ADMINISTRAȚIE
VIDEO FOTO. Premieră absolută pe Aeroportul „Avram Iancu” Cluj. Trei milioane de pasageri în acest an. Cine e PASAGERUL norocos
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj a sărbătorit, în premieră absolută, pasagerul cu numărul 3 milioane pe 2023. Acesta a fost transportat de TAROM de la București la Cluj-Napoca.
Atingerea acestui record din punct de vedere al traficului de pasageri are o dublă semnificație: recuperarea traficului de pasageri de dinainte de pandemie și depășirea celui mai bun an de până acum, 2019, precum și faptul că este pentru prima dată când un aeroport regional din România depășește acest prag semnificativ de pasageri înregistrat într-un an calendaristic.
VIDEO FOTO. Premieră absolută pe Aeroportul „Avram Iancu” Cluj. Trei milioane de pasageri în acest an. Cine e PASAGERUL norocos
Norocosul pasager a fost selectat și premiat la debarcare în cadrul evenimentului aniversar, în prezența reprezentanților autorităților locale, a instituțiilor și organizațiilor partenere, a reprezentanților aeroportului și companiei aeriene, respectiv a reprezentanților mass-media.
Aeroportul Cluj: În 2023, traficul a crescut de 100 de ori
„Marcăm azi, în premieră absolută, reușita și excelența operațiunilor aeroportuare de pe aeroport, printr-un moment istoric, aniversar, celebrat împreună cu pasagerii și partenerii noștri și anume depășirea pragului de 3 milioane de pasageri. Dacă în 1996, aeroportul înregistra aproximativ 32.000 de pasageri anual, iată că acum, în 2023, traficul a crescut de 100 de ori, atingându-se recordul absolut de 3 milioane de pasageri înregistrați într-un singur an calendaristic”, a declarat directorul general al aeroportului, David Ciceo.
Pasagerul se numește Nicoleta Turcitu și, așa cum spuneam, a călătorit cu o aeronavă TAROM de la București. Ea a fost întâmpinată de o trupă de toboșari. Au fost prezenți printre alții prefectul Irina Munteanu și vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan.
„Mă simt copleșită. Mulțumesc TAROM și aeroportului din Cluj pentru surpriza făcută. Îmi cumpăr bilete de la TAROM pentru că vreau să evit toate problemele legate de întârzieri și mai ales pentru confort și siguranță. Sunt și mamă, și artist de colaje și e important pentru mine să ajung la timp acolo unde mă așteaptă fiica și familia mea”, a spus Nicoleta Turcitu.
„Îmi revine deosebita plăcere de a-i înmâna dnei Turcitu bilete de avion pentru două persoane pe orice destinație, cu compania TAROM”, a spus directorul comercial al companiei TAROM, Narcis Obeadă.
La final au fost înmânate diplome din partea conducerii aeroportului clujean oficialilor prezenți și colaboratorilor și a avut loc tăierea tortului care marchează 3 milioane de pasageri.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Trei contracte de 20 mil. € pentru modernizarea sistemului de termoficare. Tarcea: Veți plăti mai puțin în anii următori
Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a anunțat semnarea a trei contracte pentru modernizarea sistemului de termoficare din Cluj-Napoca.
Proiectul, parte a unui plan amplu de investiții, va aduce beneficii semnificative atât pentru cetățeni, cât și pentru mediu.
„Mă aflu la Ministerul Energiei, unde am fost mandatat să semnez trei contracte de finanțare pentru modernizarea sistemului de termoficare din municipiul Cluj-Napoca. Aceste trei contracte ne vor permite să modernizăm acest sistem în municipiul Cluj-Napoca, astfel încât cetățenii orașului, cei care sunt conectați la sistemul de termoficare să plătească mai puțin, să producem mai puține noxe, și, în final, să avem un oraș mai puțin poluat”, a transmis viceprimarul Dan Tarcea, într-un videoclip postat pe rețelele de socializare.
Lucrări de 31 milioane de euro
Valoarea acestor trei contracte se ridică la 20 de milioane de euro, la care se mai adaugă încă 11 milioane de euro care vin de la bugetul local, a mai arătat viceprimarul, lansând un apel la cetățeni: „Dragi clujeni, vă invită să rămâneți la sistemul de termoficare, pentru că veți plăti mai puțin în anii care urmează”.
Burduja: „Sunteți un exemplu”
La semnarea proiectului, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis un mesaj de susținere: „Suntem alături de Cluj-Napoca și pentru modernizarea sistemului de termoficare și modernizarea României. Sunteți un exemplu, de multe ori, și pentru noi și vă mulțumesc în numele întregii echipe pentru colaborare. Contați pe noi în continuare”, a afirmat acesta.
Proiectul vizează reducerea costurilor la încălzire, scăderea emisiilor poluante și promovarea unui oraș mai sustenabil, adaptat cerințelor actuale de mediu.
O porțiune a străzii Valea Gârbăului din comuna Florești va fi închisă traficului miercuri, 29 ianuarie, din cauza lucrărilor de infrastructură necesare pentru realizarea centurii metropolitane.
Miercuri, 29 ianuarie, segmentul străzii Valea Gârbăului, din zona Epinvest, va fi închis între orele 9:00 și 17:00, ca urmare a lucrărilor pentru proiectul centurii metropolitane, anunță Primăria Florești.
Autoritățile recomandă utilizarea rutelor alternative în intervalul menționat.
„Pentru a evita acest tronson, participanții la trafic sunt rugați să folosească rutele alternative: fie str. Colinei, fie drumul de acces din parcarea centrului comercial Vivo, intrarea nr. 1”, a transmis primăria.
