de președinte al Americii a stârnit un val de reacții la nivel național și internațional. Prim-ministrul ungar Viktor Orban, premierul israelian Benjamin Netanyahu dar și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au fost printre primii care l-au felicitat pe președintele ales, urmați de majoritatea liderilor importanți de la nivel european și din România.

În acest context, mai mulți lideri de opinie de la nivel local și-au exprimat public viziunile privind revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.

Între dezamăgire și pragmatism

Printre ei se numără și fostul senator UDMR și consilier prezidențial clujean Péter Eckstein-Kovács, care a reacționat cu tristețe la aflarea rezultatului alegerilor, pe care îl consideră îngrijorător, dar nu fatalist.

„Sad. Trist. Rezultatul alegerilor din SUA. Totuși, să ne amintim că a mai fost președinte și am supraviețuit. S-avem grijă de noi și de democrație și să ne vedem de treabă pentru alegerile de la noi”, a spus Eckstein-Kovács.

„Să nu ne (mai) lamentăm”

Profesorul la Facultatea de Studii Europene a UBB Valentin Naumescu a oferit de asemenea o abordare echilibrată, arătând că realegerea lui Trump nu trebuie interpretată ca o schimbare fundamentală în politicile externe americane.

„Nu este sfârșitul lumii. Lumea merge mai departe. Europenii vor trebui să lucreze cu noua administrație Trump. Și vor lucra! Să nu ne (mai) lamentăm și să nu promovăm un inutil discurs «catastrofic». SUA nu se vor retrage din NATO, nu își vor retrage trupele din Europa și nu își vor schimba dramatic principalele direcții de politică externă. Vor fi schimbări, dar de nuanță, nu de esență”, a transmis Valentin Naumescu.

O oportunitate pentru întărirea UE?

Universitarul clujean Adrian Papahagi consideră că realegerea lui Trump trebuie văzută ca o oportunitate pentru o Uniune Europeană mai independentă și capabilă de reforme structurale profunde.

Într-o analiză extinsă, el a sugerat că UE ar trebui să adopte o viziune strategică pentru a deveni un „partener egal” cu SUA: „Trebuie construită o armată europeană pe care SUA să o respecte ca partener egal în NATO, și în fața căreia alcoolicii degenerați din Rusia să tremure”, a arătat profesorul clujean.

„Europa trebuie să devină SUE”

Papahagi pledează pentru construirea unei „Statele Unite ale Europei”, o Europă integrată, puternică și capabilă să-și susțină independența strategică în fața SUA și a altor mari puteri globale. El vede în această realitate politică a Americii un prilej de reîntoarcere la valorile europene autentice și la un parteneriat echilibrat, bazat pe colaborare și respect reciproc.

„Europa trebuie să devină SUE. Un stat mai populat, la fel de bogat, de înarmat, de puternic, de redutabil ca fiica ei, SUA. Are inteligență cât SUA. Inginerii europeni inventează mașini și trenuri mai bune ca în SUA. Trebuie să descătușăm IT, IA, finanțele, să dăm liber creativității europenilor, care sunt brici ei înșiși, chiar fără să importe (la fel de multă) inteligență din toată lumea, ca SUA”, este de părere Papahagi.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat din Vaslui care a comis două JAFURI în Cluj-Napoca, prins de polițiști. A reușit să fure peste 20.000 de lei

Publicat

De

Jafuri la Cluj-Napoca

Polițiștii Secției 2 Cluj-Napoca, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat de 29 de ani, bănuit de comiterea a două fapte de furt calificat.

Acesta a jefuit inclusiv o sală de jocuri de noroc și a fugit din Cluj-Napoca.

Bărbat din Vaslui care a comis două JAFURI în Cluj-Napoca, prins de polițiști. A reușit să fure peste 20.000 de lei

Potrivit polițiștilor, în dimineața zilei de 4 noiembrie, profitând de neatenția personalului, bărbatul a sustras suma de 15.128 de lei dintr-o sală de jocuri de noroc din Cluj-Napoca.

Tot în acea zi, un alt operator economic din oraș a sesizat un furt calificat, comis într-un mod de operare similar, prejudiciul raportat fiind de aproximativ 9.000 de lei.

Hoțul, prins la Iara

În urma investigațiilor efectuate, polițiștii au identificat persoana bănuită de comiterea faptelor, respectiv un bărbat de 29 de ani, din județul Vaslui.