Lucrări la tronsonul 1 al centurii
Lucrările la tronsonul 1 al centurii metropolitane sunt realizate de Asocierea S.C. Viarom Construct S.R.L. – S.C. Electrogrup S.A.
Proiectul prevede modernizarea drumului DN1 de la kilometrul 481+500 la kilometrul 483+655 – ieșirea din Cluj Napoca până la Spitalul Regional de Urgență, inclusiv extinderea la trei benzi pe sens. Dintre acestea, una va fi dedicată transportului public și vehiculelor speciale, precum poliția, salvarea și pompierii.
De asemenea, se vor realiza lucrări impresionante, precum podul peste Valea Gârbăului și pasajele pentru pietoni și accesul la giratoriu. Proiectul include și facilități pentru bicicliști și pietoni, cu piste dedicate și trotuare pe ambele părți ale drumului.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea își recapătă strălucirea! Investiție de 79,4 de milioane de lei cu bani europeni
Ansamblul muzeal „Octavian Goga” din Ciucea va fi modernizat. Printr-un proiect amplu de modernizare și restaurare cu fonduri europene, Muzeul Octavian Goga va beneficia de o reabilitare completă a parcului și a împrejmuirilor, iar clădirile din complex vor căpăta o nouă viață.
Consiliul Județean a inițiat un nou proiect cu finanțare europeană pentru îmbunătățirea infrastructurii la Muzeul „Octavian Goga” Ciucea. Acesta vizează parcul și împrejmuirile după ce, anterior, Consiliul Județean a obținut fonduri europene pentru Castel și pentru restul ansamblului.
Proiectul de hotărâre privind „Îmbunătățirea infrastructurii de turism la Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea” și a cheltuielilor legate de proiect, inițiat de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, va fi supus spre aprobarea plenului forului administrativ județean, în ședința de miercuri, 29 ianuarie.
Finanțarea din fonduri europene a fost deja aprobată
Prin intermediul acestei inițiative se urmărește restaurarea – conservarea și modernizarea parcului din cadrul ansamblului și a împrejmuirilor acestuia. Valoarea totală a proiectului este de 37.030.046,32 de lei (TVA inclus), finanțarea acestuia prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 fiind deja aprobată în cursul lunii ianuarie 2025.
„Începem anul cu o nouă reușită în ceea ce privește atragerea de fonduri nerambursabile. Proiectul de redare a strălucirii Muzeului de la Ciucea este unul complex și ne dorim să îl demarăm în cel mai scurt timp posibil, însă cu toate detaliile puse la punct. Pentru a acoperi din fonduri europene o parte cât mai mare a investiției, am hotărât depunerea a două proiecte care să vizeze, împreună, domeniul de la Ciucea. Avem toată convingerea că intervențiile propuse îl vor așeza în topul celor mai atractive obiective turistice ale Clujului”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Finanțare nerambursabilă de 29 milioane de lei
Valoarea eligibilă pentru această nouă investiție este de 29.809.596,43 de lei (TVA inclus), din care valoarea nerambursabilă – 29.213.404,49 de lei, iar restul de 596.191,94 de lei reprezintă contribuția proprie de 2% a Județului Cluj.
Diferența, în cuantum de 7.220.449,89 de lei (TVA inclus) reprezintă cheltuieli neeligibile ale proiectului și urmează a fi acoperită din bugetul Consiliului Județean Cluj.
Proiectul se află, la momentul actual, în etapa de Contractare, fiind solicitată de către Autoritatea de Management transmiterea documentelor necesare semnării contractului de finanțare.
Un proiect de restaurare este deja în derulare
Reamintim, în acest context, faptul că, forul administrativ județean mai are în derulare un proiect cu finanțare europeană pentru „Restaurarea, consolidarea și conservarea Ansamblului „Octavian Goga” din comuna Ciucea” și a cheltuielilor legate de aceasta, în valoare de 42.383.569,44 lei, fondurile fiind asigurate tot prin Programul Regional Nord Vest 2021 – 2027. Acest proiect vizează intervenții în ceea ce privește reabilitarea, restaurarea și punerea în valoare a Clădirii Castel, reabilitarea Mausoleului „Octavian Goga”, a Casei Ady Endre, precum și a anexelor acesteia, a Casei Albe, a Casei de pe stâncă, reabilitarea și refuncționalizarea Teatrului de vară în pavilion de primire, reabilitarea Cabinei poartă de lemn, reabilitarea mausoleului temporar.
Astfel, cele două proiecte cu finanțare europeană care vizează redarea strălucirii complexului muzeal de la Ciucea însumează nu mai puțin de 79.413.615,8 de lei.
EVENIMENT
FOTO. Incendiu la o gospodărie din Ceanu Mare, pornit de la afumătoare. Focul s-a extins la grajd
Pompierii din Turda au intervenit, marți seară, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Ceanu Mare. Flăcările s-au extins de la o afumătoare și au cuprins un grajd.
Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Ceanu Mare.
Animalele, evauate din grajd
Proprietarul a reușit să evacueze în siguranță o scroafă și 14 porci aflate în interiorul grajdului, înainte de sosirea pompierilor.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Ceanu Mare. Flăcările au pornit de la o afumătoare și s-au extins parțial la acoperișul unui grajd, pe o suprafață de aproximativ 6 metri pătrați. Până la sosirea forțelor noastre, proprietarul a reușit să scoată din interiorul grajdului o scroafă și 14 porci. Ulterior, echipajele au stins incendiul în limitele găsite, la fața locului acționând două autospeciale cu apă și spumă”, a transmis ISU Cluj.