Pe numele acestuia a fost emis un mandat de aducere, iar în aceeași zi, cu sprijinul polițiștilor de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca, Secției 1 Poliție și Secției 9 Poliție Rurală Turda, acesta a fost depistat în comuna Iara.

Bărbatul a fost condus la sediul Secției 2 Poliție Cluj-Napoca, unde s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore.

Prejudiciul în cauză a fost recuperat parțial.

Cercetările continuă sub aspectul infracțiunii de furt calificat.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Bradul de Crăciun, instalat în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Pregătiri pentru Târgul de Crăciun

Publicat

De

brad Crăciun

Primăria Cluj-Napoca a instalat, miercuri, bradul de Crăciun în Piața Unirii, acesta având o înălțime de 20 de metri, fiind o donație din partea unei familii din comuna Feleacu.

Bradul a început, deja, să fie împodobit, fiind integrat în cadrul Târgului de Crăciun, unde a și fost instalată cupola luminoasă.

Reprezentanții Primăriei clujene au spus că târgul se va deschide spre sfârșitul acestei luni, aici urmând să funcționeze zeci de căsuțe cu bunătăți de Crăciun.

Anul trecut, Târgul de Crăciun din Piața Unirii a fost deschis în 24 noiembrie, acesta fiind concesionat prin licitație firmei Fantesia Untold SRL pentru o perioadă de 5 ani.

Tot anul trecut s-a deschis și Târgul de Iarnă, pe platoul din fața Sălii Sporturilor, amenajat de aceeași firmă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Președinție: Coloana vertebrală a politicii externe, reprezentată de diplomația economică (PE)

Publicat

Ciolacu

Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Președinția României, pledează pentru o abordare nouă în politica externă a României, astfel încât coloana vertebrală a politicii externe va fi reprezentată de diplomația economică.

Candidatul social-democrat a arătat în proiectul său de țară că va întări această dimensiune a acțiunii diplomatice prin consolidarea instituțiilor cu competențe în domeniu și printr-o prezență mai vizibilă, mai aplicată la nivel internațional.

”O dublă acțiune este necesară, aceea de a atrage în România investitori străini, pentru a contribui la reindustrializarea țării, la crearea de locuri de muncă și la infuzia de capital, dar și proiectarea capitalului românesc în afara granițelor, astfel încât antreprenorii români să dezvolte afaceri în străinătate și să devină veritabili ambasadori ai țării noastre, dar și vectori ai profilului nostru de țară.

Așa cum am susținut pe parcursul întregului meu mandat de prim-ministru, aderarea la Organizația pentru Cooperarea și Dezvoltare Economică (OCDE) în anul 2026 este un proiect de țară. OCDE reunește cele mai dezvoltate economii ale lumii. Aderarea la această organizație înseamnă dezvoltare, prosperitate, politici mai bune și un nivel de viață mai bun pentru toți românii”, a explicat Marcel Ciolacu, candidatul care este calea sigură pentru România.

România, un profil tot mai important în UE

Aderarea la Uniunea Europeană a adus României o dezvoltare accelerată și o creștere a PIB-ului de la 97 miliarde de euro în 2006 la 325 miliarde de euro în 2023.

”Vom susține adâncirea proiectului de integrare europeană în beneficiul cetățenilor și vom avea o voce mai activă în procesul de luare a deciziilor la nivel european.

În timpul mandatului meu de prim-ministru, în mai puțin de doi ani, am înregistrat deja câteva victorii importante pentru creșterea profilului României în UE.

Avem pentru prima dată un Vice-președinte executiv al Comisiei Europene, doi Vice-președinți ai Parlamentului European, Președinte al uneia dintre cele mai importante comisii din PE – Comisia REGIO, de dezvoltare regională, iar prezența românească în instituțiile europene este din ce în ce mai numeroasă.

Am semnat recent acordul prin care găzduim în România prima agenție europeană, Centrul european de competențe în materie de securitate cibernetică”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, realizările menționate reprezintă direcții esențiale pentru acțiunile viitoare. Scopul acestora este transformarea priorităților României în priorități europene. Printre acestea se numără dezvoltarea industrială, care ar aduce mai multe locuri de muncă bine plătite.

La fel de importantă este consolidarea politicii de coeziune. Aceasta vizează reducerea disparităților dintre regiunile cele mai dezvoltate și cele mai puțin dezvoltate din Europa. De asemenea, o altă proritate este întărirea politicii agricole comune, scopul acesteia fiind asigurarea unor prețuri corecte pentru produsele agricole și a unui trai decent pentru fermieri.

CMF 31240010

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax